Kategorier
Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 44 2019 – del 3

Kvartalsrapporter från Apple, Facebook, Google, Spotify och Pinterest. Uber startar nya verksamhetsområdet Uber Money. Apple Card-användare kan köpa iPhone på avbetalning utan ränta.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Ekonomi och finans

Google köper Fitbit

Uppgifterna från tidigare i veckan visade sig stämma: Google köper hälsospårningsföretaget Fitbit. Prislapp: 2,1 miljarder dollar. Fitbit-aktien rusar över 16 %. Fitbits marknadsvärde ligger just nu på 1,86 miljarder, så vi pratar inte om en jättepremie (med det sagt så hoppade Fitbit-aktien upp rätt rejält i början av veckan när spekulationerna tog fart, men ändå).

Det här innebär alltså att Apple får en konkurrent mindre på klockmarknaden. Eller om man så vill: får en ny jättekonkurrent.

Uppköpet är från Googles sida rätt logiskt. Man har aldrig lyckats få till en ordentlig Watch-konkurrent. Överlag så har ju Googles hårdvaror mestadels gått lite sådär, med smarthögtalarna som det stora undantaget (som visserligen mycket beror på att Google subventionerar skiten ur sina högtalare för att strössla hem med dem).

Här får Google hårdvaran, varumärket och användarna med i köpet. Avtalet gör att Fitbit ”kommer bli del av Google självt”. Kort sagt kommer Fitbit inte bli ett ”fristående” företag under Alphabet-paraplyet (vilket verkar lite techuppköpstrenden just nu: att inte låta uppköp leva vidare under någon slags pretens om att de är lite självständiga).

Frågan är förstås vad det här kommer innebära för såväl varumärket Fitbit som dess produkter. Just med tanke på Googles lite halvkackiga hårdvaruhistorik (överhuvudtaget är de sisådär på att konsumentförpacka allt som inte är sök). Fitbits hårdvara, varumärke och gemenskap i kombination med Googles Android-ekosystem och AI-smartnesskunskap ser på pappret ut som en toppenkombo – men kan alltså riskera att inte falla så väl ut.

(Fitbit själva är noga med att poängtera att Fitbit-data inte kommer att användas för att rikta Google-annonser. Håll min öl säger Instagram och WhatsApp.)

Google buys Fitbit for $2.1 billion

Google has just announced that it’s buying wearable company Fitbit for $2.1 billion. The deal should bolster Google’s flagging efforts in wearable devices, which has until now relied mostly on the stagnant Wear OS platform.

Apple kvartalsrapport Q3 2019: bästa Q3-kvartalet någonsin

Och så var det dags för Apples kvartalsrapport Q4 2019, samt årsrapport: likt Facebook är både omsättning och vinst bättre än väntat. Dessutom bättre än för ett år sedan – trots att iPhone-försäljningen fortsätter minska.

Omsättningsmässigt slutade Apples kvartal på 64 miljarder dollar. Upp från 62,9 miljarder för ett år sedan. Den högsta Q4-omsättningen i företagets historia.

Vinsten för kvartalet slutade på 13,7 miljarder dollar. För helåret blev vinsten 55,3 miljarder. Så, tja, Apple skulle nästan på pricken kunna köpa Tesla. Kontant. Med vinsten från senaste året.

iPhone och Mac minskar, övriga segment ökar

Omsättningen nedbruten på rapporteringssegmenten:

  • iPhone: 33,36 miljarder dollar (-9 % på årsbasis)
  • Mac: 6,99 miljarder (-5 %)
  • iPad: 4,66 miljarder (+17 %)
  • Wearables, Home and Accessories (saker som Watch och Airpods): 6,52 miljarder (+54 %)
  • Services (Appstore och prenumerationstjänster): 12,51 miljarder (+18 %)

Så om man vill: det ”gamla” Apple fortsätter backa och det ”nya” Apple fortsätter växa. Och hit räknar jag även iPaden som fått nytt liv senaste åren. Kanske viktigast av allt: ”Services” är nu lika stort som segmenten Mac och iPad – tillsammans.

Omsättningen i Amerika och Asien växer

Omsättningen nedbruten per region blev:

  • Nord- och sydamerika: 23,3 miljarder (+7 %)
  • Europa: 15 miljarder (- 3 %)
  • Kina: 11,13 miljarder (-2 %)
  • Japan: 4,98 miljarder (-3 %)
  • Övriga Asien/Pacific: 3,66 miljarder (+ 7%)

Hemmamarknaden var alltså ljuset i tunneln till stor del, men också tillväxtregioner. Visst, sannolikt från låga nivåer generellt, men ändå viktigt. 

iPhone bäst säljande modellen och Services växer tvåsiffrigt i alla regioner

  • iPhone 11 är Apples bäst säljande mobil
  • Services växte dubbelsiffrigt i alla geografiska regioner, omsättningsrekord för ”många av tjänsterna”
  • Apple Pay-transaktionerna mer än fördubblades på årsbasis (som vanligt inget faktiska siffror för att backa upp det uttalandet)

Woah! Det här är stort. ”Senare i år kommer Apple Card-användare kunna betala för iPhones räntefritt över 24 månader”. Det här är alltså utöver det inbytes-avbetalningsprogram som lanserades tidigare i år. Apple är alltså ännu ett steg närmare en prenumerationstjänst för iPhone fullt ut. iPhonen kan alltså framöver återfinnas i två kategorier: som hårdvara OCH mjukvara.

Ha! Där kom det. Ingen Apple-kvartalsrapport utan att Tim Cook jämför något i Apples verksamhet med ett Fortune-företag: Services är på egen hand stort som ett Fortune 70-företag och Wearables större än två tredjedelar av alla Fortune 500-företag.

Fler aktiva iPhone och Macar än någonsin tidigare

  • Antalet aktiva iPhones slog nya rekord på i geografiska regioner
  • App Store, Apple Music, Apple Care och ”ett gäng andra tjänster” slog nya rekord
  • Hälften av alla iPads såldes till förstagångsköpare
  • Trots att Mac-omsättningen minskade så satte segmentet nya rekord i USA och i Indien. Antalet aktiva Macar slog nytt rekord.
  • Apple har nu över 450 miljoner aktiva prenumerationer. Det är 30 milljoner fler än förra kvartalet och 120 miljoner fler än för ett år sedan. Med andra ord lär Apple ha över en halv miljard aktiva prenumerationer under Q1 nästa år.
  • De fysiska butikerna slog rekord i alla regioner

Woah! En rätt stor grej som nämns lite by the way. Apple-hårdvara kommer användas för att genomföra den amerikanska folkräkningen 2020.

Wearables ökar snabbare än tidigare kvartal

Wearables ökade i snabbare takt än föregående kvartal och ”alltid-på-skärmen på Watch 5 är en game changer” enligt Cook. Hade varit intressant att veta om han menar det bildligt eller om det faktiskt finns data som bekräftar att det varit en viktig anledning till de ökade köpen. (Bra funktion, men tror inte det.)

Genomsnittsintäkterna per användare för tjänster ökar ”i många regioner” (vilket syns på vinstsiffrorna).

Runt 75 % av alla som köper Watch är förstagångsköpare.

Under konferenssamtalet ger Cook delvis en annan bild av försäljningen i Kina. Nedgången på 2 % verkar bero på valutaförändring. I absoluta tal verkar det handla om oförändrade intäkter (fortfarande inte upp dock). Wearables går ”väldigt starkt” i Kina.

Apples aktiekurs 30 oktober 2019

Apple Card-användare kan köpa iPhone på avbetalning utan ränta

går lämnade Apple sin kvartalsrapport för Q3 (och årsrapporten för 2018/2019). Nytt Q3-rekordkvartal med samma trender som vi har sett tidigare (iPhonen fortsätter minska, nästan alla andra segment fortsätter upp rejält). Men i det efterföljande konferenssamtalet släppte Tim Cook den största nyheten. Jag skrev om den redan i min sammanställning av kvartalsrapporten (se länk i kommentar), men den är värd att även lyfta separat: Apple kommer snart göra det möjligt för Apple Card-innehavare att köpa sin iPhone på räntefri avbetalning över 24 månader.

Visst, avbetalning av Apple-produkter i sig är ingen nyhet. Har gått att göra länge, både från Apple och andra återförsäljare. Men att Apple nu tar steget till att erbjuda det här specifikt för iPhonen är ändå stort.

Tidigare i år släppte Apple möjligheten att kunna köpa sin iPhone på avbetalning i samband med företagets inbytesprogram. Här pratar vi om nästa steg där programmet inte är kopplat till att du har en tidigare iPhone (okej, du lär sannolikt ha det om du har ett Apple Card, men hej).

Den främsta drivkraften här är förstås att Apple vill ge lite hjärt-lugnräddning åt den ständigt krympande iPhone-försäljningen. Samma utveckling på mobilmarknaden i stort: vi behåller våra mobiler allt längre. Här är ett sätt att försöka sänka tröskeln för att köpa en ny.

Men vad de båda avbetalningstjänsterna i förlängningen betyder är att Apple kommer allt närmare att släppa ännu en prenumerationstjänst: iPhone as a service. Lite grann som iTunes vs. Apple Music: välj om du vill ladda ner och äga musiken eller betala en avgift för att löpande få tillgång till innehållet.

Med andra ord kan vi tänka att iPhonen framöver kommer kunna finnas i två kolumner i Apples finansiella rapporter: både som hårdvara och som tjänst.

Apple will soon let you tack an iPhone onto your monthly Apple Card bill

In Apple’s Q4 earnings call, CEO Tim Cook announced that, later this year, you’ll be able to buy an iPhone on an Apple Card, pay for it over 24 months with zero interest, and manage payments in the Wallet app.

Facebooks kvartalsrapport Q3 2019: bättre omsättning och vinst än förväntat

Kvartalsrapporter från Apple OCH Facebook. Samma dag. Håhåjaja. Facebook först ut. Tredje kvartalet slutade över förväntan både vad gäller omsättning och vinst.

Omsättningen slutade på 17,7 miljarder dollar. Upp från 13,7 miljarder – eller 29 % bättre än för ett år sedan. Som vanligt stod annonseringen för i praktiken allt: 98,4 %. Payments and other fees landade på 269 miljoner – uppfrån 188 miljoner, eller 43 %. Det senare ökar alltså rejält även om det fortfarande knappt är en ens en svag blipp på radarskärmen. Men det gör att annonseringen inte dominerar lite mindre. Från 98,6 % till 98,4 %… Men hej! Rätt håll.

Vinsten slutade på 6,1 miljarder dollar. Upp från 5,1 miljarder, eller 19 %. Rejäl vinst, men likt många andra rapporterande bolag det här kvartalet ökar vinsten långsammare än omsättningen.

Vad gäller användare så blev utfallet efter kvartalet:

  • Aktiva månadsanvändare (MAU): 2,45 miljarder (+8 %)
  • Aktiva dagliga användare (DAU): 1,62 miljarder (+9 %)

Facebooks aktiekurs 30 oktober 2019

2,8 miljarder människor använder minst en av Facebooks tjänster varje månad

Användarmässigt är det lite samma utveckling som vi ser hos andra plattformar: de som använder tjänsterna använder dem mer och oftare. Det behöver inte betyda att det går stick i stäv med vad Svenskarna och internet kom fram till: DAU betyder att man är inne på någon av Facebooks plattformar minst en gång varje dag. Kan fortfarande betyda att det faktiska användandet av Facebooks funktioner sjunker. Att man gör färre saker och är inne färre gånger per dag – det vet vi inget om, åt endera håll.

Enligt Facebooks bedömningar är det nu 2,2 miljarder människor som i snitt använder Facebook, Instagram, WhatsApp eller Messenger. 2,8 miljarder använder minst en av dessa varje månad.

Som vanligt är det mobilen som står för i praktiken alla intäkter. Av de 98,4 % omsättningen som kommer från annonser så står mobilannonseringen för 94 %. Dessutom upp från 92 % för ett år sedan.

Facebook omsättning Q3 2019

De amerikanska månadsanvändarna ökar betydligt mer än tidigare kvartal

Gällande månadsanvändarna så är det USA och Kanada ett litet utropstecken. 247 miljoner betyder ett hopp på tre miljoner. Lika mycket som de tre föregående kvartalen sammantaget. Vi kan väl nästan utgå från att Instagram är att tacka här, följt av WhatsApp. Annars är det som vanligt: Facebook växer mest utanför Nordamerika och Europa.

Däremot planar Asien ut rätt ordentligt, ”bara” 10 miljoner nya månadsanvändare är en halvering jämfört med förra kvartalet. ”Resten av världen” (alltså mycket tillväxtmarknader) ökar därmed med dubbelt så många användare som Asien. Det är dessutom den största kvartalstillväxten för de regionerna sedan åtminstone Q3 2017. Viktigt för Facebook.

Facebooks månadsanvändare Q3 2019

De dagliga användarna i USA och Resten av världen ökar markant mer än tidigare

Tittar vi på de dagliga användarna så börjar jag misstänka att Facebook har bestämt sig vad förhållandet mellan månadsanvändare och dagliga användare ska vara och sedan riggar siffrorna efter det. Det är EXAKT samma förhållande alla kvartal sedan åtminstone Q3 2017.

Även här ökar Nordamerika Q3 mer än vanligt. Lika mycket som de sex senaste kvartalen sammantaget. Även här går ”Resten av världen” (tillväxtmarknaderna mest) om Asien. Även här nästan dubbelt upp för resten av världen. Även här är det det den största kvartalsökningen för resten av världen-segmentet sedan åtminstone Q3 2017.

Facebooks dagliga användare Q3 2019

Nästan alla regioner slår omsättningsrekord

Tittar vi på den totala omsättningen per region så ökar den överallt på kvartalsbasis. Alla regioner slår också all-time-rekord, UTOM Europa (även om det är hårfint).

Facebooks intäkter per region

Användarna på tillväxtmarknaderna drar in allt mer pengar

Sen har vi annonsintäkterna. De är ju i praktiken volymmässigt samma sak som den totala omsättningen, men här finns en skillnad. Även här ökar alla regioner på kvartalsbasis. Asien och Resten av världen slår också all-time-rekord, men inte Europa OCH Nordamerika. Dessa två står fortfarande för över 70 % av de totala annonsintäkterna, men att intäkterna härifrån andelsmässigt minskar är också en rätt viktigt tendens för Facebook. Att tillväxtmarknaderna står för allt högre del av intäkterna.

Facebooks genomsnittliga intäkter per användare Q3 2019

Googles kvartalsrapport Q3 2019: bättre omsättning än väntat, men sämre vinst

Omsättningen landade på 40,5 miljarder dollar, 20 % bättre än motsvarande kvartal 2018. Vinsten slutade på 7,1 miljarder dollar – två miljarder sämre än för ett år sedan. Det är… en del.

Omsättningen fördelat på rapporteringsområdena:

  • Annonsering: 34 miljarder
  • Övriga intäkter (prenumerationstjänster, hårdvaruförsäljning, molntjänster): 6,4 miljarder
  • ”Other bets” (de lite halvvilda experimenten): 155 miljoner

Annonseringen fortsätter alltså (förstås) vara Googles viktigaste gren (även om det inte är lika hysteriskt som hos Facebook, där annonseringen i praktiken står för 100 % av omsättningen). Totalt landade annonseringen på 83 % av de totala intäkterna. Men det är faktiskt en förbättring jämfört med för ett år sedan, när siffran var 86 %.

Andelsmässigt har den stora tillväxten skett i Övrigt-segmentet, som nu står för runt 16 % av totalen. Ett hopp med nästan 3 % och rätt viktigt på sikt för Google. Vi kan gissa att molntjänsterna stod för lejonparten av ökningen.

Annonseringen på Googles egna plattformar blir allt viktigare

Bryter vi ner annonseringen så får vi följande:

  • Googles egna plattformar: 28,6 miljarder
  • Googles annonseringsnätverk: 5,3 miljarder

Majoriteten av intäkterna kommer alltså från Googles annonsering på ställen som söken, Maps och Youtube. Och de ökar. 2018 stod de egna kanalerna för 83 % av annonsintäkterna, i år är det 84,5 %. Ingen slump att det sker samtidigt som Google allt mer slutar skicka iväg trafik till sajtägare och istället behåller kunderna hos sig själv. Och dessutom bygger hela sökfunktionen (plus förstås Maps och Youtube) till att driva användare till allt genomföra allt fler sökningar. Och därmed titta på allt fler annonser.

Googles kostnader för annonseringsintäkterna sjunker

Kopplat till det här finns däremot Googles jobbigaste kostnad: trafikanskaffningskostnaderna (TAC). Det är de pengar betalar andra för att driva trafik just till de egna plattformarna. Om man så vill: de pengar som Google betalar för sina annonsintäkter. Den förmodligen enskilt största posten här lär vara de galet stora beloppen som Google betalar Apple för att få fortsätta vara förvald sökmotor i iOS.

TAC totalt ökade från 6,6 miljarder dollar till totalt 7,5 miljarder 2019. Det innebär att TAC står för 22 % av de totala annonsintäkterna – eller om man så vill: varje annonsdollar som Google drar in kostar företaget 22 cent.

Men de lite goda nyheterna är att kostnaden är ner 1 % jämfört med 2018. Annonsintäkterna har alltså ökat mer än TAC. Säkerligen också det för att Google allt mer håller kvar användaren och ser till att varje användare söker mer (Googles sök bygger ju allt mer på diverse ”ska du inte göra en sökning till”-funktionalitet).

Antalet betalda klick ökar i långsammare takt

Tittar vi mer detaljerat på annonserna så får vi veta att betalda klick i Googles egna plattformar har ökat med 18 % jämfört med för ett år sedan, medan CPC har sjunkit med 2 %. Jämför vi däremot med Q2 i år så har de betalda klicken ökat med bara 1 %, men CPC har ökat med 3 %.

För att haka på mina tankar tidigare så har annonsvisningarna i Googles egna plattformar ökat med 12 % på årsbasis. Det är däremot oförändrat jämfört med Q2, vilket säkerligen är en missräkning för Google.

Other bets fortsätter öka förlusterna

Other bets (saker som Waymo med sina självkörande bilar och Googles fibersatsning) fortsätter däremot dras med rätt hysteriska förluster (ja, inte jämfört med Googles omsättning, men sett i relation till mer jordnära saker). Omsättningen landade alltså på 155 miljoner, men förlusten blev nästan 1 miljard (941 miljoner). Inte bara det: förlusten ökade med över 200 miljoner jämfört med motsvarande kvartal 2018).

Googles aktiekurs 28 oktober 2019

Googles intäkter från annat än annonsering ökar allt mer

En artikel som djupar i en sak som jag kort berörde när jag gick igenom Googles (Alphabets) kvartalsrapport häromdagen. Ökningen för ”Övrigt”-segmentet som del av Googles totala intäkter.

Under Övrigt hittar vid det mesta som inte är annonseringsintäkter. Kan vara saker som intäkter från diverse licens- och prenumerationsintäkter och hårdvaruförsäljning. Det segmentet ökade från 4,6 till 6,4 miljarder i omsättning på årsbasis. Och andelsmässigt innebär det ett hopp från ca 13 % till ca 16 %. Ett rätt stort hopp. 

Med tanke på att betal-Youtube inte har vält internet så här långt och att Pixel-försäljningen i princip gjort något avtryck alls på mobilmarknaden så gissar jag att det här handlar om att det är två områden som ligger bakom: smarthögtalarförsäljningen och molntjänsterna. Och med tanke på att Google subventionerar sina högtalare friskt så gissar jag att uppgången här, definitivt sett till vinst, nästan helt ligger i molntjänsterna. Googles konkurrent till exempelvis Amazons AWS, alltså. 

En stor förändring jämfört med året innan är att det sista intäktssegmentet Other bets (där vi hittar de lite mer galna testinvesteringarna, som Waymo med deras självkörande bilar) fortsätter öka förlusterna. Other bets gick med nästan 1 miljard dollar i förlust bara Q3, 200 miljoner dollar sämre än motsvarande kvartal 2018.

Men det är inte förklaringen till att Googles kvartalsrapport visade sämre vinst än tidigare och därmed gjorde marknaden besviken. Visst. 200 miljoner är inte ingenting. Men till och med ett sånt förlusthopp lär marknaden redan ha prisat in. Other bets har aldrig gått med vinst och ingen förväntar sig det heller. Resten av verksamheten har täckt upp. Och här såg det lite mörkare ut.

Inte så att Google (som i praktiken är den enda del av Alphabet som går med vinst) går DÅLIGT. Under kvartalet blev vinsten för hela koncernen 10,9 miljarder dollar. Vilket är… en del. Dessutom 14 % bättre än för ett år sedan. Men under samma period ökade omsättningen med 19 %. Mycket av den förklaringen hittar vi i minskade marginaler för annonseringen. Den riktiga kassakon.

Att annonsintäkterna trots det gick upp berodde mycket på att mer av dessa kom från Googles egna plattformar, istället för via annonseringsnätverket. Google har behövt betala allt mer för sina annonseringsintäkter. Man måste alltså betala allt mer för trafik. Majoriteten av annonsintäkterna kommer från Googles egna plattformar och i takt med att Google bygger om sin sök till att allt mer hålla oss kvar hos Google (alltså att Google levererar allt mindre trafik till andra) så har de också byggt sin sök till att driva allt fler sökningar per besök. Allt fler funktioner som uppmuntrar användare att direkt göra en ny sökning. Det gör att kostnaderna för att driva in varje annonsvisning sjunker.

Men på sikt är det därför som det trots allt är så viktigt att Övrigt-intäkterna blir en större del. Gör Google mindre beroende av annonsintäkterna. Framförallt just molntjänsterna som är sedelpressar hos andra, som Microsoft och Amazon. För Amazon har AWS länge i praktiken det enda som genererat överskott för företaget, medan framförallt e-handeln först senaste 1-2 åren faktiskt visat gröna siffror (och då bara i USA, resten av världen går fortfarande med förlust här).

Google is slowly figuring out how to make money outside of advertising

Google’s sales of cloud services, Pixel phones, and Nest smart-home gadgets are starting to make a difference to Alphabet’s bottom line.

Spotifys kvartalsrapport Q3 2019: fler användare än väntat och Spotify går med vinst

Nya totalsumman klockar in på 248 miljoner användare, upp 30 % jämfört med för ett år sedan och 7 % fler än förra kvartalet. 113 miljoner är nu betalanvändare (+31 % respektive 5 %) medan annonsanvändarna är 141 miljoner (+29 % respektive 9 %).

Så med andra ord: på ett års sikt så ökar alltså de betalande användarna snabbare än totalen och annonsanvändarna. Däremot är ökningstakten för nya annonsanvändare nästan dubbelt så hög som för betalande användare om vi tittar på förra kvartalet. Spotify har alltså lyckas locka in många nya som det nu gäller att de kan slussa vidare till betalabonnemang.

Det här syns också på omsättningen. Totala omsättningen blev 1,73 miljarder euro, upp 28 % jämfört med 2018. Betalomsättningen stod för 1,56 miljarder av totalen och ökade med 29 %. Annonsanvändarna står alltså bara för ca 10 % av den totala omsättningen (och ökade bara med 20 % på årsbasis). Genomsnittsintäkterna per användare minskade däremot med 1-3 % (beroende på hur man räknar).

Spotify går alltså mot strömmen här: många liknande tjänster, som sociala medier, ser en rejäl utplaning av användartillväxten men de tjänar mer och mer pengar per användare. Spotify växer fortfarande rätt mycket, bland annat på gratisanvändare, vilket gör att intäkterna kanske inte hänger med. Men som sagt: det är en balansgång. Att ha positivt kassaflöde när användartillväxten börjar sjunka i takt med konkurrens och mognad.

Trots det lyckades alltså Spotify gå med vinst på 54 miljoner euro. Företaget har kommit allt närmare den här punkten senaste kvartalen (-6 respektive -3 miljoner) men nu gör man alltså ett rätt ordentligt vinsthopp.

Spotify hits 113m subscribers, up 5m in three months – Music Business Worldwide

Company reveals subscriber and user growth for Q3 in latest financial update…

Podcasts allt viktigare för Spotify

Fler detaljer ur gårdagens kvartalsrapport från Spotify. Mer specifikt om hur det går för podcastsatsningen.

Tydligen lyssnar 14 % av de aktiva månadsanvändarna på podcasts. ”Bara” 14 %, konstaterar artikeln. Men jag måste säga att det är en rätt bra siffra med tanke på hur ny tjänsten är.

Dessutom har tiden som användare lägger på att lyssna på podcats ökat med 39 % sedan förra kvartalet. Plus att podcasts i sig ”ökar engagemanget totalt sett och märkbart ökar konverteringen av annonslyssnare till betalabonnemang”.

Uppticket av annonsanvändare sedan förra kvartalet skulle alltså till rätt stor del kunna bero på just podcasts. Däremot ökade andelen betalande användare i en lägre takt – vilket gjorde att Spotify också tjänade mindre pengar per användare. Å andra sidan gick Spotify överraskande med vinst under kvartalet (andra vinstkvartalet någonsin). Så man kan tänka sig att poddar kan bidra även här – i och med att poddar inte har samma royaltykostnad. Varje poddströmning lär alltså dra in mer pengar totalt sett för företaget än varje musikströmning.

Spotify is still the king of music streaming-for now

By embracing free trials, Spotify has managed to rapidly grow its audience.

Pinterests kvartalsrapport Q3 2019: förlusterna skenar

Igår var det Pinterests tur att bekänna kvartalsfärgerna för Q3. Och det blev precis som förra gången. Fast tvärtom. Pinterest gjorde en Twitter med en aktiekurskolllaps på 20 % i efterhandeln. Typ ouch.

De gjorde även en Twitter på ett annat sätt: omsättningen jämfört med förra kvartalet ökade med respektabla 47 % till 280 miljoner dollar, men förlusten ökade med. Från 19 miljoner Q2 till 125 miljoner Q3. Eller en förlustökning med whoppande 561 %.

Det i sig kanske inte hade varit ett jätteproblem tidigare. Säg till och med i våras. Men i dessa post-We(Work)-tider med allmänt kyligare ekonomiskt klimat gör att marknaden är extra känslig just för skenande förluster – även hos startups och unga börsbolag.

Med det sagt var rapporten i sig inte alltför pjåkig. Omsättningen fortsatte upp både i USA (+39 %) och i resten av världen (+212 %). Visserligen är fördelningen 251 miljoner mot 28 miljoner, men det är ändå viktigt att det fortsätter växa i övriga länder.

Samma mönster för månadsanvändarna: +8 % i USA och +38 % i resten av världen – till en ny totalsumma om 322 miljoner. (Vilket gör att Pinterest nästa kvartal eller kanske redan har blivit större än Twitter – vi kommer inte veta det med säkerhet eftersom Twitter har slutat rapportera just månadsanvändare.)

Dessutom ökade intäkterna per användare snabbare än den faktiska användartillväxten, vilket också är viktigt.

Så även om förlustsiffran var en kalldusch och helårsprognosen sänktes så känns det lite som en hysterisk överreaktion kursmässigt.

No Title

No Description

Uber startar ny avdelning för finansiella tjänster: Uber Money

Uber tar nästa steg mot superapp och finansiella tjänster fullt ut. Företaget har nu dragit igång en ny avdelning inom företaget: Uber Money.

Uber Money är tänkt att hantera allt som har med, tja, pengar att göra. Kreditkort, digitala plånböcker och ”produkter som används av förare för att få betalt i tid”.

Det kommer bland annat göra att pengar betalas ut snabbare till förare (och Uber Eats-bud) och att dessa bättre kan hålla koll på att pengarna har kommit in. Men också att förare i USA (och andra länder ”snart”) kan skaffa sig ett avgiftsfritt betalkort. Bland perkarna finns tre procent cashback på tre till sex procent vid bensinköp med kortet, baserat på vilken Uber-level föraren befinner sig på.

Uber återlanserar även sitt konsumentkreditkort som bland annat ger fem procent tillbaka på varje köp som görs hos Uber (Uber, Uber Eats, Jump). Nu får man inte tillbaka reda pengar, som i förarvarianten, utan ”pengar” i Ubers egen valuta Cash. Kort sagt: poäng man kan spendera på nya Uber-köp.

Som sagt ett sätt att få fler att använda appen och Ubers tjänster mer. Och steget från ett Uber-poängkort till ett Uber-kreditkort som funkar även för annat, som Apples motsvarighet (och typ alla kreditkort) är inte jättelångt.

https://www.theverge.com/2019/10/28/20936727/uber-money-fintech-debit-credit-cards-finance-digital-wallets

Bytedance kommer absolut inte noteras på Hong Kong-börsen Q1 2020

Kommer TikTok-ägaren Bytedance att börsnoteras på Hong Kong-börsen Q1 2019. ”Det ser ut som det”, konstaterade Financial Times. ”Absolut inte”, säger Bytedance själva i en kommentar idag.

Och det är ett intressant uttalande från Bytedance: ”There is absolutely zero truth to the rumors that we plan to list in Hong Kong in Q1”. Det är nästan regel att den här typen av spekulationer möts av uttalanden i stil med att ”vi uttalar oss inte om rykten”, men här kommer Bytedance med inte bara ett väldigt definitivt besked utan även ett väldigt detaljerat sådant. Ett som är noga att inkludera både Hong Kong och Q1. Med andra ord så kan Q1 ELLER Hong Kong-notering fortfarande finnas i korten.

Det mesta har talat för att Bytedance siktar på USA-notering likt majoriteten av alla kinesiska företag senaste åren. Företaget har även anlitat amerikanska företag för att hjälpa dem med detta. Men relationen mellan Kina och USA är ju just nu lite… sådär (även specifikt för TikTok senaste tiden, där amerikanska politiker har varit oroliga för hur det kinesiska företaget hantarar amerikanska barns data). Så det är inte orimligt att Bytedance dubbelkör ett Hong Kong-spår för att vara på säkra sidan. Det har börjat talas om att kinesiska företag inte ska tillåtas börsnoteras – eller vara noterade för befintliga bolag – i USA. Åtminstone inte vissa kategorier av bolag.

Det har också gjort att Hong Kong blir allt hetare för kinesiska (tech)bolag. Det finns redan etablerade tungviktare där. Tencent och Meituan är redan noterade där och i somras övervägde Alibaba att sekundärnotera sig där. Det förstås ironiskt nog som hela Hong Kong just nu nästan bokstavligen talat brinner.

Så jag tror att Q1 i USA fortfarande är plan A för Bytedance, men Hong Kong är nog i allra högsta grad i spel – även om bolaget inte öppet erkänner det.

ByteDance denies it will go public in Hong Kong next quarter | TechCrunch

ByteDance has responded to a report in the Financial Times that said the Chinese internet startup plans to go public in Hong Kong as early as the first

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *