Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 3: AI – artificiell intelligens/digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Detaljhandel/e-handel
Zalando testar leveranser åt Adidas webbshop
Intressant drag från Zalando. Ett nytt samarbete mellan e-handelsplattformen och Adidas, som innebär att Zalando kommer att hantera skickandet av beställda Adidas-varor. Twisten? Det handlar om saker som beställts via Adidas egen sajt – inte Zalandos.
Det pilottest som just nu genomförs i Frankrike innebär alltså att Zalando öppnar sin egen logistikverksamhet för externa företag – även när transaktionen alltså inte sker via Zalandos gränssnitt. Zalando tar alltså ett jättekliv mot att bli ett renodlat logistikföretag. Åtminstone som en potentiellt stor del av verksamheten.
Nu är Zalando inte först ut med det här. Tittar vi på kinesiska e-handelsplattformen JD.com, som hanterar hela sin logistik själv istället för att använda logistikpartners, så erbjuder också de tjänster där de säljer sina logistiktjänster utanför det egna ekosystemet.
Ett logiskt drag när man sitter på en egen logistikhantering. Men det är ju också B2B-versionen som det som börjar bli norm bland tjänster på konsumentsidan: dela på tjänster. Eller i det här fallet: dela på överkapacitet.
https://www.reuters.com/article/us-zalando-adidas-logistics/zalando-to-deliver-orders-for-adidas-french-website-idUSKCN1V90JM
H&M börjar hyra ut kläder
Nästa klädföretag att börja satsa på kläduthyrning: H&M. Uthyrning kommer kunna ske i företagets butik vid Sergels torg i Stockholm (när den återöppnar senare i höst), där det också kommer finnas en syateljé för kunder som vill reparera eller piffa till sina kläder.
Med andra ord har alltså den här trenden nu också nått ett av de klädföretag som mer än många andra har kommit att illustrera slit- och släng-synen på kläder. Nu handlar det förstås inte om att kunna hyra plagg ur hela H&M:s katalog, utan från Conscious Exclusive-kollektionen (en kollektion som uttalat ska ha hållbarhet som riktstjärna lite extra). Jag antar att det också är den lyxigare delen av H&M:s sortiment – det är ju den typen av kläder som är mest relevant för just uthyrning. Alltså det lika andra företagat som gör samma sak satsar på: uthyrning till mer festliga tillfällen.
Det intressanta är förstås om H&M kommer ta det här ytterligare ett steg – alltså inte bara erbjuda plagg-för-plagg-betalning vid uthyrning utan kanske till och med någon form av prenumerationsbaserat tänk för en mer ständigt roterande garderob.
H&M B aktie (HM B) – Dagens industri
Senaste nytt om H&M B aktie. H&M B komplett bolagsfakta från Di.se
Walmart satsar på citynära utlämningsbutiker
Butiksdöden som fenomen pratas det mindre och mindre om. Kanske för att det kommer fler och fler tecken på att det i allra högsta grad fungerar med fysisk butiksverksamhet. Om man gör det på rätt sätt och rätt plats. Kort sagt: möter kundernas förväntningar och krav.
Vi ser allt fler exempel på butiker som inte säljer något. Butiker där syftet är att få hjälp eller få en upplevelse, för att sedan genomföra köpet online (hemma eller direkt i butiken). Retail-versionen av content marketing, om man så vill.
Walmart är ett av företagen som har lyckats få snurr på sin e-handelsverksamhet rätt ordentligt efter att ha yrvaket ha snubblat igång väldigt sent. Samtidigt har trafiken till butikerna också ökat, om än inte lika mycket. Bland annat för att Walmart har börjat använda de två kanalerna för att driva trafik till varandra.
Här är ännu ett intressant Walmart-initiativ: utlämningsbutiker. Fullständiga Walmart-butiker, men kunderna släpps inte in. Istället används de för att personal ska kunna plocka ihop kundernas onlinebeställningar och lämna ut dem till dem. Butiker som kan ligga bättre till än ”moderbutikerna.”
Det är ingen slump att det just är e-handelsaktörer som öppnar allt fler butiker i citylägen och gallerior.
Walmart and Nordstrom are building stores that don’t sell anything | CNN Business
Traditional brick-and-mortar stores alone are not enough to stay ahead in the digital era. America’s shoppers want convenient, hassle-free experiences.
JD.com lanserar offline-butik för lyxvaror
Till skillnad från oss här hemma är lyxprodukter något som funkar fint att köpa online (ökar hos oss också, förstås, men lyxvaror är fortfarande mer kopplade till butiker). Alibaba har sin Tmall Luxury Pavilion och JD.com gjorde tidigare i år gemensam sajt med Farfetch.
Men det betyder förstås inte att lyxvarumärken har ett liv offline. Eller snarare: även det är en varukategori där både offline och online är relevanta. Så nu har just JD slagit upp portarna till sin första offlinelyxbutik. Ja, eller ett ”luxury experience center” som det förstås heter.
JD:s butik är nämligen, som så ofta är fallet nuförtiden, betydligt mer än en butik. Det handlar inte bara om att köpa saker: i lokalen kan kunder, eller kanske snarare besökare, få hjälp med rengöring, reparation och återlämning.
På new retail-vis handlar det inte om ett antingen-eller, utan ett komplement till e-handeln. Inte minst för att hjälpa e-handelskunder med så enkla saker som att lämna tillbaka och byta, vilket kan vara lite bökigt utan en befintlig butiksinfrastruktur (och dyrt för e-handlare om det ska skickas). Men också att offlinenärvaron har som syfte att hjälpa till att driva trafik till onlinebutiken.
https://kr-asia.com/jd-com-debuts-first-luxury-goods-service-center
Clicks & mortar – fysiska butiker för e-handel
Ett sjukt givet (och väldigt) briljant namn på den nya tidens butiker. Och traditionella fysiska butiker på engelska allt som oftast kallas ”bricks & mortar”, vad kallar man då butiker var främsta syfte är att vara fysiska e-handelsbutiker – alltså utlämningslokaler?
Clicks & mortar, förstås. (Funkar däremot sämre på svenska.)
I Amazons fall tar man dessutom ut sin marknadsplats på turné i Storbritannien. Ett initiativ med semipermanenta popupbutiker runtom i landet. Där kommer mindre e-handlare ha möjlighet att möta fysiska kunder under en tvåveckorsperiod. 10 butiker kommer innebära att 100 sådana handlare får chansen.
Det blir också ett sätt för de ställen som huserar popupbutikerna att kunna få nya kunder. Ett antal butiker som är nya i området (där butiker kanske har försvunnit, rentav) och som kan visa upp ett sortiment som inte har fysisk närvaro någon annanstans i landet.
Världens största lager möter lokalbutikens unika och begränsade fördelar.
Amazon to open first Scottish Clicks & Mortar store this weekend – Retail Gazette
Amazon has revealed it is close to opening the first ever Scottish Clicks and Mortar shop in Waverley Mall, Edinburgh.
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Disney+ kommer gå att se på nästan alla hårdvaruplattformar från start
Ännu mer information om Disneys kommande strömningstjänst Disney+ som kommer lanseras i ett fåtal länder i november (för att sedan rullas ut bredare, inget Sverige-datum än dock). Nu har Disney släppt en lista över vilka plattformar som stöds och det är i princip (rätt väntat) alla stora. Med Amazon Fire-enheter som ett lite oväntat undantag (förhandlingarna har väl stött på nån snag kan man tänka).
Det som är lite mer intressant är att Disney däremot ”inte har något att presentera” vad gäller huruvida Disney+ kommer att finnas på kanalmarknadsplatser som Apple TV eller Amazons Prime. Man kan misstänka att företaget kommer att göra en Netflix och INTE erbjuda sin kanal den här vägen. Man vill äga kunden etc. Ja, man vill åtminstone inte dela på intäkterna. Men även om Disney+ kommer sitta på ett vasst erbjudande – båda vad gäller innehåll och pris – så tror jag att det mest är en tidsfråga innan Disney+ (och Netflix) kommer att erbjudas i denna typ av sammanhang. (Och nu när jag tänker på det så misstänker jag att det är det som har strandat förhandlingarna med Amazon.)
Till skillnad från Netflix kommer dock Disney+ att gå att att prenumerera på via företagets iOS- och Android-app – vilket alltså innebär att man kommer dela intäkter med Apple och Google den här vägen. Åtminstone just nu. Misstänker att Disney är VÄLDIGT sugna på att göra som Netflix och bara låta användare prenumerera via en Disney-kontrollerad plattform. Men de vill nog inte utmana ödet från start.
Disney+ will stream on these devices at launch
Disney has confirmed its first global launches for the company’s upcoming Disney+ subscription service, and it outlined which devices will be able to access it on day one.
Disney+ kan tillåta fyra samtida strömmar i 4K-kvalitet i basabonnemanget
När Disney gick ut med nyheten att man tänkte lansera en egen videoströmningskanal, och därmed säga upp alla innehållslicenser man har med övriga företag på området, var jag milt sagt skeptisk. Visst, de sitter på en hel hög väldigt intressanta film- och serievarumärken – men ändå. Ännu en som i uppsjön av strömningsstjänster som snart kommer genomgå ett rätt jobbigt stålbad när många ska bli betydligt färre.
Nu är det det inget som säger att Disney inte är en av kanalerna som går det här ödet till mötet. Men det Disney har presenterat om Disney+ så här långt tyder på en riktigt vass utmanare.
Förutom att de, likt de flesta konkurrenter, kommer spruta ur sig nytt innehåll (senast igår presenterades serier med Ms. Marvel, She-Hulk och Moon Knight) och har en väldigt stor bakkatalog att fylla upp med, så kommer kanalen prismässigt hamna rätt långt under de flesta andra för basabonnemanget.
6,99 dollar vill Disney ha för en prenumeration. Och nu kommer uppgifter om att basabonnemanget kan inkludera fyra samtida strömningar – i 4K. En uppsättning som Netflix tar 16 dollar för. Att hur mycket av det som stämmer när tjänsten släpps i november. Och OM det stämmer så kommer det sätta ännu mer press inte minst på Netflix.
Disney Plus will give you 4 simultaneous streams, 4K and HDR for no extra cost
Disney’s original episodes will be released weekly instead of dropping entire seasons in one, bingeable bunch.
Spotify lägger till föräldrakontroller och familjemix i familjeabonnemanget
I förra veckan kom uppgifter om att Spotify kan vara på gång att testhöja abonnemangspriserna i Skandinavien för att få upp snittet på användarintäkterna. Läs: familjeabonnemangen har blivit för populära och gjort att Spotifys intäkter inte har ökat lika snabbt som antalet betalande medlemmar. Den prishöjningen verkar få vänta åtminstone ett litet tag till. Istället får familjenabonnemanget sig ett funktionslyft – men oförändrat pris.
Kontot kommer fortfarande omfatta sex premiumabonnemang för hushållet, men förutom förenklad kontoadministration kommer också två helt nya funktioner:
Föräldrakontroller: Möjlighet för föräldrar att begränsa, tja, snuskigt språk. Vilket alltså diskvalificerar större delen av hiphopkategorin.
Familjemix: En lite märklig funktion, som säkert har ett hål att fylla. Mashupspellistor som ska ”falla alla i familjen” i smaken. Tänk dödsmetall och smurfhits i samma spellista. Omedelbar succé för sjutimmarsbilresan.
https://www.hypebot.com/hypebot/2019/08/spotify-upgrades-family-plan-are-higher-prices-next.html
Spotify utökar gratisprovperioden till tre månader
Ännu ett tecken på att Spotify allt mer börjar känna av konkurrensen från andra musikströmningsföretag: man förlänger nu provperioden på Premium till tre månader för det vanliga och studentabonnemanget. Övriga kommer få samma upplägg lite längre fram.
Spotify triples its free Premium trial period to three months
Spotify is fighting back against the threat of Apple Music by extending free trials of its Premium subscription to match its rival. Both companies want not only to bring in paid users, but also to keep those users coming back over the long term.
Apple lanserar Apple Music-spellistor baserade på Shazam-data
Apple fortsätter bygga in appuppköpet Shazam i sin musiktjänst. Nu låter man musikigenkänningsappen bli basen för en spellista: Shazam Discovery Top 50. (Shazam har andra topplistor, men det här är alltså den första som hittar in direkt i Apple Music.)
Shazam bygger på att användare använder appen för att få svar på vilken låt som spelas genom att låta Shazam lyssna, exempelvis via mobilens mikrofon. Men det ger inte bara användarna svar på vad de lyssnar på, det ger även Shazam – och numer alltså Apple – en massa data. Fingret på pulsen kring vad som trendar – kanske innan det ens hunnit avspeglas i köp och strömningar. Och det är ungefär det som Apple tänker sig att den nya spellistan ska ha som funktion. Lyfta fram låtar ”som är på vippen att få sitt genombrott”.
Men lika mycket kan den här datan också visa på andra fenomen. Som när Florence + The Machines ”Jenny of Oldstone” i april blev den mest shazammade låten någonsin när den spelades över eftertexterna till det andra avsnittet i sista Game of Thrones-säsongen.
Shazam data is powering Apple Music’s newest chart, the Shazam Discovery Top 50 | TechCrunch
Apple continues to make use of Shazam, the music recognition app it acquired for $400 million in 2018. Earlier this month, Apple publicly launched its
Apple TV+ kan kosta 9,99 dollar i månaden
Mer uppgifter om Apples kommande strömningstjänst TV+ – alltså Apples satsning på eget originalvideoinnehåll à la Netflix. Prismässigt påstår Bloomberg att TV+ kan landa på 9,99 dollar och att lanseringen kommer ske under november.
November bli i så fall en tung månad på videoströmningsområdet, eftersom även Disneys motsvarighet Disney+ kommer se dagens ljus då.
Men så finns det några skillnader: priset för TV+ är lite standardmässigt prenumerationspris sett till totalen, men är högre några konkurrenter. Disney+, inte minst, som är satt till 6,99 dollar för basabonnemanget. Och en annan stor skillnad är att Disney+ (och övriga strömningstjänster) kommer bjuda på rejält mycket mer innehåll för pengarna. Apple har presenterat 14 serier till TV+ så här långt, men inte ens alla dessa kommer finnas från dag ett.
Apple har kort sagt en uppförsbacke på området. Styrkan är att de sitter på sitt ekosystem och sjukt många potentiella kunder, men för de flesta lär smidigheten knappast räcka.
Nu handlar det om obekräftade uppgifter, så vi får vänta ett tag till på facit. Apple kan ju förstås även paketera sin kanal med andra tjänster à la Prime och på så sätt få ner priset, men det kommer oavsett behöva plöja ner rejält mycket mer pengar på innehåll för att få det att snurra känns det som. Men jag tror fortfarande att Apples långsiktiga strategi/mål/drömscenario handlar om Apple TV-appen snarare än TV+.
Alltså att Apples TV-app ska bli stället där du samlar alla dina videoströmningsprenumerationer – och att Apple får del av kakan för varje prenumeration. Kanske rentav en renodlad prenumerationstjänst där du betalar en månadsavgift för alla kanaler (även om det lär vara… en bit kvar till ett sånt scenario).
Apple TV+ will reportedly launch in November with a $10 monthly fee
According to a report by Bloomberg, Apple will launch its Apple TV+ service in November with a monthly fee of $9.99 after a free trial.
Apples speltjänst Arcade kan kosta 4,99 dollar i månaden
Vad kommer Apples kommande speltjänst Arcade kosta? 4,99 dollar i månaden i USA. Kanske.
Det är åtminstone vad lite API-kodgrävande tyder på. Och som artikeln konstaterar: i så fall billigare än såväl Apple Music och Apple News+. Det är inte en helt orimlig prissättning, med tanke på att Arcade, till skillnad från exempelvis Music, kommer ha ett ganska begränsat utbud. Uppgifterna talar om runt 100 spel vid lanseringen. Visst, det lär bli fler fler och spelen ska vara Arcade-exklusiva – men som sagt, en rätt liten tjänst.
Tjänsten är beräknad att släppas under hösten, så rätt snart borde vi alltså veta.
Apple Arcade video game subscription service rumored to cost $4.99 per month
Apple Arcade, the company’s video game subscription service for iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV, and Mac computers, will likely cost $4.99 per month when it rolls out this fall.
Nvidias spelströmningstjänst Geoforce Now kommer till Android
Ännu en spelare på spelströmningsmarknaden för mobiler: Geforce Now. Har ett tag funnits som beta för Windows och Mac och kommer alltså senare i år även komma för Android (och kan vi tänka, på sikt även iOS).
Det intressanta i sammanhanget med Geoforce Now är att företaget bakom är Nvidia – det just nu kanske hetaste chipföretaget. Grafikkort men även dedikerade AI-chip – och rejält kraftfulla sådana. Och just det är förstås viktiga förutsättningar när man tänker skicka ut virtuella värstingdatorer till spelarnas skärmar.
För Geoforce Now fungerar som exempelvis Googles kommande konkurrent Stadia: det mesta av det riktigt tunga lyftandet sköts i molnet – vilket gör att det går att spela betydligt tyngre spel än vad datorn, eller mobilen, egentligen orkar med. Det nästan enda som krävs är en riktigt bra uppkoppling.
Podcasts och spelströmningar – två av de absolut hetaste konsumentföretagtechtrenderna 2019.
Nvidia’s Stadia competitor coming to Android phones with GeForce Now app
Ahead of the next Stadia Connect livestream where Google will announce more games, Nvidia revealed that its competing GeForce Now Android…
Youtube kan vara på gång att inaktivera riktade annonser i videos som vänder sig till barn
Kommer Youtube sluta rikta annonser mot barn? Ja, eller sluta rikta annonser i videos som ”barn med stor sannolikhet kan titta på”? Ja, åtminstone enligt uppgifter som Bloomberg har kommit över.
Youtube har kämpat lite med att just minderåriga på sin plattform. Visst, de har släppt Youtube Kids som är tänkt att vara stället som barn ska konsumera Youtube på och företaget har också konstaterat att vanliga Youtube mest är för vuxna. Däremot visar ju siffror mest överallt att det sistnämnda inte stämmer – Youtube har tittare i alla åldersspann, inte minst de yngsta.
Det är väl det sistnämnda som Youtube, om uppgifterna stämmer, har förlikat sig med.
Utmaningen är ju dock alltjämt att det fortfarande kommer finnas reklam på dessa videos – bara inte sådana som baseras på användares surfhistorik. Att se om det här draget kan falla översynsmyndigheterna i smaken. Det är ju trots allt svårt att helt undvika reklam på Youtube. Ja, om inte föräldrarna betalar för ett Premium-abonnemang för Youtube. Då är ju problemet löst.
(Det här är ytterligare ett exemepl på att ett av grundfundamenten i dagens internetmarknadsföring, korsspårning av användare, börjar få allt mindre manövreringsutrymme.)
YouTube Reportedly to Stop Targeting Ads in Videos for Children
YouTube is finalizing a plan under which it would no longer serve targeted ads in videos that are popular with kids, Bloomberg reported,
Youtube misstar robotslagsmål för djurplågeri
Ha. Fabulous. Youtube har tagit ner klipp som bröt mot plattformens riktlinjer. Klipp som visade arrangerade slagsmålsfighter mellan djur. Alltså djurplågeri. Problemet? De som slogs i filmerna var… robotar.
Nu har Youtube förstås oopsiat och erkänt att det blev fel. Det handlade om nedtagning baserat på automatiskt identifierande av innehåll. AI-algoritmen kunde alltså inte skilja på djur och robotar. Det handlade sannolikt om små föremål som slogs medvarandra i en inhägnad yta medan människor stod omkring och jublade. Det som algoritmen hade lärt sig innebar arrangerade djurslagsmål.
Några reflektioner kring det:
Det här är ännu ett exempel på hur svårt det är att maskinellt särskilja fenomen som en människa direkt kan se skillnad på. Det visar också hur begränsade dagens artificiella intelligenser är. Vi imponeras många gånger av enastående saker en AI kan göra, men det är just den saken (för det mesta) som är det AI:n kan göra. Den kan göra exakt det den tränats till inom exakt de parametrar som har satts upp. Till och med små steg åt sidan kan (bokstavligen talat) leda till dikeskörning. Så människor och det livslånga lärandet (även för maskiner) FTW.
Men det här kan på sikt också bli en mer filosofisk fråga. En fråga kopplad till vår relation till saker. Saker som allt mer kommer få personligheter och eget ”liv”. När kommer vi komma till en punkt när våld mot maskiner kommer att hamna i ett gränsland mellan egendomsskada och personskada? (Bladerunenr/Westworld/Altered Carbon etc.)
Och om man så vill: vad sänder det för signaler när vi lägger ut klipp på våld mot maskiner? Det känns som att nästan alla videos som Boston Dynamics lägger ut på sina robotar Atlas och Spot innehåller någon form av våld mot robotorna. Det ska sparkas och slås. Syftet är förstås för att visa hur stabila de är och hur bra de hanterar att resa sig igen om de bokstavligen talat knuffas omkull. Men rent som fenomen betraktat?
I framtiden tror väl vi (ja, rätt många) att ett troligt scenario är att det blir förbjudet för människor att köra bil. Kommer vi komma till en punkt när det blir förbjudet med med våld mot maskiner som har kommit till en viss nivå ”självmedvetande”?
https://www.theverge.com/tldr/2019/8/20/20825858/youtube-bans-fighting-robot-videos-animal-cruelty-roughly-10-years-too-soon-ai-google
IoT – internet of things
Segway-Ninebot lanserar en elscooter som kan köra sig själv till laddningsstationen
Uber håller på att titta på tekniken och nu lanserar Segway-Ninebot en egen. En elscooter som kan köra själv. Åtminstone för att åka hem och ladda sig själv.
Nu kommer KickScooter T60 inte att klara sig helt själv. Vad vi pratar om är en scooter som kan fjärrstyras. Kort sagt att ”elscooterinsamlare” kan sköta jobbet med en joystick istället för en skåpbil, typ.
Själva grundlogiken är förstås helt given och finns också med i planerna hos företag som arbetar med självkörande bilar. Varför ska ett fordon som inte används bara stå still? Med andra ord att din självkörande elbil själv vet när den behöver laddas och löser problemet utan att du behöver fundera på det.
Dagens delningsverksamheter med cyklar och scootrar har två hyfsat stora problem. Det ena är att det krävs rätt mycket manuellt handpåläggning för att tjänsten ska fungera och de andra är att elen tar slut när den behövs som mest. Kunde man få självbalanserade tvåhjulingsscootrar att lösa båda de här problemen (och kanske rentav åka och möta upp kunden) så vore det förstås bra för företagen som hyr ut dem, kunderna som vill hyra dem och städerna som de är uppställda i.
Segway-Ninebot introduces an e-scooter that can drive itself to a charging station
Segway-Ninebot has a solution for all of those dockless electric scooters that need to be gathered up every night for charging: build one that can drive itself to the charging station.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör