Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 42 2019

Mark Zuckerberg ger sin syn på yttrandefrihet i direktsänt tal. Facebook uppges vara nära att licensiera nyheter till en dedikerad nyhetsavdelning. Instagram släpper evenemangsdekaler. Snapchat lanserar Dynamic ads. LinkedIn lanserar Events och tre andra funktioner riktade mot anställda och teams. TikTok lanserar #EduTok. Yandex släpper kortvideoappen Sloy. Kik läggs inte ner – köps upp av MediaLab. Google testar Preview markup. Youtube låter artister sälja merch.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Svenskarna och internet 2019 – 5 saker vi inte fick veta

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Mark Zuckerberg ger sin syn på yttrandefrihet i direktsänt tal

Idag var det så dags för Mark Zuckerberg att hålla sitt anförande om sin syn på yttrandefrihet. En cirkus 45 minuter lång föreläsning där den största överraskningen var… hur lite nytt vi fick höra. Egentligen ingenting.

Inför sändningen skrev Zuckerberg om att det skulle bli hans ”ofiltrerade tankar” kring yttrandefrihet. Och han hann med en hel del under sitt tal.

Lätt hybrisvarningsparalleller med några av de största (yttrande)frihetskämparna i amerikansk historia. Inpräntandet om att internet (mest Facebook) har gjort världen mindre och mer demokratisk. Hur svårt det är att faktiskt hitta en balans i innehållsmodererande. Att Facebook kan ta bort saker för att de kan orsaka ”obehag” hos många användare (som porr). Hur de jobbar med att identifiera potentiellt självskadebeteende och delvis intervenera.

Halvkamouflerade vädjanden till uppstyckningsivrare att ett stort och kraftfullt Facebook bättre kan arbeta för att stoppa fejknyheter och hatinnehåll och vara bättre på att ge utrymme för demokratikämpar att komma till tals. Upprepa hur enastående Facebooks uppladdningsfilter är på att stoppa och ta ner innehåll innan någon hinner se det. Att de tänker outsourca rätt mycket makt kring innehållsmoderering till en översynsinstans. 

Allt det här vi hört och läst förut. Inte minst via inlägg från Zuckerberg själv. Här däremot kondenserat till en sammanhängande föreläsning. Det Zuckerberg inte sa uttalat den här gången, men har gjort tidigare fler gånger, kan sammanfattas med ”As a principle, in a democracy, I believe people should decide what is credible, not tech companies”. Just ”tech companies” förekom några fler gånger, med mellan raderna-andemeningen: reglera oss gärna hårdare. Bara ni inte styckar upp oss. That’s bad, mmmkay?

(Dessutom retconnar Zuckerberg hela Facebooks tidiga historia - ja, eller egentligen historien fram till för bara några år sedan - inklusive anledningen till varför han startade tjänsten. Men det hör lite till i såna här sammanhang.)

Det nyaste i talet handlade om Facebooks senaste blåsväder: hur man ska hantera politiska annonser som sprider felaktig information (vilket rätt ofta är lite själva grejen med mycket politisk annonsering, åtminstone en rätt hård vinkel på den valda verkligheten). Och att Facebook anser att det är bättre att folk får höra respektive sida, som sedan samlas i Facebooks annonsarkiv.

Den enskilt mest intressanta punkten i mitt tycke var en egentligen rätt teknisk grej: hur Facebook resonerar och har byggt teknik för att hantera och ta ner fejkinformation och fejkprofiler. Att titta på avsändaren snarare än innehållet. Att titta på hur fejkprofiler interagerar med andra (oftast fler fejkprofiler) på misstänkta sätt. Kort sätt precis som Google allt mer jobba med nån form av Higgsboson-jakt. Använda skuggor och icke-information för att bygga mönster.

Med andra ord: de här företagen börjar bli så bra på att känna oss att de inte längre behöver vår personliga information för att ge oss sjukt skräddarsydd och personaliserad information. Om några år kommer vi kanske titta tillbaka på slutet av 10-talet och undra hur företagen kunde nöja sig med så primitiva verktyg som att faktiskt behöva få tillgång till användares personliga information när datamängderna ger mycket bättre information om individer än individernas egen information.

Men som sagt. I stort var genomgången mest en sammanfattning av ett gäng punkter som Facebook och Zuckerberg lyft vid olika punkter (läs: kriser) under åren. Inte dåligt. Lagom mycket introspektion och självrannsakan. Kändes till största delar genuint. Men nyhetsvärdet? Lite som Googles Pixel 4-evenemang. Nästan allt hade redan läckt.

En klassisk trea i en femgradig recensionsskala.

Videosändningen:

Live from Georgetown -- Standing For Voice and Free Expression. | Live from Georgetown -- Standing For Voice and Free Expression. | By MarkFacebook

Live from Georgetown -- Standing For Voice and Free Expression.

Textversionen:

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Facebook uppges vara nära att licensiera nyheter till en dedikerad nyhetsavdelning

Ni vet hur Google och Facebook har haft lite olika förhållningssätt till EU:s nya upphovsrättsdirektiv? Där Google valt "som vi vill ha det annars blir vi sura och griniga och kommer bete oss som en femåring"-spåret medan Facebook varit betydligt mer tillmötesgående och egenintressekreativa? Här kommer ett exempel till.

Som det ryktades om för ett tag sedan är Facebook sugna på att dra igång en nyhetsflik i Facebook (med tanke på att just delning av nyheter var den enda Facebook-aktivitet som ökade i användning i årets Svenskarna och internet så är det kanske helt rätt tänkt). Och att de är beredda att betala publicister för att få licensera innehållet. Nu verkar flera tidningar vara på tåget, bland andra Washington Post, Wall Street Journal och Business Insider.

Visst. Det verkar som att det bara är de stora drakarna som kan få ersättning. Och Facebook gör det inte främst för att bli kompis med EU och europeiska publicister. Och visst kan det innebära ett urval av tidningar som får synas.

Men upphovsrättsdirektivet när finns i bakhuvudet. Inte minst som samma vindar blåser i USA. Och Facebook visar ännu en gång hur de förvandlar en utgift till en funktion som potentiellt kan leda till ökad användning av plattformen - och därmed ökade intäkter. Samtidigt som man håller sig väl såväl med publicister som lagstiftare.

https://www.wsj.com/articles/facebook-reaches-deal-with-wall-street-journal-publisher-others-for-news-section-11571431387

Instagram släpper evenemangsdekaler

Ännu ett tillägg som är på gång till Instagram: evenemangsinbjudan. Komplett med möjlighet att svara på inbjudan direkt från dekalen.

Instagram Tests a New Event 'Invites' Sticker for Stories

Instagram is testing out a new Invites sticker for Stories which would help users organize events.

Instagram lägger till nya integritetsfunktioner

Ännu fler säkerhets- och integritetsfunktioner i Instagram: möjlighet att detaljstyra vilka tredjepartsappar som har tillgång till din personliga information.

https://thenextweb.com/security/2019/10/16/instagram-now-lets-you-control-which-apps-can-access-your-account-data/

Facebook lanserar nya stories-mallar

Svårt att komma igång med stories-skapandet? There’s a gäng nya mallar for that. Nu har Facebook släppt nya mallar för sina stories-produkter som ska göra det enklare för marknadsförare att förvandla sitt marknadsföringsmaterial till stories.

Facebook Introduces New Custom Templates for Stories Ads

Facebook introduced new templates which make it easier for marketers to create custom stories ads across Facebook, Messenger, and Instagram.

Snapchat

Snapchat lanserar Dynamic ads

Nytt annonsformat från Snapchat: Dynamic ads. Möjlighet för handlare att låta Snapchat automatiskt skapa annonser baserat på produktkataloger. Synka en produktkatalog med Snapchat och låt sedan Snap göra annonsfixarjobbet. Alltså realtidsbygga annonser som matchar användarnas intressepreferenser.

Ännu ett shoppinginitiativ från Snapchat alltså. Och de blir fler och fler överlag i sociala plattformar.

Men här ser vi ännu ett exempel på en annan trend som visat sig vara väldigt stark i år: outsourca marknadsföringen, inklusive annonsproduktion, till annonseringsplattformen. Vi har även sett hur Google pushar allt mer mot det här hållet. Ge plattformen några grundförutsättningar och grundmaterial, som här länk till en produktkatalog, och låt sedan annonsverktyget göra jobbet. Skapa annonsen, rikta annonsen och, tja, göra det mesta. Pay and play.

Det här kommer förstås påverka digitala marknadsförare och relaterade yrken. Potentiellt rätt mycket. Visst, är du ett stort bolag kommer du garanterat vilja ha folk som pixelpushar annonser, placering och målgruppsval - men för de flesta kommer marknadsföring helt outsourcad till algoritmer räcka mer än väl.

Snapchat goes after retailers and DTC brands with new Dynamic Ads | TechCrunch

Snap today is announcing a new kind of advertising product, Dynamic Ads, that will help it to better attract ad dollars from retail, e-commerce and other

Reddit lägger till stöd för delning till Snapchat

Ett rätt intressant drag från forumtjänsten Reddit: dela till Snapchat.

Funkar ungefär som den här typen av delningsfunktioner brukar fungera, med skillnaden att resultatet blir en dekal i Snapchat. En dekal som likt övriga Snap-dekaler sedan kan läggas till i en snap.

Jag har inte tänkt på det, men det är tydligen första gången som Reddit lägger den här typen av delningsintegration till en social plattform. Anledningen? Ungefär samma som för många av de "gamla" sociala tjänsterna: attrahera fler tonåringar. Även om Reddit-trådar kan (och ofta blir virala) så leder inte det till trafik till själva tjänsten. Och yngre internetanvändare har kanske knappt koll på att tjänsten finns (okej, det är nog ännu vanligare i äldre grupper, men ni fattar).

Att Reddit väljer Snapchat är med andra ord inte särskilt konstigt - och säger en hel del om var Reddit ser att den framtida tillväxten finnas för de sociala tjänsterna.

Reddit wants more teen users. Can Snapchat help?

Reddit and Snapchat are teaming up.

LinkedIn

LinkedIn lanserar Events - funktion för att skapa evenemang

Ny funktion från LinkedIn (som det pratats om ett tag, men nu kommer den alltså): Events. Ett verktyg för att planera, arrangera och bjuda in till evenemang i fysiska världen

Kommer börja dyka upp i ”engelsktalande” länder från och med i morgon, så ingen info om när det kan tänkas komma hit - men borde kunna bli hyfsat snart. En trolig förklaring till den mindre premiären är att det känns lite som en betaversion. Det ska gå att skapa evenemang och bjuda in kontakter, men det finns inget sätt att sprida evenemanget annat än organiskt.

Med andra ord inget sätt att rikta evenemang mot vissa grupper (annat än att förstås som vanligt köpa annons). När det händer kan vi misstänka att tjänsten, som sannolikt mest är tänkt för företag och vinstdrivande organisationer, kommer börja kosta pengar. Men kostnadsfritt skulle vara intressant för andra typer av branschnätverk.

Visst. Det finns ju andra verktyg som sannolikt redan täcker just det behovet. Som… Facebook. Men om LinkedIn på riktigt vill bli en yrkeshubb så skulle det kunna vara ett intressant alternativ.

Ja, eller så känns det mer och mer som att LinkedIn borde satsa på olika abonnemang, för olika delar av tjänsten. Men då skulle det först behövas fler tjänster som faktiskt har den typen av extravärde.

LinkedIn gets physical, debuts Events hub for people to plan in-person networking events | TechCrunch

LinkedIn, the Microsoft-owned social network for the working world with around 650 million users, is known best as a place where people connect with each

Tre nya LinkedIn-funktioner: Employee notifications, Team moments och Completion meter

Tre nya LinkedIn-funktioner, mest kopplat till företagets egna anställda:

  • Employee notifications: Sidadmins kan pinga anställda med ”viktiga inlägg som de kan dela med sitt nätverk”. Max en i veckan för att säkerställa att admins inte går bananas med sitt pingande.
  • Kudos och Team moments: Meddela nätverket exempelvis när någon ny har gått med i ett team. Eller om nån i teamet har gjort nått bra, som att nå en milstolpe. Samma Kudos-funktion som finns för individer, fast inom team, alltså.
  • Completion meter: En sätt för sidamins att se hur fullständig företagssidan är och vad man behöver komplettera med om den inte är det.

3 New LinkedIn Features To Help You Tap Into The Power Of Your Employees

LinkedIn has announced three updates to help you better tap into the power of your organization's employees.

TikTok

TikTok lanserar #EduTok - utbildningsprogram i Indien

Väldigt intressant utvidning av verksamheten för TikTok: man lanserar ett #EduTok-program i Indien. Och det är inte bara en hashtag för att samla how to-videos, utan även skapa eget originalutbildningsmaterial ”som vänder sig till träningsentusiaster”. Vi kan tänka att det säkert breddas bortom träning om det faller väl ut.

Men #EduTok-hashtaggen har samlat och kommer fortsätta samla även användarskapade videos som taggats med #EduTok. Finns tydligen redan över 10 miljoner #EduTok-videos som totalt ska ha sett mer än 48 miljarder gånger. Och det är ju… en del…

TikTok tar alltså ett rätt rejält kliv bort från underhållningsstämpeln tack vare att användarna har visat att även den typen av innehåll funkar på plattformen. Och i och med det ger sig TikTok om man så vill på två andra tjänster: Youtube och i lite mindre utsträckning LinkedIn.

I dessa kortvideotider är förstås även portionsförpackade utbildnings- och instruktionsfilmer helt rätt i tiden. Som det ”Grej of the day”-utbildningsinitiativ som en svensk lärare tagit fram (i SvD häromdagen, leta upp den).

Förstås väldigt mycket riktat mot de yngre målgrupperna. Ni vet. De som inte finns på LinkedIn.

TikTok enters the eLearning market with its EduTok program in India

Short video creation platform TikTok has entered the eLearning market in India with the #EduTok program. Under the program, the Bytedance-owned company will launch an original educational show aimed at fitness enthusiasts, and push an educa

Övrigt sociala medier

Ryska sökjätten Yandex släpper kortvideoappen Sloy

Ännu ett tillägg till det rysk-kinesiska internet som allt mer börjar framstå som en parallell till det "amerikanska": Rysslands stora sökföretag Yandex har lanserat sin egen kortvideoapp: Sloy.

Sloy fungerar i stort som kortvideoappar gör mest. Spela in video, välj musik och välj effekter. 90 sekunder är maxlängden som gäller här. Det Sloy stoltserar med utöver det är en Lens-liknande funktion (Pinterest respektive Google, alltså): en kamera som ska kunna identififera vad du har på dig och sedan kan du välja att söka med det för att hitta liknande kläder och stilar. Ett rätt givet incitament för att få med (mode)företag rätt mycket från start.

Finns än så länge bara för iOS för ryska användare, men Yandex arbetar på globala versioner för både iOS och Android.

Visst, nu kanske det känns rätt avlägset att en rysk social-app skulle bli jättestor hos oss, men hej. TikTok. Visst dopades TikTok initialt av uppköpet av Muscial. ly, men även den var kinesisk. Med andra ord: en av de absolut mest populära apparna i väst, inklusive Sverige, är just nu kinesisk. Och nådde den positionen på ganska precis tre år.

Yandex says its new TikTok-style app can identify what you're wearing

Russian tech giant Yandex just launched a TikTok rival called Sloy, which means 'layer' in Russian. The app lets you create 90-second videos with augmented reality effects and background music. Currently, the app is only available for iOS u

Kik läggs inte ner - köps upp av MediaLab

För några veckor sedan droppade chattappen Kik en rätt stor bomb när de, rätt mycket som en blixt från en klar himmel, meddelade att tjänsten skulle stänga ned. Fokus skulle istället bli på den egna kryptovalutan Kin. Det följdes efter ett par veckor an nyheten att Kik skulle leva vidare under ny regi. Nu är det klart var den regin blir.

Köpare av Kik blir MediaLab, som bland annat äger några tjänster vi alla använder flitigt: meddelandetjänsten Whisper och blandbandsdelningstjänsten DatPiff. MediaLab ska enligt egen utsago göra appen snabbare, mindre buggig - och lägga till reklam.

I dessa Svenskarna och internet-tider kan jag inte låta bli att undra hur många här som fortfarande använder Kik?

Kik Messenger will live on after Kik sells it to focus on cryptocurrency

It was announced on the Kik blog that Kik Messenger will apparently live on, as it has been purchased by MediaLab, a holding company that owns companies like anonymous-messaging app Whisper and mixtape-sharing service Datpiff.

 

Sök/SEO

Preview markup: Google lanserar nya metataggar för att styra förhandsvisningar (för att Google inte vill betala publicister i Frankrike)

Ny taggningsfunktion från Google: Preview markup. ”Allow sites to specify how much preview they want Google Search to display”. Saker som att välja längd på textutdrag, videoförhandsvisning och storlek på tumnagelbilder.

Och ja. Den nya markupen skulle förstås kunnat heta ”Upphovsrättsdirektivs-markup”. För det är det det handlar om. Googles sätt att följa den kommande franska lagstiftningen, det land som är först ut med att göra nationell lag av just det nya upphovsrättsdirektivet. Mer specifikt det som handlar om att nyhets- och informationsaggregerare ska betala rättighetsavgift till de källor som de hämtar informationen från.

Ja, så länge som det som visas är mer än ”bara ett väldigt kort utdrag”. Vad det exakt innebär vet vi förstås inte förrän en domstol har sagt sitt, men Google gör nu verklighet av det man hotade redan inför omröstningen: vi tänker inte betala, om ni ändå klubbar det här så kommer vi sluta visa upp roliga sökträffar.

Det Google kommer göra i Frankrike är att sluta visa rika sökresultat från europeiska nyhetssajter OM sajterna inte använder de nya metataggarna som nu erbjuds. Google kommer alltså blocka utökad informationsvisning för alla sajter som omfattas av detta och erbjuda en opt-in för dem som vill fortsätta ha saker som bilder i sina sökträffar. Och enligt Google så innebär användandet av dessa metataggar, mellan raderna, att man avsäger sig rätten att få ersättning för att Google visar upp resultatet.

Återigen återstår det att se om lagstiftarna håller med om det upplägget. Och även här vet vi inte med säkerhet förrän en domstol har blandats in. I texten för direktivet står uttryckligen att direktivet inte får köra över rättigheten att ingå andra former av avtal och lösningar än dem som specificerats i direktivet - men här kommer det bli intressant att se hur en domstol ser på avtalsförhållandet. Rent krasst säger Google: antingen gör ni som vi vill eller så blir det inget.

Det som är intressant lite bredare är att funktionen rullas ut för hela världen. Alla sajter kommer nu kunna använda dessa. Men även här är systemet förstås riggat till Googles fördel. Bara senaste tiden har Google varit öppna med att saker som tidigare har kunnat kontrolleras av sajtägare (hur länkar ska indexeras) numer bara ses som ”rekommendationer” av Google. Kort sagt: om Google inte håller med en sajt så kommer Google ändå göra som de vill. På samma vis som det som visas upp hos Google. De enskilda sajtägarna har allt mindre att säga till om.

Google gör det här mest för sin egen skull, givetvis, men också för oss användare. Om vi är nöjda använder vi Google mer, vilket gör Google nöjda. Men det är just nu en väldigt känslig balansgång för Google. För ju mer de gör så, desto mer spelar de uppstycknings- och regleringsivrare i händerna - även hemma i USA. Attityden som Google nu visar upp i länkförhandsvisningsfallet hjälper inte heller till.

Facebook fortsätter hålla en betydligt lägre profil i frågan. Visst, de har lite annat att bekymra sig om, men så här långt har Facebook visat upp betydligt mer smidighet i hela upphovsdirektivsfrågan - och istället använt måstena på sätt som kunnat skapa mer business för Facebook. Exempelvis bygga tjänster så att användare kan använda den musik som Facebook betalar rättigheter för. Jag misstänker kort sagt att franska Facebook-användare inte kommer se så stor skillnad på de artiklar man delar på plattformen nu och dem man kommer dela efter det att lagen har trätt i kraft.

Google's New Snippet Controls Rolling Out In A Few Days With More Changes To Google France

Google has given us a heads up that the new snippet controls it announced a few weeks ago will begin rolling out "in a few days" and "be fully live worldwide by next week." This coincides with the European press publications changes in France, where Google cannot show snippets, which "will be fully live by October 24."

Strukturerad data underlättar för Google att autogenerera Actions för röstassistenter

Ljud kommer som bekant mer och mer vad gäller våra interaktioner med internet. Kort sagt ingen slump att det numer också finns stöd för strukturerad data för ljud. Alltså tagga upp sajtinnehåll så att en röstassistent som Googles vet vad den ska läsa upp som svar på en sökning (eller, som vi lärt oss i år mer än någonsin, för att ge Google en "ledtråd" till hur sajtägare skulle vilja att innehåll läses upp).

Men här kommer ett annat användningsområde för strukturerad data: genom att tagga upp innehåll så kan Google automatiskt skapa Actions. Kort sagt skapa "pluginer" till Assistant för att utöka (främst) smarthögtalares användningsområden.

Så med andra ord: ännu en anledning att faktiskt tänka utanför den egna sajten när man bygger eller bygger om sin sajt. Eller bara optimerar den. Standarder är bra, mmmkay? Mycket sökmotoroptimering, tillgänglighetsanpassning och nu alltså ljudoptimering kommer på köpet.

Google Reminder: Structured Data Can Help Generate Actions For Google Assistant

Google posted a reminder or PSA yesterday that adding structured data can sometimes help Google automatically generate Actions for the Google Assistant. Google posted this on Twitter and said "Google can use your structured data to automatically generate Actions for the Google Assistant."

Google låter artister visa merch direkt på Youtube via samarbete med Merchbar

Ännu ett sätt för Google att försöka få fler artister att använda Youtube mer - och ännu ett sätt att kunna hjälpa dem att tjäna (mer) pengar via plattformen. Youtube har inlett samarbete med mech-tjänsten Merchbar. Rullas ut i USA nu, resten av världen ”snart”.

Merchbar sitter på över en miljon merch-prylar från över 35 000 artister. Saker som exempelvis artist-tischor. Samarbetet med Youtube innebär att artister kan visa upp och sälja egna produkter till sina fans i direkt anslutning till ett Youtube-klipp, som en musikvideo. Det som går att köpa från en viss artist visas i en karusell under klippet.

Visst. Köpet måste fortfarande avslutas hos Merchbar, men med tanke på hur snabbt Google håller på att plocka hem innehåll och funktioner direkt till sina egna plattformar så kan vi nog utgå från att Googles slutmål är att det ska gå att köpa direkt från Youtube (och i förlängningen säkert också direkt i sökresultatet).

Google håller alltså på att göra en My business för artister på Youtube.

YouTube to Sell Artists' Merchandise Underneath Videos

YouTube has partnered with Merchbar to help artists sell official merchandise on their video pages.

Google kanske börjar tagga lokala sökningar med ort - på egen hand

Ännu en kanske-förändring från Google. Den här gången på det lokala området. Google hakar självmant på ett stadsnamn i titeltaggen på landningssidor som Google anser har eller borde ha lokal sökintention. Exempelvis om du söker ”rörmokare” så borde du rimligtvis vara intresserad av att hitta någon i staden du befinner dig, inte någon annanstans.

Det intressanta är alltså att det här hakas på även om sidan som avses i övrigt innehåller generisk och icke-platsspecifik information. Eller rättare sagt: som saknar den här typen av specificering enligt Google.

Ännu ett sätt där Google, på sätt och vis, kör över sajtägare. Eller rättare sagt vet bättre. (Vilket de sannolikt gör även i detta fall.) Nu kanske det inte är något vi kommer se här i en snar framtid, men för berörda kan det här kanske bli ytterligare ett sätt för sajtägare att optimera sina landningssidor.

Ett tips från coachen, alltså.

Google Search Adding City Names To Some Snippet Titles

Some SEOs are noticing Google add to their title tags that are displayed in the Google search results snippet's headline a city name. Lily Ray posted about this on Twitter and said "I've seen Google modify title tags many times, but this is the 1st time I've seen Google append a city name to a title tag for a generic service page it *thinks* should have a local intent."

Google tycker att journalister ska länka till originalkällor (trots att Google själv börjar göra det)

Oh, the irony. Danny Sullivan anser att journalister borde bli mycket bättre på att hänvisa och länka till originalkällor när de producerar innehåll. Vilket de förstås borde. Och Google själva har sagt att de kommer att ranka ursprungskällor högre exempelvis vid stora händelser som får mycket spridning (och då använda olika signaler för att räkna ut vilken källa som är originalet).

Men. Google har bara i år själva anklagats för att ta innehåll och presentera som sitt eget, senast tidigare i år. Då handlade det om att Google anklagades för att lägga ut låttexter utan att hänvisa var de hämtat materialet ifrån.

Och just det, att Google allt mer populerar sökresultatet med mer och mer fullständigt material direkt i sökresultatet i kombination med att de allt mer börjar dölja avsändaren (bara för någon vecka sedan tester att de börjat dölja URL:er till sajter i anslutning till träffar) är ju ganska precis… samma sak.

Google's Danny Sullivan Says Journalists Should Link To Sources

Most people who write anything on the web complain that others who write, do not give credit where credit is due. So if you write something and I take your content without citing you or linking to you, that is not a good thing. But it happens all the time, with large and even small publications.

Google Maps för iOS får stöd för att rapportera trafikincidenter

Mer Waze-funktionalitet i iOS-versionen av Google Maps: möjlighet att rapportera olika typer av trafikstörningar.

New ways to report driving incidents on Google Maps

Today, we're adding more tools that reflect realu002Dtime contributions from the community so you can stay even more informed and alert when you're behind the wheel.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *