Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Huawei presenterar Mate 30 Pro – utan Google-appar
Och där presenterade Huawei sin Mate 30 Pro. Den första nya Huawei-mobilen sedan Google sa upp Huaweis Google-licenser (för att följa USA:s förbud). Alltså det som har Huawei rätt att förinstallera Googles appar. Och använda Google Play. Kort sagt saker som är… rätt centrala i en Android-mobil.
Den absolut största frågan inför presentationen av den nya mobilen var alltså: hur ska Huawei lösa det? Det egna operativet Hongmeng/Harmony? Operativ via Mail. ru och appar från Yandex, båda ryska företag?
Svaret blev… att vi inte fick något svar.
Vi vet mycket om hårdvaruspecifikationerna, men alltså inget om mjukvaruutmaningen. Tydligen kan man på bilderna se att mobilen använder Huaweis EMUI 10-mjukvara – som bygger på Android (men då, antar jag, open source-Android – utan Googles funktioner). Man kan inte heller se några Google-appar på hemskärmen, men inte helt klart vad det blir istället.
Att Huaweis mobiler inte kan köra (Google)Android eller använda Google Play är ett väldigt litet problem i hemlandet Kina. Men i resten av världen? Som någon konstaterade: en Android-mobil utan Google är lite död vid födseln. Att se om Mate 30 Pro ens släpps i USA eller Europa. Och vad Huawei gör om det visar sig att USA:s svartlistning träder i kraft fullt ut vid årsskiftet.
Huawei Has Announced the Mate 30 Pro With a Super-Sensing Camera | Digital Trends
Huawei has launched the Mate 30 and Mate 30 Pro smartphones at a special event in Munich, Germany, and the new phones are full of surprises. Anticipated for some time, the new phones are the first to launch since the U.S. placed Huawei on the Entity List, making it impossible for U.S.
Efterfrågan på iPhone 11 kan vara bättre än väntat
Hur är efterfrågan på nya iPhone 11? Ja, det vet vi förstås inte än (och vi kommer ju inte heller få veta exakt, eftersom Apple sedan årsskiftet slutat redovisa försäljningssiffror för iPhonen). Men den träffsäkre Apple-analytikern Ming-Chi Kuo bedömer att det är rätt stort sug.
Det verkar vara framförallt de nya färgerna som lockar och Kuo ser också en skillnad i efterfrågan mellan olika marknader. I iPhone-landet USA är intresset stort för Pro-modellerna medan det i Kina är den vanliga iPhonen som lockar mest. Båda dessa är väldigt viktiga: Kina-siffran för att boosta försäljningen i landet överhuvudtaget och USA-siffran för att Apple ska fortsätta med det som de framgångsrikt gjort för att möta den vikande mobilförsäljningen: få folk att köpa dyrare modeller.
På fredag börjar de nya modellerna skeppas, så då kommer vi ganska snabbt kunna se på leveranstiderna hur det går.
Kuo: iPhone 11 Order Demand Better Than Expected, New Colors Particularly Popular
iPhone 11 and iPhone 11 Pro order demand is ahead of expectations since the start of pre-orders on Friday, according to a research note by Apple…
iOS 13 släppt – och verkar vara ovanligt buggigt
Där ser man. Idag släppte Apple iOS 13, alltså nästa stora uppdatering av iPhone-operativet. Tidiga rapporter har pekat på att iOS 13 var rätt buggigt. Något som bekräftades av att Apple gick upp med datumet för första rättningsuppdateringen 13.1 INNAN iOS 13.0 ens hade släppts. Skulle släppas 30 september. Och nu meddelar företaget att man tidigarelägger 13.1 med en vecka. Läs: det finns rätt många hyfsat allvarliga buggar.
Jag laddar aldrig ner första versionen av en större operativuppdatering från Apple (och för den delen: jag köper aldrig första versionen av en helt ny produkt eller helt ny generation av en produkt från Apple. Okej, jag köpte den första ultratunna MacBooken och det var…. dumt). Den här nyheten från Apple säger att det finns EXTRA mycket anledning att INTE installera iOS 13 förrän (minst) 13.1 anländer.
Så ni vet. You’ve been warned, told you so, don’t blame me etc.
Apple reschedules iOS 13.1 and iPadOS releases for September 24th
Apple has barely released iOS 13, but you might be getting another significant revision mere days later. The company has told Engadget it’s moving the releases of iPadOS and iOS 13.1 to September 24th, or nearly a week before the originally scheduled September 30th debut.
Apple kan presentera ny iPad Pro i oktober
Kommer vi få en ÄNNU större iPhone i oktober? Kanske. Det har börjat florera bilder på vad som skulle kunna vara iPhone 11 Pro Maxmax. A.k.a. nästa iPad Pro.
iPhonen och iPaden går lite två olika parallella spår just nu. Dels börjar de mjukvarumässigt bli allt mer olika plattformar, inte minst tack vare iPad OS som kom tidigare i år, men hårdvarumässigt börjar de allt mer komma i generationsfas med varandra. Därför skulle det inte vara oväntat om även nästa iPad Pro skulle få samma trekamerauppsättning som iPhone 11 Pro. Det är åtminstone just det som bilderna som nu har kommit upp till ytan pekar på.
Att se vad som kommer under tillställningen i oktober. Ja, om det ens blir någon. Apple släpper allt mer hårdvara bara genom en uppdatering av Apple Store, utan nån stor baluns. Om det blir något så kan vi misstänka att vi kommer få se mer än en ny iPad Pro.
Att se vad som händer.
This could be Apple’s new triple-camera iPad Pro
Apple is rumored to be working on new iPad Pro models that include a triple-camera system. Now a leaked final design mockup reportedly gives us an early look at the new iPad Pro before a potential launch event in October
Google presenterar Pixel 4 15 oktober
Nästa Google-happening. Igår bjöd företaget in till ett ospecificerat event 15 oktober. Det är inte säkert att det kommer att handla om Pixel 4, men vi kan vara säkra på att det kommer att handla om Pixel 4.
Med tanke på att Google numer är de som läcker mest om sina kommande mobiler så vet vi mer säkra saker än vad som brukar vara fallet om en ny mobil. Så den stora frågan är förstås vilka andra produkter som Google kommer att presentera.
Och likt Apple kanske det allra mest intressanta vad det kan komma för uppgifter om tjänster kopplade till företagets hårdvaror.
https://techcrunch.com/2019/09/16/google-will-unveil-the-pixel-4-and-other-new-hardware-on-october-15/?1
Avanza börjar med differentierad inloggning i sin app
Har jag sagt att jag gillar Avanza? Okej, det finns absolut förbättringspotential (framförallt hade det varit väldigt önskvärt med handel på fler marknader utan mäkleri – även om jag fattar efterfrågan/kostnad-argumentet). Men hur de arbetar med sina digitala tjänster är nästan alltid värt en applåd. Både vad gäller kundfokus och transparens.
Och vad gäller funktionsförbättringar handlar det ofta om det småskruvande som många pratar om men få gör (det blir sjukt osexiga ledningsgruppspowerpoints – mycket roligare att börja om från början med jättewebbprojekt varje gång). Smarta tillägg. Som här: logga in med Touch ID eller Face ID.
Ja, det här har ju gått tidigare via Bank ID, men blir nu ännu smidigare. Och framförallt: differentierad inloggning. Om man loggar in med biometri kan man dessutom vara inloggad längre. Ett löjligt litet tillägg som gör mig som kund rejält mycket gladare..
Det är i de här lägena jag alltid undrar hur det 2019 inte är möjligt att Handelsbanken inte kan svara på frågan om mitt saldo utan att kräva fullständig inloggning. Eller för den delen: varför kan jag inte välja att få en notis när saldot på mitt kortkonto understiger ett visst belopp?
”Förbättringspotential” är ordet som ska in på vägrätt åtta.
Digitalisering
Kalifornien lanserar nytt inbytesprogram för bilar – byt in bil mot en elcykel
Åh vad jag gillar det här initiativet. Bilinbytesprogram i Kalifornien. Lämna in din bil som delbetalning för nästa köp. Men i det här fallet kan man välja att låta bilen bytas in mot en… elcykel.
👏👏👏👏👏
Hey California, you can now trade in your old car for an electric bike!
Good news, Californians! Do you have an old gas car laying around that you don’t use, and would rather turn…
Ekonomi och finans
Kortvideoappen Kuaishou värderas till 25 miljarder dollar
Mer information om hur det går för kinesiska kortvideoappen Kuaishou (eller Kwai som den internationella versionen heter). Jag skrev i förra veckan om hur företaget kan vara på gång att rampa upp inför börsnotering nästa år i och med ännu en jättefinansieringsrunda. En runda ledd av Tencent som kan fylla på Kuaishous kassa med 1 miljard dollar. Rundan ska i sin tur ge Kuaishou en värdering runt 25 miljarder dollar.
Bytedance far just nu fram som en skenande ångvält vad gäller att äta upp den tid som kineserna lägger online – främst på bekostnad av WeChat-ägaren Tencents tjänster. Tencent har redan en egen kortvideotjänst, men är inte i närheten av användarnivåerna för Bytedances appar, förstås främst TikTok.
Sett ur det perspektivet är det förstås inte konstigt att Tencent vill ha en kaka i den kortvideoapp som ska vara näst störst i Kina (Tencent har investerat i Kuaishou i omgångar sedan 2017).
Men inte bara det, enligt bedömningar från appundersökningsföretaget SensorTower drog Kuaishou totalt sett in mer pengar än TikTok andra kvartalet – bara Youtube låg före. Förstås alltid svårt med appintäkter för de kinesiska Android-apparna eftersom Google Play inte finns i landet, men det är oavsett intressanta indikationer på hur det går för Kuaishou.
De nya pengarna ska mycket användas för expansion utanför Kina, så snart kanske även vi har anledning att ha med Kwai i media- och marknadsföringsmixen.
https://pandaily.com/kuaishous-pre-ipo-valuation-reaches-25-billion/
Tencent lanserar Fenfu – ett virtuellt kreditkort
Kan Apple kan Tencent. Senaste produkten från WeChat-ägaren: Fenfu. Ett virtuellt kreditkort.
Man kan fundera, ännu mer än i Apple-fallet, varför ett företag som lever i mobilen, i ett land där mobilbetalningar är så stort, satsar på ett kreditkort. Ledtråden ligger i ”kredit”-delen av konceptet. Möjlighet att tilltala de kunder som inte är kreditvärdiga nog att få ett kreditkort vanliga vägen.
Artikeln konstaterar att finanstjänster av den här typen kan bli intäkter i form av förseningsavgifter och liknande, men mycket handlar förstås om att ge människor som annars inte skulle ha möjlighet att spendera pengar nu får det. De kunder som heter ”the unbanked” när Amazon gör ungefär samma sak. Eller i det här fallet kanske snarare ”the underbanked”.
Med andra ord: en satsning som mycket handlar om att driva trafik och intäkter till andra delar av WeChat- och Tencent-ekosystemen.
Sen finns förstås den rätt uppenbara med just den här typen av initiativ. Det finns en anledning att vanliga banker anser att vissa kunder inte ska få köpa saker med pengar de inte har. Sms-lån är som bekant inte bara bra, om vi säger så.
Det var ungefär det här som var orsaken till att världens kastades in i den värsta finanskrisen på nära 100 år för ett årtionde sedan.
https://pandaily.com/tencent-incubates-new-financial-product-fenfu-to-take-on-ant-financials-huabei/?2
Airbnb omsatte 1 miljard dollar Q2 2019
Nya siffror från Airbnb. Den här gången gällande årets andra kvartal. För andra gången översteg Airbnbs intäkter 1 miljard dollar under ett kvartal. Företaget har nu (september) också nått en ny milstolpe i och med att man numer har över 7 miljoner Airbnb-uthyrningsställen i över 100 000 städer runtom i världen.
I och med att Airbnb inte är noterade så släpper de siffror lite när de känner för det – och förpackade som de känner för det. Det betyder att vi inte fick några vinstsiffror för andra kvartalet, men sedan tidigare har Airbnb meddelat att man har nått ett positivt rörelseresultat såväl helåret 2017 som helåret 2018.
Det skulle alltså kunna betyda att Airbnb om/när de går till börsen (ihärdiga uppgifter om att det kommer att ske under nästa år) så skulle det kunna innebära att Airbnb skulle bli något så ovanligt som en startup som kan uppvisa vinst när de kliver in på börsen. Om inte, åtminstone en förhållandevis liten förlust sett till företagets storlek och omsättning.
Airbnb says second-quarter revenue topped $1 billion
Airbnb Inc took in more than $1 billion (£801 million) in revenue for the second quarter of 2019, the second time it exceeded that level in its decade-plus history, the home rentals company said in a statement on Wednesday.
Airbnb bekräftar att man siktar på börsnotering 2020
Där ser man. Igår bekräftade Airbnb att man kommer att börsnoteras 2020, som väldigt många redan har utgått ifrån. Okej, ska vi vara krassa så skriver företaget i sitt pressmeddelande dels att de ”siktar på” och ”förväntar sig bli” börsnoterade 2020, vilket gör att hela nyheten blir ett enda stort mmmmmkay? ”Vi är jättesäkra på att vi nog kanske förmodligen eventuellt sannolikt kommer att bli börsnoterade under 2020.”
Men faktum kvarstår att Airbnb nu alltså skarpt uttalar planer att bli ett börsbolag. Och bara det är ett stort steg.
Airbnb Announces Intention to Become a Publicly-Traded Company During 2020
Airbnb, Inc. announced today that it expects to become a publicly-traded company during 2020.
Stripe når nya rekordvärderingen 35 miljarder dollar
Ännu en stor investering i en techstartup. Den här gången är det betalförmedlaren Stripe, konkurrent till plattformar som PayPal och Square, som plockar in 250 miljoner i en ny finansieringsrunda. Det ger Stripe en värdering på 35 miljarder dollar.
Värderingar på onoterade bolag är alltid extra mycket luftslott, men en värdering på 35 miljarder skulle göra att Stripe går om såväl Airbnb som We(Work) i värdering.
I det senare fallet handlar det visserligen om att frågetecknen som radas upp i samband med Wes börsansökan har fått We att skruva ner sin värdering rätt ordentligt, men oavsett. Det skulle, enligt de senaste siffror jag har sett, göra Square till världens fjärde högst värderade startup. Bara TikTok-ägaren Bytedance, Uber-konkurrenten Didi Chuxing och e-cigarettillverkaren JUUL Labs värderas högre.
Stripe är dessutom något så ovanligt som ett bolag i de här värderingsnivåerna som uttryckligen sagt att de INTE är intresserade av en börsnotering. Åtminstone inte den närmaste tiden.
Stripe tänker istället använda pengarna för att investera i ”den infrastruktur som kommer att driva internethandeln 2030 och framåt”. Men förstås även annat, som att utveckla Stripe Capital – alltså den företagsutlåningsgren som företaget lanserade den här månaden.
No Title
No Description
We Company kan skjuta upp sin börsnotering
Huh. Jag trodde att vi hade kommit förbi det här, men tydligen inte. De envisa ryktena om att We(Work) kan vara på gång att skjuta på eller helt skrota sin börsnotering fortsätter. Nu är vi tillbaka i ett halvoffläge. Wall Street Journal har nu kommit över (nya?) uppgifter som pekar på att We kommer att skjuta på sin notering.
Verkar dock inte handla om den senareläggning som storinvesteraren Softbank enligt uppgifter (det är MÅNGA uppgifter som florerar i We-fallet…). Alltså inte en paus till nästa år, utan bara en försening med några veckor eller eller nån månad.
Lär i så fall även här bero på ett upplevt svalt intresse från investerare. Samma sak som pekar på att We är på gång att sänka sin värdering till ett belopp som skulle kunna vara lika mycket – eller lägre – än det som bara Softbank redan har investerat i företaget. Softbank meddelade häromdagen att man komer att köpa aktier för ytterligare 750 miljoner dollar vid noteringen. Ett styrketecken i ungefär alla andra fall, men som We-läget är nu så känns det snarare som en halvdesperat åtgärd för att försäkra marknaden om att Softbank helt och fullt tror på Wes potential.
Just nu börjar det kännas som att det absolut bästa för We vore att helt ställa in sin notering på obestämd tid. För sin egen skull. Ge sig själva mer tid att få ordning på benföringen – både vad gäller börsnoteringen och den egna verksamheten. De skulle behöva den arbetsron att bygga företaget utanför aktiemarknadens hårda granskningstillvaro ett tag till. Bara att fråga, tja, Snapchat, Twitter, Uber och Lyft.
Däremot skulle en inställd börsnotering kräva att man kan acceptera en rätt rejäl prestigetörn. Och när det handlar om börsnoteringar trumfar prestige och att man får ringa börsklockan väldigt mycket annat.
Ja, om det nu inte är så att We är tvingade att gå till börsen för att säkerställa nytt kapital. I slutet av förra året talades det om att Softbank skulle investera ytterligare tio miljarder dollar i We, men efter intern kritik nöjde sig Softbank med att ”bara” skjuta till två miljarder. Om det är så att We har så bråttom att kliva in på börsen för att de redan nu börjar få svårt att hitta investerare beredda att tro på företaget och företagets upplägg – ja, då kan We ligga risigare till än vad jag trott.
Next time, on We Companys börsnotering…
WeWork’s parent company is reportedly delaying its idiotic IPO plans
The Wall Street Journal reports that The We Company, which owns co-working space provider WeWork, is putting its plans for an IPO on hold.
Salesforce investerar i WordPress-ägaren Automattic
Det här är väldigt intressant. Och oväntat. Automattic, företaget bakom WordPress. com (men förstås också mycket bakom WordPress i stort), tar in sin första investering sedan 2014. Man fyller på kassan med 300 miljoner dollar, vilket ger företaget en värdering om 3 miljarder dollar.
Men det intressanta i affären är att finansieringsrundan helt och hållet bestod av kapital från… Salesforce. Okej, egentligen Salesforce riskkapitalgren – men den lär ha täta band till företagets verksamhet i stort. Om inte annat så ser alltså Salesforce ett investeringsvärde i själva företaget och tjänsten.
Att Automattics VD ”hintar” att investeringen kan möjliggöra för företaget att ”utforska produktintegrationsmöjligheter med Salesforce” känns lite… nähä? Med andra ord i det närliggande perspektivet ett sätt för Salesforce att trycka ut sina tjänster till fler företag, men med tanke på att det här är Salesforce andra investering i ett publiceringsverktyg så kan vi gissa att Salesforce nog har större ambitioner än några WordPress-pluginer.
Salesforce invests $300M in WordPress poster child Automattic – SiliconANGLE
Salesforce invests $300M in WordPress poster child Automattic – SiliconANGLE
De tio högst värderade startupbolagen i världen
En lista över de tio högst värderade startupbolagen i världen, enligt CB Insights. Om vi bortser från problem som den faktiska definitionen av en startup och att värderingarna är lite luftkonstruktioner så kan man konstatera att det är… rätt stor övervikt av amerikanska och kinesiska bolag.
Men inte bara det: den här listan säger också något om hur fort det kan gå. Enligt de senaste uppgifterna kan We(Work)s värdering ha kollapsat till ”bara” 10-12 miljarder dollar i samband med bolagets arbete mot börsnotering. Å andra sidan har kinesiska kortvideoappen Kuaishou/Kwai precis stängt en förnoteringsrunda som gett bolaget en värdering runt 25 miljarder dollar – vilket alltså skulle betyda att de ersätter We på topp tio-listan.
Listan är oavsett en bra temperaturmätare på vad som är hett investeringsmässigt just nu. Och vi kan konstatera att det handlar mycket om bekvämlighetsekonomin (plus att det kanske mest tragiska är att ett e-ciggbolag är världens tredje högst värderade startup…). Och mest intressant av alltihop: definitionen av TikTok-ägaren Bytedance som ett… AI-bolag. Lite Snap över den.
Övrigt
Descript gör det möjligt att redigera podcasts – via en textredigerare
Okej. Det har gått ett par år sedan jag såg den här tekniken första gången. Och den är i grund och botten säkert inte jätteavancerad för alla jättesmarta människor. Men för mig? 😳🤯🤔😍🤩
Vad är Descript? Photoshop möter ordbehandling möter podcasts. Möjlighet att redigera innehållet i en podcast – via Word. (Ja, eller en textprompt i Descript, men ni fattar.)
Den inspelade podden transkriberas av verktyget och sedan kan du ta bort ord och meningar genom att redigera den utskrivna texten. Men inte bara det, det går dessutom att ta bort ett ord, skriva ett nytt ord och låta programmet läsa upp ordet på det borttagna ordets plats. Med din egen röst (och Descript är noga med att påpeka att man bara kan göra den här magin just med sin egen röst. Utan att jag vet exakt hur det går till.) Sen innehåller verktyget även en hel hög andra, mer vanliga ljudredigeringsverktyg. Är alltså tänkt att vara din fullständiga podstudio. Finns dessutom en gratisversion som innehåller rätt mycket funktionalitet, men vill du ha trollspöet så börjar det kosta (10 eller 15 dollar i månaden.)
Finns säkert drösvis med mindre bra grejer med Descript – och jag vet inte exakt hur bra magifunktionaliteten fungerar i verkligheten – men så här långt? Mucho mucho cool.
Descript’s new podcast editor includes an AI voice double for dubbing over mistakes
Descript is announcing a redesigned version of its audio editing software that’s geared toward podcast producers. The product, officially called Descript Podcast Studio, features simultaneous and collaborative multitrack editing that treats audio like text. It also comes with an all-new unique AI tool called Overdub that creates an AI voice double for correcting your mistakes.
Apple vill varumärkesskydda ”slofie”
Och det är klart att Apple har lämnat in ansökan om att varumärkesskydda ”slofie” därför att det är klart att de har.
Apple is Serious About the Slofie, Trademark Application Suggests | Digital Trends
Apple wasn’t just making a joke when they coined the term ”Slofie” for a slow-motion selfie — the company has already filed a trademark application to keep other companies from donning the name. But just how often do you need to record yourself in slow-motion at arm’s length?
Clippy är tillbaka! Tillbaka!! Tillbaka!!!
JAAAAAAAAAA!!!!!
This App Resurrects Clippy on MacOS
Long before we were talking to AI assistants on smart devices , we had Clippy-the cheery , animated paperclip mascot of Microsoft Office, who’s defin
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör