Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 30 2019 – del 3

Apple köper Intels 5G-mobilmodemverksamhet. Kvartalsrapporter från Facebook, Amazon, Google, Snap, Twitter och Tesla. Antalet dagliga användare ökar kraftigt för Snapchat. Biodling as a service. WeWork kan börsnoteras redan i september. Softbank lanserar en andra Vision Fund – med investering från bland andra Apple och Microsoft. Luckin Coffee tar första steget mot global utrullning. Google släpper Gallery Go. Google har nu nio tjänster med över 1 miljard användare var.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Digitalisering

Biodling as a service?

Biodling as a service? Tja, varför inte. Det verkar åtminstone redan vara på gång. Möjlighet att vara biodlare utan att behöva gå all in, genom att köpa andelar i bikupor – och i den honung som de producerar.

Det är åtminstone vad jag tror. Har inte läst artikeln (bakom betalvägg), men det hindrar inte mig från att zooma ut lite från bikupor och honung. Varför inte tänka lantbruk överlag? Givetvis med möjligheter att via digitala hjälpmedel direkt följa de olika stegen i produktionskedjan.

Jag skulle tro att det redan finns, åtminstone delvis, men möjlighet för konsumenter att mer direkt engagera sig i lantbrukares odling och djurhållning för att därmed kunna ha bättre koll på det som produceras. Eller bara kunna köpa direkt från bonden, utan mellanhand. Kickstarta mjölken och mjölet.

Det här är helt i linje med trenderna just nu att vi engagerar oss allt mer i såväl miljö som det vi äter. Men också att det kommer fler och fler möjligheter att köpa direkt från producenter. Både online och offline.

Sist men inte minst är det här förstås ännu ett område där en cirkel sluts. En cirkel som började ritas när bondesamhället tog form.

https://www.svd.se/nu-kan-du-kopa-andelar–i-bin

Microsofts Office Online döps om till bara… Office

En bagatellförändring som samtidigt säger massor: Microsoft döper om Office online till bara Office. Gäller även för enskilda programvarumärken, som Word online och Excel online.

Enligt Microsoft kan de komma att kalla onlineversionerna för ”Office for the web” även fortsättningsvis, bara för att särskilja applikationssviten från övriga, som för iOS och Windows.

Men vad det här mer än något säger är förstås: online är det nya normala. Det som numer behöver märkas är saker som INTE är online, om man så vill.

Ett mentalt jätteparadigmskifte för Microsoft, alltså.

https://www.theverge.com/2019/7/24/20708852/microsoft-office-online-name-brand

 

Ekonomi och finans

Apple köper Intels 5G-mobilemodemsverksamhet

En rätt stor bomb i skuggan av Amazons och Googles kvartalsrapporter: nu är det bekräftat att Apple köper en stor del av Intels modemtillverkning för 1 miljard dollar. Var väl i praktiken redan offentlig kännedom, men nu är det alltså bekräftat. Dessutom Apples näst största uppköp någonsin, efter Beats-uppköpet för 3 miljarder.

Det Apple har köpt är de delar av Intels modemtillverkning som handlar om smarttelefoner (Intel kan fortfarande tillverka modem åt andra slags uppkopplade prylar). Uppköpet innebär att Apple lägger vantarna på över 2000 Intel-anställda plus allehanda rättigheter.

Exakt vad som hände mellan Apple, Intel och Qualcomm är fortfarande lite oklart, men det verkar ha varit så att Intel inte kunde ta fram 5G-mobilmodem tillräckligt fort åt Apple (plus att Qualcomms chip bedömdes som mycket bättre av Apple enligt läckta dokument). Det tvingade Apple att bita i det sura äpplet (hoho) och gå med på förlikning med Qualcomm, som företaget hade legat i rätt bittra patenttvister med. Ett avtal med Qualcomm var helt enkelt det enda sättet att få fram 5G-modem till kommande iPhones.

Det i sin tur fick Intel att helt kasta in handduken just kring mobilchip. Med Apple ur leken fanns det helt enkelt få andra företag att sälja sina chip till (som inte redan hade andra samarbetspartners). Det är alltså den handduken som Apple nu köper.

Apple har börjat bygga upp allt mer egen tillverkning för att säkra sina leveranser. Förstås för att man vill ”låsa in” sin teknik och inte riskera att konkurrenter får tag i den via leverantörer, men också för att få komponenter tillverkade precis som man vill ha dem. Men än viktigare: ett av Apples främsta problem med iPhone-försäljningen har varit att leverantörer inte har kunnat leverera tillräckligt stora komponentvolymer för att möta efterfrågan. Sitter man på den förmågan internt så finns det större möjligheter att kontrollera den flaskhalsen.

Och sist men inte minst: från och med idag är alltså Apple en av världens största 5G-mobilchiptillverkare. Marknaden sa ”meh” (oförändrad kurs i efterhandeln i samband med att nyheten presenterades), men det här är en väldigt stor nyhet. Som garanterat lär få ringar på vattnet långt bortom bara ytterligare en i raden av iPhone-komponenter.

https://www.thestreet.com/investing/stocks/apple-to-acquire-majority-of-intel-smartphone-modem-business-15033535

Facebooks kvartalsrapport Q2 2019: Bättre intäkter än väntat

Idag åkte Facebook på en rejäl bot från amerikanska myndigheter som smäll på fingrarna efter hela Cambridge Analytica-härvan. Fem miljarder dollar. Mark gråter sig nog inte till sömns efter den: ikväll redovisade Facebook att intäkterna för kvartalet var bättre än väntat. Bara under årets andra kvartal gjorde Facebook en vinst på ganska precis exakt lika mycket (5,1 miljarder dollar, 49 % bättre än motsvarande period för ett år sedan).

Totalt omsatte Facebook 16,9 miljarder dollar under årets andra kvartal, 28 % bättre än för ett år sedan. Även månadsanvändarna fortsätter öka: nya totalen är 2,41 miljarder, upp från 2,23 miljarder Q2 2018.

Rapporten fick marknaden på riktigt gott humör: upp 3 % i efterhandeln just nu. Det gör att Facebook-aktien just nu handlas på ny all time-high.

Fördelat på Facebooks två olika intäktsben blev omsättningen:

  • Annonsering: 16,62 miljarder (28 % bättre än Q2 2018)
  • ”Payments and other fees”: 262 miljoner (+36 %)

Så den del av intäkterna som inte är annonsering ökade alltså i snabbare takt och ökar också som andel av de totala intäkterna. Men fortfarande står annonseringen för 98,5 % av intäkterna… Inte bara det: mobilannonseringen blir allt viktigare: 94 % av annonsintäkterna kom från mobiler, upp från 91 % för ett år sedan.

Så med andra ord: i princip alla Facebooks intäkter kommer från mobilannonsering. That’s it.

Facebooks aktie 24 juli 2019

Nu totalt 2,41 miljarder månadsanvändare

Den totala mängden månadsanvändare uppgår nu alltså till 2,41 miljarder. Användarna ökar i alla regioner, men trenden fortsätter att tillväxten i princip är platt i Europa och USA (totalt plus 2 miljoner användare under kvartalet). Nästan hela tillväxten sker alltså även fortsatt (som väntat) i resten av världen.

Facebook bedömer att 2,7 miljarder använder någon av Facebooks fyra tjänster (Facebook, Messenger, Instagram och WhatsApp) varje månad.

De dagliga användarna växer i samma takt som månadsanvändarna

Samma mönster gällande de dagliga användarna. Totalt +8 % jämfört med Q2 2018 och all tillväxt sker utanför USA och Europa (Europa dessutom oförändrat). Facebook bedömer att 2,1 miljarder människor använder någon av företagets fyra tjänster varje dag.

Förhållandet mellan månadsanvändare och dagliga användare är fortsatt oförändrat, så om man vill så ökar inte det totala engagemanget (åtminstone inte om man räknar antal användningar).

Diagram över Facebooks dagliga användare Q2 2019

USA och Europa dominerar fortfarande intäkterna

USA och Europa fortsätter dominera intäkterna rätt hårt. 48 % av dem kom från den amerikanska användarna och 24 % från oss européer. 

Facebooks intäkter per geografisk region Q2 2019

De genomsnittliga intäkterna per användare ökar mest utanför USA och Europa

Sett till intäkter per användare så blev förra kvartalet det bästa någonsin för såväl Asia-Pacific som resten av världen. Förstås väldigt viktigt för Facebook: att världen utanför USA och Europa inte bara ger nya användare utan att företaget också kan tjäna mer pengar på dem. Fortfarande väldigt långt efter USA och Europa, men ändå.

Facebooks genomsnittliga intäkter per användare Q2 2019

Mer från Facebooks kvartalsrapport och konferenssamtal

Mark Zuckerberg upprepar att han tycker att regeringar borde sätta enhetliga riktlinjer för säkerhet och integritet snarare än att enskilda företag ska sätta individuella riktlinjer (Facebook kommer förstås upprepa det här ofta framöver, som en form av olivkvist i kampen mot att slippa bli uppstyckat och särreglerat)

  • WhatsApp Status fortsätter vara företagets mest använda stories-funktion och den visar dessutom upp ”good momentum”. Dock inga siffror.
  • 60 % av alla Instagram-användare använder Explore-sektionen varje månad
  • Tillväxten vad gällde dagliga användare drevs främst på av Indien, Indonesien och Filippinerna.
  • Snittpriset per annons sjönk med 4 % jämfört med för ett år sedan medan visningarna ökade med 33 % (ungefär som förra kvartalet).
  • En stor del av tillväxten för Payments/other fees-segmentet kom från försäljningen av Oculus-hårdvara (hela det segmentet har verkligen ett jättedåligt namn – åtminstone fram till dess att Calibra tar fart).

Under konferenssamtalet tappade aktien fart. Ligger nu på minus i efterhandeln, säkerligen som följd av Facebook i konferenssamtalet antydde att annonsintäkterna dras med mer motvind ända in i 2020.

Googles kvartalsrapport Q2 2019: Mosade förväntningarna

Inte bara Amazon kvartalsrapporterade i kväll, även Google (Alphabet) visade sina kort för Q2. Och om Amazons rapport gav sura marknadsminer gällde det omvända efter Googles rapport, som mosade förväntningarna. Aktien rusar i skrivande stund över 8 % i efterhandeln.

Omsättningen landade på 38,9 miljarder dollar (+19 %) medan vinsten landade på 9,9 miljarder, eller 211 % (!) bättre än för ett år sedan.

(Q2 2018 tog Google visserligen smällen för den 5 miljardersdollarbot som EU utdelade för brott mot konkurrenslagstiftningen i unionen. Om vi drar bort den från fjolårsvinsten så blir vinstökningen för kvartalet jämfört med 2018 mer resonabla 21,4 %. Fortfarande väldigt bra.)

(Och givetvis innehåller citatet från VD Sundar Pichai om kvartalet ordet ”helpful”.)

Google aktie 25 juli 2019

Annonseringen står för över 80 % av Googles intäkter

Bryter vi ned kvartalet i de delar som Google redovisar så får vi följande utfall för omsättningen:

  • Annonsering: 32,6 miljarder (+16 %)
  • Övriga intäkter: 6,2 miljarder (+39,7 %)
  • ”Other bets”: 162 miljoner (+11,7 %)

Så ja, annonseringen står fortfarande för över 80 % av den totala omsättningen (vilket ändå är ett sjukt mycket mindre annonsberoende än för Facebook, där motsvarande siffra är runt 98,5 %…)

Om vi sedan bryter ned annonseringen ytterligare får vi dessutom: 

  • Omsättning Googles egna kanaler: 27,3 miljarder
  • Omsättning annonsnätverket: 5,3 miljarder

Så 83 % av Googles annonsintäkter kommer från Googles egna tjänster och plattformar – ifall någon undrar varför Google jobbar så hårt med att få oss att lägga allt mer tid i deras egna kanaler (där hela söken håller på att byggas om till något du INTE ska behöva trycka dig bort från till andra webbplatser). Och det är dessutom en marginell ökning jämfört med för ett år sedan, då 82 % av annonsintäkterna kom från Googles plattformar.

Other revenues ökar snabbast för Google

Den stora ökningen står dock som synes ”other revenues” för. Det är saker som hårdvara och tjänster som Google drar in pengar på. Saker som Google Play, Youtube Premium, Pixel-hårdvara etc.

Tar vi en titt på vinsten så får vi följande uppställning:

  • Annonsering+”other revenues”: 10,4 miljarder dollar (+16 %)
  • Other bets: -989 miljoner dollar (-35 %)

Förlusterna för Other bets är alltså i Uber-klass: minus en miljard dollar förra kvartalet. Det är här vi hittar Googles/Alphabets experimentverksamhet. Saker som drönarleveransföretaget Loon och Waymo med sina självkörande bilar.

Traffic acquisition costs minskade något under kvartalet

Sedan har vi som vanligt Googles jobbigaste utgift: TAC, Traffic acquisition costs. TAC är de pengar som Google betalar andra för att kunna tjäna pengar på sin annonsering. Den sannolikt absolut största kostnadsposten i det här segmentet lär vara pengarna som Google betalar Apple för att få vara förvald sökmotor i iOS. Bedömningar för 2018 talar om att Google betalade 9 miljarder dollar för det nöjet, en siffra som bedöms öka till 12 miljarder dollar 2019. (Tack, säger Apple.)

För Q2 slutade TAC-utgiften på 7,2 miljarder dollar, 12,7 % mer än för ett år sedan. Det betyder att TAC för Q2 slutade på 22 % av den totala annonsomsättningen. Ouch. MEN 1 % bättre än 2018 års 23 %. Ingen jätteförändring, således, men en förändring åt rätt håll. Med andra ord: även om TAC ökar i reda pengar så ökar den totala omsättningen mer.

Fun fact som jag inte har tänkt på tidigare: Googles finansiella rapporter ligger på en galet rolig URL.

Domänen för Googles/Alphabets finansiella rapporter är abc.xyz

Snaps kvartalsrapport Q2 2019: Antalet dagliga användare ökar rejält

Så var det ikväll dags för Snap att redovisa kvartalsrapporten för Q2. Och det är rejält mycket bättre än väntat.

Omsättningen landade på 388 miljoner dollar, 48 % bättre än för ett år sedan, medan förlusten fortsätter att minska ordentligt, -255 miljoner dollar jämfört med -353 miljoner samma period 2018.

Snaps aktiekurs 23 juli 2019

Stor ökning vad gäller antalet dagliga användare för Snapchat

Men det som verkligen fick marknaden att gå igång var ett ordentligt hopp upp vad gäller antalet dagliga användare. Där Snapchat ganska länge har legat och pendlat runt 190 miljoner blev summan för det andra kvartalet 203 miljoner. Det innebär att Snapchat fick 13 miljoner nya dagliga användare under kvartalet.

Ökningen skedde dessutom på alla marknader och både för iOS och Android.

Diagram över Snaps dagliga användare Q2 2019

Flera förklaringar anges: Snap Games lanserades liksom ett antal populära linser samt en ny Android-app. Vi fick dessutom veta att det skapas fler snaps någonsin tidigare: i snitt 3,5 miljarder. Varje dag…

Några andra intressanta saker ur Snaps kvartalsrapport Q2 2019

  • 35 % fler användare ser på Discover-material varje dag jämfört med för ett år sedan och den totala tiden som läggs på att titta på innehåll ökade med 60 %
  • Tittartiden för Snapchats egna originalshower tredubblades jämfört med 2018 (ingen tid angavs dock)
  • 20 % fler linser skapas via Lens studio jämfört med Q1 2019
  • Användandet av och engagemanget för community-skapade linser var högre under Q2 2019 än under hela 2018 (ett… rätt luddigt påstående utan mer info)
  • 11 appar som har skapats med Snap Kit, Snaps utvecklarplattform, finns just nu bland de 100 mest nedladdade apparna för såväl iOS som Android

Snaps aktie närmar sig nivåer den inte legat på sedan 2017

Fram till dagens rapport har aktiekursen rusat 160 % i år och det ser alltså ut att fortsätta när börsen öppnar i morgon. I efterhandeln ligger aktien i skrivande stund runt 17 dollar, vilket i princip gör det till de högsta nivåerna sedan mars 2017. Och därmed alltså en av de högsta nivåerna sedan börsintroduktionen.

Snapchat-användarna ökar mest utanför Nordamerika och Europa

Användarna ökade som sagt i alla regioner, men mest i ”resten av världen” – vilket förstås är väldigt viktigt för Snap.

Diagram över Snaps dagliga användare per region Q2 2019

Snaps intäkter per användare ökar

Inte bara antalet användare ökade, utan även pengarna som Snap drog in per användare (förstås). Det som är mest intressant här är hur mönstret bryter av mot hur det ser ut för exempelvis Facebook: Europa ligger efter ”resten av världen” vad gäller pengar som företaget drar in per användare. Och rätt rejält.

Diagram över Snaps genomsnittliga intäkter per användare Q2 2019

Amazons kvartalsrapport Q2 2019: Vinsten sämre än förväntat

Så är det dags för nästa Q2-kvartalsrapport: Amazon. Och vinsten var rätt mycket… sämre än väntat.

Nu betyder inte det att Amazon gjorde ett dåligt kvartal. Omsättningen landade på 63,4 miljarder dollar, 20 % bättre än för ett år sedan. Vinsten landade på 2,6 miljarder, i princip rätt oförändrat jämfört med för ett år sedan (2,5).

Och det är alltså framförallt det sistnämnda som marknaden tog fasta på. Eller rättare sagt: blev besvikna över att den inte var högre. 2,6 miljarder är ju fortfarande… en del…

Amazons aktie 25 juli 2019

Allt utom AWS backar sett till vinst

Bryter man ned omsättningen på de tre huvudsegment som Amazon använder sig av så blev facit omsättningsmässigt:

  • Nordamerika (allt som inte är AWS): 38,6 miljarder (+20 %)
  • Internationellt (allt som inte är AWS): 16,4 miljarder (+12 %)
  • AWS (molntjänstverksamheten): 8,4 miljarder (+37 %)

Om vi sedan gör samma övning med vinsten får vi:

  • Nordamerika: 1,6 miljarder (-17,4 %)
  • Internationellt: -601 miljoner (-21,7 %)
  • AWS: 2,1 miljarder (+29,2 %)

AWS står för nästan 70 % av vinsten

Vi är alltså tillbaka till att det är Amazons molntjänster som är den riktiga kassakon, även om det segementet omsättningsmässigt står för under 40 % av totalen. Men som synes går båda de två övriga segmenten back jämfört med för ett år sedan. Och gällande de internationella intäkterna så ökar förlusten.

Nu bryter inte Amazon upp Nordamerika och Internationellt i sina beståndsdelar, så vi vet inte vad som gått bäst och sämst här. Men i det här segmentet ligger som sagt var allt som inte är AWS: e-handeln, Prime, hårdvaruförsäljningen, annonseringen, de olika strömningstjänsterna. Samtidigt som AWS alltså står för över 80 % av vinsten.

Twitters kvartalsrapport Q2 2019: Omsättning och dagliga användare fortsätter öka

Nästa Q2-kvartalsrapport, den här gången från Twitter. Bättre än väntat över i stort sett hela banan. Aktien upp runt 6 % i förhandeln just nu.

Omsättningen slutade på 841 miljoner dollar det senaste kvartalet (+18 %). Vinstmässigt ett historiskt kvartal för Twitter: första gången som vinsten under ett kvartal överstiger 1 miljard dollar. Inte bara det: kvartalsvinsten om 1,119 miljarder dollar är nästan på pricken lika stor som vinsten för hela 2018 (1,205 miljarder). Med den brasklappen att mycket av det verkar ha kommit tack var någon slags ”gynnsam” skattekonstruktionshistoria som jag inte hänger med på. Utan den landar vinsten runt betydligt mer beskedliga 37 miljoner dollar – sämre än för ett år sedan.

Antalet dagliga användare fortsätter öka i högre takt

Q1 slutade Twitter rapportera månadsanvändare och gick istället över till dagliga användare (likt det Snap alltid har rapporterat som enda användarvärde) – helt enkelt för att den siffran såg bättre ut för företaget. Ja, och för att göra det ännu svårare att jämföra med andra liknande företag (*host* Facebook *host*) så hittade Twitter dessutom på sitt alldeles egna värde: mDAU. Monetizable daily average users. Alltså snittet för de dagliga användare man kan tjäna pengar på (vilket också skulle kunna ses som att Twitter vill att vi mellan raderna ska läsa ”det totala användartalet är större”).

Vad gäller mDAU så landade det här kvartalet på 139 miljoner, eller 14 % bättre än för ett år sedan. Dessutom ökar tillväxttakten.

Twitters dagliga användare Q2 2019

Fördelningsmässigt så återfanns 29 miljoner av användarna i USA och 110 miljoner utanför landet. Tillväxten för USA var 10 % medan den för resten av världen landade på 15 %. Samma mönster som för de andra sociala plattformarna, alltså: tillväxten sker främst utanför USA (och säkert Europa). +10 % i USA är däremot fortfarande rätt bra.

Med det sagt att vi inte vet hur det ser ut på månadsanvändarsidan. Det kan vara så att antalet användare totalt sett fortsätter minska. Men oavsett så betyder siffrorna att de som använder Twitter använder det oftare.

Teslas kvartalsrapport Q2 2019: Större förluster än väntat

Förutom Facebook så kvartalsrapporterade även Tesla ikväll. Men där Facebooks rapport bjöd på glada miner var det det omvända för Tesla. Förlusten är större än väntat. Aktien kollapsar runt 10 procent i efterhandeln.

Det fanns dock ljuspunkter. Omsättningen är bättre än för ett år sedan och förlusten på 408 miljoner är bättre än den var förra kvartalet. Däremot fanns säkert förhoppningar om att Tesla skulle vända till vinst igen redan förra kvartalet, men så blev alltså inte fallet.

Teslas aktie 24 juli 2019

WeWork kan börsnoteras redan i september

Det verkar som att kontorsdelningsföretaget WeWork (eller, om vi ska vara petiga, betydligt bredare moderföretaget We Company) siktar på att kliva in på börsen redan i september i år, enligt uppgifter från Wall Street Journal. Alltså betydligt tidigare än väntat.

Det här betyder förstås inte att det blir så här, men bara det faktum att uppgifterna florerar betyder sannolikt att det ligger hyfsat mycket sanning bakom dem. Kan sannolikt ha att göra med att börsklimatet har ljusnat rätt mycket senaste månaderna – även om kvartalsperioden som nu har inletts bjudit på blandade besked.

https://digital.di.se/artikel/sverigeaktuella-jatten-siktar-pa-borsen-redan-i-september

Softbank kan lansera ny Vision Fund – med investering från Microsoft

Det har florerat rykten ett tag om att japanska internetkonglomeratet Softbank är på gång att lansera en andra Vision Fund, alltså en ny investeringsfond med teknikfokus. Den första Vision-fonden har kommit upp i nära 100 miljarder dollar som bland annat har plöjts ner i några av de största techbolagen i världen. Men Vision Fund har också dragits med allt mer PR-problem. Den största backaren till fonden är nämligen Saudiarabiens statliga investeringsfond (något som blev ännu jobbigare efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi).

Den uppgift som kommer i den här artikeln är dock ny: att ett av företagen intresserade av att investera i Vision Fund 2 är Microsoft. En uppgift som dessutom kommer med en pikant detaljtwist: Microsofts villkor för att vara med och finansiera den nya fonden är att Softbank går med på att ”uppmuntra” alla sina portföljbolag att byta från Amazons molntjänster till Microsofts. En uppgift att ta med en busslast salt, men inte orimlig.

Inte minst som att det verkar som att den andra fonden har stött på lite investeringsproblem, då finansiärer i den första Vision-fonden har visat ett ”svalt” intresse att investera i den nya.

Fortsättning följer. På flera punkter.

SoftBank announces AI-focused second $108 billion Vision Fund with LPs including Microsoft, Apple and Foxconn | TechCrunch

SoftBank Group announced today that it will launch its second Vision Fund with participation from Apple, Foxconn, Microsoft and other tech companies and

Softbank lanserar en andra Vision Fund – med investering från bland andra Apple och Microsoft

Igår skrev jag om att Softbank kan vara på gång att lansera en ny jättetechfond vid sidan av 100-miljarder-dollar-projektet Vision Fund. Ibland går det fort. Senare under dagen presenterade Softbank precis det. En Vision Fund 2.

Den nya fonden öppnar med en bottenplatta på 38 miljarder dollar, men siktar på 108 miljarder. Alltså större än originalfonden.

Uppgifterna om att Microsoft är ett av företagen som valt att investera i den nya fondon, liksom iPhone-tillverkaren Foxconn. Och Apple. Och som artikeln konstaterar: inga band till Saudiarabien. Well, än…

Men det som är otroligt intressant är alltså att såväl Microsoft som Apple väljer att ingå. De två techjättar som, jämfört med övriga, lagt minst pengar och energi på att finansiera techstartups till vänster och höger (de har mest köpt upp företag rakt av).

Den nya fonden verkar ha AI som huvudfokus, men det kan förstås ändras. Vision Fund har mycket plöjt ner pengar i olika typer av delningsverksamheter (bilar, bostäder, kontor). Och att Apple och Microsoft nu alltså kan spela ännu större roller även bakom kulisserna vad gäller techutvecklingen i stort.

Som av en händelse nästan precis exakt samtidigt som Apple köpte Intels 5G-mobilmodemsverksamhet…

SoftBank announces AI-focused second $108 billion Vision Fund with LPs including Microsoft, Apple and Foxconn | TechCrunch

SoftBank Group announced today that it will launch its second Vision Fund with participation from Apple, Foxconn, Microsoft and other tech companies and

Googles molntjänstverksamhet omsätter nu 8 miljarder dollar på årsbasis

Igår kvartalsrapporterade såväl Google som Amazon och de båda företagen har några (och allt fler) gemensamma verksamhetspunkter. En av dessa är molntjänstverksamheten, där förra kvartalet bjöd på två historiska saker. En för respektive företaget.

Q2 2019 var första kvartalet som Amazons AWS inte lyckades nå en kvartalstillväxt över 40 %. Visst, fortfarande växte AWS med 37 %, men det är alltså ändå en avmattning.

För Google var det omvända nyheter. För första gången nådde Google molntjänster en ”annual revenue run rate” på över 8 miljarder dollar (alltså uppskattad årsomsättning). Det är en fördubbling jämfört med den förra siffran vi fick från Google i början av förra året.

Visst, sett i det stora hela har Google en bit upp. Motsvarande för Amazons AWS är 30 miljarder medan Microsofts Azure bedöms ligga runt 11 miljarder. Med med den tillväxttakten och med den nivån så börjar Google bli en av de stora även på molnsidan – samtidigt som läget för Amazon visar att även molnbranschen oundvikligen börjar mättas.

https://techcrunch.com/2019/07/25/google-clouds-run-rate-is-now-over-8b/

 

Övrigt

Luckin Coffee tar första steget mot global utrullning

Luckin Coffee, Starbuckskonkurrenten som har exploderat på kaffescenen i Kina, gör sig nu redo att ta sitt första kliv utanför Kinas gränser. Man har inlett ett samarbete med kuwaitiska The Americana Group med mål att öppna sin kaffeverksamhet i Indien och i mellanöstern.

Americanas verksamhet är att franchisedriva olika typer av matställen i mellanöstern, så det är alltså en bekant marknad för Luckins nya partner. Det verkar däremot inte som att de finns i Indien, så man kan tänka att samarbetet siktar på att gemensamt göra en inbrytning där.

Det Luckin nu siktar på är det som i mångt och mycket är kinesiska företags svagaste gren: att lyckas utanför Kina. Åtminstone under egen flagg (man är desto bättre på att verka bakom kulisserna). Att se om Luckin kan övertyga kaffekunder även i andra länder.

China’s Luckin Coffee is taking on Starbucks in more big markets | CNN Business

The coffee company trying to topple Starbucks in China is planning to storm other big markets.

Amerikanska myndigheter kommer inleda konkurrensgranskning av techjättarna

De senaste dagarnas uppgifter visade sig stämma: myndigheter i USA kommer inleda en översyn av techjättarnas dominerande ställning i landet för att avgöra om de hämmar konkurrensen. Till skillnad från de redan annonserade granskningarna av Apple och Google så handlar den senaste översynen inte om att titta på enskilda företag eller tjänster, men hej. Det är oavsett lika med Amazon, Apple, Facebook och Google.

Det intressanta är förstås att det inte i någon av artiklarna nämns något om Microsoft och det är inte alls omöjligt att de inte kommer ingå. Utredningen lär säkert ha övervikt mot konsument, även om pressmeddelandet om utredningen öppnar för en bredare vinkel.

Oavsett så är det talande att Microsoft inte nämns när någon talar om ”techjättar” nuförtiden. Av någon anledning har Microsoft trillat ur den ”Inre cirkeln”, inte minst i takt med att de har dragit sig allt mer tillbaka från konsumentsegmentet och allt mer satsar på molntjänster och infrastruktur. Men vrider vi tillbaka klockan till millennieskiftet så var just Microsoft det självklara företaget för alla diskussioner om marknadsdominans. Och det riktigt ironiska är att Microsoft inte länge ses som en av de absolut tyngsta spelarna samtidigt som företaget i något kvartal vid det här laget stadigt varit världens högst värderade börsbolag.

Justice Department announces broad antitrust review of Big Tech

The investigation will address broad concerns over whether Big Tech is stifling competition, and will be separate from the department’s probes of Google and Apple that were reported earlier this summer and are intended to take a closer look at individual potential violations.

Google släpper Gallery Go – en lite-version av Google Photos

Ännu en satsning på nästa miljard internetanvändare för Google – och ännu en lättviktig version av en app. Den här gången är det Google Photos som i sin lite-version fått namnet Gallery Go.

Trots sin låga vikt (10 MB) ska den i stort kunna göra mycket av det som vanliga Photos erbjuder, komplett med maskininlärningssmartness för autotaggande av bilder. Eftersom målgruppen är tänkt för länder där datatrafik är dyr (och kanske också opålitlig) så ska Go gjord för att fungera även offline.

Appen presenterades idag under Googles tredje Google for Nigeria-konferens, vilket förstås är en av de marknader som Go är tänkt för. Och under konferensen presenterade mobiltillverkaren Itel Mobile sin senaste mobil S15 – den första som kommer att få Google Go förinstallerad. Och just det här är förstås en viktig del i hela Googles tillväxtmarknadsstrategi – ha appar lika självklara som de är hos inte minst hos oss. Och se till att de finns förinstallerade och därmed möter de internetanvändare som kanske för första gången får en smarttelefon i sin hand.

(Och ja, givetvis innehåller Googles nyhetstext om appen ordet ”helpful” – ordet som ända sedan IO-konferensen tidigare i år verkar vara obligatoriskt vid alla produktlanseringar.)

Gallery Go: a fast, helpful way to organize your photos offline

We’re introducing Gallery Go, a photo gallery optimized for Android Go that’s fast, smart and works offline.

Google Photos är Googles nionde tjänst med över 1 miljard användare

Facebook i all ära, men världens på många sätt mäktigaste företag är Google, trots allt. Tidigare i somras klev även Google Photos över miljardgränsen vad gäller användare. Det betyder alltså att Google nu har nio olika tjänster med minst en miljard användare. (Det tog fyra år, medan Gmail behövde tolv och Facebook och Instagram åtta.)

Visst, vi pratar om tjänster som garanterat har väldigt hög andel överlappningar vad gäller användare. Och visst, i och med att Googles tjänster sitter så tajt ihop med Android (och delvis även iOS) så blir användandet dopat, särskilt som flera av tjänsterna kommer förinstallerade eller till och med är standardappen.

Men oavsett. Nio tjänster med minst en miljard användare? Det är… rätt imponerande. Dessutom kommer den här infon samma dag som Google lanserade Gallery Go, en lättviktig version av Photos för tillväxtmarknader – förstås tänkt att plussa på användarsiffran för Photos rätt rejält.

(Den stora siffran är dock inte bara bra för Google i och med de konkurrensgranskningar som börjar inledas mot företaget i USA och i EU, men det är en annan historia.)

Google Photos passes the 1 billion users mark

Just over four years after its initial announcement, Google Photos has reached 1 billion users. The product is Google’s ninth to hit the milestone, behind a list that includes Android, Gmail, and Google search.

EmojiMashupBot – Twitter-boten som skapar nya emojis

Ha. Fab. EmojiMashupBot – en Twitter-bot som… mashar ihop två olika emojis till en ny och publicerar en i timmen.

Okej. Kanske inte riktigt en livsnödvändig tjänst, men hej. Jag skulle vilja ha rätt många av de nya att välja på när jag emojiar.

No Title

No Description

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *