Kinas internetpopulation är nu för första gången större än 800 miljoner användare. 802 miljoner för att vara exakt – och 98 procent av dem är mobilanvändare. Allt enligt en rapport från China Internet Network Information Center (CNNIC) – ja, eller vad den nu heter på kinesiska – en del av Kinas myndighet för industri och information. En rapport som vad det verkar är en Kineserna och internet. Alltså en genomlysning av hur kineser använder internet.
Jag skulle vilja säga att jag har läst rapporten själv. Men dels kommer jag inte in på CNNIC:s webbplats och dels, tja, ska rapporten vara på kinesiska. Oklart hur långt Google Translate hade räckt.
Det jag istället har gjort här är att sammanställa andras sammanfattningar av rapporten. Att ta den för vad den är alltså. Jag länkar till artiklarna som jag hämtar informationen ifrån. Siffrorna för 2018 avser fram till juli.
Mobilen dominerar totalt i Kina
2008 hade Kina 300 miljoner internetanvändare och 2018 är siffran nu alltså uppe i över 800 mijoner. Det är en halv miljard nya internetanvändare på tio år. Eller en tillväxttakt fem gånger Sveriges befolkning varje år.
Av dessa är alltså 788 miljoner mobilanvändare. Eller 98 procent.
Tittar man ännu längre tillbaka blir den explosionsartade tillväxten än mer tydlig. I början av tvåtusentalet var i princip inga kineser överhuvudtaget på internet. Och fun fact i diagrammet: Kinas internetanvändare motsvarar de sammantagna befolkningarna i Japan, Ryssland Mexiko och USA.
Det som på sätt och vis är ännu snurrigare är att det motsvarar 58 % av Kinas befolkning (som ska vara 1,4 miljarder). Det finns alltså utrymme att fortsätta växa i ungefär samma tempo ett bra tag till.
Det som är väldigt intressant är att 48,9 procent av internetanvändarna använder stationära datorer (en minskning från 53 procent i december), medan bara 34,5 procent använder en bärbar dator (ner från 35,8 procent). Alltså en skillnad på över tio procent till den stationära datorns fördel. Det säger sannolikt en hel del om hur det ser ut på företag (och kanske typ internetcaféer). (Källa: Caixin Global).
Enligt rapporten klev 30 miljoner kineser för första gången ut på internet under första halvan av 2018, och lika många till bedöms göra det andra halvåret. Det gör i så fall att Kina har närmare 850 miljoner internetanvändare vid årsskiftet. (Källa: TechCrunch)
71 procent handlar online, 74 procent använder kortvideotjänster
Vad gör då en kines på internet? Nedbrutet på några stora vardagsområden ser det ut så här (källa: TechCruch, Pandaily och The Economic Times):
Det som sticker ut här är förstås hur galet stort kortvideoformatet är i Kina. Och det är därför som Bytedance, företaget bakom bland annat kortvideoappen Douyin (eller TikTok utanför Kina), kapat åt sig en rejäl kaka av kinesernas digitala tid på bekostnad av Tencent, företaget bakom Kinas måste-app WeChat.
Men med det sagt: som synes i diagrammet över vilka funktioner som kineserna använder online så dominerar WeChat rätt rejält penetrationsmässigt. Inte minst som många (de flesta?) säkert utför en stor del av vardagsuppgifterna just i WeChat.
För att sätta mobilbetalningen i kontext: andelen mobilbetalningsanvändare i Kina bedöms vara tolv gånger så stor som i USA (Källa: South China Morning Post)
Finansiella tjänster, bildelning och taxitjänster växer snabbast
De områden som vuxit snabbast 2018 enligt rapporten är finansiella tjänster, bildelning och taxitjänster.
169 miljoner kineser använde internet för att hantera sin ekonomi, en ökning med 31 procent sedan årsskiftet. 346 miljoner använde bildelningstjänster (+26,5 procent) och 299 miljoner gick online för att få tag i en taxi (+20,8 procent). (Källa: Caixin Global)
En halv miljard kineser använder mobilbetalningar
Totalt använder 566 miljoner mobilbetalningar i någon form (främst Alipay eller WeChat Pay). Det är en ökning om 7,4 procent i år. Med andra ord en ganska modest ökning i det stora hela. Men det säger också en del om hur långt mobilbetalningar har kommit i landet, när det redan börjar plana ut. (Källa: Asia News)
Den statliga censuren tar ett allt hårdare grepp
En stor anledning till den snabba tillväxten av internetanvändare är förstås att den kinesiska staten pushar utvecklingen hårt. Genom att ge tillstånd och finansiering och säkerställa att utbyggnaden av uppkopplingsmöjligheter rusar fram likt ett snabbtåg.
Visst är ett tungt vägande skäl att Kina ser framför sig global dominans på den ekonomiska arenan, men möjligheten att övervaka medborgarna har aldrig varit bättre. När innevånarna inte bara frivilligt skaffar sig och använder övervakningshårdvaran och -tjänsterna – utan till och med betalar för det.
Kinas Great Firewall blockar allt fler sajter. 135 av de mest besökta sajterna i världen är blockade (som Google, Facebook, Twitter och Youtube). Google är kanske nu på gång att åter bli tillåtet – genom att släppa en censurversion av sin sök (något som skapat upprörda känslor inte minst hos Google själva). (Källa: asianews.it)
Men det här drabbar också de kinesiska företagen. Bytedance tvingades dra tillbaka en parodiapp och hårdare reglering av mobilspel har slagit hårt mot Tencents aktiekurs. Och förstås flera andra.
Sist men inte minst: mobildatatrafiken har tredubblats
Kineserna använder inte bara internet mer – de konsumerar också mer data. Rejält mycket mer (Källa: Alvin Foo)
Totalt landade mobildatatrafiken 2018 på 26,6 miljoner gigabyte. En tredubbling jämfört med 2017. Och den är redan, efter sex månader, större än trafiken hela 2017. Med andra ord kan den totala mobildatatrafiken landa runt 50 miljoner gigabyte. Och med tanke på att antalet användare kommer öka (och med tanke på att Singles’ Day ligger i slutet av året) så lär det kanske bli ännu mer. Säg 60. Bara mobildata.
Man kan tänka att det precis som här handlar om ljud och video som får siffrorna att rusa iväg på det här sättet. Strömningstjänster. Men med tanke på kortvideotjänsternas stora genomslag i landet så kan man gissa att mycket också landar här. Alltså mer specifikt i Douyin-appen.