Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Twitch lanserar Watch parties
Twitch testar en Facebook: Watch parties. Dessutom Watch parties med en Prime-betalvägg.
Amazon-ägda Twitch är mest känd som plattform för strömning av spelande, men Amazon jobbar på att bredda utbudet. Senaste initiativet är alltså att twitchare kan, som på Facebook, starta tittarpartyn. Twisten är att de kan sända filmer och videos från Amazons videotjänst Prime Video. Initialt kommer det inte vara jättemånga titlar att välja på, för man kan inte strömma vilken serie eller film som helst – bara innehåll som fått Watch party-godkännande av Amazon.
Sen finns det en hake till: det är bara prenumeranter som kan se och följa ett tittarparty. En prenumerant på Prime Video, alltså.
Twitchs version av tittarpartyn är alltså tänkt att driva trafik åt två håll. Twitchare som inte spelar spel (ja, eller de också – man kanske vill titta på en film baserat på ett spel tillsammans med sina följare) får innehåll. Kan också skapa nya twitchsegment. Och twitch-sändningarna är tänkt att driva trafik till Prime Video-tjänsten. Ja, eller Prime i stort.
Twitch ’Watch Parties’ let streamers watch Prime Video with viewers
Twitch has started testing a new feature that allows streamers to watch Prime Video with their viewers — as long as they’re also subscribers. Travis Shreffler, a content creator and author, has tweeted an email he received from Prime Video, inviting him to test a new feature called Watch Parties.
Googles speltjänst Stadia lanseras 19 november (typ)
Så har Googles kommande spelströmningstjänst fått ett lanseringsdatum. Ish. Den 19 november är det dags att börja spela. Om du är en av dem som betalade för för-paketet Founders Edition, som förutom tre månaders abonnemang på tjänsten också inkluderade en Chromecast Ultra och en Stadia-handkontroll.
För övriga: inget datum än.
En by the way-sidnotering. Apple och Google lanserar sina speltjänster ungefär samtidigt, men har valt rätt olika upplägg för sina tjänster. I Founders-paketet hittar vi ytterligare en: handkontrollen. Apple släpper däremot ingen egen. Istället har Apple precis börjat sälja Xbox-handkontroller och lär börja sälja PS4-kontroller hyfsat snart.
Lite ironiskt. Företaget som byggt upp sin verksamhet på hårdvarulösa molntjänster släpper hårdvara till sin strömningstjänst. Företaget som fortfarande mest är ett hårdvarubolag, och som dessutom historiskt har haft en rätt… fundamentalistisk inställning till egen hårdvara släpper en speltjänst som bara finns i molnet.
The times they are a-changin’.
Google Stadia set to launch on Nov 19 – but not for everyone
Google today revealed the official launch date of its Stadia streaming service – at least, the date when those who’ve paid the Chromecast Ultra toll will get it. No word yet for the rest of us. The mention of Stadia was cleverly slipped in
Biokedjan AMC lanserar egen strömningstjänst
Vad behöver världen fler av? Precis. Videoströmningstjänster. Senast ut: AMC. Twisten? Vi pratar inte om tv-kanalen AMC, kanske mest känd som hem åt The Walking Dead. Vi pratar om AMC – biokedjan.
Såååå… USA:s största biografkedja lanserar alltså en videoströmningstjänst där man kan hyra filmer som inte längre går på bio: AMC Theatres on demand. Okej, nu handlar det inte om ett strikt strömningstjänst, utan mer en iTunes, där man kan hyra eller köpa enstaka filmer. Men ändå. AMC ska ha slutit avtal med de fem största filmmakarna i USA – bland annat intressant nog Disney, som annars mest håller på att plocka tillbaka utlicensierat material till Disney+.
AMC har även en annan tjänst: AMC Stubs. En tjänst som lanserades efter det att nyligen insomnade MoviePass släppte sin prenumerationstjänst för bio. Betala en fast avgift och gå på så många filmer du kan (åtminstone till en början). Stubs är begränsad till tre filmer per vecka på bio, men det räcker sannolikt för de flesta.
Och om AMC tänker lite smart och kombinerar de två tjänsterna så kan de vara på gång att hitta formeln till något riktigt intressant. En tjänst som kan kombinera två nutida trender: upplevelse och bekvämlighet. Samtidigt som de båda kan driva trafik till varandra.
AMC is launching its own on-demand movie service
If you can’t beat them, join them. AMC Entertainment, the largest theater chain in the world, will soon be offering movies to stream at home, according to the New York Times.
Fortnite försvinner i ett svart hål
*FORTNITE SPOILER ALERT* (ja, eller det är nog inte så mycket spoiler för dem som spelar, men hej). Fortnite finns inte mer.
Säsong 10 av spelet avslutades med att hela originalkartan försvann. Sögs in i ett svart hål, varefter folk inte längre kunde logga in och spela eftersom, tja, spelplanen har sugits in i ett svart hål.
Nu är säsong 11 redan på gång, så det är inte så att spelet Fortnite kommer försvinna. Men originalkartan kommer alltså ersättas av något helt nytt.
Nu har jag dålig koll på själva spelandet i Fortnite och hade inte ens koll på säsongsupplägget, men spelet bygger alltså på säsonger om ungefär tio veckor var. Vi pratar alltså om uppdateringscykler, så på sätt och vis inget jättenytt – men att man förpackat dem just som ”säsonger” är oavsett intressant. Och talande för vad som håller på att hända.
Branscher flyter allt mer in i varandra (ja, eller är egentligen allt mindre relevanta överhuvudtaget) och det gäller också olika innehållsformat. Serier börjar få allt fler ”spelelement” (som möjlighet att påverka handlingen) medan spel, som i Fortnite-fallet, tänker seriedramaturgi. Inte heller det här är helt nytt, men de här teknikerna börjar nu bättre kunna användas tack vare utvecklingen.
Men det visar också hur onlinespel allt mer kompletterar spelkärnan med annat. Hur inte minst det sociala elementet blir allt starkare. Och då inte bara det sociala genom spelandet, utan att man kan göra mer och mer av det som ”traditionellt” har förknippats med sociala medier i övrigt börjar hitta in i spel. Saker som konserter och shopping.
Och logiken här är ungefär densamma som den är överlag för plattformarnas framfart: varför ska jag behöva gå någon annanstans för att göra saker? Varför kan inte de tjänster eller det innehåll jag vill använda komma till de ställen där jag tillbringar den mesta av min tid? Min ”hemmaplan”, alltså.
https://www.digitaltrends.com/gaming/fortnite-season-10-finale-destroys-original-map/
Youtube för första gången populärare än Netflix bland amerikanska tonåringar
I den 38:e utgåvan av undersökningsföretaget Piper Jaffrays årliga studie av amerikanska tonåringar skedde ett skifte bland vilken strömningstjänst som dessa föredrar. För första gången svarade fler tonåringar Youtube än Netflix.
37 % av de svarande angav Youtube som den plattform där de tittar på mest video per dag, medan Netflix alltså den här gången kom snäppet efter på 35 %.
I sig är utvecklingen inte särskilt konstig. Kortvideo är väldigt inne nu och det är inte direkt en av Netflixs paradgrenar. Inte heller Snapchat finns bland de fem första (klumpas ihop med andra under ”övriga”), men som artikeln konstaterar har plattformen trots allt haft rätt stora framgångar med sitt manusbaserade kortvideoinnehåll, med avsnitt på runt fem minuter.
Sen misstänker jag att de flesta tittar på båda, då tjänsterna kompletterar varandra snarare än är direkta konkurrenter (Youtube har omvänt aldrig riktigt fått fart på sitt eget långvideoinnehåll. Ja, eller att få folk att betala överhuvudtaget. Med pengar, alltså).
Den absolut största fördelen med Youtube lär trots allt vara att den fungerar för alla format (längdmässigt, åtminstone – sämre på vertikalt). Allt från väldigt korta och fåniga filmer till serier och dokumentärer.
Däremot är kortvideo ännu ett område där Netflix verksamhet pressas, förutom att de direkta konkurrenterna blir allt fler (och har allt djupare fickor att bränna på innehåll och abonnemangssubventionering). Vi kan gissa att Netflix åtminstone känner av lite identitetskris.
För bara för att du en gång har vänt upp och ner på en bransch så betyder det förstås inte att du är immun mot att samma sak kan hända dig.
https://www.businessinsider.com/youtube-passed-netflix-for-first-time-among-us-teens-2019-10?r=US&IR=T
Universal ökar både musikströmningarna och försäljningen av fysiska musikformat och är nära att sälja 10 procent av företaget till Tencent Music
Kvartalsrapport från Universal Music Q3 – och två rätt stora nyheter.
Den ena är att Universal är i slutförhandlingar kring en försäljning av 10 % av bolaget till Tencent Music. Universal-ägaren Vivendi har tidigare flaggat för att 50 % av Universal kan vara till salu och de första tio kan nu gå. Dessutom finns fler intressenter för liknande andelar.
Den andra är hur det gick finansiellt. Strömmad musik är förstås störst med en omsättning på 837 miljoner euro under kvartalet, eller upp 26,4 %. Nedladdningar fortsatte minska, med 6,9 %. Men försäljningen av fysiska format ökade, med hela 18,6 %, till 230 miljoner euro. Bland annat tack vare att Taylor Swifts senaste album innebar över 700 000 sålda cd-skivor – bara i USA.
När Universal sammanfattade 2018 konstaterade de att de var det bästa året något musikbolag haft någonsin. Det lär slå nytt rekord i år.
Universal Music Group Banks $2 Billion During Taylor Swift-Fueled Third Quarter
Thanks in part to major releases by the likes Taylor Swift and Post Malone, Universal Music Group saw revenues skyrocket 20.4% to €1.8 billion euros ($2 billion) during the company’s third quarter ended Sept. 30.
Meetup testar nya sätt att ta betalt för sina användare
Ni vet We Company? Som har det lite kämpigt med ekonomin? De verkar villiga att testa det mesta för att se vad som kan ge mer pengar på kontot. Som att ta betalt av användare för att tacka ja till en evenemangsinbjudan.
Det handlar om Meetup, plattformen just för att kunna arrangera och lägga upp evenemang och bjuda in människor som köptes av WeWork 2017. Prismodellen har byggt på att den som arrangerar ett evenemang stor för kostnaden, medan de som bjuds in inte behöver betala något för att säga att de ska komma. Ni vet. Som det brukar fungera.
Men nu testar Meetup alltså en modell som gör att en arrangörs avgift sänks från nuvarande avgift (9,99 till 23,99 dollar beroende på exempelvis evenemangets storlek) till bara 2 dollar. Varje inbjuden betalar sedan 2 dollar varje gång de tackar ja ”för att jämnare fördela kostnader mellan arrangörer och medlemmar”. Ja, vad bra tänkt säger ingen.
Det känns däremot som ett väldigt bra sätt att säkerställa att man inte kommer tjäna några pengar alls eftersom folk kommer välja andra alternativ istället.
Också en strategi, antar jag.
Meetup wants to charge users $2 just to RSVP for events – and some are furious
Meetup, an online platform that lets you find events and meet people offline that have similar interests, has announced it is testing out a new payment structure that will charge users to RSVP for an event. The company tells The Verge it began this test last month, and it’s been charging a subset of users $2 simply to say they’re going to an event.
IoT – Internet of things
Ny hårdvara från Google: Pixel 4, Pixelbook Go, Pixel Buds, Nest Wifi, Nest Mini
Ikväll var det dags för Googles Pixel 4-event. Vi fick ganska precis exakt de produkter och specifikationer som ”läckts” redan tidigare (Google står ju numer själva för officiellt läckande):
Pixel 4 och Pixel 4 XL
5,7 respektive 6,2 tums skärmstorlek. Nya Pixeln får en ny kamera (telelins) och uppgraderad mjukvarusmartness för att optimera bilder och video (bland annat ännu bättre stöd för bilder som tas i sämre ljusförhållanden). Fimpar fingeravtryckssensorn och kommer istället använda ansiktsinloggning. Närradar gör det möjligt att utföra vissa gester i luften framför telefonen, alltså utan att röra själva mobilen (som att neka inkommande samtal och byta låt).
Pris från 799 dollar för minsta och minnessnålaste modellen till 999 för den största. Börjar säljas 24 oktober.
Mobilen får dessutom en uppgraderad Assistant (visades upp redan i våras och ska vara rejält mycket snabbare än tidigare). Dessutom får Pixel den nya inspelningsappen som ska klara av att transkribera samtidigt som den spelar in (dessutom sker allt lokalt). Skitbra grej – men kommer inte för svenskt bruk.
Den absolut största överraskning är att Pixel 4 inte verkar komma med obegränsat utrymme för alla bilder man tar med mobilen, i högupplöst och okomprimerat format. Vore intressant att veta varför. De två mest troliga anledningarna känns som att tjänsten blivit för populär och börjar kosta mer än den smakar – eller det omvända, den har inte använts särskilt mycket. Med tanke på att Pixel-mobilerna inte har dominerat mobilförsäljningen känns det sistnämnda mest troligt. Men lite oväntat oavsett.
Pixelbook Go
Nu Google-dator. 13,3 tum stor skärm, med max 16 GB RAM och 256 GB lagring. Enklaste modellen går loss på 649 dollar.
Nya Pixel Buds: Googles i örat-hörlurar uppdateras – men kommer inte släppas förrän till våren. 179 dollar när de släpps.
Nest WiFi
En ny smarthögtalare som dubbeltjänstgör som router. Kan meshas för att sprida wifin i huset. 269 dollar för två eller 349 för tre.
Ny Nest Mini
Väggfäste, bättre högtalare, fler mikrofoner och inbyggt maskininlärningschip. 49 dollar.
New Aware får en fast månadskostnad. Tjänsten som gör det möjligt att skicka inspelningar från Nest-kameror till molnet kommer inte längre kosta per enhet. Istället kostar tjänsten 6 eller 12 dollar i månaden (beroende på hur lång historik man vill ha) oavsett hur många kameror man har.
Here’s everything Google just announced at the Made By Google 2019 event | TechCrunch
Google held its annual ”Made By Google” hardware event this morning in New York City, where they launched all sorts of new gear back to back to
Facebooks Portal-hårdvaror säljer enligt uppgift dåligt
Hur går det för Facebooks Portal-hårdvaror? Kanske inte lysande. Uppgifter från leveransled och återförsäljare talat om väldigt låga försäljningssiffror. Vissa säger att det gick bra i början, men att det har mattats sen dess. Japanska Rakuten anger att Portal står för 0,6 % av sålda smarthögtalare och 3,9 % av smartenheter med skärm, typ Echo Show. Ytterligare uppgifter att försäljningen varit ”hundratusentals” och inte ”miljontals”.
Kort sagt lite som väntat. Eller rättare sagt: egentligen bättre än jag trodde. Visst, inte med Facebook-siffermått kanske. Men ändå.
Några artiklar jag har sett anger förstås att anledningen är för att få är sugna på att Facebook lyssnar. Men det mer troliga skälet är att, tja, varför välja en Portal? Facebook saknar ett enhetligt ekosystem samtidigt som hårdvaran i sig inte erbjuder något som inte finns hos andra.
Känns alltså inte så konstigt att Facebook med senaste Portal-generationen fokuserar mer på arbetslivet. En koppling bland annat till Workplace. Men även då erbjuder Facebook lite eget värde än så länge.
Att se vad Facebooks plan för Portal blir framåt. Om den kan hitta en roll – och ett ekosystem.
https://www.fastcompany.com/90419009/supply-chain-sources-say-facebook-portal-sales-are-very-low
Elbilen Uniti One kan börja säljas sommaren 2020
Så har vi fått definitivt/kanske/förmodligen/sannolikt/nog säljstartsdatum och pris för svensk-brittiska elbilen Uniti One. En bil som är tänkt att vara Folkvagnen för elgenerationen, alltså en liten, billig bil optimerad för de vanligaste bilbeteendena. 168 000 kronor med miljöbonus för enklaste modellen, som har en räckvidd på 15 mil (30 mil om man hostar upp 199 000).
Kort sagt rätt mycket billigare än de flesta andra elmodeller som säljs idag. Visst, är inte en bil i lyxsegmentet, men hej – det är ju inte den tänkta målgruppen oavsett.
Istället är det en bil som ska vara liten och snål, för stadsbor. Med tanke på artikeln jag läste häromdagen om att våra bilar släpper ut alltmer trots allt bränslesnålare motorer – därför att allt fler envisas med tunga mastodontterrängbilar för innerstadsåkandet – så är det välkommet om den trenden skulle kunna vändas.
Säljstarten är planerad till sommaren 2020. Nu ska vi väl inte ropa hej innan vi vet att det faktiskt går att köpa Unitin (inte första gången ett crowdsourcat initiativ går om intet), men utöver miljöargumentet så finns det två väldigt starka anledningar till att jag håller tummarna att Uniti blir en framgång.
Den ena är att bilen är ”born digital”. Till och med om vi tar en Tesla så är det i grund och botten en bil som är som en bil alltid har designats och byggts. När man tittar inuti kupén på Unitin så är det… något annat. Ett nytt sätt att se på bilupplevelsen (även om det säkerligen är rätt långt till en självkörande Uniti). Som att delning tänkts in från start.
Sen har vi den andra anledningen som kanske är lite mindre rationell: den är så vansinnigt söt. Jag vill se Stockholms gator fyllas av såna bara därför.
Svensk-brittiska elbilen lovar leverans 2020
Den skånska elbilstillverkaren Uniti har tidigare skruvat ned sina mål och flyttat produktionen utomlands. Nu meddelar bolaget att de första leveranserna till kunder i Sverige och Storbritannien kommer att ske nästa sommar.
Bekvämlighetsekonomin
Uber Eats lägger till stöd för att beställa i appen och hämta själv
Uber Eats fortsätter lägga till tjänster som inte alls handlar om matleveranser. Senast ut: pickup-funktion. Beställ via Uber Eats-appen och hämta själv hos restaurangen. Efter att ha testats i liten skala så rullas tjänsten nu ut i hela USA.
Att Uber Eats (och konkurrenter) börjar med leveranslösa beställningar är lite matleveransens svar på gratis frakt. Betala ingen avgift för att gå och hämta maten själv (vilket är väldigt hyggligt av Uber och de andra).
Visst kan det tyckas lite onödigt, men här är ännu ett fall av plattformisering. Om jag ändå använder Uber och Uber Eats så kan jag väl lika gärna använda samma tjänst också när jag vill boka upphämtningsmat. Framförallt: istället för att använda en konkurrerande tjänst.
Dessutom ännu ett kul tillägg: Uber Eats Pickup Guides (i några städer). Få tips om lämpliga rundor till (Uber)matställen i din närhet. Barrundor för hämtmat, typ. Och självklart ska du använda en elscooter eller elcykel från Uber-ägda Jump för att hämta din mat. Ett försök att driva trafik mellan två olika delar av Uber-ekosystemet.
Kort sagt: ännu ett initiativ från Uber med målsättning att bygga en tänkt superapp som WeChat eller Meituan.
Uber Eats Makes Pickup Feature Available Nationwide, Launches Food Guides
Today, Uber Eats announced that the Pickup feature on its on-demand restaurant food app is now available to customers nationwide. According to an article this morning in USA Today, the company has …
Uber säger upp ytterligare 350 anställda
Ännu fler uppsägningar från Uber. 350 får gå från olika delar av företaget, som Uber Eats och den del som arbetar med självkörande fordon. Det blir den tredje uppsägningsrundan i år efter det att först 400 personer petades från marknadsavdelningen följt av 435 personer inom produktutveckling och teknik.
Nu pratar vi ca 1200 personer i ett företag som har runt 22 000 anställda, så det är fortfarande en mindre del av personalstyrkan. Men det är 1200 uppsägningar sedan maj i år – när Uber börsnoterades. Att en nykomling på börsen, framförallt ett tillväxtbolag, är inte bara goda nyheter även om marknaden reagerade som den brukar göra när företag säger upp folk: aktien är upp över 4 % i skrivande stund.
We(Work)s inställda börsnotering har gjort att bolaget verkar ha hamnat i rätt akut penganöd, men redan tidigare ifrågasattes bolagets rusande förluster. Samma för Uber. Och båda bolagen alltså senaste månaderna sprungit runt med kostnadsmotorsågen för att åtminstone visa upp att man försöker göra något. Kommer förstås krävas rätt mycket mer för att nå gröna siffror.
När världsekonomin börjar svalna av rätt ordentligt är investeringar i techstartups ett område som fått känna av effekterna. Softbank, som är storinvesterare i både We och Uber (plus andra bolag som också har det lite kämpigt, som Slack och kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing), har rätt uttryckligen uppmanat sina portföljbolag att inte börja överväga börsnotering förrän man kan visa upp vinst. Eller åtminstone tydlig väg mot vinst och inte alltför stora förluster.
Det är en inställningsförändring som säkerligen kommer ge ringar på riskkapitalvattnet och tuffare krav på bolag som jagar finansiering. Vi kan kort sagt ha nått peak hysteriska förlustbörsintroduktioner. För den här gången.
Uber lays off another ~350 across Eats, self-driving and other departments | TechCrunch
Uber has just laid off around 350 employees across a variety of teams within the organization, marking what the company says is its third and final phase
Breaking news – Ubers bildelningstjänst har inga förare!
Har Uber förare? Nix. Enligt rättegångshandlingar från 2017. Under rättegången, där en kvinna stämde Uber efter att en Uber-icke-förare hade kört på henne, förnekade Uber dels att bolagets verksamhet var ”att tillhandahålla transport” och dels att de hade ”förare”. De som kör runt i Uber-appdrivna bilar är ”oberoende, tredjepartstransporttillhandahållare”. (Och ja, det kan vara första gången det ordet har skrivits på svenska.)
Kort sagt argumenterar Uber på samma sätt som många gigbolag. Och för den delen många techbolag – även om vissa bolag har slutat med det (*host* Facebook *host*). Man tillhandahåller en mellanliggande plattform, men har inget med slutprodukten att göra.
Anledningen till att Uber-dokumenten kommer fram nu är att det är dags igen. Uber och andra liknande företag håller på att rampa upp stämningar mot Kalifornien efter att ett nytt lagförslag syftar till att likställa giggare med anställd personal – vilket innebär att företag som använder sig av den typen av icke-anställningsförhållanden ska ta ett större ansvar för sina icke-anställda. Saker som sjukförsäkring och föräldraledighet.
Enligt Uber själva är just det totala oberoendet det som icke-förararna uppskattar mest. Inte så pass att de tydligen ville ställa upp på den massnamninsamling mot lagen som både Uber och Lyft försökte få till, men det berodde säkert bara på att de glömde bort det när de var ute och icke-transporterade.
Newspeak – the gig edition.
Uber Is Now Arguing That it Doesn’t Actually Have Any Drivers | Digital Trends
In light of AB5, a new California law that will require Uber to classify its drivers as employees, The Washington Post has uncovered a long history of the rideshare company referring to drivers instead as independent, third-party transportation providers in various court cases.
DoorDash slår upp portarna till sitt första delningskök
Här hemma är Uber Eats sannolikt den amerikanska matleveranstjänst som vi är mest bekanta med eftersom, tja, den finns i Sverige. Men i hemlandet hamnar Ubers tjänst bara på en tredjeplats efter tvåan Grubhub och ettan DoorDash som båda har runt en tredjedel av matleveransmarknaden var. Och nu ger sig DoorDash in på ett annat trendigt område: spökkök.
Spökkök (ett OTROLIGT roligt ord både innehållsmässigt och ordbildsmässigt), eller delade kök, håller på att bli stor business i Kina och växlar upp även i USA. Det är kort sagt ännu ett kapitel i delningsekonomin – för matleveransföretag. Det är kökslokaler där matleveransföretag kan hyra in sig för att få tillgång till nödvändig köksutrustning utan att behöva skaffa sig allting (lokal, tillstånd etc.) Man hyr kök – och utrustning – på samma sätt som man hyr kontorsplats hos WeWork.
Poängen är att det handlar just om kök: inte fullständiga restauranger. Det gör också att matföretag med sämre geografisk spridning har chans att komma närmare fler kunder – och därmed fler beställningar – i lokaler som dessutom optimeras just för utkörning eller avhämtning.
(DoorDash siktar för övrigt på börsnotering nästa år. Och en av de stora investerarna i DoorDash är Softbank. Så, ja, ni vet…)
DoorDash Launches Its First Ghost Kitchen Facility for To-Go Restaurant Concepts
With more and more restaurants, food entrepreneurs, and delivery services using ghost kitchens, it seemed only a matter of time before DoorDash built one of its own. So it’s not too surprisin…
Lyft erbjuder gratisresor till arbetssökande i USA och Kanada
En rätt snygg grej av Uber-konkurrenten Lyft. Företaget har gjort gemensam sak med ett antal ideella organisationer i USA och Kanada för att erbjuda sänkta priser, eller till och med gratisresor, för arbetslösa eller dem som håller på att lära om.
Jobs Access Program kommer finnas på 35 ställen i de båda länderna och kommer initialt erbjuda de subventionerade körningar vid tre omständigheter:
- Resor till och från omskolningsutbildningar
- Resor till jobbintervjuer
- Resor under de tre första veckorna som anställd innan man fått sin första lön
Delar av finansieringen till programmet kommer från Lyfts egna kunder via funktioner som donationer eller ”avrunda uppåt”.
https://venturebeat.com/2019/10/17/lyfts-jobs-access-program-provides-subsidized-rides-to-low-and-no-income-riders-in-over-35-markets/
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör