Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Ur arkivet
I veckan meddelade Amazon att de börjar med mäklartjänst och försäljning av hus. Det gjorde den här artikeln aktuell igen.
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
WhatsApp Pay lanseras i Indien under 2019
Så är det alltså bekräftat att WhatsApp Pay officiellt kommer att släppas i Indien före årets slut. Ja, om allt går som det ska, vill säga.
För att ha chans att verka som mobil betalningsplattform i Indien krävs att man ansluter sig till landets officiella betalningsplattform UPI. Och så långt inga konstigheter. Det som däremot inte har fallit i lika god jord under tjänstens testande i landet, och som kritiserats av konkurrenten Paytm (förstås), är att WhatsApp Pay inte tillåter transaktioner till andra appar. Läs: appar utanför Facebooks ekosystem. Facebooks vilja att köra sitt eget inhägnade race har alltså stött på patrull.
Men likt det Facebook har gjort med Libra så tänker man inte låta det stoppa dem. Eller rättare sagt: man tänker sig att man ska lösa problemen längs med vägen - vilket är det nu man försöker göra i Indien. Lösa ”de sista utestående meningsskiljaktigheterna” för att kunna lansera en UPI-kopplad WhatsApp Pay som kanske eller kanske inte kommer göra det möjligt att för över pengar även till konkurrerande appar.
Förutom att ytterligare en likhet till Libra är att det i grund och botten bygger på att Facebook vill ha en inlåsningseffekt i såväl valuta som tjänster så förenar problemen i Indien WhatsApp Pay och Libra. I det senare fallet då Indien inte tillåter kryptovalutor. Och med tanke på att Libra (och tillhörande digitala plånboken Calibra) primärt är tänkt för tillväxtmarknader så kan kryptoförbudet, om Facebook inte kan övertyga Indiska regeringen om att lyfta det det, göra att hela valutainitiativet kan få en rejäl uppförsbacke. Eller som någon krasst konstaterade: då är Libra ”dead in the water” innan den ens har släppts.
WhatsApp Pay är ett sätt att oavsett kryptoinställning nå det Facebook egentligen vill: få människor att använda deras tjänster till, tja, det mesta. Göra Facebook svårare att byta ut än om man bara erbjuder möjlighet att dela bilder, artiklar och videos (typ). Inte minst i de tillväxtmarknader där infrastrukturer inom saker som betalning inte är lika hårt satta. Marknader där Facebook är synonymt med just WhatsApp.
Det är därför som WhatsApp på många sätt är Facebooks enskilt viktigaste tjänst. Och att en väl fungerande digital plånbok i den här plattformen är långt mycket viktigare för Facebook än Libra-valutan i sig.
WhatsApp Pay will officially launch by the end of the year in India
WhatsApp has been testing its payment service in India for over a year now. Today, the company's head said it'll launch by end of the year.
WhatsApp kommer till Kai OS, operativsystemet för mobiler som inte är smartphones
Ett rätt stort steg, trots att det kanske inte verkar så, för Facebooks satsning att nå nästa miljard användare: WhatsApp finns nu för Kai OS.
Vad är Kai OS? Android för klassiska Nokia-mobiler, om man så vill. Ett internetoperativ för mobiler som inte ens klarar av att köra en den enklaste formen av Android. Den typ av knappmobiler som fortfarande dominerar stora delar av många tillväxtmarknader.
Här hemma lyfts förstås Instagram fram som Facebooks enskilt viktigaste tjänst för de närmaste åren, men i de flesta av världens hörn är det WhatsApp som är likamed Facebook.
Visst. Kai OS är i det stora en liten spelare, men börjar utgöra ett allt viktigare mellansteg för många nytillkomna internetanvändare. De som har låga inkomster och dålig och dyr datatillgång. Kanske till och med fortfarande 2G-uppkoppling. Att få med dessa på Facebook-tåget tidigt är en långsiktig investering. Men även en investering i WhatsApp som plattform för att hantera mycket mer än bara att chatta med vänner.
WeChat, för tillväxtmarknader.
WhatsApp has arrived on KaiOS, the OS used by the Nokia 8110
KaiOS, the phone operating system used on feature phones like last year's Nokia 8110 remake, finally has an official version of WhatsApp. The app can be downloaded from the KaiStore for KaiOS devices with 256MB or 512MB of RAM, and it will come preinstalled on select phones starting in the third quarter of this year.
WhatsApp har över 400 miljoner användare i Indien
Igår skrev jag om att Facebook kan vara nära att lansera WhatsApp Pay i Indien. Ja, eller det är åtminstone ambitionen. WhatsApp Pay är tänkt att integreras med Indiens officiella betalningsplattform UPI - i praktiken ett måste för att erbjuda den här typen av tjänster - men fortfarande har man lite praktiska detaljer att arbeta ut med indiska regeringen. När man ser det här fattar man varför Facebook pushar på så hårt.
Igår meddelade Facebook att WhatsApp har över 400 miljoner månadsanvändare av WhatsApp. En rätt stor siffra (och i så fall i runda slängar en tredjedel av alla användare av WhatsApp). Men inte bara det: Indien ska tydligen ha 450 miljoner smartphoneanvändare. Det betyder i sin tur att WhatsApp används (eller åtminstone finns i mobilen) hos nästa 90 procent av dessa.
Rätt… hög penetration.
Och det räknar då inte in användare som har enklare typer av mobiler - som skulle kunna köra Kai OS, typ Android för Nokia-erans mobiler. Och precis nyligen släpptes WhatsApp även för Kai OS.
Även om det kanske inte känns så hos oss så är WhatsApp Facebooks absolut viktigaste tjänst. Inte minst för att kunna fortsätta växa. Men också som plattform för att diversifiera Facebook bort från sitt enorma annonsintäktsberoende.
WhatsApp reaches 400 million users in India, its biggest market | TechCrunch
WhatsApp has amassed more than 400 million users in India, the instant messaging app confirmed today, reaffirming its gigantic reach in its biggest
WhatsApp kan komma som ren desktopapp
En WhatsApp-nyhet till: Facebook kan vara på gång att ta fram en desktopversion av appen. En ren desktopapp som inte kräver tillgång till en mobil. Som konstateras kan det här förstås också vara en stor fördel för WhatsApp for business, alltså ”kundtjänstversionen” av WhatsApp (som säkert är tänkt att bli bredare än så). Möjlighet att jobba med kundärenden vid en dator istället för i en mobil.
Det är också helt i linje med Facebooks satsning att knyta ihop sina chattjänster i en teknisk plattform (och på sikt: sannolikt också ett gränssnitt). Men mer än så: det är också ett stort steg mot det företag som Facebook själva säger är deras värsta chattkonkurrent: Apple (alltså Apples hela sömlösa iMessage-plattform). Men också mot Google, som sägs vara på gång med en iMessage för Android - alltså en sms-tjänst som också kan fungera som chattjänst och som går över datatrafik.
Om iMessage kommer förinstallerad i alla iPhones och Googles lösning i alla Android-mobiler så är det förstås ett potentiellt stort avbräck för Facebook. Då kommer det bli än viktigare att WhatsApp (och Messenger) kan göra mer än bara skicka meddelanden. Som att kunna betala sina räkningar direkt via WhatsApp.
How To Archives
Our how to articles/guides revolve around simple and useful tips and tricks to improve productivity of your computers, phones and other devices.
Facebooks Instant Games lämnar Messenger och flyttar in i huvudappen
Facebook fortsätter satsa på spel genom att… satsa mindre på spel. Facebook mobilspelsplattform Instant Games kommer inte längre gå att spela direkt i Messenger (för iOS, lär gälla även för Android kan jag tänka). Själva spelandet kommer istället flytta in i vanliga Facebook-appens spelavdelning.
Artikeln lyfter renodlingen av Messenger som anledning, men jag tror det handlar om det omvända: Facebook vill få fler att använda Facebook. Huvudappen, alltså. Med tanke på att Instant Games tydligen har blivit riktigt populära (och eftersom spel i sig är väldigt bra för att få folk att lägga tid på ens tjänster) så ser Facebook garanterat en möjlighet att få fler att hoppa över från Messenger till Facebook. ”Oftare” i säkert majoriteten av alla fall, men i en del fall (och säkert fler och fler) skulle et kunna innebära användare som aldrig annars använder vanliga Facebook-appen.
Sist men inte minst är det också i linje med Facebooks spelsatsningar i stort. Där även hårdvaran har en framträdande roll.
Facebook's Instant Games are leaving Messenger
Facebook's Instant Games, casual games that you can play with friends, have never quite found a home since they were introduced in 2016. While serious gamers tend to overlook them, free-to-play Instant Games are surprisingly popular with some estimates saying more than 20 billion game sessions were played over two years.
Facebook ändrar formaten för bild- och videoinlägg i nyhetsflödet
Dags för alla best practice-dokument för Facebooks nyhetsflöde att skrivas om igen. Företaget förändrar dels formatet på bild- och videoinlägg och dels längden på hur mycket text som visas.
Formatmässigt går Facebook från 2:3-förhållande till 4:5, vilket gör att bilder och videos inte längre blir lika höga. Ja, eller det kommer åtminstone inte att visas lika mycket - de delar av material som går utanför 4:5-fomatet kommer att döljas i flödet. Samma sak kommer gälla för den text som visas. Istället för sju rader text innan man måste trycka för att se mer kortas det nu till tre rader.
I båda fallen handlar det alltså om rätt rejäla minskningar rent skärmmässigt. Motiveringen från Facebook är dels att man vill skapa en ”mer enhetlig upplevelse” mellan sina tjänster och dels göra det enklare att återanvända annonsmaterial.
Om vi bortser från att ytterligare en anledning säkert är att det ryms lite mer per nyhetsflöde så kan vi gissa att det här är ytterligare ett steg mot att föra samman Facebooks alla tjänster. Både framför och bakom kulisserna. Mina spekulationer kring att såväl Instagram som WhatsApp kommer att försvinna som egna varumärken på sikt blir inte mindre aktuella av en manöver som denna.
Facebook Changes Image Sizes for Posts Shown in the Mobile News Feed
Facebook is changing the aspect ratios of photos and videos shown in the news feed on mobile devices.
Instagram testar grönskärmsfunktion
Snart kan det bli ännu enklare för Insta-influencers att fejka sina bilder: kodgrävande har visat spår av en grönskärmsfunktion i Instagram. Alltså en som gör det möjligt att byta ut bakgrunden i en bild. Exempelvis så att det ser ut som att man är på en mycket mer exotisk plats än vad man egentligen är.
Lär säkert komma även till video vad det lider.
Instagram tests new green screen effect in Stories
Instagram may be testing a new augmented reality effect that essentially turns your Stories camera into a green screen for your photos.
LinkedIn släpper Open for business för små företag och frilansare
Ny LinkedIn-funktion: Open for business. Målgrupp: frilansare och mindre företag. Berätta vilka tjänster du erbjuder.
Kort sagt alltså egentligen inte en ny funktion. Precis det här berättar såväl företag som privatpersoner redan i sina profiler - på lite olika sätt. Det nya är att den här uppgiften får en egen avdelning i profilen, som också ska gå att söka på specifikt. När någon få träff på det här via LinkedIns sökfunktion ska det också finnas uppmaning att kontakta personen eller företaget redan i det här steget.
Inget som vi här hemma kan börja använda direkt dock. Initialt för amerikanska premium-abonnemang. Men om det inte fejlar hårt så kan vi anta att funktionen dyker upp även här vad det lider.
https://www.inc.com/peter-economy/if-youre-freelance-or-a-small-business-owner-linkedin-just-revealed-a-new-feature-that-changes-everything.html
Bytedance
Bytedance uppges ha köpt AI-musikplattformen Jukedeck
Hur löser man utmaningen med musikrättigheter på plattformar som bygger på användargenererat innehåll? Tja, tre sätt har vi sätt så här långt:
- Betala för rättigheterna och gnäll på att man behöver betala (Youtube)
- Betala för rättigheterna och hitta på nya tjänster och funktioner som bygger på rättigheterna för att på så sätt öka användningen och intäkterna (Facebook)
- Låt användarna använda musik som du själv äger rättigheterna till
Det senare kan nu vara en väg som TikTok-ägaren Bytedance åtminstone delvis vill slå sig in på i och med uppgifterna att man har köpt brittiska Jukedeck, en plattform som kan AI-skapa musik.
Nu har jag för dålig koll på exakt hur full-AI som Jukedecks tjänster är, i princip all AI-musik har haft ganska mycket mänsklig inblandning så här långt, men oavsett skulle det kunna innebära mer material för Bytedance där de inte behöver dela med sig av intäkterna till andra (Spotify är lite inne på samma spår med allt mer originalmaterial, enligt uppgifter även musik).
Men vänta, det kommer mer. Det här skulle rent krasst innebära att musiken i sig också blir en intäktskälla för Bytedance på egen hand. Inte bara via den musikströmningstjänst som företaget uppges hålla på att ta fram utan också genom att få rättighetspengar från andra. Kan vara saker som trenden där Youtubare driver med TikTokare i sina videos - tiktoks som ofta innehåller upphovsrättsskyddad musik som Youtube då måste betala för till upphovsrättsinnehavaren.
Och om upphovsrättsinnehavaren är Bytedance? Tja, samma upplägg även då - med den twisten att det delade materialet både tjänar som indirekt intäkt genom att vara marknadsföring för TikTok på Youtube och direkt genom de rättighetsavgifter som Youtube får betala till Bytedance.
Är helt i linje med det som är en stark trend bland innehållsföretag just nu: se till att få ut ditt material på konkurrerande tjänster via användarna.
Nu hade vi sannolikt inte pratat om massiva mängder rättighetspengar - och Bytedance skulle förstås kunna välja att inte hävda sin upphovsrätt. Mest troligt då genom ett mer formellt samarbete i någon form med Google. Men ändå, intressant som tankeexperiment.
(Sen har vi förstås hela diskussionen om vem som faktiskt äger rättigheterna när AI-algoritmer skapar innehåll, men det tar vi en annan gång. När vi går igenom AI-hitstopplistorna.)
TikTok Acquires AI Music Pioneer Jukedeck - Hypebot
TikTok parent Bytedance has acquired UK based music AI startup Jukedeck, according to multiple reports. The purchase, which could offer AI-created music to TikTok's 500 million global users even as. Continue reading
Pinterest lägger till innehåll och funktioner som ska motverka stress
Ännu ett företag som lanserar sin egen version av digital wellness. Sök på stressrelaterade termer och få upp tips på saker man kan göra för att motverka det. Saker som övningar eller mentala tips. Företaget som gör det är dock lite otippat: Pinterest.
Den här typen av sökningar ger numer alltså förslag på olika slags verktyg och innehåll som kan passa - och hjälpa. Funktionen skiljer sig utseendemässigt från övrigt i appen och det är för att signalera att det här är något mellan appen och dig, inget som syns för någon annan. (Och ja, Pinterest är förstås snabba att meddela att de inte kommer spåra användningen alls - typ. De kommer ”lagra aktiviteten anonymt” via en tredjepartstjänst, som de inte vill namnge. Så, well, there’s that.)
Det som är intressant är förstås att Pinterest allt mer googlar till sig. Pinterest har alltid sagt sig vara platsen för att få inspiration, men inspirationen tar allt mer formen av funktioner.
Pinterest launches wellness activities to help users cope with stress, anxiety | TechCrunch
Pinterest wants to help its users relax.
Sök/SEO
Google My business kan redigeras direkt från Google Maps för iOS
Grattis alla iOS-användare som ansvarar för My business-konton: nu går det att redigera sina platser direkt från Maps-appen. Alltså utan att behöva öppna My business-appen eller logga in på sajten. En liten förändring i det stora hela, men del i det som verkar vara en större strategiförändring hos Google som jag har skrivit om tidigare.
Google vill, som bekant, att vi bara ska använda deras tjänster (som ungefär alla techjättar). Googles sök lyfter ut allt mer information från webbplatser till sökresultatet och vi börjar också se hur allt fler funktioner hittar in här. Google ska bli startpunkten för nästan vad du än vill göra - även om det inte handlar om att söka efter något.
Men det är inte bara något som börjar märkas för slutanvändaren. Vi börjar se hur Google allt mer har samma angreppssätt för dem som arbetar med den information som ska visas hos Google. Mer specifikt att de olika adminverktygens funktioner också börjar flytta in direkt i sökresultatet. Vi har sett det för exempelvis Search console-information och nu alltså även ännu en liknande förflyttning för My business.
Kort sagt: ALLA ska gå till Google. com, även dem som arbetar bakom kulisserna. Visst, målgruppen är primärt mindre företag, med få platser som har ganska basala behov. Att Google sänker tröskeln för dessa företag, genom att man inte behöva logga in i ett separat verktyg, gör förstås att sannolikheten att fler kommer använda tjänsten ökar. Men så finns det en anledning till.
För att komma åt de adminverktyg som nu börjar flytta ut i slutanvändargränssnittet gör man som vanligt: söker. Och en sökning innebär förstås också nästan alltid visning av annonser. Med andra ord: genom att använda konsumentgränssnittet istället för adminverktyg så konsumerar även admins annonser varje gång de ska redigera - eller bara se information om - sina platser.
Google Maps iOS App Now Lets Business Owners Edit Their Information
Google My Business posted on Twitter that businesses owners can use now the Google Maps iOS app to edit their business profiles. This is without using the Google My Business app or web site.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör