Kategorier
Allmänt digitalt Artikel Mobilt Sociala medier Strömmade medier

Vilka appar tillbringade vi mest tid i mellan maj och juli 2018?

Mellan maj och juli 2018 tillbringade vi 85 miljarder timmar i WhatsApp enligt Apptopia. 85. Miljarder. Timmar. Bara i WhatsApp. Jag reflekterar lite över Apptopias sammanställning över vilka appar som vi hängde mest med senaste kvartalet. Och vad det betyder för framtiden.

Fun fact time! Hur många timmar tillbringade vi i WhatsApp mellan maj och juli? 85 miljarder timmar. Eller 3,5 miljarder dagar. Eller nio miljoner år. Eller över 11 timmar per människa på jorden. På tre månader.

Åtminstone enligt en sammanställning av appanalysföretaget Apptopia. Siffror hämtade från högvis av mobilanvändare (och via Forbes, som också har en genomgång av spelapparna).

Undersökningen har en tjugoprocentig felmarginal, så man ska ta den för vad den är  – men det är ändå intressant. Inte minst de skillnader som finns mellan iOS och Android.

Och föga förvånande är det Facebook och Google som tokdominerar. Som vanligt.

En sammanställning över de appar vi tillbringade mest tid i mellan maj och juli 2018

Dark social fortsätter ta över

Tittar man på Android-sidan så är skiftet från ”traditionella” sociala medier till chattappar tämligen tydlig. WhatsApp toppar med sina 60 miljarder timmar, följd av Messenger och WeChat (en brasklapp i undersökningen är att Kina-siffrorna inte inkluderar tredjepartsappbutiker för Android – så WeChat kan förstås totalt landa på betydligt fler timmar.

Att WhatsApp tokdominerar Android beror förstås till stor del på att WhatsApp är den föredragna chattappen i större delen av (tillväxt)världen, medan Messenger och Snapchat är mer västfenomen.

Twitter är tvåa på iOS-sidan – före såväl Instagram som Messenger. Lätt förvånande.

WeChat är trea hos Android och nia för iOS. Med tanke på hur liten marknadsandel Apple har i Kina visar det hur sjukt mycket kineserna använder den appen.

Trots sin förhållandevis lilla användarskara kniper Snapchat en tiondeplats. Det visar även där vilken dedikerad användarskara appen har.

Pandora äger musiklyssnandet

Pandora är den föredragna musikappen. Och det här är alltså globala siffror. Milt sagt oväntat. Jag är väldigt nyfiken på Apple Music-siffrorna, förstås.

Spotify kommer på plats tio totalt, men är inte med topp tio i någon av de operativspecifika listorna. Med andra ord kan man tro att den ligger typ elva för Android – och att Android-användarna totalt lägger mycket mer tid eftersom, tja, de är fler.

Youtube är inte topp tio för Android. Inte. Topp. Tio. Har väldigt svårt att tro det. Känns som att den inte inkluderas av någon anledning eftersom den är en inbyggd app på Android-sidan. Ungefär som att det garanterat finns Apple-appar topp-tio för iOS, men dessa har vi tyvärr aldrig fått siffror kring (annat än Tim Cooks uttalade 2016 att iMessage är den mest använda iOS-appen. Av alla appar, alltså.) Det som talar mot den hypotesen är att Google Maps är med. Har ingen riktigt bra förklaring där.

Intressant att se att Outlook är med topp tio för Android men inte för iOS.

Framtiden: ”pluginer” istället för webbplatser och separata appar

Enligt Apptopia så lägger genomsnittliga appanvändare nästan hälften av sin tid i en enda app. Och 90 % av användningen lägger vi i fem appar.

I mobilen har vi alltså redan ett alternativt internet – ett som inte alls lika starkt är kopplat till det som en gång var internets fundament: webbplatsen. Nu håller vi förstås på att få nya gränssnitt, som röst och våra smarta prylar, och tekniker som progressiva webbappar kommer fram.

Men såväl Apple som Tencent visar vad som sannolikt kommer att bli normen framöver: tjänster som tilläggsfunktionalitet i de appar som suger all vår tid snarare än fristående webbplatser och appar. Apple har sina miniappar i iMessage och WeChats miniprogram har blivit en rätt rejäl succé. I båda fallen handlar det om appar i appar.

Samma sak händer förstås i de smarta högtalarna. Google och Amazon har båda stöd för att utöka funktionaliteten i högtalarna med actions respektive skills – ”ljudappar” om man så vill – men egna appbutiker.

En utveckling för alla som arbetar med digitala kanaler att hålla väldigt noggrann koll på. Och redan nu börja fundera på och förbereda sig för. Jag har tidigare skrivit om den här utvecklingen i texter som Är det dags att skrota webbplatsen? och Facebook, Apple och början till slutet för dot.com-eran.

Det är nu internet börjar på riktigt.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *