Övriga delar i sammanställningen
Del 1: EU:s föreslagna nya upphovsrättsdirektiv, Sociala medier
Del 3: Ekonomi och finans, Övrigt
Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Strömmade medier/Prenumerationstjänster
Google lanserar spelströmningsplattformen Stadia
Så presenterade Google ikväll sin nya spelplattform: Stadia. Möjlighet att spela tunga speltitlar direkt i webbläsare (well, Chrome) utan annan installation. Det enda som i övrigt ska behövas är bred internetlina. Spelen strömmas alltså, â la Netflix. Komplett med en dedikerad Stadia-handenhet, för den som känner för det.
Tjänsten ska stödja 60 fps 4K med surround-ljud och HDR. 8K/120 fps ”kommer i framtiden”.
Tanken är alltså att det, förutom att slippa ladda ner programvara, ska gå att spela tunga spel utan värstingdator. Att mycket ska hanteras i molnet. Att se hur effektiv Stadia kommer vara på det här området när det släpps (inget datum eller pris nämndes under presentationen).
Men plattformen är inte tänkt att leva för sig själv. Google tänker sig förstås att den ska kunna samexistera med spelsändningar på Youtube. Det ska räcka att klicka på en länk och ”på fem sekunder” ska det gå att börja spela.
Spel har på hyfsat kort tid åkt högt upp i techjättarnas prioriteringslistor och kommer bli ännu ett blodigt slagfält. Beror förstås på att spel genererar värden på de två kanske viktigaste sätten: pengar och tid.
Google lanserar egen spelstudio
Extremt inte alls oväntat. Igår presenterade Google sin nya spelströmningsplattform Stadia – som gör det möjligt att strömma spel till och spela spel direkt i Chrome utan ytterligare programvara. Men vi vet ju att alla innehållsföretag nuförtiden jagar distributionsplattformar – och att alla distributionsplattformar skapar eget innehåll (nästan alla, åtminstone).
Så när Google nu är på gång att släppa en distributionsplattform för spel så lanserar de givetvis också en egen spelstudio: Stadia Games and Entertainment.
Anledningen? Precis som för alla strömningsföretag är det tre saker som ligger bakom:
- Driva på hela segmentet
- Skapa titlar som blir exklusiva för plattformen – för att stå ut när alla liknande tjänster har ungefär samma innehåll
- Kapa mellanhänder för att därmed roffa åt sig en större del av vinstkakan
Tencent börjar betatesta spelströmningsplattformen Start
Mars verkar vara stora spelplattformsmånaden bland techjättarna. Först Microsofts första livepresentation av Project xCloud, sedan Googles Stadia-plattform bara häromdagen och igår började Tencent betatesta sin version: Start.
Även Start är en molnspelsplattform, vilket alltså sannolikt innebär liveströmning av spel som i Microsofts och Googles fall. Kommer funka för de stora operativen för dator och mobil och nås via QQ-konto.
Det sistnämnda är kanske det mest anmärkningsvärda. Okej, det är ett väldigt lite betatest, men att det krävs QQ-konto och inte ett WeChat-konto (eller åtminstone att båda skulle funka) är lite märkligt.
QQ är Kinas äldsta sociala plattform och började bli Facebook fram till dess att den på senare tid få lite av en renässans tack vare att ungdomar har hittat till plattformen (med andra ord: vill inte hänga på WeChat, för där finns föräldrarna).
Det här säger säkerligen en del om demografin bland de befintliga spelarna och kanske inget att dra stora växlar på. Men det vore intressant att se om det här är ett första steg mot att Tencent börjar lägga mer tid och energi på QQ. Kanske för att kunna ta upp kampen om just kidsen med framförallt Bytedance som äter väldigt mycket av WeChats strålkastarljus i de yngre åldersgrupperna just nu.
Även Walmart kan släppa spelströmningsplattform
Som sagt. Mars 2019 är en riktig spelströmningsplattformsmånad. Efter presentationer eller första testerna av tjänster från Microsoft, Google och Tencent är det nu dags för… detaljhandlaren Walmart.
Okej, i det senare fallet handlar det bara om uppgifter om att de KAN vara på gång att ta fram en egen spelströmningstjänst. Alltså inget som kommer att släppas i morgon. Eller kanske nånsin.
Men av alla konstiga inriktningar och initiativ senaste året hamnar det här väldigt långt ner i weird-listan. Kanske inte minst eftersom Walmart har börjat satsa på e-sport inuti sina butiker för att dra kunder – eller hålla kvar dem som redan är där (lex Facebook).
Det skulle kunna betyda att Walmart har möjlighet att utrusta dessa med värstingburkar för spelandet via tjänsten i lokalerna. Släng på ett medlemsskap som även inkluderar själva spelströmningstjänsten (och – hej – lite Walmart-twitchande på det) så börjar vi få ett ordentligt ekosystem.
Är Apple på gång att släppa en spelprenumerationstjänst?
I morgon är det dags för Apple att presentera sin egen videoströmningstjänst. Ja, det är åtminstone vad de flesta verkar vara rätt eniga om kommer hända. Men det förekommer även uppgifter om att det även kan bli tal om andra tjänster – som Apples nyhetsprenumerationstjänst. Och nu ännu en kandidat: Apples spelprenumerationstjänst.
I så fall blir det det femte stora bolaget som förekommer med uppgifter om speltjänster den här månaden. Microsofts Project xCloud, Googles Stadia och Tencents Start har presenterats eller börjat testas senaste tiden. Dessutom har det dykt upp spekulationer om att även Walmart är på gång med en egen spelströmningstjänst.
Det senare verkar vara vad Apples tjänst INTE är. Alltså en tjänst där du strömmar spel utan behov av att installera programvara lokalt (annat än det som krävs för att använda själva tjänsterna). I Apples fall pekar uppgifterna på att det kommer handla om en prenumerationstjänst på spel. Betala månadsavgift och ladda ner och spela så mycket spel du vill. Verkar dessutom handla om rena betalspel, alltså inte freemiumtitlar.
Spel är redan en stor kassako för Apple, men då i iOS-enheter. Det här skulle kunna vara en push att lyfta ”datorspelsegmentet”.
Om det är nära förestående, och vad det i så fall blir för format, vet vi i morgon kväll.
Nästa interaktiva serie från Netflix: You vs. Wild
Dags för nästa interaktiva serie från Netflix. Uppföljaren till Bandersnatch blir You vs. Wild. En semidokumentär, interaktiv historia i åtta delar. Du som tittare får följa överlevnadsexperten Bear Grylls och ha möjlighet att påverka ”handlingen” via ett antal beslut längst med vägen.
Verkar dock inte som att det går att göra saker som får Bear att bli uppäten av vargar (ja, eller en björn…) Verkar mer handla om edutainment.
Interaktiva serier har potential att bli riktigt stort och är helt i linje med hela hyperpersonaliseringstrenden. Men de försök som gjorts så här långt har varit rätt avgränsade – helt enkelt för att det skulle bli alltför kostsamt och komplext att spela in alla scener som skulle krävas.
Men det är inte omöjligt att vi på sikt kommer se serier där vi som tittar kan fatta beslut som följer med oss över lång tid. När ett val som görs i säsong ett påverkar vad som händer i säsong nio, likt vad som finns bland datorspel.
Netflix kommer inte ingå i Apples videotjänst
Med bara dagar kvar till dess att Apple (sannolikt) kommer presentera sin videoströmningstjänst bekräftas det som i princip redan var uppenbart: Netflix kommer inte vara en av tjänsterna som ingår.
Det bekräftar även ännu en sak: Apples egen tjänst kommer vara del av en säkerligen vässad Apple TV-tjänst. Alltså en Spotify för video. Ja, eller ytterligare ett steg i den riktningen.
AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter
Alibaba lanserar Tmall Genie Queen – smartspegel för hemmabruk
Vad sägs om en digitalassistentutrustad smartspegel? Nu har Alibaba presenterat en sådan: Tmall Genie Queen – för hemmabruk.
Spegeln har alltså Alibabas röstassistent inbyggd och ska bland annat automatiskt kunna anpassa ljuset när man ska mejka sig – för att man ska kunna se hur det kommer att ta sig ut för det tänkta tillfället. Dessutom ska man kunna få annan relaterad information, som väder och skönhetstips. Självklart går det också att handla via spegeln, men det kan bara göras om den som köper har rätt röst (alltså ”röstavtryck”, som blir allt vanligare i samband med digitala assistenter – för att kontextuellt svara och agera på kommandon av olika människor i exempelvis ett hushåll).
I och med att Genie finns inbyggd så går det förstås även bra att röststyra andra saker på samma sätt som med en smarthögtalare.
Genie ska numer finnas i 10 miljoner enheter (sedan starten 2017). Fortfarande en liten spelare globalt, alltså, men med tanke på att det är Alibaba som backar Genie så lär det hända saker med användarantalen.
Nvidia släpper GauGAN – avancerad AI-rendering från Paint-skisser
Jäsiken. Coolt. Chiptillverkaren Nvidia kommer med ännu en grej som jag fattar, men ändå inte fattar.
GauGAN blandar barnkladdande med AI och avancerad rendering. Du väljer vilken slags element som ska skapas (skog, berg, vattenfall) med lite färgdoodlande i nivå med en färga-siffrorna-barnbok. Välj ”vattenfall”, dra ett streck rakt ner på bilden och, voilá!, vattenfall. Men inte bara det. Ritar man exempelvis en damm så fyller GauGAN på med de saker som brukar finnas runt omkring (som träd) – komplett med reflexer och skuggningar.
Ännu en gång jag är glad att det finns så många människor som är så sjukt mycket smartare än jag.
Och jag älskar att hela gränssnittet ser ut som Paint.
IoT – internet of things
Google och FN släpper tjänst för att spåra färskvattentillgång i hela världen
Ännu en bra tjänst från Google. I fredags var det World Water Day och det firade sökjätten med att släppa en ny tjänst för att spåra tillgången på på sötvatten. Potentiellt drickbart vatten, alltså.
Tjänsten gör det möjligt för länder att mäta och följa utvecklingen. Var förändringar i vattentillgång sker och när. Förutom att tjänsten visar statistik över varje lands ytvattentillgångar (floder och sjöar) så går det även att följa utvecklingen från 1984 till idag via olika former av interaktiva kartor och andra grafiska presentationer. Plus ren rådata.
Tjänsten har kommit till via ett trepartssamarbete. 2016 tog EU-kommissionens Joint Research Centre (JRC) och Google fram Global Surface Water Explorer. JRC stod för en algoritm som spårade vattentillgång och denna kördes sedan in i Google Earth.
Fredagens app (med det sexiga namnet SDG6.6.1.app) är nästa steg. Tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP släpps alltså informationen i ett format som ska vara enklare för länder och andra intressenter att ta till sig och använda. Bland annat genom att länder ska kunna jämföra data med varandra och se exempelvis vilka följder dammar, omledningar av floder och bevattningsprojekt kan få långt bortom regionen där arbetet genomfördes.
Sjukt bra inititativ.
Från med 2020 kommer Volvos nya bilar stanna om föraren inte kan framföra sin bil på ett säkert sätt
Volvo fortsätter komma med bra grejer i sina personbilar. Senaste nyheten handlar om att Volvo-bilar från med 2020 (alltså samma år som företaget kommer sänka maxhastigheten i alla sina bilar) kommer ha teknik som övervakar föraren och ingriper om det verkar som att föraren är distraherad eller på annat sätt inte verkar vara helt med i trafiksituationen (man skulle kunna tänka sig någon som har svimmat eller fått en hjärtinfarkt).
Varianter på det här har funnits tidigare, som att försöka väcka förare som verkar dåsa till, men Volvo går några steg längre. Först kommer bilen försöka uppmärksamma föraren om att hen borde ägna mer tid åt sitt körande och sen följer ett antal eskaleringssteg fram till det sista – när bilen helt enkelt kommer köra åt sidan och stanna.
Exakt hur tekniken ska fungera är inte helt klart än och det lär ju finnas en hel drös olika beteendekantbollar. Men tekniken är tänkt att bli standard i alla modeller och det innebär standard. Alltså en funktion som inte kommer gå att stänga av.
Yes. Me like.
Volvos Care Key gör det möjligt att ange hastighetsbegränsning för den som lånar bilen
Har jag sagt att jag älskar mycket av det Volvo gör just nu. Ännu en skitspännande grej: Care Key, som kommer gå att få med Volvo-modeller från och med 2021.
Care Key är en ”nyckel” med inbyggd hastighetsbegränsning. En begränsning som sätts av ägaren. Användarscenariot är när ett barn lånar bilen och får finna sig i att föräldrarna har ställt in en maxhastighet för bilen när den är utlånad.
Visst. Andra sätt är förstås att prata med sitt barn om hastigheter och bilkörande, men hej.
Artikeln tar också upp möjligheten att försäkringsbolag kan bli intresserade av att hoppa på tåget och sänka premien för förare som har Care Key. Då skulle man även kunna ställa in det för sig själv, som en del i en säkerhetskörningsrankningsparameter vid premienivåsättandet.
Oavsett gillar jag hur Volvo tänker kreativt kring själva bilden av bilen som koncept och fenomen. De gör det dessutom väldigt smart: de zoomar in på det som Volvo mer än något sannolikt står för (säkerhet) och uppgraderar digitaliseringssamtiden.
Hur vanliga är smarta högtalare i olika länder?
En infografik att reflektera över en stund. Uppskattningar kring antalet smarta högtalare i ett antal länder, samt hur stor andel av alla internetanvändare i landet som använder den typen av enhet minst en gång i månaden.
Som sagt: uppskattningar och ingen sanning. Vi kan väl tänka att den svenska marknaden är i nivå med Frankrike och Tyskland. Men oavsett något att börja fundera och resonera kring. Hur ”låter” ditt varumärke. Vilken slags interaktioner – och därmed vilka slags kompetenser – behövs för att kunna verka och göra affärer i ett ljudinternet. Förstås sömlöst i relation till det internet vi är vana vid. Vad är UX i en ljudvärld?
Igår släppte Apple en ny version av sina Airpods-hörlurar. Med handsfree-Siri-funktionalitet. Med andra ord som inte längre kräver att användaren trycker på en knapp för att aktivera Siri. Siri kommer finnas och vara på hela tiden – var man än är. För att kunna prata med, men också för att kunna komma med relevant och kontextuell information.
Och vi kan väl åtminstone vara överens om att det är tjänstefel att inte åtminstone göra det man kan för att tagga upp sitt innehåll och sina funktioner för röstsök och röststyrning om bygger ny webb 2019?

AR/VR
Nvidia släpper plattform för kollaborativt 3D-skapande
Grafikkortstillverkaren Nvidia har gått och blivit en av de absolut tyngsta chipspelarna. Och därmed ett av de viktigaste företagen för våra uppkopplade liv.
Senaste initiativet verkar lite tyda på att Nvidia börjar bli lite väl uppfyllda av sig själva: Omniverse. ”Open, interactive 3D-design collaboration platform for multi-tool workflows”. Ett plattform som ska möjliggöra samarbete via vanliga 2D- och 3D-program.
Typ Slack för 3D-animering.
Men plattformen ska också göra det möjligt att korssamarbeta verktygsmässigt. Två olika 3D-skapare kan sitta i två olika verktyg och gemensamt jobba med samma animationer – och se realtidsuppdateringar. Lite det Facebook satsar på att göra med sin chattplattform, alltså: välj det chattverktyg du trivs bäst med – Facebook ser till att ditt meddelande hamnar i den chatttjänst som den du chattar med föredrar.
Det är ju dit vi är på väg. Och som kommer bli en rejäl utmaning för många företag.
Bring your own everything.
Briljant! AR-Farmville, here we come
Bekvämlighetsekonomin
Waymo kan utöka försöken med sin självkörande taxitjänst
Waymo kan vara på gång att bredda sin självkörande taxitjänst. Man släppte precis nyheten att man investerat i stor serviceanläggning som bättre ska kunna serva bilarna – och därmed kunna skala upp verksamheten.
Trots att det än så länge är ett väldigt litet försök säger Waymo själva att 400 personer varje dag utnyttjar tjänsten. Och det i sig är rätt coolt.
Mobilt
Bytedance lägger till miniprogram i nyhetsaggregeraren Toutiao
Nu gör även Bytedance, företaget bakom kortvideoappen TikTok, en WeChat: man introducerar miniprogram i sin nyhetsaggreggeringstjänst Toutiao.
Ser ut att funka på ungefär samma sätt som andra befintliga varianter (sedan WeChat introduderade miniprogram 2017 har även Ant Financial/Alipay och Baidu släppt egna varianter). Alltså ”appar”, eller miniwebbplatser, inuti en app. Med möjlighet att sätta företagsspecifik prägel likt en vanlig app, snarare än alla sidor ser exakt likadana ut som på Facebook.
Det finns numer över 1 miljon miniprogram i WeChat och antalet ökar för varje dag. Helt i linje med den allmänna plattformsutvecklingen. Ny ekosystem som föds och skakar om de befintliga (som i det här fallet Apples och Googles appduopol). Här hemma har Apple gett sig på ungefär samma sak i iMessage utan att alls ha fått samma genomslag.
Vi ser också hur exempelvis Alibaba börjar göra det möjligt att sätta upp sin anpassade shop på plattformen, snarare än som hos Amazon där allt ser likadant ut. Via stories håller samma sak på att hända även i våra sociala medier, med större möjlighet till varumärkesspecifika uttryck.
Och webbplatser och appar som vi lärt oss att känna dem börjar allt mer nå vägs ände.
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör