Kategorier
AI - Artificiell intelligens Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 31 2019 – del 2

Amazon lanserar klädboxtjänst, stänger ner sin Dash-knapp och börjar straffa säljare som skickar beställningar i onödigt stora paket. Ikea gör det möjligt att beställa och köpa mat via WeChat-miniprogram. Google testar Play Pass – prenumerationstjänst för appar. Netflix spårar vissa användares position. Tesla-ägare kan snart strömma Netflix och Youtube i bilen. Amazon intresserat att köpa Uber Eats indiska verksamhet.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon lanserar klädboxtjänst

Avdelningen: konstigt att det inte har kommit tidigare. Amazon släpper en prenumerationstjänst för personaliserade kläder: Personal Shopper by Prime Wardrobe, för 4,99 dollar i månaden.

Samma upplägg som konkurrerande tjänster: som (kvinnlig) Prime-medlem kan du varje månad få ett utvalt paket med kläder utifrån ett antal startparametrar. Du kan förhandsgranska kommande månads paket och betalar bara för kläderna du behåller. Jag utgår från att även denna tjänst kommer lära sig vad du gillar och erbjuda allt fler saker du verkligen vill ha.

Nu är Amazon som sagt var inte ensamma om den här idén utan snarare rätt långt efter i kurvan. Men Amazon har förstås den rätt stora fördelen av i runda slängar 100 miljoner befintliga Prime-medlemmar som man direkt kan marknadsföra tjänsten mot.

Amazon satsar rätt hårt på kläder, men har haft problem att få med inte minst kvinnorna på båten. Det här är är ännu ett försök att få fart på den delen av verksamheten.

Amazon launches a personal shopper service that sends monthly curated clothing boxes

Amazon announced its new Personal Shopper by Prime Wardrobe today, which gives Prime subscribers the option to sign up for a personalized, monthly subscription clothing box. It costs $4.99 a month.

Amazon stänger ner sin Dash-knapp 31 augusti

Har du klätt ditt hem med Amazon Dash-knappar? Sucks to be you i så fall.

Tidigare i år slutade Amazon sälja sina Dash-knappar och 31 augusti drar Amazon slutgiltigt ur pluggen. Från och med den dagen kommer Amazon sluta ta emot beställningar från sina Dash-knappar.

Dash-knappen var en rätt udda skapelse och lätt att raljera över. En knapp som kan sättas upp var som helst i hemmet och som bara gör en sak: skickar iväg en beställning på en specifik produkt när du trycker på den. Amazon strösslade dessutom ut dem gratis för att få upp användandet (kostnaden för en knapp fick du tillbaka vid första beställningen).

Men historien lär ge Dash-knappen en rätt framträdande roll – för utvecklingen av röstshopping. För det Amazon lärde sig har blivit mallen för rösthandlandet: vid röstssök vill vi bara ha ett enda svar, inte en träfflista. Och vid röstshopping vill vi inte ha produktlistor, vi vill bara genomföra köpet utan att beskriva i detalj vad vi vill ha. Eller få en massa alternativ upplästa.

Mer specifikt: vi vill för det mesta köpa samma sak varje gång. Precis som Dash-knappen.

Amazon is killing off the Dash button later this month | TechCrunch

The idea seemed simple: If you find yourself regularly ordering the same thing from Amazon – coffee, laundry detergent, whatever – why not replace the

Amazon börjar bötfälla säljare som skickar beställningar i onödigt stora paket

Åååååå vad jag gillar det här. Amazon kommer att börja bötfälla säljare som skickar beställningar i onödigt stora paket.

Amazons kamp mot att få ner förpackningsslöseriet (vilket förstås också handlar om pengar – ju mindre luft Amazon måste frakta runt, desto högre intäkter) har gått så långt företaget nu har ett Customer Packaging Experience-team på 85 pers som enbart arbetar med att förbättra hur Amazon och dess säljare förpackar och skickar varor.

Förpackningar vid e-handel är förstås ett gissel. För att få volym handlar det om att skicka så mycket som möjligt i exakt samma slags emballage, trots att de olika varorna skulle må bäst av väldigt individanpassade förpackningar, Att hitta balansgången mellan dessa två kommer bli allt viktigare.

Vem vet, det kanske är kollibarhet och inte minimiköpbelopp som kommer styra fraktkostnaden framöver? Alltså att du får billigare frakt ju mer exakt du lyckas packa en förpackning som kund. Typ spela Tetris i utcheckingen. Vill du bara ha en liten sak? Dyrare frakt.

Inte så att det här är det mest kundtillvända alternativet, så vad jag som kund får ut av det skulle förstås bli sjukt viktigt.

Amazon to Start Fining Sellers for Using Boxes That Are Way Too Big | Digital Trends

It’s happened to us all. You order a small item on Amazon only for the seller to send it out in a box that’s unnecessarily huge. In a bid to finally stamp out the practice, the online shopping giant is about to start imposing fines on sellers if they fail to change their ways.

Ikea gör det möjligt att beställa och köpa mat via WeChat-miniprogram

Mer WeChat för Ikea: i veckan släpptes första testversionen av ett nytt sätt att beställa och betala för maten i Ikea-varuhuset: via företagets miniprogram i just WeChat.

Kort sagt: låta kunder beställa via en extern onlineplattform, även när de befinner sig inuti den egna butiken istället för att tvinga dem att använda företagets egen app. Släppa tanken på att ”äga” kunden och istället låta kundnöjdhet och effektivitet sitta i förarsätet.

Nu vet jag inte exakt hur just Ikeas version fungerar, men jag tänker att en sån här funktion skulle funka fint med positionering. Uppmuntra kunder att välja maten redan när de kommer in. När kunden sedan passerar en viss punkt i butiken (baserat på saker som hur lång tid det tagit kunden att ta sig dit, snittet för andra och historiska snittet för en kund) så går beställningen iväg och är klart precis lagom till dess att kunden når restaurangen.

https://www.linkedin.com/posts/leroy-zhang-589b231b_a-new-milestone-this-week-we-launched-the-activity-6562303312027283456-2Ubq

UR Fuels – bränslehemleverans i Nigeria

Ännu en sån där självklar grej: bensin som tjänst. Ja, eller åtminstone bensinleverans – till hemmet eller till företaget. Det är vad företaget UR Fuels har lanserat i Nigeria.

Nu är det inte bensin för bilar det primärt handlar om, utan om bensin till de backupgeneratorer som verkar vanliga för att täcka upp den svajiga eltillgången.I ett land som Nigeria blir leveransen dessutom inte bara ett lite bekvämare sätt att få saker gjorda på, utan som en potentiell rejäl livskvalitethöjare.

Det som är fascinerande med Afrika som kontinent kopplad till digitalisering är hur hightech möter extrem lowtech för att göra ungefär samma saker som vi har här hemma. Inte minst som stora delar av Afrika legat långt för såväl oss som Kina på mobiltjänstsidan. Inte minst när det handlar om mobilbetalningar som funnits länge och där det i vissa länder till och med finns en dedikerad mobilvaluta.

Och det i många fall byggt på gamla ”Nokai-mobiler” och 2G-nät.

Lägg till en ung befolkning och en begynnande techboom i flera afrikanska länder så kommer det bli väldigt spännande att se vad som kommer att hända på kontinenten kommande år.

Frågan är inte om utan hur mycket av de tekniker som vi och Kina nu börjar använda som Afrika kommer hoppa över.

On-demand fuel delivery app launched in Nigeria

UR Fuels, an on demand app-based fuel delivery startup for both business and individual customers has launched in Nigeria, aiming to streamline the process of purchasing and obtaining fuel. Incorporated in March, the Lagos-based UR Fuels allows B2B and B2C customers to order and pay for petrol, and get it delivered to their office or work.

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Google testar Play Pass – prenumerationstjänst för appar

Senaste funktionen att testas av Google: Play Pass. En prenumerationstjänst för Google Play.

Det ryktades om funktionen under förra året och nu har den alltså börjat testas. Betala 4,99 dollar i månaden för att få till gång till ”hundratals” appar och spel från Google Play, utan annonser eller köp inuti appen. Helt upplåsta betalappar, alltså. Det handlar dock inte om vilka appar som helst, utan de som kommer inkluderas i prenumerationen.

Man kan tänka sig att det här främst kommer bli intressant för spel (och för att samla de nyttojänstappar man använder, men jag misstänker att långt ifrån alla de stora kommer ingå). Inte minst barnspel, där föräldrar kan låta barn spela på nästan hur mycket de vill.

Pass kommer alltså bli ett komplement till Googles Stadia-tjänst som kommer släppas senare i år. Tjänsten där det går att strömma spel till sin enhet mot en fast prenumerationsavgift. Men det är här det på sätt och vis blir lite geggigt att Google väljer två olika prenumerationer för spel.

Okej, Stadia kommer initialt bara fungera på Pixel-mobiler, men det handlar mest om när andra Android-mobiler också kan använda tjänsten (Pixel är ju trots allt inte den Android-mobil med… störst marknadsandel). Man kommer alltså tvingas välja, eller betala för båda med risk för överlappning.

Nu misstänker jag att Pass kommer fungera mer som Apples kommande speltjänst, där prenumerationen funkar på ungefär samma sätt som Pass, medan Stadia är mer åt Netflix-hållet.

Så som sagt: logiskt drag, men blir lite intressant att se hur Google tänker positionera de två tjänsterna sinsemellan.

Google is quietly testing ’Play Pass’ app and game subscription, taking on Apple Arcade

Earlier this year, Apple announced Apple Arcade, a monthly subscription service that gives you access to a library of mobile games (including some exclusive titles) on iOS devices. Apple Arcade isn’t live yet, but Google is already testing its own competing service, named Play Pass.

Youtube den app som drar in mest intäkter i Google Play och Apple App Store

En lista över de appar i kategorin bild/video som drar in mest pengar, en lista som kanske inte bara består av bekanta namn för oss i vår del av världen.

Ettan för andra kvartalet i rad är däremot väl bekant. Enligt appundersökningsföretaget Sensor Tower drog Youtube in 138 miljoner dollar under kvartalet – en uppgång med 220 % jämfört med för ett år sedan. Och vi kan konstatera att Youtube är… rätt beroende av USA. 70 % av Youtube appintäkter kom från USA, följt av 7 % för Japan och 4 % för Storbritannien.

Samma sak gäller för tvåan – fast annat land. Kortvideoappen Kwai (eller Kuaishou som den heter i Kina) drog in 78 % under kvartalet, en uppgång med 57 %. Och av intäkterna stod kinesiska användare för… 99 %…

På tredje plats hittade vi förra kvartalet TikTok. Intressant nog finns Netflix inte alls med, så den verkar ha hamnat i en annan kategori (Netflix har strypt möjligheten att starta nya prenumerationer via appen, men befintliga användare kan fortfarande förnya den vägen).

Nu handlar det alltså om uppskattningar från tredje part, men är oavsett intressant.

Några kommentarer:

Intäkterna i den här sammanställningen handlar om köp gjorda via appbutikerna och inte exempelvis annonsering. Det betyder alltså i praktiken att de 138 miljonerna för Youtube är för Youtube Premium – alltså betalversionen. Mycket pengar, men om vi tänker på att Googles totala intäkter för kvartalet var över 9 miljarder dollar så landar betalintäkterna för Youtube Premium på sisådär 1,5 % av Googles totala omsättning… Med andra ord kan vi konstatera att Google fortfarande har svårt att få riktig snurr på sina betalabonnemang.

Som vanligt i den här typen av sammanställningar så inkluderas inte intäkter från tredjepartsappbutiker i Kina. Med tanke på att Google Play inte finns i landet så kan vi misstänka att intäkterna för de rena kinesiska tjänsterna är betydligt högre.

Topp tre för App Store är identisk med totala topp tre, men skillnaden mellan Google Play och övriga är rätt stor. Twitch ligger på andra plats för Google Play, men bara på en sjunde plats totalt – därför att den inte återfinns topp tio i App Store. Omvänt så ligger Youtube totalt etta och som sagt även etta i App Store, men finns inte topp tio för Google Play. Nu finns ju som sagt var inte Googles tjänster i Kina och USA är mycket ett iPhone-land.

Inte heller Kwai är topp tio hos Google Play – så det visar vilket stort mörkertal det lär finnas för intäkterna via tredjepartsbutikerna i Kina.

YouTube is the world’s top-grossing video app with $138M in user spending

Google must be happy. YouTube is the world’s top-grossing app in the photo and video software category for a second quarter in a row.

Netflix spårar vissa användares position för att ge bättre videokvalitet när man medan man rör på sig

Nu spårar även Netflix även sina användares rörelser. Ja, åtminstone en liten del Android-användare.

Enligt Netflix handlar det om en bättre förståelse för de användare som netflixar medan de rör på sig. Allt för att kunna optimera uppspelningen on the go.

Och det får mig att tänka på: interaktivt innehåll. Interaktivt innehåll som baseras på rörelse. Eller plats. Med andra Pokemon Go möter geocachande. Alltså innehåll som aktiveras på en plats. Som att man kan låsa upp olika avsnitt genom att bege sig till en plats. Olika platser ger olika scener eller olika vägar i en berättelse. Eller att man måste lista ut var ett nytt avsnitt finns för att få se det. Eller att man måste röra sig en viss mängd för att ta del av visst innehåll.

Ja, eller kombinationer av allt ovanstående.

Netflix tests tracking your ’physical activity’ to improve video quality

Netflix is testing a new feature to detect your physical activity and change video playback based on if you’re walking or on the move.

Youtube får stöd för att liveströmma mobilskärmen och titta offline i 1080p-kvalitet

Youtube (för Android) får stöd för att livströmma mobilskärmen till tjänsten (så länge som man har en tillräckligt ny version av Android, har ett verifierat konto och minst 1000 följare).

Youtube Premium får stöd för offlinetittande i 1080p-kvalitet snarare än tidigare tak på 720p (inte för alla än).

Den andra funktionen handlar förstås om att bättre möta konkurrensen från övriga videoströmningsplattformar (som jag skrev om igår verkar Youtube Premium fortfarande bara utgöra en väldigt liten del av Googles intäkter).

Den förstnämnda funktionen mest troliga användarscenario känns som spel. Som av en händelse dyker funktionen upp nästan exakt samtidigt som det meddelas att Microsoft sannolikt har betalat multum för att köpa en av Twitchs mest populära profiler. Med tanke på hur galet mycket pengar e-sport börjar omsätta så vill Youtube förstås spela en betydligt större roll här.

Här lägger man nu alltså till inbyggt stöd för mobilspelströmmande för Android-användare. Och med tanke på att Google kontrollerar Android såväl som Youtube så kan vi anta att det lär komma ännu fler kringfunktioner som konkurrenterna inte lika enkelt kan få tillgång till.

YouTube Gets Live Screen Casting, Premium Said to Get 1080p Downloads

YouTube for Android is getting a new 14.31.50 version update, and it is said to bring the screen casting feature for live streaming.

Microsofts Twitch-konkurrent toppar nedladdningslistorna efter att topp-Twitcharen Ninja har bytt plattform

En stor nyhet i spelströmningsvärlden den här veckan var att stor-Twitcharen Ninja lämnar Twitch och istället packar upp sina flyttlådor i Microsofts konkurrent Mixer. Hur stor påverkan fick det på Mixers popularitet? Tja, Mixer hoppade direkt upp i toppen av App Stores gratislista.

Nu har inte jag plåtkoll på e-sportströmningsvärlden, men jag hade ungefär noll koll på Mixer innan Ninja-nyheten släpptes. Och jag är inte ensam. Tydligen stod appen för bara tre procent av allt spelströmmande förra kvartalet.

Det visar kort sagt hur viktiga stjärnorna är även för spelplattformarna. Förstås. De första 24 timmarna fick Ninjas Mixer-kanal 250 000 följare – men han gav upp en följarskara på 14 miljoner. Vi kan alltså anta att Ninja fick ett erbjudande han inte kunde säga nej till från Microsoft.

Så det är inte bara de olika e-sportstallen som blir allt mer lika andra sportklubbar, med transferavtal. Även plattformarna där matcherna sänds börjar kämpa allt mer om att få stjärnorna till sin sportliga.

Following Ninja’s news, Mixer pops to top of the App Store’s free charts | TechCrunch

Yesterday, Tyler ”Ninja” Blevins announced that he’s leaving Twitch, moving his streaming career over to Microsoft’s Mixer platform. This morning, Mixer

Pokemon Go har nu laddats ner 1 miljard gånger

Ny milstolpe för Pokemon Go: 1 miljard nedladdningar. Visst, en del handlar om återinstallationer, men hej. 1 miljard nedladdningar av en enda app, ett spel dessutom, är… rätt imponerande. Antalet tjänster som överhuvudtaget har nått de nivåerna är rätt lätträknade. Milt sagt.

’Pokémon Go’ has racked up 1 billion downloads

So much for Pokémon Go’s initial success being nothing more than a fad. The Pokémon Company has released a series of videos in Japanese noting that Niantic’s location-based mobile game has been downloaded over 1 billion times since launch.

 

IoT – internet of things

Tesla-ägare kan snart strömma Netflix och Youtube i bilen

Nu kan alla Tesla-ägare snart streama Netflix och Youtube direkt i bilen. Ja, så länge som bilen står still (fram till dess att vi får självkörande bilar).

Ett rätt självklart tillägg som lär vidareutvecklas ytterligare. Våra fordon börjar bli allt mer som våra bostäder och kontor. Dvd-spelare för baksätet har funnits länge i bilar och strömningsmotsvarigheten är bara nästa steg.

Men det får mig att tänka på en sak till. Jag har ofta skrivit om att vi bara går och väntar på Spotify för strömmad video. Alltså en enda tjänst med en enda prenumerationsavgift där man kan hitta allt innehåll utan att behöva bry sig om vilket företag som ligger bakom innehållet. Jag har spekulerat i att Apples TV-satsning känns som den som just nu ligger närmast.

Men branscher skakas för det mesta om av en spelare som kommer in från vänster. Och vad skulle vara mer vänster här än… Tesla? (Okej, Arla skulle vara ännu mer från vänster, men ni fattar.)

Med andra ord: tänk om företaget som erbjuder den första riktiga samlingstjänsten för video skulle vara ett bilföretag? Ytterligare en anledning att välja ett visst bilmärke (kanske en av de främsta säljargumenten): i prenumerationsavgiften för bilen ingår även tittande på alla andra slags enheter – även utanför själva bilen.

Elon Musk says that Teslas will soon be able to stream Netflix and YouTube

Elon Musk has long touted the potential that the in-car displays found in Teslas have for drivers: they can not only provide information, but entertainment as well. To that end, he says that the cars will soon be able to stream video from Netflix and YouTube.

Forskare har tagit fram linser som kan zooma genom blinkningar

Satan i gatan vad det här är coolt. Forskare som har tagit fram linser där man kan zooma genom att blinka två gånger. Electro-oculographic signals, y’all.

Inte direkt så att det här kommer att gå att få i ett par engångslinser i morgon (eller någonsin). Men jag blir ändå lätt fnittrig av hela science-fiction-grejen.

Scientist have made a contact lens that lets you zoom in by blinking

Scientists from the University of California, San Diego, have created a new robotic soft contact lens that lets you zoom by blinking twice. The lens can be controlled by your eye movements. Eye movements like blinking carry change potentia

 

AI – artificiell intelligens/digitala assistenter

Google använder Starcraft II för att träna sina självkörande bilar

Hur lär man bäst upp bilar att lära sig köra själva? Man lär dem spela Starcraft II, förstås.

Det är ungefär vad Googles AI DeepMind kommer få i uppgift när Google-ägda Waymos bilar ska lära sig hantera en kaotiskt omvärld bättre.

DeepMind fick stor uppmärksamhet när den AlphaGo-mjukvara som tagits fram för AI:n lyckades slå människor i brädspelet Go. Ett spel som forskare trodde skulle vara för komplex för att en maskin skulle kunna slå en människa i bra många år till. Men det gick alltså betydligt snabbare än så.

När DeepMind sedan i början av året lyckades slå proffs i realtidsstrategidatorspelet Starcraft II så blev uppmärksamheten betydligt mindre. Ironiskt nog, då det var en långt mycket mer avancerad bedrift. Helt enkelt eftersom att ett spel som Starcraft har ännu färre fasta regler att förhålla sig till. Det handlar om att agera på helt oplanerade situationer som dyker upp. Ofta helt nya situationer.

Precis det som händer varje dag i trafiken.

Hur avancerade AI-algoritmer än är så har de så här långt nästan alltid tränats för en eller ett fåtal uppgifter. Det vi nu börjar se är AI-träning mer baserad på kaosteori. Lika bisarrt avancerat som det vi människor klarar av varje dag, utan att tänka på vilka mirakelmaskiner vi faktiskt är.

Google’s DeepMind, Waymo Team Up to Train Self-Driving Cars | Digital Trends

DeepMind is teaming up with Waymo, a fellow unit of Google parent Alphabet, to train the neural networks of self-driving cars. The partnership is using the technique named population-based training, which was created as a way to speed up the learning process of computers playing StarCraft II.

Forskare har lyckats få en AI att känna igen känslor utifrån selfies

Klart vi snart kan få annonser riktade mot oss baserat på ansiktsuttrycken i våra selfies. Ja, eller varför inte även på andra ställen, som i butiker?

Forskare har skakat fram EmoNet som ska kunna plocka ut våra känslor i 11 olika kategorier baserat bara på våra ansiktsuttryck. Vissa av dem är förstås enklare än andra att tolka för en maskin, men överlag bra träffsäkerhet.

Nu är forskarnas huvudfokus förstås inte annonsriktande, utan mer att kunna fånga känslor av andra anledningar. Att kunna se när någon exempelvis är så nedstämd att självkadebeteende kan bli följden.

Det är givetvis inte heller något som kommer finnas brett tillgängligt i morgon, men redan nu finns likartat användande exempelvis fysiska butiker. Exempelvis Walmart har testat kameror med AI-smartness som ska kunna se på en kund om den är frustrerad och därmed behöver få hjälp av personalen. Och förstås det som händer i Kina…

Vi har även sett hur våra känslor kan plockas upp av våra prylar på andra sätt. Som att en röstassistent kan höra hur vi mår på rösten och därmed anpassa sitt beteende och sin interaktion med oss.

En typ av personalisering som garanterat kommer att bli normalt för oss i en inte alltför avlägsen framtid.

This AI detects 11 types of emotions from a selfie

The machine learning models that can detect our face and movements are now part of our daily lives with smartphone features like face unlocking and Animoji. However, those AI models can’t predict how we feel by looking at our face. That’s w

 

Bekvämlighetsekonomin

Amazon intresserat att köpa Uber Eats indiska verksamhet

Uber investerar som bekant som galningar för att skaffa (och behålla) marknadsandelar. Men företaget har också backat (hoho) ett par nyckelmarknader. Den mest uppmärksammade var när man lämnade Kina genom att sälja verksamheten där till konkurrenten Didi Chuxing. Nu håller delvis något liknande att hända på den viktiga indiska marknaden.

Detta baserat på uppgifter som talar om att Uber kan vara på gång att sälja Uber Eats India. Och köparen kan vara… Amazon (som i sin tur precis har dragit sig ur Kina).

Obekräftade uppgifter och det ska enligt dessa än så länge handla om samtal i ett tidigt skede (och kanske istället ett strategiskt samarbete). Men är inte orimliga spekulationer, inte minst eftersom Amazon satsar mycket på matleverans (med omväxlande framgång). Dessutom satsar man mycket på Indien, där man också har indirekt hård konkurrens från några av hemmakonkurrenterna: Walmart och Google.

Att se vad som kan hända här framöver, alltså.

Amazon Reportedly in Early Stage Talks to Acquire Uber Eats India

Amazon.com is in early stage talks to acquire Uber Eats India, according to a report from Business Standard.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *