Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
- Del 2: Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin/Prenumerationstjänster
Ekonomi och finans
Ubers börsintroduktion är en flopp så här långt
I fredags var det börspremiär för Uber och det gick… sådär.
Årets överlägset mest hypade börsintroduktion värderades i spekulationer i början av året uppemot 120 miljarder dollar, för att sedan så sakteliga sjunka fram till själva noteringen. Tilll sist blev introduktionsspannet 44-54 dollar, för att slutligen låsas på 45 dollar och en värdering om 80 miljarder. Men inte ens det var ett helt marknadsanpassat pris: Uber (eller mer formellt Uber Technologies – likt Spotify alltså med ett techpåhak i namnet) avslutade sin första börsdag på 41,57 dollar. 7,6 procent under öppningspriset. En av de sämsta meganoteringarna någonsin.
De timmar som Uber hann handlas kostade alla som köpte till introduktionspriset 618 miljoner dollar. Ouch. Som av en händelse föll konkurrenten Lyft nästan exakt lika mycket. Och Ubers största ägare, japanska Softbank som före noteringen ägde 15 procent av Uber, hade inte heller någon rolig börsdag som följd: minus 6,7 procent.
Nu ska Softbanks investering i Uber ha lett till en vinst på 3,8 miljarder dollar (ja, om de skulle dumpa hela innehavet), så de kanske inte gråter hela vägen till banken, men det visar att förtroendet för såväl Lyfts som Ubers framtida potential är milt sagt naggat i kanten. Kinesiska konkurrenten Didi Chuxing, som köpte Ubers kinesiska verksamhet och dessutom investerade 1 miljard i Uber (för att det är så det funkar mellan konkurrenter nuförtiden) har känt av samma motvind. Uber gick 1,8 miljarder dollar back förra året och Didis facit blev nästan exakt detsamma: 1,6 miljarder. I slutet av förra året gick rykten om att Didi skulle hinna börsnoteras före Uber, men nu är hela börsnoteringen ett stort frågetecken. När och ens om den nu blir av.
Att både Ubers och Lyfts har halkat under sina respektive introduktionspriset säger förstås absolut ingenting om vad som kommer hända framåt. Många unga börsföretag svajar betänkligt i början. Men med tanke på världsekonomin börjar få rejält med socker i tanken så minskar marknadens riskaptit och tålamod för företag som bränner pengar likt ett valborsfirande. Det ger mindre arbetsro för de börsnoterade företagen (fråga Twitter eller Snap), sämre möjligheter att få nya pengatillskott – vilket i förlängningen också gör det svårare för andra startups att hitta kapital.
Fortsättning följer, som vanligt.
Uber Now Ranks Among the Worst Performing Mega-U.S. IPOs Ever
It was not an auspicious debut for the ridesharing giant.
Lyfts första kvartalsrapport som börnoterat bolag: blöder pengar i ett rasande tempo
Igår redovisade Lyft sin första kvartalsrapport som börsnoterat företag och whoa mama vad de blöder pengar. Omsättningen landade på 776 miljoner dollar, medan förlusten noterades till 1,14 miljarder. På ett kvartal.
Nu var mycket kopplat till engångsutgifter i samband med börsnoteringen, men det är ändå rätt.. svindlande.
Omsättningen nära nog fördubblades jämfört med 2018, från 397 miljoner till 776. Företaget har nu 20,5 miljoner aktiva förare, 5,5 miljoner fler än Q1 2018.
Enligt Lyft ska 2019 dessutom vara ”peak losses”. Men vägen från ”vi förlorar så inihelvete mycket pengar” till ”vi går med vinst” är sannolikt… rätt lång.
Lyft lost $1.14B in Q1 2019 on $776M in revenue | TechCrunch
In its first-ever earnings report as a public company, Lyft (Nasdaq: LYFT) failed to display progress toward profitability. The ride-hailing business,
Softbank funderar på att börsnotera sin techinvesteringsfond Vision Fund
En av världens största techinvesterare är varken amerikansk eller kinesisk – utan japansk. Internetkonglomeratet Softbank har plöjt ner miljardbelopp i några av världens största techföretag – ofta via sin investeringsfond Vision Fund. Nu kan även den kanske vara på gång att börsnoteras i vad som i så fall lär bli rätt massiv börsintroduktion, med tanke på att fonden sitter på ett investeringskapital om 100 miljarder dollar.
Softbank uppges vara på väg att dra igång en helt ny fond och intäkter från en börsnotering av Vision Fund skulle förstås kunna sitta fint i det läget. Att se hur det går den saken – och Vision Fund. Vad gäller ett eventuellt börsinträde men också i samband med den ordinarie driften.
Softbank fick nämligen under förra året ett rätt stort problem med just Vision Fund. En av de absolut största finansiärerna är nämligen Saudiarabiens statliga investeringsfond. Ekonomiska kopplingar till Saudiarabien är förstås i sig alltid lite lätt minerad mark, men efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi blev det rejält mycket värre. Som oro för att företag kan tacka nej till investeringar från Vision Fund på grund av de saudiska kopplingarna. Man kan tänka sig att Softbank funderar på hur de kan manövrera ut Saudiarabien från fonden.
SoftBank Said to Mull IPO of $100 Billion Vision Fund
Japan's SoftBank Group Corp is considering an initial public offering of its $100 billion Vision Fund, a source familiar with the matter said.
Apple köper ett företag varannan eller var tredje vecka
Okej, det är… en del. Av techjättarna står Apple rätt överlägset för de minst spektakulära uppköpen. Faktum är att Apple bara har köpt ett bolag för mer än 1 miljard dollar (hörlursföretaget Beats för 3 miljarder dollar). Om vi inte tar hänsyn till inflationen så är Beats det enda uppköpet där Apple har tvingats slanta upp mer än 500 miljoner dollar. I sammanhanget typ ingenting. Senaste stora uppköpet, musikigenkänningstjänsten Shazam, landade på 400 miljoner.
Nu köper även övriga techjättar precis som Apple mindre företag mest hela tiden, men att ”hela tiden” för Apple är ett uppköp varannan eller var tredje vecka hade jag nog inte räknat med. Senaste sex månaderna anger Tim Cook att Apple har köpt 20-25 företag (jag gillar att han inte kan säga säkert…)
No Title
No Description
Övrigt
Google I/O 2019: alla nyheter som presenterades under konferensen
Dagens I/O-presentation från Google var på sätt och vis en kopia av Facebooks motsvarighet förra veckan: i sig inte särskilt många helt nya funktioner. Handlade mest om förädling och förfining av befintliga produkter och tjänster, bland annat från förra årets I/O.
Detta är dock inte samma sak som att vi inte fick se saker som är imponerande – och som har potentiell reell praktiskt nytta. Små saker som kan ge stor hjälp i vardagen.
Hela presentationen avslutades med en sammanfattning av det som presenterades. Både vad gäler själva produktnyheterna, men även tankar om Google självt:
We moving from a company that helps you find answers to a compnay that also helps you get things done. And all the products we’ve shown you today share a single goal: to be helpful.
At the same time we wanna ensure that the benefits of technology are felt everywhere, continue to uphold our foundation of user trust and build a more helpful Google for everyone.
Orden levererades efter presentationens sista pass: om Googles satsningar inom AI. Att just det passet låg sist och att det var Jeff Dean, Googles AI-chef, som fick avsluta var givetvis ingen slump. AI är inte bara en grundplatta i Googles syn på framtiden utan också en central del i alla produkter som Google presenterade idag. I många fall är det dock oklart när det som presenterades kan dyka upp i våra enheter.
Google sök
- Full coverage: En funktion från News kommer till sökfunktionen: möjlighet att få lite olika infallsvinklar på en aktuell händelse
- Podcasts i sökresultatet: Förutom att det kommer att gå att söka så kommer det också gå att lyssna på poddarna direkt i sökresultatet.
- AR i sökresultatet: Se 3D-modeller direkt i sökresultatet, dra ut det och placera det som AR-objekt i verkligheten framför dig. Gäller även produkter.
Google Lens
Googles kamera får ännu mer smartness:
- Peka kameran på en meny och få de populäraste rätterna uppmärkta, med möjlighet att se användarbilder och recensioner (kort sagt vet vi nu varför Google tidigare i år gick ut med uppmaningar att ladda upp matbilder till My business)
- Bättre hantering av notor: Dela upp notor och räkna ut dricks
- Bättre översättning: Lens för Google Go (sökappen för ”instegsmobiler”) kommer kunna läsa upp översatt text och inte bara visa den (för de språk som har stöd).
Google Duplex
- Googles smarta telefontjänstmedarbetare kommer till webben: Duplex kan fylla i webbformulär automatiskt
Google Assistant
- Googles röstsök blir snabbare och säkrare: Mer av hanteringen för Assistant kommer att ske direkt i enheten, vilket gör att interaktionerna kan bli upp till 10 gånger snabbare än idag. Verkar dock bara komma till Pixel-mobiler.
- Bättre enhetsstyrning: Assistant kan utföra kommandon över flera olika appar, kan bland annat skicka meddelanden, bifoga bilder i meddelanden och skriva mejl.
- Continuous conversation: Man behöver inte säga ”Hey Google” lika ofta, utan att behöva upprepa triggerfrasen varje gång.
- Picks for you: Assistant blir ännu bättre på att personalisera sökresultat och visa rätt innehåll, kan handla om poddar, recept eller evenemang.
- Bättre personlig kontextualitet: Assistant ska bli ännu bättre på att förstås vad frasen betyder utifrån allt vad Assistant vet om dig (exemplet ”Mom’s house”, som kan vara både mammas hus och en restaurang som heter så)
- Personal references: möjlighet för dig att manuellt finjustera rekommendationerna
- Driving mode: Assistant går in i billäge när man sätter sig i en bil (Assistant kommer även till Waze)
- Möjlighet att stänga av ett larm enklare: bara att säga ”stopp”.
Integritet
- Genväg till integritetsinställningar: nås från alla kontons profilbiler och får mer framträdande plats i inställningarna
- Autoraderingsfunktionen rullas ut: möjlighet att ställa in så att app- och platsdata raderas automatiskt
- Google Maps får incognitoläge
- Federated learning: Inlärning ska vara mindre beroende på att samla in användardata. Mer information lagras lokalt i enheten.
Tillgänglighet
- Live transcribe: Live-transkriberingsfunktionen finns nu på 70 språk
- Live caption: Transkribering av video. Inte live, alltså. Funkar i alla appar och på webben och utan uppkoppling.
- Live relay: Telefonsamtal möter chatt. En döv användare kan skriva och meddelandet läses upp för den hörande användaren i andra användaren och omvänt: att tal blir text.
- Project Euphonia: Ett projekt att göra röstigenkänning bättre på att känna igen tal från människor som har svårt att prata (som följd av t ex stroke eller ALS). Gäller även annat, som människor som är helt paralyserade. Möjlighet för dessa användare att ”programmera” uppläsning, skrivande eller vad vissa ansiktsuttryck ska göra. Kort sagt möjligt att personalisera hjälpmedel för funktionsnedsatta.
Nest Home Hub och Nest Home Hub Max
- Google Home Hub byter namn till Nest Hub: All Googles hemmahårdvara kommer numer att ligga under Nest-varumärket.
- Nest Hub Max: En större Hub, med tiotumsskärm med kamera. Kameran kan användas som alla Nest-kameror.
- Google Duo: Nest Hub Max har stöd för samtal med alla Android-enheter eller Chrome i Windows
- Voice Match byggs ut med Face Match: Kameran i Nest Hub kan identifiera individer. Hanteras lokalt i enheten även här.
- Kan sänka ljudet i en Nest Hub bara genom att höja handen
- Kostar 229 dollar. Priset för Nest Hub sänks till 129 dollar, kommer till 12 nya länder och får 9 nya språk. Sverige är ett av länderna som får Hub Nest.
Pixel 3A och 3A XL
- Som väntat kom ny mellanprismodell av Pixel: pris från 399 dollar. Tre färger: Just black, Clearly white och Purple-ish. HAR HÖRLURSUTTAG!!! Kommer till 12 länder, dock inte Sverige.
- Har samma fotomjukvara som Pixel 3: Alltså bland annat Night sight
- AR-vägbeskrivning: Pixel-användare börjar få stöd för AR-instruktioner i Maps
Android Q/10
- Ska nu finnas över 2,5 miljarder aktiva Android-enheter
- Särskilt gjort för vikbara telefoner: Som… Samsungs Fold…
- Stöder 5G
- Smart reply: funkar i alla meddelandeappar i Android.
- Får mörkerläge
- Mer fokus på integritets- och säkerhetsinställningar
- Operativet kan upppdateras i bakgrunden – utan att starta om mobilen
- Focus mode: välj vilka appar som du inte vill få notiser från, t ex när du vill koncentrera dig
- Family link: bättre föräldrakontroller
BBS-lagen (och indirekt Artikel 13) prövas i svensk domstol
Ni vet EU:s upphovsrättsdirektiv? Mer specifikt den som kallades Artikel 13 (som blev artikel 17 i slutgiltiga direktivtexten), alltså att plattformar som låter användare ladda upp eller lägga ut material som kan vara upphovsrättsskyddat blir ansvariga för det som användarna delar? Direktivet ska vara nationell lag i medlemsländerna inom två år, men redan nu provas artikel 13 i svensk domstol.
I Eskilstuna tingsrätt pågår just nu en rättegång mot den som drog igång och administrerade Stå upp för Peter Springare-gruppen på Facebook. Åklagarsidan argumenterar att personen i fråga var ansvarig för det som användarna la ut, saker som bröt mot exempelvis hets mot folkgrupp-lagrummet.
Vad har det här med upphovsrätt kan man undra? Det åklagar lutar sig på är den så kallade BBS-lagen som gällt i Sverige sedan 1998. Denna anger ett direkt ansvar för att den som tillhandahåller en ”elektronisk anslagstavla” också har ett direkt ansvar för att ta bort ”eller på andra sätt” förhindra spridning av material som bryter mot någon lag. Här ingår även, uttryckligen, upphovsrättsbrott.
Det är första gången som den här lagen provas i domstol och den lär vandra hela vägen till HD. Den kommer kunna ge viktiga ledtrådar kring hur svenskt domstolsväsende kommer att se på ansvarsfrågan relaterat till EU:s nya upphovsrättsdirektiv (åtminstone just artikel 13/17).
Stå upp för Sverige-grundaren nekade till brott i rätten
Stå upp för Sverige-grundaren nekade till brott i rätten
Amazon beredda att betala för publicisters internationella expansioner
Huh. Amazon gör som de flesta andra techgiganter: betalar företag för att skapa innehåll åt dem. Närmare bestämt kommer uppgifter om att Amazon är beredd att (del)finansiera amerikanska publicisters internationella expansioner. Anledningen? Så att de tjänsterna kan skicka mer (annons)trafik till Amazon.
Det verkar alltså som att Amazon tycker att de aktuella publicisterna ska utöka sina läsarskaror. Fler läsare betyder fler potentiella Amazon-länkningar. Men det skulle också kunna innebära en global utrullning som åtminstone delvis linjerar med Amazons egen.
På Google-språk hade det här hetat TAC. Trafikanskaffningskostnader. Alltså de pengar som Google lägger på andra företag för att säkerställa trafik till de egna tjänsterna – trafik som sedan ska ge annonsvisningar. Det är dessutom Googles jobbigaste kostnad (pengarna Google satsar på att få fortsätta vara förvald sökmotor i iOS lär vara den största delposten). Och det är inga småpengar: TAC står för över 20 % av annonsomsättningen.
Exakt hur Amazons ”betalmodell” i så fall ser ut i det här sammanhanget återstår att se. Men det verkar vara så pass mycket pengar att åtminstone några publicister uppges vara intresserade av att hoppa på tåget. Med de risker som kan finnas med ett sådant samarbete.
Amazon wants to pay the New York Times and BuzzFeed to expand to reach shoppers outside the US
Big US publishers already make money from Amazon’s ”affiliate” business. Amazon wants them to make more, and may pay them upfront.
Apple har gjort sitt första egna spel på länge – om Warren Buffett
Så har Apple gjort sitt första egna spel på en mindre evighet. Ett spel där man får spela… Warren Buffett. Alltså multimiljarden som är en tung Apple-investerare. Man vet att man är en viktig aktieägare när företaget du äger aktier i gör ett helt spel baserat på din barndom.
Det gör kan alltså vara en lite kul engångsgrej. Men att det kommer kort efter det att Apple presenterade sin nya spelprenumerationsplattform Arcade gör förstås att det är svårt att inte tänka tanken att det kan vara mer än så.
Techjättarna har plöjt ner högvis med pengar i försök att få andra att utveckla för techjättarnas tjänster. Har handlat om videoskapare och publicister. Och speltillverkare. Jag har sett spekulationer att Apple kommer att satsa en halv miljard dollar på spel till Arcade. Alltså finansiera andra som utvecklar (exklusivt) för Apples speltjänst
Ja, eller så gör man det helt själv och kapar mellanhänderna.
Nu tror jag inte Apple vill göra alla spel själv, inte minst eftersom konkurrensmyndigheter i USA och Europa redan har lite issues med Apple. Men som satsning för att driva plattformen är det inte otänkbart. Till att börja med…
Apple quietly released its own iPhone game, starring Warren Buffett
Apple has apparently made its first game in years, in partnership with, of all people, Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway. The game, called Warren Buffett’s Paper Wizard, allows you to recreate the early career of the titular charact
Ny, avancerad funktion till Teslas Model 3 – en… dragkrog
Ni vet det jag brukar skriva om att den största kundnyttan finns i småskruvandet snarare än de powerpointsföretagsledningsvänliga mastodontwebbdigitaliseringsprojekten? Teslas Model 3 får en ny funktion. En… dragkrok.
Tesla launches tow hitch for Model 3
Tesla finally launches one of the most owner-requested features for the Model 3: a tow hitch – but it is…
Gummiankor som meshnätverk vid stora katastrofer
Helt briljant semi-low-tech-intiativ. Gummiankor som meshnätverk.
Initiativet ClusterDuck backas av IBM och tanken är att kunna skapa ett enkelt nätverk för internetåtkomst när infrastrukturen i ett samhälle har släggats sönder av en naturkatastrof. Och svaret visade sig alltså mer eller mindre vara gummiankor. Stryk – och vattentåliga gummienheter som tillsammans alltså skapar ett uppkopplingsnätverk. Kan även användas för att räddningspersonal ska kunna skicka ut information till nödställda.
Smart och väldigt bra initiativ.
Och framförallt: Bästa. Namnet. Ever.
’ClusterDuck’ is IBM’s Rubber Duck-Inspired Wifi System for Emergency Relief
A new concept for providing emergency wifi to areas struck by natural disasters has completed a successful test in Puerto Rico. The system uses rubber duck-inspired devices to create what the developers are calling a ”ClusterDuck” network for disaster victims to connect to.
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör