Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Detaljhandel/e-handel Digitala assistenter Digitalisering IoT - internet of things Sociala medier Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 52 2018

WeChat får eget stories-format. Nyaktiveringar fick Alexa att krascha under julen. Amazon kan skapa plattform för offentliga inköp i USA. Netflix slopar möjlighet att köpa abonnemang via iOS-appen. Alibaba steppar upp satsningen på unga målgrupper.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Sociala medier

WeChat

WeChat släpper en egen stories-variant

WeChat kopierar Facebook. Ja, eller Snapchat, beroende på hur man ser på det. (Med tanke på att Tencent äger del av Snapchat så kan det säker finnas någon slags långsiktigt synergitänk.) WeChat är senaste tjänst att få stories.

I WeChats version heter funktionen Time Capsule och låter användare spela in videoklipp som är upp till 15 sekunder långa och som lever i upp till 24 timmar. Känns på flera sätt som en 1.0. Utan att ha testat känns det mindre funktionsfyllt än de amerikanska varianterna – men det går att leka med videoklippen innan de delas. Lägga till musik, dekaler etc. Saknar den framträdande placeringen i västversionerna, time capsule-klipp delas till WeChats ”nyhetsflöde”. Vi kan väl anta att det här är ett första steg mot att storyfiera även denna plattform.

Är förstås också ett sätt för Tencent att stärka positionerna på kortvideoområdet (och mot främst Bytedance, som tagit stora tuggar i WeChats onlinetid-kaka senaste året mycket via just kortvideo).

Finns säkert också en tanke på att det ska locka yngre användare. WeChat har, likt alla stora plattformar, rejält utplanande användartillväxt. I Tencents fall har gammeltjänsten QQ fått ett litet nytt uppsving bland tonåringar. Ännu en Facebook-parallell: man använder WeChat för att man, tja, måste (eftersom i princip allt sitter ihop här). Men det är inte här man hänger med sina vänner, eftersom även föräldrarna (och säkert mor- och farföräldrarna) också finns här. 

China’s WeChat is the latest to get Snap-like ’Stories’ | TechCrunch

WeChat, the Chinese messaging giant with more than 1 billion monthly active users around the world, just added a Snap-like ephemeral video feature as part

 

Detaljhandel/e-handel

Julhandeln verkar ha ökat trots allt – och gett röstassistenter en boost

Börshösten 2018, framförallt sista kvartalet, har mest varit en smärre katastrof. Kröntes passande nog med att de amerikanska börserna rundade av inför julhelgen med den sämsta julaftonsbörsdagen – någonsin. Igår studsade det däremot rejält upp igen, mycket drivet av bättre siffror från julhandeln än väntat.

Uppgifter har gjort gällande att även julperioden 2018 skulle bli sämre än väntad, men siffror från Mastercard och Amazon överraskade positivt.

Enligt Mastercards uppskattningar ökade den totala handeln med 5,1 % till 850 miljoner dollar. E-handeln ökade med 19,1 % jämfört med förra året, men även den fysiska handeln ska ha ökat. 

Amazon hade sin bästa julperiod någonsin. ”Tiotals miljoner” människor startade Prime-konton (här inkluderas dock även gratisttestkonton). Bland de absolut storsäljarna fanns (precis som förra året) Echo-familjens minsting Dot. Kunder köpte ”miljontals fler” än förra året. Över en miljard prylar skeppades i USA under julhandeln. Hälften av det som såldes kom från små och medelstora företag. Även relaterade smartprylar som Ring och Blink sålde mer än någon gång tidigare.

I Fun facts-avdelningen fick vi även lite viktig Alexa-information:

  • Användare som använde Alexa för att shoppa tredubblades jämfört med 2017.
  • Alexa användes för att spela ”hundratals miljoner” fler timmar musik den här julen jämfört med förra – via fler musiktjänster än tidigare.
  • Alexa användes för att tända julbelysning ”tiotals miljoner” fler gånger än förra året.
  • Alexa användes i åtta gånger fler påminnelser än förra året.
  • Alexa-användare bad om tre gånger fler recept än 2017.
  • Den mest Alexa-spelade låten var Mariah Careys ”All I Want For Christmas” – som dessutom slog Spotify-rekord på julafton genom att nu vara den låt som strömmats flest gånger under ett dygn (nästan 11 miljoner spelningar).

Tre kommentarer:

1. Amazon fortsätter vara väldigt svepande i sina siffror, så det är svårt att veta exakt var på spektrat de befinner sig. Om Apple har satt en trend här så lär luddiga siffror bli allt vanligare.

2. Ni vet den korseld som Facebook nu genomlider kring hur användares data hanteras? Vi kan nog konstatera att företag som Google och nu Amazon kommit imponerande enkelt undan i sammanhanget. De har lyckats väldigt bra med att behålla sin good guy-stämpel, när de sannolikt dels sitter på mer känslig information än Facebook och dels säkert (åtminstone för tillfället) använder den betydligt mer aggressivt.

3. Smarta högtalare och framförallt digitala assistenter tar allt mer plats. Inte oväntat. Det är fortfarande väldigt enkla användningsområden, vilket vi ska vara glada för. Det ger alla företag tid att faktiskt lära sig såväl tekniken som användarbeteendena kring röst. För vi har väl alla redan börjat (åtminstone) skissa på planer hur såväl innehåll som funktioner kan fungera i ett röstinternet?

Amazon’s shares jump 6 percent after record-breaking holiday sales – SiliconANGLE

Amazon’s shares jump 6 percent after record-breaking holiday sales – SiliconANGLE

Kommer Amazon släppa portal för offentliga inköp?

Ett Amazon för offentliga inköp? Tja, kan vara på gång.

Det offentliga USA är på gång att få en egen onlineplattform där ska kunna hantera sina inköp av kontorsmateriel. En lagändring har banat vägen för det här sättet att hantera sina inköp och nu ska nån, kan man anta, bygga plattformen.

Finns ingen uttalad leverantör, utan ett gäng leverantörer ska ha kontaktats. Men, tja, det handlar om att hitta nån som kan leverera en bautastor e-handelsplattform komplett med logistiklösning, så, well… Framförallt sedan det visar sig att Amazon själva har agerat rådgivare till regeringen i frågan.

Ingen slump att kritiker döpt lagen till ”Amazon Amendment”, om vi säger så.

Top Amazon boss privately advised US government on web portal worth billions to tech firm

Exclusive: Emails show how tech firm has tried to gain influence and potentially shape lucrative government contracts

 

Strömmade medier

Netflix slopar möjlighet att köpa abonnemang via iOS-appen

Netflix skärper hållningen mot Apple ytterligare. Nu kommer man helt slopa möjligheten att prenumerera på tjänsten via iOS-appen. De som har en pågående prenumeration kommer kunna fortsätta betala på det sättet, men alla nya och nygamla användare måste framöver gå via en webbläsare för att hantera prenumerationen.

Förstås till stor del beroende på de 30 %/15 % som Apple tar av alla Appstore-intäkter. Men att det här kommer nu beror sannolikt än mer på Apples kommande Netflix-konkurrent, alltså en plattform för strömmad video, som ska släppas nästa år. En sak att dela användarintäkter med ett annat företag, att göra det med en direkt konkurrent blev lite för magstarkt, kan man tänka.

Sen tror jag att Apple parallellt med sitt originalinnehåll siktar på att än mer ta positionen som Spotify för video – alltså alla tjänster på ett ställe – så vi kan tänka att det kommer bli mer förhandlingar i intäktsfördelningsfrågan. Både samarbetspartner och direkt konkurrent? Digitaliseringsnorm.

Netflix stops offering in-app subscriptions for new and returning customers on iOS

Netflix is no longer allowing new customers on iOS to pay for the streaming service directly through in-app subscriptions. It’s the latest example of a company with a high-profile, essential mobile app ditching Apple’s payment system to retain more profits for itself.

Netflix interaktiva innehåll skapar formatproblem

Tidigare i år presenterade Netflix nyheten att de skulle börja testa interaktiva film- och serieformat. Alltså innehåll där du som tittare kan påverka handlingen medan det spelas. Lagom till julhelgen landade det första (åtminstone i vuxenformat): Bandersnatch. En oväntat sidoeffekt: formatproblem.

För företag som Netflix har plattformskraven varit rätt allmängiltiga. Enheten och mjukvaran du använder för att titta på ska kunna hantera visning av strömmat innehåll. Den stora utmaningen har oftast varit hastighet. Så länge som du har tillräckligt bra uppkoppling har formatet kunna on the fly-anpassa sig efter dina förutsättningar för uppspelning. Titta i webbläsaren? Inga konstigheter.

Bandersnatch, däremot, är i limbolandet mellan film och spel och kräver därför mer. Chromecast är alltså inte att tänka på. Inte heller Apple TV. Det är till och med så spretigt att Netflix själva inte kan säga vilka enheter som kan spela Bandersnatch. Det blir till att testa och se om det går.

Vi börjar se lite samma tendens på fler håll online. Webbplatser som vi känt dem sedan starten håller snabbt på att spela ut sin roll. De har istället blivit behållare för innehåll och funktioner, men själva konsumtionen av innehållet och tjänsterna sker någon annanstans i allt högre utsträckning (mycket förstås drivet av Google, men även hårdvarutillverkare bygger allt mer in den här funktionaliteten direkt i våra prylar).

Vill man göra mer avancerade saker är det dedikerad programvara som gäller (läs: appar just nu). Detta gäller även om man vill ha en närmare relation till sina kunder. Kan man få kunderna att ladda ner företagets programvara i sina mobiler kan man, förutom fler och djupare tekniska möjligheter, också skapa en anpassad upplevelse. Någon form av Ikea-varv, om man så vill, på ett sätt som inte går på en webbplats.

Tvärtemot vad det verkade för bara några år sedan verkar operativspecifika appar överleva webbplatser i livslängd. Men framöver kommer båda dessa gränssnitt ha spelat ut sin roll, förstås.

Black Mirror: Bandersnatch is Netflix’s new interactive special that won’t play on everything

Black Mirror: Bandersnatch will play on just about everything, but that doesn’t include Apple TVs or Chromecast devices. Legacy pieces of hardware are also out.

Alibaba samarbetar med Bilibili kring videoströmning

Ännu ett kinesiskt företagsnamn att lägga på minnet: Bilibili. Företaget som börsnoterades i mars har nu slutit ett engångsavtal (säkert beroende på hur det går) med Alibaba via nyligen uppköpta Ele.me. Syftet? Att få in unga konsumenter i prenumerationsfållan.

Ele.me är en av Kinas största (mat)leveranstjänster, bland annat med något så ovästigt som hemkaffeleveranser, medan Bilibili siktar på att bli en av landets största aktörer på området strömmade medier.

Bilibili är en mashup mellan ett gäng olika saker: som Youtube, Netflix och Tencent (det senare i form av mobilspel). Man håller på att ställa om sitt beroende från spel till en jämnare fördelning mellan spel, videoströmning och annonsering.

Och vad som säkerligen lockar mest med Bilibili är att 80 % av användarna är under 18 år. Vi pratar alltså Generation Z här, den första generationen att födas i en smartphone (och som säkerligen kommer ställa allt vi vet online på ända de kommande åren på sätt vi inte kan föreställa oss nu).

Alibaba håller alltså på att Prime-inspireras. Förutom att Alibaba på det här sättet ger sig än djupare i innehållsområdet (ett av deras förhållandevis svaga jämfört med exempelvis Tencent) så är det också del av trenden att sampacka olika mer eller mindre likartade prenumerationspaket.

Alibaba just gave Chinese youth another reason to never leave their desk | TechCrunch

People in China have a host of reasons not to go outdoors these days. They may be too busy to leave their office, wary of air pollution or have chosen to

 

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Alla nyaktiveringar under julen fick Alexa att krascha i Europa

Amazon slog nya rekord (typ över hela banan) under årets julhandel. Bland annat såldes det en hel massa Echo-prylar.

Även utomstående siffror bekräftar att det Alexa-hände mycket. Alexa-appen toppade såväl nedladdningslistorna i Appstore och Google Play (vilket alltså tyder på att Amazon är populära i hemmen) – och i Europa kraschade Alexa för att för många försökte aktivera assistenten samtidigt.

Nu vet vi förstås inte hur infrastrukturen är dimensionerad, och tjänster kör i diket med jämna mellanrum, men det är intressant att det brakade i Europa. Kan tyda på ett rätt rejält fall framåt för Amazon och Alexa här (åtminstone där Amazon finns).

Alexa crashed on Christmas Day | TechCrunch

Amazon this morning said its Alexa devices were among the holiday season’s best-sellers, particularly the Echo and Echo Dot. But the influx of new users

Google Assistant kan bli förvald digitalassistent i Samsung-tv-apparater

Uppgifter om att Googles digitala assistent kan hamna inuti ett rätt tungt segment hos en tung spelare: Samsungs smarta tv-apparater.

Alla på en gång nu: BIXBY!

Samsung TVs Are Reportedly Getting Google Assistant in 2019 | Digital Trends

Voice assistants aren’t just for speakers anymore. Reports suggest Samsung’s upcoming line of televisions for 2019 could include Google Assistant built into the device. That would mark a departure for Samsung, which has its own voice assistant called Bixby that it has used in its smart TVs previously.

Alexa uppmanar användare att döda sina fosterföräldrar – och det var Reddits fel

Minns ni Tay? Microsofts chattbot som gick från millennialchic till full on rasist och sexist på ett dygn? Because people on the internet. Även Alexa har råkat ut för liknande.

En Alexa-användare ska förra året ha fått det hjälpsamma rådet att ”döda sina fosterföräldrar”. Kan tyckas lite lätt o-PK för att komma från en digitalassistent. Även här visade det sig (förstås) att anledningen var people. People på Reddit, närmare bestämt.

Ännu ett exempel på hur svårt det är att använda verkligheten för att träna maskinalgoritmer att bli mer mänskliga. Och då inte för att det är svårt för maskiner att hantera kontext utan för att, tja, people.

Alexa’s advice to ’kill your foster parents’ fuels concern over Amazon Echo

Smart speaker’s remarks, apparently quoted from Reddit, come as Amazon tries to boost speaker’s conversational capacity

 

AR/VR

Montera Ikea-möbler med AR-hjälp

Okej, det här är ett rätt briljant AR-användningsområde. Interaktiva instruktioner hur man faktiskt monterar sina Ikea-prylar.

[Video] Jan Svensson on LinkedIn: Here is what the final product from my master thesis looks like. We used… | 413 comments

Here is what the final product from my master thesis looks like. We used ARKit and object detection through machine learning. It was a fun journey together… | 413 comments on LinkedIn

 

IoT – internet of things

Kinesiska skolor spårar elever via skoluniformen

Avdelningen creepy/cool. Skoluniformer som dubbeljobbar som övervakningspolis. Skoluniformer med chip för att identifiera och spåra eleverna. Används i tio skolor i en provins i Kina – och har använts sedan 2016, tydligen.

Varje uniformsjacka är utrustad med två chip som ”checkar in” varje elev när hen anländer till skolan. För att säkerställa att man inte bytt jackor med varandra kompletteras chipincheckningen med ansiktsigenkänning. Håller förstås också koll på när en elev lämnar skolan. Om man lämnar skolområdet tidigare än man ska går ett larm igång. Håller också koll på om en elev somnar under en lektion. Klarar att tvättas upp till 500 gånger.

Så långt creepy. Men det finns lite cool i det hela. Det går att betala med chipen i jackan och sedan biometriidentifiera sig med fingeravtryck eller ansikte.

I ett land som Kina där varje medborgare per default är punktmarkerad av staten är det här säkerligen inget som höjer särskilt många ögonbryn. Här hemma skulle det förstås ge upphov till en och annan diskussion kring integritet – samtidigt som det här i princip redan finns hos oss, fast lite mer lowtech. Smsande om barn skolkar och möjlighet att spåra mobiler.

Men vi pratar om Kina här. Där i princip alla tekniska innovationer och prylar har som sekundärt syfte (eller primärt, beroende på vem man frågar) att övervaka medborgarnas varje steg. Bokstavligen talat.

Men mer än någonsin är det dessutom vi själva som frivilligt väljer den här typen av övervakningsmöjlighet. Och dessutom betalar för det.

Chinese schools are using ’smart uniforms’ to track their students’ locations

Chinese schools are now tracking the exact location of their students using chip-equipped ”smart uniforms” in order to encourage better attendance rates, according to a report from state-run newspaper The Global Times (via The Telegraph).

Doomba – skapa Doom-banor med din Roomba-dammsugare

Vad sägs om att använda sin robotdammsugare till att skapa nya Doom-nivåer? Det är precis vad som nu har hackats fram. De kartor som de mer avancerade Roomba-dammsugarna skapar för sig själva för att kunna dammsuga effektivt har någon lyckats konvertera till filer som kan omvandlas till Doom-banor. Dooma dig igenom din bostad alltså.

Jag måste uppgradera min Roomba. Och skaffa större boende.

https://wersm.com/doomba-lets-you-use-your-roomba-to-build-new-doom-levels/

 

Digitalisering

Jordbruk as a service

Ännu ett Kina-initiativ: jordbruk as a service.

Virtuella bönder. Eller åtminstone bönder som varken äger mark eller maskiner. Och som inte brukar marken själv.

”Storbonden” hyr ihop den mark som ska brukas från andra som inte själva använder den. När man väl skaffat sig tillräckligt med areal hyr man sedan maskiner och arbetskraft. Arrendebruksmodellen, med den skillnaden att den som ”arrenderar” drar och släpper ihop sin verksamhet IRL utan att själv äga någon av de enskilda delarna.

Farmville. På riktigt

Nya tidens kinesiska bonde hyr ut sin mark

Den nya tidens bonde i Kina är klädd i kavaj och har inga valkar i händerna.

Kinesiskt Airbnb erbjuder ansiktsigenkänning som ”nyckel” vid uthyrning

Hur får man tag i nyckeln till sitt delningsboende? Om man hyr via kinesiska Airbnb-konkurrenten Xiaozhu räcker det att man kommer ihåg… sitt ansikte.

Tekniken pilotas nu i staden Chengdu. Den som hyr skannar in sig med ansiktet och kommer in samtidigt som identiteten verifieras. Och ingen är förvånad över att det är Alibaba som står för tekniken.

Även hos Airbnb och andra börjar det gå att komma in i sin hyrda bostad utan en fysisk nyckel, men då har det oftast handlat om appkontrollerade lås. Steget till ansiktsskanning är förstås rätt långt, inte minst integritetsmässigt. Därför är det inte så konstigt att kommersiell användning av just ansiktsigenkänning kommit längre i Kina, ett land där alla medborgare redan är punktmarkerade av staten.

Det senare är en anledning att ansiktsigenkänning uppmuntras från statligt håll. Delningsboende gör det svårare att hålla koll på utländska medborgare i landet (och förstås även följa de egna medborgarnas förflyttningar ännu mer träffsäkert).

The Airbnb of China is using facial recognition to check in guests

Facial recognition is already used in China to order at KFC, board plans, and catch drug users.

 

Övrigt

Samsung släpper mobilskal – med öron

Ooooch där har Samsung släppt ett mobilskal. Med öron. Alltså mikrofoner som ser ut som öron. Mänskliga öron. Ett på varje sida om skalet.

Varför, you ask? För att simulera det mänskliga örat för att, tillsammans med AI, skapa mer realistiska ljudupptagningar. Målgruppen: ASMR-skapare.

Vad är ASMR, you ask? Autonomous sensory meridian response. Ljudporr. Material som bygger på att innehållsskaparna klättrar in i ditt öra genom att använda ljud som som ska skapa hjärnkittlingar. Ger mig mest panikklaustrofibi. Men hej. Min grej, din grej.

Och mobilskal. Med öron.

Samsung made a phone case with ears to help you make ASMR videos

Samsung’s new ”aiMo” experimental phone case helps you record ASMR videos.

Världens långsammaste filmspelare

Ha. Briljant. The very slow movie player.

Känns det som att allt i livet går lite för fort? Look no further än en super-slo-mo-filmspelare. Ja, eller kanske snarare installation.

TVSMP (som i sig låter som ett mellanting mellan en teknisk standard och en diagnos) gör det möjligt att titta på en film – 3600 gånger långsammare än i vanliga fall. Istället för att visa 24 bildrutor i sekunden så spelar TVSMP upp en film i ett tempo om 24 bildrutor i timmen.

Med andra ord kan en långfilm sträckas ut över en 7000-8000 timmar. Eller sisådär ett års tittande.

Fatta bingetittande med en sån här.

The Very Slow Movie Player shows a film over an entire year | TechCrunch

It seems someone took Every Frame a Painting literally: The Very Slow Movie Player is a device that turns cinema into wallpaper, advancing the image by a single second every hour. The result is an interesting household object that makes something new of even the most familiar film.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *