Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook testar att dölja antalet gillanden i nyhetsflödet
Först Instagram, sedan Youtube och nu Facebook: de snabba kickarnas funktion (följare och gillanden) förpassas allt mer till periferin. Nu har kodgrävande visat att även Facebook kan vara på gång att dölja antalet gillanden av inlägg i nyhetsflödet. Det alla utom postaren själv får nöja sig med är att se att några vänner har gillat ett inlägg, inte det totala antalet gilla-markeringar för inlägget.
Och syftet är, tja, det digitala välbefinnandet. Åtminstone som officiell förklaring till drag som detta, men för både Facebook och Google handlar det förstås också mycket om att försöka få lite mer ”äkta” inlägg i sina tjänster. Sånt som mer långsiktigt kan få folk att använda tjänsterna. Och som artikeln konstaterar: eftersom Facebook nu verkar utöka Insta-testet till Facebook så har kan vi anta att utfallet blev mestadels positivt.
(Sen kan man också välja artikelförfattarens cyniska syn att det kan handla om att dölja en nedgång i användningen av tjänsterna. Känns lite mindre sannolikt i sammanhanget på hyfsat lång sikt – men senaste året eller så har det blivit lite folksport bland techjättar att sluta rapportera vissa siffror som inte längre är lika roliga att prata om, så det är inte helt orimligt att det är ett motiv på marginalen.)
Now Facebook says it may remove Like counts | TechCrunch
Facebook could soon start hiding the Like counter on News Feed posts to protect users’ from envy and dissuade them from self-censorship. Instagram is
Facebooks dejtingtjänst lanseras i USA
Det tog ett tag, men efter testande i några mindre länder är det nu dags för Facebook att lansera sin dejtingtjänst i USA.
Det mesta är detsamma som under pilotandet: dejtingprofilen som sätts upp är frikopplad från den vanliga profilen (så att bara dejtingsugna vet om att du finns på marknaden – ja, om du inte berättar för dina vänner förstås). Du kommer få dejtingförslag baserat på ”preferenser, intressen och saker du gör på Facebook”, vilket alltså är bredare än det brukar vara i de flesta motsvarande tjänster. Det du gör med din Facebookprofil påverkar alltså det som händer i din dejtingprofil, men inte omvänt, alltså. Funktionen integreras också med evenemangs- och gruppfunktionerna så att även dessa kan spela in som parametrar på troliga matchningar.
Det du däremot INTE kommer få förslag på är dem du är vän med. Om det inte är så att du har angett dem som ”secret crush”. Men då krävs att båda två har gjort det. Tänk högersvepande.
Dessutom har Facebook byggt in säkerhetsfunktion, som att kunna dela plats och info om en planerad dejt med en vän, som alltså får koll på var du är och med vem.
En sak som är lite mer ny är att även Instagram sugits in. Det går att dela direkt från Insta till sin dejtingprofil och du kan lägga till en secret crush även från Insta-följarlistan. Och dessutom kommer innehåll från såväl Insta Stories som Facebook Stories att kunna delas till dejtingtjänsten. Om man så vill så är det här alltså ännu ett sätt för Facebook att driva Insta-användare till Facebookappen – för att öka både användning och annonsvisande där (ja, eller annonsvisande överlag).
Vi i Europa då? Vi får hållla oss till tåls till början av nästa år.
Facebook Dating hits the U.S. and will let users add Instagram Stories soon
”Safety, security and privacy are at the forefront of this product,” says Facebook.
Facebook uppdaterar inställningarna kring ansiktsigenkänningsfunktionen
Ännu en integritetsinställning i Facebook: möjlighet att välja om man vill ha ansiktsigenkänningsfunktionen påslagen eller inte. Dessutom måste man aktivt välja att slå på funktionen till skillnad från taggningsförslagsfunktionen som den nya inställningen ersätter. Alltså möjligheten att få förslag på vilka som är i en bild.
Facebook updates its controversial facial recognition settings
Facebook is making its facial recognition features easier to turn off and will no longer automatically opt new users into face tagging.
TikTok
TikTok inleder samarbete med NFL
Ännu en skalp för TikTok. Bytedance har nu slutit avtal med NFL för att sända bakom kulisserna-material och höjdpunkter från matcher. Avtalet sträcker sig över två år.
The NFL is now on TikTok to court younger viewers
The NFL and TikTok announced a multiyear partnership ahead of the NFL’s 100th season. The official NFL account is currently promoting a #WeReady hashtag challenge.
Religion på TikTok
Ha. ”TikTok-präst”. Inte ett ord som fanns i min vokabulär före det här.
Youth pastors are deeply uncool, but this TikTok priest is leaning into it
Extreme youth pastor voice* Father David Peters is here to tell you about another For You page … the gospel. Through TikTok, of course.
Övrigt sociala medier
Weibo lanserar Oasis – en kinesisk Instagram
Sociala medier-landskapet i Kina kan vara på gång att bli lite mer trångt: Kinas Twitter Weibo har lanserat Lǜzhōu, eller Oasis. En Instagram-klon. Och ja, likt motsvarande initiativ från de flesta sociala medier-veteraner handlar det om en tjänst tänkt att locka unga användare.
Det intressanta är hur man kan gå med i tjänsten, som just nu är släppt som en stängd inbjudningsbeta: man loggar in med sitt Weibo-konto, sitt WeChat-konto eller sitt QQ-konto. Två av tre inloggningssätten är alltså via konkurrenten Tencents tjänster. WeChat känns förstås given med tanke på tjänstens dominerande roll i Kina, men att även QQ är med är nästan än mer väntat. QQ, WeChat har börjat drabbas av samma problem som Facebook – att man har blivit en tjänst som de unga användarna vänder ryggen eftersom föräldrarna hänger där. Ironiskt nog har Kinas äldsta sociala medium QQ fått ett uppsving genom att landets unga istället börjat flytta in där.
Finns inget datum för när Oasis kan släppas brett, men vi kan utgå från att Weibo är sugna på att få snurr på ett eget Instagram. Inte minst med tanke på att Bytedance äter upp allt mer av internettiden i Kina.
China’s Weibo Launches Oasis, Its Own Version of Instagram
Positioned as a lifestyle and fashion social platform for young people, it aims to attract those who appreciate high quality and good taste.
Zhihu – en social plattform för kunskap och expertis
I förra veckan skrev jag om om att den kinesiska tjänsten Zhihu fått en halvmiljardinvestering från ett gäng riktiga tungviktare: Baidu och kortvideoappen Kuaishou. Sedan tidigare finns även Bytedance i investeringslistan. Det var första gången jag hört talas om Zhihu.
Den länkade artikeln är delvis låst, men det som är öppet är intressant. I samband med investeringsnyheten lyftes Zhihu fram som en frågor och svar-tjänst à la Quora – med fokus på tankeledare. Eller som artikeln konstaterar: Quora möter LinkedIn möter Mediums prenumerationsupplägg. En bloggingplattform som bygger på inbjudan där företag och verifierade experter kan föra en dialog med sina användare med fokus på kunskap).
Om man så vill: en content marketing-plattform. En plattform med 220 miljoner användare, över 30 000 officiella konton och 130 miljoner svar på frågor från användare. Nu har jag inte koll på exakt hur tjänsten funkar, och vilka möjligheter officiella konton och företag har att dela information, men det känns som att man brutit ut och renodlat de mest intressanta delarna av LinkedIn.
LinkedIn vill förstås ha ungefär även den positionen här hos oss, men än så länge är verktygen och stödet för allt som inte handlar om rekrytering eller socialt säljande rätt… suboptimala.
https://techcrunch.com/2019/09/03/how-zhihus-become-one-of-chinas-biggest-hubs-for-experts/
Sök/SEO
Google börjar med personaliserade filmrekommendationer
Vad ska jag titta på? Nu kan Google ge dig svaret. Nu släpper företaget en funktion som kommer ge dig förslag på vad du ska titta på – anpassat för dig, förstås. Om du söker på saker som ”vad ska jag titta på” eller ”bästa filmerna” så kommer Google ge dig en dejtingkarusell. Svajpa höger och vänster på de rekommendationer som dyker upp – och Google lär sig förstås vad du svarar. När du hittar något du vill se så ger Google dig förstås också info om var eller i vilken tjänst du kan hitta innehållet.
Men det mest intressanta med tjänsten är att du kan ange vilka prenumerationer du har – och Google kommer ta det i beaktande när du får rekommendationer.
Själva initiativet är helt i linje med Googles satsning att packa in allt vi behöver i sökfunktionen. Men i just det här fallet tar de ett stort steg mot att lägga sig som ett lager mellan dig och rekommendationsmotorn i dina videotjänster. Fine att du inte väljer Youtube Premium och Googles originalinnehåll, men du ska jäklar i mig fråga Google vad du vill titta på (och därmed titta på annonser) och inte nöja dig med svaret från prenumerationstjänsten.
Find the best flicks and favorite new shows this fall
Check out Google’s new Search feature that lets you rate shows and movies to find your next pick.
Google använder sin stories-funktion till att lägga ut realtidshöjdpunkter från baseballmatcher
Google vill ju inte vara sämre än alla andra: självklart har även Googles sök en egen stories-funktion: AMP stories. Kort sagt en funktion baserad på Googles snabbladdande mobilformat. Nu har AMP stories breddats med ett nytt användningsområde: Baseball.
Realtidsuppdaterade highlights med ljud från matcher. Alltså möjlighet att följa matcher medan de pågår. Ännu ett sätt för Google att få oss att vända oss till Googles sök för att få svar på våra frågor. Även om saker som händer här och nu. Vi kan med andra ord förvänta oss att allt fler olika typer av evenemang kommer kunna förpackas och följas på det här sättet.
Men i sin strävan att få oss att använda Googles sök till allt så börjar vi också se tecken på något rätt intressant: Google börjar så sakteliga flytta över även Youtube till Google, så att säga. Redan nu spelas Youtube-klipp som overlayer ovanpå sökresultatet, vilket gör att användaren inte ens behöver klicka sig bort inom Googles eget ekosystem.
Vi ser allt fler tecken på att Facebook är på gång att börja avveckla Instagram och WhatsApp som egna varumärken. Tänk om Google har likadana planer för Youtube?
Google Shows AMP Stories For Live Major League Baseball Games
Mordy Oberstein noticed and posted on Twitter that Google is showing AMP Stories for live baseball games for Major League Baseball. This is literally during the airing of the live game.
Google lägger till mer adminfunktioner i visningsläget av My business
Google fortsätter flytta ut adminfunktioner från huvudadminverktygen till slutanvändargränssnitten. Den här gången handlar det om antalet visningar av en My Business-plats senaste månaden. Vi kan utgå från att My Business-ägare kommer att få mer och mer information utflyttat hit.
Trots att ungefär alla stora företag med fysiska platser säkert använder My Business så har funktionen fortfarande riktigt risigt stöd för bulkhantering. Det är en funktion primärt för småföretagare, vilket gör att det är logiskt att Google tänker att de så långt som möjligt ska slippa logga in i separata verktyg för att kunna hantera sina platser. Sänka tröskeln för att få fler att använda funktionen.
Men så finns det sannolikt ett annat, viktigare syfte: att My Business-ägare ska googla upp sina platser på vanligt vis – för att på så sätt öka antalet annonsvisningar.
Google My Business Insights On Google Maps Profiles
Google is now showing your Google My Business insights, or a snap shot of it, directly on your Google Maps profile – if you are the business owner or manager.
Google kan runda sina egna datainsamlingsriktlinjer och GDPR via hemliga skuggsajter
Har Google aktivt rundat sina egna riktlinjer och GDPR-lagstiftningen? Tja, åtminstone om man frågar Brave – en Google-konkurrent. Brave sitter på en egen webbläsare som ska vara säkrare än andra (läs: primärt Chrome) och vid användning av just Chrome ska Brave-medarbetare ha upptäckt hur Google skickat användardata till hemliga webbsidor – webbsidor som sedan har skickat vidare informationen till annonsörer. (Jag ska inte säga att jag fattar exakt hur det här i så fall ska ha fungerat.)
Myndigheter på Irland ska nu ta en titt på det här och Google uppges samarbeta med myndigheterna (konstigt vore annars, oavsett).
Google har ett större problem än de flesta med mycket av det som händer. Ökade krav på integritet och allt fler strypningar av korsspårning av användare på internet. Googles försök att tillgodose både regleringskrav och användarförväntningar är en jobbig balansgång eftersom den bygger på att Google försvårar för sig själv. Försvårar för sin överlägset största intäktskälla.
Den här typen av nyheter ökar inte trovärdigheten i Googles initiativ för ökad integritet för sina användare. Att se hur mycket sanning som ligger i uppgifterna. Och vad de i så fall kan leda till.
Brave browser catches Google tracking users with hidden web pages
Brave, the budding browser with its own native cryptocurrency, is going after Google for allegedly tracking users using secret web pages.
Detaljhandel/e-handel
Something Borrowed börjar samarbeta med Åhléns, MQ och Ellos kring uthyrning av kläder
Mer uthyrning av kläder. Uthyrningssajten Something Borrowed börjar nu samarbeta med Åhléns, MQ och Ellos om att hyra ut kläder.
I förra veckan kom info om att Scorett och Gina Tricot inlett samarbete om uthyrning av festkläder (Scorett står för skorna och Gina Tricot för kläderna). Det här är förstås i linje med trenden att vi ser allt fler samarbeten även gränser – även branschgränser.
Om det är läge att hyra kläder är det som sagt var kanske bara inte kläderna som behövs, man kanske vill ha ett par matchande skor. Och till det, varför inte ett matchande smycke eller ett par lämpliga manschettknappar? Dessutom kanske man skulle vilja ha en sminkcoach eller någon som kan komma hem och knyta flugan – kanske samtidigt som de levererar alltidhop hem?
Sen ska man ta sig till själva festlokalen också, så en Uber-förare som kan sprida lite schysst feeling kanske inte vore så dumt? En kurs i att maxa Instabilderna? Ja, eller varför inte möjlighet att hyra ett Insta-sällskap? Nån som kommer och hämtar grejerna dagen efter och lämnar tillbaka dem?
Allt på ett ställe, istället för att tvingas själv tvingas göra jobbet. Eller hoppa runt mellan olika tjänster.
Ska hyra ut mode från Åhléns, MQ och Ellos
Something Borrowed vill testa onlinekonceptet i ett större sammanhang.
Amazon kan vara på gång att börja med handflatebetalningar på Whole Foods
Ännu ett intressant initiativ från Amazon: betala med din hand på Whole Foods. Amazon uppges testa just ett sådant system nu (Orville). Låt din handflata läsas av för att betala.
Min spontana tanke var att det kändes som ett steg tillbaka från Amazons Go-koncept, där man kan gå in och plocka på sig varor och gå ut utan att manuellt behöva stanna och betala. Ett delsteg för Whole Foods mot Whole Foods Go-butiker. Men som artikeln konstaterar kan den här lösningen till och med vara snäppet smidigare än Go genom att du inte behöver ha med dig din mobil (inte ett JÄTTEPROBLEM för de flesta, men ändå).
Kort sagt det som testas i Kina med ansiktsbetalning, men sannolikt anpassat för vår del av världen genom en biometripunkt som upplevs de flesta upplever som mindre integritetskänslig.
Det får mig att tänka ett steg till: varför behöva hålla upp handen mot en skärm alls? De flesta som handlar lägger varorna i något. En korg eller en vagn. Då borde man alltså i princip kunna skanna av fingeravtrycket när man tar tag i vagnen eller korgen. Amazon Go fast utan behov av extern hårdvara. Bara att lägga varorna i korgen och sedan gå ut (plus förstås andra betalsätt för dem som inte tar något att lägga varorna i – eller som inte vill lämna sitt handavtryck).
Amazon may launch a hand recognition payment system for Whole Foods
Time may come when you can walk out of a Whole Foods store without having to pay cash or to swipe your card — that is, if you’re willing to give the Amazon-owned supermarket chain your biometric data. According to New York Post, Amazon is testing a payment system codenamed ”Orville” that scans human hands to ring up purchases.
Meituan-Dianping testar matleveranser med självkörande robotar
Mer robotleveranstester. Kinas matleveransdominant Meituan-Dianping har nu börjat testa självgående leveranser i Beijing och Shenzhen.
Som sig bör när det handlar om leveranser så har Meituans egenutvecklade robotar egna namn, snarare än någon kryptisk sifferkombo. Xiaodai är avsedd för utomhusleveranser (alltså en motsvarighet till Amazons Scout eller Postmates Serve) medan Fudai kommer rulla runt inuti kontorsbyggnader.
Och det är framförallt det sistnämnda som är intressant. Förutom att Fudai förstås kan åka hiss själv så är den tänkt för, bokstavligen, sista metern-leveranser. Alltså att mänskliga Meituan-bud ska levera till en robot istället för att leta upp en människa inuti ett kontorskomplex. Hybridleveranser, alltså.
Uber Eats testar samma sak som Meituan, fast tvärtom. Robotleveranser till mänskliga Uber-förare som kör eller bär maten sista biten.
Båda dessa är exempel på den mellanväg vi ofta glömmer bort i vårt binära sätt att se på världen. Antingen-eller. Antingen en AI eller en människa, när det mest troliga att det blir både och. Parallellt.
https://www.abacusnews.com/future-tech/chinas-delivery-king-meituan-tests-food-delivery-robot/article/3025354
Alibabas B2B-plattform Ling Shou Tong används över en miljon kinesiska familjeföretag
Ny siffra om en annan del av Alibabas verksamhet än den vi oftast pratar om: B2B-plattformen Ling Shou Tong. Plattformen som lanserades 2016 används nu av 1,3 miljoner, eller 1 av 6, av landets bedömda 6 miljoner ”mom and pop stores”. Alltså typ familjeägda småverksamheter.
Ling Shou Tong har två huvudsyften: dels ett sätt för mindre företag att hantera delar av sin logistik och dels som en dataplattform för att ge företagen mer insikter i sin försäljning och sina kunder.
Idag är det lätt att glömma bort, men Alibaba började som just ett B2B-företag som senare även gav sig på B2C, så på sätt och vis är B2B-satsningarna ett steg tillbaka till rötterna. Men det är också del av en större trend att e-handels- (och logistik-)jättarna satsar allt mer på B2B-verksamhet. Och då just för små och medelstora företag. Amazons B2B-verksamhet växer allt mer och för ett par månader sedan öppnade Alibaba.com (som fortfarande är en B2B-portal) för amerikanska företag.
Syftet med initiativen är förstås mycket att driva den egna e-handeln, även mot konsument. Kan man suga in handlare i de egna plattformarna för att hantera logistiken ökar chanserna att man väljer även konsumentgränssnitten för att nå ut med sin verksamhet även online.
Det intressanta blir att se när Google börjar erbjuda samma tjänster i samband med My business och shoppingplattformen. Google har alltid mest fokuserat just på de de små och medelstora företagen i sina sökprodukter – alltså de företag som är lokala och som inte har tid, pengar eller behov av en egen sajt. Det känns mer som ett ”när” och inte ett ”om”.
För vad hela mom and pop-butiksbeståndet framförallt kan locka techjättarna med är sin fysiska och sin lokala närvaro. Ju större världen blir, desto viktigare blir det lokala.
Alibaba’s B2B retail platform Ling Shou Tong has reached 1.3 million mom-and-pop stores
Alibaba’s B2B retail platform Ling Shou Tong has reached 1.3 million mom-and-pop stores as of August 2019 according to Lin Xiaohai, the Vice President of Alibaba Group and General Manager of the Ling Shou Tong division. That means that one out of six stores in the country is a Ling Shou Tong (LST) customer.
Strömmade medier/Prenumerationstjänster
Youtube slutar visa exakta antalet följare
Youtube ändrar hur den visar antalet följare. Från och med september kommer kanaler som har fler än 1000 följare inte längre visa exakt antal följare. Istället för 4227 kommer det stå 4.2k. Avrundning, alltså. Förändringen gäller vanliga Youtube och Youtubes API. Den som vill se exakt antal hänvisas till Youtube Studio och Youtube Analytics – och kommer då alltså bara att synas för innehållsskaparen själv.
Om man så vill: ännu ett drag bort från like-jagandet. Det är ungefär motiveringen från Youtube: folk kommer må bättre om man inte sitter och följarknarkar dagarna i ända.
Det händer mycket nu. Många förändringar som påverkar saker som blivit norm och självklar bas i såväl hur sociala medier som digital marknadsföring i stort fungerar. En sådan trend är förstås just att antalet gillanden och följare börjar få allt mindre plats. Och därmed allt mindre vikt.
YouTube Will Show Abbreviated Subscriber Counts Starting in September
Starting in September, YouTube will stop showing full subscriber counts for all channels with more than 1,000 subscribers.
Youtube lanserar en dedikerad modeavdelning
Senaste Google-initiativet på modeområdet: slash fashion. Ja, det är adressen till Youtubes nya modehubb. En plats som är tänkt att samla ”videos från populära innehållsskapare, samarbeten med branschens största namn och liveströmmade modevisningar”.
Mode är stort på Youtube, så det är förstås inte så konstigt att Google väljer att samla den här typen av innehåll på ett ännu mer lätthittat ställe.
Men vi kan utgå från att det här bara är första steget till något större: integration med Googles shoppingplattform, som nyligen lanserades i USA. Kort sagt korta steget ännu mer mellan impuls och köp. Och säkert också tankar om ren liveströmningsshopping, Kinas populära folksport (även Amazon har numer en egen uppjazzad TV-shopkanal).
Med andra ord: Google tänker inte släppa influencershoppingarenan åt Instagram utan en fight.
https://techcrunch.com/2019/09/05/youtube-launches-a-dedicated-fashion-vertical/
Apple Music lanserar i webbläsarversion
Det här är rätt stort: Apple Music får en webbversion. Med andra ord möjlighet att lyssna på Apple Music via webbläsaren (ska funka i alla) istället för att behöva installera Apple-mjukvara.
Det här sänker förstås tröskeln ytterligare för tjänsten. Delningar på andra ställen gör att det går att lyssna ännu enklare utan att behöva ha ett program installerat. Det är också ännu ett steg för Apple att koppla loss sina tjänster från sitt eget ekosystem. Eller snarare: säkerställa att Apples tjänster fungerar även för dem som inte har sugits in under Apple-paraplyet.
Om du absolut envisas med att köpa hårdvara från någon annan än Apple ska du åtminstone använda Apples tjänster.
Apple Music launches on the web
Apple Music is getting a big expansion with a new web interface that will let subscribers stream music directly from a browser without having to install iTunes or a separate Apple Music app. The new web interface launches on September 5th as a public beta for subscribers at beta.music.apple.com.
Apple livesänder sitt iPhone-event via Youtube för första gången
En stor grej, i all sin relativa litenhet. På tisdag är det dags för nästa iPhone-event från Apple. En tillställning som som vanligt kommer att livesändas. Men för första gången kommer direktsändning också ske via… Youtube.
Logiskt på sitt sätt. Apple sände förra året via Twitter så Youtube är ett inte särskilt oväntat steg egentligen. Om vi bortser från det ironiska att Apple nu väljer Youtube efter rätt mycket Google-bashande senaste året så är det här en naturlig utveckling kopplad till de stora digitala förflyttningarna just nu: även de största giganterna lägger sitt innehåll på ännu större plattformar eller, som här, på de plattformar där kunderna är – snarare än att förvänta sig att kunderna ska trycka sig in på företagets sajt (alltså förvänta sig att kunderna ska komma till dem).
En Youtube-video gör förstås också att sändningen, och videon i efterhand, kommer få ännu större synlighet i Googles sök. Säkert också del i beslutet.
Sen kan man tänka sig ännu en faktor: ett Apple-event är inte länge automatiskt en tittarmagnet på samma sätt. Genom att trycka ut sändningen på så många ställen som möjligt ökar chansen till tittande och därmed att få buzz (och i förlängningen potentiell försäljning) för sina prylar.
Eftersom Apple med tanke på inbjudningsbilden kan vara på gång att återlansera sin regnbågslogga kan vi misstänka att det kommer något större. Som kanske att Apple iPhone går i graven och ersätts av Apple Phone – alltså en nytt namn på Apples flaggskeppsprodukt. En sån grej vill man gärna maxa synligheten för.
Apple’s September 10 iPhone Launch Event Will Be Live Streamed on YouTube
Apple will live stream the September 10 iPhone launch event on YouTube, while analyst Ming-Chi Kuo has predicted three major upgrades for 2020 iPhone models.
MTG bildar e-sportbolag med Huya
En intressant affär: MTG-ägda ESL ska tydligen vara världens största e-sportbolag. Nu slår man sig samman med Huya, Kinas största plattform för e-sportsändningar (typ Kinas Twitch – som dessutom användarmässigt kan vara på väg att gå om just Twitch).
Mer specifikt handlar det om att de två företagen bildar ett samriskföretag med ett upplägg som påminner lite om det som Spotify och Tencent Music gjorde för ca 1,5 år sedan: Huya köper in sig i ESL.
Tanken är att samarbetet ska mynna ut i att Huya ska arrangera lokala e-sportmatcher i Kina och det tänkta win-win-upplägget handlar förstås om att få tillgångar till varandras marknader. Inte minst som både företagen sannolikt börjat känna av tillväxtavmattning på sina hemmamarknader.
Dessutom är upplägget säkerligen också tänkt att driva på e-sportintresset i stort. Och bredda det till nya målgrupper. Det är inte minst därför vi ser att det blir allt mer fokus på mobilspel här. Tröskeln att spela (och därmed sända) mobilspelande är rejält mycket lägre än vad den är för datorspel. Dessutom har undersökningar visat att betydligt fler kvinnor än män spelar mobilspel. Och lägger mycket mer tid. Här finns kort sagt en jättepotential.
https://digital.di.se/artikel/mtg-bildar-bolag-med-tencent
Netflix släpper sin första musiktalangshow: Rhythm + Flow
En ny första-grej för Netflix: 9 oktober börjar kanalens första musiktalangshow Rhythm + Flow att sändas. Ungefär det vanliga Idol/Talang-konceptet, med hiphop som nisch.
Totalt pratar vi 10 avsnitt, men den som förväntar sig kunna Netflix-binga allihop första dygnet kommer bli besviken. 9 oktober kommer de fyra avsnitten som täcker uttagningarna, därefter följer tre avsnitt 16 oktober och de tre sista 23 oktober. Kort sagt: du får snällt vänta några dagar mellan avsnitten.
Däremot har Netflix valt en mellanväg genom att släppa några avsnitt per gång snarare än bara ett i taget, men i stort handlar det alltså om lite mer linjärupplägg.
Disney+ är bara några månader bort och även där kommer det gamla hederliga säsongsupplägget gälla. Detsamma gäller i princip alla strömningstjänster utöver Netflix. Anledningen? Större möjlighet att bygga upp hype vid upprepade tillfällen snarare än att bränna allt vid säsongspremiären.
Med andra ord: jag tror att Netflix mer och mer kommer övergå till samma upplägg som alla andra.
Netflix’s music talent show ’Rhythm + Flow’ premieres October 9th
It took a couple of years, but Netflix’s talent series Rhythm + Flow is nearly ready. The service’s first music competition will premiere October 9th with Cardi B, Chance the Rapper and T.I. judging undiscovered hip-hop artists as they strive for glory. You’ll have to be patient if you want to see the whole saga play out.
Pandora lägger till stöd för att dela till Instagram Stories
Ännu en musiktjänst integrerar med Instagram Stories: Pandora. Nu blev det möjligt att välja Stories som delningsdestination för en låt.
Häromdagen la Spotify stöd för att dela även till Facebook Stories och sammantaget kan vi konstatera att stories, oavsett var, blir en allt viktigare marknadsföringsplats även för musik. Och därmed i förlängningen för musikströmningstjänsterna.
Pandora integrates with Instagram Stories – Music Business Worldwide
News was announced via a blog post published today (September 3)…
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör