Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel Digitala assistenter Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 37 2018

Nya iPhone-modellerna XS, XS Max samt XR (och Apple Watch 4). EU-parlamentet röstar för att gå vidare med direktiv kring uppdaterad upphovsrätt online. Facebook släpper nya verktyg för julannonseringen. Snapchat utökar publicistsamarbetet kring publika stories. Google släpper Responsive Display Ads och vertikala Youtube-annonser. Mapillary i samarbete med Amazon kring parkeringsplatsdata. Ica köper stora delar av Min doktor.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

EU-direktivet om uppdaterad upphovsrätt online

I veckan röstade EU-parlamentet åter om direktivförslaget om uppdaterad upphovsrättslagstiftning. Mycket av rapporteringen kring omröstningen innehåller direkt felaktig information. Under veckan försökte jag nyansera och rätta felen kring vad som faktiskt beslutades och vad direktivet egentligen innebär. Dessutom två texter från i våras, när EU förra gången röstade om förslaget.

20 juni 2018 dog internet som vi känner det – eller?

Den nostalgiska och felaktiga myten om det fria och öppna internet

”Länkskatten” kommer inte gälla alla länkar och uppladdningsreglerna gäller redan i Sverige

Så har EU-parlamentet åter röstat om direktivet kring uppdaterad upphovsrättslagstiftning. Den här gången gick förslaget igenom och kommer nu alltså tröskas vidare i EU-systemet (inklusive Kommissions-förhandling) för att sedan bli nationell lag.

Nu vet jag inte exakt vilka justeringar som kan vara med, men gissar att det mesta är sig likt. Då innehåller DI Digital-artikeln, och säkert fler, några fel.

Gällande artikel 11: Kommer inte att gälla alla länkar - hyperlänkar (alltså en textlänk) är specifikt undantaget. Det som det handlar om är länkar som innehåller mer än typ "insignificant" material. Sannolikt kommer saker som bild + beskrivningstext + länk att klassas som "hyperlänk" snarare än något som sajter måste betala för.

Kommer säkerligen bara gälla de allra största sajterna (alltså typ Facebook) eftersom det talas mycket om proportionalitet i texten. Sist men inte minst är det upp till respektive medlemsland att välja om denna ska gälla i landet och Sverige har motsatt sig just denna. Hade jag varit Facebook hade jag då sagt "fine, alla länkar visas med en anonym bild och typ "länk till artikel" så är vi klara med det". Lär inte gynna tidningssajterna (och har inte gett särskilt bra där det har testats).

Artikel 13: Det här bli ingen förändring, i Sverige åtminstone, jämfört med hur det är nu. I Sverige har det här gällt åtminstone sedan 1998 års BBS-lag. Även här pratas det mycket proportionalitet och i praktiken kommer bara företag stora som Facebook och Google att drabbas. Företag som redan gör det idag, eftersom det är olagligt redan nu. Och Facebook och Google har redan uppladdningsfilter och mänskliga moderatorer på plats för att hantera detta. Och även här kommer det nästan alltid räcka med att material plockas bort när olagligt material påpekas. Precis som idag.

Men bra att artikeln åtminstone skriver att det KAN innebära att (stora) sajter måste ha uppladdningsfilter. Direktivtexten specificerar dessutom det motsatta: att företag i mesta möjliga mån ska undvika att skanna igenom användares material (Google och Facebook skannar ju redan igenom allt vi gör - inte bara för att stoppa upphovsrättat material utan också av helt andra anledningar. Mycket förstås för att kunna tjäna pengar på oss). Icke-kommersiella sajter som Wikipedia är dessutom i princip uttryckligen undantagna.

Slutgiltig omröstning sannolikt i januari nästa år.

EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar

EU-parlamentet röstade ja till det kontroversiella förslaget om att upphovsrättsinnehavare ska få ta betalt av de stora teknikplattformarna. Det innebär att upphovsrättsinnehavarna drog längsta strået.

EU:s direktiv förslag innebär inte förbud mot att privatpersoner får filma sportevenemang

Jag fortsätter nyansera lite runt rapporteringen kring vad som beslutades i EU-parlamentet idag:

1. Nej, det kommer inte bli förbjudet för privatpersoner att filma sportevenemang. Det är att sportsändningar än mer får samma rättigheter som exempelvis en konsertarrangör. Ja, om någon ställer sig och liveströmmar en hel 90-minutersmatch så kan det säkert bli åsikter om att det inte är okej, men risken måste sägas vara rätt låg. Sen kan en sportarrangör säga att det inte är tillåtet att filma, men så har det ju typ alltid kunnat vara på konserter och biovisningar.

Förtydligar framförallt att det inte är tillåtet med piratsändningar av stora matchevenemang. Men det är inte ett uttalat förbud mot att privatpersoner inte får filma. Det kan som sagt var arenor dock ändå kräva (jag ska på ståupp med Jon Stewart och Dave Chappelle där vi tydligen kommer få lägga mobiler i typ blypåsar).

2. Nej, anti-terrorförslaget (som jag har skrivit om tidigare) förlitar sig inte heller på uppladdningsfilter. Ja, uppladdningsfilter kan vara ett sätt, men även här handlar det främst om att plocka bort när det upptäcks. Facebook, Google och Youtube har själva länge både förfiltrerat och efterhandsplockat bort utan specifika lagstiftningskrav. Dessa företag har alltså självmant censurerat. Det har inte skrivits lika upprört om att techjättarna redan gör de nu blir ålagda att göra.

Och på frågan om hur sajter ska hinna plocka bort terrormaterial inom 24 timmar: Facebook själva har sagt att 99 % av allt Isis-material plockas bort innan det når andra användare och 83 % plockas bort inom en timme efter att det har uppmärksammats. Så "omöjligt"? Not so much.

Har inte läst anti-terrorförslaget än, men likt upphovsrättsdirektivet gissar jag att det inte kommer ställas samma krav gällande de tekniska förutsättningarna på små sajter och techjättarna. Gissar att proportionalitet kommer gälla även här. (Ska försöka leta upp den texten också.)

Emanuel Karlsten: "Värre än man kunnat föreställa sig - jag är chockad"

Breakits krönikör på plats i Strasbourg.

Direktivet innebär inte krav på uppladdningsfilter och flyttar inte ansvaret till plattformarna

Det är rätt anmärkningsvärt hur mycket direkta felaktigheter som rapporteras kring EU:s förslag kring uppdaterad upphovsrätt digitalt.

"Att nätplattformar tvingas placera filter i sina tjänster för att se till att deras användare inte bryter mot upphovsrätten, när ansvaret flyttas från användare till nätjätte.”

Nej, nätplattformar tvingas inte att installera uppladdningsfilter (de som kan få den typen av krav har redan filter på plats, som Facebook och Google, har det redan. Inte minst eftersom upphovsrätten är internationell, dvs. inte redan bara inom EU.

Nej, ansvaret flyttas inte från användare till nätjätte. Åtminstone inte i Sverige. Här har det varit plattformen som har ansvar för vad användarna har laddar upp och delar åtminstone sedan BBS-lagen 1998.

Mycket av motståndet till förslaget kommer från Piratpartihåll och man måste säga att de har varit väldigt framgångsrika vad gäller att kontrollera narrativet, eftersom väldigt få tycker det är kul att läsa EU-lagtexter och själva se vad som faktiskt står.

(Och alla påståenden om att internet som vi känner det nu kommer att dö är bara löjeväckande.)

Ja till "länkavgift" och "upphovsrättsfilter" i Europaparlamentet

Europaparlamentet har röstat ja till ett förslag om nya upphovsrättslagar. Upphovsrättsinnehavare ser förslaget som en chans att äntligen få betalt för sina verk som sprids och skeptiker är rädda för mer övervakning och automatisk bortfiltrering av innehåll.

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook släpper nyheter inför julannonserandet

Lagom till julannonseringen släpper Facebook några annonsnyheter.

  • Juloverlayer för produktannonser: några nya mallar för att tematisera sina annonser. Förstås en Black Friday-variant. Finns från och med nu.
  • Julmallar och dekaler för videoannonser. Dyker upp de kommande veckorna.
  • Uppdatering av Collection Ads: Leda konsumenter från annonsformatet till det nya Instant Storefront-formatet (del av nygamla Instant Experience-formatet). Där kan man göra personaliserade produktlistningar och/eller lägga till en video automatiskt skapad från produktkatalogen.

Ni vet den där köpknappen i sociala medier som inte fungerar?

Facebook Rolls Out New Overlays for Product Ads, Holiday Templates, More

Facebook is assisting advertisers with their holiday marketing strategies by rolling out new ad features well before the season begins.

Instagram testar möjlighet att tagga användare i videos

Senaste testet från Instagram: tagga videos. På samma sätt som bilder alltså: tagga vilka som är med i en video du lägger ut.

Instagram is testing video tagging | TechCrunch

Instagram is testing a way to allow users to tag their friends in their video posts, not just in photos, TechCrunch has learned and the company confirmed.

Facebook lägger till filter för faktakoll av bilder och videos för att motverka fejknyheter

Mycket upprörda känslor kring att EU med uppdaterade upphovsrättsdirektiv kommer att tvinga alla webbplatser att installera uppladdningsfilter för det användarna laddar upp (inte alls är vad direktivet säger, men det är en annan historia). Techjättarna har förstås skannat allt vi laddar upp länge och i vissa fall stoppat saker från att publiceras utan lagkrav.

Nu lägger Facebook till ytterligare ett filter: maskininlärningsalgoritm som ska användas för att faktakolla bilder och videos för att flagga fejknyheter. Flaggat material kommer skickas till mänskliga, externa faktakollare - men FB siktar på att algoritmen i princip ska kunna göra jobbet själv längre fram.

Expanding Fact-Checking to Photos and Videos | Meta

Leveraging new technology and partnerships to tackle more types of misinformation, faster

Facebook lägger till nödhjälpsfunktionen Community Help i Lite-appen

Fler nödfunktionsnyheter från Facebook. Community Help, det som en gång började som Safety Check, läggs nu till i Facebook Lite, den lättviktiga och datasnåla versionen av appen främst tänkt för tillväxtländer.

Om det inte var det redan innan så är Facebook vid det här laget sannolikt världens största nödhjälpsorganisation.

Facebook Lite adds Community Help crisis response tool

Facebook announced today that it's bringing its Community Help tool to Facebook Lite. The feature, which evolved out of Safety Check, helps users connect in the event of a crisis, allowing them to share updates, communicate with others and find or provide help.

IGTV rasar i nedladdningslistorna

IGTV verkar ha varit lite upp som en sol, ned som en pannkaka så här långt. Åtminstone gällande nedladdningar. Tittar man i Google Play så har den laddats ner över en miljon gånger, men däremot verkar nedladdandet ha rasat rätt snabbt efter den första svängen. I Appstore ligger appen nu på plats 195 i kategorin Foto och video.

Som ett steg att boosta användandet börjar Instagram nu visa/testa IGTV-videos i Explore-avdelningen i vanliga appen. Jag antar att man skickas till IGTV-appen om man försöker spela upp innehållet, men jag underar hur länge det dröjer innan IGTV-innehåll kommer att kunna börja spelas upp native inne i Instagram. Kan tänka mig att IGTV kanske snarare renodlas till att bli en app för IGTV-kreatörer, men konsumtionen kommer att ske inom ramen för vanliga Insta.

Matt Navarra (I quit X. Follow me on Threads) on Twitter: "Instagram is now promoting IGTV suggestions for you in the 'Explore' tab pic.twitter.com/hYA8u1oMr9 / Twitter"

Instagram is now promoting IGTV suggestions for you in the 'Explore' tab pic.twitter.com/hYA8u1oMr9

Snapchat

Snapchat utökar samarbetet med publicister kring publika stories

Mycket av kritiken mot EU:s föreslagna uppdaterade upphovsrättslagstiftning, kanske främst länkskatten, baseras i mångt och mycket på lite gammalt tänk. Eller rättare sagt hur det är nu. Även från motståndarsidan. Jag tror (hade hänt oavsett direktivet) att vi kommer se intressanta nya sätt både att dela information och vinster.

Som Snaps initiativ kring Our Story som nu utvidgas.

Snapchat försöker ta rollen som direktsänd, crowdsourcad nyhetsförmedlare. Our story-initiativet innebär att samarbetande medier kan samla publika stories från användare och använda dem i sin nyhetsrapportering.

Våra användare får dela ert material, ni får använda deras stories.

Snap opens up crowdsourced "Our Story" content to news organizations like CNN and NBC News

Snap is expanding its crowdsourced Our Story content to its various media partners, including CNN, NBC News, and NowThis, who'll be able to draw on the user-submitted images and videos for their own Snap stories

Twitter

Periscope gör det möjligt att liveströmma med bara ljud

Podastformatet blir allt mer populärt och nu verkar det som att även Twitter vill ge sig in i leken. Periscope får stöd för liveströmmade ljudsändningar. Bara ljud, alltså. 

Twitter now lets you launch live audio-only broadcasts from Periscope

Twitter has been testing a new audio-only broadcast feature through its Periscope platform for a few weeks, and the company announced that the feature is now publicly available for all iOS users of the main Twitter app and its live-streaming app Periscope.

LinkedIn

LinkedIn lanserar officiellt sina uppdaterade grupper-funktioner

LinkedIn presenterar officiellt sin återlanserade och nystartade Grupper-funktion (som jag har skrivit om tidigare). I stort som vanligt:

LinkedIn: Yay, vi har nya coola funktioner!

Facebook: Välkomna till 2014.

(Blir intressant om det här kan ge grupperna samma boost som de har fått hos just Facebook.)

Unveiling a New LinkedIn Groups Experience: A Shared Space to Build Your Professional Communities

More engaging conversations: To give you richer ways to participate in your groups, you'll now be able to post original videos, multiple images, and other rich embedded media. You're also able to reply to comments and edit your posts and comments.

Pinterest

Pinterest når 250 miljoner månadsanvändare

Nya siffror från Pinterest: tjänsten har nu 250 miljoner månadsanvändare. 50 miljoner upp jämfört med för ett år sedan.

Det betyder alltså en tillväxttakt om 25 % på årsbasis. Snabbare takt än några de andra sociala plattformarna.

Pinterest is still being used by 250 million people every month

While more prominent social networks are facing slightly slower growth or even seeing user numbers dip a little, Pinterest has quietly become bigger than ever. The company has revealed that more than 250 million people are using the service every month.

 

Sök/SEO

Nytt annonsformat från Google: Responsive Display Ads

Google släpper ett nytt annonsformat: Reponsive Display Ads. Formatet ger möjlighet att ladda upp 15 bilder, 5 rubriker, 5 beskrivningstexter och 5 loggor (den sistnämnda är lite… oväntad).

Formatet ersätter ”Responsive Ads” (som kommer att fasas ut) och blir det förvalda formatet i Googles annonsnätverk. Likt Responsive Ads är Responsive Display Ads tänkt att outsourca A/B-testande och tänkande åt Google. Maskininlärning testar kombinationer för att se vilken som funkar bäst.

Google satsar allt mer på annonssmartness - att ta över marknadsförarnas manuella SEM-lyftande. Ännu en roll som alltså kommer att påverkas mycket av automatisering. Och väldigt snart.

Google's New Responsive Display Ads Let Advertisers Upload 15 Images, 5 Headlines, More

Google's new responsive display ads will become the new default ad type for the Google Display Network.

Youtube släpper vertikala annonser

Youtube blir allt mer vertikalt. Ja, eller åtminstone allt mer stöd för vertikalt. Senast ut: vertikala annonser i mobilappen. Trycker en användare på en vertikalannons kan man länkas ut från appen till exempelvis en extern webbplats.

Youtube är fortfarande en vertikal historia, förstås, och Googles satsningar på att omfamna det stående formatet har känts lite halvhjärtade. Instagram vill förstås äga det stående videoformatet, både i kort och långt format, men om Youtube går all in kan det förstås börja hända grejer.

Det stående formatet fortfarande mer är ett kommunikationsformat än en konsumtionsformat, så Facebook är förstås (än så länge) en mer lämplig miljö.

https://www.thedrum.com/news/2018/09/12/vertical-video-ads-are-coming-youtube?1

Google testar sökordsannonser utan beskrivningstext

Ännu ett test/utrullning från Google: sökordsannonser utan beskrivningstext. Bara rubrik och bild. Verkar gälla i mobilen, vilket på sätt och vis kan vara rätt tänkt. Även om vi nu har megabautamobiler till mans så är utrymmet mindre.

Men tydligen är det bara de tre understa annonserna som har detta format. De fyra översta ser ut som vanligt.

Som artikeln konstaterar kan det vara ett sätt för Google att bokstavligen talat "driva upp" annonsörer. Ännu mer fokus på att synas i toppen. Sen kan det förstås också handla om att Google konstaterat att det här formatet funkar bäst vid placering i botten eller en ännu större segmentering av annonsformat och prisklasser.

Google Ads Tests Headlines & URL Without Description Section

Google seems to be testing an ad format on mobile search where they remove the description section from the ad. The ad copy is removed, the only thing you see are the headlines and URL. This was being tested on mobile in the bottom ad units.

Google testar rutnätsvisning av information i featured snippets

Ännu ett intressant drag i Googles strävan att bli den enda webbplats vi behöver. Featured snippets-funktionen blir ännu smartare.

Att en featured snippet hämtar innehåll från olika webbplatser är ingen nyhet, men i stort har det sett ut som en organisk träff, fast med fler tecken. I exemplet i artikeln hämtar Google information från olika recensioner av samma produkt. Så att man man med andra ord inte behöver traggla sig igenom flera träffar för att få en översikt över de omdömen som produkten har fått.

Google Showing Multiple Featured Snippets In Grid

Google can show a featured snippet from multiple sources, we covered this before, but here is a slightly new look at how Google may show it. You can see for car reviews, Google will pick up snippets from three different sites with some useful information.

Google börjar kontextvisa datum i sökresultatet

Vilket datum är mest relevant för en text exempelvis, ändringsdatum eller publiceringsdatum? Det beror på vad man är ute efter.

Att kontext spelar in allt mer i googlingar är förstås inget nytt, men det som blir tydligt är att Google allt mer pusslar ihop sökresultat baserat på allt de vet om oss. Själva innehållet i sig blir, så att säga, allt mindre viktigt som egen enhet.

Om vi tar datumexemplet skulle det förstås också kunna användas för en e-handelssajt. Visa släppdatum eller åter i lager-datum. Och för den delen: om en artikel är slut kanske Google istället visar en som finns i lager - eller visar samma artikel fast hos en handlare som har den i lager.

Google Displays Different Dates in Search Results Depending on Relevancy

Google's John Mueller says search results will display the publication date or last modification date depending on relevancy.

Google visar relaterade aktieanalyser i sökresultatet

Det dyker upp allt fler karuseller i Googles sökresultat. Allt fler börjar dessutom komma som relaterade resultat till något man har sökt på. Här en till.

Söker man på information om en specifik aktie, som info om en kvartalsrapport, och hittar en analytikersammanfattning så visas "relaterad bevakning" under. Där visas fler analyser kopplade till samma händelse.

Ännu ett steg mot att göra Google till den enda webbplatsen du behöver, förstås. Lär inte dröja länge förrän vi kommer få se mer info direkt i träfflistan. Som köp- eller säljrekommendation eller nyckeltal från analysen.

Exempel på relaterade bevakningar i sökresultatet

Google är på gång att rensa sajter som blockar GDPR-användare?

En potentiellt intressant utveckling. Vissa amerikanska webbplatser (ja, eller kanske icke-EU-webbplatser) blockar EU-användare på grund av GDPR. Eftersom Google primärt indexerar från USA så kommer de sajterna med även för oss som söker här.

Nu kanske Google är på gång att "hitta en lösning på det här". Den lösningen kanske kan vara att istället köra spindlandet från Europa - vilket skulle kunna leda till att de här webbplatserna helt enkelt inte syns.

Som konstateras känns det kanske inte jättesannolikt att Google skulle gå så långt, dvs. tvätta bort resultaten. Men ett inte helt orimligt scenario kan vara att visa upp en märkning à la "mobilvänlig". Eller rättare sagt det omvända: "Icke GDPR-vänlig", typ.

Google Search Looks To Deal With GDPR Site Blocking

As you know, when GDPR, the European law about data privacy regulations across the web, went live - some sites simply decided to block any European visitor from visiting their web site. This results in some searchers seeing content from these sites but when clicking over to the web site being told by the web site that they cannot view the content because of GDPR.

 

Detaljhandel/e-handel

JD.com installerar virtuella tågstationsbutiker

Så har det blivit JD.com:s tur att släppa virtuella tågstationsbutiker. Kinas e-handelstvåa öppnar butikerna i Jakarta. Skanna QR-koden vid det du vill köpa och betala (via WeChat Pay kan man tänka) och varorna skickas hem till dig.

Typ blip’n’go.

https://www.asiaventurepedia.com/2018/09/12/jd-launches-new-retail-store-jdvirtual-at-jakartas-commuter-line-stations/

Walmart återlanserar Jet.com och köper leveransföretaget Cornershop

Två e-handelsnyheter från Walmart igår:

Man återlanserar uppköpta e-handelssajten Jet.com och satsar på tretimmarsleveranser i amerikanska storstäder. Förstås med röstassistentsupport (inte Alexa, utan Siri - otippat…), personalisering och predikativa shoppingförslag.

Walmart köper även leveransföretaget Cornershop (verksamt i Mexiko och Chile). Cornershops affärsidé är leverans från flera butiker. Du beställer allt du behöver från olika butiker och en Cornershopare åker runt och köper grejerna åt dig och levererar dem till dig. Blir intressant att se om Walmart bara kommer använda tjänsten för sig själva eller om de kommer låta andra fortsätta använda den. Det senare är inte omöjligt och lite enligt den trend som råder vid uppköp.

Walmart relaunches Jet with three-hour deliveries to take on Amazon Prime Now

Walmart's Jet.com is relaunching today, adding three-hour deliveries to rival Amazon Prime Now. The new shopping experience will also add Siri voice activation and personalized product recommendations.

Walmart to acquire Mexico & Chile-focused grocery delivery service Cornershop for $225M | TechCrunch

Walmart is ramping up its grocery delivery business on the international stage with today's announcement that it has acquired the crowdsourced, on-demand

Walmart installerar uthämtningsautomater för matbeställningar

Mer grönsakskiosker från Walmart. Ja, eller matbeställningskiosker, åtminstone. Boxar som innehåller e-handlade varor ihopplockade av Walmart-personal. Blippa streckkod och din beställning hämtas åt dig.

Långt ifrån först med det här, förstås, men är i linje med Walmarts satsning inte bara att få ännu mer snurr på e-handeln utan också få folk till sina butiker. Enligt senaste kvartalsrapporten verkar de vara på rätt väg: både e-handeln och de fysiska butiksköpen ökade.

Fysiska butiker har fördelen att du kan köpa direkt. Kan du få e-handelnskunder att komma till din butik kan du använda butiken i sig till merförsäljningen vid uthämtningen.

https://www.chron.com/technology/businessinsider/article/Walmart-built-a-new-vending-machine-that-13221128.php

Annonseringen blir allt viktigare för Amazon

Det kommer allt fler uppgifter om att Amazon är på gång att göra en jättepush med sin annonseringsverksamhet. Dra igång ett fullständigt externt annonsnätverk för att ta upp konkurrensen med Google och Facebook.

Men än så länge funkar det rätt bra i de egna kanalerna. Intäkterna ökar allt mer från annonseringssidan (upp 130 % senaste året) och när man tittar på exemplen i artikeln förstår man varför. Amazon gör precis som Google och Facebook. Vill du synas? Betala. Och för Amazon blir det pengar både för annonsen och om du sedan köper produkten som annonseras.

Börjar kort sagt bli allt viktigare för marknadsförare att verkligen ta Amazon-annonser på allvar.

https://www.recode.net/2018/9/10/17797720/amazon-is-stuffing-its-search-results-pages-with-ads

Amazons B2B-verksamhet allt större

När man pratar om Amazon och e-handel så är det förstås B2C det handlar om. Problem för företag som säljer mot konsument. Men Amazon har (förstås) även B2B-verksamhet. En marknadsplats som vänder sig till företagskunder, både som säljare och köpare, och som är anpassad för den här typen av affärer och dessa målgrupper.

Sedan starten 2015 har Amazon Business nu växt till att inkludera 250 miljoner artiklar, finns som i sju lokala varianter och säljer till företag i över 70 länder. Och nu meddelar Amazon att segmentet är på väg att nå försäljning om 10 miljarder dollar. Det betyder att Amazon Business växer snabbare än såväl B2C-marknadsplatsen som molnverksamheten.

https://www.cnbc.com/2018/09/11/amazon-business-on-pace-to-pass-10-billion-in-sales.html

Amazon börjar sälja julgranar

Senaste produkten i Amazons utbud: två meter höga julgranar. Japp. I år kommer man kunna köpa sin julgran via Amazon. Och självklart kan man få den med Prime Shipping.

Mest förvånande: Att Amazon inte har gjort det här tidigare. (okej, förra året sålde de smågranar, men nu pratar vi halvbautagranar.)

Näst mest förvånande: Det finns en National Christmas Tree Association i USA. Ja, eller nu när jag tänker efter känns det inte alls förvånande.

Men okej. Julgranar.

Amazon will sell full-size, live Christmas trees this holiday season

During the holidays, you may turn to Amazon for hassle-free gift shopping or for some festive decorations, but this year you'll be able to get one more item to deck your home out for Christmas -- a full-size Christmas tree.

 

Strömmade medier

Amazon börjar släppa egen originalmusik

Och nu är Amazon ett skivbolag också. Förstås. Som i princip alla distributörer av strömmad underhållning nuförtiden gör ju även Amazon eget innehåll. Video. Och nu musik.

Initiativet går under namnet Amazon Originals, men likt Spotify så vill Amazon inte stöta sig med skivbolagen. Rättigheterna tillhör artisterna eller deras skivbolag, Amazon får de exklusiva strömningsrättigheterna. Än så länge. Även här likt Spotify: vi kan nog gissa att det inte slutar här.

Och viktigast av allt; ett av originalen är första låten på 10 år från fantastiske Al Green. Den låter inte en dag äldre än 1969.

Amazon is recording and releasing exclusive new music (but labels keep the rights) - Music Business Worldwide

Amazon Original music arrives via Produced By... series, including track with Al Green...

Spotify låter användare spara upp 10 000 låtar offline

Spotify höjer gränsen för hur många låtar som får lagras offline. Från 3333 (skönt jämn siffra) till 10 000. Och det är dessutom per enhet i upp till fem olika enheter.

Spotify raises offline download limit to 10,000 tracks

Spotify has quietly lifted its 3,333 song download limit with its latest software update, according to Rolling Stone. That's not such a small number, especially since it's per device for three devices, that it would keep you awake at night.

Spotify utökar samarbetet med Nielsen för bättre data kring annonsering

Spotify utökar samarbetet med Nielsen för mätning av effekten av Spotify-annonser. Mer specifikt handlar det om att Spotify-annonsörer nu får tillgång till The Nielsen Brand Effect-plattformen för realtidsmätning av "brand-relevant metrics". 

Spotify partners with Nielsen to provide deeper ad analytics for brands - Music Business Worldwide

Nielsen Brand Effect to be adopted across multiple locations...

 

AI - artificiell intelligens/Digitala assistenter

Google Assistant lär sig svenska även i iOS

Och där lärde sig Google Assistant sig att prata svenska - även med oss iOS-användare. Bara att ladda ner Google Assistant-appen och prata på.

https://www.99.se/artikel/11884-google-assistent-nu-pa-svenska-for-ios?1

Icas iOS-app kan prata svenska med Google Assistant

Nu kan även vi iOS-användare prata med Mon-Ica på svenska. En funktion som släpps samma dag som Google ger möjlighet till det (släpper Assistant-appen för iOS). Okej, är ju inte direkt en jättebomb att det skulle komma och Ica lär ju ha varit… hyfsat framkörda. Typ, trycka på på-knappen.

Oavsett är det galet inspirerande att se ett så stort företag agera så snabbt på en ny möjlighet.

(Att Google Assistant inte är lika relevant i iOS-plattformen är en annan femma. Att man måste öppna en separat app för att komma åt funktionen lär vara en rätt stor tröskel. Men hej, det struntar vi i nu - stjärna i kanten för Ica!)

ICA Gruppen on LinkedIn: #digitalisering #ica | 11 comments

Nu funkar ICAs röststyrning och vår assistent Monica på alla Android och iPhones i Sverige! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tjänsten aktiveras genom att säga "Okej Google, låt mig... | 11 comments on LinkedIn

Siri Shortcuts kommer även till HomePod

Blev några mer meh-things istället one more thing under Apples iPhone-presentation. Men förutom datum kring iOS 12 och nästa macOS så fick vi också lite HomePod-nyheter. Som att HomePod också kommer få stöd för teleonssamtal och Siri Shortcuts (som kommer i iOS12). Med andra ord Apples eget IFTTT - kunna göra anpassade genvägar till kommandon även i HomePod.

Apple's HomePod speaker will make and receive phone calls

We haven't heard much about Apple's HomePod speaker since it added multi-room support in May, three months after it launched in the US. Up until then, the device hadn't received much flair due to the lack of features that other smart speakers have out of the box.

Mapillary i samarbete med Amazon kring data om parkeringsplatser

Intressant samarbete mellan svenska kartbildscrowdsourceföretaget Mapillary och Amazon. Tillsammans ska de två företagen hjälpa amerikanska städer få bukt på sina parkeringsbekymmer. Ja, eller åtminstone få betydligt bättre koll på hur beläggningen ser ut.

Mapillarys bildanalysverktyg är tänkt att kunna skaka fram bilder på parkeringsskyltar i sin databas (skyltar som anger hur många lediga platser det finns, antar jag) och Amazons AI Rekognition översätter bilderna till text. På så sätt ska man kunna få realtidsinfo om hur många lediga parkeringsplatser det finns i en stad.

På sikt gissar jag att parkeringsplatser automatiskt kommer kunna berätta när de är lediga.

Mapillary i stort samarbete med Amazon - ska lösa städers parkeringsproblem

Mapillary jobbar redan med de stora biltillverkarna för att utveckla AI-system för självkörande fordon. Nu inleder bildanalysbolaget även ett samarbete med techjätten Amazon för att lösa USA:s parkeringsproblem.

 

AR/VR

The Weather Channels använder AR briljant och pedagogiskt

The Weather Channel visar hur modern teknik används pedagogiskt på sjukt snyggt sätt

Så jävla snyggt. Så jävla coolt. Så jävla pedagogisk användning av modern teknik.

Hur får man människor i områden som är på gång att drabbas av en stormsmocka att inse att de måste ta varningarna från myndigheter på allvar när de kanske aldrig har upplevt något liknande? The Weather Channel briljerar och visar var det pedagogiska Mixed reality-skåpet ska stå. Galet bra.

The Weather Channel on Twitter: "Storm surge will be a huge factor for Hurricane #Florence Check out what it might look like with @TWCErikaNavarro: pic.twitter.com/TPqTZTmiAM / Twitter"

Storm surge will be a huge factor for Hurricane #Florence Check out what it might look like with @TWCErikaNavarro: pic.twitter.com/TPqTZTmiAM

Skicka 3D-AR-föremål via Messenger

Briljant och sjukt smart. Ännu en sån där sjukt självklar grej när man ser den: skicka ”fysiska” 3D-föremål via Messenger (ja, eller valfri meddelandetjänst).

Skanna ett föremål hos dig, skicka den till någon du känner och mottagaren kan sedan ”plocka ut” objektet ur Messenger och AR-placera den hos sig. Som exempel: någon ser en sjukt snygg soffa och skickar en bild till sambon för att se vad hen tycker. Och inte bara tycka till om hur den ser ut eller matchar övrig inredning - utan också bokstavligen talat kunna svara på om den passar där man har tänkt sig att den ska stå. Eller få hem det barnet gjorde på dagis utan förvaringsproblemet.

Ännu ett steg närmare att skicka fysiska föremål via digitala gränssnitt, alltså.

(Inte helt ute i det vilda än, men bara konceptet så här långt är sjukt coolt.)

Make the most of your professional life

By clicking Continue, you agree to LinkedIn's User Agreement, Privacy Policy, and Cookie Policy.

Pokemon Go mer populärt än på länge

Minns ni Pokemon Go? Ja, eller det är klart att ni gör, men sen stora hypen runt släppet har spelet i mångt och mycket fallit i mediaskugga. Däremot spelas spelat fortfarande av drösvis med människor och den här sommaren gav en rejäl uppsving.

Från maj till nu har Pokemon Go-spelandet stigit med 35 procent. Men inte bara det: i maj hade spelet sin högsta mängd aktiva spelare sedan starten 2016.

I juni släpptes en funktion som gör det möjligt att byta monster med varandra, och den anges som en stor del av den förnyade populariteten. Totalt har 113 miljoner kontakter knutits via funktionen och användare har skickat 2,2 miljarder gåvor.

'Pokémon Go' saw a 35 percent growth this summer

Pokémon Go remains one of the most recognizable mobile games around, but it definitely experienced periods of user decline over the past couple of years after it took the world by storm.

 

Bevkämlighetsekonomin

Lexus släpper prenumerationstjänst

Nu släpper även Lexus en bilprenumerationsservice. Den nya formens leasing, alltså.

Det som börjar bli tydligt är att allt mer av "prenumerationsägandet" är att det börjar bli all inclusive. I Lexus-fallet behöver man bara betala för bensinen. Försäkring ingår exempelvis.

Men om vi bortser från att privatpersonsägande av bilar (och bilar överhuvudtaget, åtminstone i storstäder) håller på att försvinna som fenomen: varför ingår inte bensinen? Jag tror vi kommer se as a service-erbjudanden där även bensin, eller laddning, kommer ingå. Du väljer helt enkelt din "pott", som datatrafiken i ett mobilabonnemang. Går du över får du betala mer.

Men också att bilprenumrationen ingår som delavgift i något annat. Amazon lär redan sitta och smida planer på hur man kan få in någon slags bilprenumeration i Prime. En tilläggstjänst till vanliga Prime-medlemsskapet där du betalar för alla kostnader kopplade till en bil, som parkering, via ditt Prime-medlemmskap. Fördelen att man INTE väljer ett märkesspecifikt abonnemang är förstås att man även kan byta bilmärke enkelt.

Lexus Complete Lease Program | Details, Cost, Conditions | Digital Trends

Lexus has released a subscription service for UX buyers called Lexus Complete Lease. It will launch in four American cities in 2019, though the firm wants to expand it. When and in which direction it grows will largely depend on how buyers respond to the idea of selecting a car like they choose a smartphone.

 

Mobilt

Nya iPhone XS, XS Max och XR

  • Oled, 5,8 tum (samma som förra modellen). Samma form som tidigare. Jätte-iPhone X får namnet iPhone XS Max med 6,5 tumsskäm. Ungefär lika stor som Plus-modellerna, fast mycket större skärm (Plus har 5,5). Som väntat alltså.
  • Rostfritt, mest hållbara glaset i någon mobil nånsin, tydligen.
  • Färger: Guld, silver, space gray.
  • Vattentät ner till två meter i upp till 30 minuter.
  • Super retina-skärm
  • 3D Touch är kvar (pratades om att detta inte skulle finnas kvar).
  • Bättre ljud.
  • Kan ha upp till 512 GB lagringsutrymme.
  • Nytt chip: A12 Bionic. Upp till 50 % snabbare än A11. Ännu mer avancerad maskininlärningsmotor. Kan hantera 5 biljoner ”operations” i sekunden. Den är, typ, snabb.
  • Appar kan öppnas upp till 3 gånger snabbare jämfört med förra X.
  • Längre batteritid
  • Får första gången dubbla SIM-kort, får stöd för e-sim (om operatörerna stöder det). XS släpps med ett fysiskt sim-kort och ett e-sim. Kina får särskild lösning med två fysiska sim-kort.
  • Större sensor i kameran
  • Snabbaste utrullningen (flest länder) av någon iPhone någonsin, tydligen.

Kom som väntat även en budget-iPhone X: XR

  • Aluminium i ett gäng färger.
  • Skärmen täcker hela framsidan, LCD-skärm (inte OLED som i iPhone XS/Max). Fått namnet Liquid Retina Display. Som väntat 6,1 tum. Även den mindre än Plus-modellerna fast med större skärm.
  • Har inte heller den någon hemknapp.
  • Har ”haptic tap” istället för 3D Touch. Typ samma som i MacBook-styrplattorna.
  • Får också A12 Bionic-chippet, med all maskininlärningssmartness.
  • Samma sensor som i XS och XS Max
  • Upp till 1,5 längre batteritid än 8 Plus
  • Kan bokas från 19 oktober.

Bild från presentationen av iPhone XS

Apple Watch Series 4 - med falldetektor och EKG

  • Äh, Watch blir ÄNNU större 40 + 44 mm, dock tunnare. 30 % större skärm.
  • Större och rundad skärm
  • Dubbelt så snabb, 64-bitars processor
  • Större högtalare
  • Samma batteritid som tidigare, längre GPS-pass (6 timmar)
  • Kan detektera ett fall, dvs. att man ramlar. Kan automatiskt ringa nödsamtal.
  • Watch kan känna av oregelbunden puls och varna
  • Watch kan nu ta ett EKG, första direkt till konsument-EKG-mätaren. Man kan ta själv och infon sparas i Hälsoappen. Har godkänts av FDA, första i sitt slag.

Bild från presentationen av Apple Watch Series 4

Apple skrotar oväntat iPhone SE

Okej, den här var faktiskt lite oväntad: Apple skrotar SE-modellen helt. Finns kort sagt ingen riktigt liten iPhone längre.

Did not see that one coming.

Att Apple också bryter mot praxis att låta fjolårsmodellen leva kvar som billigare modell när de skrotar original-X efter bara ett år var lite mer väntat. Har spekulerats rätt mycket om det.

Apple Discontinues iPhone SE, iPhone 6s and iPhone X

With today's announcement of the iPhone XS, iPhone XS Max, and iPhone XR, Apple has officially discontinued the iPhone SE and the iPhone 6s, the...

Vilka av de nya iPhone-modellerna är populärast hos svenskarna?

Svaret på frågan: Vilka av de nya iPhone-modellerna är populärast bland svenskarna?

Svaret är: 64 GB-versionen av XS i rymdgrått och guld (!) samt samtliga 64 GB-versioner av XS Max och 256 GB-versionen av XS Max. Samtliga dessa har nu en leveranstid på 1-2 veckor.

Den som är minst populär är lite oväntat XS i silver, där samtliga modeller fortfarande har ursprungsleveranstiden så här någon halv dag efter att bokningen öppnade.

Nu KAN det förstås också bero på att silvermodellen helt enkelt finns i större upplaga för att Apple vet att intresset kommer bli störst på den - och omvänt för guldmodellen - men hej, det är ju inte lika roligt.

Bilder på de nya iPhone-modellerna

 

Digitalisering

Volvos självkörande lastbil saknar förarhytt

Vad behövs inte om man bygger självkörande lastbil? En förarhytt, förstås. Möt Vera, Volvos senaste initiativ på den självkörande arenan.

Volvo unveils all-electric and autonomous truck without a cab

If your truck is completely autonomous, why would you need a cab? Volvo Trucks believes that you don't and that's...

 

Ekonomi och finans

Ice köper stora delar av Min doktor

Spännande affär. Ica köper 42 procent av nätläkaren Min doktor. Och som del i affären kommer Min doktor ta över Icas Minutkliniker.

I det stora hela är skillnaden kanske marginell. Klinikerna finns redan, de byter bara ägare. Eller rättare sagt driften av dem. Logiken finns ju där så tillvida att Ica låter nån som faktiskt kan vård tar över vården samtidigt som man fortsatt kan erbjuda vårdmottagningar nära sina butiker.

Men sen är förstås det här del av samma trend som inom handel. Det räcker inte längre med bara digital närvaro. Vill man kunna erbjuda sina kunder ett heltäckande erbjudande så handlar det också om att kunna slinka in för ett besök och träffa en människa för dem som vill det. Och där kan man, som artikeln konstaterar, också göra det som e-handeln inte kan erbjuda: köpa direkt (och, tja, få hela vårdbesöket direkt, snarare än att kanske börja digitalt och sen bli hänvisad till en fysisk vårdmottagning). Men då handlar det också just om att den fysiska verksamheten bygger på den kanalens styrkor.

Adlibris-VD:n sågade i en intervju showroom-trenden. Att ha butiker där man inte kan handla och få med sig grejerna (nu pratar vi inte kök) är meningslöst. Och det är precis den trenden vi börjar se. Butiker som har varor att köpa - men som är placerade där kunderna är och som använder teknik för att ha plåtkoll på exakt vilka varor de ska ha för att exempelvis kunna komplettera e-handelsuthämningar med direktförsäljning.

Hälsosam affär när Min Doktor tar över Icas Minutkliniker

Digital vård präglas fortfarande av många barnsjukdomar. Men jätteaffären mellan Min Doktor och Ica bådar gott för en enklare vård med patienten i centrum - "i fickan och runt hörnet", skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Alibaba i samarbete med Mail.ru i Ryssland

Ryssland är ett av de där länderna jag knappt tänker på när man pratar internet eller digitalt i stort. Men det är ju ett... rätt stort land. Med rätt stor potential (och förstås problem, som de flesta länder).

Ett företag som ser möjligheter är Alibaba (nähä?) Inom ramen för sin globala push har man nu ingått samarbete med ryska internetleverantören (ja, eller likt Alibaba: allt-i-allo-företaget) Mail.ru. Handlar närmare bestämt att de två företagen tillsammans lanserar AliExpress Russia. AliExpress, Alibabas internationella e-handelsplattform, har funnits i landet ett tag men för att få bättre snurr börjar man alltså samarbeta med en lokal spelare. För Mail.ru betyder det att man kommer att kunna komplettera sina övriga tjänster med ännu vassare e-handel.

Avtalet innebär att Alibaba kommer äga 48 procent av den nya satsningen medan resten kommer ägas av Mail.ru, telekomoperatören MegaFon och investeringsfonden RDIF. Avtalet innebär också att MegaFon överlåter sin tioprocentiga ägarandel av Mail.ru till Alibaba - som alltså därmed med därmed blir delägare i ett av Rysslands största företag. Dessutom ett av de företagen som dominerar i Ryssland (86 procent av de ryska internetanvändarna ska använda Mail.ru:s olika tjänster - bland annat Facebook-konkurrenten VKontakte).

Med andra ord håller Alibaba alltså också på att börja bygga upp närvaro i sociala medier - ett av få områden där Alibaba egentligen inte finns idag. Ja, eller det beror förstås på hur man definierar "social plattform"...

https://techcrunch.com/2018/09/11/alibaba-russia-mail-ru/?1

PayPal släpper Funds Now

PayPal, som häromdagen gick ut med att de nu har 19,5 miljoner företag och 250 miljoner privatanvändare som kunder, steppar upp sitt game för att bli en riktigt tung betalplattformsspelare. Ja, eller ännu tyngre.

Nu släpper företaget Funds Now, en tjänst som är ungefär vad den låter som: omedelbara utbetalningar för företag. Istället för att behöva vänta på att pengar ska traggla genom en transaktionssnurra - eller rättare sagt en bedrägerisnurra.

En av anledning till en fördröjning i utbetalning är anti-bedrägeriverktyg som används för att kolla betalningar. Nu kommer PayPal mer eller mindre kunna realtidsverifiera via högvis med data och AI-stöd. Kort sagt läsa av mönster för att avgöra vad som eventuellt är bedrägeri. Tidigare i somras köpte PayPal Simility som just erbjöd denna typ av tjänst. Säkerligen en stor anledning till att PayPal nu kan släppa den här funktionen.

https://techcrunch.com/2018/09/11/paypal-debuts-funds-now-instant-payouts-for-sellers-on-its-platform/?1

Elbiltillverkarens Nios börsnotering fick ingen flygande start

Igår klev ännu ett kinesiskt företag in på börsen: elbilstillverkaren Nio. Och det gick... sådär.

Värderingen hamnade i princip i botten av intervallet och under första börsdagen gick aktien upp 12 % - i princip ingenting i börsnoteringssammanhang.

Nu har Nio knappt tillverkat några bilar och de är ett företag som bara har Kina som marknad (än så länge). Men introduktionen visar ändå på ett rätt lågt intresse.

Visst ligger hela tullkriget och spökar för typ alla kinesiska företag just nu, men de senaste kinesiska noteringarna har inte flugit iväg som tidigare. Det är både bra och dåligt för bolagen. Det visar på att investerare mer och mer börjar bedöma kinesiska företag efter samma måttstock som företag i mer mogna marknader - och det visar också att Kina i sig börjar mogna. Kurvorna pekar inte rakt upp alls i samma utsträckning längre och tillväxten börjar sacka. Fortfarande rejäl tillväxt jämfört med de flesta västföretag, men fortfarande långsammare.

Allt mer ljus riktas nu därför mot främst Indien som är näst på tur att göra (om förväntningarna införlivas) ungefär samma resa som Kina. Och ja, här är även de kinesiska bolagen med och vill ha del av kakan.

https://techcrunch.com/2018/09/13/nio-makes-bumpy-start/?1

Bank-ID siktar mot trestegsverifiering med QR-koder

Intressant drag från Bank-ID. Trestegsverifiering. Typ. Nu siktar man på att komplettera dagens tvåstegsverifiering - med QR-koder. Tanken är alltså att man också ska bekräfta en betalning med att fota den QR-kod som visas på skärmen. Datorskärmen.

Och just det sistnämnda är det förståeliga men ändå lite märkliga i sammanhanget. Numer lär mobilen vara på väg att bli en allt viktigare kanal för att betala. Jag fattar att det är svårt att fota mobilens skärm med samma mobil, men det blir intressant att se vad motsvarande skulle innebära mobilt.

Nästa drag i kampen mot Bank-ID-bedragarna: Qr-koder

En ny uppdatering till appen för mobilt bank-id ska säkerställa att användaren loggar in mot rätt dator.

 

Övrigt

Nikes onlineförsäljning rusar och aktiekursen på ny all-time high efter Colin Kaepernick-kampanjen

Om aktiemarknadens ängslighet och om att ta risker i annonsering och som varumärke.

3 september presenterade Nike sin nya annonskampanj "Believe in something. Even if it means sacrificing everything". Huvudpersonen i kampanjen är Colin Kaepernick, den amerikanske fotbollsspelare som först stod kvar på ett knä istället för att stå upp under den amerikanska nationalsången. Som ett en variant på en näve i skyn, en manifestation mot diskriminering.

Reaktionerna lät förstås inte vänta på sig och inte minst Trump fick ett twitterfit. Aktien rasade direkt och dagen efter var internet fyllt av de bojkottshot som marknaden förstås oroade sig för.

Hur gick det? Bedömare gör gällande att försäljningen online ökade med 31 procent jämfört med bara 17 procent motsvarande period 2017. Och det fick i sin tur aktiemarknaden att pudla. Igår stängde Nikes aktie på ny all-time high.

Nikes aktiekurs runt Colin Kaepernick-kampanjen

https://www.marketwatch.com/story/nikes-online-sales-jumped-31-after-company-unveiled-kaepernick-campaign-2018-09-07?1

Nike stock price reaches all-time high after Colin Kaepernick ad

The largest athletic apparel maker's partnership with the former NFL quarterback has resonated with its core demographic

Alibaba och IBM har flest blockkedjepatent

Vilka två företag har flest blockkedjepatent? IBM. Och Alibaba. Förstås. I slutet av augusti hade Alibaba 90 patent och IBM 89.

Trean och fyran stavas Mastercard respektive Bank of America. Stordata, detaljhandel, betallösningar och banktjänster. Sammanfattar rätt väl hur olika verksamheter satsar på att integrera blockkedjeteknik i sina verksamheter.

Sen är det förstås en förenkling att sammanfatta de fyra företagen med ett område var. Bara Alibaba verkar inom alla fyra. (Och överlag sopar kinesiska företag banan med amerikanska i blockkedjepatentansökningar.)

Alibaba and IBM Ranked First When it Comes to Blockchain Patents

In the rush to lock down the blockchain market, two tech giants are neck-and-neck.

Jack Ma lämnar posten som Alibabas ordförande 2019

Först ja, sen nej och så ja igen. Jack Ma, medgrundare till Alibaba, kommer att kliva av företagets ordförandepost. Men inte på sin 54-årsdag i år, som spekulationer gjorde gällande. Istället lämnde Ma beskedet sin framtida avgång på födelsedagen. Han kommer att avgå på sin födelsedag - nästa år.

Hans plats kommer att tas över av Alibabas nuvarande VD Daniel Zhang och därefter kommer en lång utfasning av Ma att ske.

Alibaba ställs nu inför samma utmaning som många startupföretag: potentiell identitetskris när företagets grundare, framförallt en publik sådan, lämnar över ansvaret till någon som inte varit med från början. Kan förstås gå lite hur som, men det räcker att titta på Apple för att se en lyckad överlämning.

Just Apple visar också det andra problemet: ofta sammanfaller den här typen av överlämningar med att ett företag går från att vara utmanare och förändringsentreprenör till att bli norm och storföretag. Kritik mot att företag blir tråkiga och tappar sin innovationskraft. Apple är förstås igen ett lysande exempel på den här typen av kritik, även om Apple idag är större än någonsin och även om det är lätt att glömma att företagets största framgång, iPhonen, blev en framgång TROTS Steve Jobs, inte tack vare.

Men så finns också baksidan med att en grundare är hårt kopplad till ett företag. En grundare kan behöva petas för att ett företag ska kunna hantera rollen som storföretag eller för att kunna komma tillrätta med en kantrad startupkultur (som när Ubers grundare fick lämna ordförandeposten). Sen kan förstås privata förehavanden också ställa till det extra hårt, som Elon Musks äventyr senaste tiden eller att JD:s grundare och VD står anklagad för våldtäkt i USA (något som fick JD att tappa fem miljarder i börsvärde på ingen tid alls).

Två saker som startupföretag borde lägga betydligt mer tid på tidigt i sitt företagsliv: dels att den kultur som sätts när man är fem är den som kommer leva kvar när man är 5000 eller 50 000 och dels en strategi, som i Alibaba-fallet, som gör att grundarfigurer under ordnade former kan kliva åt sidan utan att skaka om hela företaget eller marknaden. En successionsordningsstrategi som spänner över en lång period, alltså.

(Fun fact: Det ska ha varit efterträdaren Zhang som initierade Alibabas galna shoppinghögtid Singles' Day.)

Jack Ma will pass reins to Alibaba CEO Daniel Zhang in 12-month handover

Ma, the co-founder of Asia's most valuable company and one of China's most recognisable names, will remain Alibaba's executive chairman for 12 months until September 10, 2019.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *