Övriga delar i sammanställningen
Del 2: AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, Strömmade medier/Prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt
Del 3: Ekonomi och finans, Övrigt
Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
EU:s upphovsrättsdirektiv (artikel 11 och artikel 13)
Åfysatanhelvete vad den blev lång. En genomgång av vad som står i artikel 11 och 13 i EU:s upphovsrättsdirektiv. Och några tankar från mig kring vad konsekvenserna kan kan komma att bli). TL;DR as fuck. Jag gjorde också en lite mer lättsmält infografik med de viktigaste punkterna kopplade till direktivförslaget.
(Och självklart kom till sist det slutgiltiga förslaget efter att jag blivit klart med texten och infografiken. Inklusive omnumrering av artiklarna i direktivet. Artikel 11 är nu artikel 15 och artikel 13 är nu artikel 17. Ska se när jag hinner fippla om. Tack för det EU.)
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram släpper checkoutfunktion
Ett väldigt väntat besked. Instagram släpper sin kanske hittills viktigaste shoppingfunktion: en checkout. Med andra ord har Instagram nu allt de behöver för att hantera hela köpprocessen på plattformen. Ladda upp produktkatalog, marknadsför den och låt kunder handla - utan att lämna Instagram.
Det kommer snart gå att göra åtminstone. Funktionen släpps nu som stängd beta och 23 varumärken är med från start.
Ännu ett bajonetthugg i sidan på webbplatsen som fenomen, alltså.
Instagram kommer ta ut säljavgift av företag som använder utcheckningsfunktionen
Igår släpptes Instagram så den sista pusselbiten i det som gör appen till den fullständiga shoppinglösningen: en checkout inbyggd i plattformen. Checkout with Instagram. Inte oväntat, förstås, och lär skaka om e-handelsvärlden en del. inte nununu, men väl på sikt.
Det här steget var också ett naturligt steg i hela plattformiseringen av vår uppkopplade tillvaro. Ännu en knuff bort från internet som vi tänkt på det de senaste 30 år. Och e-handeln som den sett ut i 20.
Men så kom ännu en detalj som kanske är den enskilt viktigaste för Facebook: man kommer att ta en en säljavgift för att ”fund programs and products that help make checkout possible, as well as offset transaction-related expenses”.
En ny intäktsström alltså. En som har potential att faktiskt på riktigt kunna bli en som kan göra att annonsberoendet för Facebook börjar minska. Lägg till att Facebook just nu också testar Pay with Facebook i Italien - där något som verkar kunna vara en Facebook Coin, alltså en egen valuta, har synts till. Något som skulle kunna leda till transaktionsintäkter. Eller för den delen: Checkout with Instagram med alternativ att Pay with Facebook.
Nyhetsflöde och stories? Fuck it. Nu har Facebook på riktigt dragit igång sitt mastondontstora infrastrukturprojekt.
WhatsApp for business släpps för iOS
När Mark Zuckerberg häromveckan drog upp riktlinjerna för ett "nytt" Facebook, med mer fokus på säkerhet och integritet, droppades WhatsApp en massa gånger. Ännu ett tecken på att WhatsApp håller på att på riktigt bli Facebooks totalt sett viktigaste app.
Men förutom alla privatanvändare så siktar Facebook också på företag med plattformen - och därigenom nya intäktsströmmar. WhatsApp For Business, kundtjänstplattformen, har börjat säljas av tredjepartsåterförsäljare både som ett enklare sätt att hantera sina kundrelationer - men också som ett sätt att spara pengar.
WhatsApp verkar främst i tillväxtländerna där sms är dyrt. Ett av införsäljningsargumenten för WAFB är alltså att det blir billigare att kommunicera med kunderna den vägen.
Och nu har tjänsten börjat rullas ut även för iOS efter att enbart ha funnits för Android. Återigen: inte så konstigt med tanke på att Android är så mycket större i de delar av världen där WhatsApp dominerar. Men iOS är fortfarande den plattform som drar in absolut mest pengar. Att säkerställa att man finns även där är ett givet drag.
Facebook kritiseras för långsam hantering av liveströmningen i samband med Christchurch-massakern
Efter senaste massakern i Nya Zeeländska Christchurch är Facebook förstås i blåsväder ännu en gång. Det tog 17 minuter innan skjutarens direktsändning plockades ner. Sedan dess ska Facebook ha plockat ned 1,5 miljoner videor från attacken - 1,2 miljoner av dem direkt vid själva uppladdningen (alltså innan innan de kunde publiceras och ses av andra).
Som ett brev på posten kommer nu krav på hårdare reglering om Facebook (och därmed andra som erbjuder samma typ av tjänst) inte blir bättre på att städa.
Och det här är ännu ett läge där det kommer att vara kört för Facebook hur de än gör. En utmaning lär också vara att den app som användes för att sända var en tredjepartsapp integrerad - vilket i sig kan ha gjort övervakningen svårare för Facebook.
Men i grund och botten hamnar vi i samma diskussion som vanligt: individens ansvar gentemot plattformens ansvar. Samtidigt som tjänster som Facebook och Youtube, på gott och ont, har gett oss historiskt överträffade möjligheter att sprida information. Och sedan kan Facebook kritiseras för det som stora delar av kontroversen kring artikel 13 i EU:s upphovsrättsdirektiv handlar om: att stoppa uppladdat material innan det ens har publicerats. (Lär ha varit samma för både Youtube och Twitter, exempelvis.)
600 miljoner Facebook-konton sparades okrypterat i åratal
Wow, fasiken också. (Även om informationen låg på en server som bara kunde nås internt på Facebook.)
Instagram stories kan få solfjädernavigering
Mer Instagram, fast inte shopping den här gången. Stories kan vara på gång att få ny navigering för de olika alternativen man kan använda i sina stories. En solfjädersnavigering.
Igår la jag ut att jag såg samma sak i LinkedIn-appen (fast på lite på sidan). Och jag har sätt samma sak på flera ställen. Och det är en så galet självklar utveckling. Varför? Tummen.
Förutom att så mycket av navigeringen i mobilen fortfarande är gjord för datoreran (eller åtminstone en tid med mycket mindre mobiler) så är är den raka navigeringen gjord för att användas med en mus. Eller möjligen med ett pekfinger. Men när vi använder mobilen med en han är det sannolikt tummen som är det viktigaste fingret. Och att dra vänster-höger i botten av mobilskärmen är obra ergonomi.
Men om man däremot, likt ergonomiska tangentbord, låter navigeringen anpassa sig efter den mänskliga kroppen istället för att tvinga kroppen att vänja sig vid ett obsolet sätt att bygga en navigering - ja, då börjar det hända bra grejer. Däremot har det än så länge hänt väldigt lite i det stora hela i navigeringen i våra mobiler. Där är det till stora delar fortfarande 2007.
LinkedIn börjar tipsa om trendande hashtagsinlägg
Första gången jag sett den här: notis om att någon jag följer har gjort ett inlägg som trendar under en viss hashtag. Så med andra ord: ytterligare ett sätt att lyfta fram innehållsskapare och ytterligare en satsning från LinkedIn att få snurr på användningen av hashtaggar.

LinkedIn mobilanpassar menyn för att skapa nytt meddelande
Första gången jag har sett den här. När jag använder ikonen för att skapa ett nytt LinkedIn-meddelande möts jag av den här (eftersom jag inte har sett funktionen förut är den helt ny, mmkay?). De senaste jag har haft kontakt med samt möjlighet att skicka gruppmeddelande.
Den här typen av solfjädermenynavigering börjar dyka upp allt oftare. Och förutom att den och navigeringsmenyn växer från botten så är det också en interaktion utformad för hur vi håller i och arbetar med våra mobiler. Och det är också exempel på hur även navigeringar blir allt mer kontextuella, även utseendemässigt. Att en navigering inte måste vara konsekvent med övrig navigering.
Och, ja, kan vi sluta med toppnavigeringar i mobilen already?

Airbnb och Pinterest inleder reseplaneringssamarbee
Det här är stort. Pinterest och Airbnb inleder samarbete kring reseplanering. ”Pinterest will spark inspiration and help you discover new places to go, while Airbnb will provide your home away from home for an unforgettable experience”.
Med andra ord: i Pinterest-appen kommer det finnas särskilda Pinterest+Airbnb-avdelningar sorterade kring teman som är vanliga sökningar hos både Airbnb och Pinterest. Saker som ”natural travel”, ”space travel” (inte rymden, mer lämpliga stjärnskådarplatser) och ”adventure travel”.
De båda företagen kommer skicka trafik mellan sig. Airbnb kommer att skicka användare till Pinterest för att hitta reseinspiration och Pinterest slussar sedan tillbaka användare till Airbnb för att hitta boende. Ett samarbetsekosystem som ger Pinterest ett tungt shoppingsamarbete och Airbnb får en social marknadsföringsarena. En allians byggd på de båda företagens styrkor. Och som dessutom kommer kunna bli ännu ett ställe för Airbnbs kunder att vara sociala med varandra
Dessutom, som av en händelse, handlar det om två företag som väldigt sannolikt kommer att börsnoteras rätt snart (under året åtminstone). Det här samarbetet sitter garanterat inte i vägen när man ska prata med investerare. Och ett samarbete vi nog bara har sett början på.
Twitter på gång med funktion för att följa konversationer
Ny funktion som kan vara på gång att flytta in hos Twitter: möjlighet att följa en konversation. Med andra få notiser när nya tweetar dyker upp i en tråd - utan att man först måste gilla eller svara på en tweet.
Övrigt sociala medier
MySpace råkade radera miljontals låtar
MySpace har haft ett riktigt wow, fasiken också-ögonblick. Miljontals låtar, videos och biler som laddades upp före 2015 har raderats i en misslyckad servermigrering. Jag har sett siffror på att det handlar om 50 miljoner låtar från 14 miljoner artister.
Ouch.
Som någon raljerade ”50 miljoner låtar raderade - och ingen märkte något” (och spekulationer som ”yeah, right - de orkade inte bry sig om att hantera lagring av så mycket material när de skulle flytta allt”). Och visst är det till stora delar så. MySpace var Facebook före Facebook.
Och precis som Facebook lär majoriteten av allt som försvann inte tillhöra mänsklighetens största stunder. Men det ger ändå upphov till intressanta diskussioner kring hur vi bevarar vår samtid för framtiden. Så otroligt mycket av hur vi interagerar med varandra - och även ser på vår värld - finns att se exempelvis i sociala medier. Men där The Internet Archive sparar webbplatser för eftervärlden - vem ansvarar för att katalogisera och arkivera de sociala medierna när mängder av historiskt material kan försvinna när ett företag bokstavligen talat trycker på ”stäng av”-knappen? Som det Google kommer att göra med Google+ om mindre än en månad.
(Okej. Google+ var ett väldigt dåligt exempel på just det här, men… ni fattar.)
Öppet brev från fjortonåring om att dela saker om våra barn i sociala medier
En av de bästa texter jag läst på länge. Skriven av en i Generation Greta. Och även här: en uppmaning till och uppläxning av vuxenvärlden.
Sonia Bokhari är 14 år gammal. Hon tilläts inte använda sociala medier förrän hon var 13 år gammal. Det första hon gjorde när hon på trettonårsdagen skaffade ett Facebook-konto var att titta på sin mammas konto. Då upptäckte hon att hon, trots förbudet mot sociala medier, länge haft en närvaro där. Men då saker som hennes föräldrar eller äldre syster hade lagt ut. Utan att Sonia hade en aning om det.
I could understand why my mother would post these things; to our extended family and her friends they were cute, funny moments. But to me they were mortifying. Scrolling through my sister’s tweets, I saw what my sister had been laughing about. She would frequently quote me and the random things I would say, it seemed anything I had ever said to her that she thought was funny was fair game. Things I had no idea she was posting online.
I had just turned 13, and I thought I was just beginning my public online life, when in fact there were hundreds of pictures and stories of me that, would live on the internet forever, whether I wanted it to be or not, and I didn’t have control over it. I was furious; I felt betrayed and lied to.
Andra hade alltså format bilden av Sonia innan hon själv fick chans att göra det. Innan hon själv hade möjlighet att påverka.
Hon fortsätter: ”I confessed that I felt like my privacy was violated, because I felt like they had no right to take pictures of me or quote me on their Facebook and Twitter accounts without my permission.”
Sonia hade ett liv i sociala medier - fast hon inte hade varit där och inte hade bett om det.
Nu misstänker jag att de flesta barn som börjar använda sociala medier inte känner riktigt så starkt (herregud, likt Greta känns Sonia redan mer mogen än merparten av den vuxna befolkningen). Men det finns ändå saker värda att reflektera över här. Som vad ett samtycke egentligen är. Vad ett barn har för rättigheter. I texten, skriven av Sonia, konstaterar hon att hon och hennes vänner tänker mycket på vilken information de delar och hur. Men vad har barnen för möjligheter att säga nej till att andra delar information om dem - människor som är deras vårdnadshavare och ska ta hand om dem.
Att fundera på hur barn kommer att se på alla gulliga bilder och citat som delas utan deras vetskap några år från nu.
Vi lägger mycket tid på att skydda våra barn från allt det otäcka som finns på internet (som storögda fågelkvinnor). Men vem skyddar barnen från oss vuxna i det här läget? Vem kan säga nej å barnens vägnar och kräva ”samtyckeslagstiftning”? Har vi en barnkonvention anpassad för internet?
En text alla vuxna borde läsa. En vansinnigt viktig text i dessa integritetstider. En text om att trampa på andras rättigheter utan att överhuvudtaget reflektera över hur de människorna kan känna - samtidigt som man fasas över hur techjättarna våldför sig på vår integritet. En text skriven av en fjortonåring.
Det börjar mer och mer kännas som att det kanske är dags att sänka röståldern. Och istället sätta ett tak.
Examen i kinesisk SoMe-kurs bygger på hur många WeChat-kontakter du lägger till
Ha. Underbart. En kurs på ett kinesiskt universitet där kriteriet för att få godkänt bygger på att du lägger till tillräckligt många nya WeChat-kontakter.
Det är en kurs i ”social media operations” vid Henan University of Finance of Economics som är tänkt att lära studenterna praktiskt tillämpning av marknadsföringskunskaper i sociala medier. För att bli godkänd på kursen krävs att du lägger till 1001 nya kontakter. För (typ) MVG krävs 1667 nya kontakter.
Nu är inte den här övningen det enda som ingår i kursen - totalt står den för 10-15 procent av det totala kursbetyget - men det är ju onekligen ett rätt intressant drag.
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör