Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 31 2019 – del 3

Bytedance är på gång med en egen mobil för den kinesiska marknaden. Google gör det möjligt för Android-ägare att automattexta nödsamtal. Google Pixel 4 får ansiktsiupplåsning. Google låter andra sökmotorer och webbläsare betala för att ha chans att bli förvalda alternativ i Android. Kvartalsrapporter från Apple och Spotify. Cloudflare kan börsinstroduceras redan i september. Apple, Google, Microsoft och Amazon samarbetar kring standarder inom sjukvårdsinformation.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Digitalisering

Europas största fackförbund och FairTube startar fackförbund för youtubare

Det här är ett sånt fantastiskt exempel på såväl vår nutid som digitalisering. En fackförening för youtubare.

Det som började som YouTubers Union, att ett antal youtubare som vill att Youtube ska sluta ”screw them over” (alltså ungefär samma argument som hörs exempelvis kring EU:s upphovsrättsdirektiv, att de stora plattformarna ska ge vettig ersättning för innehåll, typ) fick rejält mycket mer tyngd när de fick med sig Europas största fackförbund IG Metall på tåget (typ tyska Metall, antar jag).

Det gemensamma initiativet har fått namnet FairTube och via det har de två organisationerna gett Youtube fram till 23 augusti att ”address their appeals for increased transparency and lobbying power among its community of content creators”. Det som youtubarna främst vill ha är ”att behandlas som partners” och ha ”personlig kommunikation istället för anonym kommunikation” med Youtube. Bland kraven finns en oberoende instans för dispyter kring uppladdat material – alltså ungefär det som EU:s upphovsrättsdirektiv stipulerar (och som Facebook är på gång med).

Anledningen till samarbetet med IG Metall är tydligen att fackförbundet har börjat titta närmare på arbetsvillkoren för ”crowdworkers”. Tänker att det alltså handlar om giggare.

Om Youtube inte återkommer med svar i tid så finns redan ett antal aktiviteter planerade, aktiviteter som kan sammanfattas med att IG Metalls jurister kommer börja skärskåda Youtube ur alla vinklar som går.

Fackförbunden har allt större problem att behålla och locka medlemmar, så IG Metalls intresse är förstås förståeligt. Även här handlar det om att uppdatera sin verksamhetsidé så att den lirar med samtiden. Och eftersom en stor del av samtiden består av nya arbetsformer så kan det också behövas nya sätt att säkra såväl arbetsvillkor som ersättningsnivåer med parter med likartad tyngd vid förhandlingsbordet.

Blir väldigt spännande att följa fortsättningen. Vad är gigekonomins motsvarighet till avtalsförhandlingar, strejk och kollektivavtal?

YouTubers Team Up With Europe’s Largest Trade Union To Demand the Platform Stop Screwing Them Over

The community-based YouTubers Union claims to fight for the rights of the platform’s frustrated content creators, but until now it hasn’t had the influence or power to contribute much toward that goal. When they presented their list of demands to the platform this week, though, the effort came with the full force of…

Duolingo och Twitch i samarbete för att få fler att lära sig språk

Jätteintressant initiativ. Språkinlärningstjänsten Duolingo vill skapa fler plattformar där människor ska kunna lära sig nya språk och har därför inlett samarbete med… spelströmningstjänsten Twitch?

De två företagen har initialt valt ut tolv ”flerspråkiga twitchare” som kommer rekommenderas att följa för den som vill lära sig nya språk. De själva kan alltså prata flera olika språk, men flera av dem anger också att de vill lära sig nya språk. De utvalda språkambassadörerna ska uppmana sina följare att träna sig i de språk de vill lära sig eller som de vill lära sig bättre och i och med att några av ambassadörerna vill lära sig fler språk så är tanken säkert att hela upplevelsen ska bli lite collabo. Ja, samtidigt som följarna och ambassadörerna får göra det de är på Twitch för: spela spel och titta på andra som spelar spel.

Visst, vem som helst kan lära sig språk bara genom att binga tillräckligt mycket Youtube – men här är tanken att det ska bli lite mer formaliserat och framförallt ges möjlighet att öva i en tillåtande miljö kopplat till ett stort intresse som man har.

Blir spännande att följa. Framförallt att se när initiativet lägger till fler språk än Twitchs ”core languages” som kommer vara aktuella i början.

Språkundervisning, Twitch-stylee.

Duolingo partnered with Twitch to help you learn languages better

Language-learning platform Duolingo announced a partnership with Twitch to begin what’s called the Duolingo Verified Streamer program. The company chose 12 multilingual streamers to partner with who stream everything from cooking to CS: GO. The idea is that practicing with a streamer will help you learn faster, even if you aren’t speaking aloud.

 

Mobilt

Bytedance håller på att ta fram en egen mobil

Ännu ett företag är på gång med en egen smartmobil: TikTok-ägaren Bytedance. Ryktena har florerat sedan åtminstone i maj och idag bekräftade Bytedance uppgifterna.

Den här nyheten kommer kort efter det att WeChat-ägaren Tencent presenterade en speloptimerad mobil. Och både dessa drag är rätt väntade.

Tencent dominerar de kinesiska sociala medierna, liksom Facebook här hos oss. Men båda har en stor svaghet: de är beroende av Apple och Google. Genom att ta kontrollen över hårdvaran kan de än mer kontrollera hela användarupplevelsen.

Flera liknande försök har gjorts, utan större framgång. Men i och med att de här företagen nu är så stora så skulle de ha möjlighet att göra avtryck – med tillräckligt många inbyggda förmåner. Bytedance resonerar sannolikt ungefär i de här banorna.

Hotet är på kort sikt mot andra Android-tillverkare, men på lång sikt skulle det förstås kunna stöka till det även för Apple och Google. Tencents miniprogram i WeChat har redan börjat utmana appbutikerna rejält i Kina.

TikTok’s parent company confirms plans for a smartphone

Yes, the company behind TikTok really is making a smartphone. ByteDance has confirmed that’s producing a handset in a ”continuation” of a project from Chinese phone maker Smartisan. Details of the phone itself are scarce, but ByteDance had obtained both patents and some staff from Smartisan before this.

TikToks mobil är bara avsedd för kinesiska marknaden

Ni vet den där nyheten från häromdagen om att TikTok-ägaren Bytedance håller på att utveckla en egen mobil? Det visade sig inte vara sant. Åtminstone inte helt sant.

Vad det handlar om är att Bytedance tidigare i år köpte företaget Smartisan, inklusive patent och personal. Smartisan hade redan planer på en mobil innan de blev uppköpta av Bytedance och det är alltså bara en fortsättning på det som det handlar om.

Mobilen har enligt Bytedance ”inget med TikTok att göra” och kommer dessutom bara släppas i Kina.

Så det kanske inte kommer en mobil optimerad för Bytedances tjänster. Och företagets mobil kanske inte kommer börja äta marknadsandelar i ett rasande tempo. Åtminstone inte riktigt än. Däremot har Bytedance nu mobiltillverkning under sitt paraply. Så det kommer bli väldigt spännande att följa vad det kan innebära. Inte bara i Kina.

TikTok owner ByteDance says its smartphone won’t be coming to the US

Chinese startup ByteDance, which owns the popular short-form video app TikTok, clarified that its smartphone will not be launching in the US. Instead, the phone will be released in China using patents from device maker Smartisan.

Google gör det möjligt för Android-ägare att automattexta nödsamtal

Ännu en bra grej från Google: enklare sätt att ringa nödsamtal i lägen där man av någon anledning inte kan prata. Vissa Pixel-telefoner och ”andra utvalda Android-telefoner” kommer kommande veckor få stöd för en nödfunktion som gör det möjligt för en nödställd att använda vanliga touchknappar. Man väljer ”ambulans”, ”polis” eller ”brand” varpå informationen skickas till alarmtjänsten.

Det fina med funktionen är att såväl adress som ett förberett meddelande skickas till den som svarar på nödsamtalet. Det läses alltså kort sagt upp för operatören, inklusive information om att den som ringer inte kan prata. Det går förstås också att prata med operatören som vanligt under samtalet, om och när man får möjlighet till det.

https://techcrunch.com/2019/08/01/google-is-bringing-voice-free-emergency-operator-access-to-android/

Google Pixel 4 får ansiktsiupplåsning

Det känns lite som att Google har kapitulerat inför produktläckor. När Pixel 3:orna släpptes var i princip allting redan ute och när bilder på det som sades vara Pixel 4 började florera för några veckor sedan gick Google direkt ut med bilen och bekräftade att det var just den kommande Pixel-modellen. Och nu är de ännu mer proaktiva och går helt enkelt ut och berättar några av funktionerna som kommer, långt innan det är dags.

Pixel 4 kommer ta efter Apple och ha ansiktsigenkänning som upplåsningsmetod istället för fingeravtryckssensor. Att se hur bra, säker och snabb den kommer vara (väldigt, kan vi hoppas). Och ja, du kommer även kunna betala med ansiktet.

Det som däremot känns betydligt mer spännande är en Motion sense-funktion, baserat på Project Soli. Soli har handlat om hypernära radarteknik, så att man exempelvis ska kunna vrida på kronan på en klocka ”i luften” genom att röra pekfinger och tumme mot varandra. Eller som andra exempel som ges, kunna göra olika luftgester för att styra telefonen. Som att stänga av larmet (genom att peka finger åt telefonen. Ja, eller det hade jag önskat). Verkar också som att den här funktionen kommer att kunna ”förpreppa” ansiktsupplåsningen när du sträcker dig efter telefonen.

Just den funktionen verkar dock bara komma till ”select” countries. Så vi får väl se vad Motion sense och övriga funktioner kommer att innebära i praktiken nån gång i höst. Ja, och var Pixel och de olika funktionerna kommer vara tillgängliga.

The Google Pixel 4 will unlock using a face scan

Google has announced that the Pixel 4 will feature face unlock technology instead of a fingerprint sensor. Also, the phone will have a feature called ”Motion Sense,” which confirms that it will have a Project Soli chip that uses radar to detect hand gestures near the phone.

Google låter andra sökmotorer och webbläsare betala för att ha chans att bli förvalda alternativ i Android

Från och nästa år måste Google göra en Microsoft enligt den dom som EU utdelade förra året. Man måste alltså låta Android-användare välja vilken webbläsare och sökmotor som ska vara den förvalda i mobilen (vilket, gissar jag, rätt ofta kommer vara ”Chrome” och ”Google”).

Det kommer innebära att Android kommer ge tre andra alternativ utöver Googles tjänster vad gäller just webbläsare och sökmotor. Alternativen kommer dessutom variera mellan olika länder.

Men frågan är hur man avgör vilka de övriga tre ska vara? Enkelt: den som betalar Google mest för en plats i listan. Med anledning av det har man nu startat en auktion där hugade spekulanter får inkomma med bud.

Kort sagt har Google lärt sig av Apple. Runt en femtedel av Googles annonsintäkter äts upp av det som kallas trafikanskaffningskostnader (TAC). Alltså de kostnader som Google betalar andra för att driva trafik till sina tjänster för att där kunna sälja annonser. Och den enskilt största posten där är den avgift som Google varje år betalar Apple för att Google ska få fortsätta vara förvald sökmotor i iOS. En kostnad som förra året bedömdes vara 9 miljarder dollar och som 2019 beräknas uppgå till 12 miljarder.

Smart, tänkte Google. Den snor vi.

Google To Allow EU Android Owners To Choose Default Search Engine | Digital Trends

As a part of the European Union’s antitrust case against Google, which has cost the company more than $5 billion in fines, the company must provide alternative search and web browser options to Android users. The company is now accepting bids for the honor from competing search engines.

 

Ekonomi och finans

Apples kvartalsrapport Q3 2019: iPhone-försäljningen fortsätter falla, men nästan allting annat ökar

Dags för den sista techgiganten att kvartalsrapportera för den här gången: Apple. Och omsättningen och vinsten är bättre än väntat. Framförallt når det allt viktigare Services-segmentet ny all-time high.

Omsättningen landade på 53,81 miljarder dollar, ungefär som för ett år sedan (+1 %). Vinsten slutade på 10,044 miljarder dollar, en försämring med 14,7 %.

Fördelat på de fem huvudaffärsområdena fördelade sig omsättningen enligt följande:

  • iPhone: 25,99 miljarder dollar (-12 %)
  • Mac: 5,82 miljarder dollar (+11 %)
  • iPad: 5,02 miljarder (+8 %)
  • Wearables, home and accessories: 5,53 miljarder (+48 %)
  • Services: 11,46 miljarder (+13 %)

iPhone-omsättningen under 50 procent

Omsättningen från iPhonen fortsätter alltså ner, men övriga upp. Och omsättningen för iPhonen landade på under 50 % av den totala omsättningen (förstås jätteviktigt för Apple – att visa att man inte bara är sin mobil). Mac, iPad och Wearables ligger står för ungefär 10 % var medan Services det här kvartalet stod för över 20 % (21,3). Intäkterna från tjänsterna stod alltså för en femtedel av Apples totala omsättning.

Wearables var förstås det stora utropstecknet, med den tillväxtökningen.

Aktien rejält upp i efterhandeln. Just nu på nivån som skulle kunna knuffa Apple över enbiljondollargränsen igen i morgon.

Alla geografiska områden utom Europa växer

Omsättningen fördelat på geografi

  • Americas: 25,06 miljarder (+2 %)
  • Europa: 11,93 miljarder (-2 %, tydligen viss valutapåverkan)
  • Kina: 9,1 miljarder (-4 %, rejält mycket mindre minskning än förra kvartalet)
  • Japan: 4,08 miljarder (+6 %)
  • Övriga Asia-Pacific: 3,59 miljarder (+13 %)

En sak som jag inte tänkt på innan: Jag undrar hur Afrika (men även mellanöstern) passar in i Apples intäktskarta. Jag får nog gräva lite mer i exakt vad som döljer sig bakom de olika segmenten. Står Rest of Asia Pacific för allt som inte tydligt framgår bland de övriga? Och vad betyder egentligen ”reportable segment” som är rubriken ovanför den geografiska indelningen?

Oavsett är det förstås jätteviktigt för Apple (som för de flesta amerikanska företag) att tillväxtmarknader (vilket jag antar mest döljer sig i Asia-Pacific) tar fart, även om den andelsmässigt fortfarande är liten. Apples produkter är mer ”i-land”, så det är inte så konstigt – men även Apple vill förstås få in en fot där Android är helt dominerande.

Wearables-segmentet ökar kraftigt

Wearables-omsättningen under kvartalet var ”an absolute blowout” enligt Apple, upp ”well over” 50 %.

Segmenten Wearables och Services börjar sammantaget närma sig ”the size of a Fortune 50” company. (Tim Cook älskar sina Fortune-jämförelser…) Nu vet jag inte exakt vad gränsen går för topp 50-företagen, men det är oavsett en hel hög massa miljarder (Services på egen hand stod ju för nästa 12 miljarder).

Apple växer igen i ”mainland China” (alltså Kinakina, minus områden som Hong Kong).

Apple Card släpps i augusti

Apple har nu över 420 miljoner betalprenumerationer i sitt ekosystem.

Transaktionsvolymerna för Apple Pay mer än fördubblades jämfört med för ett år sedan (men som vanligt har vi ingen aning om vad det betyder i faktiskta pengar).

Enligt Cook växer Apple Pay numer snabbare än PayPal vad gäller antal användare (återigen hade siffror varit kul)

Tim Cook bekräftar att det blir en ”full launch” av Apple Card i augusti.

Apple Watch såg ett nytt tredjekvartalsrekord (alltså Q2 2019 – Apple har ett brutet räkenskapsår). 75 % av alla som köpte en Watch var förstagångsköpare.

App Store växte ”kraftigt” i Kina

Nytt rekord vad gäller antalet aktiva iPhones

Antalet aktiva iPhones nådde nya rekord i samtliga geografiska segment. Så trots den minskade försäljningen ökar antalet iPhones. Det borde rimligtvis betyda att trenden att de som har mobiler behåller dem längre och att det är nya köpare som utöver det tillkommit.

Inte bara Apple Pay såg tresiffrig procenttillväxt, även Apples annonseringsverksamhet (i App Store) ska ha mer än fördubblats. Vi har även här ingen aning riktig aning om vad det betyder i pengar – men Apple blir oavsett en allt större annonseringsspelare. Ännu ett viktigt tjänstesegment att balansera upp hårdvarusidan med, alltså.

Hälften av alla Macar och iPads köptes av förstagångsköpare

Intäkter från prenumerationer i App Store ökade med 40 % – det trots att Netflix inte längre bidrar med nya intäkter (okej, de har höjt sina priser, så lite kan de bidra ändå)

Omsättningen för Macen växte i 4 av de 5 geografiska segmenten. Nästan hälften av alla Mac-köpare var förstagångsköpare – och även här når antalet aktiva Macar ett nytt rekord.

iPad-omsättningen ökade i samtliga geografiska områden med nytt rekord i Kina. Även här: hälften av alla köpare var förstagångsköpare och antalet aktiva iPads nådde nytt rekord.

Apple TV såg tvåsiffrig tillväxt (så typ minst 10 %, även här vore det väldigt intressant med siffror)

Intressant kommentar från Tim Cook gällande Services-intäkterna: ”Some of our services revenue today isn’t tied to the iPhone.” ”Some” är rätt långt ifrån ”all”, eller ens ”rätt mycket”. Även på Services-sidan är Apple sannolikt galet beroende av iPhonen. En viktig förklaring till att Apples nuvarande satsning att trycka ut sina tjänster även bortom Apples ekosystem. Alltså: även till användare som inte har Apple-hårdvara (främst förstås en iPhone, eftersom, tja, vi gör det mesta i mobilen).

Apples aktiekurs 31 juli 2019

Spotifys kvartalsrapport Q2 2019: Omsättningen bättre än väntat, men vinsten sämre

Så dags för Spotify att bekänna färg för det andra kvartalet. Omsättningen bättre än väntat, men förlust istället för förväntad vinst.

Antalet månadsanvändare för Spotify kan nu skrivas till 232 miljoner, eller 29 % fler än för ett år sedan. Dessutom var 108 miljoner av dessa betalande, vilket är 31 % bättre än samma period 2018. Kort sagt växer de betalande användarna snabbare än användarna totalt.

Däremot minskade de genomsnittliga intäkterna per användare marginellt jämfört med 2018 (”mindre än” 1 %). Det är lite omvänt från det mönster som de flesta techföretag som kvartalsrapporterat senaste tiden kan visa upp: att man lyckas få ut mer pengar per användare.

Omsättningen landade på 1,67 miljarder euro (+31 %), fördelat på prenumerationer 1,5 miljarder (+31 %) och annonsintäkter 165 miljoner (+34 %). Annonsintäkterna växer alltså snabbare än intäkterna från prenumerationer, men från betydligt lägre nivåer. Därför viktigt att antalet betalande ökar så mycket.

Förlustmässigt blev facit 76 miljoner euro, jämfört med 394 miljoner euro 2018.

Lite detaljer kring annonsomsättningen: ”Programmatic” och ”Ad Studio” ökade med 71 % under kvartalet och står nu för 30 % av annonsintäkterna.

Alltså: bättre än väntat gällande omsättning, men sämre än väntat gällande (icke)vinsten. Här hade marknaden väntat sig ett litet plus snarare än förlust. De blandade beskeden gör att aktien är förhållandevis oförändrad i förhandeln med ett minus just nu strax under 1 %.

Spotifys aktiekurs 31 juli 2019

Pinterests kvartalsrapport Q2 2019: Pinterest har nu 300 miljoner månadsanvändare

kväll var det dags för Pinterests andra kvartalsrapport som börsnoterat bolag och marknaden blev riktigt riktigt riktigt glad. Aktien just nu upp runt 16 % i efterhandeln.

Det berodde på att omsättningen blev bättre (261,2 miljoner, 62 % bättre än 2018) och förlusten landade ”bara” på 26 miljoner. Båda siffrorna bättre än förväntat. Dessutom höjde Pinterest prognosen för resten av året (totalt runt 1 miljard dollar).

Något som också blev bättre än aktieuppgången i efterhandeln var antalet nya användare. Numer är officiella siffran för appen 300 miljoner månadsanvändare, vilket var 30 % bättre än för ett år sedan. Fördelningen följer samma mönster som för ungefär alla techbolag just nu: största tillväxten utanför USA. Användarna i USA skrevs vid kvartalsslutet till 85 miljoner (+13 %) medan användarna i resten av världen landade på 215 miljoner (+38 %). Rejäla tillväxtsiffror.

Fun fact: Om användartillväxten fortsätter hålla tempo så så betyder det att tjänsten kommer gå om Twitter i antal månadsanvändare inom ett år. Ja, eller, ni vet, om Twitter inte hade slutat redovisa antalet månadsanvändare i och med förra kvartalsrapporten (de redovisar numer bara dagliga användare). Sista månadssiffran från Twitter var runt 330 miljoner och sjunkande.

Pinterest Shares Pop After Beating Earnings and Raising Guidance

Pinterest’s beat-and-raise was enough to lift the stock almost 10% in after-hours trading.

Google har nu en större kontantkassa än Apple

Efter den i stort positiva kvartalsrapporten häromdagen har Apple åter seglat upp som världens näst högst värderade börsbolag efter det att man förlorade kronan till Microsoft tidigare i år. Men i en annan gren har Apple dominerat i ett årtionde: som det företag med störst kontantkassa. Fram till nu.

I och med andra kvartalet i år så är det nu Google (okej, moderbolaget Alphabet) som har mest i spargrisen. 117 miljarder mot Apples 102 miljarder.

Som konstateras i artikeln beror inte det på att Google gått sjukt mycket bättre än Apple (snarare har Google börjat gå lite småknackigt fram till senaste kvartalsrapporten), utan det beror istället på att Apple har lyckas bli av med sina pengar (tänk Brewsters miljoner – ni som vet vet). 

Apple har en uttalad ambition att bli ”kontantneutrala” på sikt, alltså med en kassa som är i princip noll. För att få ner kontantberget har Apple återköpt aktier och delat ut pengar till aktieägarna på löpande band de senaste åren. I och med skatteförändringar i USA senaste året eller så har det blivit lättare för amerikanska företag att ta tillbaka vinster i utlandet till USA utan att betala så mycket i skatt (Apples pengaberg har mest berott på att man lagt pengarna på hög utanför USA i väntan på just en sådan förändring).

Att se hur Google kommer hantera sitt kassaberg nu när aktieägarpressen på företaget att göra NÅGOT lär öka ytterligare. Likt Apple har Google också köpt tillbaka aktier, men har till skillnad från Apple aldrig lämnat någon utdelning (det har inte heller exempelvis Amazon gjort).

Det senare har dock Google-grundarna sagt rätt uttryckligen att de inte vill efter som Google inte är ”ett vanligt företag”. Det finns en poäng där: när ett företag lämnar utdelning kan det tolkas som att man inte vet vad man ska göra av pengarna. Alltså att man har slutat innovera och satsa. Alltså mer en mental inställning än en affärsmässig (samtidigt som det finns dem som tycker att företag oavsett inte ska lämna utdelning). Lägg till det sjukt höga styckepriset på Googles aktie så skulle en utdelning per aktie behöva bli galet hög för att kunna komma upp i några vettiga procentandelar av totalen.

Fortsättning följer, kort sagt.

Alphabet overtakes Apple to become most cash-rich company

Google’s parent company Alphabet has overtaken Apple to hold the largest amount of financial reserves out of any company worldwide. Alphabet now holds $117 billion in cash, compared to $102 billion for Apple.

Cloudflare kan börsinstroduceras redan i september

Ännu ett techbolag som kan vara på väg mot börsen senare i år: Cloudflare. Uppgifter om notering har florerat ett tag (förstås, det är en techstartup) så som vanligt kan det komma att ändras. Värderingsmässigt ligger Cloudflare runt 3 miljarder dollar, så det är i den häraden det sannolikt kan hamna.

Frågan är då varför det är intressant med ännu ett techbolag på börsen? Det som gör det intressant är att det är ett av de viktigaste bolagen för internet. Ett av de de för bolagen vars tjänster du säkert har använt flera gånger utan att ha en aning om det.

Cloudflares verksamhet är saker som CDN-tjänster och skydd mot överbelastningsattacker. Kort sagt saker som gör internet och vårt surfande snabbare och säkrare.

Men Cloudflare breddar också sin verksamhet. Som tjänsten Warp som lanserades i våras och som är tänkt att vara en väldigt snabb VPN-lösning. Alltså det slut att skydda din IP-adress vid surfande.

Allt det gör alltså att Cloudflare blir allt viktigare för internet. På gott och ont. Runt 16 miljoner sajter ska vara mer eller mindre beroende av Cloudflare. Eller som jag läste någonstans: när Cloudflare ligger nere ligger internet nere.

Inte jättelångt ifrån sanningen.

Cloudflare Said To Pursue September IPO, We Say Heck Yes

Cloudflare is reportedly going public this year, meaning that we have at least two big-name IPOs left in the tank.

SpankChain släpper betalningsplattformen SpankPay så att användare kan betala för porr med kryptovalutor

Facebooks Libra i all ära, nu har världen fått en ny, het kryptovaluta. Eller åtminstone en ny kryptobetalningsplattform. Det är porrsajten SpankChain som nu gör det möjligt för sina användare att betala för porren via olika kryptovalutor.

Egentligen inget nytt, Pornhub lanserade möjlighet att kryptobetala under förra året. Men förutom att porrindustrin ännu en gång verkar gå i bräschen för att få ny teknik att ta fart så är den egentliga anledningen att jag delar det här namnet på tjänsten.

SpankPay.

Jag har sagt det förut: frisörer och porrindustrin är bättre än alla andra på ordvitsande.

SpankChain launches SpankPay so users can pay for porn with Bitcoin

Adult content platform SpankChain has launched SpankPay, a cryptocurrency payments platform.

 

Övrigt

Apple, Google, Microsoft och Amazon samarbetar kring standarder inom sjukvårdsinformation

En jättenyhet. Och en jättebra nyhet. Apple, Google, Microsoft och Amazon har gått samman i ett initiativ för att ta fram standarder för sjukvårdsinformation.

De fyra bolagen har gjort gemensam sak med några av ”de största försäkringsbolagen och sjukhusen” för att ta fram standarder som ska underlätta överföring av patientjournaler och liknande. Samarbetet går under namnet CARIN Alliance och initialt kommer konstellationen att inleda tester kring ”sjukvårdsrelaterade anspråk”. Alltså försäkringsärenden.

Målet är förstås betydligt mer ambitiöst än så. Apple har öppet sagt att de vill att iPhonen ska bli patientjournalen, men om det inte finns någon data så blir det lite meningslöst. Om alla däremot bygger enligt samma standarder så kommer det bli betydligt enklare att ta fram tjänster för alla som vill.

Visst finns det affärsintresse som alltid när techjättar (och företag) är inblandade. Genom att gemensamt trycka på blir det enklare att vända sjukhusskutan och få dem att uppdatera sina system och rutiner, vilket i förlängningen gör att företagen kan erbjuda ytterligare en fördel för sina kunder inom ramen för det egna ekosystemet.

Men oavsett. Way good.

Apple, Google, and Microsoft partner to provide digital access to patients’ health records

Apple, Google, Amazon, and Microsoft partner with health insurers and hospitals for providing consumers with easier access to their medical information.

Apple ansluter sig till The Data Transfer Project

Ett intressant drag från Apple. Både väntat och oväntat. För ett år sedan lanserades The Data Transfer Project, med syfte att göra det enklare att flytta data mellan olika internetjänster. Från och med igår är även Apple med.

Google, Microsoft, Facebook och Twitter hoppade alla på från start och med Apple är nu snudd på alla de största i våra uppkopplade (sociala) liv involverade.

Projektet har så här långt mycket handlat om att kunna exportera kontakter och delat material från en tjänst och sedan ladda upp alltihop till en annan, men visionen är att det på sikt ska kunna gå att flytta information mellan två tjänster utan mellanlandning.

Vi vet som sagt var inte om DTP verkligen någonsin kommer att bli verklighet – och i så fall hur nära sömlöshet det kommer – men det är ändå intressant att de flesta av ovanstående företag (Twitter inte lika mycket) har byggt en väldigt stor del av sina verksamheter på inlåsning. Att hålla kvar användarna i sina ekosystem.

Inte så att människor kommer dumpa en tjänst för en annan en masse bara för att det går, men standarder är oavsett alltid bra. Att se vad det eventuellt kan få för påverkan för gränssnitten hos de tjänster vi använder. Typ headless social.

https://www.theverge.com/2019/7/30/20746868/apple-data-transfer-project-google-microsoft-twitter

Google släpper stöd för att korssköra sajttrafik och apptrafik i Google Analytics

VÄLDIGT bra grej från Google. Unified app and web analytics. Alltså stöd för att enklare korsköra data från sajter och appar med Google Analytics.

We. Like. Lots.

A new way to unify app and website measurement in Google Analytics

Introducing a new way to measure apps and websites together for the first time in Google Analytics.

SvD konstaterar att Spotify är världens största plattform för musikströmning – och glömmer därmed större delen av världen

Det här med perspektiv. När Mikael Törnwall på SvD skriver om att poddar kan vara framtiden för Spotify (inför dagens kvartalsrapport) konstaterar han att Spotify fortfarande är världens största plattform för strömmad musik med över 200 miljoner användare och att Apple och Amazon kommer snabbt.

Gott så. Om vi bortser från att Spotify inte alls är världens största plattform för strömmad musik. Åtminstone om man med ”världen” menar mer än bara typ ”väst”.

WeChat-ägaren Tencents olika musikströmningstjänster ska totalt ha 644 miljoner månadsanvändare. Senaste fördelning jag har sett: Kugou Music 358 miljoner, QQ Music 284 miljoner och Kuwo Music 131 miljoner. Två av dem alltså större än Spotify och en större än Apples och Amazons tjänster tillsammans (säkert med rätt stor överlappning, men sannolikt ändå större).

Visst, nu pratar vi inte om BETALANDE användare – där sopar Spotify banan rejält med alla andra. Men det är inte det som Törnwall skriver.

Lägg dessutom till exempelvis Gaana som i april blev första strömningstjänst i Indien att nå 100 miljoner månadsanvändare. Eller Pandora Radio som sannolikt fortfarande är större än Apple Music. Eller mellanösterns Anghami eller Afrikas Boomplay som både är större än Amazon Music.

Så, tja, there’s that.

Utdrag från artikel om Spotify i SvD

Kinesiskt vloggars ansiktsfilter lägger av och avslöjar en betydligt äldre kvinna bakom masken

Vad händer när fasaden rasar – bokstavligen? Den kinesiska tonårsishbloggaren Your Highness Qiao Biluo råkade ut för lite tekniska problem när de ansiktsfilter hon använde havererade och det visade sig att hon egentligen var en betydligt äldre kvinna. Typ oops.

I Kina har skönhetsfilter nått rätt galna proportioner vad det verkar (som att Alibaba kommer installera ansiktsförbättringsfilter i alla sina ansiktsbetalningskassor). Vi pratar inte om småförbättringar utan, som synes i artikeln, en rätt extreme makeover.

Vilket förstås också för oss till hela diskussionen om autenticitet. Och om det egentligen spelar någon roll längre.

Det finns redan helt virtuella skapelser som har hur många följare som helst. Avatarer som i sig är fejkade – åtminstone om man med fejk menar ”inte en riktig människa”. Men vad händer när AI-influencers blir en grej på riktigt – när algoritmer skapar betydligt mer intressanta ”personer” att följa än vad vi människor kan bjuda på? Hur viktigt är det att en instagrammare ser ut som hen gör? Och vad skulle det kunna betyda om alla vi följer är Max Headroom?

(Your Highness Qiao Biluo förlorade en hel hög följare när bluffen avslöjades – men fick på nolltid 500 000 nya. Ofiltrerat FTW?)

Face filter bug reveals young vlogger is actually a middle-aged woman

In a bizarre turn of events, a technical glitch during a livestream revealed this young vlogger to be a middle-aged woman, masked behind face filter.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *