Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
Digitalisering
Holländsk stad börjar odla trädgårdar på tak till busskurer
Åh vad jag älskar det här. En stad i Nederländerna som odlar ”trädgårdar” på taket till busskurer. Ett initiativ som har flera syften. Ge mer grönområden för stadsbin, fånga upp regnvatten, suga upp avgaser, dämpa buller – och bara få stan att bli lite grönare.
Det här är digitalisering i sin bästa form. Analog digitalisering. Det som digitalisering egentligen handlar om: tänka nytt, inte teknik. (Sen är tekniken förstås oftast möjliggörare, men ni fattar.)
Det vi ser mer och mer av är hur ”döda” ytor i städer används till allt mer nyttiga saker. Som ”vindkraftverk” vid sidan av vägar som drivs av vinden som genereras av de passerande fordonen.
Alla såna här initiativ är så sjukt värda en jätteapplåd.
(Dessutom förstås extraplus för göteborgsnivån i inlägget.)
World Economic Forum on LinkedIn: #environment | 99 comments
Buzz stops. 📕 Read more: https://wef.ch/2ltQNnY #environment | 99 comments on LinkedIn
Hyr hotellrum – få fullskalig flygsimulator på köpet
Japp. Klart man kan hyra ett hotellrum med en fullständig flygsimulator i. Åtminstone i ett hotell intill en flygplats i Japan.
För nöjet får man hosta upp runt 2100 kronor per natt, men vill man också få tillgång till själva flygsimulatorn så får man lägga på runt 2600 kronor till. Men hej, då ingår en nittiominuterssittning med en ”kvalificerad flyginstruktör”.
Visst, är i mångt och mycket en PR-grej till hotellets femtonårsfirande, men i dessa Airbnb-tider så måste förstås också hotell allt mer börja motivera varför gäster ska välja just dem. Och då inte bara för läge eller lågt pris, utan för allehanda kringtjänster. Ja, eller kanske till och med, som här, göra hotellet till själva målet för resan snarare än bara en huvudkudde mellan de riktiga aktivitterna.
Spa, the next generation.
Airport Hotel Builds a Full-sized Flight Simulator Into a Guest Room | Digital Trends
Aviation fans flying out of Tokyo’s Haneda Airport, there’s a new hotel room designed just for you. It features a full-size Boeing 737-800 flight simulator, though you’ll have to pay extra to use it. The Haneda Excel Hotel Tokyu opens the room this week, with flight lessons offered by a qualified flight instructor.
Ekonomi och finans
Netflix kvartalsrapport Q2 2019: rejält sämre användartillväxt än väntat
Vad är jätteroligt 17 juli 2019? Att inte äga Netflix-aktier. Q2-kvartalsrapporten sämre än väntat – och aktien kollapsar över 10 procent i efterhandeln.
Omsättningen nästan prick på förväntningarna och vinsten bättre än väntat. Antalet nya prenumeranter var däremot rejält mycket sämre än väntat: 2,7 miljoner mot förväntade 5 miljoner. Dessutom var vinsten, trots att den överträffade förväntningarna, sämre än för ett år sedan. Anledningen? Pengarna som Netflix plöjer ner i originalinnehåll. Tidigare har Netflix sagt att 2019 skulle bli ”peak läggaskitmycketpengar på innehåll”, men företaget har sedan dess luddat till det uttalandet. Läs: den ökande konkurrensen lär göra att de kommer fortsätta blöda pengar på det här området längre än så.
Netflix har höjt priserna i omgångar bara senaste året eller så och pratet om reklam, alltså reklam OCH prenumerationsavgift, blir allt vanligare. Den här typen av ekonomiska nyheter lär inte minska de ryktena.
Och hur stora Netflix än är på strömningsområdet så har de bara ett sätt att tjäna pengar idag. Även om de lägger till annonser så tjänar de bara pengar på strömning. Konkurrenterna, som är rejält mycket större, har inte det handikappet och har inga problem att subventionera sönder konkurrensen.
Jag tror fortfarande att det snarare är ett ”när” än ”om” Netflix finns på plattformar som Apple TV.
Antalet Netflix-prenumeranter minskar i USA för första gången sedan 2011
Mer från Netflix kvartalsrapport. Inte bara var antalet nya användare rejält sämre än väntat – för första gången sedan 2011 (när Netflix delade upp dvd- och strömningsverksamheterna) så förlorar Netflix användare i USA. Runt 130 000 under det andra kvartalet, närmare bestämt. Och prishöjningarna verkar ha varit en rätt stor anledning.
Det – och att företaget inte kunde skaka fram tillräckligt mycket nytt originalinnehåll, tydligen. Vilket gör att Netflix har hamnat i ett jobbigt skruvstäd.
Syftet med prishöjningarna var mycket för att finansiera nytt material, men om prishöjningarna gör folk mindre sugna på att prenumera så får Netflix in mindre pengar. Mindre pengar betyder mindre nytt innehåll, vilket alltså också gör tjänsten mindre intressant.
Netflix suffers first major loss of US subscribers, blames price hikes
Netflix didn’t add nearly as many subscribers as the company projected it would in the second quarter of 2019, and saw a loss in U.S. subscribers for the first time since 2011, when the company separated its DVD mail-order system and streaming platform.
Microsofts kvartalsrapport Q4 2019: bästa räkenskapsåret någonsin med historiskt intäktsskifte
Microsoft missade som bekant mobiltåget så att det sjöng om det, men har sedan dess lyckats med ett rätt imponerande omställningsarbete. Bort från konsument och faktiskt nästan även bort från kontorsmjukvara till molnlösningar och annan backend-teknik. Igår var det dags för kvartalsrapport och det ska tydligen ha varit Microsofts bästa år någonsin intäktsmässigt.
Och när Microsoft sammanfattade sitt senaste börsår (Microsoft har ett brutet räkenskapsår) så blev det även på ett annat sätt ett historiskt kvartal: för första gången var molntjänsterna det segment som omsatte mest pengar.
Ett genomfört paradigmskifte, om man så vill.
Totalt blev intäkterna 33,7 miljarder dollar för kvartalet med en vinst på 13,2 miljarder. Fördelat blev kvartalsresultatet:
- Productivity and business processes: 11 miljarder (+14 %)
- Intelligent cloud: 11,4 miljarder (+19 %)
- More personal computing: 11,3 miljarder (+4 %)
Så förutom att molntjänsterna är störst växer de också snabbast medan konsumentsegementet börjar närma sig nolltillväxt.
Gällande molntjänsterna var Azure åter huvudnumret, upp 64 %. Imponerande förstås, men tempot börjar sakta in. Även här finns tak för tillväxt.
Ett litet utropstecken i Productivity and business process-segmentet är LinkedIn. Omsättningen ökade med 25 % (även om vi inte vet vad det innebär i reda pengar). LinkedIn verkar dessutom vara den verksamhet inom segmentet som procentuellt ökade mest. Helt i linje med hur det ser ut för i princip alla de största sociala medierna (åtminstone dem som har ett antal år på nacken): användartillväxten börjar mattas av eller till och med närma sig noll, men företagen bakom plattformarna blir allt bättre på att tjäna pengar på de befintliga användarna. Hade varit intressant att veta mer om LinkedIn-intäkterna, dvs. vad det är som främst drivit på omsättningen (Fler privatpersoner betalar? Fler företag lägger pengar på betaltjänster? Högre annonsintäkter? Skulle jag gissa är det nog de sakerna – fast i omvänd ordning).
Microsoft gick i april och blev det tredje biljondollarföretaget i modern tid och har rätt stadigt innehaft toppositionen i värderingsligan sedan dess. Gårdagens kvartalsrapport skickade upp aktien till ny all-time high i efterhandeln, så när börsen öppnar senare idag lär Microsoft dryga ut avståndet till tvåan Amazon.
Amazon och Apple: your kvartalrapporteringsmove.
http://bit.ly/2Y2assN
Övrigt
Kodningspionjären Alan Turing hamnar på den brittiska femtiopundssedeln
Hur vet man att kodning på riktigt blivit mainstream? När ansiktet på en av pionjärerna på området hamnar på en sedel: Alan Turing (okej, avkodare, men hej – ni fattar).
Alan Turing är mest känd som en av dem som knäckte nazisternas kod under andra världskriget och som därmed ska ha kortat kriget. Men det han numer allt mer förknippas med ligger ännu mer i tiden: Turing-testet. Alltså det test som Turing drog upp riktlinjerna för redan på femtiotalet, med syfte att kunna se om maskinerna är kapabla att ”tänka” själva. Ett test som idag används för att avgöra hur bra en maskin eller en AI-algoritm är på att efterlikna mänskligt beteende så bra att en människa inte kan skilja på det som kommer från en människa och det som är artificiellt skapat.
Ni vet, saker som Googles Duplex-AI som inte bara klarar av att förstå och svara på det som sägs med en röst som låter mänsklig, utan även kunna imitera även andra delar av mänsklig interaktion – som alla småord vi stoppar in för att bekräfta den vi pratar med.
Att Turing hamnar på en sedel nu är både väldigt passande och väldigt ironiskt. Eftersom, tja, sedlar…
Computer Science Legend Alan Turing to Appear on New £50 Note in UK
The Bank of England has announced that legendary British mathematician and computer scientist Alan Turing will appear on the new £50 note in the UK. Turing was chosen from thousands of names that were submitted by the public for possible inclusion on the British currency.
Forskare har kommit fram till teknik som kan förutse brokollapser från rymden
Sjukt coolt. Forskare har hitta en metod att övervaka broar via satelliter i rymden för att på så sätt kunna förutsäga broras flera månader innan de händer.
Via übervassa kameror och allehanda smarta algoritmer kan satelliter skicka radarbilder på broar som kan visa på millimetersmå förändringar i bron. Man skapar en 3D-kopia av bron och jämför sedan löpande verkligheten med den virtuella bron. Det ska göra att små, små tecken på potentiellt farliga förändringar i konstruktionen kan flaggas betydligt tidigare. Tydligen dessutom betydligt mer realtidslöpande än dagens fasta sensorer.
Nu ska jag inte säga att jag har full koll på exakt hur det fungerar – och jag har ännu sämre koll på dagens övervakningsmetoder. Men om forskarna bakom tekniken säger att det är ett stort steg fram för att säkra broar så är jag inte den att säga emot.
Det som förstås är ännu bättre är att tekniken inte bara kan användas för broar, utan för alla typer av ”stora infrastrukturprojekt”. Men jag misstänker att det är så här det kommer att fungera, även på mikronivå. Att våra prylar, och våra fastigheter, än mer än idag kommer hälsochecka sig själva och varna för framtida skador och problem långt innan de händer.
Forskarna kan förutse brokollapser från rymden
University of Bath har tillsammans med Nasa utvecklat ett system som använder satelliter för att förutse broras. Tekniken kan mäta förändringar ned till millimetern.
Ännu en fantastisk retrokonceptelbil – från Estland
Nu är jag lite småkär igen. För tredje gången på lika många veckor. Först för Volkswagen presenterade en eldriven version av den klassiska folkabussen, sedan för att det kommer en elversion av Mini Cooper och nu för att estländare siktar på att göra en galet retrosöt trehjulig elbilshistoria.
Nobe 100 har tre hjul, plats för tre passagerare och är designad som hyllning till det som sägs vara den första ”bilen” med förbränningsmotor (och ja, det är SJUUUUUKT snygg). Än så länge finns Nobe bara som några få prototypexemplar som följd av en crowdfundingkampanj och nu söker företaget bakom bilen ytterligare 100 000 dollar för att genomföra tester och börja producera bilen.
Dessutom har företaget en hållbarhetsvision som ska genomsyra såväl material i bil som var bilen ska tillverkas (nära kunder för att minimera båttransporter). Och tanke om parkering. På sidan av husväggar, med en bilversion av de upphängningsanordningar som finns för cyklar (en helt annan, väldigt intressant diskussion).
Nu har vi ingen aning om det här nånsin tar fart, men å vad jag hoppas det. Sa jag att den har inbyggd espressobryggare?
Estländare lanserar elbil med tre hjul
En trehjulig elbil med espressobryggare ombord och möjlighet till vertikal parkering. Galet eller genialt? Företaget bakom planerna söker nu gräsrotsfinansiering.
Behöver vi en elbilsemoji? Klart vi behöver en elbilsemoji
En emoji föreställande en bil med en laddstation? Fullständigt självklart. Tycker organisationen Electrify America, som nu startat ett upprop för att få till en sådan (de har till och med bjussat på förslag på hur en sån emoji kan se ut).
Emoji har som bekant kommit långt från ASCII-smileys. Nu är det inte bara normalt att stoppa in emojis både här och där (ja, även i jobbsammanhang! 😱) Men emojis blir mer och mer ett språk helt i sin egen rätt, med egna målgruppsspecifika subbetydelser.
Men det stannar inte där. Likt så mycket annat finns det ett organ, Unicode Consortium, som avgör vilka emojis vi har att välja på. Och vilka nya som varje år kvalar in i samlingen. Det gör att emojis också blir en spegling av vår tid.
Det är ingen slump att vi börjar få regnbågsemojis och allt fler grönsaker. Eller att de företag som sedan får designa sin egen version av en ny emoji ändrar på en befintlig. Som när Apple bytte ut pistolemojin mot en leksakspistolsvariant. Stora och små politiska ställningstaganden.
Emojis kan också bli politiska på andra sätt. Som att företag kan ta mer eller mindre subtil politisk ställning genom att lägga till en emoji. Eller välja en viss emoji. Något som förstås också kan landa helt fel, när ett företag missuppfattat eller inte haft koll på en emojis underbetydelse. Eller betydelse inom en grupp. Eller mot en grupp.
Visst. Emojipaletten är långtifrån komplett och också långt ifrån representativ för hur verkligheten ser ut. Finns säkerligen krafter inte minst på högerkanten som saknar en hel hög symboler att uttrycka sig med (även om även de förstås blir kreativ i sin emojianvändning).
Men det kanske är precis det som är poängen med emojis. Att vara en spegel av verkligheten. Men med ett verklighetsförbättrande filter.
Och i de fall emojivärlden inte har kommit ikapp verkligheten? Precis som nu, bara att bli kreativ. 🚘🔌
An EV emoji? Electrify America proposes ’Electric Vehicle With Charger’ to Unicode Consortium
There are about 3,000 emojis, but none for electric cars. Electrify America is out to change that with a formal proposal and a new petition for an EV emoji.
Apple presenterar de nya emojis som kommer med iOS 13
I höst kommer vi iOS-ägare (säkert motsvarande för Android) åter kunna kommunicera lite mer nyanserat. Kort sagt: dags för nya emojis.
Jag skrev igår om emojis och att de är både en spegel av vår nutid och en strävan mot en bättre version av densamma. De nya emojisarna är alltså även de tecken i tiden.
Det handlar mycket om inkludering (sexuell orientering, hudfärg och funktionsnedsättning) plus mer vegetarisk mat. Och så får vi en skunk, vilket på sätt och vis skulle kunna vara den mest politiskt laddade av de nya symbolerna. Ja, eller bara en väldigt kärnfull sammanfattning av mycket just nu.
Sen får vi också en bland annat en gäspning, smör, en våffla, en sengångare och en banjo. Även dessa lär säkert komma till nytta i samhällsbeskrivandet.
Sen kan vi förstås redan nu börja fundera på vilken snuskig betydelse respektive ny emoji kommer att få.
Apple offers a look at new emoji coming to iPhone this fall
To celebrate World Emoji Day, Apple is previewing a selection of new emoji coming this fall, with new designs and even more diversity.
55 nya emojis som kommer till Android Q
Mer emojs. Nu har Google lättat på förlåten till vilka 65 nya emojis som kommer till Android (Q). Även här mycket inkludering, förstås. Att det kommer en friaremoji är helt rimligt. Emojifriarinde. Kort och koncist.
Och ja. Vi vet alla vad tumme-pekfinger-emojin nästan uteslutande kommer att användas till.
http://bit.ly/2M2eK0V
Par döper sitt barn till Google efter Google
Grattis Google!
Parents Name Their Baby ’Google’ After…Google
Baby names are important. If you need suggestions, you can always try Google. Or, as one Indonesian family did, you can skip the looking on Google and just name your kid after it.
Uppmaningen att storma Area 51 gjorde att sökningarna på utomjordingsporr sköt i taket
Jajamensan. Klart utomjordingsporrsökningar har skjutit i höjden på Pornhub. Recap: senaste tiden har ett evenemang startat på Facebook, med uppmaning att storma Area 51 för att en gång för alla avslöja alla utomjordiska hemligheter som USA:s regering gömmer där, fått högvis med människor att säga att de tänker delta. Det gav förstås också stor spridning för hela evenemanget långt bortom Facebook. Hela vägen till Pornhub, där sökningarna på utomjordingsporr sköt i taket.
Förstås. Därför att mänskligheten.
De utomjordiska porrsökningarna är rätt… specifika (och… intressanta). Jag är däremot lite mer osäker på exakt vad Area 51-porr är. Är det när man går igång på alla former av utomjordingsporr?
(Dessutom ännu ett exempel på hur bra Pornhub är på att använda sin egen data som sätt att marknadsföringsrida på dagsaktuella händelser – med en… egen vinkel.)
Pornhub says searches for aliens and Area 51 are out of this world
Pornhub users are really into aliens and Area 51, thanks to that Facebook event.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör