Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Detaljhandel/e-handel,Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, Ai – artificiell intelligens/digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Digitalisering, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook byter namn på Instagram och WhatsApp
Jag har flera gånger skrivit om att med tanke på det Facebook gör nu (inte minst satsningarna på att bygga en gemensam plattform för sina chattappar) så börjar det kännas som en tidsfråga innan Facebook skrotar de enskilda undervarumärkena och samlar allt under Facebook-namnet. Nu kommer ännu ett sådant steg.
Två av tjänsterna har redan ett ”nytt” namn i enlighet med den nya strategin: ”Oculus from Facebook” och ”Workplace by Facebook”. Dessutom har ”Instagram from Facebook” synts vid kodgrävande i Instagram-appen. Nu bekräftar Facebook att de sista två tjänsterna som inte har Facebook-namnet kommer att få det. Snart kommer de formella namnen bli ”Instagram from Facebook” och ”WhatsApp from Facebook”.
För det är ju inte bara infrastrukturen bakom Facebooks ekosystem som växer samman allt mer. De en gång rätt hårt nischade apparna har växt allt närmare varandra de senaste åren och börjat dela allt fler datapunkter och funktioner. Känns spontant vansinningt att döda så etablerade varumärken, men det är inte första gången företag har gjort precis det för en enhetlig namngivning.
Jag misstänker att vi framöver kommer använda saker som Facebook Chat, Facebook Video, Facebook Pay, Facebook Work och, tja, Facebook vad som helst.
https://www.theverge.com/2019/8/2/20752324/instagram-whatsapp-renamed-adding-facebook-branding
Facebook projekt med bjärndatorgränssnitt lyckas läsa enklare tankar
Inte bara Elon Musks Neuralink satsar på hjärndatorgränssnitt. Bland övriga som arbetar med det här är Facebook. Under 2017 års F8-konferens var det här en av presentationspunkterna och nu får vi veta lite mer om hur det går.
Och det är… coolt.
Enligt forskarteamet bakom arbetet har algoritmen lyckats känna igen talade ord baserat på hjärnaktivitet – i realtid.
🤯
Okej. Likt andra liknande initiativ som kunnat ”läsa tankar” handlar det om rätt ”enkla” saker. Som att AI:n tränats att känna igen hur vissa specifika ord och fraser ser ut i hjärnan. Alltså vilka delar som ”tänds”. Men för rätt många interaktioner med våra prylar skulle det räcka till mycket. Saker som ”OK”, ”Avbryt”, ”Höj volym” och så vidare.
Det spelar ingen roll att användningsområdet här, och hos andra som håller på med likartade saker, är ganska snävt. Eller att det krävs monterad hårdvara.
Fortfarande way, way, way cool.
Facebook just published an update on its futuristic brain-typing project
Facebook Reality Labs has publicized the results of a UCSF study into recognizing words and phrases based on brain activity, part of an ambitious plan to develop a noninvasive brain-reading headset.
Facebook utökar sitt test med sökordsannonser
Facebook och Google har varsitt område där den främsta styrkan hos den ena är den största svagheten hos den andra. För Google är den svagheten allt som handlar om sociala tjänster. För Facebook är det sök. Båda vill in på varandras planhalvor mer och som del av det breddar nu Facebook testet med sökannonser.
Funkar ungefär som sökannonser på Google. Betala för att annonser ska synas vid sökningar på vissa nyckelord. Däremot finns det skillnader: Facebooks sökannonser verkar inte göra det möjligt att rikta annonser mot vissa specifika sökord, intressant nog.
Facebooks lösning verkar bygga på att annonser visas vid sökning på nyckelord om en annonsör har betalt för den annonsplatsen OCH om sökorden finns på företagets egen Facebook-sida.
Frågan är förstås om det här är ett tillkortakommande baserat på att tjänsten är så ung, alltså att det kommer bättre möjlighet att styra riktandet mot fraser senare, eller om det är ett sätt för Facebook att styra potentiella annonsörer mot sidor. Man skulle kunna tänka sig att algoritmen också kommer titta på saker som följare och engagemang när den rankar annonser som ska visas. Och för att få engagemang krävs förstås att det finns följare och innehåll som följarna kan interagera med.
Facebook Is Expanding The Availability Of Its Search Ads
After testing ”search ads” since last year, Facebook is now expanding the availability of the placement to more advertisers.
Facebook släpper sina algoritmer för att känna igen barnporr- och terroristinnehåll som open source
Väldigt spännande initiativ: Facebook open sourcar två av sina algoritmer. Mer specifikt handlar det om de algoritmer som används för att identifiera barnporr, terroristprogaganda och grafiskt våld nu finns upplagda på utvecklarsajten Github.
Det är också dessutom en historisk händelse: det är första gången som Facebook har släppt någon av sina tekniker för bild- och videoigenkänning som open source. Anledningen är förstås egenintresse för Facebook. Man vill ha andras hjälp med att vässa tekniken på att identifiera det här materialet. Som, tja, Youtubes utvecklare.
Det är självklart inte heller en slump att det är dessa två algoritmer som släpps – det är algoritmer som är mindre affärskritiska för Facebook. Algoritmer som dessutom bara är nödvändiga och tärande, inte något som kan dra in stålar (även om annonsörer bevisligen blir mindre sugna att bidra till intäkter om de här teknikerna INTE finns på plats).
Men oavsett anledning är det en väldigt bra grej. Ett initiativ som dessutom kanske kan leda till standarder kring hanteringen av den här typen av innehåll.
Facebook open-sources algorithms for detecting child exploitation and terrorism imagery
Facebook is crowdsourcing a better solution to disturbing photos and videos. Platforms have been criticized for not acting quickly enough to remove harmful content.
Nytt patent från Facebook: annonser i Messenger-chattar
Häromdagen skrev jag om att Facebook har breddat sitt test med sökannonser, alltså ungefär det vi är vana vid hos Google. Det är ett annonsformat för flödet, men varför inte använda det på andra ställen? Som att peta in annonser i Messenger och WhatsApp?
Det är precis vad det nytt patent från Facebook skissar upp. Och då pratar vi inte om de annonser som idag finns i Messenger, utan om annonser som skulle dyka upp som meddelanden i våra chattrådar.
Det handlar om annonser som skulle kunna triggas på text eller annat, som plats. I patentexemplen vid hur annonser med förslag på restaurang kan visas i en diskussion om att gå och äta. Facebooks assistent M möter annonsering, alltså. (Är dessutom en My business-träff rakt av.)
Patentet är från april och kan som vanligt resultera i ingenting alls. Men det är ju helt i linje med att vi flyttat allt mer av våra digitala liv till ställen där företagen bakom inte har listat ut hur man kan annonsera på ett effektivt sätt. Här är ett förslag. Ett förslag som innebär en delikat balansgång för Facebook (även här).
Spontant? Nnnnnnjjeejjjjj.
Hand upp alla som kommer ihåg gratistelefonabonnemangen som skulle finansieras med reklamavbrott under samtalen?
https://mashable.com/article/facebook-patent-targeted-ads-messenger-chats/
Instagram på gång med Stories for you-avdelning
Rasar det in omnämnanden i ditt Instagram Stories-liv? There’s snart en flik for that. Instagram kan vara på gång att släppa en ”Stories for you”-avdelning.
Handlar kort sagt (vad det verkar) om en egen flik som samlar stories där du har taggats eller @nämnts.
Instagram Is Working On A ’Stories About You’ Activity Section
Instagram is looking to boost engagement among users around Stories, with a new ’Stories About You’ activity section spotted this week.
Facebooks kommande videochattenhet kan ha stöd för videoströmningstjänster
I höst är det dags för ny Portal-hårdvara från Facebook (om allt går som det ska). Bland annat ryktas det om en ny enhet med kamera, avsedd för videochatt.
Men det verkar som att Facebook har större ambitioner än så. Som att, när man ändå är igång, lansera stöd för externa strömningstjänster i den. Åtminstone enligt de uppgifter som säger att Facebook har kontaktat företaget som Netflix, Disney, Hulu, HBO och, mest oväntat, Amazon.
Artikeln spekulerar i att dessa tjänster skulle kunna bli ett försäljningsargument för den här enheten, men frågan är om det inte mer än något annat är tänkt som ett sätt att få fart på Facebook Watch.
Om Facebook kan få användare titta på strömmad video i sin kamera och dessutom klämma in Watch som del i det skulle det potentiell göra att fler får upp ögonen för Watch. Men steget att skaffa Facebook-hårdvara för chattandet, även med stöd för bingetittande, lär fortfarande vara väldigt långt. Det skulle i så fall vara om Facebook subventionerar prenumerationstjänsterna för [vad enheten nu kan komma att heta]-användare.
I oktober kanske vi får se hur mycket sanning som finns i uppgifterna.
Facebook might bring major streaming services to its Portal for TVs
Last year, reports emerged Facebook was working on a video chat camera you’d plug into your TV. It sounds a bit like its Portal smart display, albeit without the need for a dedicated screen. One reported aspect of the device is that it’d offer video streaming, including Facebook Watch.
Facebooks kryptovaluta Libra kanske aldrig kommer att lanseras – enligt Facebook
När kommer Facebooks kryptovaluta Libra att lanseras? Kanske aldrig – om man frågar… Facebook.
I senaste kvartalsrapporten skriver Facebook ungefär det här. Ny och oprövad teknik kombinerad med… några juridiska och regleringsmässiga utmaningar är anledningen.
Det här är förstås sant och inget egentligen nytt i sig. Men med tanke på vilket mastodontprestigeprojekt Libra är för Facebook ska det sannolikt mycket till innan företaget drar pluggen (även om Facebook sagt att man inte kommer lansera valutan förrän lagstiftarna, i USA åtminstone, är på gott humör).
Facebook har både släppt och skrotat tjänster och olika slags initiativ på löpande band senaste åren, men om Facebook verkligen, verkligen, verkligen vill att vi ska använda något så har företaget visat att man är väldigt benägen att fortsätta plöja ner pengar för att hålla även dödfödda projekt under armarna. I vissa fall, som Facebook Stories, har det haft önskad effekt.
Frågan är förstås vad motsvarigheten här skulle bli – med tanke på att Facebook siktar på att dela risken och styrningen av valutan med 99 andra organisationer. Om det värsta skulle hända och penningsstarka partners försvinner – kommer Facebook skjuta till mer egna pengar om man inte kan hitta andra som kan fylla hålen?
Libra may never launch, Facebook has warned investors
The company has warned investors that the currency, which it wants to launch next year, may not ever get off the ground. The news: In its quarterly report, Facebook reminded investors that the proposed currency, called Libra, is ”based on new and unproven technology,” adding that the legal environment surrounding digital currencies is ”uncertain and…
EU:s högsta domstol slår fast att sajter som använder Facebooks gilla-knapp är ansvarig för att få godkännande från användarna
nnu ett EU-direktiv som kan få stor påverkan på internet. EU-domstolsdomen i ett rättegångsfall som pågått sedan 2015 har nu fallit: sajter som bäddar in Facebooks gilla-knappar är ansvariga för att samla in samtycke från användarna kring detta innan informationen skickas vidare till Facebook (undantaget är om en sajt kan ”demonstrate a legitimate interest legal basis for processing this data. Nej, jag vet inte exakt vad det innebär.)
Eller rättare sagt: det EU-domstolen säger är att Facebook och sajter som inkluderar Facebooks tredjepartsgillaknapp ”gemensamt” är ansvariga för den ”initiala datahanteringen”. Ett sådant scenario är att den här typen av knappar kan samla in och vidarebefordra information även om användaren inte använder själva knappen – och information om användaren kan även skickas redan innan sidan har laddats in – vilket förstås gör det svårt att be om samtycke på förhand.
Själva rättegången (som föregår GDPR eftersom den hållit på så länge) handlade initialt specifikt om Facebook, men som artikeln konstaterar lär det rimligtvis gälla alla liknande tjänster (även om Facebook förstås snudd på är den enda som är relevant). Facebooks svar är att de ska gå igenom domen och se vad som kan/behöver göras från deras håll.
Nu känns det som att frågan om gilla-knappar på sajter var mer aktuell än 2015. Hej, Facebook själva håller ju på att börja så sakteliga att begrava gilla-knappen till och med i sina egna tjänster. Då är det kanske mer intressant med den fråga som den juristforskare som intervjuas i artikeln ställer: hur förhåller sig Facebook-pixeln till den här domen?
(Även Facebook-pixeln börjar ju få det allt svårare i och med att såväl hårdvara som appar och webbläsare börjar strypa möjligheter att spåra användare allt mer, men ändå.)
Europe’s top court sharpens guidance for sites using leaky social plug-ins | TechCrunch
Europe’s top court has made a ruling that could affect scores of websites that embed the Facebook ’Like’ button and receive visitors from the region. The
Snapchat
Snap lanserar Instant create för att få fler att skapa vertikala annonser
Vertikalt är som bekant väldigt inne. Och väldigt svårt för väldigt många. Ett av the original vertikalföretagen, Snap, vill sänka tröskeln för att få ombord fler på verktikaltåget. Säg hej till Snapchats senaste gör-det-själv-annonstjänst Instant Create.
Tanken är att verktyget ska hjälpa annonsörer att skapa bra och effektiva annonser baserat på element de redan har – anpassade för ett liv på höjden. För den som verkligen vill göra så lite som möjligt går det att importera bilder direkt från sin sajt istället för att ladda upp dem manuellt till verktyget. Och ja, verktyget fixar också designen om du vill.
Ska nu finnas tillgängligt för alla annonsörer, även om verktyget i dagsläget är begränsat till Snapchats huvudformat Snap Ads. Vi kan väl gissa att fler format kommer längre fram om funktionen blir populär.
Snapchat launches ’instant’ tool for creating vertical ads | TechCrunch
Snapchat is hoping to attract new advertisers (and make advertising easier for the ones already on the platform) with the launch of a new tool called
TikTok
TikTok integrerar import och export av gifar via Giphy
Gifar är som bekant själva fundamentet i internet. Och nu kommer de till ännu en tjänst: TikTok. Via integration med Giphy blir det nu möjligt att lägga till gifar i tiktoks. Men kanske ännu viktigare: det omvända fungerar också. Det går alltså att göra Giphy-gifar baserat på inlägg i TikTok.
Kort sagt ett intiativ i samma anda som det som i princip alla techbolag verkar göra nu: se till att dina tjänster dyker upp på konkurrenters plattformar via smarta integrationer och använd användares korspostande som marknadsföring. Growth hacking anno 2019.
De gifar som tiktokare laddar upp till Giphy kommer dock inte indexeras och heller inte finnas med när man använder Giphy i andra tjänster (ironiskt nog inte ens TikTok) – så länge som det inte är en verifierad Giphy-kanal. För de flesta handlar det alltså om att man kan spara en gif i det egna Giphy-kontot. Just nu. Jag misstänker att det kommer att förändras. Även Giphy har ett stort intresse i att folk använder deras tjänst via integrationer.
TikTok adds Giphy integration to import Stickers and export TikTok memes to the rest of the world | TechCrunch
TikTok is the breakout hit in social media apps at the moment — it’s currently ranked first in entertainment, and 12th overall in terms of download
TikTok fyller ett år
TikTok fyller i dagarna ett år. Åtminstone TikTok som vi känner det idag, alltså när den ursprungliga TikTok-tjänsten svalde Musical ly och la i arton växlar till.
Hand upp alla som liksom jag tänkte att det känns som betydligt längre än så.
Säger en del om vilket tempo som Bytedance trycker ut nya funktioner i.
TikTok’s a year old, when will its creators make money?
’On TikTok you don’t get money from views right now’
Pinterest lanserar fler shoppingfunktioner
- Personaliserade rekommendationer: högst upp i flödet visas nu en ”shoppinghubb” med ett utvalt antal shoppingbara pins (som alltså kan köpas direkt i appen).
- Catalogs: Under shoppingpins visas fler produkter från samma handlare, så att man snabbt kan titta vidare om man känner för det.
Båda de här funktionerna handlar om det som många e-handlare, Amazon inte minst, är så dåliga på: att bläddra sig igenom produkter på ett inspirerande sätt. Lite som när man går och kollar på kläder i butik.
I jakten på konvertering och optimering halkar många onlineshoppingupplevelser långt in på den rationella planahalvan. Allting exakt likadant presenterat för att förenkla bygget av butiken, med en extremt självklar konverteringstunnel som bottenplatta. Det planlösa irrandet? Not so much.
I Kina ser vi hur Tencent och Alibaba börjar adressera det här problemet. Pinterest är på sätt och vis den e-handelsplattform som har kommit längst här hos oss, med Facebooks stories-lösning som tvåa.
Pinterest Adds a Shopping Section to its Home Feed
Pinterest is putting its shopping capabilities front and center with a new addition to its home feed.
Pinterest släpper stories-funktionen Story pin
Jamen det är väl klart att Pinterest börjar med stories. Eller Story Pin som formatet mer formellt heter.
Nu handlar det inte strikt om ett nytt stories-format enligt ”traditionellt” snitt, sannolikt mycket eftersom Pinterest har ett annat upplägg än många andra i sin tjänst. Jämförelsen i artikeln är snarare Facebooks Canvas-annonsformat. Men oavsett handlar det om en mashup av olika medieformat i samma pin.
En story pin kan innehålla bild, text, video och länk och de användarscenarion som Pinterest föreslår för formatet är för att berätta en historia, visa något från olika vinklar, lägga upp en steg-för-steg-guide eller ”kurera en samling produkter”.
Framförallt det senare är både intressant och väntat med tanke på Pinterests allt mer uttalade shoppingfokus. Alltså möjlighet att lägga upp delar av en produktkatalog i en pin.
I dagsläget finns Story pin bara för ”några” iOS-användare, men det lär väl rullas ut bredare, och för Android, rätt snart.
Pinterest Introduces Story Pins For Immersive Storytelling
Not long after giving limited release to Carousel Pins, Pinterest is now launching an immersive way to share stories on its platform through its newest format Story Pin.
Sök/SEO
Googles featured snippets uppdateras för att visa mer aktuellt innehåll
Google vässar sin plats noll, featured snippets, med en rejäl förbättring: featured snippets-funktionen kommer nu prioritera aktuell information. Inte bara det, den ska också bli bättre på att förstå vad användaren faktiskt är ute efter. Exempel som ges är om någon söker på ”skolstart”. Fram till nu kunde det komma information från föregående läsår, men i och med den senaste algoritmförändringen så kommer sökfunktionen förstå att det är nästkommande skolstart som avses.
Funktionen går nu alltså från riktigt bra till riktigt, riktigt, riktigt bra.
Ännu ett sätt för Google att vara hjälpsamma och servera oss det vi som användare faktiskt är ute efter. Och som av en händelse sammanfaller det förstås med Googles egenintresse att få oss att inte trycka oss vidare till den webbplats där informationen egentligen finns.
https://techcrunch.com/2019/08/01/google-search-gets-freshers-featured-snippets/
Google ger Google Ads stöd för sökningar på ord med samma innebörd
Google fortsätter sin kamp för att få oss att outsourca all kontroll över annonsering till dem. Senaste steget: sökannonseringen fångar inte bara likartade ord utan även ord (eller fraser) med samma innebörd – även om det är ett helt annat ord än sökordet.
Facebook gick igår ut med att de breddar testet med sitt eget sökannonsformat. Ett format som inte gör det möjligt att välja att rikta annonser utifrån vissa givna sökfraser, utan det som söks måste finnas på företagets Facebook-sida. Kan förstås bero på att det är en så pass ny tjänst – men samtidigt skulle det också kunna vara lite samma sak som det Google gör här.
De håller på att döda sökordsannonsering som den har fungerat sedan konceptet föddes.
Vad som alltså håller på att hända är att Google (och säkert Facebook) tycker att vi inte ska försöka få till annonserna. Varken vilka fraser som sökningar ska matcha, var en annons ska finnas eller hur en annons ska se ut. Inte ens vad det är som ska annonseras – eller när.
Betala Google för att annonsera. Google vet bättre än du vad gäller vilken produkt eller tjänst som ska annonseras, på vilket sätt, i vilket format, var och mot vilken målgrupp. De tar även hand om budgethanterandet. Se bara till att fakturan betalas i tid när den kommer.
Google Ads Close Variants to Include Words With the Same Meaning
Google Ads is expanding close variants to include words that have the same meaning as the original keyword.
Google ersätter sin röstsök med Google Assistant
Ni vet det här jag brukar skriva om att Google konsekvent arbetar på att släppa allt mindre (organisk) trafik från Googles sök till andra webbplatser? Här ännu ett sådant steg – för röstsökning.
Vad vi har här är tecken på att Google håller på att byta ut sin nuvarande vanliga röstsöksfunktion mot Google Assistant i Android. Och vad innebär det kanske du undrar? Visst, en mer enhetlig upplevelse över Googles plattformar, men framförallt: ännu färre resultatlistor till förmån för att Assistant direkt svarar på din fråga. Eller utför ett kommando.
Som artikeln konstaterar så fixar inte Assistant ett bra svar på alla frågor. Rätt ofta kan det fortfarande bli tal om en vanlig sökning, om man så vill. Men även här finns förstås en baktanke: ju fler som använder Assistant, desto bättre träning får Assistant. Och desto bättre träffar kommer Assistant ge.
Google is Replacing Voice Search With Google Assistant on Android Devices
Google is reportedly in the process of replacing voice search on Android devices with Google Assistant.
Bytedance på gång att ta fram en konkurrent till Googles sökmotor
Jättenyhet från TikTok-ägaren Bytedance. Företaget har börjat söka potentiella medarbetare som ska bygga en sökmotor ”för alla internetanvändare”. Inte bara fixa en bra sökfunktion för företagets appar, utan alltså en Google-konkurrent. Ja, eller Baidu-konkurrent om vi ska prata Kina.
Jag tror dock att Bytedance har Google-stora ambitioner – alltså långt bortom Kinas gränser. Bara att lösa det företaget skriver i annonsen: ”One day in the future, when a new search engine appears on each individual’s phone, you will be the creator of it”. Rätt… högflygande.
Nu är steget mellan mentalt världsherravälde och faktiskt världsherravälde rätt långt. Men det är oavsett väldigt spännande att Bytedance spänner bågen så högt.
Bytedance håller på att bli en riktigt tung spelare på internet som smider extremt snabbt när TikTok-järnet är varmt. Ja, och deras övriga tjänster, förstås, som numer inkluderar såväl chattjänster som shoppingmöjligheter. För oss som varit med ett tag känns saker som Facebook och Google så självklara att inget annat skulle kunna ersätta, men för dem som blir tonåringar idag går relationen med internet via helt andra appar och tjänster.
Baidus sökverksamhet har börjat hacka och till och med WeChat har drabbats av ”föräldrasyndromet”. Alltså att unga kineser väljer bort WeChat för att hänga med sina vänner, eftersom föräldrarna (och morföräldrarna) är på WeChat. Samma tendens som vi ser för Facebook i vår del av världen.
China’s ByteDance to build a brand-new search engine to challenge Baidu | KrASIA
Can ByteDance become the favorite search engine in China?
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör