Kategorier
Allmänt digitalt Bekvämlighetsekonomin Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 4 2019 – del 2

Uber arbetar med självkörande scootrar och cyklar. Mobike blir Meituan Bikes. We Company/WeWork börjar med lokaler som blandar arbetsplatser, caféer och butiker. The reskilling revolution. Airbnb köper kontordelningsföretaget Gaest.com. Google döms till mångmiljonböter för GDPR-brott. Apple får patent för teknik som kan identifiera giftgas. EM i virtuellt jordbruk.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Digitala spaningar vecka 4 2019 – del 1

Bekvämlighetsekonomin

Uber arbetar med självkörande scootrar och cyklar

Intressant nysatsning från Uber: elscootrar och elcyklar. Ja, inte det i sig (alla bildelningstjänster har kommit olika långt med att bredda produktportföljen till att även omfatta detta). Det intressanta är att det ska handla om självkörande elscootrar och elcyklar. 

Anledning? För att de ska kunna åka och ladda sig själva. Eller åka där det för tillfället finns störst efterfrågan. Inte så mycket under själva kundresorna, alltså (även om det säkert finns tankar på det här också. Förstås något… svårare om man bara har två hjul att spela med. Du kommer bara så långt med självbalansering.) 

Logiken är förstås klockren. Varför ha människor som åker runt och samlar in cyklar när de borde kunna göra det själva? 

Sen uppstår förstås några frågor. Som om det här egentligen blir billigare än att låta människor sköta insamlandet och hur man gör för att stoppa en cykel som är på väg någonstans (Sidtackla? Hoppa på i farten? Hi-ho Silver?) 

Uber is working on autonomous electric bicycles and scooters, opens robotics division

Uber is working on developing autonomous electric bicycles and scooters as part of its Jump e-bike and e-scooter sharing division. The company is hiring…

Mobike byter namn till Meituan Bikes

Det verkar vara inne att döpa om grejer i Kina just nu. För bara ett par veckor sedan gick Alipay i graven som företagsnamn Hanbao (det tredje formella namnbytet som allt mer klipper banden med Alibaba) och nu är det dags för Mobike att gå i graven som eget varumärke.

Cykeldelningstjänsten som köptes av Tencent-backade (mat)leveransföretaget Meituan Dianping förra året kommer nu fullt ut sväljas av Meituan. I dagsläget går det att boka både via Meituan- och Mobike-apparna, men framöver kommer det bara gå via den förstnämnda. Det nya namnet blir Meituan Bike. Till skillnad från Alipay-namnbytet kommer det här alltså märkas mot kund.

Att mer och mer tjänster flyttar in i gemensamma plattformar är i sig inte så anmärkningsvärt. Inte heller att man konsoliderar namn mellan tjänster. Det som däremot är lite talande är att cykeldelningen flyttar in bland matleveranserna, så att säga. Blir en undertjänst till leveranserbjudandet.

Överetableringen på cykeldelningsmarknaden i Kina har redan börjat skörda offer. En av de största, Ofo, har börjat prata om konkurs som möjligt scenario. Även Mobike svajar.

Så det här kan förstås tolkas på två sätt: det ena är att tjänsten begravs för att den har problem och på det här sättet har lättare att skalas ner eller dö sotdöden (kanske inte så illa, men som tanke). Det andra är att Meituan allt mer vill satsa på att bli en one stop shop för, tja, allt möjligt. Ännu mer WeChat-konkurrent.

Det sistnämnda känns förstås mindre sannolikt med tanke på WeChats dominerande plats i Kina. Men är det något vi lärt oss är att även giganter kan falla fort. Tecken på att de yngre börjar överge plattformen, precis som Facebook hos oss, för andra eftersom WeChat blir ”föräldraplattformen”. Inte där man hänger med sina vänner. WeChat lär man fortsätta med oavsett, eftersom så mycket är byggt på och kring det ekosystemet. Men likt Facebook lär du sannolikt då inte ha samma känslomässiga relation till plattformen. Om det handlar om funktionella ekosystem så är det mindre beroende på att ens vänner finns där. Det blir då också lättare att byta ut.

Varumärken tappar allt mer lyskraft i takt med att vi allt mer vänjer oss att få skräddarsydda förslag på exakt det vi ska köpa utifrån våra preferenser, förutsättningar etc. som jätteplattformarna ger oss. Men som jätteplattform korsar du till sist en punkt när du inte längre är ett varumärke utan snarast ett… fenomen. Något som bara finns. Det gör att även plattformar blir alltmer utbytbara – om vi inte är tillräckligt inlåsta så att det blir sjukt jobbigt att byta. Kommer du som nytillkommen användare har du inte ens hunnit så långt i ditt liv. Valet av jätteplattform är då inte längre alls lika givet.

Varumärken tappar allt mer lyskraft i takt med att vi allt mer vänjer oss att få skräddarsydda förslag på exakt det vi ska köpa utifrån våra preferenser, förutsättningar etc. som jätteplattformarna ger oss. Men som jätteplattform korsar du till sist en punkt när du inte längre är ett varumärke utan snarast ett… fenomen. Något som bara finns. Det gör att även plattformar blir alltmer utbytbara – om vi inte är tillräckligt inlåsta så att det blir sjukt jobbigt att byta. Kommer du som nytillkommen användare har du inte ens hunnit så långt i ditt liv. Valet av jätteplattform är då inte längre alls lika givet.

Och för jätteplattformarna blir det lite samma frågeställning som för ”vanliga” företag i relation till giganterna: är det viktiga att mina kunder är medvetna om att de använder/köper våra tjänster/produkter eller är det viktiga att de använder/köper dem?

Mobike Rebrands as Meituan Bike, Now Available Through Takeout Delivery App

On Jan. 23, Wang Huiwen, co-founder and senior vice president of Chinese food delivery giant Meituan Dianping, announced in an internal letter the full integration of bike-sharing company Mobike into the Meituan system.

Digitalisering

WeWork börjar med lokaler som blandar arbetsplatser, caféer och butiker

Fullständigt självklar utveckling. We Company (före detta WeWork, ja, eller WeWork är nu ett av affärsområdena i We Company) har slagit upp dörrarna till ännu en lokal: Made by We. Ett… co… ställe. 

Made by We blandar detaljhandel, café och arbetsplatser. Funkar i stort som vanligt: du kan hyra plats. Men du behöver inte ha medlemsskap och, mest intressant, du betalar per minut. 

Jag vet att det finns gym som har som modell att betala exakt för de maskiner du använder, exakt den tid du använder dem. Inget dyrt årskort som blir liggande. Men med smidigheten och den upplevda enkelheten att du betalar utan att betala (dras automatiskt). 

Det här är samma sak. Och säkert något vi kommer se ännu mer av. En uppsjö av flexibla abonnemangslösningar för att utnyttja delningstjänster. Eller bara tjänster. Varför tvingas betala för en hel prenumeration om jag vill läsa en enda artikel? 

Dessutom är det här ännu ett exempel på ekosystemande. Se till att placera arbetsplatser precis intill butiker och caféer. Då får du automatiskt dit kunderna, även i lokaler som man annars inte hade tagit sig till. Omvänt: bra butiker och matställen kan få en att väja co-working-ställe. Särskilt om utbudet i sig får en exklusiv och utvald prägel. 

WeWork parent company The We Company opens New York retail space

WeWork, which recently rebranded as The We Company, has opened a store and public workspace in New York City and is exploring more real-estate ventures.

The reskilling revolution – vem ska stå för omskolningskostnaderna som följer på automatisering?

En skönt passiv-aggressiv artikel som tar upp en intressant och relevant fråga: World Economic Forum har tydligen ett projekt som heter Prepairing for the future of work, vilket handlar om ungefär just det. Om en arbetsmarknad som i allt högre utsträckning automatiseras. 

En skönt passiv-aggressiv artikel som tar upp en intressant och relevant fråga: World Economic Forum har tydligen ett projekt som heter Prepairing for the future of work, vilket handlar om ungefär just det. Om en arbetsmarknad som i allt högre utsträckning automatiseras. 

Det leder till The reskilling revolution. Omskolningsrevolutionen. 

Nu har jag inte läst rapporten än, men i korta drag så verkar det som att WEF har kommit fram till ungefär: en massa människor kommer förlora sina jobb när arbetsuppgifter automatiseras, så regeringar måste säkerställa att de avsätter ordentligt med pengar och resurser och omskola dessa människor så att företagen som sparkade dem för att spara pengar ska kunna återanställa dem för att fylla de nya behov som företagen har. 

Lite raljant förenklat som artikelförfattaren, men i stort. Och det är förstås en intressant tanke. 

Visst finns det inget formellt ansvar för företag att omskola folk vid arbetsbrist, men däremot kan det bli en moralisk och därmed varumärkesmässig. Men kan kanske också ge affärsmässiga fördel att visa sig som ett ”gott” företag, som bryr sig om sina anställda och samhället de verkar i. 

Nu lär förstås många företag ändå göra det här på grund av kompetensbrist, men det är oavsett en intressant fråga. 

The Davos Elite Say the Public Will Have to Pay to Retrain the Workers They Automate Out of Jobs

One of the most egregious myths about automation is that it is a faceless and elemental force of nature that we puny humans are capable only of scrambling to adapt to. This is technological determinism at its most aggressive, and it’s generally a big fat fallacy.

Kommer betalplattformar börja starta handel för att driva trafik till sina betallösningar?

Godisautomat som tar Swish. Ska tydligen vara den första som gör det. Men jag började tänka på helt andra grejer. Omvänt ekosystembyggande. 

Att skapa ekosystem där alla delar driver till varandra, snarare än att driva mot en fördefinierad slutpunkt, blir allt vanligare. Del av såväl new retail som det Facebook gör. 

Dessutom börjar våra betalappar allt mer få eget liv. Vi börjar ha en relation till dem, vilket kan vara något av det märkligaste som har skett senaste åren. Något som egentligen är kopplat till något tråkigt blir helt plötsligt, tja, kul. 

Mobilbetalningsplattformarna har förstås koll det här och börjar flytta fram positionerna. Och ett sätt att driva trafik till sin business är att göra det själv istället för att vänta på att någon annan ska göra det. 

Med andra ord: tänk om betalförmedlare börjar med godisautomater och butiker (eller varför inte, tja, strömningstjänst eller självkörande bilar?) för att driva kunder till betalplattformen och därmed bygga en ännu starkare relation? 

Magnus Lageson on LinkedIn: #swish #getswish #selecta #nayax | 19 comments

Swish available in vending machine, great use case! #swish #getswish #selecta #nayax | 19 comments on LinkedIn

Ekonomi och finans

Airbnb köper kontordelningsföretaget Gaest.com

Airbnb har tagit en paus från sina börsnoteringsplaner för att företagsshoppa lite. Man har köpt danska Gaest.com. Och vad gör Gaest undrar du? Hyr ut arbetsplatser och mötesrum på tim- eller dagsbasis. Ja, eller rättare sagt låter folk som har lite kontyrsyta över hyra ut, på Airbnb-manér. 

Airbnb tar alltså ytterligare ett steg in på yrkestjänstområdet, Airbnb For Work, och tar ännu ett kliv in på We Companys/WeWorks planhalva. Men eftersom alla vill göra allt nuförtiden så håller We Company förstås på med det omvända och nu WeLive, ett varumärke som sysslar med bostadsutveckling. 

Gaest.com Joins the Airbnb Family

To continue offering new ways for professionals to collaborate during offsites and meetings, today we’re sharing news that Gaest.com will join the Airbnb family.

Övrigt

Google döms till mångmiljonböter för brott mot GDPR

Japp. Det här lär förbättra relationerna mellan EU och Google. Häromveckan kom ett rådgivande expertutlåtande i rättegången mellan franska integritetsorganisationen CNIL och Google där det konstaterades att rätten att bli glömd online bara gäller inom EU, inte i resten av världen. En delseger för Google alltså.

Payback is a bitch. Idag smackade CNIL till EU med en halvmiljardsbot (50 miljoner euro) för att techjätten har brutit mot GDRP. Användare har inte getts tillräckligt mycket kontroll över sin information och Google har inte tillräckligt tydligt bett om användares samtyckte vid insamlandet av data.

Och hur mycket kommer det svida för Google? Tja, det motsvarar typ 0,17 % av omsättningen senaste kvartalet. Eller typ 0,04 % av hela senaste årsomsättningen. Så… inte jättemycket. (Man kan ju förstå att upphovsrättsindustrin och publicister är rätt sugna att få mer av den kakan.)

Google ska nu titta igenom domen och för att ”ta beslut om kommande steg”.

Google fined €50 million for GDPR violation in France

France’s data protection regulator, CNIL, has issued Google a €50 million fine for failing to comply with its GDPR obligations. This is the biggest GDPR fine yet to be issued by a European regulator.

Behöver Google Europa mer än Europa behöver Google?

Ett par intressanta tankar kring Googles barrikadkrig med EU kring det föreslagna nya upphovsdirektivet, mer specifikt kring hotet från Google att stänga ner sin nyhetsaggregeringstjänst inom EU om om direktivet blir verklighet. 

Google har dragit igång sin stora lobbymaskin i typ alla sina kanaler (de behöver ju inte lobba politikerna direkt, de använder sök och Youtube för att väcka opinion via användarna). 

Pratar vi sök så är Google förstås… rätt dominerande. Men som ren nyhetsaggregerare? Att News skulle dra tillbaka sin tjänst kanske inte skulle döda det fenomenet hos oss utan snarare öppna spelplanen för andra (som när Google la ner Reader). Kanske till och med någon av de riktigt tunga spelarna som är sugna på att ta andelar, som Apple och eras News-tjänst. 

(Roligt 1: Nu vet ingen om ens direktivskrivningarna från i höstas gör att nyhetsaggregeringstjänster eller Facebook hade behövt betala för att visa bild, rubrik länk och ingress, men det har ju numer blivit typ sanning. Inte minst påeldat av just Google som till och med skickat ut skisser på hur tomt Googles sök skulle bli. 

Roligt 2: Bloomberg har självmant börjat blocka inbäddning av sitt innehåll. Båda sidor om EU i den här frågan borde kamma sig.) 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-22/google-says-it-s-considering-pulling-news-service-from-europe

Apple får patent på lösning för identifiering av giftgas

Nytt intressant Apple-patent: gasdetektor inbyggd i exempelvis en iPhone. Ska vi vara riktigt petiga så avser patentet ”farliga substanser”. Som exempel ges kolmonoxid och några till. 

Ett annat konkret användningsområde för den här typen av teknik skulle förstås kunna vara som smogdetektor (något av de andra exemplen som nämns kanske motsvarar det skadliga för – noga kemimänniskor i huset?) Och då både för att varna individen och för att samla in informationen om läget i en stad för ännu bättre allmänna varningar och kunskaper om smog. Samt förstås ännu mer exakthet över läget i en stad. 

https://fossbytes.com/apple-watch-iphone-poisonous-gas-detector/

Anders Ygeman ny energi- och digitaliseringsminister

Sweden we have a digitaliseringsminister. Ja, eller en energi- och digitaliseringsminister. *insert åsikter om dessa två slås ihop snarare än att vara egna portföljer* Anders Ygeman är numer vår man på de digitala barrikaderna.

Anders Ygemans okända bakgrund – som hackare

Nu ska han digitalisera Sverige.

Amazon släpper WorkLink till AWS – mobilanpassning av företags interna system

Ännu en AWS-nyhet. Amazon har släppt nya produkten WorkLink som har företags internverktyg som användningsområde. WorkLink ska underlätta hanteringen av interna system när man är på språng. Läs: i mobilen. 

Verktyget ska bland annat hantera det uråldriga problemet att ett internt system bara fungerar i en specifik webbläsare (hand upp alla som bara öppnar Internet Explorer när de måste använda ett viss internt system). Hänger inte helt med på hur det fungerar tekniskt, men som jag fattar det kan WorkLink (typ) hämta en applikation, sandboxa in den i en AWS-behållare och sedan skicka en interaktiv, grafisk kopia till en webbläsare där applikationen annars inte hade fungerat. 

Ta med din egen pryl – eller åtminstone jobba med de redskap du vill – blir förstås allt viktigare för företag. Valfrihet både på utsidan och insidan. Låt användaren välja och låt verktygen anpassa sig efter användarens preferenser. 

Jag kan inte vänta till den dagen argumentet ”men nu har vi köpt in det här systemet, så det är det vi ska arbeta i även om ingen tycker att det fungerar” inte kommer ha någon slags bäring längre. 

AWS debuts WorkLink to simplify mobile security for enterprises – SiliconANGLE

AWS debuts WorkLink to simplify mobile security for enterprises – SiliconANGLE

Vi kan förvänta oss fler och allvarligare internetavbrott under 2019

Förstås både tänkvärt och troligt: vi kommer se fler (och säkert större) internetavbrott. Tjänster som går ner. Eller kanske till och med hela det uppkopplade internetkommunikationssystemet i ett land för att en regering drar i pluggen.

Som artikeln konstaterar är internet sjukt många gånger mer centraliserat idag än under nittiotalet. Och eftersom det också finns sjukt mycket mer innehåll och tjänster så blir konsekvenserna så mycket större.

Men så här långt har trots allt det för det mesta handlat om att förhållandevis okritiska tjänster som dragits ned av globala haverier (Instagram är trots allt fortfarande inte något någon BEHÖVER, även om det kan bli lite trist för näringsidkare som har business där). Allt mer av samhällskritiska funktioner sitter ihop i samma övergripande nätverk och är därmed lika sårbart för attacker. Såväl sjukhus som kollektivtrafiksystem har redan paralyserats av ransomware.

Om internet och dess teknik så här långt mest har handlat om att koppla ihop saker så lär allt mer de kommande åren handla om redundans och helt nya sätt att bygga decentraliserade nätverk. Betallösningar är definitivt ett sådant område som i det stora hela fortfarande bygger på infrastruktur från en tid när en bärbar dator var en som kunde lyftas med gaffeltruck.

Here Come the Internet Blackouts

The rise in internet blackouts shows that the internet is becoming more centralized-and increasingly vulnerable to manipulation.

Snart startar EM i virtuellt jordbruk

Ni vet Farmville? Vad sägs om att återuppliva den idén? Kanske e-sporta till den lite? Göra det till europamästerskap? Uppdelat i tio olika turneringar? Med lag på upp till tre personer som tillsammans ska så, bruka och skörda? Köra lite virtuell traktor? Chans att vinna en kvarts miljon euro?

The Farming Simulator League. Nu kan vi äntligen få svaret på den evighetslånga frågan: vem är egentligen Europas bästa virtuella bonde?

”Virtuell bonde”. Ny utbildning på SLU 2025.

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Klicka här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *