Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
Del 2: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, IoT – internet of things, Mobilt, Övrigt
Apples kvartalsrapport Q1 2018: prickar de lågt ställda förväntningarna

Apple sänkte förväntningarna rätt rejält på kvartalet i och med vinstvarningen och informationen om att iPhone-försäljningen i framförallt Kina under det viktiga första kvartalet (Q4 2018) var under prognos. Aktien bitchslappades sjukt hårt av marknaden efter en redan tung höst för aktien.
Omsättningen landade på 84,3 miljarder dollar, -5 % jämfört med för ett år sedan
Vinsten 4,18 dollar per aktie, nästan prick på förväntningarna. Värt att notera: för ett år sedan var vinsten 3,89 dollar. Med andra ord: trots att omsättningen var 5 % sämre än för ett år sedan är vinsten 7 % bättre. Apple tjänar alltså ÄNNU mer pengar.
Prognosen för kommande kvartalet: 55-59 miljarder dollar, sämre än analytikerna spått
Per segment (bara intäkter i och med att Apple nu slutat rapportera antal sålda ex även för iPhonen):
- iPhone: 51,98 miljarder dollar
- Mac: 7,42 miljarder
- iPad: 6,73 miljarder (snart om Macen)
- Wearables, Home and Accessories (Airpods, HomePod, Watch etc.): 7,01 miljarder
- Mjukvara och tjänster: 10,88 miljarder
Bästa kvartalsomsättningen NÅGONSIN för Mac. Det säger en hel del om vilka galna volymer vi prataro om här. Nya MacBook Air drev stor del av uppgången för Mac-omsättningen
Totalt gjorde Apple 19,965 miljarder dollar vinst under kvartalet på omsättningen 84,3 miljarder. Alltså kvartalet som föregicks av vinstvarning och lägre omsättning. Trots det är förra kvartalet det omsättningsmässigt och vinstmässigt näst bästa kvartalet någonsin för Apple. Någonsin. Det är helt galet.
Försäljningen ökar totalt i alla regioner utom Kina och Europa
Apple ska ha slagit rekord på flera marknader, bland annat USA, Tyskland och Sydkorea. Dock lite oklart vilka rekord.
Siffror specifikt för Kina (det stora sorgebarnet): 13,17 miljarder. Ner från 17,96 miljarder för ett år sedan, eller hela 36 % sämre. Apples försäljning ökar i alla geografiska områden – utom i Kina och Europa (-3,2 % i den senare). Europatappet är intressant.
Tim Cook konstaterar att det finns ”ljusglimtar” i Kina: wearables och det totala antalet installerade enheter. Vore förstås att få lite siffror kopplade till det påståendet.
Den internationella försäljningen (icke-USA) stod för 62 % av omsättningen under kvartalet.
Omsättningen från iPhone-försäljningen minskade med 15 % jämfört med 2017. Alla andra segment ökade totalt med 19 %.
iPad-omsättningen +17 % (vilket är väldigt intressant), Mac +9 %, Wearables, Home and Accessories ökade med 33 % (vore intressant att veta vad som drev ökningen mest).
I snitt väntar sig Apple att bruttomarginalen för nästa kvartal landar på 37-38 %. Services-marginalen var alltså 62 % för förra kvartalet – långt över snittet.
Kontantkassan runt 130 miljarder, vilket är… en del (Netflix hela börsvärde stängde idag på 143 miljarder)
Det finns nu 1,4 miljarder aktiva iOS-enheter, 900 miljoner aktiva iPhones
Apple fortsätter slå rekord i iOS-installationer: finns nu i 1,4 miljarder aktiva enheter, ny all-time high. Växer i samtliga geografiska områden.
WOAH! Nytt jättespännande nyckeltal! Apple bryter för första gången loss siffrorna för aktiva installerade iPhone från övriga prylar: 900 miljoner stycken (totalen var alltså 1,4 miljarder så det finns alltså en halv miljard icke-iPhones därute med Apple-loggor). Växte med nästan 75 % senaste tolv månaderna. Ifall Apples budskap inte var klart när de slutade rapportera iPhone-försäljningssiffror så fick vi det in our faces här: sluta fokusera på våra nya kunder, fokusera på våra befintliga. Det tänker vi göra. (Sen skadar det inte att säga att man dessutom får fler aktiverade enheter, vilket kan betyda att fler befintliga kunder köper mer uppkopplade Apple-prylar.)
Segmentet Services slår nya rekord, första kvartalet över 10 miljarder dollar
Services slår nytt rekord. Tror det är första gången över 10 miljarder (10,9 miljarder). Apples tjänstedel är alltså ett tiomiljarderdollarföretag omsättningsmässigt.
Apple redovisar för första gången bruttomarginalen för sina tjänster: 62,8 %, upp från 58,3 % för ett år sedan. Att Apple börjar rapportera det här lär vara kombination av att de måste (för att visa styrka när iPhone-försäljningen planar ut) och självförtroende.
Gällande Services så har tjänsten växt från en omsättning på 8 miljarder dollar 2010 till 41 miljarder helåret 2018. Den största delen inom segmentet står för mindre än 30 % av den totala Services-omsättningen. Med andra ord: det finns ingen iPhone här = inget delsegment som hela Services står och faller med. VÄLDIGT viktigt för Apple.
Mer specifikt kring bruttomarginaler (som verkar vara det nya favoritvärdet för Apple nu när iPhone-försäljningen inte längre ges försäljningssiffror): marginalen för hårdvaran är 34,3 %, för Services alltså 62,8 %. Inte dubbelt upp, men inte långt ifrån. Services är alltså en rätt enastående sedelpress för Apple.
Apple Music har nu över 50 miljoner betalande användare
Apple Music har nu över 50 miljoner betalande användare. Vi kan väl anta att det är just betalande, dvs. inte användare med provkonton (har varit lite si och så med tydligheten här).
Enligt comScore är Apple News den största nyhetsappen i USA. Vore förstås väldigt intressant om det är så. Och med tanke på att Google kan vara redo att stänga ner sin tjänst i Europa om EU:s upphovsrättsdirektiv klubbas så tror jag att Apple i så fall är VÄLDIGT sugna på att fylla tomrummet. Google lär vara medvetna om det här.
Facebooks kvartalsrapport Q4 2018: rekordvinst och användarökning
Facebook har haft ett motigt 2018. Milt sagt. Det hindrade inte företaget från att avsluta det finansiella året med flaggan i topp. Man har nu 1,52 miljarder dagliga användare och 2,32 miljarder måndsanvändare.
Omsättningen slutade på 16,9 miljarder dollar, upp från 12,97 miljarder för ett år sedan – eller +28 %.
Fördelningsmässigt är det förstås annonser som fortsätter stå för större delen av fiolerna. 98 %, eller 16,6 miljarder. Mobilannonseringen står för 93 % av alla annonsintäkter, så… rätt mobiltungt (upp från 89 % för ett år sen).
Övrigt (som hårdvaran) drog in 274 miljoner. Upp från 193 miljoner 2017. Vilket andelsmässigt är typ… noll.
Vinsten blev 6,9 miljarder, upp med imponerande 61 % jämfört med förra årets 4,3 miljarder. Bästa någonsin.
Facebook har nu 7 miljoner annonsörer, 2 miljoner av dessa Stories-annonserar. Facebook, Messenger, Insta och WhatsApp har nu 2,7 miljarder användare.
Marknaden springer runt i ett konfettirus. Aktien upp nästan 12 % i efterhandeln.
Rejäla omsättningshopp
Den stora omsättningsökningen kom främst från Nordamerika och Europa (som fortfarande står för tre fjärdedelar av hela omsättningen). Rejäla hopp.


Användartalen ökar i alla regioner
Vad gäller dagligt användande är alla regioner upp, även Nordamerika. Som sagt: fler använder alltså Facebook oftare.
Användarmässigt blev det 1 miljon nya dagliga användare i USA och Canada, men de månatliga är oförändrade på 242 miljoner (fler använde alltså Facebooks tjänster oftare).
I Europa är vi nu 381 miljoner användare, upp från 370 miljoner. Stora tillväxten sker förstås fortfarande i de övriga regionerna. Men det är ett rejält hopp upp för Europa. Vill man vara elak: alla som avinstallerade Facebook som nu kommit tillbaka…


Facebook tjänar mer pengar per användare
Facebook tjänade också rejält mycket mer per användare. Även här, främst i Nordamerika och Europa. Ja, eller Facebook tjänar mer på en genomsnittsanvändare i Nordamerika än genomsnittsanvändarna i samtliga övriga marknader.

Amazons kvartalsrapport Q4 2018: rekordjulhandel, men ändå inte tillräckligt
Omsättningen slutade på 72,4 miljarder dollar, upp från 60,5 miljarder för ett år sedan.
Nettointäkterna för kvartalet landade på 3 miljarder dollar, upp från 1,9. För helåret innebär det här att Amazon ökar vinsten från 3 till 10 miljarder dollar.
Det här betyder att Q4 var det andra kvartalet i rad som Amazon slår analytikernas förväntningar – något företaget inte har lyckats med sedan 2009.
Toppensiffror i stort, alltså. Men sämre prognoser än väntat framåt fick marknaden att surna till efter en initial aktiebump. Aktien är just nu ner ca 4,5 % i efterhandeln.
Marknadsplatsen ökar snabbare än direktförsäljningen
Försäljningen i Amazons olika fysiska butiksformat (inklusive Whole Foods) backade dock från 4,52 miljarder dollar till 4,4 miljarder.
Marknadsplatsförsäljningen ökar snabbare än direktförsäljningen. Över hälften av försäljningen på plattformen kom från små och medelstora företag under Q4. Nästan 200 000 företag i denna kategori sålde för mer än 100 000 via Amazon under 2018.
En jämförelse med Alibabas Q4: Amazons omsättning slutade på 72,4 miljarder dollar, mot Alibabas 17,7 miljarder. Amazons vinst slutade på 3 miljarder dollar, Alibabas på 4,5 miljarder dollar. Amazons totala omsättning var alltså 4 gånger högre än Alibabas, men Alibabas vinst var trots det ca 30 % högre än Amazons.
AWS fortsätter vara stora vinstmotorn för Amazon
Försäljningen ökade med 45 % till 7,43 miljarder dollar (upp från 5,11 miljarder). Vinsten ökade ännu mer: från 1,35 till 2,18 miljarder, eller 61 %. Vinsten för allt utom AWS landade på 4 % av segmentets omsättning, AWS förhållande blev 29 %. Omsättningsmässigt stod AWS för 10 % av omsättningen under kvartalet, men 73 % av vinsten.
För helåret landade Amazons omsättning på 233 miljarder dollar. AWS omsatte för första gången mer än 25 miljarder – nästan prick Twitters börsvärde i skrivande stund. För helåret stod AWS för 11 % av omsättningen, och 72 % av vinsten. Trots att AWS omsättning stod för en mindre andel Q4 så blev vinsten något högre – trots stora shoppingperioden.
Globalt fortsätter allt utom AWS att gå back utanför USA. Minus 642 miljoner Q4 och minus 2,1 miljarder dollar för helåret. Dock så minskar förlusten från förra årets 919 miljoner respektive 3 miljarder dollar.
Rekordjulperiod för Amazon
”Tiotals miljoner” kunder började betala för Prime eller hoppade på ett testabonnemang bara under julperioden. Fler än någonsin tidigare gick med i Prime under 2018. Som vanligt är Amazon snåla med siffrorna här, men de senaste officiella har talat om över 100 miljoner Prime-kunder.
Amazon hade popupbutiker i sex europeiska länder under julperioden.
Största julperioden någonsin för Amazons Echo-prylar. Kunder köpte ”miljontals fler enheter” än under motsvarande period 2017. Även här snålt med siffror, förstås. Echo Dot var den mest säljande prylen hos Amazon under julperioden, oberoende av tillverkare eller kategori.
Amazons Ring (smarta dörrklockan) hade sitt bästa kvartal någonsin, sålde ”milljontals” globalt under året.
Det finns nu över 28 000 Alexa-kompatibla prylar från 4500 olika märken. En fördubbling jämfört med 2017. Alexa finns i 150 olika produktkategorier. Alexa har nu över 80 000 skills.
Amazons musiktjänst har nu över 50 miljoner låtar.
Alibabas kvartalsrapport Q4 2018: vinsten bättre än väntat, men omsättningsökningstakten fortsätter sjunka
Omsättningen för förra kvartalet, som förstås innehåller den snurriga Singles’ Day, slutade på 17,7 miljarder. Upp rätt imponerande 41 %, men det är ett kinesiskt företag (dessutom Alibaba) och då är rusande tillväxt mer norm. Eller har varit fram till slutet av förra året. Ökningarna för de två föregående kvartalen var 65 % respektive 76 %. Så rejäl avmattning (vilket förstås måste hända förr eller senare oavsett).
- E-handeln, eller ”core commerce” stod för 14,95 miljarder av den totala omsättningen, upp 40 %.
- Vinsten blev 4,5 miljarder dollar, eller upp 33 % (omsättningen ökar alltså snabbare än vinsten)
- Molntjänstdelen fortsätter dock rusa: +84 % till 962 miljoner.
- Desto sämre går det för underhållningsdelen. Där slutade det med en förlust om 890 miljoner.
Alibaba stängde kvartalet med 699 miljoner mobilanvändare: upp 33 % jämfört med Q3.
Dropbox köper HelloSign för 230 miljoner dollar
Dropbox är på gång att köpa HelloSign, som sysslar med arbetsflöden och digitala signaturer. Nöjet kostar 230 miljoner dollar.
När Dropbox släppte sin tjänst var den banbrytande i sin sömlösa molnlagringsapproach. Sedan dess har det kommit drösvis med konkurrenter, inte minst från några av världens techgiganter som dessutom erbjuder mer utrymme, ännu smidigare integrationer och lägre priser. HelloSign-affären är (ännu) ett sätt för Dropbox att göra sig mer attraktiv – med breddning av produktutbudet.
Digitalsignering ligger förstås helt i tiden. Däremot finns det förstås även här alternativ. Att Dropbox framförallt nämner API:er och arbetsflöden som passande del i Dropbox övergripande vision är inte särskilt konstigt. Det gör Dropbox än mer till en lämplig pusselbit i en större process. Men ordet ”pusselbit” är nyckelordet här.
Det finns lite två trender nu. Antingen ta helhetsgrepp om ett ekosystem, stort eller litet, eller gå åt hypermikrohållet. Bli en kugge i ett större flöde. Kanske då också snarare som B2B än B2C (en omställning Dropbox är lite inne i).
Frågor som ”vad är viktigast – att dina kunder vet att de köper och använder dina produkter eller att de köper och använder dina produkter” kommer bli allt mer nödvändiga – även för B2C-företag.
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Klicka här för att se hur du gör