Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram gör det möjligt att posta till flera konton samtidigt
Nu börjar det bli möjligt att posta ett inlägg till flera Instagram-konton samtidigt. Kommer till alla iOS-användare. Ingen information om när motsvarande funktion kommer till Android-appen i dagsläget.
Mark Zuckerbergs personliga 2019: diskutera det digitalas roll i våra samhällen och vardagsliv
Igår presenterade Mark Zuckerberg sin personliga utmaning för 2019. Och det är i allra högsta grad en utmaning som sannolikt aldrig hade kommit till utan Zuckerbergs fjolårsupplevelser. Nästa år kommer Facebooks grundare och VD utbilda världen om teknikens plats i våra liv och i våra samhällen.
Eller snarare utforska och diskutera. Zuckerberg kommer att stå som värd för ett antal ”publika samtal om teknikens framtid i samhället – möjligheterna, utmaningarna, förhoppningarna och oromolnen”. Zuckerberg kommer att prata med ledare, experter och ”people in our community” inom olika områden. Dessutom i form av varierande format ”to keep it interesting”.
Men det märks också att framförallt reaktionerna mot Facebook främst 2018 också gett Zuckerberg tankeställare: ”This will be intellectually interesting, but there’s a personal challenge for me here too. I’m an engineer, and I used to just build out my ideas and hope they’d mostly speak for themselves. But given the importance of what we do, that doesn’t cut it anymore.”
På bara några få år har Facebook – och Zuckerberg – gått från ”vi är ett teknikbolag, vi har inget ansvar för vad som händer på plattformen” till att, tja, with great powers comes great responsibility.
Kan bli riktigt intressant att följa.
Facebook börjar straffa annonsörer som har låg kundnöjdhet
Spännande drag från Facebook. Man kommer att börja straffa annonsörer som konsekvent har låg kundnöjdhet. Bestraffningar i form av dyrare annonser och lägre räckvidd.
En genomgång av Facebooks algoritm för att förhindra självmord
En intressant artikel om (och genomgång av) Facebooks självmordsvarningsfunktion. Algoritmen som är tänkt att identifiera användare som kan vara på gång att skada sig själva, eller till och med ta sina egna liv, och varna myndigheter vad som är på gång.
Funktionen, som bygger på att Facebook skannar av poster (vilket ju Facebook gör för allt vi postar oavsett), är inte påslagen inom EU då den inte lirar med GDPR. Facebook ber inte om användares samtycke att lagra den här typen av information och det är därför inte lagligt här hos oss. (Finns dock även åsikter om att det visst går, trots GDPR.)
Vilket för oss in på artikeln. Det här är förstås en funktion som har ett gott syfte. Men det handlar om att spara väldigt känslig information, som generellt ställer höga krav på lagringen. Höga krav som omfattar sjukvårdsverksamheter, men inte Facebook. Och ju högre grad av känslighet i den information som sparas, desto större integritetsrisker vid dataintrång.
Okej, här är det information läggs ut publikt (Eller? Skannas även grupper och chattmeddelanden?), men frågan är förstås hur länge informationen lagras. Det är en sak att information om vilka våra vänner är läcker ut – om information om mental hälsa blir googlingsbar kan konsekvenserna förstås bli långt mycket värre.
Inte bara det: på sätt och vis sätter Facebook i och med algoritmen en diagnos på användare. Gör att Facebook alltså tar på sig rollen som läkare, återigen: utan de krav som ställs på en läkare. Åtminstone för de initiala utvärderingarna av flaggade poster som görs av mänskliga modererare.
Som konstateras finns det varken möjlighet att aktivt aktivera funktionen eller välja att inte omfattas av funktionen. Kort sagt har Facebook tagit på sig att överse och logga den mentala hälsan hos alla sina användare (åtminstone på de fyra stora språk som omfattas).
En bra funktion i det stora hela, men lyfter ännu en gång frågan kring vilken form av reglering som kan behövas av techbolagen. Ju fler områden de ger sig in på, desto fler regleringsröster kommer att höjas.
Messenger får trådade chattar
Lär väl vara den siste som fått den här funktionen, men nu har även jag stöd för trådar i Messenger-chattar.

Facebook-appen går inte att avinstallera från vissa Samsung-modeller
Är du en av dem som har en Samsung och vill avinstallera Facebook-appen? Sucks to be you, then.
Twitters NBA-sändningar kommer att följa en enda spelare under matcherna
Ha. Skönt initiativ från Twitter. Under några av de NBA-matcher som plattformen kommer att strömma kommer användare kunna påverka innehållet (i vissa matcher) under andra halvan av matchen. För det är bara andra halvan som kommer att visas på Twitter.
Vad är det då som man kommer få se i Twitter-halvan av matchen? En spelare. Twitter-användarna får rösta fram en spelare och sedan följer sändningen bara den spelaren under sändningen.
Onekligen… kreativt. Jag som är vaccinerad mot såväl bollsinne som sportintresse tänker att det varken gör från eller till, men hej. Din grej, min grej.
Twitter själva säger att deras sändningar är ett komplement till tv-sändningarna, vilket är ett annat sätt att säga att de inte har exklusiva sändningsrättigheter. Man kanske tänker sig skapa engagemang via en supernördig vinkel. Och tja, att spela på nördighet funkar ju ofta oproportionerligt bra.
Det här kan tyckas som en gimmick (vilket det på sätt och vis är), men den här typen av hyperpersonaliserade direktsändningar kommer säkerligen bli verklighet.
Jag ser mest fram emot den sändningen när den utvalde spelaren bänkas resten av matchen efter fem minuter.
Twitter släpper aktiv status-funktion samt isbrytar-tweetar
- Aktiv status: Alltså ikon som visas när du är online och använder tjänsten/appen. Tänkt att det ska få fler att engagera sig i konversationer om man ser att någon är online (vilket är en rätt passande funktion just för Twitter).
- Isbrytar-tweetar: Blir möjligt för användare att nåla fast en fråga/ett påstående som man vill prata om. Ska synas för andra användare, inte bara följare, för att även här få igång konversationer.
Snapchat
Snapchat lägger till kryptering – men inte för chattar
Nu lägger även Snapchat till krypterad kommunikation. Med ett aber. Krypteringen gäller för snaps, INTE för chattar. Which is… kinda weird. (Ska komma även det, men ”in the future” – vilket förstås är en tidsangivelse som lämnar rätt mycket svängrum.)
Övrigt sociala medier
Generationsskifte på gång bland de sociala plattformarna i Kina
Ofta lyfts Kina fram som ett rusande framgångståg, innovationsmässigt långt före oss. Men 2018 tog Kina stora kliv mot att bli mer som väst. Åtminstone ekonomiskt.
Från att ha haft utvecklingslandstillväxt har Kina så sakteliga mognat som marknad (även om det fortfarande finns stort spann inom landet). Tillväxtsiffrorna har mattats av rejält. Har inte hjälpts av Trumps handelskring.
Även vad gäller sociala medier har Kina och väst samma mönster. De yngre (Gen Z, Centennials eller valfri annan etikett) överger sina föräldrars plattformar. Ja, eller snarare också-överger dem. ”Och”, inte ”antingen-eller” när det kommer till vilka plattformar man använder.
Hos oss har Facebook och Twitter tappat lystern hos tonåringarna. Inte minst just för att föräldrarna är där. I Kina är det WeChat och Weibo som drabbas. Men det betyder inte att man slutar använda tjänsten: föräldrarplattformarna (definitivt i Kina) är måsten i mobilen. Det går knappt att klara sig utan dem. Men det är inte här man lägger tiden eller hänger med sina vänner.
I fallet WeChat blir beteendet sannolikt än mer rationellt. Ännu mer intentionsbaserat. Utmaningen för de ”etablerade” spelarna blir förstås att inte förlora funktionen som vardagsstyrspak när de yngre börjar närma sig vuxenålder.
Sök/SEO
Google Manufacturer Center gör det möjligt att lägga ut fullständiga produktsidor i sökresultatet
Google fortsätter sin strävan att ta död på den fristående webbplatsen som fenomen. Senaste tillägget är att Google Manufacturer Center får utökad funktionalitet.
GMC har gjort det möjligt för företag att utan kostnad ladda upp egna bilder och egen copy i anslutning till produktvisningarna (alltså snarare än att låta Google hämta informationen). Kort sagt hjälpa Google att flytta ut produktsidan från företagets sajt till Googles sök. Nu blir det möjligt att komplettera Google-produktsidorna med ”inspirerande och högkvalitativt innehåll” och ”peka på de produktfunktioner som kunderna bryr sig mest om”.
Tittar man på exemplet så, tja, är det nu fullt ut en produktsida vi tittar på – direkt i sökresultatet. Och när hela produktsidan finns hos Google så kommer kunder förstås allt mer undra varför det inte går att genomföra hela köpet här.
Förutom att det är ännu ett exempel på att Google vill bli den enda sajt som vi behöver så är det förstås också noterbart att Google droppar lite info från en egen undersökning: 56 % av 1600 tillfrågade har köpt från ett ”oväntat” varumärke om varumärket upplevs som hjälpsamt.
Alltså ytterligare ett initiativ från Google att också, tja, döda varumärken som koncept. Bästa Google-träffen är den produkt du ska välja.
Google släpper aktivitetskort – samla sökhistorik under ämnen
Och där ger sig Google också på riktigt in på Pinterests revir. Aktivitetskort. En funktion för att ämnesspara sökningar.
I grunden är det funktionen som Google pratat om för ett tag sedan: är du inloggad kan du under ”relaterade aktivitet” se tidigare sökningar du har gjort – och vad du tittade på när du gjorde dem. Användarscenariot är när man gör något som kräver mycket research. Som semesterresa, bilköp eller bröllop
Men Google kommer inte bara låta dig återbesöka dina tidigare sökningar. Du kan också aktivt spara sidor till olika samlingar av sidor. Så, tja, pinna innehåll.
Rullas ut i USA nu.
Google lägger till kontextuella datum för forumfrågor
Ännu ett intressant inlägg i Googles featured snippet/karusell kopplad till forumfrågor: visning av hur länge sedan det var frågan ställdes. Det här finns förstås redan delvis i andra vanliga visningar av den här typen av information, men här är det utskrivet kontextuellt.
Detaljhandel/e-handel
Walmarts Tencent-samarbete Scan & go är populärt och JD.com leverar 90 % av all inom en eller två dagar
Under årets CES höll e-handlaren (etc.) JD.com och Tencent ett gemensamt pass kring detaljhandel. Några intressanta saker:
Scan and go, Walmarts Kina-samarbete med WeChat, har en penetration på 30-40 % av alla kunder som kommer in i butikerna. Det innebär alltså så många av kunderna själva skannar sina varor i butiken och sedan betalar direkt i sin mobil. Walmart Scan & go blev i september dessutom det första WeChat-detaljhandelsminiprogrammet som hade fler än 10 miljoner användare. Walmarts samarbete med WeChat, och därmed just den här typen av know-how, blir förstås en viktig pusselbit i Walmarts kamp mot Amazon (Walmart kan säkerligen också dra nytta av JD:s erfarenheter).
90 procent av alla JD:s leveranser sker samma dag eller dagen efter. Det är… rätt imponerande, med tanke på vilka volymer vi pratar om.
JD gör i princip allt själva (nu ska de ju dessutom börja odla sina egna grönsaker, bara en sån sak). Gör förstås att de kan optimera alla delarna i kedjan. Men en annan aspekt på en sammanhållen kedja är möjligheten till fler datapunkter och därmed fler insikter.
(Sen håller jag väl inte med om att världen behöver mer shoppingfestivaler. Men det är en annan historia.)
Kroger och Microsoft samarbetar kring digitalisering av den fysiska butiken
Walmart var sena på att reagera på e-handels- och digitaliseringsutvecklingen, men när de väl raglade ur sängen har företagets omställning gått i ett rasande tempo. Kroger, största i USA på snabbköp och näst störst på detaljhandel, har tagit ännu längre sovmorgon. Men nu har även de börjat inse det nya läget. Senaste initiativet är att göra en Amazon Go (okej, åtminstone använda mer dataresurser i sina fysiska butiker) – tillsammans med Microsoft.
De två har börjat samarbeta kring digitala hyllor i Krogers butiker. Mycket verkar handla om bättre inventeringsmöjligheter, men uttalandet om att experimentet också ska ”ge förutsättningar för hyperpersonalisering” visar att de tänker digitalisering även i det direkta kundmötet.
Casper Labs släpper självskannande kundvagn
Vad sägs om en självskannande kundvagn? Amazon Go på hjul. Det tycker startupen Casper Labs låter som en toppenidé.
De har tagit fram just en sådan kundvagn. I dagsläget är den mest en väldigt stor streckkodsläsare, men tanken är att den ska kunna hantera alla skanning utan att man som kund behöver göra mer än att placera saker i vagnen. Ska baseras på saker som inbyggda kameror och våg. Förstås en naturlig utveckling inom handeln.
Men Caspers kundvagn har en annan smart funktion, betydligt mer enkel: en inbyggd touchskärm. Förstås mycket för att kunna skjuta ut erbjudanden, men också exempelvis för att kunna navigera i butiken. Jag tänker synk med inköpslistor via konto så börjar det bli riktigt intressant.
Vilket mig osökt får mig att tänka en ännu mer lowtechig funktion: borde inte mobilhållare vara standard i alla kundvagnar? Eller är det det? Känns som att det borde vara det. Åtminstone nånstans. Låta kunden ta med sig sin egen touchskärm – som kan användas både för ökad kundnytta, men också (hyperlokala) personaliserade erbjudanden exempelvis under en inköpslistevy.
Måste väl som sagt var finnas nånstans redan. Någon som har insikt?
Continental siktar på robothundar för sista-metern-leveranser
Tyska Continental, mest kända som däcktillverkare, vill förstås göra som ungefär alla andra. Vara med och leka med självgående vadsomhelstsomrörsig. Och i det här fallet: bokstavligen talat självgående.
Continental har inlett ett samarbete med robotföretaget ANYbotics för att ge sin bild på hur last inch delivery ska hanteras. Självkörande leveransbilar är förstås toppen, men de har två nackdelar. De är bilar och har därmed svårt att komma ända fram, framförallt i flerfamiljshus, och de, tja, saknar oftast armar. Enter: robothundar.
Continental och ANYbotics tänker sig att leveransbussar fyllda med robothundar som i sin tur har paket på ryggen. Robothundar som för övrigt ser ganska exakt ut som Boston Dynamics SpotMini. Robothundarna kan ringa på dörrklockan eller dumpa paketet utanför dörren (”dumpa” är ordet – bör inte vara ömtåliga paket vad det verkar).
Entimmesleveranser verkar också kunna bli lite utmanande med tanke på trapphastigheten.
Är förstås lätt att skratta åt det här, men det är ett viktigt område. Det pratas mycket om last mile delivery – och utmaningarna där – men last inch delivery är många sätt ännu mer komplicerat.
Sen ska vi förstås också ge kredd till robotnamnet. ANYmal. Briljant.
Strömmade medier
Amazon släpper annonsfinansierade videoströmningstjänsten IMDB Freedive
Så kom så till sist Amazons nya videoströmningstjänst: Freedive. Under IMDB-varumärket.
Den nya tjänsten är som tidigare rapporterats annonsfinansierat och kräver inget konto. Bara att börja titta. Kommer finnas ett gäng gamla eller halvgamla serier och filmer i tjänsten.
Artikeln tycker det är konstigt att Amazon släpper ännu en videotjänst parallellt med Prime, men håller inte med. Hela Prime bygger på att du betalar för förmåner, som i det här fallet för att titta på innehåll. Det här är en ”gratistjänst” och i det läget är det inte så konstigt att den släpps under ett separat varumärke, som dessutom är den självklara resursen för allt filmnördigt.
Amazon är redan USA:s tredje största annonsspelare, trots att de bara säljer annonser i egna plattformen. De sägs dock vara på gång med ett eget externt annonseringsnätverk. Det här är ett mellanting. Eller om man så vill: Amazon gör en Facebook.
Facebooks uppsplittning i flera mer eller mindre separata tjänster har mycket handlat om att helt enkelt få fler annonsytor. Skapa fler platser för annonser istället för att trycka in allt mer annonser på samma yta.
Dessutom del av en annan 2018-trend: annonseringsfinansierade strömningstjänster fyllda av (nostalgi)skåpmap. Kort sagt: sjukt billigt innehåll.
Amazon kan vara på gång med strömningstjänst för spel
(Kanske) ännu en prenumerationsströmningstjänst från Amazon. Enligt The Information håller företaget på att ta fram en egen spelströmningstjänst. Alltså en tjänst för att strömma spelen du spelar, inte strömma en livesändning när man spelar spel.
Amazon har redan ungefär alla andra medier som strömningstjänster redan, så det här skulle mest vara att komplettera samlingen. Inte minst som att Amazon redan sitter på den dominerande tjänsten för just sändningar av spelande: Twitch. Det gör förstås steget ännu kortare från tittande till köp – lär blir väldigt låga trösklar mellan Twitch och den nya tjänsten.
Spotify låter annonsörer sponsra Discover Weekly-spellistan
Nytt (beta)annonsformat från Spotify: möjlighet för företag att sponsra Discover Weekly. Alltså veckospellistan med ny, rekommenderad musik.
Dessutom verkar det som att Spotify nu har nått 200 miljoner användare. Lite osäker på om det är verifierade siffror eller bara del av de spekulationer från sent i höstas om att företaget skulle nå dit i slutet av förra året. Vi lär få veta om så är fallet i samband med nästa kvartalsrapport.
Nielsen börjar mäta mobil Youtube-användning
Nielsen fortsätter att ställa om från gammelmediemätning till onlineplattformar. Eller åtminstone komma ikapp nutiden och mäta de relevanta marknadsförings- och tittarplattformarna. Senaste tillägget: Youtubes mobilanvändning.
AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter
WeChat på gång med egen röstassistent: Xiaowei
Alexa, Google Assistant, Siri, Cortana, DuerOS och… Xiaowei? Potentiellt väldigt stora nyheter från Tencent idag: företaget kommer snart släppa en egen röstassistent för WeChat.
Xiaowei ska kunna göra ungefär samma saker som röstassistenter brukar kunna göra, men kommer också kunna användas för att interagera med WeChats miniprogram (som numer är fler än en miljon till antalet). Med andra ord kommer Xiaowei, förutsatt att miniprogramtillverkarna bygger in stöd antar jag, kunna användas för att utföra uppgifter även mot dessa. Som att beställa Meituan-matleverans eller boka Didi-bil.
Dessutom intressant passus sist i artikeln: Tencent siktar på att driva in fler användare till plattformen (och miniprogrammen) genom att erbjuda detaljhandlare teknik för ansiktsigenkänning och kundtjänstverktyg. Med andra ord ännu mer steppa upp kampen mot Alibaba på shoppingområdet.
Google Assistant kommer till Google Maps
Google presenterade en hög nyheter under gårdagens CES. Så det kommer bli… en del såna spaningar idag. Som att Google Assistant kommer till Google Maps från och med typ nu.
I sig vare sig oväntat eller oannonserat. Kommer dessutom till både Android och iOS. Kommer att gå att göra saker som att kontrollera navigering, svara på textmeddelanden och, lite mer oväntat, styra musik. Från Maps-appen, alltså. Men det är sen det blir riktigt intressant.
I Android-appen, där Assistant förstås kommer kunna göra mer, kommer det också att gå att skicka meddelanden via tredjepartsmeddelandetjänster som Messenger och WhatsApp. Maps kommer alltså få direktintegration rakt in i Facebooks sociala ekosystem.
Även på iOS-sidan är det här en jättenyhet, trots betydligt mer begränsade funktioner. Men Assistant flyttar i och med det här ut från en app som säkert inte så många iOS-användare har laddat ner till en en app som väldigt många har. Assistant har alltså möjlighet att få betydligt mer strålkastarljus (särskilt som Google garanterat kommer marknadsföra Assistant via Maps).
Jag spanade om att Googles zero-sökinitiativ också har börjat kunna styra mobilfunktioner. Det här är ännu ett steg för Google att bli hubben och kärnan i, tja, typ allt vi vill göra online.
Google Interpreter mode – förbättrad realtidsöversättning
Mer CES-nytt från Google. Interpreter Mode. En uppjazzad realtidsöversättningsfunktion. Det ska gå att be Assistant att vara ens översättare (så länge som det handlar om något av de 27 språk som stöds från start) och sedan ska det gå att använda Assistant på samma sätt som en mänsklig översättare. Säg något, vänta lite och låt Assistant läsa upp översättningen.
”Realtid” verkar dock under tester visa sig vara ganska lång laggning, säkert för att Assistant dels ska kunna hantera själva jobbet, men också fatta kontexten ordentligt. Men oavsett är det en cool funktion.
Däremot är det en stationär sådan. Funkar bara för Googles Home-enhet eller liknande smarta skärmar. Som nämns i artikeln kan exempelvis en hotelllobbydisk vara ett lämpligt ställe. Ska dock komma till mobiler längre fram. Ja, och fler språk.
Google Assistant kan hjälpa till med incheckning och boarding
Och ännu en av nyheterna som Google presenterade under CES igår: Assistant kan hjälpa dig hålla koll på flyg, check-in och boarding.
Använder du Gmail kan Assistant påminna dig när det är dags att checka in – och du kan även be Assistant checka in åt dig (om det finns stöd för det, antar jag). Du kan också be Assistant plocka fram ditt boardingpass när det är dags att gå ombord. Kommer till några flygbolag i USA initialt.
Dessutom kommer Assistant också kunna hjälpa dig boka rum. Be Assistant om bokning på ett visst hotell ett visst datum så kollar hen upp lediga rum, priser och kan även boka rummet åt dig via Google Pay. Google samarbetar med några hotellkedjor och resebokningsföretag för att sprida integrationen.
Även här kommer funktionen såväl till Android som iOS. Kan tänka mig att Assistant dessförinnan förstås också kan meddela dig om att din flight kommer att drabbas förseningar innan de har hänt, eftersom Assistant fick stöd för den här funktionen precis före jul.
Google Assistant kan själv lägga in skiljetecken
Vi fortsätter bocka av nyheter som Google presenterade under CES igår. Som att Assistant får stöd för autohantering av skiljetecken.
Kort sagt kommer Assistant ”snart” automatiskt kunna peta in skiljetecken i meddelanden när du läser in dem. Med andra ord ska vi slippa säga ”frågetecken” eller ”punkt”. Det ska Assistant hantera själv. Assistant kommer känna av pauser och, ännu coolare, förändringar i röst och melodi.
Även den här funktionen kommer såväl till Android som iOS (men då förstås bara i Assistant-appen – ja, fram till dess att även iOS-versionen av Google Maps kan användas till att skicka meddelanden via Messenger och WhatsApp…)
En i det stora hela rätt bagatellartad funktion på ytan. Men förutom att det en sån där typisk smartcool Google-funktion (som vanligt sannolikt lite för långt före sin tid) så är det ännu en sak som sänker tröskeln för röstinteraktioner med våra prylar. Och ju mer vi kan prata med våra saker på samma sätt som vi pratar med människor, desto mer kommer vi sannolikt tänka på våra virtuella assistenter som mer än bara algoritmer och därmed använda dem ännu mer, viket gör att de ännu bättre kan lära sig interagera som en människa etc. etc.
Google Assistant Connect – Alexa-smarthemprylar som inte kräver inbyggd Alexa
Tja, för er som följt med sen i morse: jag sa att Google presenterade bautamånga nyheter under CES långt. Kolla min profil (eller förmodligen viken onlinepublikation som helst) för att se några andra av grejerna som presenterades. Det här är en faktiskt rätt smart grej av Google: man skapar en helt ny subkategori uppkopplade och Assistant-bestyckade enkla prylar: Google Assistant Connect.
Vad det handlar om är alltså enklare – och därmed billigare – prylar som du kan strössla ditt hem med. De kräver Assistant – i någon annan pryl i ditt hem (så att du måste exempelvis ha en Home). Kort sagt är Connect-prylar tänkta att proxyanvända Assistant för att därmed inte behöva bygga in det i den specifika hårdvaran.
Två exempel visades: dels en e-bläcksskärm som skulle kunna visa exempelvis påminnelser och dels en liten knapp som kan starta kedje-Assistant-kommandon.
Så ja. Google har släppt sin egen Dash-knapp.
Visst. De flesta av oss lämnar sällan mobilen längre bort att vi kan nå den om vi sträcker oss lite, men jag tror absolut att det här kan bli en smart kitt-produkt i ett Google-hem. Så pass billig att man kan ha den lite här och där – och göra en eller ett fåtal saker. Tredjepartsutvecklare lär exempelvis rätt snart göra göra just Dash-shoppingprylar.
Google siktar på att få in Assistant även i icke-smartphone-mobiler
Ännu en CES-Google-nyhet – som på sätt och vis kan vara den mest spännande: Google funderar på att få in Google Assistant i dummobiler. Alltså de vanliga Nokia-mobiler som dominerade världen fram till iPhonens intåg. Mobiler som alltså inte kör Android eller iOS och som har betydligt färre funktioner.
Nu är det inte uttalat Assistant som Google avser, men det är förstås lätt att tänka att det är precis det de ser framför sig. Oavsett så är det förstås ett drag för att lägga beslag på nästa miljard internetanvändare. De som idag inte uppkopplade till nätet alls, utan sköter sin kommunikation via röstsamtal och sms.
Det är förstås här som röst kan bli än viktigare. Helt enkelt för att läskunnigheten är lägre. Det som för oss kan bli ett bekvämare sätt att interagera med våra prylar blir här ett måste. Det är exempelvis därför som WhatsApp röstmeddelande funktion är så populär i vissa länder där majoriteten av dessa användare finns: ett sätt att kunna kommunicera via ett textbaserat gränssnitt till ben betydligt lägre kostnad än att ringa.
I februari kommer vi få veta mer kring vad Google ser framför sig här.
Google Assistant finns snart i 1 miljard enheter
Ny milstolpe runt hörnet för Google. Google Assistant finns snart i 1 miljard enheter runtom i världen. Sopar banan med Amazons siffra från häromdagen, att Alexa ska finnas i över 100 miljoner prylar. Nu beror det här förstås mycket på att Assistant finns i en väldigt stor del av alla Android-mobiler medan Alexa än så länge mestadels är en med stationär historia.
Men vad artikeln inte tar upp är de övriga assistenterna. Och då tänker jag främst på Apples Siri.
Enligt siffror från Apple för ett år sedan fanns det då 1,3 miljarder aktiva Apple-enheter. I det brev som Tim Cook skickade ut till investerare om vinstvarningen framgick också att Apple sista kvartalet förra året slog nytt rekord på den här fronten: +100 miljoner enheter jämfört med motsvarande period 2017. Det borde alltså betyda att det finns närmare 1,4-1,5 miljarder enheter i dagsläget.
Nu lär det säkert finnas en hel del äldre enheter som inte har stöd för Siri. Men majoriteten av all hårdvara från de senaste åren har trots allt Siri i sig. Vi kan nog rätt säkert anta att Siri finns i en bra bit över 1 miljard aktiva anheter.
Så med andra ord: trots att Android är det överlägset största mobiloperativet (och därmed största hårdvaruoperativet numer) så är det sannolikt Apple sitter på den mest spridda digitala assistenten.
Alexa finns i 100 miljoner enheter
Något så ovanligt som en försäljningssiffra från Amazon gällande Alexa-utrustade enheter. Över 100 miljoner enheter ska ha sålts.
En läsvärd artikel baserad på en intervju med Dave Limp, högsta chef ör Amazons Devices and services-division. Värd att läsa inte minst för insikter i hur Amazon ser på sin digitala assistent i händerna på tredjepartsutvecklare – men också i relation till konkurrenternas assistenter. Det här stycket är extra intressant:
”When I ask him if Amazon is doing anything in contracts with companies to limit what they do with other assistants, the question was so outside of Limp’s worldview that he is taken aback by it. “Uh, no,” is the simple reply. Limp is even open to working with competitors to make different assistants work better together — for example, by letting them all use the same standard for identifying rooms so you don’t have to set up everything multiple times.”
Det här tror jag också helt fullt på: att vi kommer att se mer standardisering och interaktion mellan olika assistenter. Optimering av olika assistenter för det de är bäst på och bygga integrationer till konkurrerande assistenter som har andra styrkor – snarare än en assistent to rule them all. Amazons och Microsofts integrationssamarbete är bara första steget.
Baidus röstassistent DuerOS finns nu i 200 miljoner enheter
Ny milstolpe för en av de (åtminstone hos oss) mindre kända röstassistenterna. DuerOS, gjord av Kinas största sökmotor Baidu, ska nu finnas i 200 miljoner enheter.
Förstås långt efter Google Assistants 1 miljard och Siris kanske 1,5 miljarder – men dubbelt så många som Alexa (Amazon gick ut med siffran 100 miljoner bara häromdagen). Det innebär också att antalet DuerOS-enheter har mer än fördubblats sedan juni förra året (när siffran skrev till 90 miljoner).
Alibaba presenterar realtidsöversättning för videochatt
Inte bara Google som presenterar realtidsöversättningsverktyg under CES. Alibaba vill inte vara sämre: realtidsöversättning i videosamtal. Även om det här handlar om textning och inte uppläsning som i Googles fall.
Facebook och Intel i samarbete kring AI-chip
Fler initiativ på hårdvaruområdet från Facebook. Företaget samarbetar med Intel för att fram ett AI-chip som ska släppas senare i år. Närmare bestämt ett ”interferece chip”, som tydligen ska vara att ”ta en AI-algoritm och sätta den i arbete”. Exemplet som ges är att automatiskt kunna tagga vänner i bilder.
Det senare är förstås såväl Facebooks intresseområde, såväl som expertis. Facebook (och exempelvis andra sociala plattformar) använder redan den här tekniken, med olika grader av smartness, för att automatiskt föreslå olika handgrepp för användaren. Det intressanta här är att det här alltså petas in direkt i hårdvaran. Alltså inte en algoritm som är mjukvarubaserad utan där själva förutsättningarna sitter redan i chipet. Gör det möjligt för snabbare användning och mer kraftfulla operationer.
Nu lär inte Intel låsa in sig bara på Facebook för tekniken, men Facebooks deltagande gör förstås att chipet delvis kan optimeras för företagets verksamhet. Om inte annat för att Facebook får koll på hur det fungerar och kan optimera sina tjänster utifrån det. Men den här typer av tjänster i chipet skulle också kunna möjliggöra mer lokal crunchning av data, utan att behöva ”ringa hem” så ofta. Därmed också potentiellt kunna göra lösningen integritetsmässigt mer sandboxad.
Chipet är tänkt för bärbara datorer och datacenter. Det är förstås också en potentiell svaghet, dvs. att det inte är ett mobilchip (än?).
Intressant info att även Amazon håller på att ta fram ett eget interference chip. Fast då för de egna AWS-tjänsterna, med möjligheter för kunder att bygga tjänster ovanpå dem.
Jurister får skäll av domare för att de inte använder AI
En väldigt intressant digitaliseringshändelse från domstolsvärlden. En kvinna halkade och slog sig på en bar i ett samhälle i Ontario i Kanada. Hon stämde fastighetsägaren PDVC, men förlorade sedan i domstol. PDVC ville sedan ha ersättning för sina rättegångskostnader. Så långt inget konstigt.
När PDVC började rada upp alla sina kostnader gav domaren dock dem smisk på fingrarna och ansåg att de tagit i så de sprack på flera ställen och ifrågasatte beloppen. Inte heller något att höja särskilt mycket på ögonbrynen.
Men sen blir det intressant.
När PDVC kom till kostnaderna för research i fallet konstaterade domaren att ”om artificiell intelligens hade använts hade juristernas förberedelsetid kunnat kortats märkbart”. PDVC:s jurister fick alltså bannor för att de inte använde AI.
Som konstateras betyder det här inte jättemycket. Oklart hur mycket domaren egentligen kan om tekniken och oklart om det hade fått den här effekten i det här fallet. Men oavsett intressant.
Och en fingervisning om framtiden för juristskrået (inte mminst för de jurister och firmor som inte redan har börjat åtminstone utforska AI som verktyg och hjälpmedel).
När kommer röstassistenter förstå kontext fullt ut?
Det här är intressanta och relevanta tankar. Framförallt för våra uppkopplade hem. Test av Amazons egen Alexa-utrustade mikrovågsugn.
Testet av ugnen i sig är kanske lite mindre intressant – överlag känns Amazons icke-Echo-högtalar-produkter lite POCiga i sig snarare än färdigutvecklade produkter. Men det intressanta är tankarna kring kontext.
Likt alla våra interaktioner med teknik vill vi förstås att det ska vara så enkelt och dra så lite av vår energi som möjligt. Rimligt att anta att vi, likt hur vi använder språk i stora allmänhet, förväntar oss att vi kan ge så korta kommandon som möjligt. Som exemplet: säga ”Alexa, två minuter” för att mikra något i två minuter istället för ”Alexa, sätt på mikrovågsugnen i två minuter”. Men vad betyder ”två minuter”? Sätta timer? Vilken timer? Vilken pryl? I Amazons mikros ska det finnas möjlighet att trycka på en knapp för att slippa säga ”Alexa” först, men då faller lite poängen med att använda en assistent.
Om vi makrozoomar här så kommer vi förstås nästan förvänta oss att våra prylar är sjukt mycket smartare än oss (nu behöver vi inte gå in på att de flesta av mina prylar redan sopar banan med mig på det här området, jag ger min självkänsla en teflonpaus). Beroende på hur många datapunkter som helst så vill vi förmodligen helst att våra assistenter ska förstå hela kontexten i vårt kommando eller vår fråga.
Bara en sån sak som: varför måste jag först säga assistentens startfras om jag är den enda människan som befinner mig i bostaden? Sjukt onödigt.
Kohler erbjuder fully-immersive toalettupplevelser – med AI
Vad saknar du mest i ditt badrum just nu (ja, eller kanske till och med i ditt liv)? Just det: en uppkopplad smarttoalett. Lagom till CES ger Kohler oss just det. En intelligent toalett med inbyggda surroundhögtalare, stämningsbelysning och Alexa-röstkontroller.
Because vi har precis klivit in i 2019.
Lite skämt åsido så är det förstås inte alls omöjligt, kanske till och med troligt, att även våra toaletter framöver kommer hålla kolla på oss. Realtidsanalys av det vi lämnar ifrån oss, med rapporter och varningar om saker och ting inte verkar stå rätt till.
Nu verkar Kohlers toalett handla… lite mer om yta och kul gimmickar för teknikfetischister. Eller, som Kohler själva sammanfattar det, en ”fully-immersive experience” för ditt toalettbesök.
VÄLDIGT öppet för tolkningar, om vi säger så.
AI kanske inte är så svårt egentligen?
Känns vissa dagar inte jättelångt ifrån sanningen.
IoT – internet of things
Samsungs smart-tv-apparater får stöd för Apples iTunes och Airplay 2
Samsungs smart-tv-apparater får stöd för Apples iTunes-videobutik och Airplay 2. Kort sagt kommer det bli möjligt att köpa (eller hyra) iTunes-filmer och -serier och komma åt tidigare köp direkt via tv:n.
Viktigt steg för Apple, förstås. Få ut sina tjänster på så många ställen som möjligt (inte minst när iPhone-försäljningen slagit i taket). Men Apples iTunes är ju som musikmotsvarigheten: ett ställe att köpa styckvisa filmer eller avsnitt. Det vi är betydligt mer intresserade av är att kunna betala en fast prenumerationsavgift och konsumera så mycket vi hinner med.
Vi kan väl lugnt anta att det framförallt är Apples kommande videoströmningstjänst som både Samsung och Apple egentligen är intresserade av att få in i tv-tjänstutbudet. Och vi kan nog lika lugnt anta att den varit med i förhandlingarna – och sannolikt är den främsta anledningen till att den här tjänsten kommit in hos Samung. Samsung-ägare lär nog få inbyggd tillgång till strömningstjänsten rätt omgående när den väl släpps.
Tv-apparater från Samsung, LG och Virzio får stöd för Apples HomeKit
Det visar sig att det inte bara är Samsungs kommande tv-apparater som får stöd för Apples Airplay 2, typ Apples Chromecast för att spegla innehåll mellan enheter. Även LG och Vizio kommer få stöd för tekniken. Men det var inte största Apple-CES-nyheten (trots att Apple som vanligt inte ens där där). Tv-apparaterna från de här tre tillverkarna får också stöd för Homekit – Apples plattform för att styra uppkopplade prylar.
Det här betyder alltså att Samsungs tv-apparater inte bara kommer att få Google Assistant som hyresgäst senare i år. Homekit-stödet innebär att även Siri kommer kunna användas för att styra Samsungs tv-apparater (och LG:s och Vizios). Dessutom få stöd för Homekits automatiseringsfunktioner.
Likt nyheten om att Samsung också får stöd för Apples iTunes-butik (köpa filmer och serier) så lär det inte vara en slump att det här kommer precis när Apples nya videoströmningstjänst väntar i kulisserna. Och för Apple innebär det här förstås också ett rejält kliv in i fler hemtekniksegment. Om man finns i tv-apparaterna så är steget till Siri i Samsungs uppkopplade kylskåp inte jättelångt.
Kort sagt: väldigt stora nyheter.
Amazon Key for garage – släpp in budfirmor i garaget
Senaste leveransfunktionaliteten från Amazon: Key for garage. Precis vad det låter som: smarta lås som gör det möjligt att ge budfirmor tillfällig tillgång till ditt garage för leveranser.
Ett lika självklart som smart drag. Garaget är mittemellan gatan och bostaden. Kort sagt en plats som vi kanske är lite mer bekväma att släppa in främlingar i än våra hem. Självklart kan hela leveransen, fram till dess att garagedörren har stängts, följa leveransen via Key-appen. Ja, och/eller övervakningskamera för dem som har såna prylar installerade.
Hyundai och Kia låter bilen själv leta upp laddstation
Tja, logiskt antar jag. Varför ska vi som mänskliga förare behöva se till att bilen är laddad. Det är väl BILENS jobb? Pffft.
Hyundai och Kia har kombinerat trådlös laddning med det egna självparkeringssystemet. Bilen är alltså tänkt att själv kunna hitta en laddstation och – det faktiskt mest briljanta med hela konceptet – flytta på sig när den är fulladdad. Idag gissar jag att många elbilar tillbringar den mesta tiden vid en laddstolpe åt att INTE ladda. Typ vara fulladdad, men ändå ta upp en plats.
Sist men inte minst kommer bilen självklart att kunna hitta föraren när den har laddat klart. Fast det är inte en teknik vi kan förvänta oss att se på gatorna riktigt än. Bilarnas smartness måste komma lite längre först. Men 2025, då jäklar (ja, åtminstone enligt Hyundais och Kias prognoser).
IBM presenterar världens första kommersiella kvanddator
Det här är så bisarrt coolt. Igår presenterade IBM världens första kommersiella kvantdator. Eller om vi ska vara petnoga världens ”first fully integrated universal quantum computing system”. En 20-quibitare. (För som vi alla vet är kvantdatorer all ’bout the dun dun do do do dumb quibits.)
Kort sagt det som ses som nästa generations superdatorer. Som får dagens traditionella superdatorer att framstå som miniräknare i jämförelse. Som i det här utförandet dessutom ser ut som en gignormous Power Mac G4 Cube. Bara en sån sak.
Nu är vl ”kommersiell” en hyfsat löst hållen beskrivning i det här fallet. Inte direkt något som man drar hem till huset, ens om man har plats till den. Förstås mest tänkt för företag och forskare. Och utan att jag ska ens försöka ha koll på prestanda avseende där här tekniken så ska den, trots sina quigabits, vara lite för klen för sin klass. ”A 20-qubit machine is nowhere near powerful enough for most of the commercial applications that people envision for a quantum computer with more qubits — and qubits that are useful for more than 100 microseconds”.
Mmmkayifyousayso.
Men nu fokuserar vi på det viktiga här. Världens första kommersiella kvantdator.
Waaaaaaaaay cool.
WeWork blir We Company – och breddar verksamheten
Arbetsplatsdelingsföretaget WeWork går i graven. Ja, åtminstone som paraplynamn för företagets verksamhet. Numer heter företaget bara We Company. Anledningen är att en breddning av portföljen nu innebär att We också sysslar med delningsboende (WeLive) och utbildning (WeGrow).
Men TechCrunch spekulerar att det kan vara ett (delvis) mer desperat drag för att flytta fokus på fastighetsdelen av affärerna. Ett område som redan börjat ha det tufft. WeWork-delen bedöms ha förlorat över 1,2 miljarder dollar första tre kvartalen förra året – vilket för ett bolag av den här typen egentligen är så uppseendeväckande. Värre är då att Softbank och dessa mastodontinvesteringsfond Vision Fund skalade ner en WeWork-investering från 16 miljarder dollar till ”bara” två efter att folk i Softbank-lägre fick spel över en sån investering i den typen av verksamhet.
We verkar alltså vara i behov av att göra det många av kollegorna gör just nu (Apple inte minst): balansera upp en tung del av verksamheten som börjat gå i stå med andra intäktsströmmar. Inget man gör på en kvart. Om man blöder pengar är det förstås en ännu större utmaning.
Bose siktar på brusreducering i bilar
Ha. Härligt. Bose har gjort sig kända för sina hörlurar, inte minst de brusreducerande (som briljanta QC 35 – Bose? Jag tänker så här: jag gör reklam för era produkter, ni skickar mig efterföljaren till 35:orna när de kommer, deal?). Men varför begränsa sig bara till det som sitter på huvudet. Varför inte använda tekniken för att… brusreducera insidan av en bil?
Logiken bakom det senaste draget från Bose är att våra bilar kommer bli ännu tystare ju mer eldrivna de blir. Det gör att vägljud och annat omgivande kommer höras mycket mer. Enter vad det verkar sjukt avancerad teknik för att just motverka de ljuden.
Digitalisering
IBM och The Weather Channel satsar på crowdsourcade väderleksrapporter
Spännande väderinitiativ från IBM och (IBM-ägda) The Weather Channel: crowdsourcade väderleksrapporter.
Tydligen finns det även meterologiskt två rådande modeller: den europeiska och den amerikanska. Nu har de båda ovanstående företagen skapat en egen, Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System (GRAF).
GRAF ska vara betydligt mer finkorning rent avgränsningsmässigt jämfört med de traditionella och ska också uppdateras oftare (en gång i timmen).
Men GRAF bygger också på fler datapunkter. Många fler datapunkter. Förutom de mer globala insamlingspunkterna (som väderballonger och väderstationer) så kommer GRAF också samla in data via The Weather Channel-appen. Och det är inte så att användare ska skicka in vilket väder de har just på sin plats, istället kommer GRAF hämta information om lufttrycket via mobilens inbyggda barometer.
Även The Weather Channel har haft lite Facebook-läge (stor dataläcka nyligen) som kan göra användare lite mer skeptiska (appen samlar ju trots allt in platsdata). Funktionen blir därför en opt-in via fråga om man vill bidra till väderunderlaget.
Att se hur The Weather Channels prognoser kommer stå sig i jämförelse framöver.
Bekvämlighetsekonomin
Wattpark – delningstjänst för laddstationer
Fullständigt självklar och tidsenlig tjänst: Wattpark. Delningstjänst för… laddstationer.
Affärsidén är att folk ska köpa Wattparks Tillbaka till framtiden-laddpuckar och sätta upp dem hemma (ja, eller var som helst). Sedan är man i business. Är förberedd för universiell laddningskoppling för bilar, cyklar och scootrar och är förberedd för appifieras.
Med andra ord: någon behöver ladda? Upp med appen. Hitta laddstation. Ladda. Betala. Din laddstation kan alltså tjäna pengar åt dig medan du är på jobbet.
Mobilt
Squad – appen som möjlighet att livesända mobilskärmen i chatt
Squad – en app jag har väntat på! Möjlighet att röst- och videogruppchatta – och samtidigt dela mobilskärm. Om det funkar lika smidigt som i demofilmen så är det här en perfekt app för att ge techsupport. Åt mina föräldrar. Jag har saknat precis en sådan här smidig lösning.
En utmaning just på mobilsidan är just möjlighet att kunna ta del av det som någon annan ser på sin mobilskärm. Och ännu hellre möjlighet att smidigt gå in och fjärrstyra funktioner, likt det som går att göra på en dator.
Ekonomi och finans
Tencent investerar i svenska spelstudion Fatshark
Tencent svenskinvesterar. Företaget har plöjt ner totalt 500 miljoner kronor i spelstudion Fatshark vilket ger dem en kontrollerande post om 36 procent. Investeringen ger Fatshark en värdering om 1,5 miljarder kronor.
Tencent är sannolikt mest kända för sin chatt(etc.)app WeChat, men ett spelsegmentet som är företagets stora kassako. När Kinas regering i början av förra året tajtade till spelregleringen ordentligt och pausade licenser för nya speltitlar drabbade det Tencents aktiekurs hårt. Nu har licenser börjat delas ut igen och även om Tencent än så länge inte har fått några så har den rätt kraftigt uppåtgående kursen senaste tiden väldigt mycket med just det att göra.
Samsung vinstvarnar – sämre försäljning av minnen och mobiler
Samsung gör en Apple. Efter att koreanerna, likt Apple, noterade ett rekordkvartal Q3 går de idag ut med en vinstvarning inför det fjärde kvartalet. Mer specifikt handlar det om affärsområdena minnen och mobiltelefoner har presterat sämre än prognostiserat. Och det verkar vara rätt mycket sämre nyheter än de Apple hade att komma med.
För det fjärde kvartalet bedömer Samsung att försäljningen kommer att minska 11 % jämfört med motsvarande kvartal – och vinsten rasar ännu mer: minus 29 % jämfört med 2017. I Apples vinstvarning pratades det om sämre omsättning än väntat, inget om vinsten. Tror dock inte att vinsten kommer minska lika mycket som för Samsung (vi vet när kvartalsrapporten väl landar).
Nu verkar det som sagt främst vara minnen och mobiler som drar ner resultatet, men med tanke på vilken kassako Apple är för Samsung (iPhone-skärmarna) så lär de sämre tiderna för Apples iPhone-försäljning också slå mot Samsung.
Den globala mobilmognaden (och förstås de sämre ekonomiska tiderna) drabbar alltså också världens största smartphonetillverkare. Och inte minst den ökande kinesiska konkurrensen (Samsung lär åtminstone inte drabbas av samma Kina-dipp som Apple, eftersom Samsung har i princip obefintliga marknadsandelar där). Och just konkurrensen från dessa tillverkare lär slå ännu hårdare mot Samsung. Dels för att Samsung även konkurrerar i lägre prissegment och dels (framförallt) därför att Samsung inte har ett eget ekosystem på samma sätt som Apple i och med att de delar samma operativ som i princip alla andra mobiltillverkare.
WeChat Pay testar eget socialt rankingsystem
Det sociala rankingsystem som finns i Kina börjar få sina undervarianter. Alibaba-backade Ant Financial (bakom Kinas och världens största mobilbetalningsplattform) har det redan och nu har även Tencent börjat testa något liknande för sin WeChat Pay.
Systemet, som artikeln på engelska döper till WeChat Pay Points, ger användare en kreditvärdering baserad på din köphistorik men också, mer intressant, baserat på ”personal connections, among others”. Kort sagt: det spelar roll också vilka dina vänner och andra i ditt (WeChat)nätverk är. En av sakerna ”among others” ska vara ”förmågan att leva upp till skyldigheter”. Att exempelvis betala det man ska i tid, gissar jag. Men, tja, det skulle ju lika gärna kunna handla om andra slags åtaganden, som mot staten (vi pratar om Kina, trots allt).
Fördelar för användare med höga poäng kan vara att slippa lägga deposition eller betala efter att varor har levererats. Gäller även för företag och då tar WeChat Pay på sig rollen som kredidupplysningsföretag.
Men, tja, the company you keep kommer alltså bli ännu viktigare även på WeChat. Intressant om samma system skulle komma exempelvis till Facebook. Har du koll på dem du har lagt till i ditt nätverk? De kan avgöra vilken ränta du får på bolånet. </blackmirror>
Uber bedöms ha kraftigt sänkt värdering inför börsintroduktionen
Även Uber drabbas av det sura börsklimatet just nu. Från prognoser om att värderingen vid börsinträdet skulle landa på 120 miljarder dollar eller mer verkar de senaste indikationerna peka på en värdering som kanske inte ”ens” når upp till 90 miljarder.
Förstås fortfarande en bautanotering, men kan bli en indikator på börsaptiten. Kan med andra ord även vara dåliga nyheter för några av de andra högprofilintroduktionerna som väntas under (kanske första halvan av) 2019. Namn som Lyft, Pinterest och Slack som alla har lämnat in ansökningshandlingar eller uppges vara väldigt nära att göra det.
Alipay har fler än 1 miljard användare globalt
En ny milstople för Alipay (eller Hanbao som ägarföretaget precis bytte namn till). Den Alibaba-backade (mobil)betalningsplattformen har nu över 1 miljard användare globalt. Merparten lär vara i Kina.
I samband med den nyheten kom också lite mer intressant information:
- Alipay har fler än 700 miljoner användare bara i Kina
- 70 procent av kineserna har använt tre eller fler finansiella tjänster från Ant Financial (företaget som i sin tur äger Alipay/Hanbao)
- Alipay samarbetar nu med tio stora utländska betalningsspelare, som hjälpt till att dra upp siffrorna
- Användare i nio länder och regioner har nu tillgång till Alipay
Lite matteövning utifrån ovanstående siffror ger vid handen att Alipay alltså har 300 miljoner användare utanför Kina. Merparten lär vara i Kinas närområde, men som jämförelse: det är nästan lika många användare som Twitter har och mer än dubbelt så många som Netflix totala prenumerationsbas.
Ant Financial är redan världens högst värderade, onoterade techbolag. Den här typen av nyheter lär inte göra läget sämre. Och Alipay blir allt viktigare att ta hänsyn till även för e-handlare i andra länder, inte minst i Sverige. Sitter man med turisttung verksamhet borde Alipay och WeChat Pay hamna allt högre upp i prioriteringslistan.
Alipay går i graven (som företagsnamn)
Alipay är dött, länge leve Alipay! Kinas (och därmed världens) största mobilbetalningsplattform har alltså gått i graven. Finns inte längre.
Okej. Formellt finns inte Alipay längre. Som varumärke. Igår bytte den Alibaba-backade betalplattformen officiellt namn från Alipay (eller Zhifubao på det egna språket) till Hanao. Även ägarbolaget har bytt namn från Alipay China Holding Limited till Hanbao China Holding Limited. Inte bara det, dessutom har företaget också formellt bytt ägare: från Alibaba-grundaren Jack Ma till Ye Yuqing, styrelseordföranden för Alipay/Hanbaos ägarbolag Ant Financial.
För användare och själva tjänsten kommer det inte bli någon skillnad. Det är en rent formell företagsadministrationsgrej. Däremot kan man förstås spekulera i varför namnbytet sker. Ägarskiftet är en naturlig del av att Ma kommande året kommer att avveckla sig själv från Alibaba. Att namnbytet delvis är för att markera generationsskiftet.
Men det ligger förstås också när till hands att spekulera i att det är en del av arbetet med att börsnotera Ant Financial, som ska vara världens högst värderade, onoterade techbolag. På den nivån ganska exakt lika mycket som det sammanslagna värdet av tvåan och trean (Uber och Bytedance, inte nödvändigtvis i den ordningen).
AI-startupen SenseTime på gång att ta in 2 nya dollarmiljarder
Artificiell intelligens är som bekant väldigt hett just nu. Hur hett? Dubbelenhörningshett. Bara i ny finansiering.
Kinesiska SenseTime, världens högst värderade AI-startup, är på väg att bli ännu mer värd. Bolaget, som i maj värderades till 4,5 miljarder dollar, uppges nu vara på väg att fylla på kassan med ytterligare 2 miljarder under året.
Ola tar in 74 nya miljoner i kapital
* Börjar planera vad jag ska göra med alla pengar – särskilt som jag nu värderingsmässigt är Indiens näst största startup, efter betalplattformen Paytm *
Techjättarnas börsras under hösten motsvarar tio svenska statsbudgetar
Hösten har inte varit en rolig tid för aktieägare. Branta fall mest över hela banan. Och de allra största har fallit allra tyngst. Sedan början av oktober har FAANG-aktierna, alltså Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google, fått se hur sammanlagt 9000 miljarder kronor gått upp i rök. Det motsvarar Sveriges statsbudget under tio år. Sen tillkommer alla andra börsbolags tapp under samma period.
Det är… en del. Sätter (framförallt) techjättarnas värden och intäkter i ett rätt snurrigt perspektiv.
Ger förstås också utrymme för mer filosofiska diskussioner kring det här i stort med tanke på att stora delar av världens befolkning fortfarande lever i akut fattigdom.
Wrapp köps upp av fintechbolaget Meniga
Ännu en svensk techstartup kastar in handduken. Bonuslojalitetsappen Wrapp köps upp Meniga, ett brittiskt fintechbolag.
Övrigt
Apple siktar på att släppa flera tjänster under 2019
Apples VD Tim Cook är ute på ett services-korståg just nu. Kort sagt när han försöker flytta fokus från vinstvarningen och sämre iPhone-försäljning än väntat Q4 förra året och istället tala om de verksamhetsområden som Apple vevat igång under flera år nu: prenumerationstjänster. Och övriga segment: som hälsa.
Intervju med Cook som, förutom det… lätt hybrisosande citatet ”if you look back, and you ask the question, ’What was Apple’s greatest contribution to mankind?’ It will be about health” (Daaaaaamn girl! Ett citat som är mer Steve Jobs än det mesta Jobs fick ur sig under sin livstid – för den som klagar på att Tim Cook inte är tillräckligt visionär).
Men bortsett från det finns det två väldigt intressanta saker i intervjun:
Wearables, alltså typ hårdvaran som inte är mobiler, surfplattor eller datorer som Watch och Airpods, omsätter redan 50 % mer än vad iPod (stora succén före iPhonen) omsatte när den var som störst. Säger en del om hur stort Wearables redan är (Apples siffror är ju så knasstora att allt är litet jämfört med iPhone-siffrorna).
Den andra, om just prenumerationstjänsterna: ”you will see us announce new services this year”. Att Apples kommande videoströmningstjänst kommer i år är redan känt. Men notera ordformen. Tjänster. I plural.
Tysk domstol förbjuder försäljning av Amazons Dash-knappar
Ha. Härligt. En domstol i München har förbjudit Amazon från att sälja sina Dash-knappar i landet. Anledningen? De saknar information om uppdaterat pris.
Förstås lätt att instinktivt slå bakut och se det som ännu ett exempel på att lagstiftningen inte är i fas med sin samtid. Men det finns en intressant problematiseringsdiskussion här: hur man säkerställer att ett företag inte blåser dig när du inte ser vad du kommer att betala?
Nu lär det vara rätt dålig business att blåsa sina kunder. Det lär inte vara en långsiktigt hållbar strategi. Men generellt bygger avtal på att båda parter vet vad de betalar i köpögonblicken.
Finns förstås några saker utöver prisfrågan, som att Amazon friskriver sig från ungefär allt i den (typ) ursprungliga transaktionsöverenskommelsen. Som att de kan ändra pris, leveranssätt och till och med varumärket (det senare förstås särskilt intressant eftersom Dash-knapparna i sig är rätt hårt kopplade till ett specifikt varumärke.
Det här kommer förstås valsa vidare i domstolsapparaten innan sista ordet är sagt, men principiellt är det en intressant fråga om prenumerationer av basprodukter blir ett vanligt fenomen, eller om man ber sin röstassistent beställa ”det vanliga”: hur mycket har det säljande företaget rätt att ändra i beställningen.
Ett väldigt enkelt sätt runt problemet i just den här frågan hade sannolikt varit att Amazon bara, i anslutning till kontot, har möjlighet att bocka för (eller ur) ett alternativ att det är okej att ersätta varan till likvärdig och/eller acceptera prisförändringar inom intervall. Skulle förmodligen vara bättre för alla inblandade. Nöjdare kunder och färre kundklagomål för det säljande företaget.
Som vanligt när det, tja, gäller det mesta nuförtiden: transparens rockar.
Rätten att bli glömd på nätet gäller bara inom EU enligt förhandsutlåtande
Ett potentiellt viktigt utlåtande för Google i synnerhet och alla internetanvändare inom EU i allmänhet.
CNIL, typ Datainspektionen i Frankrike, är just nu inblandad i en rättegång mot Google gällande rätten att bli glömd på nätet. CNIL:s ståndpunkt är att om någon inom EU (där den aktuella lagen gäller) vill bli glömd och alltså få sökresultat bortplockade från (främst) Google så ska detta gälla för hela världen. Det innebär alltså att Google måste dölja även resultat från exempelvis USA. Google håller inte med.
Nu har Maciej Szpunar, rådgivare till EU-domstolen, gett Google rätt. I utlåtandet från Szpunar konstateras att rätten att bli glömd bara omfattar just EU.
Det här betyder i praktiken ingenting just nu, eftersom det bara är just ett rådgivande utlåtande. Domstolen kan fortfarande ge CNIL rätt, men just nu verkar det vara fördel Google.
Second chances – appen som varnar vid drogöverdos
En app i kategorin Sad/Cool: Second Chances. En app som varnar när någon i närheten har överdoserat.
Med hjälp av sonar (alltså typ tekniken i ubåtar) skickas ljudlösa… öh, ljudvågor mot bröstkorgarna på människor i omgivningen. Det appen gör är att ”lyssna” på andning. När någon överdoserar och riskerar att dö finns det tydligen mönster i just andningen som gör att den här tekniken, kombinerat med AI-algoritm, med rätt hög säkerhet kan identifiera en överdos. Om den gör det kan appen automatiskt ringa efter hjälp.
Inte en app som är tänkt att ligga och lyssna dagarna i ända utan är ska aktiveras när det är dags för en ”helkväll”.
Appen är fortfarande under utveckling och kommer kräva myndighetsgodkännande innan den får används.
Förstås tragiskt att den behövs, men ännu ett fascinerande användningsområde för uppkopplad teknik. Med syfte att göra världen lite bättre.
Sextech är okej under CES – så länge som den inte är gjord av kvinnor
CES-konferensen är en nördtechfest som målar upp framtiden i alla möjliga ljusa färger. Sjukt coola grejer som visar att vi varje år tar nya kliv i vår utveckling. Så länge som det inte handlar om sex tech. Ja, eller kanske mer specifikt sex tech framtaget av ett företag grundat och mestadels drivet av kvinnor.
Skönt att se att även stockkonservatismen har utställningsbås under konferensen.
LG släpper rullbar 4K-OLED-skärm
Åfysatanhelvete vad jag behöver en sån här. Ännu en sak från teknikporrmässan CES: en 65-tums 4K-OLED-tv från LG. Så långt inte särskilt konstigt.
Men nu är det här förstås inte vilken tv som helst. Det är en tv som kan fällas ihop när den inte används. Eller rättare sagt rullas ihop.
Skärmen ska vara helt flexibel. Så vad vi pratar om är alltså typ en 65-tums 4K-OLED-tv – på rulle.
* börjar tipsa bekantskapskretsen om att det snart är jul *
Teslas Roadster ska kunna sväva
SÅÅJA! Nu snackar vi. Roadster, Teslas kommande sportbil, kommer att kunna sväva. Fast, som konstateras, då krävs sannolikt SpaceX-tillbehörspaketet. Komplett med en musikanläggning som bara innehåller en enda låt.
Etch-a-Sketch – i Chrome
ÄN-TLI-GEN! Av alla nyheter som Google har spottat ur sig de senaste dagarna är det här den absolut största. För Google. För mänskligheten.
Etch-a-sketch. Direkt i Chrome. Ni som fattar fattar.
Vikbara mobiler, kassettband, Etch-a-Sketch och strömningsföretagen slåss om sändningsrättigheterna till Vänner. Välkomna till 2019!

Walmarts pickup-lösning sopar banan med Amazons
Walmart var som bekant sena på e-handelsbollen, men senaste året har de lagt i sexans växel för att komma ikapp Amazon. Och nu har företaget, lite oväntat, kommit så långt att de numer har USA:s bästa e-handelstjänst för mat. Ja, faktiskt världens bästa. Ljusår före konkurrenterna.
Den här informationsfilmen visar varför.