Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, AR/VR, IoT – internet of things, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Digitalisering, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Artikel: Läs kundens problem istället för att göra butiken till ett nöjesfält
Lös kundens problem istället för att göra butiken till nöjesfält – Ehandel.se
Ni vet butiksdöden? Den som för några år sedan skulle slå ut all fysisk handel? Nu vet vi att så…
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook Workplace har nu 3 miljoner användare – och får Portal-stöd
Ny milstolpe för Facebooks arbetssamarbetsplattform Workplace. Tjänsten har nu över 3 miljoner betalande användare, 1 miljon fler än för åtta månader sen. Mestadels från stora företag. Okej, med Facebook-mått mätt är det inte… jättemycket, men bara det faktum att Facebook kommer någonstans med en ren betaltjänst är viktigt för företaget.
Dessutom får plattformen några nya funktioner (som enkäter) och lite spelifieringsskojs för att göra jobbet lite roligare (typ).
Men betydligt mer intressant är att Facebook satsar ännu mer på video också här. Facebooks videochatthårdvara Portal får en dedikerad app. Dessutom funktioner som bildtext, autoöversättning (mellan 14 språk till att börja med) och en ”ny P2P-arkitektur som kommer att snabba på videosändningar som kan se på Workplace-videos i områden med sämre uppkopplingar”.
Att video får mer utrymme i Workplace är inte särskilt oväntat eller konstigt. Egentligen inte heller att man kopplar Portal till sitt arbetsekosystem. Att man delvis skruvar Portal mer mot företagsvärlden. Och jag misstänker att vi kommer se ännu fler steg i den här riktningen. Blir intressant att se om Facebook siktar på att lansera ett paket med både mjukvara och hårdvara – för företag.
Facebook’s Workplace hits 3M paying users, launches Portal app in a wider push for video | TechCrunch
The rapid rise of Slack — which has recently broken the 100,000 mark for paying businesses using its service — has ushered in a rush of competition from
EU-domslut kan tvinga Facebook att ta bort innehåll som bryter mot EU-lag – även utanför EU
Förre veckan kom EU-domstolen med ett potentiellt väldigt intressant domslut: Facebook kan bli skyldiga att ta bort innehåll som bedömts vara olagligt – i hela världen. Med andra ord: EU-domstolen anser att Facebook ska stoppa innehåll som är olagligt i EU från att nås av användare även utanför unionen.
På lagvis är texten i domslutet förstås inte så specifik. Domstolen konstaterar att ”EU-lagstiftningen hindrar inte från att ett utslag också kan få effekter globalt, inom ramverket för relevant internationell lag”. Vilket krasst talat… inte säger särskilt mycket. Vad det faktiskt står är ett nedtagningsbeslut också kan bli tvingande i andra länder och regioner – om de delar motsvarande internationella legala ramverk. Upphovsrätt känns exempelvis rätt givet.
Det intressanta är att det aktuella fallet dock handlar om kommentarer på Facebook. Facebooks kommentar var förstås att de motsatte sig domen. Vi kan tänka att andra liknande företag delar den åsikten (säg hej till Google).
Visst har EU drabbats av lite skön hybris här, men i stort borde effekterna rimligtvis inte bli jättestora. Inte minst som EU säkerligen inte är så sugna på att Facebook ska EU-blocka innehåll som, säg, Ryssland anser är olagligt.
Facebook can be forced to remove content internationally, top EU court rules
The European Court of Justice came to its decision after an Austrian politician, Eva Glawischnig-Piesczek, requested an order that would force Facebook to remove comments that were ”harmful to her reputation.” Glawischnig-Piesczek argued that Facebook should remove the comments and limit access to them worldwide.
Instagram pensionerar Följer-fliken
Ännu en Instagram-funktion som tar ner skylten: Följer-fliken försvinner. Efter den här veckan kommer hjärtat i menyn bara visa den egna aktiviteten, inte andras.
Instagram’s Following tab is going away this week
Instagram’s Following tab, the activity feed that displays what posts your friends are liking, commenting on, and following, is going away this week.
Instagram kan få funktion för att posta gruppstories
Gungor eller karuseller? Facebook hann knappt berätta att de kommer att skrota grupp-stories för Facebook innan det kommer appkodgrävaruppgifter om att Instagram kan vara på gång att få samma funktion.
Instagram might soon let you post group stories
Instagram might finally let you make stories for your group. According to app researcher Jane Mancun Wong, the company is currently testing out this feature in one of the app’s test builds. Screenshots posted in Wong’s tweet indicates once
Facebook släpper nya filter och dekaler till Mental Health Day
Igår var det tydligen Mental Health Day och för att uppmärksamma det släppte Facebook några nya filter och dekaler för stories och Messenger. Filter och dekaler som innehåller budskap som kan vara lite svåra att skriva när man kommunicerar med vänner som har mentala problem.
Här sätter Facebook fingret på en av de största kommunikativa utvecklingar vi har sett på väldigt länge. Språket vid sidan av språket. Språket i sprickorna av språket.
Här hittar vi saker som irriterar många. Som i rätt många fall ses i bästa fall som skojiga bagateller. Dekaler, filter, emojis, bitmojis, gifar, reaktionsikoner. Kommunikationsverktyg som ger oss nyanser när orden inte räcker till. Eller i de lägen när vi kanske annars inte hade skrivit något alls.
Alla diskussioner om huruvida emojis eller gifar är passande i olika sammanhang är i det stora hela både meningslösa och irrelevanta. Vår vokabulär håller på att bli mer multimedial.
Facebook unveils new Messenger tools for World Mental Health Day
New Facebook Messenger tools aim to encourage dialogue on social media about mental health.
Facebook kommer inte stoppa politiska annonser med felaktig information
För några dagar sedan gick Bytedance ut och konstaterade att man inte kommer att tillåta politisk annonsering i TikTok eftersom man inte tycker att de passar in på plattformen. En plattform tänkt för skapande och remixande med hyfsat lagom lättviktigt innehåll. Men en säkerligen viktig anledning är att, tja, politisk annonsering snabbt kan bli geggig.
Fråga bara Facebook.
Nu verkar det som att Trump-administrationen har köpt annonser på Facebook med fejkinnehåll om Bidens kopplingar till Ukraina. Bidens folk har begärt att annonsen tas ned, men Facebook har sagt nej till den begäran med hänvisning till yttrandefriheten. Och det har förstås lett till… lite diskussion.
Det här leder till en intressant tanke kring faktacheckande. Annonsering bygger på att man inte ljuger, men man måste inte säga hela sanningen. Och pratar vi politisk annonsering börjar även ljuga-delen svaja.
Man börjar förstå Bytedance.
Facebook sure does love free $peech | TechCrunch
Ensuring politicians in the 2020 election stay truthful is hard work, so Facebook has decided it’s going to sit this one out. Joe Biden’s campaign team
Elizabeth Warren trollar Facebooks inställning till politiska annonser med felaktigt innehåll
Ha. Tidigare i veckan meddelade Facebook (och därefter Google och Twitter) att de inte kommer att stoppa politiska annonser från Trump-kampanjen, trots att innehållet ska vara falskt. Anledningarna som ges är blandningar av ”bryter inte mot våra riktlinjer” och ”vi värnar om yttrandefriheten”. Nu har Elizabeth Warrens kampanjfolk trollat Facebook med en egen fejkannons.
Ja, eller delvis fejkannons. De förstör det roliga genom att i samma annons erkänna att den är fejkad, men hej. De gör det oavsett genom att dra in Mark Zuckerberg i sitt trollande.
Facebook kommer alltså inte (än) faktachecka innehållet i (politiska) annonser. Och det är ju lite av grundproblemet med annonser överlag, inte minst politiska. De tänjer sanningen för att det är lite så det funkar.
I veckan meddelade också TikTok-ägaren Bytedance att de inte kommer att acceptera politiska annonser på sin plattform. De är alltså beredda att avstå från de pengarna. Okej, lär bero på att de mest tycker att det är bökigt med politiska annonser – inte minst som de är kinesiska.
Oavsett anledning känns det som att Bytedance har valt den minst jobbiga vägen i den här frågan.
Elizabeth Warren masterfully calls out Facebook’s problematic ad policy
Elizabeth Warren’s campaign used a Facebook ad to creatively call out Donald Trump and the website’s problematic ad policy.
Pew Research-studie: Många amerikaner vet inte att Facebook äger Instagram och WhatsApp
Ni vet att Facebook har börjat döpa om alla sina undervarumärken och haka på ”from Facebook” eller ”by Facebook” i namnen? Här kan vi ha en delförklaring. En studie från Pew Research Center visar att rätt många amerikaner inte vet, eller är osäkra på, att Facebook äger Instagram och WhatsApp.
Visst, nu är det en förhållandevis liten del tillfrågade och det handlar som sagt om USA. Men det är inte orimligt att tro att det nog kan se ut lite så här på fler håll.
Som det verkar just nu håller Facebook som bäst på att knyta ihop sina tjänster. Inte bara bakom kulisserna, som via en gemensam teknisk infrastruktur för företagets chattjänster, utan också allt mer varumärkesmässigt. Det är förstås en delikat balansgång för företaget. Inte bara för att vi pratar om väldigt starka varumärken utan också för att de också dras med betydligt mindre… bagage än Facebook. rent imagemässigt.
Most Americans don’t know that Facebook owns Instagram and WhatsApp, new Pew survey says
A new survey from Pew Research Center tested Americans’ digital knowledge. It found that 70 percent of Americans weren’t sure whether Facebook owned Instagram and WhatsApp.
Snapchat
Adidas blir först med att sälja via ett Snapchat-spel
Ännu en milstolpe för Snapchat: Adidas har som första varumärke börjat sälja produkter – via ett Snapchat-spel.
Visst, det handlar om en ”popupbutik”, men det är ändå signifikativt av två anledningar. Dels att Adidas satsar på Snapchat för att sälja produkter direkt via plattformen och dels att spel blir allt viktigare som format – för allt fler saker. Som marknadsföringsplattform för produkter, plats för produktplacering och direktförsäljning, som sociala plattformar och, tja, platser. Som för konserter.
Adidas becomes first brand to sell directly through Snapchat game with ”Baseball’s Next Level” – Latest Retail Technology News From Across The Globe – Charged
Adidas has become the first retailer to sell items directly to consumers through Snapchat, as it launches a new 8-bit baseball game.
Twitter använde tvåstegsmobilnummer för att rikta annonser
Jag har sagt det förut: ibland känns det som att techjättarna VILL åka dit.
Twitter used phone numbers provided for security to target ads
According to Twitter, no personal data was shared with the company’s third-party partners, and the ”issue that allowed this to occur” has been addressed. As of September 17th, phone numbers and email addresses are now only collected for security purposes, Twitter said.
Pinterest lanserar en egen lite-app för tillväxtmarknader
Senaste företaget som satsar på lite-app är, lite oväntat, Pinterest. Kort sagt släpper även pinappen en datasnålare version av sin tjänst för länder med sämre och dyrare internettillgång.
Pinterest känns som sagt som ett lite mindre väntat tillskott i den här samlingen. Visar att även Pinterest har rätt rejäla ambitioner för framtiden. Några andra saker:
Appen är för Android, förstås. Den plattform som räknas i de här sammanhangen. Men till skillnad från de flesta (alla?) har Pinterest valt att göra en PWA. En progressiv webbapp, alltså. Det hybridformat mellan app och mobilwebb som Google har försökt pusha ett tag (och som inte ens de själva kör). En sak är säker: den digitala framtiden kommer innehålla betydligt fler gränssnitt och teknikplattformar än så här långt.
Pinterests lite-app klockar in på 1,4 MB, att jämföra med iOS-appens 143 MB. Vi ser ungefär likartade förhållanden även för andra lite-appar, som dessutom börjar få allt mer fullständig funktionalitet. Det visar att det går att kapa storleken – och datatrafikskravet – för appar. Kort sagt går det att får ner storleken rätt ordentligt jämfört med idag. Något som borde hamna högre upp i agendan för dem som tar fram digitala tjänster.
Pinterest launches a new ’Lite’ app for emerging markets | TechCrunch
Pinterest is the latest tech company to introduce a ”Lite” version of its mobile application to meet the needs of users in emerging markets. With
Övrigt sociala medier
Google kan vara intresserade av att köpa kortvideoappen Firework
Vad har Google och Weibo, Kinas Twitter, gemensamt? Ingen av dem har en kortvideoapp som kan matcha TikTok. (Okej, Weibo har Miaopai, som inte har tillnärmelsevis lika många användare som TikTok, och Google har aldrig lyckats bygga en framgångsrik social tjänst sedan Gmail, men ni fattar.) Båda är därför nu också intresserade av Fireworks, en kortvideoapp med amerikanska rötter. Av de två bolagen så verkar det som att diskussionerna har kommit längst med Google.
Firework ska baseras på de rätt standardmässiga femton sekunderna för sina klipp, men ska även ha tagit fram en teknik som ska kunna spela in liggande och stående video i en tagning. Och just det sistnämnda kan vara en större anledning att Google är intresserad av Firework än kortvideoformatet. Tekniken som Firework kan sitta på sätter fingret på en annat svaghetsområde hos Google: stående video.
Det skulle med andra ord kunna bli ett sätt för Google att garantera Youtubes relevans även i tider när stående video blir allt populärare.
TikTok Rival Firework May Be Acquired by Google, Report Claims
WSJ reports that Weibo had also shown interest in acquiring Firework but ”talks with Google are further along”.
Sök/SEO
Googles Search Console får fler verktyg för att mäta video
Googles Search Console får fler videoinsikter. Bättre info om spelningar, men också info om upptaggning för strukturerad data (inklusive eventuella fel som Google ser det).
Uppdateringen av Search Console betyder också att det utöver visningar och klick under videofliken i sökfunktionen nu också visas motsvarande data för vanliga sökresultatet och ”rich results”. Alltså saker som plats noll och karuseller. Och det är nu det börjar bli riktigt intressant.
I stort följer det bara på vårt förändrade beteende: vi konsumerar allt mer video. Det i sin tur har gjort att Google visar upp mer video när vi söker – och på fler ställen. Framförallt två ställen: det vanliga sökresultatet och i det nya Explore-flödet (flödet som visar personaliserat innehåll redan innan du har sökt, a.k.a. Facebooks nyhetsflöde i Google-tappning).
Googles förändringar innebär att video allt mer kan spelas direkt i sökresultatet. Ännu en anledning mindre att behöva besöka en sajt från sökresultatet. Men Google börjar också göra samma sak mot sig själv: även Youtube-videos kan allt oftare spelas från sökresultatet.
Kort sagt håller Google lite på att göra samma sak som Facebook: konsolidera sina tjänster till två plattformar: Google och Google Maps. Att till och med Youtube kan vara på gång att (på hyfsat lång sikt, visserligen) kan vara på gång att fasas ut som främst varumärke. Google Video istället för Youtube.
Knasigt med tanke på Youtubes starka varumärke? Förstås. På samma sätt som det känns rätt vansinnigt för Facebook att skrota Instagram och WhatsApp. Men vi börjar se tecken även på det.
Och, tja, det är ju inte första gången undervarumärken skrotas för att någon vill samla allt under ett enda namnparaply.
Google Search Console Adds New Reports for Video Search Results
Google is adding two new reports in Search Console that provide site owners with more data on video search results.
Google Maps får bättre färdbeskrivningar för blinda användare
Ännu en bra funktion i Google Maps. I samband med World Sight Day har Google uppdaterat sin karttjänst med mer stöd för användare med nedsatt syn. Saker som än mer utförliga instruktioner när användaren ska svänga eller när hen närmar sig en stor korsning.
Rullar ut på engelska och japanska i USA respektive Japan nu och fler språk och länder kommer förstås längre fram.
Google Maps is getting more detailed spoken walking directions
Google is rolling out a Maps update that adds more in-depth spoken walking directions, with the aim of helping vision-impaired people navigate with more ease. The detailed voice guidance feature will inform users when to turn and tell them when they’re approaching a large intersection, so they can exercise more caution when crossing.
Google flyttar ut hotellsökfunktionen till vanliga sökresultatsidan
Ännu en satsning från Google som syftar till att göra Googles sökresultat till den enda sajten du behöver (och på sikt förstås även stället där du göra allt, inte bara får information). Nu lyfter Google upp hotellsökfunktionen direkt i vanliga resultatlistan. Alltså istället för att först behöva gå in i den särskilda avdelningen för just hotellsökningar.
Resultatet lägger sig dessutom mellan annonserna och de organiska träffarna alltså på en plats noll om man så vill (det klassiska Google-skämtet uppdaterat till 2019: var är bästa stället att gömma en död kropp? Första organiska träffen).
Som vanligt finns även annan info kopplad till själva hotellet, som recensioner och bilder – men också saker man kan göra i närheten. Som synes blir även hotellsökfunktionen en sökfunktion i söken. Med egen ”sajtnavigering”.
Det verkar dock som att det i det här fallet handlar om hotell som är med i hela Travels-samarbetet. Bland dem aggregeringssajterna, som allt mer trängs ut av Google. Alltså ännu en väg som Google – åtminstone på sikt – kommer ta betalt för trafiken.
För att som sagt sedan ta över i praktiken hela sök- och köpupplevelsen. Ett sätt för Google skulle kunna vara att göra tjänsten ”gratis” för hotell som ger sin My business-plats rejält med kärlek. Du får med andra ord som hotell välja hur du vill betala för synligheten hos Google (och därmed affärer): betala med pengar eller genom att använda så många Google-tjänster som möjligt. Och när alla gör det, tja, då kan vi väl tro att även dessa kommer att kosta pengar…
(Funktionen omfattar än så länge bara ett fåtal städer, men lär ökas hyfsat snabbt.)
Google använder maskininlärning för att rikta reklam utan tredjepartskakor
Hur kan Google säkerställa att en och samma användare inte får se exakt samma reklam på alla ställen där Google-annonser visas om det saknas tredjepartskakor? Maskininlärning, förstås. Nu har företaget presenterat hur de kan använda den här tekniken för att minska, eller förhindra, dubbelvisandet. Rullas ut för display- och videoannonser kommande veckorna.
Anledningen är ökat integritetsskydd för användarna. Säger Google.
Och visst. Som konstateras kan det här göra det här än mindre attraktivt för annonsörer som vill försöka runda blockering av tredjepartskakor genom att skapa andra slags fingeravtryck på enskilda internetanvändare. Exempelvis genom att mappa upp unika förutsättningar i varje användares enhet.
Men med tanke på att den här sortens fingeravtryckslyftande allt mer blockeras precis som kakor, framförallt av Apple, så är den verkliga anledning förstås en helt annan: Google håller på att tappa en av sina stora kassakor – de hyperriktade(ish) annonserna.
I takt med att det blir allt svårare att spåra användare kors och tvärs över internet så blir det också svårare att kunna sälja annonser som kan använda den här typen av data som bas för riktandet. Visst, Google kan fortfarande använda sig av det vi gör i deras egna plattformar (vilket är… rätt mycket), men fram till dess att de verkligen når till den punkt då vi gör allt hos Google så börjar bristen på spårning allt mer bli ett problem.
Det Google nu presenterar låter väldigt mycket som det som även Apple arbetar på (fast Google lär ha kommit längre): de kan skapa träffsäkra och hyfsat personaliserade annonser baserat på aggregerad och rätt anonym information. De kan alltså förutspå vad som kommer vara relevant på en sajt eller i en app vid en viss tidpunkt, utan att behöva samla på sig en lång lista med detaljer om varje enskild användare.
Med andra ord: när tredjepartskakor och spårning allt mer blockas som standard för att öka integriteten på näten konstaterar Google: ”Hörni. Ni vet den där spårningstekniken som ni försöker stoppa? Vi behöver den inte längre. Såååå första halvan av 2019.”
Google to Use Machine Learning to Manage Ad Frequency When Cookies Are Missing
Google announced it will soon be using machine learning to manage ad frequency when third-party cookies are missing.
Google börjar visa sökresultat utan URL:er
Google fortsätter att sakta men säkert fasa ut… alla andra sajter från sökresultatet. Senaste initiativet/testet är att sluta visa URL:en tillsammans med en sökträff.
Just det här har varit på gång ett tag i och med Google sedan en tid tillbaka visar brödsmulor i navigeringen istället för en adress. Men det som är vanligast just nu är att själva domänen visas innan det blir brödsmulor. I det nya testet syns alltså inte ens den.
Visst. Träffarna har försett med tydligare favicon, tänkt att ersätta adressen som identifikator. Helt logiskt: webbadresser har över 30 år på nacken och har krasst talat lärt oss skriva rätt förvirrande textkommandon för att komma till de tjänster vi är intresserade av. Att skriva ut varumärket och inget annat är trots allt mer användarvänligt (inte minst för alla som vuxit upp med appar snarare än nittiotalistiska textnavigeringskommandon).
Men lägg till att Google också håller på att testa att låta Chrome göra en Safari (alltså inte visa URL:en – eller ens adressfältet) så blir det än tydligare att det här är ännu ett drag från Google att få oss att strunta i VAR viss information eller en viss funktion bor. Alltså precis det som vi användare slutat bry oss om för rätt länge sedan. Det här banar alltså än mer vägen att det stället kan vara just Googles sökresultat.
Med andra ord: vare sig vi som sajtägare vill det eller inte så kommer vi att få en sajt direkt hos Google. Och varumärkesbyggande kommer bli en allt viktigare kompetens för alla som arbetar med och mot Googles tjänster.
Google is Testing Search Results Without URLs
Google appears to be testing the complete removal of URLs from search results, displaying only the website name instead.
Google gör det möjligt att ladda upp gifar till My business
Väldigt intressant tillägg för Google My Business: stöd för att ladda upp anmierade gifar.
I stort är det förstås en rätt bagatellartad funktion. Men det ger My business-platser ytterligare lite liv. Ytterligare en anledning att ge sin Google-plats lite mer kärlek. Och, förstås, ytterligare ett steg mot att göra ett företags My business-utrymme till en fullödig ”sajt”, med allt som ett företag betyder för sin digitala närvaro.
Google My Business Photos Support GIFs
Andy Simpson posted an example of a business listing in Google Maps that shows animated GIFs for some of its business photos. So I guess you can upload animated GIFs to your Google My Business profile and those on mobile looking at your local listing may see the GIFs.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör