Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Ur arkivet
Två artiklar som åter blev aktuella under veckan.
Röstassistenter som pratar med varandra – ett helt nytt kapitel i internets historia
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram Direct får frågedekaler
Mer funktionalitet som flyttar in även i Direct, Instagrams meddelandefunktion: frågedekaler. Går att skicka till bara en mottagare (vilket kan kännas lite… onödigt) eller till en gruppchatt. Dekalen funkar i övrigt som vanligt: välj dekalen, skriv en fråga, välj svarsalternativ och skicka iväg.
Instagram on Twitter: "Starting today, you can send a poll privately in Direct. Update your app to choose who you want to poll - whether it's everyone in a big group thread or just your very best friend. Update your app now to try it! pic.twitter.com/Lfr6pwPDzI / Twitter"
Starting today, you can send a poll privately in Direct. Update your app to choose who you want to poll - whether it's everyone in a big group thread or just your very best friend. Update your app now to try it! pic.twitter.com/Lfr6pwPDzI
Facebook släpper tjänst för att göra videoannonser från stillbilder
Nytt annonsskaparverktyg från Facebook: skapa videoannonser från stillbilder. Typ stop motion-video för att få fler företag att satsa på videoannonser - även om man kanske inte har budgeten eller kunskapen för det. Verkar inte vara självservicetjänst än, men lär komma om det slår väl ut.
Facebook Launches New Process to Convert Still Images to Video, New Ad Creative Guide
Facebook is looking to help advertisers improve their Facebook ad performance by providing a new video option, and a new listing of tips.
Facebook-sidor med stor USA-publik måste bekräfta sin plats
Sitter du och ansvarar för en Facebook-sida med ”stor målgrupp i USA”? I så fall kan du behöva verifiera kontot igen, via tvåstegsauktiorisering - bland annat för att bekräfta plats. Förstås som ytterligare ett steg i kampen mot fejkkonton och fejknyhetsspridning.
Kommer rullas ut kommande månaden. Kommer dyka upp notis i nyhetsflödet om att åtgärden behövs för berörda. De sidägare bakom sidor som Facebook då har definierat som stor-USA-publik-sajter kommer inte längre kunna lägga upp innehåll om verifieringen inte görs. I praktiken kommer kontot låsas.
https://marketingland.com/facebook-to-reveal-whos-behind-pages-and-their-country-of-origin-245824?1
Facebook släpper lathund för effektiv videoannonsering i mobilen
Sugen på lite best practice-tips och allmän inspiration för (mobil)annonsskapande på Facebook? Facebook har satt samman en liten lathund på just det temat (pdf).
Facebook rullar ut sitt Level Up-program till fler länder
Facebook släppte Level Up i ett fåtal länder och nu kommer det till några till. Och det är kort sagt Facebooks försök att ta sig an Twitch och Youtube inom en specifik nisch. Alltså tjäna pengar på livespelsströmningsvärlden.
Men förutom att det här är ett sätt för Facebook att ta sig an ett nytt liveströmningsområde, som omsätter rätt mycket pengar och som dessutom har stora och engagerade följarskaror, så är det även ett initiativ för innehållsskapare att kunna tjäna pengar på plattformen - via dricksfunktionen Faebook Stars.
Man kan också tänka sig att Facebook går i Twitchs och Youtubes spår och börja med prenumerationer (likt prenumerationstestet för grupper).
https://venturebeat.com/2018/06/07/facebook-launches-level-up-program-and-landing-page-for-gaming-livestreams/
Även Facebook Stories får highlights
Och där kom även highlights till Facebook. Alltså möjligheten att nåla fast Facebook stories i profilen så att andra kan se dem så länge som du vill (snarare än att de försvinner efter 24 timmar).
Facebook's Rolling Out Facebook Stories Highlights on Profiles
Facebook is rolling out Stories Highlights, which will provide another way to showcase your Facebook Stories.
Hur Facebook säljer in sina plattformar mot marknadsförare
Intressant genomgång av hur Facebook, enligt uppgift, ser på sina plattformar ur ett marknadsföringsperspektiv. Kanske inte jätteöverraskande, men intressant om det stämmer.
- Facebook är för performance-marknadsföring, Instagram för varumärkesbyggande och Messenger för kundtjänstrelationer. Vore förstås intressant att se hur Insta som shoppingplattform skulle passa in i den här ekvationen.
- Stories är grejen. Inte alls oväntat. Nästa stora pengadrivare för Facebook. Utmaningen blir förstås att lyckas få till just detta. Facebooks nyhetsflöde står fortfarande för de absolut största delen av Facebooks intäkter. De andra har långt kvar att gå för att nå samma nivå.
- Uppgifter om att reklam kommer till IGTV före årets slut.
- Facebook hoppas att stories på sikt ska flytta tv-budgetar till IGTV. Att stories alltså ska väcka intresse för IGTV. Eller kanske: vänja marknadsförare vid annat än nyhetsflödesformaten. Ja, annat än nyhetsflödet överhuvudtaget, kanske.
With news-feed user growth slowing, Facebook revs its pitch for Instagram Stories
Instagram, with its short-form video Stories, is a brand-building play and one Facebook sees as its next growth engine.
Instagram får stöd för att dela till WhatsApp
Instagram verkar ha fått (eller är på gång att få) möjlighet att dela till WhatsApp. Ett litet tillägg kan tyckas, men är en del av en större förändring i hur Facebook ser på sina tjänster.
WhatsApp har ända sedan uppköpet alltid varit den udda fågeln som oftast inte hanterats på samma sätt. Siffrorna har oftast redovisats vid andra tillfällen och det har varit rätt vattentäta skott mellan de övriga tre och WhatsApp. Men nu börjar FB sakta men säkert knyta WhatsApp närmare de andra.
Inte så konstig: WhatsApp är FB:s användarmässigt näst största tjänst och används framförallt i tillväxtländer. Med andra ord: de ställen där det finns utrymme kvar för FB att växa.
Matt Navarra (I quit X. Follow me on Threads) on Twitter: "TIL... Instagram has rolled out the 'Share to WhatsApp' option on my account pic.twitter.com/ZGgdzkQ0YR / Twitter"
TIL... Instagram has rolled out the 'Share to WhatsApp' option on my account pic.twitter.com/ZGgdzkQ0YR
WhatsApp-backuper räknas snart inte längre mot lagringsutrymmet i Google Drive
Backar du upp WhatsApp via Google Drive? Från och med november kommer WhatsApp-lagringen inte längre att räknas mot det totala Drive-utrymmet. Med andra ord: gratislagring för WhatsApp.
Finns även information om det här hos WhatsApp. Handlar med andra ord om ett samarbete.
Och, tja, öppnar förstås för en helt annan slags nätneutralitetsdiskussion. Google ger sedan tidigare obegränsad (och kostnadsfri) lagring av bilder och video (till 2020 åtminstone) - om du har en Google Pixel-telefon. Det i sig skulle förstås kunna vara måltavla för konkurrenstittande, men här handlar det alltså om ett samarbete med ett extern företag.
Förstås bra för WhatsApp-användare, liksom om sociala medier undantas från datatrafikspottar. Men man kan tänka sig att det här potentiellt inte kommer ses med helt blida ögon av, säg, EU. Hade jag varit Dropbox hade jag redan börjat skissa på en anmälan.
WhatsApp backups won't count against your Google Drive storage from November
WhatsApp backups will soon no longer count against your Google Drive quota, so the space you have on there will be entirely yours to use with other files.
Snapchat
Snap öppnar shoppingbara AR-lenses för plattformens stjärnor
Snapchat fortsätter satsa på AR-lenses som shoppingverktyg. Nu öppnas formatet för ”top creators”. Gör alltså formatet tillgängligt för medlemmar (även om det inte är vilka medlemmar som helst) och inte bara företag. Förstås ännu ett sätt för Snapchat att visa att de de satsar på sina innehållsstjärnor och vill ge dem möjligheter att tjäna pengar på sin närvaro (så att de inte drar). Att se om och i så fall när funktionen sipprar nedåt till fler innehållsskapare.
Shoppingmöjligheter dyker upp i allt fler format (inte minst i stories-formatet) och med allt fler olika slags medier och ingångar (som Pinterests bildsökshopping). Och eftersom inbyggda betalningsmöjligheter också blir allt vanligare i de sociala plattformarna så kommer vi allt närmare rena webbshoppar - fast inom ramen för de sociala tjänsterna, snarare än som en separat webbplats.
Men likt stories så betyder det också att normen för vad en ”webbshop” är, ser ut och fungerar (som sett likadant ut sedan boo.com:s dagar) håller på att luckras upp. Och allt mer kan anpassas till att passa ett varumärkes unika uttryck. Eller en persons.
Snapchat opens shoppable AR to top creators
Nicki Minaj last week became the first influencer to post an AR lens with a "buy now" button to promote her new album.
LinkedIn återlanserar grupper som del av huvudappen
LinkedIn gör en Facebook. Satsar på grupper, inom ramen för huvudtjänsten. Efter att ha dödat den fristående Grupper-appen återlanserar de nu funktionen. Med syftet att sudda bort funktionens spökstadsstämpel.
Några funktioner försvinner dock och andra tillkommer. Admins kommer inte längre kunna förmoderera kommentarer (kommer tillbaka längre fram) och att kunna skicka ut poster som mejl till alla gruppmedlemmar. Funktioner som tillkommer är trådade kommentarer och multimediaposter.
Admins kommer även kunna nåla fast inlägg överst i gruppens flöde och få bättre kontroll över medlemshanteringen direkt i appen. Att se om det här kan ge LinkedIn-grupper en nytändning.
LinkedIn to relaunch Groups in the flagship app as it looks to reverse 'ghost town' image | TechCrunch
LinkedIn, the Microsoft-owned social networking platform for the working world with over 500 million users, is making a significant change as it continues
LinkedIn lägger till Deals och fler nya funktioner i Sales Navigator
- Deals: Funktion som kan dra ut data från CRM och ge en översiktlig presentation av datan direkt i Sales Navigator. Tvåvägsintegration - ändringar som görs i SN slår även igenom i CRM:et.
- Buyer’s Circle: Del av Deals. Möjlighet att lägga till LinkedIn-medlemmar via dra- och släpp-gränssnitt och tilldela dem olika roller.
- Office 365-integration och ”isbrytarverktyg”: 365-integrationen utökas alltså med integration med Sales Navigator. Dessutom får man upp typ gemensamma intresse med potentiella leads, för att ge mer personligt första möte.
- Förbättrat sökverktyg
- Appen får fullständig Sales Navigator-funktionalitet (kommer ske i steg)
https://martechtoday.com/linkedins-latest-sales-navigator-updates-comes-with-deals-feature-office-365-integration-220436
Övrigt sociala medier
Användarna lägger allt mer tid i Bytedances tjänster istället för Tencents
En intressant genomgång av Tencents utmaningar efter årets börsvärdeskollaps.
Tencent är det företag som globalt tappat mest i börsvärde i år (med Facebook som "stolt" tvåa). För Tencent har mest fokus hos investerare legat på utmaningar i det viktiga spelsegmentet (bland annat via nya regleringar). Men det jag inte hade koll på var vilket hopp Bytedance gjort vad gäller att fånga användares tid.
Bytedance, som här hos oss kanske är mest kända via Muscial.ly (som Bytedance köpte i november och la ner/slog ihop med en annan app för bara ett par veckor sedan). Men Bytedances stora drivare är dels en nyhetsapp och dels Tik Tok, den kortvideotjänst som Musical.ly slogs ihop med.
Senaste året har den tid som kineser lägger hos Tencent (förstås mest WeChat) minskat med 6,6 %. Och hela den nedgången kan i princip tillskrivas Bytedances appar. Mer än en dubblering jämfört med för ett år sedan.
Som Matthew Brennan konstaterar: tid är en begränsad valuta. Även om vi multislösurfar så finns det en given tid under ett dygn. Det är inte minst därför som företag som Facebook och Google vill fånga så mycket av vår tid som möjligt. För tid är (om man gör saker rätt) lika med intäkter. Annonsvisningar eller faktiska köp. Ja, och att man överhuvudtaget INTE är hos en konkurrent (oavsett Facebooks halvhjärtade försök att få oss att hålla koll på tiden vi lägger hos dem, som exempel).
Only 1 serious long-term fundamental has changed negatively for Tencent's business this year and it has nothing to do with games
Tencent's earning's call on Wednesday (August 15, 2018) has understandably caused a lot of debate. The first drop in profits in over a decade is certainly something worthy of discussion and Tencent's share price has clearly had a horrid time of things this year.
Sök/SEO
Google Signals – ännu bättre möjlighet att spåra och annonsera över plattformar och enheter
Nytt annonsfunktion från Google: Google Signals. Avsedd för att genomföra och mäta annonsinitiativ över olika plattformar. Befintliga funktioner förbättras och paketeras om, vilket ger följande nya möjligheter (för användare som har annonspersonalisering påslagen):
- Remarketing med Google Analytics
- Google Analytics samlar in mer information om användarna
- Ytterligare info kring demografi och intressen
- Korsplattformsrapporter (betaversion, ska gå att få fram aggregerade användarbeteenden över olika plattformar)
Förstås helt rätt. Tiden när kundresor handlade om hur en kund rör sig på en isolerad webbplats ,eller i bästa fall navigering från Google-sökning eller någon form av digital annons till webbplatsen, är förstås sedan länge passerad. Googles mikrostunder blir allt viktigare. Att förstå kundens alla interaktioner med varumärket - men också alla andra interaktioner som kan påverka - för att kunna möta kunden där kunden är. Med innehåll och funktioner.
Google Analytics Introduces Cross Device Capabilities With 'Google Signals'
Google Analytics has started beta testing a new feature called Google Signals, which offers cross device reporting and remarketing capabilities.
Google ger featured snippets ett rätt rejält funktionslyft: relaterade sökningar.
Men inte sökningar av typen ”andra söker också efter”. Istället är det Google som verkligen försöker förstå din intention och ge relevant hjälp.
Exemplet som ges är sökning på ”quartz vs granite”. Man är då sannolikt ute efter att de ska användas till något, som en köksbänk. Under sökningen ges då förslag på ytterligare featured snippets som kostnad, fördelar, vikt och hållbarhet.
För att spara användarna ett klick. Och ja, ännu en anledning mindre för att lämna Google för att gå till en webbplats. Eller rent krasst: Google fortsätter göra Google till den enda webbplats du behöver.
Helping you find useful information fast on Search
We're introducing a new way to help you find the information you're looking for on Search.
Google visar upp bästa svaret i frågetrådar
En ny och intressant funktion i Googles sökresultat. (Jag har inte sett den tidigare.) Visa upp enskilda svar ur en frågetråd som karusell.
Men inte nog med att svar visas i karusell för snabb åtkomst, forumet i fråga har även stöd för att märka upp vilket svar i tråden som bäst svarar på ursprungsfrågan. Även detta plockas upp av Google och läggs som första svar i karusellen, med ”Bästa svaret”-märkning.
Nästa steg är förstås att de enskilda svaren kommer att visas i sin helhet så att man inte behöver gå till webbplatsen alls. Dvs. del i satsningen att göra Google till den enda webbplats som behövs.
(Och ja, jag har börjat titta efter meshrouter. Förslag?)
Google släpper Ad Library – funktion för att söka bland politiska annonser
Google enuppar Facebook vad gäller information om politiska annonser. Företaget släpper Ad Library, en sökbar databas över just politiska annonser. Där kommer man kunna filtrera på saker som kandidat, räckvidd, datum, visningar, typ och spenderade pengar.
Gäller förstås bara amerikanska annonser i dagsläget, men vem vet - kanske kommer även till andra regioner. I Sverige är vi lite mer öppna med den här typen av information, men det hade förstås varit intressant att se även för Sverige.
Google releases a searchable database of US political ads | TechCrunch
In an effort to provide more transparency and deliver on a promise to Congress, Google just published an archive of political ads that have run on its
Detaljhandel/e-handel
Amazon kan vara på gång att släppa jämförelsesajt för försäkringar
Hand upp alla som är förvånade. Ja, åtminstone jätteförvånade. Amazon kan vara på gång att starta en jämförelsesajt i Storbritannien. För försäkringar.
Enligt uppgifter diskuterar Amazon med ett antal försäkringsföretag. Eller mer specifikt ”is exploring whether the insurers could contribute products to the website”.
Och, tja, är det något Amazon är bra på är det att bygga marknadsplatser för olika slags produkter. Och försäkringsbolagen inser säkerligen också det. Och från jämförelsesajt är steget inte långt till Prime-rabatter.
Och förstås: när Amazon öppnar nya segment så brukar det sluta att de dessutom börjar ta fram egna varumärken inom de segmenten…
Amazon Plans UK Insurance Price-Comparison Site
Amazon is reportedly exploring a site for selling insurance in the UK based on a marketplace model.
JD.com släpper blockkedjeplattform
Senaste satsningen från kinesiska JD.com: en blockkedjeplattform. Tänkt att användas av andra företag för att hosta och bygga blockkedjeapplikationer på.
JD:s plattform ska fungera båda i privata och publika moln, som för fakturahantering. Och plattformen ska göra det rätt enkelt att ta fram de här applikationerna med hjälp av det ramverk och de verktyg den tillhandahåller. Blockchain as a service.
Ni vet. Sånt som e-handlare gör 2018.
Och likt många andra produkter från techjättarna började plattformen som en intern applikation. En som man sen produktifierat. Alltså: förvandla en utgift till en intäktsström.
Chinese retailer JD.com launches e-commerce blockchain platform for business and enterprise - SiliconANGLE
Chinese retailer JD.com launches e-commerce blockchain platform for business and enterprise - SiliconANGLE
Unilever väljer e-handlaren JD.com som logistikpartner
Mer JD.com. Unilever kommer att börja samarbeta med JD för att nå ut mer i Kina. Men inte e-handelsmässigt (där samarbetar man redan) - utan som logistikpartner.
Unilever kommer att använda JD:s fraktnätverk för att frakta varor mellan lager och mellan lager och fysiska butiker. Även till butiker och handlare som inte är en del av JD:s sfär. Ungefär det som Amazon håller på att bygga upp med sin logistiksatsning.
Del av JD:s Retail as a service-erbjudande, alltså. Kunna erbjuda allt det som inte är onlinegränssnittet som kunden möter. Infrastruktur och teknik.
Precis det techjättarna gör inom alla områden. Blir infrastrukturen för internet. And beyond.
https://jdcorporateblog.com/unilever-chooses-jd-com-as-chinese-logistics-provider/
Livsmedelskedjan Kroger öppnar butik på Alibabas Tmall
Det är lätt att bara tänka Amazon och Walmart när det handlar om detaljhandlare i USA, men det finns ju fler som kämpar i skuggan av jättarna (förstås främst i skuggan av den förstnämnda - eller rättare sagt i skuggan av förändrade konsumentbeteenden). Som Kroger, som nu öppnar en butik på Alibabas Tmall-plattform.
Kroger är USA största aktör inom livsmedelsbutiker (och världens tredje största detaljhandlare omsättningsmässigt), men, tja, det är i USA det. Och det är på den fysiska arenan. Företaget har insett att vill man överleva så måste man digitalisera verksamheten. Vilket förstås främst betyder att tänka utanför kyldisken. Och se nya kunder och nya kanaler.
Vad samarbetet (åtminstone i ett första skede) kommer handla om är att Kroger kommer att börja sälja sitt rätt nystartade varumärke Simple Truth (typ ekomat) till en kinesisk publik. Och det är bara senaste samarbetet inom ett alltmer globaliserat alliansbyggande. Mot Amazon i väst och mot Alibaba i Kina. Eller som i Krogers fall: göra gemensam sak med Alibaba.
JD.com (Kinas e-handelstvåa) har inlett samarbeten med såväl Tencent, Walmart och Google och Google har även krokat arm med franska detaljhandelskedjan Carrefour. I de flesta fall handlar det om att de västerländska företagen vill samarbeta sig in i Kina - och omvänt.
Sist men inte minst: Kroger har 135 år på nacken. Age ain’t nothin’ but a number om man gör sin digitaliseringsresa rätt.
Kroger partners with Alibaba in China grocery sales venture
Kroger Co <KR.N> has partnered with Alibaba Group Holding Ltd <BABA.N> to sell nuts, supplements and other products in China, venturing outside the United States for the first time in what is fast becoming a fierce global battle to dominate online grocery sales.
Kroger testar matleveranser med självkörande fordon
Häromdagen skrev jag om att Kroger, USA:s största livsmedelsbutikskedja, kommer öppna en butik på Alibabas Tmall för att för första gången under företagets 135-åriga historia börja satsa utanför USA. Nu kommer nästa steg som visar att även Kroger är på gång att göra en Walmart: inte lägga sig ner och låta Amazon äta upp dem.
Nu kommer företaget dra igång ett test med livsmedelsleveranser - med självkörande bilar.
Nu är det ett väldigt litet test (en butik, en stad, postnummeravgränsat), men det är oavsett ett spännande drag.
Kroger starts testing self-driving grocery delivery in Arizona
You now have a chance to try Kroger's self-driving grocery delivery... if you happen to live in the right part of Arizona. The chain has launched its driverless delivery pilot at a single Fry's Food Stores location in Scottsdale, giving you a chance to receive foodstuffs courtesy of Nuro's autonomous vehicles.
JD.com lovar öppna över 1000 butiker om dagen 2018
Kinesiska e-handelsjätten JD.com gör som de flesta andra e-handelsföretag just nu: satsar på offlinenärvaro. Skillnaden är att JD gör det i ett lite… högre tempo än de flesta andra. Företaget lovar att öppna mer än 1000 butiker i år. Varje dag.
Planen är att ha en miljon närbutiker inom fem år. Och (också till skillnad från de flesta övriga i branschen) satsar JD på ett franschisekoncept för sina butiker. Och de satsar dessutom stort på den kinesiska landsbygden (likt Alibaba). Och JD erbjuder dessutom starta eget-bidrag till franschise-tagarna (ja, eller okej - ett startlån).
Den här artikeln har några månader på nacken, så det lär ha hunnit bli några butiker sedan dess. Och nyckelordet här är förstås ”convenience”. Små butiker i smidiga lägen för kunderna där kunderna främst ska e-handla sig till varorna snarare än att köpa butikssortimentet.
JD.com promises '1000 stores a day'
As 50,000 people apply each day to be franchisees, JD.com promises to open more than 1000 stores a day this year.
Strömmade medier
Facebook får rättigheter att sända Champions League i Latinamerika
Facebook plockar ännu en livesporträttighetsskalp: man har säkrat de exklusiva gratisrättigheterna att sända 32 Champions League-matcher per säsong mellan åren 2018 till 2021 i Latinamerika. Kommer också sända ”highlights and magazine programming every match week”. Med andra ord kommer de alltså kunna sända ytterligare material vid sidan av matcherna de fått rättigheter till.
Facebook will stream live Champions League matches in Latin America
Facebook's soccer (aka football) ambitions aren't stopping with July's Premier League deal. The social network has secured the rights to stream live Champions League matches for free in Latin America between 2018 and 2021. It's not as sweeping as the earlier arrangement, as Facebook will only broadcast 32 games per season.
Amazon uppges kasta pengar efter innehållsskapare som går över till Twitch
Häromdagen kom uppgifter om att Youtube betalar Youtube-stjärnor för att stanna kvar på plattformen. I sig inte särskilt nytt, annat än det säkerligen blivit vanligare (och högre summor) i takt med att Google känner hur Facebook flåsar allt mer i nacken. Även Facebook har betalt både personer och företag för innehåll.
Föga förvånande kommer nu uppgifter att Amazon gör samma sak. Försöker locka Youtubare till Twitch. Och då inte för att spelströmma, utan för att göra samma grej som på Youtube. Med andra ord: spär på ryktena att Amazon har storslagna planer för Twitch.
IGTV. Youtube. Twitch. Ser framför mig direktsända presskonferenser och övergångssummediskussioner.
As its rivalry with Google heats up, Amazon is reportedly offering popular YouTubers multimillion-dollar contracts to switch to Twitch
Amazon's livestreaming service, Twitch, is making efforts to win over content creators from YouTube, offering exclusive deals for well-known internet personalities, Bloomberg reports.
Adidas livesänder amerikansk high school-fotboll
Ännu en satsning med strömmade sportsändningar på Twitter. Den här gången amerikansk high school-fotboll. Och företaget som står bakom sändningen? Adidas.
Att klädföretag backar tv-sändningar är inget nytt. Inte heller att de allt oftare producerar eget innehåll. Inte första gången heller för Adidas. Men den här satsningen, till skillnad från det vanligaste ”sponsrat av”-formatet, verkar handla om mer hands on-engagemang. Att man faktiskt är ”tv-bolaget”.
Inte minst Facebook är förstås insugna i definitionsbalansgången kring var en plattform slutar och en publicist börjar. Det blir allt tydligare att det inte längre finns en gräns. Det är hur man agerar som definierar det, inte den formella bransch- eller företagsdefinitionen. Och här tar sannolikt även Adidas klivet rätt fullt ut på innehållsskaparsidan, med redaktionellt arbete.
De traditionella tv-bolagen har inte bara konkurrens av de strömmande uppstickarna eller de sociala plattformarna. Vilket bolag som helst (säg hej inte minst till Amazon) kan vara ett tv-bolag. Det handlar (nästan) bara om djupa fickor. Och i det långa loppet förhoppningsvis också om vem som gör det mest relevanta jobbet med att förpacka innehållet. Efter teknik, gränssnitt, plattform och målgrupp.
Adidas will livestream high school football games on Twitter
Adidas has partnered with Twitter on a new series that will livestream high school football games happening all over the country on the social network. Titled, naturally, Friday Night Stripes, the show will broadcast friday night games throughout the sport's regular season from September 7th until November 9th.
Netflix börjar testa reklam mellan avsnitt
Netflix har mycket gemensamt med Facebook vad gäller att tänka nytt. Facebook visade att reklam inte behöver vara blaffigt takeoverbannerhärk och Netflix bevisade att vi visst gärna betalar för strömmat videoinnehåll om innehållet, priset och tjänsten är tillräckligt bra.
Det är därför lite tråkigt att se att Facebook har börjat backa från sitt progressiva reklamtänk till gammelreklamtänk (som pre- och midrolls) - och att Netflix nu börjar testa reklam mellan avsnitten. Visserligen för sitt eget innehåll (än), men om man bingetittar vill man ha en oavbruten upplevelse.
Ja, eller det vill vi ändå. Vilket kanske är en av de främsta anledningarna till att vi betalar för innehåll: för att inte få vår upplevelse störd.
Netflix will now interrupt series binges with video ads for its other series
Netflix confirms "test;" video ads appear with a "but first, check out... " prompt.
Valve är på gång att släppa en Twitch-konkurrent
I veckan kom uppgifter om att Amazon dinglar med dollarhögar framför Youtube-stjärnor för att få dem att överge Youtube till förmån för Amazons livespelsströmningstjänst Twitch (eller åtminstone också sända där). Anledningen är förstås för att Amazon vill bredda Twitch till att bli en mer generell videoplattform.
Men det är klart att fler vill vara med och leka. Som Valve, mest kända för sin spelbutik/spelplattform Steam. Nu har de släppt steam.tv, som ser ut att ta upp kampen med Twitch.
Ja, eller de verkar åtminstone vara nära att göra det. Efter en sändning försvann sajten igen, men det är väldigt troligt att de kommer pusha ut plattformen skarpt.
Valve quietly unveils streaming platform Steam TV
Valve seems to have unveiled a Twitch competitor with nary a peep of fanfare. A few hours after Steam Database founder Pavel Djundik discovered that the company registered the domain steam.tv, the website started live streaming The International 2018, Valve's Dota 2 esports tournament.
Blir allt viktigare med nya sätt att söka efter strömmad musik
Ett rätt korrekt och logiskt antagande: precis som allt annat innehåll är sökfunktioner viktiga för musikströmningstjänster. Och precis som övrigt innehåll blir det allt viktigare att erbjuda sökmöjligheter som inte handlar om nyckelord. I det här fallet kunna artist eller låttitel.
Hur ofta kommer man ihåg en textrad men kommer inte ihåg låttiteln eller artisten? Går förstås att googla fram, men då måste man lämna musiktjänsten. Bökigt för användaren och strömningstjänsten släpper iväg kunden.
Men varför stanna där? När röst blir allt viktigare - varför inte sjunga låten? Eller bara nynna den? I det här sammanhanget känns Apples köp av Shazam rätt givet.
Spotify is falling behind on lyrics and voice | TechCrunch
Spotify's lack of full lyrics support and its minimal attention to voice are beginning to become problems for the streaming service. The company has been
AI - artificiell intelligens/Digitala assistenter
Google Assistant börjar till sist prata (och förstå) svenska
För några månader sedan meddelade Google att företagets röstassistent Assistant kommer att lära sig prata svenska i år. I morgon onsdag är det dags. Då släpps svenska Assistant för mobiler. När Googles smarta högtalare börjar säljas här kommer det även att gå att prata svenska med dessa.
Googles röstassistent släpps på svenska
Att tala med våra uppkopplade prylar och digitala tjänster blir allt vanligare, men oftast sker det på engelska. Nu släpper Google sin röstassistent på svenska.
Ica och SJ är snabba att släppa Google Assistant-integrationer
Det måste inte gå långsamt bara för att man är ett stort företag. Samma dag som Google Assistant börjar prata och förstå svenska annonser SJ och Ica integrationer med plattformen. (Och ja, jag blir förstås lite glad att se Mon-Ica dyka upp igen - i digital form </nostalgiöverdos>.)
Hur kommer det fungera? Säkerligen som röstassistenter som mest. Lite hit and miss. Men jag gillar att man satsar. Alla som pratar digitalisering pratar om att man ska köra och testa och se misslyckanden som lärdomar, men när det kommer till kritan kramas det fortfarande trygghetssargar och strategisnuttefiltar som gör det ska pratas oändligt länge och sen slutar det likväl med att man gör som man gjort förr.
Bäst i hela artikeln? Ica-Samuels konstaterande ”vi är där användarna är”. Bonuspoäng till alla företag som säger det 2018 - och faktiskt menar det.
Artificiell intelligens
Artificiell intelligens | Nyheter och fördjupning
Förhandsversion av integrationen mellan röstassistenterna Alexa och Cortana ser dagens ljus
Idag var förstås allt digitalassistentljus (eller åtminstone väldigt mycket) på Google i och med att Assistant idag började kunna prata och förstå svenska. Men i skuggan av det hände något långt större inom samma område: en förhandsversion av integrationen mellan Microsofts och Amazons digitala assistenter såg dagens ljus.
Samarbetet utannonserades för ganska precis ett år sedan, men sedan dess har det varit rätt tyst. Fram till idag alltså.
Vad det innebär är alltså att Cortana-användare kan be Alexa genomföra Amazon-köp, hålla reda på Amazon-beställningar eller använda vissa (till en början) Alexa-skills. Omvänt kan Alexa-användare be Cortana kolla mejl, kalender och annat där Microsoft är det mest troliga specialistföretaget.
Bökigt och ointuitivt? Absolut. Orka hålla på och jonglera olika assistenter. Vi vill ju ha en assistent som klarar allt. Men det assistenttesterna har visat att de är bäst på olika saker, tack vare att deras olika integrationer. Och man kanske inte kommer börja jonglera assistenter bara för att det går, men om vi tänker på de flerstegskommandon som börjar komma så skulle en fras alltså kunna trigga aktiviteter hos båda assistenterna.
Och det kan, kanske än viktigare, vara ett steg mot standardisering av röstgränssnitt. Ett sätt att bygga grundplattan och sedan anpassa gränssnittet efter respektive assistent.
15 augusti 2018. Överhuvudtaget en rätt stor dag för röstinternet.
The Alexa-Cortana integration is now available in a public preview | TechCrunch
Microsoft today will begin to allow Alexa device owners to summon its own virtual assistant, Cortana, through their Echo devices, as well as call for
Getty Images hjälper publicister hitta bilder via AI
Bildbanken Getty Images gör det enklare för publicister (och andra att hitta rätt bild). Klistra in texten du vill illustrera så letar AI-verktyget upp och föreslår bilder som kan passa.
Tekniken kommer från Vizual.AI och självklart är det tänkt finns det inlärningsalgoritmer som ska förbättra och vässa tjänsten. Som konstateras, vissa områden kan vara svåra att hitta passande bilder för, även för människor. Men tanken är alltså att hela textmassan ska ge en bättre och mer nyanserad bild än att söka på några få nyckelord.
Getty Images launches a new AI tool that helps publishers find the right picture for the story
Artificial intelligence-powered research assistant "reads" your news article to source the best visual content for it - just as a human picture editor would
Google kanske är på gång med en AI-PT
Inte tillräckligt mycket PT i ditt liv? There’s kanske snart en Google-AI-tjänst for that. Uppgifter om att Google är på gång att släppa Google Coach: en digital PT för Wear OS. Alltså bärbara Android-smartprylar. Som klockor.
Men Google vore ju inte Google om det innebär samma slags kollhållare som på övriga ställen. Coach ska spåra dina aktiviteter och ”proaktivt” föreslå aktivitetsförändringar och komma med notifieringar som är ”genuint användbara” (oklart vad dock).
På bästa Maps-manér kanske funktionen till och med kan ge dig förslag på alternativ om du missar gymtiden. Så, tja, inga ursäkter längre, alltså.
Google may launch a smartwatch-focused AI fitness coach
Google and its partners have slowly but surely trying to revitalize Android-based smartwatches, and it looks like they may use fitness as the way to reel you in. Android Police (which has a history of accurate leaks) claims to have word of Google Coach, a Wear OS-oriented assistant that would use AI to improve your health and fitness.
Los Angeles börjar med portabla AI-helkroppsskannrar
Los Angeles gör en Kina. Som första amerikanska stad kommer LA börja utrusta sina tunnelbanestationer med helkroppsskanners. Kan hantera upp till 2000 personer i timmen inom en radie av nio meter.
Det är alltså portabla enheter som är tänkta att användas vid särskilda situationer. Som terrorhot. Särskilt kalibrerade för att hitta ”weapons capable of mass harm” (Tur att det inte handlar om weapons of mass destruction. USA:s track record när det gäller att hitta såna är lite… sådär.) Mer specifikt handlar det om t ex bombvästar och automatvapen.
Så med andra ord är syftet att skydda, men vi kan väl tänka att det kommer att följa en och annan integritetsdiskussion.
https://www.engadget.com/2018/08/15/los-angeles-first-us-city-subway-body-scanner/
Bekvämlighetsekonomin
Airbnb lägger till fler sociala funktioner
Airbnb lägger till/planerar att lägga till mer samarbetsfunktioner. Ja, och funktioner för att göra tjänsten till en fullödig reseplanerare.
- Möjlighet att bjuda in och lägga till resenärer till resan, bolla idéer och kommentera på exempelvis vilka sevärdheter eller restauranger man ska besöka
- Möjlighet att lägga till (typ) vad som helst i reseplaneraren bland annat via integration med Google Places (bilder, vägbeskrivning, öppettider)
- Helt ny reseplanerare med bättre dag-för-dag-översikt och rekommendationer vad man kan göra på respektive plats
Så med andra ord gör Airbnb en Amazon och börjar bakvägen bygga upp en social plattform utan att uttalat säga att man siktar på att använda det sociala för att sälja mer. Men inte bara det: om man s vill så lägger Airbnb med det här både en egen version av stories och petar in Spotify-
Airbnb shows off new collaboration features that let co-travelers plan trips together | TechCrunch
In recent years, Airbnb has been working to expand its business beyond accommodations, by becoming a more robust travel companion with features like
Digitalisering
Vetenskapens värld om hur framtiden kan se ut med självkörande bilar
Sköna siffror: Personbilar står still 94-98 % av tiden. Självkörande taxibilar (alltså inte att alla fortsätter åka en person per bil) skulle göra att antalet bilar bara skulle vara 8 % av dagens volymer.
Oavsett exakt procentsats: varken elbilar eller självkörande bilar kommer lösa det grundläggande problemet: vi behöver mycket färre bilar. Definitivt i städer. Och inte bara de största.
Sen finns det förstås i mitt tycke ett rejält fel i trafikforskarens resonemang varför det inte kommer göra någon skillnad: att alla vill åka till samma ställen när man ska till jobbet. Bygger på lite gamla tankegångar att alla fortfarande kommer att "åka till jobbet" på samma sätt.
https://www.svtplay.se/video/18884118/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-basta-skolan?position=2098&cmpid=del:em:20180818:basta-skolan:pla:lp?1
Ekonomi och finans
Kvartalsrapport från Tencent Q2 2018: första vinstnedgången på 13 år, WeChat nu 1,06 miljarder användare
Tencents kvartalsrapport kan sammanfattas med: det är inte bara Facebook som har det tufft.
WeChats användartillväxt landade på 9,9 % till 1,06 miljarder månadsanvändare. Även här långsammare än Q1. Samma tendens som hos Facebook och Twitter - de dagliga användartalen växer snabbare än månadsanvändarna. De som använder WeChat använder det alltså oftare.
Omsättningen landade på 10,6 miljarder dollar - upp 30 % jämfört med motsvarande period 2017. Fortfarande imponerande tillväxt där, men det långsammaste Q2-tillväxttempot sedan 2015.
Vinsten för kvartalet blev 2,6 miljarder dollar, minus 2 % jämfört med 2017 och -23 % jämfört med Q1.
Omsättningen från smartphonespel ökade med 19 % jämfört med 2017, men minus 19 % jämfört med Q1. Antalet dagliga användare ökade, men inte intäkterna per spelare. Mobilspel står för 40 % av Tencents intäkter, så det här är förstås ett väldigt viktigt segment. Utöver det backade omsättningen från datorspel, medan onlinespel som helhet ökade.
Prenumerationer från musik- och videoströmningstjänsterna ökade med 30 % till totalt 154 miljoner användare. Omsättningen ökade med 14 % jämfört med 2017, men långsammare än Q1:s takt om 34 %.
Intäkterna från annonsering ökade med 39 % jämfört med 2017, även det långsammare än Q1.
Övrigt-segmentet (molntjänster och betalningstjänster) ökade med rätt imponerande 81 %,, till 2,5 miljarder dollar.
Några kommentarer:
Tencent är det bolag som globalt tappat mest i börsvärde i år (mer än Facebooks historiska tvåtimmarskollaps). Mycket var alltså redan inprisat, men det lär likt Facebook vara oron framåt som spelar störst roll. Dels att tillväxttakten som sagt var minskar mest över hela banan men dels att Kina är i färd med att reglera spelmarknaden hårdare.
Likt Facebook så håller WeChat på att slå i användartaket. Ett ännu större problem för Tencent, eftersom den fortfarande i praktiken bara finns på en marknad. Här behövs en stor global push för att det ska hända grejer.
Omsättningsmässigt kommer 57 % av Tencents intäkter från ”Value added services” (spel, strömningstjänster), 24 % från molntjänster och betaltjänster och bara 19 % från annonsering. Att jämföra med Facebook där annonsering står för över 98 % av hela omsättningen. Båda företagen har alltså potential att växa inom de områden där de inte är så starka. Tencent har en rätt mycket mer diversifierad intäktsportfölj och Facebook har kommit förvånansvärt kort väg vad gäller att göra sig själva mindre beroende av annonseringen och därmed mindre sårbara. Facebook sitter fast i ”gratisfällan” och deras största utmaning blir att bryta sig loss från den.
Jämförelse mellan Facebook och Tencent omsättningsmässigt för Q2. Facebook: 13,23 miljarder dollar, Tencent 10,6 miljarder. Vinst: Facebook 5,1 miljarder dollar, Tencent 2,6 miljarder.
No Title
No Description
Kvartalsrapport från Walmart Q2 2018: e-handel och besöken till de fysiska butikerna ökar
Kvartalsrapport från detaljhandelsjätten Walmart. Och det är goda nyheter för aktieägarna. Och goda nyheter över hela banan.
Omsättningen landade på 128 miljarder dollar för kvartalet (som jämförelse är det mer än Amazons och Apples sammantagna omsättningar för motsvarande kvartal). Men det är inte det som fick aktien att studsa upp med i runda slängar 10 procent.
Det som marknaden främst gick igång på var att e-handeln ökade med 40 % jämfört med motsvarande kvartal 2017. Men inte bara det: besöken till de fysiska butikerna ökade också - och kunderna köpte mer per besök. Den starkaste tillväxten på ett år. Och det som lockade var framförallt två segment: livsmedel och kläder. Två segment som Walmart satsat mycket på.
Vad säger det här? Walmart lyckas alltså med det som så många detaljhandelskedjor kämpar med: få kunderna att använda både de fysiska butikerna och e-handeln. Och säkerligen mycket tack vare att man satsat på att e-handeln ska driva kunderna till de fysiska butikerna - och de fysiska butikerna ska göra det enkelt att e-handla. Och dessutom satsa sjukt mycket på data för att optimera alla kanaler, inklusive att optimera logistiken.
Om man så vill: mycket av det som Alibaba-grundaren Jack Ma kommit att kalla ”new retail”. Om man så vill, ett självförsörjande ekosystem inom de egna kanalerna samtidigt som man ser till att finnas där kunderna är. Digitalt och fysiskt.
No Title
No Description
Kvartalsrapport från JD.com Q2 2018: Omsättningen upp, ökad förlust
Omsättningen ökade med över 30 % jämfört med 2017 (17,73 miljarder dollar). Däremot landade förlusten för kvartalet på 334 miljoner dollar.
Och anledningen till de röda siffrorna är satsningar både på marknadsföring och teknik. Det är något som JD har gemensamt med de flesta detaljhandelsföretag idag. (För detta har JD inlett samarbeten med bland andra Tencent och Walmart.) Men det handlar också om att satsa mer på andra segment, som kläder (en av JD:s svagare grenar).
Men det största problemet är att Kinas e-handelstillväxt håller på att mattas av. Och det är en av de främsta drivkrafterna till att e-handelsjättarna satsar så mycket offline nu. Man går offline för att driva sin onlineverksamhet.
Företag som Amazon, Alibaba och JD har alltid setts som att ha stora fördelar i och med att de föddes på nätet. E-handel i DNA:t, något som de fysiska detaljhandlarna nu håller på att försöka injicera. Men nu börjar pendeln sakta svänga eftersom de har det fysiska nät som e-handlarna saknar. Och det är allt tydligare att det är här framtiden finns: offline och online. Samtidigt. Men i ett självförsörjande ekosystem där respektive del driver affärer till den andra.
No Title
No Description
Kvartalsrapport från Uber Q2 2018: omsättningen ökar, men förlusterna fortsätter skena
Inte bara Tencent kvartalsrapporterade idag, det var även dags för Uber att visa Q2-siffrorna. Fast de, tja, inte behöver (men gör ändå i och med att de hoppas på börsintroduktion nästa år eller så).
”Gross bookings” (de samlade intäkterna från alla Ubers körningar) landade på 12 miljarder dollar, upp 41 % jämfört med 2017. Marginalen halveras dessutom nästan (från 6,3 % till 3,4 %).
Nettoomsättningen ökade med 51 % till 2,7 miljarder dollar.
Även förlustskenandet ökade. 404 miljoner dollar jämfört med 204 miljoner för det första kvartalet. Upp 32 % jämfört med förra kvartalet. Vilket betyder att årsförlusten kan landa på sisådär 1,2 miljarder dollar eller mer om takten håller i sig. Ingen biggie.
Satsningen på självkörande bilar har legat på 125 miljoner till 200 miljoner dollar i kvartalet senaste 18 månaderna. Inför börsnoteringen blir det viktigt för Uber att skära i förlusterna, vilket bland annat innebar att Uber fimpade sin satsning på självkörande lastbilar. De vanliga självkörande bilarna kanske är näst. Köpa från någon annan istället för att bygga själv.
Uber reports Q2 losses of $404 million, up 32 percent from Q1 | TechCrunch
While Uber isn't required to disclose its financial results, Uber has done so for the past few quarters as it gears up to go public next year. In Q2 2018,
Facebook köper Vidpresso – för mer interaktiva livevideos
Facebook har företagsshoppat igen. Den här gången heter uppköpet Vidpresso, vars verksamhet är att göra l(ive)video mer interaktiv med olika slags färdiga verktyg som enkäter och infografik.
Anledningen är förstås att Facebook vill få mer snurr på sitt videoinnehåll. Sedan funktionen släpptes har 3,5 miljarder livevideosändningar gjorts och de får sex gånger så många interaktioner som vanliga videos. Men, tja, man kan tänka att merparten av alla interaktioner kommer från ett ganska litet antal av dessa sändningar. Övriga är nog mest som Facebook-innehåll i stort. Två gillatummar är rätt bra.
Så nu ska det alltså bli lättare för fler att göra sitt innehåll lite roligare. Eller ”make authentic but polished video for the Facebook platform”. Och det är väl den sista som känns lite extra intressant. Vill du göra något spontant och halvkackigt, kör stories. Vill du använda Facebook live? Se för guds skull till att det ser lite uppklätt ut.
Facebook köper Vidpressos sju anställda och tekniken, men inte, märkligt nog, företaget. Oklart vad som återstår. Om det kanske är avtalen med de befintliga kunderna (som numer inte kommer behöva betala längre). Att se om Facebook kommer dra ur pluggen för integrationer med konkurrerande videoplattformar, som Youtube.
Facebook buys Vidpresso's team and tech to make video interactive | TechCrunch
Zombie-like passive consumption of static video is both unhealthy for viewers and undifferentiated for the tech giants that power it. That's set Facebook
Didi Chuxing köper ännu ett företag inom bilservicetjänster
Didi Chuxing har köpt ytterligare ett företag: Hiservice. Eller rättare sagt, det är Didis nyligen avknoppade del för bilservice och kringtjänster (Xiajou Automobile Solutions, XAS) som öppnat plånboken.
Vad det innebär är att Didi (ja, eller XAS) än mer kan erbjuda Didi-förare en helhetsleverantör för frågor kring bilarna (som försäkring). Och då därmed bra priser. Ett Prime för Didis förare om man så vill.
Det är ungefär det såväl Amazon som Apple gjort för sina anställda genom att erbjuda egna vårdtjänster. Ett sätt att hålla anställda kvar genom att ge dem verktyg och tjänster för att kunna hantera både privatliv och yrkesliv på ett ställe.
Marktjänst as a service.
China's Didi beefs up its newly-independent car services business with an acquisition | TechCrunch
A week after spinning out its driver services business and giving it $1 billion in investment capital, Didi Chuxing has added to it through an
Amazon kan vara på gång att köpa biokedjan Landmark Theatres
Amazon kan vara på gång med ett nytt företagsköp. Uppgifter om att Amazon är en av spekulanterna på Landmark Theatres. En... biokedja.
Förstås ett fullständigt naturligt drag om det skulle stämma. Och inte bara för att vara Amazon. Eller en techjätte överlag 2018 (what bransch?)
Amazon satsar allt mer på videoinnehåll. Kan vara för att till skillnad från Netflix hålla sig väl med Hollywood (börja visa på bio), men mer sannolikt förstås för att fånga det allt viktigare upplevelsemomentet när allt finns tillgängligt alltid online. Men inte omöjligt också bara få fler fysiska platser att plocka upp sin beställning.
Och förstås göra en MoviePass: bygga in bioprenumeration i Prime.
Amazon could be coming to a movie theater near you
Bloomberg reports that the company is "in the running" to buy Landmark Theaters.
Anti-matsvinnstjänsten Karma tar in 12 miljoner i nytt kapital
Ännu en svensk startup stänger ännu en, förhållandevis stor, finansieringsrunda om 12 miljoner dollar: Karma. En app som är tänkt att koppla ihop företag som vill sälja mat som håller på att nå sitt bäst före-datum med konsumenter som vill köpa billigare (eller som av ideologiska skäl vill verka till att matsvinnet minskar, förstås).
Bland backarna finns den här gången Kinnebick (som förmodligen är lika förvånande som alla andra att de inte längre heter Kinnevik, åtminstone enligt artikeln…) och Electrolux. Och de sistnämnda är förstås extra intressanta. Electrolux har ett eget initiativ för att finansiera satsningar på mer hållbar matnäring, men det visar ändå hur ”bransch” blir ett begrepp med allt lösare konturer.
Men det visar också hur allt fler företag siktar allt mer långsiktigt för att säkra och bredda sin portföljflora. Välkommet, efter alldeles för många år kvartalskapitalism.
Karma Raises $12 Million for App which Combats Food Waste
Today Karma, a Stockholm, Sweden-based startup fighting food waste, announced a $12 million Series A fundraise. The round is led by Swedish investment firm Kinnebick, with participation from Bessem...
Första kinesiska restaurangfakturan skickad via blockkedjeteknik
I förra veckan skickade en restaurang i Shenzen den första kinesiska fakturan via blockkedjeteknik. Mer specifikt blockkedjeteknik signerad Tencent. Så ja, självklart hanterades transaktionen via WeChat.
Tydligen är fakuraförfalskning ett jätteproblem i Kina (ja, inte bara där). Det här är alltså ett sätt komma till rätta med det här. Som de flesta större teknikinitiativ i Kina lär det här vara synnerligen backat av kinesiska staten och därmed vara ett sätt att säkerställa skatteintäkter, då blockkedjan förstås är tänkt att inte kunna förfalskas eller ”hackas”.
Det senare bygger på att det finns någon slags crowdsourcad kontrollfunktion som verifierar integriteten i respektive block i kedjan - oklart hur det funkar här. Kina är ju inte direkt… jättepigga på transparens (om det inte är transparens in i medborgarnas privatliv från staten). Har för dålig koll på blockkedjan för att ha full koll på detaljerna. Blockkedjor ska ju även gå att använda lokalt, så att säga. Kanske det som är fallet här (fyll gärna på, ni med bättre koll).
Oavsett ett intressant exempel på utveckling.
https://cointelegraph.com/news/china-issues-first-tax-authority-approved-invoice-on-blockchain
PayPal jagar betalningslicens i Kina
De kinesiska techjättarnas betallösningar, Tencents WeChat Pay och Alibaba-kopplade Alipay, gör allt större intåg i väst. Via de kinesiska turisterna och via samarbeten med västföretag. Men även det omvända händer. Som att PayPal jagar en betalningslicens i Kina.
Och PayPal gör precis som Kina-företagen (och som de flesta andra företag), men skapar allianser med kinesiska företag. I PayPals fall betyder det samarbeten med såväl Baidu (Kinas Google) som Alibaba (både samarbete och konkurrens alltså).
Logiken är förstås att e-handel blir allt mer global. Och det gäller även den lokala e-handeln (inte minst turisttung sådan): se till att dina kunder kan betala på det sätt som de helst vill. Var de än är.
https://pandaily.com/paypal-eyeing-chinese-e-commerce-business-strives-for-payment-license-in-china/?1
Övrigt
Dejtingappen Bumble startar investeringsfond för kvinnliga företagare
Först dejtingapp, sedan hitta kompis-app och därefter hitta nätverksapp. Alla med kvinnor först-tema. Nu kommer nästa Bumble-satsning: Bumble Fund.
Bumble Fund är vad det låter som, i samma anda som övriga Bumble-tjänster. En fond som ska investera i verksamheter som är grundade eller leds av kvinnor och som främst riktar sig till kvinnor. Dessutom med en diversiferingstanke utöver könet.
Med tanke på hur vad undersökningar har visat om startupvärlden kring vilka som får merparten av allt riskkapital (ledtråd: mycket vitt, mycket män) så känns det som ett synnerligen välkommet initiativ. Tanken är dessutom inte bara kapital utan även stöttning på andra sätt.
Dating App Bumble Launches A Fund To Invest In Other Female-Founded Startups
Not quite four years old, Bumble has launched its own fund to invest in other female-founded and female-led startups.
Senaste e-postmarknadsföringskonceptet: frånvaromeddelandemarknadsföring
Så kan man också jobba med e-postmarknadsföring. Ryan Reynolds har investerat i ett ginföretag och därmed blivit deras posterboy. Och Reynolds mejl har blivit en succé. Hans autosvar, alltså.
Den som mejlar Reynolds mejladress (som han gladeligen delar så fort han får chans) får ett autosvar. I stora drag saker som att han kommer att svara på mejlet så fort han är på plats vid sitt skrivbord igen. Ja, så fort han får ett skrivbord. Är det ett mer akut ärende ombeds man kontakta Reynolds sekreterare Bruce. Så fort Reynolds får en sekreterare som heter Bruce. Och insprängt i autosvaret finns förstås reklam för ginmärket.
Ni som följt Deadpool-marknadsföringen vet vad som väntar.
Och det är, tja, rätt briljant.
Ryan Reynolds' Snarky Out-of-Office Emails Are So Popular, They Melted His Gin Brand's Servers
The film star and investor has found a new source of marketing gold.
En hyllning till Aretha Franklin
Igår avslutade jag min semester med att göra något så olinkedinigt som att dela en låt. Idag kommer en till.
Ofta på LinkedIn hyllas personer. Det handlar ofta om företagsledare. Grundare. Inte sällan människor som är framgångsrika i att tjäna pengar. Eller visionärer som skapar saker som förändrar våra liv.
Av alla de människor jag beundrar mest (ja, de människor som jag aldrig träffat åtminstone) så har de flesta musiken gemensamt. Människor som skapar musik. Som framför musik. De som har förenat människor över tid och rum långt före internet. Känslor som överbryggat alla språkbarriärer långt före Google Translate.
Musik är vännen som finns där när det inte finns någon annan att prata med. För att stötta. För att fira. För att fylla ett tomrum eller tejpa ihop ett Humpty Dumpty-hjärta som ingen trodde skulle gå att laga. Eller någon att vara arg tillsammans med. Eller förstärka champagnefjärilsbubblandet i magen. Musik kan stoppa tid och göra fysiskt ont.
Musik är kärlek.
Jag skulle inte överleva många timmar utan det.
Idag förlorade vi en av de allra största. En som har gett oss allt det här.
Gospelkören en trappa upp har fått en fantastisk förstärkning. Vi får behålla en enastående låtskatt.
Tack Aretha. För allt.
(You Make Me Feel Like) A Natural Woman
Listen to (You Make Me Feel Like) A Natural Woman on Spotify. Aretha Franklin · Song · 1968.