Kategorier
Artikel Digitalisering Ekonomi och finans

Vilka är världens största företag om 10 år?

Fortunes lista över världens största företag sett till omsättning och vinst lever i mångt och mycket kvar på 1900-talet. Tittar man däremot på de högst värderade företagen, det vill säga företagen som vi tror kommer bygga morgondagen, är det en annan lista. Då blir förstås frågan: vilka är de största företagen om tio år?

Det hinner hända mycket på sisådär tio år. Fråga bara Exxon:

Högst värderade börsbolagen 2006 jämfört med 2017

Som det brukar heta i samband med den här typen av sammanställningar: tech is eating the world.

Ovanstående jämförelser är vilka de högst värderade börsföretagen i världen är. Redan här finns det två saker man snabbt kan konstatera:

1. Exxon har inte krympt, de är de andra som har blivit (mycket) större

Exxon, som numer återfinns precis utanför topplistan, har inte skrumpnat ihop och dött. I skrivande stund är Exxons marknadsvärde 338 miljarder dollar. Med tanke på att börsen varit sur hela sommaren och i princip allt har backat så står Exxon mer eller mindre still.

Det som istället hänt är att de som kört om i ytterfilen har installerat nya turboaggregat. Bara Apple är nära nog dubbelt så högt värderat som Exxon. Vad som alltså har hänt är att vi numer har, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt, megaföretag på ett sätt vi aldrig har haft förr.

Megaföretagen visar heller ingen tendens på att vara på väg någon annanstans än upp. Det de inte själva tar fram köper de upp. Koncentrationen blir allt starkare och jag skulle bli förvånad om vi inte kommer börja se krav på uppstyckningar från världssamfundshåll. (Microsoft tvingades ju av EU mer eller mindre koppla loss Explorer från övriga Office-paketet och övriga företag här ovan är betydligt större och mer inflytelserika än Microsoft då.)

2. De fem företagen i topp sammanfattar mer eller mindre hela våra liv 2017

Som jag konstaterade tidigare: tech is eating the world. Det är förstås helt fel. Ja, dessa företag håller på med teknik, och några av dem kommer från rena teknikhåll, men de är numer så långt mycket mer.

Tekniken är ett verktyg, men det är inte det som gjort företagen så stora. Det som är talande är att så få företag har ett så hårt grepp om våra liv. Förstås mest i väst, men de återfinns i alla delar av världen med olika framgång – och tänker inte nöja sig med status quo.

Om man vill skulle man kunna sammanfatta företagen så här:

  • Apple: Våra kommunikations- och underhållningsprylar
  • Google: Vår informationsinhämtning och vår navigering
  • Microsoft: Våra arbetsliv
  • Amazon: Vårt shoppande
  • Facebook: Vårt sociala liv

Och ja, än finns oljan kvar. Exxon. Förutsättningarna för våra möjligheter att färdas.

Fortunes lista över världens 500 största företag globalt

I dagarna presenterade Fortune årets sammanställning Global 500, världens 500 största företag sett till omsättning. (Paus för att reflektera/bli snurrig över att de 500 företagen omsatte 27,7 triljarder dollar 2016 och gjorde vinster i regionen av 1,5 triljarder dollar. Omsättningen motsvarar ca 37 % av världens samlade BNP. 🤔😵) Den listan ser annorlunda ut:

Här är det e-handelskämpande detaljhandelsjätten Walmart som toppar och bara två av företagen bland de högst värderade finns med: Apple och Exxon. Här ser vi också betydligt mer av 1900-talet: olja, bilar och gammelenergi.

De största företagen sett till vinst – Apple toppar för första gången

Tittar vi sedan på Fortunes sammanställning över företagen som genererade högst vinster förra året så får vi ytterligare en lista.

Lista över de tio företag som genererade högst vinster 2016

Även här är Apple i topp – och det är första gången. 2016 var alltså Apple både världens högst värderade och världens mest vinstmaskiniga företag.

Apple och Samsung står för hårdvaruintäkterna (även om det sannolikt inte är Samsungs mobildivision som drar störst – eller något – strå till stacken). Google dominerar förstås annonseringsvärlden (med Facebook hack i häl). Och resten? Resten är, tja, i praktiken banker.

Vinster här och nu, värdering för framtiden

Om vi för en stund släpper det här med bankernas marginaler (vi kan anta att det ser ut ungefär så här även i Sverige, oavsett hur mycket storbankerna än suckar) och att olika branscher förstås har olika förhållande mellan omsättning och vinst så skulle man lite enkelt kunna sammanfatta läget som:

  • vinsten är idag
  • börsvärderingen är i morgon

Aktiekurser har sällan mycket med verkligheten att göra. Åtminstone inte verkligheten här och nu. De handlar istället om pengarna som företagen kommer att dra in till den spekulerande marknaden i morgon och i övermorgon. Det är därför minsta rykte om vikande iPhone-försäljning får Apples kurs att svaja eller dyka. Det är därför minsta rykte om vikande tillväxtsiffror vad gäller nya användare får Facebooks, Snaps eller Twitters kurser att svaja eller dyka.

Och det finns ju en anledning. The Big 5 värderingsmässigt skapades inte igår. Det äldsta är 42 år gammalt, det yngsta är 13 år. Med andra ord: företag som både lyckats hålla sig relevanta genom att stöpa om sin verksamhet och förutse kommande behov (med både tur och skicklighet) och företag som gjort förhållandevisa raketkarriärer. Tre av företagen i toppen har egentligen de andra två att helt tacka för sin framgång.

Det är goda chanser att det kommer se likadant ut om ytterligare tio år. Kanske inte exakt samma lista, men däremot en kombination av företag som är stora idag och företag som föds idag.

Triljardföretag och enhörningar

Just nu pågår jakten att bli världens första noterade triljarddollarföretag för bara ett år sedan såg kampen ut att stå mellan Apple och Google. Nu är det snarast Apple och Amazon som får sägas ligga längst fram i klungan. Apple är än så länge närmast och har varit uppe på 800 miljarder och vänt. Den som för tillfället har mest momentum är Amazon.

Gemensamt för de fem är också att de håller på att överge sin kärnverksamhet. Dels för att bredda sig och bli mindre sårbara (Facebook och Google är svajigast här, eftersom de i princip helt lever på annonsintäkter, men även exempelvis Apple börjar ju känna av mobilmognaden), men också dels för att de vill låta andra hålla på med det de gör. Eller åtminstone: låta andra göra jobbet och casha in på de andras jobb.

Det de istället hellre vill göra är att bli plattformar på riktigt. Plattformar för hela internet. Amazon är exempelvis inte längre särskilt intresserade av e-handel eftersom det är alldeles för lövtunna marginaler och för mycket meck. Bättre då att sätta upp allt som krävs för att andra ska kunna hålla på med e-handelsverksamheten. Allt från webbplats, till distribution och uthämningsnätverk.

Google, Amazon och Microsoft satsar allt mer på sina (företags)molntjänster. Google, Facebook och Apple håller på att bygga upp sina egna version av inväggat internet att ersätta dagens dot.com-era (som jag har skrivit om tidigare).

Megaföretagsframtiden är redan här – vad kommer sen?

De flesta vet nog redan hur viktiga Apple, Google, Microsoft, Amazon och Facebook är för våra liv. Men få inser nog HUR stora.

Alla fem håller på att bygga egna nätverk för att runda internetoperatörer och hantera de bitarna direkt själva. Företag som är stora i sig ligger redan på megaföretagens infrastrukturplattformar (Netflix använder Amazons AWS, Spotify, Snap och Slack ligger i Googles moln och till och med Apples iCloud ska använda en eller flera av de andras molntjänster.

Fyra av de fem håller dessutom på att bli innehållsproducenter fullt ut, det vill säga inte bara distribuera andras material. Tre av dem har redan egna musikströmningstjänster (och Facebook lär vara på gång). Facebook och Google håller på att försöka bygga upp egna e-handelsplattformar, medan Amazon nyligen köpt ett företag som ska hjäpa Amazon göra Amazon bättre på Alexas informationssökande, eller om man så vill, vässa Alexas googlingsskills. Och förstås också att alla håller på med självkörande bilar, wearables, AI, AR, VR, hjärn-dator-gränssnitt och, tja, det mesta man kan komma på.

Knowns och unknowns

Jag har mest pratat om de stora här. Företagen som om inget Nokia-exceptionellt händer kommer att dominera våra liv på något sätt även om vi inte vet exakt hur. The known unknowns.

Men så har vi företagen som idag bara är två studenter i ett studentrum. Företagen som vi inte ens hört talas om idag, men som kommer vara fullständigt självklara namn då. The unknown unknowns.

Sen har vi förstås det som kommer vara lika nödvändigt idag som om tio år. Vi måste äta. Vi måste bo. Grundbehov som inte kommer att förändras under väldigt lång tid. The known knowns.

Det mesta som idag ses som disruption är samma grundmekanism som tidigare. Man ser en lucka i efterfrågan, inte sällan genom att man tar två befintliga saker och slår ihop dem. Vi kan nog med väldigt stor sannolikhet säga att det här fenomenet kommer att bestå även om tio år. Vi vet däremot inte vilka befintliga koncept som slås ihop till något nytt. The unknown knowns.

Ja, en variant av den här:

Fyrfältare över knowns och unknowns

Men jag är rätt övertygad om att det är här om tio år kommer kunna plotta in de största företagen. Med andra ord kommer vi 2027 kunna titta tillbaka på 2017 och placera topp fem i de här boxarna.

  • Företag som är kända 2017 som 2027 gör saker som är kända 2017
  • Företag som är kända 2017 som 2027 gör saker som är okända 2017
  • Företag som är okända 2017 som 2027 gör saker som är kända 2017
  • Företag som är okända 2017 som 2027 gör saker som är okända 2017

Tjänar du mycket pengar på din verksamhet? Gör dig beredd att bli disruptad

Och, om vi går tillbaka till listan företagen med högst vinster, tre av de fem har redan mer eller mindre utvecklade banktjänster. Även här är Facebook på gång.

Och det är kanske just företagen som toppar vinstlistan som har störst anledning att vara oroliga. Det är en unknown, men jag tror att topp-tio-listan över företagen som har högst vinst inte till 70 % kommer vara banker 2027. Eller rättare sagt: även om bankverksamhet fortsätter vara sjukt inkomstbringande så kommer det inte vara banker som gör de största bankvinsterna 2027.

Det är större sannolikhet att det är Apple, Facebook, Google eller Amazon som är världens största banker. I Asien lär det vara namn som Tencent, Alibaba eller SoftBank (som, namnet till trots, inte är en bank). På egen hand eller genom att köpa upp de banker som finns. Och bankerna, för att fortsätta vara relevanta när robotar kommer kunna sköta det mesta av rådgivningen, kanske istället är programvaruföretag. De omvandlar sin finansiella och tekniska expertis till virtuella tjänster som de kan sälja till dem som håller på med bankverksamhet.

The unknown knowns.

Eller så kanske det kommer ett företag som ställer allt på ända. Som i grunden ändrar hur vi sparar, investerar och förräntar pengar. Som förändrar hela det grundläggande konceptet kring pengar via kryptovalutor, blockkedjor och helt nya sätt att se på värdeskapande.

The unknown unknowns.

Det är i den boxen som det riktigt spännande väntar.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *