Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 41 2019 – del 3

Impala satsar på att ta fram en standardplattform för hotellbranschen. We Company kan få slut på pengar redan i slutet av november. Visa, Mastercard, Stripe, Mercado Pago och eBay hoppar av Facebooks kryptovaluta Libra. Alipay inleder betalplattformssamarbete med Mail.ru. OpenLibra – en opensource-version av Facebooks osläppta kryptovaluta.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Digitalisering

Impala satsar på att ta fram en standardplattform för hotellbranschen

Mer standardtänkande: Impala, en startup som bygger ett ramverk för hantering, användning och utbyte av hotelldata. Kort sagt ett sätt att kapa antalet omvägsintegrationer som krävs för att utföra saker som rumsnycklar, bokning, etc.

Hilton har redan börjat bygga in hotellrumsupplevelsen i sitt medlemsskap och sin app. Dina förvalda preferenser finns lagrade i ditt konto så att hotellrummet är inställt som du vill ha det när du kliver in. Men väljer jag en annan hotellkedja måste jag börja om från början. Kanske hoppas att även den kedjan erbjuder något liknande så att åtminstone besök två blir lite smidigare. Men då lär jag behöva ännu en app.

Även här ser jag framför mig hur vi kommer landa i superappstänket: en app för alla hotellbesök, oavsett kedja. Ja, eller inte bara för hotellbesök. En app – eller tjänst – där mina preferenser inom, tja, allt finns lagrade.

Impala är oavsett ett bra exempel på hur viktiga API:er börjar bli. Hur det börjar bli allt viktigare att bli den som sitter på standardplattformen för informationsspridningen i en bransch. Vilka möjligheter som finns i för dem som hittar kreativa sätt att bygga tjänster mot de API:er som erbjuds. Och att de företag som väljer att stå bredvid och titta på sannolikt kommer får problem.

Impala builds a single API for the entire hotel industry | TechCrunch

Meet Impala, a London-based startup that wants to make it easier to interact with hotel data. The startup is building a layer on top of legacy hotel

 

Mobilt

Pixel 4 kan få 5G-stöd

Kan Googles nästa mobil, Pixel 4, som kommer att presenteras nästa vecka (om inget extremt oväntat inträffar) få 5G? Tja, kanske.

Google will reportedly reveal a 5G Pixel 4 next week

Just when we thought there was nothing left to leak about the Pixel 4, more news shows up on our doorstep. The latest comes from Nikkei, in a report that claims Google ”has begun test production of a 5G smartphone that it may unveil as soon

 

Ekonomi och finans

We Company kan få slut på pengar redan i slutet av november

Problemen fortsätter för We(Work) efter den inställda börsnoteringen. Jag skrev i förra veckan om att det finansiella läget kan vara långt värre än vad underlaget i bolagets börsansökan pekade på. Det verkar vara ännu värre än jag trodde. Pengarna kan vara slut i november. Samtidigt som företagets kreditbetyg har sänkts till skräpstatus – vilket gör det ännu dyrare att låna.

Att startupbolag blöder pengar har så här långt inte varit ett problem. Investerare har glömt hela dotcom-bubblan från början av millenniet – men nu verkar det alltså som att pendeln håller på att svänga igen. We har gett JP Morgan i uppdrag att säkra finansieringen. Nu pratar vi om en investeringsbank, så plan A lär vara nya investerare. Men det kan vara trögt på den froten. Så trögt att det kanske istället kommer bli aktuellt med banklån. Inte jättebra för ett tillväxtföretag.

Wes indiska franchise är också på jakt efter pengar: enligt uppgifterna försöker de jaga in 200 miljoner. Hälften ska redan nu tydligen komma i form av lån – men det kan eka tomt med intressenter för att fylla på den andra halvan.

Enligt Financial Times ska Softbank ha förbundit sig att plöja ner ytterligare 1,5 miljarder dollar i april nästa år och därefter 200 miljoner för andra halvan av året. Men att storägaren tydligen inte kommer skjuta till pengar just nu är också talande – och ett viktigt signalvärde för andra investerare.

Inte så att det är game over för We, men jag kan säga att jag inte riktigt hade trott att 2019 skulle bjuda på en så total genomklappning för bolaget.

Wework jagar kapital – kassan på väg att ta slut

Wework behöver nytt kapital efter den indragna börsnoteringen.

Apples aktie på ny all-time high

Lanseringen av spelplattformen Arcade, ett par veckor till dess att TV+ slår upp portarna och uppgifter om bättre efteråt på de nya iPhone-modellerna än väntat. Det går bra nu, säger Apple. Och investerarna. Apples aktie nådde igår ny all-time high.

236,31 dollar blev facit vid stängning. Dessutom handlas aktien över 237 dagar bitvis under dagen. Det innebär att Apples nya börsvärde skrivs till 1,067 biljoner dollar. Eller mer än Facebooks och Alibabas gemensamma värde. Eller Sveriges BNP dubbelt upp. Eller sisådär 1,5 miljarder iPhones – fler än det finns aktiva iOS-enheter i världen.

Men Apple dominerar inte ensamma på tronen i börsligan. Microsoft stängde dagen på nästan exakt samma nivå som Apple. Microsoft har nästan oavbrutet innehaft förstaplatsen sedan de tog över den för snart ett år sedan. Det visar hur vilket massiv spelare Microsoft alltjämt är – och dessutom betydligt mindre svajig börsmässigt än de andra i toppen. Ingen slump att Microsoft på sätt och vis är det enda B2B-bolaget topp sju.

De två i toppen har dessutom ryckt ifrån trean Amazon och fyran Google en rätt bra bit. Att se vad som kan hända i den kvartalsrapportperiod som väntar runt hörnet.

Graf som visar hur Apples aktie når ny all-time high 11 oktober 2019

Visa, Mastercard, Stripe, Mercado Pago och eBay hoppar av Facebooks kryptovaluta Libra

Igår var ingen rolig dag för Facebook. Efter att Paypal för nån vecka sedan meddelade att de hoppar av Facebooks tänkta kryptovaluta Libra så var det under fredagen dags för fler att kasta in handduken. Visa, Mastercard, Stripe and Mercado Pago och eBay är inte längre medlemmar i The Libra Association, det organ som ska styra över Libra. Och som dessutom ska ha sitt första sammanträde 14 oktober.

Gemensamt för nästan samtliga? Betalningsförmedlare. Sägs vara oro för pengatvätt som kan leda till att transaktionsbolagen får skulden via sitt deltagande. Poängen med att de är med är trots allt mycket för att hjälpa till att säkra just de delarna.

Men jag säger som jag har sagt förut: lär till stor del mycket bestå i att de är rädda för myndighetsgranskning även av andra anledningar. Och det känns lite förvånande naivt. Som att de vill var med om något coolt (och potentiellt rätt intäktsbringande, förstås). Men åter: de är finansiella aktörer nästan alla. Vad annat hade de väntat sig än rätt mycket motstånd och granskning när världens största sociala plattform rätt uttryckligen säger att de planerar att skaka om den finansiella ordningen i grunden?

Ninja please.

Why so many companies bailed on Facebook’s Libra project at once

Visa, Mastercard, Stripe and Mercado Pago all dropped out of Facebook’s Libra Association in a matter of hours – but it’s not quite as bad as it looks

Den som är ansvarig för Facebooks Libra-satsning har lämnat Facebook

Ännu en dålig nyhet kopplad till Facebooks egen kryptovaluta Libra: Simon Harris, den som var ansvarig för hela satsningen, har slutat (dessutom tydligen redan i augusti).

Kan förstås hända att det var något som inte alls var kopplat till Libra. Kanske rentav något Harris funderat på länge. Och en person är en person. Men i en situation så känslig hela Libra-historien är så är den här typen av avhopp förstås inte direkt bra. Rent image- och förtroendemässigt om inget annat.

Ännu mer problem för Facebooks kryptosatsning – nyckelperson lämnar

Ännu mer problem för satsningen.

Alipay inleder betalplattformssamarbete med Mail.ru

I förra veckan skrev jag om den nya internetklustring som håller på att utkristallisera sig: det ”amerikanska”/västinternet och ett rysk-kinesiskt. Det som en följd av att de amerikanska svartlistningarna av kinesiska företag, främst Huawei, har knuffat de kinesiska bolagen mot Ryssland. Nu kommer ännu en satsning som pekar åt samma håll: Alipays första stora satsning utanför Asien sker just i Ryssland.

Det handlar om att Ant Financial, det Alibaba-kopplade företaget bakom Kinas största mobilplattform Alipay, gör gemensam sak med Mail. ru, företaget som äger bland annat VKontakte, Rysslands Facebook.

Mail. ru tar den största ägarandelen i företaget med 40 % av aktierna och bland de övriga hittar vi förutom Ant även andra ryska företag som en investeringsfond och mobiloperatören MegaFon. Samarbetet är tänkt att ”utveckla digitala betalningar i landet”. Det nya samarbetet jackar väl in i ett annat Alibaba-samarbete med ungefär samma företag, fast då fokus på att driva på utvecklingen av e-handeln och den sociala shoppingen i Ryssland. Och båda dessa lär också dra stor nytta av att Ryssland har rullat ut mattan för Huaweis 5G-verksamhet, när stora delar av resterande världen har stängt den dörren för Huawei.

https://www.techinasia.com/alipay-sets-sights-digital-payments-asia-teams-russias-mailru

OpenLibra – en opensource-version av Facebooks osläppta kryptovaluta

Ännu en Libra-nyhet. Facebooks egna, planerade kryptovaluta. Fast den här gången OpenLibra – ”not run by Facebook”.

Det handlar om ett initiativ som på sätt och vis liknar upplägget kring Android. Android är open source, vilket innebär att ungefär vem som helst kan använda operativet. Däremot äger Google några rätt centrala delar i hela operativet (förutom de egna tjänsteapparna som Maps och Gmail också Google Play – i praktiken rätt nödvändig för att kunna distribuera appar för operativet, åtminstone här hos oss). Även andra saker som är nära kopplade till Android, som Assistant, är en ren Google-historia. 

OpenLibra kommer med andra ord rent tekniskt kunna lira med Libra. Hyfsat enkelt, åtminstone. OpenLibra kommer också värdemässigt kopplas till Libra, vilket gör att den indirekt blir en stable coin – alltså en virtuell valuta kopplad till ”riktiga” värden, som råvaror eller valutor som dollarn.

Den stora skillnaden är styrmodellen. Nya Libra (typ nya ”sedlar”) kan bara utfärdas av de organisationer som ingår i den från Facebook (tänkt) fristående organisationen Libra Association. Och styrningen av OpenLibra… kommer funka på något annat, inte helt klart sätt.

Att se hur långt OpenLibra tänker sig gå. En väldigt vanlig kritik från kryptovärlden kring Libra har varit att den just är förhållandevis centraliserad och därmed går stick i stäv med hela kryptomentaliteten om decentraliserade valutor. Att typ vem som helst kan ge ut egna ”sedlar”, visserligen på ett rätt resurskrävande sätt. Som artikeln beskriver det verkar det handla om ett hyfsat centraliserat upplägg även för OpenLibra-styrandet – men däremot inte direkt kopplat till företag eller stater.

Jag har tidigare skrivit om att det är Calibra snarare än Libra som är det viktigaste för Facebook. Alltså en egen digital plånbok, men inte en som nödvändigtvis bara kan hantera Libra. Till det kan vi även alltså lägga Libras blockkedja. Alltså själva distributionsplattformen för valuta. Med andra ord skulle Libra-blockkedjan kunna bli av även om själva Libra-valutan inte materialiseras. Mindre sannolikt, visserligen, men inte otänkbart.

OpenLibra is an open alternative to Facebook’s Libra

OpenLibra is an initiative that aims to be compatible with Facebook’s Libra, only decentralized.

Apple köper 3D-animeringsföretaget iKinema

Ännu ett företagsköp från Apple. Som (nästan) vanligt ett sannolikt rätt litet uppköp i sammanhanget. Apple har köpt iKinema, ett brittiskt företag som tillhandahåller 3D-effekter till spel och filmer. Bland iKinemas nuvarande kunder finns film- och speljättar som Disney, Fox, Tencent, Sony och Epic, men även Intel och Microsoft.

Mer specifikt är tjänsten som iKinema tillhandahåller teknik för att ”spela in” saker från den verkliga världen och omvandla dem till 3D-objekt i spel, men även i AR-miljöer. Saker som mänskliga rörelser, för att få realistiska rörelsemönster hos spelkaraktärer.

iKinema passar alltså väl in i två av Apples verkliga fokusområden nu: blandad verklighet och spel. Det lär inte minst bli ytterligare ett införsäljningsargument för Apple för den egna, nyligen lanserade spelplattformen Arcade: använd vår plattform för dina spel och du får tillgång till ett antal fräsiga funktioner och tjänster som annars hade varit apdyra. AR-spel, inte minst.

Apple skulle till och med, och det är nog troligt, kunna erbjuda iKinema-tekniken kostnadsfritt för dem som tar fram spel för Arcade.

Skadar förstås inte att tekniken också kan vara bra att ha till Apples originalvideoinnehåll.

Apple May Have Acquired Motion Capture Company IKinema [Update: Confirmed]

Apple may have recently acquired UK-based motion capture company IKinema, based on evidence from company filings and information shared by a…

Kenyas mobillåneekonomi börjar ge landets ekonomi problem

Digitala plattformar, framförallt internetuppkopplade sådana, har demokratiserat såväl kunskap som tillgång till basala funktioner i vardagslivet. Inte minst i delar av världen som saknar de samhällsinfrastrukturer som är självklara hos oss. Som i Afrika. Men även här finns baksidor, förstås. Som i Kenya, där sms-lång börjar bli ett reellt problem.

Mobilen har gett kenyaner i stort tillgång till banktjänster som knappt var åtkomliga tidigare. I mångt och mycket har afrikanska länder legat för de flesta andra länder, inklusive länder som Kina, med finansiella transaktioner i mobilen eftersom, tja, det var det enda sättet i länder med dålig infrastruktur och stora avstånd. Men nu börjar det flitiga banklånandet bli ett problem för landet. Och det är lite som här en sms-lånecirkus som snurrar för fullt. Lån med låga krav på säkerhet och med höga räntor.

Det här i sig kom förstås inte med mobilen. Eller ens internet. Men tekniken har gjort det ännu enklare att komma åt den här typen av tjänster. Och gjort det möjligt för fler att få tillgång. Även i Kenya har det handlat rätt mycket om samma sak som här: för konsumtion. Men egentligen värre för saker som ”löner” och ”hushållsutgifter”. Alltså krispengar.

Kenya lanserade redan 2007 sin mobilvaluta M-Pesa, som alltså är en form av ”kryptovaluta”. Ja, eller rättare sagt, det var företaget Safaricom som släppte valutan, inte staten Kenya. Från början handlade det bara om ett sätt att skicka pengar göra vardagliga bankärenden, men sedan 2012 erbjuder Safaricom också lån via sin plattform och M-Pesa.

Även hos oss är sms-lån och andra lån med höga räntor ett problem, men kanske mer för individer. I ett land som är på väg att bygga upp sina samhällsstrukturer kan konskvenserna potentiellt bli värre.

Vilket förstås också för oss in på de privata valutainitiativ som blir allt fler. Facebooks Libra som det just nu mest publika exemplet. Där verksamheter som i sin tur inte har samma höga krav på sig som en bank kan bedriva utlåningstjänster.

Men. Det här sker förstås ändå. Med statligt backade valutor. Vi är bara tio år från den största finansiella krisen sedan 1930-talet och då var det till och med bankerna själva som nästan helt på egen hand orsakade kaos i jakten på vinster via kreativa paketeringar av utlåningstjänster.

Problemet är alltså inte de privata valutorna i sig. Problemet är vad som händer när företag springer iväg och bedriver sin verksamhet oreglerade alltför länge. Visst kan man hävda att det är individen som ska ta ansvar för sin egen ekonomi och de avtal hen ingår. Men det som blir en personlig tragedi för en enskild kan, som vi har sett, bli ett problem för hela samhället om det omfattar tillräckligt många individer. Eller företag.

https://www.iafrikan.com/2019/10/07/mobile-based-lending-is-huge-in-kenya-but-theres-a-downside-too/

 

Övrigt

Call of Duty: Mobile slår nytt rekord med 100 miljoner nedladdningar första veckan

Nytt nedladdningsrekord för ett mobilspel: Call of Duty: Mobile laddades ner 100 miljoner gånger från Appstore och Google Play första veckan enligt undersökningsföretaget SensorTower. Och det är ett rätt rejält rekord. 100 miljoner nedladdningar är nästan lika som förstaveckosiffrorna för PUBG, Fortnite, Apex Legends och Pokemon Go – sammanlagt. Och då har spelet inte ens släppts i Kina igen.

En viktig framgång för Tencent, som ligger bakom spelet. Efter ett rätt katastrofalt fjolår med stopp för nya spel i Kina vilket drabbade Tencents största intäktsström rejält så har företaget fortfarande lite ikappjagande att få ordning på. (Och med tanke på att Tencent även äger delar av bolagen bakom Fortnite och PUBG så kan man väl en gång för alla räkna Tencent som en av de verkliga speljättarna – även här hos oss.)

Många nedladdningar säger förstås inget om den långsiktiga användningen, men det skadar förstås inte. Samtidigt blir det intressant hur ”nedladdningar” kommer att räknas när prenumerationsspelplattformarna, en av 2019 års stora verksamhetstrender, tar fart på riktigt. När spelbranschen går från iTunes till Spotify, om man så vill.

No Title

No Description

Apple plockar bort app som används av protesterande i Hong Kong – och har svårt att motivera varför

Att göra business i Kina är svårt. Ja, eller på vilken marknad som helst om man börjar med global expansion, men vissa marknader är svårare än andra. Som just Kina. Fråga Facebook eller Google. Eller Apple.

Facebook har varit blockade i Kina länge och har gjort flera fruktlösa försök att få komma in i landet igen. Samma läge för Google, som under förra året beskylldes för att arbeta på en censurerad version av sin sökmotor för Kina. Google förnekade att ett sådant projekt fanns, men när kritikstormen drog igång så meddelade Google till sist att man la ner projektet som inte fanns.

Apple är ett av de stora undantagen bland techbolagen. Men det innebär också att Apple får ta ungefär samma slags smällar som Google gällande en censurerad sökmotor. Som att plocka bort en app som gjorde det möjligt för de protesterande i Hong Kong att hålla reda på polisens förflyttningar efter påtryckningar från kinesiska myndigheter (ja, eller de plockade bort appen, la tilbaka den och plockade bort den igen). En sådan högprofilfråga att Tim Cook gick ut med ett mejl internt och motiverade beslutet – som verkade vara ett lätt snömossvar utifrån vad appen kunde göra och vad som hade blivit konsekvensen. Men inte bara det, nu har Apple även plockat bort nyhetsappen Quartz från Appstore i Kina eftersom den innehöll innehåll som är olagligt i landet. Läs: Quartz skrev om protesterna i Hong Kong.

Men det stannar inte bara där: spelföretaget Blizzard har stängt av en spelare som ska ha uttryckt stöd för protesterna, Google har plockat bort ett spel där spelkaraktären är en av de protesterande och NBA har tvingats be om ursäkt för att ledaren för ett av lagen i ligan twittrat ut stöd för protesterna (en tweet som dessutom ledde till att Tencent, Vivo och CCTV bröt banden och sändningsavtalen med NBA).

Samtliga företag har sagt saker som att apparna och uttalandena stred mot olika riktlinjer. Och i fallet Apple även mot kinesisk lag. Och ungefär här börjar det bli knepigt för företagen.

Kina är en stor och viktig marknad, med mycket pengar i omlopp. Man vill inte stöta sig med den. Och i fall när lagstiftningen blir aktuell så förväntar vi oss att bolag följer det som gäller hos oss, exempelvis kring hatinnehåll.

Då landar det i slutändan i en fråga för företagens Excel-ark och varumärke. Hur mycket är det värt att stå upp för en värdering kontra vad det kan leda till för missade intäkter?

Och i slutändan förstås för oss kunder: vem är vi beredda att ge våra pengar eller vår data?

Apple Removes Quartz News App From App Store Over Hong Kong Coverage

Quartz received a notice from Apple saying the app was being removed ”because it includes content that is illegal in China.”

Kina gör det obligatoriskt att skanna sitt ansikte för att skaffa internet- eller telefonabonnemang

Hur ser man till att samla in ansikten från alla medborgare i ett land? Man gör det obligatoriskt för alla som vill skaffa en internetuppkoppling eller ett telefonnummer att skanna in sitt ansikte som identifiering.

Precis det här kommer börja gälla i, inte helt oväntat, Kina från och med 1 december. Anledningen är för att ”skydda rättigheterna och intressena för medborgarna i cyberspace”. Dessutom kommer det inte längre vara tillåtet att byta sim-kort med någon annan och alla telefonabonnemang som inte är registrerade under korrekta namn kommer att stängas ned.

Visst finns det en poäng med att hitta sätt att kunna identifiera sig säkert online och Kina lär som alla länder ha sina problem med onlinebedrägerier, men vi kan, som vanligt när det gäller Kina, gissa att det främsta skälet inte är något som ligger i medborgarnas primära intresse. Lite mindre GDPR.

Som vanligt med teknik. Kan användas både till saker som underlättar våra liv – eller kontrollerar dem.

Chinese Citizens Will Have to Scan Their Faces to Get Internet Access and New Phone Numbers

Starting December 1, Chinese citizens will have to allow telecommunications carriers to scan their faces when signing up for internet access or to get a new phone number.

Google gör det möjligt för Chrome att beskriva innehåll i bilder – även utan alt-texter

Ni vet alt-texter för bilder? (Som väl alla är noga med?) En av pusselbitarna för att hjälpa användare med synnedsättningar att kunna använda internet på samma sätt som användare utan funktionsnedsättningar. Vi kanske inte behöver jobba med manuell alt-taggning av bilder särskilt länge till: Google har piffat till Chrome så att webbläsaren själv kan identifiera bilder och berätta vad den ser.

Det handlar alltså om samma slags teknik som Google använder i exempelvis kamerafunktionen Lens. Maskininlärningssmartness som kommer försöka läsa upp (eller skriva med braille, beroende på vilket stöd användaren surfar med) vad som visas i bilden på sidan.

Visst. Lär väl ta ett tag innan Googles (och andras) algoritmer når samma nivå som en människa vad gäller att beskriva bilder – men ett halvbra försök lär fortfarande vara bättre än ingenting för att en sajtägare har missat att lägga till en alt-text.

Google Chrome’s New Feature Uses AI To Describe Images For Blind And Low-Vision Users

Google has come up with a new Artificial Intelligence based feature for Chrome which will use machine learning to recognize the images and give text descriptions.

Domino’s Pizza förlorar tillgänglighetsrättegång i USA

Ett utslag från USA:s högsta domstol som kan få stora konsekvenser även hos oss. På ett bra sätt. Domstolen har slagit fast att lagen American with Disabilities Act även gäller onlinetjänster. Företag har kort sagt inte rätt att diskriminera användare med funktionsnedsättningar.

Alltihop började när en blind man stämde Domino’s Pizza då han inte kunde beställa Domino’s-pizza med sitt uppläsningsverktyg. Mannen ansåg sig diskriminerad utifrån just ADA. Domino’s å sin sida ansåg att lagen, från 1990, inte omfattade digitala tjänster. Men jodå, har nu Högsta domstolen alltså nu slagit fast genom att man inte valde att ta upp domslutet som klubbades i en lägre instans.

Visst. Sista ordet är säkert inte sagt, kommer säkert komma liknande fall med små varianter som kan göra att det kan bli nytt HD-läge. Men det absolut mest intressanta är att Domino’s, likt techjättarna gör när de har ryggen mot regleringsväggen, uppmanar USA:s myndigheter att ta fram en ”nationell standard för företag och ideella organisationer” vad gäller tillgänglighet.

Det skulle kunna innebära att amerikanska företagets digitala tjänster behöver steppa upp på det här området. Och om man gör en tillgänglig app för amerikaner så kan man lika gärna låta samma sak gälla även i andra länder.

Blind man sued Domino’s over its website. Here’s what the Supreme Court had to say.

The Supreme Court won’t review a lower court ruling that said the pizza chain’s website must be accessible to the disabled.

Collapse OS – ett datoroperativ för postapokalypsen

Ha. Vad händer när samhället som vi känner det kollapsar och all internetinfrastruktur packar ihop till den grad att vi inte kan återskapa den på årtionden – eller nånsin? Vi får se till att ha ett digitalt prepperkit. Det är precis vad utvecklaren Virgil Dupras håller på att ta fram. Operativsystemet Collapse OS. Operativet för en post-apokalyptiskt värld – en värld som dessutom kommer inträffa innan vi skriver 2030 enligt Dupras.

Collapse bygger på Z80-mikroprocessorer – enkla processorer som ska finnas i rätt många prylar, som kassaapparater. Det ska alltså gå att plocka ihop sina egna Mad Max-datorer med komponenter som ska vara enkla att få tag i. Datorerna är tänkta att kunna programmeras eller skriva textmeddelanden. Kort sagt möjlighet att börja bygga upp vårt havererade samhälle igen innan vi blir zombiemat. Dags för MSB att uppdatera sina listor över saker som är bra att ha hemma, alltså.

Och dessutom: min två första datorer var ZX Spectrum-modeller. Åttabitarsdatorer som var utrustade med just Z80-chipet. Jag har kvar båda två – och de fungerade sist jag kollade dem.

Så, ni vet. Jag är redo.

Collapse OS Is An Operating System For After Society’s Meltdown | Digital Trends

Wonder what kind of operating system you would use in a post-apocalyptic world after the collapse of society? The aptly named Collapse OS is here to answer that question. Here’s what makes it special — and how you can get involved if you want to help prepare humanity for the worst.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *