Kategorier
Allmänt digitalt IoT - internet of things Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 47 2022 – del 3

Linkedin rullar ut funktion för schemaläggning av inlägg. Sociala medier blir allt sämre på att plocka bort hatinnehåll i EU. Google gör det enklare att få in produkter i Shopping utan produktflöde. USA förbjuder Huawei och ZTE.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

LinkedIn

Linkedin rullar ut funktion för schemaläggning av inlägg

LinkedIn fortsätter att bli som Facebook. Eller kanske snarare Instagram. Nu rullar LinkedIn ut en funktion som gör det möjligt att schemalägga inlägg. Välja att ett inlägg ska publiceras vid en senare tidpunkt, alltså.

Det pratades om funktionen redan för några månader sedan, men nu kanske det är dags att börja rulla ut den brett. Eller så är det en breddning av testet. Återstår kort sagt att se – men oavsett så lär det nog inte dröja jättelänge innan den finns ute hos de flesta hyfsat snart.

Precis som i fallet Instagram (och de flesta sociala plattformar) så finns det här redan i tredjepartslösningar som dessutom erbjuder mer funktionalitet. Den inbyggda schemaläggaren vänder sig alltså snarast till mer sällananvändare. Eller rättare sagt: sällanpostare och/eller medlemmar som inte arbetar jättestrukturerat med sin LinkedIn-innehåll. Frågan är exempelvis om det kommer att gå att schemalägga flera inlägg eller bara ett i taget (jag gissar på det sistnämnda).

LinkedIn’s new feature lets you schedule posts for later

LinkedIn is quietly rolling out a new feature that allows users to schedule posts to send at a later date and time.

LinkedIn rullar ut autotextning av videos och fler nya funktioner

Nya funktioner på gång från LinkedIn:

Auto-textning av uppladdade videos: Som det låter som: låt LinkedIn texta videos som du laddar upp. Dock med ett gäng brasklappar: funkar än så länge inte för det nya innehållskarusellformatet, fungerar bara med engelska och även om funktionen funkar både när man laddar upp i mobilen eller på datorn, men det går bara att redigera autotextningarna via LinkedIns sajt.

High contrast mode när man tittar på videos i mobilen: förbättrat tillgänglighetsstöd för videos.

Nyhetsbrev lyfts fram mer i profilen: Alla som har ett LinkedIn-nyhetsbrev kommer kunna se sitt nyhetsbrev ”lyftas fram tydligt” under sitt namn i sökfunktionen.

Emoji-tangentbort: LinkedIn får… en egen funktion för att välja emoji. Känns spontant lite onödigt med tanke på att det mer eller mindre finns inbyggt överallt, men hej. Och framförallt: LinkedIn säger en gång för alla: DET ÄR OKEJ MED EMOJIS PÅ LINKEDIN!

Matt Navarra on LinkedIn: New! LinkedIn is rolling out auto captions on videos ? Keep in mind | 18 comments

New! LinkedIn is rolling out auto captions on videos ? Keep in mind: – You can’t yet add auto captions to carousels – Auto captions are currently available… 18 comments on LinkedIn

Övrigt sociala medier

Hive Social är ännu en app som gynnas av Musks Twitter-övertagande

Nu när användarna flyr Twitter i stora lass så är det till Mastodon som alla vänder sig. Känns det ibland som att det förhåller sig. Men det finns inget som tyder på att Twitter så här långt har drabbats av stora användaravhopp. Mastodon knäckte för första gången 1 miljon aktiva månadsanvändare bara härom veckan, så det är ännu ett tecken på att Twitter i stort är rätt intakt användarmässigt. Än så länge.

Men däremot så har ett antal mindre plattformar gynnats av Musks Twitter-kaos, så mycket kan vi nog vara överens om. Här kommer ännu en: Hive Social. Vad det verkar en mashup mellan Twitter, Instagram och Pinterest. En mashup även av MySpace, konstaterar artikeln, tack vare att Hive Social gör det möjligt att lägga till en låt i sin profil. Men med tanke på att det stödet numer även finns i Instagram, så räcker det nog med att jämföra med den sistnämnda.

Oavsett så hämtar Hive Social funktioner från ovan nämnda. Och säkert fler. Men till skillnad från de flesta så så har Hive Social inget personaliseringsalgoritmer för sitt flöde (det är kronologiskt som gäller) och kör heller inte annonser. Istället är tanken att medlemmar ska köpa sig till möjligheten att lägga upp två, tre eller fyra låtar i sin profil till en månadskostnad.

Vilket onekligen är… en intressant betalfunktion.

Oavsett, även Hive Social ska numer ha nått miljonstrecket. I antal användare, i Hives fall.

Och det är förmodligen det mer än något som är ett tecken i tiden: de sociala plattformarna blir allt fler, med allt fler nischade användargrupper.

Twitter alternative Hive hits 1 million users after surge of sign-ups

Social app Hive is seeing a boost in sign-ups in response to the upheaval at Twitter.

Sociala medier blir allt sämre på att plocka bort hatinnehåll i EU

Hur bra är de sociala plattformarna på att rensa bort hatinnehåll från sina tjänster? Sådär bra, enligt EU:s årliga utvärdering på området.

Ingen blir kanske förvånad att Twitter är sämst i klassen. Twitter utvärderade bara runt hälften av allt hatinnehåll inom 24 timmar efter att det flaggades. Dessutom ett ras från 82 % 2021. För Facebook var motsvarande siffra 64 %, Instagram 56,9 %, Youtube 83,3 % och TikTok 92 % (den enda plattform som förbättrade sig jämfört med förra året).

Tittar vi sedan på hur stort del av allt hatinnehåll som plockades bort inom 24 timmar efter att det flaggades så landade Twitter på 45,4 %, Dessutom ned från 49,8 %. Facebook tog bort 69,1 % (70,2 % 2021) och Youtube ökade nedplockningstakten jämfört med 2021 till 90,4 % – upp från 58,8 % förra året.

Så det är ned över mest hela banan. Det skulle förstås vara lätt att skylla Twitters problem på Musks övertagande, men själva studien som rapporten baseras på jämfördes i våras. Visst, redan då gjorde osäkerheten kring Musks affär att Twitter skakade litegrann, men det säger mer om att Twitter faktiskt hade större problem än sina branschkollegor med att hantera det som EU ser som en viktig fråga.

En fråga som dessutom kommer hamna ännu mer i fokus från och med nästa år, när Digital services act kickar in fullt ut.

Det återstår att se vad Musk kan göra för att vända Twitters trend. Inte minst som att han sagt att han vill se mindre moderering. Och att han dessutom har gått ut med att hatinnehåll ska förlora möjligheten att tjäna pengar och inte längre boostas – men ska inte plockas bort. Det återstår att se hur EU kommer att ställa sig till det.

Min gissning: inte helt välvilligt.

Twitter, Facebook, Others Fail to Remove Hate Speech, Says EU Review

Twitter took longer to review hateful content and removed less of it in 2022 compared with the previous year, according to European Union data released Thursday. The EU figures were published as part of an annual evaluation of online platforms' compliance with the 27-nation bloc's code of conduct on disinformation.

Twitter-alternativet Koo nedladdningsrusar i Brasilien

Trots att det kan kännas som att ALLA springer skrikande från Twitter just nu så ser det inte ut som att Twitter i verkligheten har drabbats av stor användarflykt. De flesta sitter helt enkelt kvar i båten eftersom tjänsten i stort fortfarande funkar exakt som innan Musk tog över den. Dessutom lär några som glömt bort sitt Twitter-konto ha kommit tillbaka bara för att kolla in kaosläget.

Men däremot så har alternativ fått rejäl fart efter det det att Twitter fick ny ägare. Här hittar vi tjänster som Mastodon och Hive som både har passerat enmiljonanvändarmilstolpar. 1 miljon är även det som gäller för Indiens hemmaodlade Twitter-kopia – i Brasilien.

Koo lanserades i Indien 2019 men det är först nu som Koo har letat sig in i Brasilien. Och två dagar efter lanseringen där så hade Koo nått 1 miljon nedladdningar, vilket gjorde att den nådde förstaplatsen i nedladdningslistorna för såväl Appstore som Google Play.

Även här pratar vi alltså om rätt små volymer jämfört med Twitter självt, men 1 miljon är oavsett inte inget.

Men det mest intressanta i sammanhanget är just att Koo är en indisk app.

Jag har flera gånger skrivit om att Indien är 2020-talets viktigaste tillväxtland. Det Kina var för 2010-talet. Och det lär göra att vi mot slutet av det här årtiondet lär vara rätt bekanta med flera indiska techbolag och onlinetjänster. Åtminstone de som är hyfsat intresserade av den digitala utvecklingen.

Koos intåg i Brasilien är ett rätt stort steg mot precis den utvecklingen.

Indian social network Koo gains popularity in Brazil but faces moderation challenges

India-based social network is rapidly gaining popularity in Brazil. However, it’s facing several moderation challenges in the country.

Pineapple – LinkedIn för Gen Z?

En av de absolut äldsta sociala plattformarna har lite oväntat fått en uppryckning senaste åren: LinkedIn. Från att ha setts som en hopplöst mossig plattform för CV-uppdateringar och internt ryggdunkande har LinkedIn börjat ses som en allt mer relevant och intressant plattform för att nå ut.

Men LinkedIn är som sagt var generationskamrat med Facebook. Och har i ärlighetens namn… inte förändrats särskilt mycket sedan starten. Åtminstone inte vad gäller synen på hur man maxar möjligheterna att bli anställd. Det är fortfarande samma gamla text-CV som gäller. Ett CV som passar hur HR-avdelningar söker efter kompetens och arbetar. Men som i ärlighetens namn förmodligen uppfyller mångas behov sådär bra 2022. Inte minst yngre generationer.

Enter Pineapple. En plattform som hoppas bli LinkedIn för Gen Z-generationen.

Pineapple – likt internet i övrigt numer – bygger mycket på det visuella. Användare kan skapa digitala portfolion där de kan lyfta fram sina styrkor mer dynamiskt än vad text i ett gammel-CV erbjuder.

Utöver det så bygger Pineapple också på Communities, ämnes- och yrkesbaserade avdelningar där man kan hitta likasinnade. Communities kan sedan innehålla Jams – trådade konversationer som på Stories-manér lever i 24 timmar. Självklart har Pineapple även ett Explore-flöde i klassisk TikTok-kostym för den som vill hålla koll på vad kontakter har för sig.

Men för att inte bli sänkta redan från start så är människorna bakom Pineapple noga med att poängtera hur Pineapple INTE är LinkedIn. LinkedIn är stället där man kan hitta en mentor medan Pineapple är platsen där man kan nätverka med likasinnade, lära sig nya saker och hitta människor att arbeta med. Pineapple ska heller inte ”vara lika fokuserat på status/jobb-uppdateringar eller den hustle culture som ofta förknippas med LinkedIn”. Vilket är en rätt skön… sågning av vad LinkedIn är.

Så Pineapple lär inte här och nu knuffa LinkedIn av någon slags yrkessocialtron, men jag gillar försöken att komma med lite nya ögon på vad en yrkesfokuserad, social plattform är. Och hur den fungerar.

Meet Pineapple, the platform aiming to reshape professional networking for Gen Z

Pineapple, an app that’s aiming to reshape professional networking for Gen Z, is officially launching to the public today.

 

Sök/SEO

Google gör det enklare att få in produkter i Shopping utan produktflöde

Sugen på att få produkterna du säljer på din sajt i Googles Shopping-avdelning – men orkar inte fippla med att skapa ett produktflöde? Grattis! Nu ger Google dig precis den möjligheten.

Google har uppdaterat Search Console för att göra det enklare för e-handlare att komma ombord. Det innebär bland annat att man slipper ladda upp ett produktflöde till Googles Merchant center för att produkterna ska visas i Google Shopping. Nu räcker det att koppla sajten till ett Merchant center-konto och sedan se till att sajtens produktsidor är rätt schemataggade. Sedan kan Google självt hitta och lista produkterna i Shopping.

Så det krävs alltså fortfarande ett Merchant center-konto – vilket förstås är en medveten strategi från Googles sida. Ju tajtare de kan knyta e-handlare till sig, desto större är sannolikheten att handlarna använder Googles shoppingfunktioner mer.

Men Google fortsätter att sänka instegsströskeln allt mer. Vilket i sin tur är ett rätt tydligt tecken på att dragkampen och e-handlarna hårdnar allt mer.

Google Makes It Easier To Get Products In The Shopping Tab

Google is updating Search Console with a feature that simplifies listing products in the Google Search shopping tab. Google is making it easier for ecommerce stores to get their products showcased in the shopping tab in search results.

Google gör det enklare att hitta matställen i närheten

Två nya sökfunktioner från Google som är tänkta att göra det enklare att hitta mat när man blir sugen:

Hitta restauranger i närheten som serverar det du är sugen på: Ungefär vad det låter som: sök på det du vill äta så talar Google om för dig vilka restauranger och matställen i din närhet som har rätten.

Bildsök efter maträtter: En fortsättning på ovanstående: Googles rätt nya, smartare bildsök har nu lärt sig att både identifiera en maträtt utifrån en bild och berätta var i närheten som rätten serveras.

Live View: Ny AR-sökfunktion i Google Maps. Håll upp mobilen och välj kameraläget i Maps för att få upp information om var det finns saker som kaféer, banker och bankomater. Förutom att se hur långt det är till de olika ställena som finns i närheten så kommer du också kunna se annat om dem, som prislägen, om stället är öppet och hur mycket folk det brukar vara vid den tiden.

Google rolls out new features across Maps, Search and Shopping

Google announced today that it’s introducing a slew of new Maps, Search and Shopping features.

 

Strömmade medier

Spotify rullar ut sina videopodcastverktyg globalt

Poddar är som bekant numer en… rätt viktig del av Spotifys verksamhet. Ett område som Spotify satsar allt mer på – något som verkar ha gett utdelning om vi ska tro på hur det går för Spotify sedan formatet lanserades som del av musiktjänsten. Nu kommer nästa stora steg: Spotifys videopodcastverktyg rullas nu ut globalt, till 180 marknader.

Det här innebär alltså att Spotify tar ett stort kliv mot att bli en rätt tung Youtube-konkurrent. Åtminstone just på videopoddområdet.

Och visst kan det tyckas lite kontraproduktivt att Spotify satsar på just videopoddar. Spotify har alltid byggt på att du drar igång en spellista och sedan lägger Spotify i bakgrunden medan du gör annat. Det är precis där för videopoddverktygen nu breddas till ännu fler länder.

Förutom poddarna så har en annan utveckling varit väldigt stark hos Spotify – en som Spotify inte alls har pratat om lika mycket. Det handlar om att Spotify vill ha mer skärmtid. De vill helt enkelt att vi tittar mer på själva appen. Och interagerar mer med den.

Det i sin tur gör att Spotify får fler möjligheter att marknadsföra funktioner. Och få möjlighet att sälja grafiska annonsformat.

Spotify’s video podcast publishing tools expand to creators worldwide

The move puts Spotify in closer competition with YouTube, where video podcasts have been growing in popularity.

Amazon planerar att satsa 1 miljard dollar om året på biofilmer

1 miljard dollar. Så mycket tänker Amazon satsa på film. Om året.

Och det är ju… en del pengar. Men det fina i kråksången är att vi inte pratar om material till Prime Video (inte initialt åtminstone), utan om biofilmer. Amazon filmer som alltså har som mål att gå upp på riktigt stora dukar.

12 till 15 filmer om året ska pengarna ge enligt uppgifter från Bloomberg. Med början 2023, även om det då bara kommer att handla om ett mindre antal. 2024 onwards ska det däremot enligt planerna vara uppe i full swing.

Senaste åren har det kommit uppgifter om att Amazon skulle lägga vantarna på en biokedja och de här uppgifterna lär ju inte direkt göra att de spekulationerna blir färre. Men framförallt är det en satsning sprungen ur fjolårsköpet av filmbolaget MGM, mest kända för James Bond-filmerna.

Visst kan vi anta att filmerna kommer att leta sin in på Prime Video vad det lider, men det primära användningsområdet är alltså biografer. Dels säkert för att göra reklam för Prime överhuvudtaget, men dels också för att kapitalisera på suget att ta del av upplevelser tillsammans i den fysiska världen, när nära nog allt innehåll alltid finns tillgängligt digitalt för alla.

Cinema Stocks Surge Amid Report Amazon Plans $1B Theatrical Push

Cinemas stocks got a boost Wednesday after a report that online retailer Amazon plans to spend $1 billion a year on theatrical film releases. Bloomberg, citing unnamed sources, reported Amazon plans to release 12 to 15 movies in theaters, with the push into the local multiplex getting underway in 2023.

Netflix siktar på att släppa datorspel

Netflix fortsätter att satsa på spel. Senaste draget: storsatsning på datorspel.

Det är jobbannonser som pekar på att Netflix siktar på att producera ett eller flera AAA-spel (spel med stor budget och stora resurser) och kanske till och med en ny, fjärde spelstudio med Netflix-loggan.

Med tanke på att Netflix lägger till allt fler spel i sitt vanliga abonnemang – 40 så här långt – så kanske det här inte känns särskilt upphetsande. Men så här långt har Netflix mest varit intresserat av mobilspel för spelare som söker en stunds förströelse. Inte spel som vänder sig till hardcore-spelare.

Den nya satsningen kan peka på att det kan vara på gång att ändras. Det i sin tur kan tyda på att Netflix tänker satsa ännu mer på innehållspaket som ännu mer kan marknadsföra och driva trafik mellan varandra. Som spel som blir film och film som blir spel.

Det är förstås inte ens otänkbart att Netflix har Fortnite-ambitioner. Alltså en egen spelvärld som är lika mycket spel som ett socialt medium, marknadsföringskanal och e-handel.

Netflix is working on ’brand-new AAA PC game’, according to job listings

Netflix has put up more than a dozen job listings on its website for Netflix Games Studio’s Los Angeles office, as spotted by Mobilegamer.biz. These listings give us a few hints about the company’s plans for the new studio. In particular, Netflix is hiring a game director to work on ”a brand-new AAA PC game”.

 

IoT – internet of things

Amazons Alexa-avdelning kan gå 10 miljarder dollar i förlust 2022

Typ… ouch?

I förra veckan bekräftade Amazon att de är senaste techgigant att göra sig av med många anställda. Runt 10 000 stycken, närmare bestämt. Och det är inte bland lagerarbetare som yxan nu kommer att gå, utan bland personal på huvudkontoret. Som de som arbetar med Amazons digitala assistent Alexa.

Anledningen är att det går så där bra för Alexa. Eller rättare sagt: det går nog rätt bra för Alexa som assistent, men desto sämre vad gäller Amazons möjligheter att tjäna pengar på den. Nu ser det inte ut att bara handla om själva mjukvaran, utan hela den avdelning som arbetar med att ta fram hårdvara som Alexa kan bo i.

Enligt Business Insider så går Alexa-avdelningen med rejäl förlust. 3 miljarder dollar bara första kvartalet i år och kan bli så mycket som 10 miljarder dollar för hela året.

Vi kan med andra ord konstatera att Amazon tjänar ungefär inga pengar på sin hårdvara. Inte så oväntat med tanke på hur mycket kampanjer som oftast omger enheterna. Problemet är dessutom att Amazon inte har lyckas kunna tjäna pengar på Alexa i sig. Alltså kunna tjäna pengar på användare när de väl har köpt en smarthögtalare eller liknande.

Det visar också på den stora utmaningen med inte minst annonsering i den här typen av digitala ljudgränssnitt. Hur man ska kunna få in reklam på ett sätt som inte får användarna att vända tekniken ryggen.

Amazon Alexa is a ”colossal failure,” on pace to lose $10 billion this year

Amazon is going through the biggest layoffs in the company’s history right now, with a plan to eliminate some 10,000 jobs. One of the areas hit hardest is the Amazon Alexa voice assistant unit, which is apparently falling out of favor at the e-commerce giant.

 

Övrigt

USA förbjuder Huawei och ZTE

USA gör en Sverige. Förbjuder telekommunikationsutrustning från Huawei, ZTE och några andra kinesiska bolag. Anledningen? De utgör hot mot den nationella säkerheten.

Det är med andra ord precis samma argument som Post- och telestyrelsen lyfte fram när de portade Huawei och ZTE från att delta i auktionen av svenska 5G-licenser. Och så här långt har svenska domstolar upprätthållit PTS:s beslut.

Det är kort sagt ännu mer dåliga nyheter för främst Huawei, som kämpar allt mer som företag efter att det har börjat gå allt sämre på hemmamarknaden. Mycket på grund av att de var det första stora techbolaget ut som drabbades av USA-sanktioner, vilket göra att Huawei har svårt att kunna köpa komponenter till sina produkter. Som sina smartmobiler. Det i sin tur har gjort att marknadsandelarna på den kinesiska mobilmarknaden har imploderat.

Det nya förbudet stoppar godkännanden av ny teknik från de aktuella företagen. Och det är ännu en del i handelskriget mellan de båda länderna.

U.S. bans Huawei, ZTE equipment sales, citing national security risk

Nov 25 (Reuters) – The Biden administration has banned approvals of new telecommunications equipment from China’s Huawei Technologies (HWT.UL) and ZTE (000063.SZ) because they pose ”an unacceptable risk” to U.S. national security. The U.S.

Google på gång att sparka 10 000 anställda

10K verkar vara det nya techsvarta hösten 2022. För två veckor sedan sparkade meta 11 000 anställda, vilket förra veckan följdes upp av att Amazon bekräftade att de kommer att göra sig av med 10 000. Nu är det dags för Google att dra i 10K-tofsen.

Åtminstone enligt uppgifter från The Information. Google tänker ta fram osthyveln och göra sig av med de sämst presterande sex procenten i företaget.

Vi kan konstatera att tech- och annonsfrossan nu alltså har nått de allra största. Fullt ut.

(Sen är förstås Twitter också nästan med i 10K-klubben. Eller så är det de. Jag vet inte om nån vet hur många som har fått sparken från Twitter. Eller slutat. Och hur många som många som faktiskt jobbar kvar.)

Google looks to shed 10,000 ’poor performing’ workers: report

Another major tech titan is bracing for thousands of layoffs. Alphabet Inc.’s Google is considering 10,000 layoffs – or 6% of its worldwide workforce – based on a ranking system that would eliminate the lowest-ranked ”poor performing” employees, according to a report in The Information.

Amerikanska marinen måste böter till mjukvaruföretag för… piratverksamhet

Hehe.

U.S. Navy Forced to Pay Software Company for Piracy

The U.S. Navy was found guilty of piracy and is ordered to pay a software company $154,400 for a lawsuit filed back in 2016. The company, Bitmanagement Software GmbH, filed a complaint against the Navy, accusing the military branch of copyright infringement.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.