Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
IoT – internet of things
Amazon samarbetar med polisen för att sälja övervakningskameror
Intressant exempel på privat-offentlig samverkan. Ett rätt stort antal polisdistrikt runtom i USA har ingått ett avtal med Amazon-ägda IoT-säkerhetsföretaget Ring. Mer specifikt handlar det om företagets smarta ringklockor.
Avtalet har mörkats rätt ordentligt av alla inblandade, men det verkar som Ring i praktiken använder polisen för att marknadsföra sina tjänster i något slags Tupperware-upplägg.
Polisdistrikt får ett antal smarta ringklockor som de kan ge bort gratis till boende. De kan få fler ju fler boende som polisen övertygar att ladda ner företagets grannsamverkansapp Neighbors. Via Neighbors kan boende få ”omedelbara brott- och säkerhetsvarningar” om något händer i deras område och de kan även själva rapportera ”misstänkta aktiviteter” via appen. Waze för grannsamverkan, alltså.
Polisen får även tillgång till Rings ”Law Enforcement Neighborhood”-portal som visar alla aktiva Ring-kameror i deras stad och område (de ska dock inte kunna se kamerans exakta position). Via portalen kan polisen också ”interagera med” enskilda ringklockeägare direkt och be om övervakningsvideomaterial från enheten – utan husrannsakan. Däremot måste ringklockeägaren inte gå med på att lämna ut något material (eftersom, ni vet, det inte finns någon juridisk grund).
Så kort sagt: polisen borgar för att Neighbors-appen är en bra grej och ju fler som polisen kan få att ladda ner appen, desto fler övervakningskameror kan polisen dela ut gratis till de boende i området. Ju fler övervakningskameror i privata hem, desto bättre möjligheter att få en heltäckande bild av ett område i anslutning till en brottsutredning. Och ju fler Ring-enheter som placeras ut i amerikanska hem, desto mer data kan Ring samla in för att optimera sina produkter och tjänster (ja, förutom att Ring får in sina prylar i folks hem och kan därmed locka dem att köpa fler Ring-grejer).
Growth-hackande by police. In-house-marknadsföring. Bokstavligen.
Och ja, när upplägget blev känt lät kritiken inte vänta på sig. Att se vart det här kan ta vägen. Och hur mycket liv det blir.
Cops Are Offering Ring Doorbell Cameras in Exchange for Info
Amazon-owned Ring has cozied up to law enforcement, and critics say it’s using police departments to help market its surveillance cameras.
WeWork satsar på att bygga upp mjukvaruplattformar för fastighetsägare
Inte alls oväntat – och en bra genomgång av WeWorks (numer We Companys) företagsuppköp. Och mer specifikt de uppköp som handlar om mjukvaruföretag.
Sedan WeWork föddes 2010 har företaget gjort 15 uppköp som är kända (säkert fler som inte har annonserats, några kanske för att de är så nya). Sex av dessa har handlat om mjukvara på olika sätt:
- Waltz: mjukvara för att ge tillträde till byggnader
- Islands: kommunikationsplattform för grupper
- Euclid: verktyg som analyserar fysiska utrymmen via wi-fi-signaler
- Teem: rumsbokningsmjukvara
- Meetup: verktyg för att anordna online-möten av olika slag
- Conductor: SEO-företag
Det sistnämnda sticker förstås ut, men det som sannolikt fick We att öppna plånboken var att företaget arbetar på att ta fram marknadsföringsmolntjänster.
Och vad får vi om vi klumpar ihop dessa? Ett hyfsat heltäckande as a service-paket för mycket av det som en fastighetsägare behöver. Skitbra för Wes olika verksamheter, men som artikeln konstaterar: kan också användas för att säljas till andra.
Helt i linje med det som de flesta techjättar som blivit stora tack vare konsumenttilvända tjänster (eller tjänster mot B2B-slutkunder): en strävan att sluta med de tjänster som gjort dem stora och kända. Istället vill man bli del av hela infrastrukturen för våra uppkopplade liv (och samhällen) och sedan låta andra företag bygga slutkundstjänster ovanpå detta.
Vi lär se We komplettera med fler liknande tjänster – både för coworking och coliving. Saker som städning, väktartjänster, matleveranser (som man redan är på gång med), parkeringshantering och hyresadministration.
Kort sagt: fastighetsägande as a service.
As WeWork Snaps Up Yet Another Software Company, A Look At Its Acquisition Strategy
So, what’s going on with WeWork and its software buys? Let’s examine the situation.
Digitala skyltar som visar vilka toalettbås som är lediga
Ha! Så sjukt självklart. Skyltar utanför toaletter som visar hur många (och vilka) toaletter som är upptagna. Det här är också sånt som sannolikt kommer kunna bli standard, åtminstone i ställen som gallerior och flygplatser: inte bara skyltar som pekar på var toaletterna finns utan också beläggning/ungefärlig väntetid. Typ: bättre att gå till toaletterna fem minuter bort eftersom kön där är kortare.
Make the most of your professional life
No Description
AI – artificiell intelligens/digitala assistenter
Apple kan ha köpt AI-bildigenkänningsföretaget Fashwell
Apple kan ha köpt ännu ett företag: Fashwell. I så fall ett milt sagt intressant uppköp.
Fashwells produkt är en AI-baserad bildsökmotor som kan identifiera objekt i bilder och göra det möjligt för användare att köpa produkterna som visas. Via företagets API går det dessutom att autotagga objekt för att på så sätt göra det möjligt att optimera sin produktkatalog för bildsöksshopping.
Men om vi tänker ett steg längre så skulle det här kunna vara del i företagets AR-satsning. Eller rättare sagt: att de sakerna tillsammans kan peka på Apples planer. Mer specifikt planer på att ta fram en egen Google Lens. Alltså göra iPhonens kameror (ja, eller kameror i företagets olika prylar) betydligt smartare.
Det skulle kunna innebära att företaget bygger in exempelvis bildshoppingmöjligheter direkt i hårdvarans kamera så att utvecklare sedan kan bygga tjänster och lösningar mot.
Apple May Have Acquired AI Visual Search Startup Fashwell [Updated]
Apple may have purchased image recognition startup Fashwell, a company that designed an engine able to recognize products in images to make photos…
Bekvämlighetsekonomin
Fair gör det möjligt att prenumerera på begagnade bilar
Ännu ett intressant exempel på hur digitaliseringen skapar nya verksamheter i skarven mellan etablerade branscher: Softbank-backade biltjänsten Fair.
Vad är Fair? Ett mellanting mellan att köpa, leasa och kortidshyra en bil. Via en app kan användare prenumera på en begagnad bil mot en månadsavgift. Användare väljer bil och ansöker till tjänsten via företagets app. Det finns ingen bindningstid och man kan byta fordon under prenumerationen. Garanti och vägassistans ingår och det är även möjligt att lägga till en försäkring.
Men Fair har dessutom ytterligare ett val: att välja bil för privatbruk – eller för att köra för Uber. De två programmen är rätt lika, men väljer man Uber-spåret finns det ingen gräns för hur många mil man får köra.
Visst erbjuder flera biltillverkare motsvarande prenumerationslösningar, men med två skillnader: det ena är att de är låsta till ett bilmärke och det andra är att att Fair alltså har byggt tjänsten med giggande specifikt i åtanke.
No Title
No Description
Elscootrar är kanske inte så miljövänliga trots allt
Elscootrar – det miljövänliga alternativet? Kanske not so much. En studie har visat att en elscooter per styck släpper ut mer växthusgaser än en fullsatt buss.
Inte så att varje scooter i sig släpper i från sig en massa, utan det är istället de klimatavtryck som tillverkningen per scooter (som dessutom har rätt kort livslängd) och infrastrukturen omkring scooterverksamheten som är de stora bovarna. Alltså bilarna som åker omkring och samlar in scootrar.
Många som tar scootrar hade annars cyklat (på vanlig cykel) eller gått – så även där hamnar miljön på minus. Detsamma gäller alltså även om det finns busslinjer som trafikerar samma sträckor som många elscootrar färdas på.
Visst finns det många sätt att räkna på – och de gånger som elscootrar ersätter bilturer eller turer med i princip tomma bussar är det bättre – men det är ändå värt att reflektera över hur bekvämlighetsekonomin i sig kan vara dålig för vår gemensamma planet och vårt gemensamma klimat.
Study suggests that e-scooter fleets aren’t as green as they seem
Love them or hate them, e-scooters are an increasingly common sight in cities around the world. Even New York City, a long-time holdout against shared electric scooter programs, looks set to legalize them soon. Scooter companies like to claim their products are an environmentally friendly transport option, but a new study shows shared e-scooter schemes might be doing more damage to the planet than you think.
Bildelningstjänster bidrar till trängsel i storstäder
Damned if you do. Senaste dagarna har det kommit flera grejer kopplat till att saker är sämre för miljön än man trott eller önskat. Först visade en studie att elscootrar är miljömässigt sämre än en (fullsatt) buss och idag läste jag att grillkol ofta bygger på skövlad regnskog (och terroristfinansiering, bara en sån sak). Och nu: delningstaxitjänster som Uber och Lyft gör trängseln i städer värre enligt… Uber och Lyft.
Okej, nu var inte det sistnämnda jättenytt. Tidigare studier har pekat på samma tendens och, antar jag, för att påvisa att så inte är fallet så initierade de två företagen själva en studie. Som alltså gav samma resultat.
Nu pratar vi inte om att dessa företag står för den största skulden till trängseln i städer (där kan vi alltjämt tacka privatbilismen). De två företagens bilar står för 1 till 3 procent av bilarna i de undersökta städerna, men i antal körda kilometer står de för mer (7 procent i Washington och 13 procent i San Francisco).
Det sistnämnda är förstås också en delvis en bra grej. Bilarna körs och står inte still. Däremot visar studien också att de kör tomma en stor del av tiden (50-60 procent i snitt av körtiden är med en passagerare i baksätet). Och det största problemet: de är bilar. Ett rätt ytineffektivt färdmedel, även när det handlar om bildelning eller taxi. Här hjälper inte heller elbilar eller självkörande bilar: antalet bilar i storstäder måste fortfarande ner mycket för att få städer som fungerar bra.
En annan miljöaspekt, som även andra studier kring delningstjänsterna har visat, är vilka slags resor som Uber och Lyft ersätter. Det elscooterstudien jag refererade till i början visade var att elscootern ofta ersätter resor där man annars hade cyklat eller gått. Alltså ett miljömässigt sämre val. Samma med delningsbiltjänster: de är bra om de ersätter bilresor. Miljömässigt sämre jämfört med alla andra färdsätt (okej, kanske inte typ… flyg, men om vi pratar i städer).
En rejäl utmaning för stadsplanering framöver. Men också en delikat balansgång mellan bekvämlighet, tillgång, infrastruktur och miljö. Vilket också är en anledning till att delningsbiltjänsterna satsar så mycket på annan mikromobilitet. I vissa amerikanska städer har Uber och Lyft sett hur bilresor har mött ökad konkurrens från företagens cykel- och scootertjänster. Helt enkelt för att cykeln eller scootern är ett snabbare – och därmed bekvämare – färdmedel i rusningstid.
Uber and Lyft finally admit they’re making traffic congestion worse in cities
Uber and Lyft tapped transportation consultancy Fehr & Peers to examine their combined vehicle miles traveled (VMT) in six cities in September 2018, and compare that number to the total VMT in each area for the same month.
Bildelningsföretaget Aimo lanserar OCKSÅ elscootrar i Stockholm
Okej. Det här börjar bli fånigt. ÄNNU ett företag rullar ut egen elscooterverksamhet i Stockholm. Bildelningsföretaget Aimo kommer göra det möjligt att boka en elscooter via samma gränssnitt som bilbokandet från och med nu ”till dess snön faller”.
Jag skrev nyss om en undersökning som visade att elscootrar kanske inte är så miljö med alla parametrar inräknade. Som tillverkningen av scootrarna – som generellt sett inte har visat sig hålla särskilt länge. Och med tanke på den konsolidering/utslagning som oundvikligen kommer att komma på elscootermarknaden inte minst i Stockholm (som vid det här laget måste vara galet överetablerad), så kommer det bokstavligen talat sluta med berg av scootrar som ska skrotas. Kanske inte så illa som de cykelberg som krisande cykeldelningstjänsten Ofo gav upphov till i Kina, men säkerligen en hel del.
Dessutom lite ironiskt att mannen på elscootern i Aimo-bilden har hjälm på sig. Jag tror aldrig jag har sett någon elscooterförare med hjälm.
https://digital.di.se/artikel/bildelningsbolaget-aimo-lanserar-egen-elscooter
Digitalisering
Apple deltar i studie för att se om iPhones och iPads kan förutsäga demens
Ännu ett spännande forskningsinitiativ: Apple har inlett ett samarbete med läkemedelsföretaget Eli Lilly för att se om våra uppkopplade prylar (läs: Apple-prylar) kan förutsäga demens.
Studien har visat saker som att människor som uppvisar tidiga symptom har vissa saker gemensamt när de använder sina enheter. Som att de skriver långsammare, skriver mer sällan och skickar färre meddelanden.
Som konstateras är det förstås inte bara positivt att veta att man har en sjukdom. Vetskapen kan i sig förvärra situationen, men det är oavsett spännande att se hur prylarna vi använder allt mer kan extraknäcka som våra övervakare. Övervakare på ett bra sätt, genom att hålla koll på vår hälsa. Även om en sjukdom visar sig vara oundviklig och obotlig så kan tidiga insatser fortfarande hjälpa.
I förra veckan meddelades dessutom att Apple, Google och Microsoft inlett ett samarbete för att tillsammans med ett antal hälsoaktörer ta fram standarder för digital sjukvårdsinformation. Standarder som skulle göra det enklare att ta fram precis den här typen av applikationer och tjänster. Visst finns det affärsmässiga baktankar, men det är precis den typ av samarbeten som jag gärna ser mer av.
No Title
No Description
Kenyanska Rent Hero lanserar hyresadministration as a service
Ännu ett exempel på digitalisering i Afrika på ett område som är så självklart här hemma där all infrastruktur finns på plats: hyresadministration as a service.
Kenyanska Rent Hero gör det möjligt för hyresgäster att betala sin hyra via ett antal olika mobilbetalningsplattformar, istället för att gå till banken eller fysiskt till hyrsvärden. Men plattformen hanterar alltså även hyresvärdessidan i transaktionen.
De hyresvärdar som använder Rent Heros tjänster får en digital plånbok som kan samla in hyrorna från de olika betalningslösningar som hyresgästerna kan använda. Det gör att hyresvärdarna kan hålla koll på betalningar och se betalningshistorik – men de kan också bulka hyresavierna och skicka sms-påminnelser till hyresgästerna.
Just nu imponeras vi mycket av hur långt Kina har kommit i användningen av mobiler för att hantera vardagsbestyr. Inte minst transaktioner. Men vi tenderar att glömma att många afrikanska länder har legat långt före Kina i användningen av mobiler. Och har betydligt högre penetration av mobilbetalningslösningar än Kina. Helt enkelt just därför att Afrika som helhet saknar mycket av den basala infrastruktur som vi tar för så givet.
Kenyan startup launches online rental payment app
Kenyan startup Rent Hero has launched its online rental payment application, which offers users a secure way of paying their rent via a number of different methods. Launched in January, Rent Hero allows tenants to pay their rent online via mobile money services, PayPal, credit card and more, while landlords are able to keep track of payments, view payment history, generate bulk rent invoices, and send SMS reminders.
Mobilt
Huawei presenterar det egna mobiloperativet Harmony OS
Direkt när Google tidigare i år meddelade att de kommer dra ur pluggen för Huaweis tillgång till Google-Android och Google-apparna så gick Huawei ut med att de håller på att ta fram en egen Android-version. Sen kom uppgifter om att Hongmeng OS inte alls var för mobiler utan (industriell) IoT. Sen hette det att det visst kommer ett mobiloperativ. Och nu visar det sig åter att Hongmeng visst kommer att fungera i mobiler. Och operativet har också fått ett västnamn: Harmony OS.
Däremot är Harmony inte byggt på Android utan ett helt eget Huawei-operativ (alltså mer likt Samsungs Tizen). Men det är en plan B-lösning: Huawei säger själva att de helst vill fortsätta använda Android om de får. En befrande ödmjuk hållning.
Om det blir Harmony-spåret som gäller så lär operativet få det milt sagt skitsvårt utanför Kina. Ett dedikerat operativ kommer sannolikt innebära att apputvecklare måste ta fram särskilda Harony-versioner, men eftersom det sannolikt inte kommer innebära Googles appar och tjänster så är operativet i praktiken redan bajonetterat, men även andra, främst Facebook, måste göra detsamma.
Men även på hemmamarknaden blir det problematiskt. Ett nytt operativ betyder också att det behövs särskilda versioner av Kinas viktigaste appar. WeChat i synnerhet. Om Tencent inte blir sugna på det så kommer det bli klang- och jubelfest hos Huaweisk kinesiska konkurrenter. Ja, så länge som inte också de skulle dras med i ett utökat Kina-USA-handelskrig.
Ett alternativ skulle förstås kunna vara att Harmony kan köra Android-appar – eller att det är mer byggt på Android än vad som framgår i artikeln nedan. Över helgen pågår Huaweis årliga utvecklarkonferens och vi lär nog få veta mer om Harmony och Huaweis eventuella planer i en post-Android-era.
Huawei unveils proprietary smartphone OS called Harmony
Huawei’s consumer business is in the spotlight as it loses access to critical US components and software such as Google’s Android operating system.
Samsung Note 10+ får 3D-skanning och ljudzoomning
går var det dags för Samsung att släppa version tio av sin flaggskeppsmobil Note. Mycket av rapportering handlade förstås om den största nyheten: att enheten saknar hörlursuttag (lite kul med tanke på Samsung nog är det företag som drivit mest med Apple för att de slopade just den funktionen för tre år sedan). Men så fanns det förstås några andra, mer innovativa, nyheter.
En av de dessa var möjligheten att kunna 3D-skanna objekt på några sekunder – objekt som sedan kan användas i VR- och AR-miljöer. Kanske inte en livsnödvändig funktion för gemene man, men rätt cool.
Också cool och sannolikt betydligt mer gångbar bland användare var funktionen att zooma på ljud. När man filmar kan enheten alltså fokusera på en ljudkälla för att optimera denna och prioritera ned alla andra ljud. Exempelvis följa två människor som pratar i en miljö med stökigt bakgrundsljud.
Finns förstås andra som experimenterar med samma sak (Apples HomePod har ju delvis den funktionaliteten, fast omvänd – kunna isolera kommandon bland andra ljud), men här kommer det inbyggt i själva kameran (dock verkar 10+ vara den modell som gäller för ovanstående två funktioner).
Visst. Note 10 är ju långtifrån för alla, men vi kan nog gissa att de här teknikerna kommer dyka upp i mer konsumentvänliga modeller på sikt.
The Note 10s camera can can ’zoom-in’ on sounds
The camera on Samsung’s newly revealed Galaxy Note 10 features a ”state of the art” camera system with overhauled video tools that allow users to focus on a particular part of a scene. Specifically, it features a ”Zoom-In Mic” feature that can amplify audio and focus on sound happening in the frame while pushing out background noise.
Apple kommer begränsa hur VoIP-appar får användas i bakgrunden i och med iOS 13
En nyhet i Apples kommande iPhone-operativ iOS 13 är ännu mer begränsningar kring hur appar får köras i bakgrunden. Bland annat kommer det att drabba VoIP-tjänster, alltså appar som erbjuder röstsamtal över internet. Som Messenger och WhatsApp, men även andra.
Det handlar om att den här typen av tjänster ofta ligger och rullar i bakgrunden för att snabbare kunna starta, men det betyder också att appar då kan göra annat. Som att ligga och tjuvlyssna på användaren.
Facebook själva var snabba med att påpeka att de bara använder den här funktionen för att erbjuda en bra tjänst och det lär stämma för åtminstone de stora företagen. Förklaringen att det här är i linje med att Apple allt mer stryper bakgrundsanvändning av appar (av olika anledningar, som att spara batteri) känns som en rätt rimlig förklaring.
MEN spekulationen om att Apple på det här sättet vill rigga sitt ekosystem så att iMessage får fördelar över andra (*host* Facebook *host) är inte helt orimlig. iMessage ska redan vara USA:s största chattplattform och Apple ser säkert gärna att det förhållandet exporteras.
Apple plans to restrict how messaging apps access background iOS data
Apple plans to restrict how apps implement internet voice call functionality, which currently could allow mobile software to collect data while running in the background, according to a new report from The Information. Going forward, Apple will require that background access be used for VoIP calls and nothing else.
Ekonomi och finans
Apple Card börjar rullas ut i USA
I Apples kvartalsrapport häromveckan bekräftade Tim Cook att Apples eget kreditkort skulle lanseras i augusti och idag var dagen. Åtminstone för ”det begränsat antal användare” som nu fått tillgång. En bredare utrullning ska ske i slutet av månaden.
I USA, ska väl tilläggas. Det finns fortfarande inga uppgifter om när det dyker upp i länder nära oss. Tittar vi på Pay så tog det ju ett tag (och krasst talat finns väl tjänsten i praktiken knappt i Sverige med tanke på att bara en av storbankerna erbjuder stöd).
Det går att få ett fysiskt (titan)kort som ser sjukt ut enligt de bilder och videos jag har sett, men det fysiska kortet är mest ett påhak. Card är förstås primärt tänkt att användas virtuellt, via Apples Wallet-app i mobilen (även ansökan till kortet sker via appen). Betalningar som görs med kortet kommer samlas där och kategoriseras på samma sätt som hos många andra. Och ja, Apple är noga med att poängtera att taggandet av köp sker lokalt i din mobil. Din köphistorik lämnar inte din telefon, typ.
Apples kreditkort är inte tänkt att konkurrera med premiumkort utan ska vara för ”alla”. Det blir intressant att se om det avgiftsfria kortet (åtminstone för själva kortet, finns fortfarande kreditränta) och den cashback som erbjuds kan göra kortet attraktivt hos många.
Framförallt kommer det bli intressant att se om Card även kan dyka upp för Android. Inte jättetroligt i dagsläget, men heller inte orimligt.
The Apple Card starts rolling out today
Apple’s new credit card, issued in partnership with Goldman Sachs, will begin a ”preview rollout” today, and then become broadly available to all iPhone owners in the US later this month.
Walmart kan lansera en egen kryptovaluta
Kan Facebook så kan… Walmart? Ett Walmart-patent om att även världens största detaljhandlare siktar på att ta fram en egen kryptovaluta, för användning av de egna kunderna i de egna varuhusen (och online, antar jag).
Likt Facebooks Libra så handlar det om en ”stablecoin” snarare än en ”traditionell” kryptovaluta. Alltså en valuta som är kopplad till någon slags extern egendom, som guld eller en fiat-valuta (vanliga valutor som dollar, euro och krona, garanterade av stater och centralbanker). Helt enkelt ett sätt att göra valutan lite mindre svängig och därmed mer användbar i praktiken (bara att titta på Bitcoins extrema svängningar – svårt att sätta pris på mjölk när valutan flukturerar med tusentals kronor från en dag till en annan…)
Men likt Libra är det inte nödvändigtvis valutan i sig som är själva grejen, utan distributionskanalen (som en blockkedja). I Walmart-fallet skulle det kunna innebära att Walmart inte behöver integrera andra betalmedel och betala avgifter till kortföretag som Mastercard och Visa. Om man vill kan man dessutom själv ta ut någon form av mikroskopisk transaktionsavgift av sina kunder (antingen per transaktion eller när man växlar pengarna till en valuta som fungerar på andra ställen – som dollar). Skulle alltså kunna innebära att man tjänar pengar både på kundernas köp och kundernas transaktioner.
Men inte bara det: det skulle också kunna innebära att Walmart gör som Facebook och kopplar en digital plånbok till kundernas konto för lagring av sina… Walmart-coins? Det gör Walmart till en bank och potentiell möjlighet att kunna använda kundernas pengar som hävstång för lån och investeringar eller till och med rentav för utlåning till andra (för det går ju alltid så bra, hälsar senaste finanskrisen). Kort sagt att Walmart tjänar pengar även om kunderna varken handlar eller genomför transaktioner utan låter pengarna ligga still.
Likt fallet med Libra så kommer det fortfarande behövas en anledning för att få folk att växla pengar från en vanlig valuta till en annan för att kunna handla med den bara hos Walmart. (Eurobonus-poäng, blockkedjestylee.) Ett sånt sätt incitament skulle förstås kunna vara att göra en Amazon och rulla ut ett riktigt Prime-paket, innehållande mycket mer än bara shoppingerbjudanden. Kanske till och med rabatt på lån – eller lån överhuvudtaget för de banklösa som inte kan få det (nästan) någon annanstans (för det går ju alltid så bra hälsar senaste finanskrisen).
Än så länge alltså bara ett patent som kanske inte kommer leda någonstans alls. Framtiden får utvisa.
Why Walmart May Follow Facebook Into the Crypto World
Walmart filed a patent application for a digital coin linked to a fiat currency, with myriad potential implications for the way the retailer does business.
Ubers kvartalsrapport Q2 2019: förlusten uppgick till 5 miljarder dollar
Häromdagen var det dags för Lyfts andra kvartalsrapport som börsnoterat bolag och det blev en positiv överraskning från företaget. Förlusten var mindre än väntat. Idag var det dags för Uber att för andra gången visa rapportkorten. Och det gick… inte lika bra.
Både omsättningen och vinsten var sämre än väntat. Omsättningen ökade visserligen med 14,4 % och landade på 3,17 miljarder dollar, men rejält sämre än väntade 3,36 miljarder. Men på vinstsidan, ja, eller förlustsidan, var det desto sämre. Kvartalsförlusten gick från 828 miljoner för ett år sedan till 5,24 miljarder dollar andra kvartalet i år.
Okej. 3,9 miljarder av förlusten var engångsutgifter kopplade till börsintroduktionen, men ändå. God. Damn. 5 miljarder dollar i förlust. Under ett kvartal.
Det är… rätt mycket.
Det fanns några ytterligare ljuspunkter. Bruttobokningarna ökade med 31 % och företaget nådde för första gången 100 miljoner aktiva månadsanvändare globalt.
Men ändå. En gång till. God. Damn.
Aktien just nu över 11 procent minus i efterhandeln och aktiekursen börjar nosa på en ny lägstanotering.
Övrigt
Vad händer under en internetminut i Kina 2019?
Dags för den här igen. Ni känner igen konceptet: vad händer under en internetminut? Men här med en twist (ja, för oss, åtminstone): vad händer under en internetminut – i Kina?
Elizabeth Warren föreslår offentliga bredbandsleverantörer i USA
Presidentkandidaten Elizabeth Warren har lanserat ännu förslag på hur USA ska hantera internet. Mer specifikt bredband den här gången.
Det handlar i stort om att alla amerikaner ska få tillgång till bredband. I sig inte en ny idé, varken i USA eller i andra länder (som här hemma). Men det som sticker ut lite i Warrens förslag, framförallt i USA, är lösningen med offentligt ägda internetoperatörer. Kort sagt att det offentliga ska erbjuda uppkoppling till medborgarna (”och inte att jätteoperatörer ska springa iväg med skattepengar”, som hon även diplomatiskt uttrycker det). Och framförallt: till ”överkomliga priser”.
Nu pratar vi inte om ett totalt förstatligande här, utan att det ska finnas ”offentliga alternativ”. Lite som kommunalt ägda operatörer.
Då kommer vi till något som jag har skrivit om flera gånger tidigare (se bland annat länk till en artikel i en kommentar här nedan): när vi pratar om nätneutralitet och rättvisa på internet så handlar det om människorna som redan är inne. Som har kommit ut på internet till att börja med. Och medlen för att komma dit har nästan uteslutande ägts av vinstdrivande företag som satt sin egen prislapp på den varan. Så långt inget konstigt. Tillgång och efterfrågan och allt sånt.
Det funkade fint när internet och det som finns tillgängligt via det nätverket var något man kunde göra vid sidan om den verkliga världen. När det fanns få som verkligen behövde en uppkoppling för att kunna fungera som del i samhället.
Så ser det inte ut längre. Förstås.
Idag är internettillgång nära nog ett måste. Mer och mer också för att kunna utföra det som staten kräver av oss som del av samhällskontraktet. I takt med att behovet ökat så har även priset på den varan, att koppla upp sig mot internet, ökat.
Abonnemang med obegränsad tillgång finns knappt längre – definitivt inte på mobilsidan (om man inte med ”obegränsat” menar ”så länge som du inte använder för mycket enligt en inte helt tydlig definition”). I takt med att internet blir allt tyngre så blir också varje gigabyte dyrare. Man får helt enkelt mindre för pengarna.
Och om vi tar det ännu längre: det börjar allt mer talas om att internettillgång bör bli en mänsklig rättighet. För att kunna delta i samhället, både för att utföra vardagsbestyr och ha möjlighet att påverka (sen borde rätt många människor bevisligen inte alls ha tillgång till internet, men det är en annan historia). Då blir frågan förstås än mer intressant: vilken prislapp kan internettillgång i så fall ha? Om någon alls? Hur långt är vi från ett samhälle där kostnaden för internettillgång delas likvärdigt av alla?
Elizabeth Warren proposes ’public option for broadband’
Elizabeth Warren has unveiled a new proposal that would expand access to high-speed internet by creating a ”public option for broadband.”
Apple återupplivar Claris – och lanserar Claris Connect
Whoa. Nostalgiöverdos. 👾 Extremt överraskande. Och potentiellt… rätt stort.
I tidernas begynnelse hade Apple sitt eget Office-paket: ordbehandling, kalkylbladsfunktionalitet och bildbehandling i ett lättviktigt kombopaket. I Apples värld hette programsviten ClarisWorks, följde med alla Macar och var ungefär det som de flesta Mac-ägare behövde för att göra det mesta man gjorde med datorer i början av nittiotalet. I slutet av nittiotalet sög Apple upp Claris-varumärket och lät ClarisWorks tillbringa sina sista år som AppleWorks. Dotterföretaget Claris Inc. bytte namn till FileMaker Inc. och levde vidare genom databasprogrammet med samma namn.
Men nu, nästan 20 år efter det att Claris försvann som varumärke, återupplivar Apple namnet. FileMaker blir åter Claris.
Men det betyder inte att vi kommer få återuppleva MacPaint, MacDraw och MacWrite. Apple har betydligt större ambitioner än så för Claris 2.0. Därav namnbytet. FileMaker har växt ur Filemaker-kostymen.
FileMaker kommer i och med den nya satsningen få sällskap av Claris Connect – ett verktyg som ska ”integrera molntjänster och automatisera arbetsflöden mellan dem”. Men det stannar inte ens där. Claris Freitag, Claris VD, öppnar för att Claris rentav kanske kommer släppa IoT-lösningar och AR-tjänster.
Med andra ord är det här ännu en del i Apples tjänstesatsning – alltså göra sig mindre beroende av hårdvaruförsäljningen (läs: iPhone). Men det är också ett potentiellt stort kliv in på IoT-arenan – specifikt för företag. Man tänker sig helt enkelt en uppskalning av FileMaker.
Men det är också (sannolikt) också del i Apples strategi att låta tjänsterna växa utanför det egna hårdvaruekosystemet. Vi kan väl anta att mycket kommer optimeras för Apples egen hårdvara, men med möjlighet att växa (och dra in pengar) även bland dem som väljer andra miljöer.
Som sagt. Väldigt oväntat. Och härlig TBT.
Hand upp alla som liksom jag hade sin första kontakt med arbetsprogramvara via MacDraw, MacWrite, MacPaint och ClarisWorks. 🙋♂️ Dessutom i en 4/40 MB, 8 MHz Macintosh Classic med svartvit niotumsskärm. Good times.
Apple revives the retro Claris name as it expands beyond FileMaker
Apple is going back to its roots, although not necessarily in the way you’d expect. The tech giant is changing the name of FileMaker back to Claris, the company Apple spun out in 1987 to handle apps like FileMaker as well as MacPaint and MacWrite. It’s not about to resume making basic productivity apps, though.
En riktig flygande hoverboard används för att korsa engelska kanalen
Såja! Det tog 34 år, men nu finns det en riktig hoverboard. Den franske uppfinnaren Franky Zapata har tagit fram sin alldeles egna svävande hoverboard. Men inte bara det: Zapata har lyckas färdas en bra bit med sin skapelse. Tvärs över Engelska kanalen. Dessutom i en hastighet av 170 kilometer i timmen (vilket gjorde att färden tog 22 minuter).
Och ja. Han färdades förstås mellan Dover-Calais (okej, omvänt, men hej). Ännu mer åttiotalsvibbar, alltså. (Ni som fattar, fattar.)
French inventor successfully crosses the English Channel on a hoverboard
After a failed attempt at the end of July, French inventor Franky Zapata successfully crossed the English Channel early this morning on his Flyboard Air, a jet-powered hoverboard.
Grannfejd by emoji
Ha. Fabulous. Emojigrannfejd.
Woman Paints Giant Emojis on Her House-and Neighbors Say It’s Revenge
Residents in a Manhattan Beach neighborhood of Los Angeles are irate that an owner of a house on 39th street seems to be taunting them with a new paint job displaying two emojis on a fuchsia backdrop.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör