Kategorier
IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 36 2022 – del 4

Genomgång av Apples senaste hårdvarunyheter: iPhone 14, Apple Watch 8, Apple Watch SE, Apple Watch Ultra och Airpods Pro 2.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Genomgång av alla nyheter från Apples iPhone 14-event

Så kom det sig en helt vanlig septemberonsdag att Apple bjöd på årets stora hårdvaruhappening. Som på förhand ledde till att mänskligheten undrade över två brännande frågor: 1. kommer Apple att presentera en ny iPhone-modell? och 2. hur många superlativ är det mänskligt möjligt att hinna med på en timme?

Det tar två minuter innan Tim Cook säger ”magical experience”. Japp.

De nya enheter som presenterades

  • Apple Watch 8
  • Apple Watch SE 2
  • Apple Watch Ultra
  • Airpods Pro 2
  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max

Apple behåller iPhone SE, iPhone 12 och iPhone 13 i sortimentet. Och yes. iPhone 14 Mini saknas. Slutet för en mobil som faktiskt går att använda med en hand, alltså. Jag hoppas innerligt att det inte är för alltid.

Apple Watch

Apple Watch 8

I år släpper Apple sin bästa Apple Watch-modellserie någonsin. BY FAR! Enligt Tim. Förstås. Vad är det då vi får i år?

Ryktet stämde: version 8 får en always on-skärm. Däremot är det marginella designförändringar jämfört med tidgare modeller. Den ser exakt ut som en… Apple Watch.

Ny temperaturmätare som ska ge bättre insikter i menstruationscykler. Inklusive retroaktiv data. Och självklart lagras och hanteras allt lokalt i klockan – krypterat. Något som blir ännu viktigare i länder med begränsade mänskliga rättighter, inte minst när det gäller kvinnors rättigheter. Som, ni vet, USA.

Crash detection: funktion som identifierar om du har varit i en bilkrasch, framförallt i en singelolycka. Apple Watchs falldetektor i bilkraschversion, alltså. Är bara aktiv när klockan känner av att du sitter i en bil som rör sig. Om klockan känner av att du har varit i en bil som har kraschat så kan klockan automatiskt kontakta 112.

Batteritid på 18 timmar och får i år läget Lower power mode som kan ge upp till 36 timmar. Pausar automatiskt funktioner som drar mycket batteri och är mindre viktiga, som always on-skärm. Funkar dessutom i alla modeller från och med modell 4 som kör Watch OS 9.

International roaming: sim-kortsversioner ska automatiskt kunna använda roaming.

Kommer i fyra fäger för aluminiummodellen, plus tre stålboettfärger.  Får dessutom ett gäng nya träningsfunktioner både i hårdvaran och via Watch OS 9.

Pris från 399 dollar för GPS och 499 för GPS+sim-kortsmodellen. Kan beställas nu och släpps 16 september.

Apple Watch SE 2

Nästa generation av Apples budgetklocka ommer i tre färger. 30 % större skärm än Watch 3, ska vara 20 % snabbare än första SE-modellen. Apple lyfter fram hur lätt det är att sätta upp den för barn så kan vi tänka att det är en tänkt målgrupp för SE.

Så ungefär som tidigare: saknar rätt många av de senaste hårdvarufunktionerna från Watch 8, men ska i övrigt vara hyfsat i fas med den generationen gällande övriga komponenter på insidan.

Pris från 249 dollar för GPS och 299 för GPS+sim. Kan beställas idag, släpps 16 september.

Apple Watch Ultra

Så rättar sig Watch till sist i samma led som Apples övriga produktfamlijer: Watch får en Pro-modell. Så budget-vanlig-Pro gäller nu även på klocksidan. Fast för att göra det enkelt och mindre förvirrande så heter den inte ”Pro” utan ”Ultra”. Because Ultra sounds mycket coolare. Eller nåt.

Boett i titan ska den vara extra stryktålig, då målgruppen är tänkt seriösa idrottare. Större sidknapp, tänkt att kunna användas med handskar, fler högtalare, en ny programmeringsbar Action-knapp och större krona. Största och ljusstarkaste skärmen i någon Watch så här långt.

36 timmar batteri tid, eller 60 timmar via en batterioptimeringsfunktion som släpps senaste i år.

Ny urtavla: Wayfinder komplett med Night mode. Kan anpassas för olika extremutövningar, som bergsklättring.

Får sällskap av nya och mer stryktåliga armband. Specialarmband för extremidrottare, bergsklättraer och undervattensutövare (Alpine, Trail och Ocean).

L1+L5 GPS: dubbel GPS-frekvensspårning för att kunna ge mer exakt spårning i miljöer som i vanliga fall gör det svårt.

Action-knappen gör det möljigt snabbt byta mellan olika lägen under träningen, som blandning mellan olika slags löpunderlag eller växla mellan löpning/simning/cykling. Kompass-appen kastar ut brödsmulor så att du kan hitta tillbaka om du går vilse. Dessutom en skithög alarmsignal vid nödlägen.

Klarar större djup än övriga Watch-modeller och ska vara bättre optimerad för dykares undervattensbehov och fullt ut (?) bli en dykdator.

Alla modeller av Ultra börjar prismässigt på 799 dollar, kan beställas idag och börjar säljas 23 september.

Airpods Pro 2

Som väntat blev det en uppdatering av Pro-modellen av Airpods (man som fortfarande inte är tillräckligt coola för att få heta Ultra, tydligen).

Baserat på Apples nya H2-chip. Ännu bättre komponenter för själva ljudöverföringen.

Personalized Spatial Audio: programmera dina lurar specifikt för ditt huvud, typ.

Upp till dubbelt så bra brusreducering och ny extra liten hörlursplugg för den med väldigt små öron.

Adaptive transparency: Justerar automatiskt brusreduceringen när lurarna känner av höga ljud, som borrande.

Touch control: nya svepkontroller för att justera volym.

Upp till 6 timmar batteritid, upp till 33 % bättre än originalmodellen. Laddningsfodralet ger upp till 6 timmar bättre batteritid, till 30 timmar. Kan använda Apple Watch-laddaren eller Magsafe-kompatibla laddare.

Pris: 249 dollar. Kan beställas 9 september, börjar säljas 23 september. MAN KAN FÅ GRATIS MEMOJIGRAVYR!

iPhone

iPhone 14 och iPhone 14 Plus

iPhone 6,1 tum och iPhone 14 Plus 6,7 tum. Samma storlekar som iPhone 13, alltså.

Kommer i 5 färger. iPhone 14 Plus ska ha bästa batteritiden någonsin i en iPhone.

Båda modeller får A15 Bionic-chippet. (Innehåller förstås en massa amazing komponenter som gör iPhonen snabbare än alla konkurrerande modeller, typ.)

Det togs tydligen 3 biljoner bilder med iPhones förra året. Apple har koll på oss…

iPhone 14: 12 MP huvudkamera med bättre slutartid och nästan 50 % bättre resultat i dåliga ljusförhållanden. Som iPhone 13 dessutom en ultrawide-kamera.

Selfiekameran 12 MP får första gången autofokus, kan dessutom fokusera snabbare. Även här bättre hantering av dåliga ljusförhållanden.

Photonic Engine: funktion som automatiskt kan förbättra bilder i dåliga ljusförhållanden via mjukvaran. Finns i alla tre kamerorna.

Action mode. Ny, bättre stabilisering för video, mer stabil video när du springer runt och filmar, alltså.

Förbättring för eSim, inklusive stöd för flera eSim-kort. Och ryktet stämde halvbra: de amerikanska iPhone-modellerna har inte längre något fack för ett fysiskt sim-kort – bara eSim-kort. Men jag antar att det betyder att vi här i Europa får modeller med både och. Förmodligen för att eSim-stödet är sämre utbyggt här.

Crash detection: Även iPhonen får samma stöd som Apple Watch vid krascher.

Satellituppkoppling för SOS-samtal: Ännu ett rykte stämde: stöd för inbyggd uppkoppling via satellit när du är långt ute i obygden bortom mobilmastcivilisationen. Det kanske mest förvånande är att funktionen även kommer till basmodellen. Men det innebär alltså inte att du kan köra Starlink på semestern.

Ska även finnas inbyggd funktion som hittar satelliter automatiskt så att du kan peka mobilen åt rätt håll. Ny algoritm krymper storleken på textmeddelanden. Dessutom har funktionen inbyggt det som är vanliga saker som nödpersonal frågar efter för att du inte ska behöva lägga tid på att skriva dina nödmeddelanden. Dessutom har Apple byggt en helt ny infrastruktur för att hantera kommunikation med räddningstjänst. Satellitinfrastrukturen klarar även av Hitta min iPhone, så att du kan dela din position.

Den nya tjänsten släpps i november i USA och Kanada. Kommer att kosta pengar, men är gratis i två år när du köper iPhone 14.

Det här är faktiskt riktigt coolt. Att Apple inte bara har byggt in satellitstöd för nödsamtal, utan byggt in en hel nödapparat för att kommunicera med räddningstjänster.

Fitness+ kommer fungera med iPhone senare i år – även utan en Apple Watch.

iPhone 14 från 799 dollar (samma pris som iPhone 13), iPhone 14 Plus från 899 dollar. Kan beställas från 9 september. iPhone 14 släpps 16 september, Plus släpps 7 oktober.

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max

Kommer i 4 färger. 6,1 tum för vanliga och 6,7 tum för Pro Max.

Mindre flärp på framsidan. Ja, en ”flytande” flärp, som säkert kommer irritera vissa.

Dynamic Island: Japp. Apple har döpt sin flärp. Notiser kommer göra att flärpen fälls ut och växer för att visa notiser. Olika storlek beroende på vilken slags notis. Kan även visa exempelvis vilken låt som spelas. Rätt smart: Apple har gjort flärpen till ett nytt notiscenter för att slippa diskussioner om varför den inte har byggt bort den. HA, IN YOUR FACE SUCKERS! (Den nya ön har förstås också stöd för tredjepartsappar, komplett med nya utvecklarverktyg för att använda det nya notiscentret.)

Ny ännu vassare skärm. Bästaste skärmen någonsin. Igen.

Always on display: Ännu ett rykte som visade sig stämma. iPhonen får ny funktion för att alltid visa viss information så att du slipper väcka skärmen för att kolla vad klockan är. Ska vara väldigt strömsnål.

A16 Bionic (Apples första 4 nm-chip och ska vara det snabbaste i en mobil oavsett tillverkare.) Den vanliga och Pro-modellen har alltså olika chip för att göra skillnaden större. (* Infoga en massa technörddata om hur bra komponenterna är *).

48 MP-kamera, 65 % större sensor än förra modellen i huvudkameran. Får förstås också Photonic Engine för bättre lågljusbilder. Kameran ska dessutom kunna komprimera ned bilderna till 12 MP-storlek utan förlorad kvalitet (inte helt med på hur det funkar, så fråga inte mig mer om det).

12 MP teleobjektiv. Nytt 2x telefoto-alternativ.

Klarar av att fånga Apple ProRAW med 48 MP. Så, typ… bra bilder. Dessutom en massa AI-maskininlärsningssmartness för att optimera bilderna som tas.

12 MP Ultra Wide-kamera, större lins jämfört med iförra modellen. Ny, bättre blixt. Cinematic mode får ett stort lyft. Samma Action mode som i vanliga iPhonen.

”All day battery life”. Inte helt specifikt, men ska alltså vara i nivå med fjolårsmodellerna trots saker som always on-skärm och bättre och mer avancerade kameror.

Även Pro-modellerna får förstås stöd för den nya satellitnödtjänsten och den nya kraschdetekteringsfunktionen.

Pro från 999 dollar, Pro Max från 1099 dollar – upp till 1 TB lagring. Båda kan beställas 9 september och börjar säljas 16 september.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.