Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 36 2022 – del 3

Apples annonsverksamhet gynnades stort av företagets egna spårningsbegränsningar – eller? Instacart köper e-handelsplattformen Rosie. EU öppnar techambassad i Silicon Valley.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apples annonsverksamhet gynnades stort av företagets egna spårningsbegränsningar – eller?

Apple tjänar storkovan på de egna spårningsbegränsningarna som rullades ut för appar? Ja, det är vad den här artikeln konstaterar. Och undersökningen som artikeln baseras på. Men frågan är om det är hela sanningen. Och det var heller inte det mest intressanta i undersökningens kartläggning av den digitala annonseringsmarknaden.

Undersökningen har tittat på två parametrar senaste året: penetration (i det här fallet hur många annonsörer som använder olika annonsplattformar) och andel av de spenderade annonspengarna. Det är också värt att notera att undersökningen tittar på annonsspenderande i ”100 olika konsumentappar”, vilket förstås är en stor anledning att Apple ligger på Nordkoreanivåer.

Det väldigt uppenbara är hur Facebook (som i det här sammanhanget är Meta – alltså även Instagram) och Apple har bytt plats. Och de bytte plats när Apples spårningsbegränsningar verkligen började bita i slutet av förra året. Något som även Metas kvartalsrapporter i år har bekräftat.

Men uppgången sammanfaller också med att Apple rullade ut fler annonsytor i Appstore och satsade mer på just sökannonser. Det sammanfaller dessutom också med att rapporter pekade på att intäkterna i appekonomin för första gången har minskat. Även antalet nedladdningar uppges sjunka. En konsekvens av peak mobile. Utvecklare måste helt enkelt jobbar hårdare för sin synlighet och man kan då tänka att annonser nära när användare är i ”köpmode” har prioriterats. Intentionssökningar alltså. Det innebär också att Google fortsätter toppa penetrationslistan.

Så visst kan den populära tankegången att Apples integritetskramande har handlat om att boosta den egna annonsaffären stämma (och lär göra det delvis), men frågan är om inte andra externa (och helt andra) faktorer vägt tyngre.

Så har vi det som jag tyckte var det mest intressanta i undersökningen: hur Snapchat har studsat upp penetrationsmässigt. Och kanske det mest intressanta i det mest intressanta: hur nära Snapchat ligger TikTok. Visst, nu är TikToks annonsverksamhet yngre än Snapchats, men det är ett intressant förhållande i skuggan av allt uppmärksamhetsstrålkastarljus som TikTok får.

Mer om undersökningen här.

Diagram som visar att Apples annonser används av allt fler medan Metas andel sjunker.

 

Ekonomi och finans

Instacart köper e-handelsplattformen Rosie

En trend som växt sig allt starkare senare åren är att betalföretag flyttar fram sina positioner allt mer. Och då inte (bara) på betalområdet utan också på e-handelsområdet. De vill helt enkelt inte vara det tråkiga sista steget i en shoppingupplevelse, utan ta ett större grepp om fler delar i själva kundresan. Sedan pandemin så har en liknande trend också tagit fart: att leveransföretag gör samma resa.

Senaste ut här: Instacart köper e-handelsplattformen Rosie.

Nu är Instacart inte ett renodlat leveransföretag i sig eftersom de redan har haft en e-handelslösning mot slutkund, men nu breddar företaget sin portfölj. Breddar den dessutom ännu längre utanför sin egen plattform.

Rosie är en (betydligt mindre) Shopify-konkurrent. Ett sätt för små handlare att sätta upp en webbshop. Men precis som det som Shopify idag erbjuder så har Rosie en bredare tjänstepalett än så. Handlare kan få hjälp med annonser, får stöd för integrationer till lojalitetsprogram och fraktlösingar, betalhantering och mer. Ett retail-as-a-service-paket, alltså.

Och även om det inte är helt uppenbart exakt hur Instacart tänker jacka in Rosie i sin verksamhet så misstänker jag att de kommer behålla Rosie som en plattform som är lite frikopplad från Instacarts huvudplattform. Det ska helt enkelt bli enklare att använda Instacarts tjänster – även om man väljer att inte gå all in på Instacarts ekosystem.

Instacart acquires Rosie to offer new e-commerce solutions

Instacart acquires Rosie, which offers independent grocers branded e-commerce websites and mobile app capabilities

Apple Pay ska ha gått om Mastercard i transaktioner (men det beror på hur man räknar)

Det går bra nu. För Apple Pay. Ny forskning har kommit fram till att Apple Pay har gått om Mastercard som största betalsystem. Apple Pay ska nu ha årliga transaktioner på 6 biljoner dollar och är därmed halvvägs upp till betalettan Visa.

Fast, ja, det lär bero på hur man räknar. Jag såg snabbt flera kommentarer som poängterade att det är skillnad på betalsystem och betalförmedlare. Ja, folk betalar allt oftare med Apple Pay istället för med ett Visa- eller Mastercard-kort, men det är förmodligen just ett kort med stöd för Visa och Mastercard som man har lagt in i Apple Pay. Kort sagt så är det alltså fortfarande (främst) någon av de två jättarna som hanterar transaktionen.

Med andra ord: de sex transaktionsbiljoner som tilldelas betalsystemet Apple Pay ska också tillfalla betalförmedlarna som skickar pengarna – främst Visa och Mastercard.

Men det är oavsett intressanta uppskattningar kring Apple Pays popularitet. För Apple själva berättar inte jättekonkret hur det går. Det blir svepande formuleringar om att det går ”toppenbra” och att företaget är ”excited” kring hur många som föredrar Apple Pay. Men exakt hur många? Det kan vi glömma att få veta.

Enligt betalförmedlaren Nets rapport från i våras om läget för den svenska e-handeln så var Apple Pay fortfarande en försvinnande lite spelare. Det är inte omöjligt att Pay har blivit jättepopulärt i USA, medan intresset i Europa kanske fortfarande är rätt svalt (inte minst som de europeiska bankerna släpade fötterna efter sig när det handlade om att lägga till stöd).

Blir intressant om det kommer fler rapporter framöver som ger ledtrådar om hur stort Apple Pay är i Sverige.

Apple Pay processes $6 trillion annually, edges out Mastercard | AppleInsider

New research claims that Apple Pay has surpassed Mastercard in the dollar value of transactions annually, with its $6 trillion total meaning it’s over halfway to equaling Visa.

 

Övrigt

EU öppnar techambassad i Silicon Valley

Nytt initiativ från EU på det digitala området: en techambassad. I Silicon Valley. (Fortfarande) hjärtat av techland.

Ja, okej, nu handlar det förstås inte om en formell ambassad, men väl om ett kontor som ska fungera som en ”sambandsbrygga” mellan unionen och de amerikanska techbolagen för att ”förbättra de transatlantiska relationerna inom techsektorn”.

Vi kan tänka oss att det här inte minst är en följd av fnurran på tråden mellan EU och USA gällande dataöverföring. Mer konkret att EU kan vara nära att underkänna de sätt att runda domsluten på området (de som förbjuder att EU-användardata skjutsas över till USA) och som kan leda till att Meta och andra amerikanska techgiganter stänger ner delar av eller hela tjänster.

EU har som del i relationsbyggandet dessutom en väldigt konkret baktanke med det nya initiativet: att ”marknadsföra EU-standarder och -teknologier, digitala policies och regleringar”. Kort sagt att få de amerikanska techbolagen att (ännu mer) bygga sina lösningar med EU:s data- och integritetslagstiftning i åtanke för att på så sätt bakvägen påverka amerikanska politiker att ta samma hänsyn i lagstiftandet.

New EU office in San Francisco opens in the Irish consulate

The US office to strengthen EU digital diplomacy is headed by Gerard de Graaf, a key official behind the landmark DMA and DSA legislation.

LG släpper TV med NFT-stöd

Vad har du alltid saknat mest i din (smart)tv? Precis! Att kunna köpa och sälja NFT:er!

Nu har LG som tur är adresserat denna brinnande fråga (och efterfrågan). Mer konkret så har företaget lanserat sin NFT-plattform LG Art Lab, som gör precis det här möjligt. Men innan du springer benen av dig av lycka så måste jag tyvärr meddela att det bara gäller i USA. Än så länge.

Vad vi pratar om är alltså det blockkedjebaserade format som gör det möjligt att ge ut och köpa digitala föremål i begränsad upplaga, precis som i den fysiska världen. Limited edition eller digitala samlingsföremål, alltså.

Precis det format som enligt uppgifter ska ha störtdykt sedan jättehypen för ett år sedan. Så i sig kanske det känns som lite sent att försöka hoppa på tåget. Vi kan väl också tänka oss att NFT-stödet kanske inte blir… den största anledningen till att folk väljer en LG-tv.

Men även om det går att himla med ögonen och konstatera att NFT:n var en kortlivad fluga så ser vi hur fler och fler breda tjänster nu lägger till stöd. Just tv-apparater är kanske något av det sista ställen där man hade väntat sig NFT:er, men hej. NFT:er kommer oavsett allt närmare någon form av bredare genombrott – bortom hypen och de riktiga fantasterna. Faktum är att det även i NFT:ns fall kan vara bra att det inte längre är lika hypat. Då kan formatet och affärsmodellerna få växa till sig i lugn och ro.

LG Electronics launches NFT platform that lets users buy and sell digital artwork | TechCrunch

LG Electronics said today it has released its non-fungible token (NFT) platform LG Art Lab, which lets users discover, buy, sell and trade NFTs on LG’s


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *