Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster
- Del 3: IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetskonomin, Ekonomi och finans, Övrigt
Ur arkivet
Uppgifterna om att Apple kan planera en kombinationsprenumeration på Apple Music, TV+ och News+ gjorde den här artikeln aktuell igen.
Kommer Apples tjänster omsätta mer än iPhone om bara några år?
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook lanserar Facebook Pay
Och där börjar Facebook rulla ut ännu ett steg för att sluta hela shoppingekosystemet: nu lanseras den digitala plånboken Facebook Pay.
Funkar som de flesta digitala plånböcker: koppla kort till Facebook Pay och använd sedan funktionen för att betala i Facebook och Messenger (kommer automatiskt att fungera i Instagram och WhatsApp ”när funktionen kommer där” - så det är alltså mest ett ”när”).
Facebook har lösningar för att skicka pengar i bland annat WhatsApp, men Pay är tänkt att bli en mer heltäckande betallösning - både för att skicka pengar till vänner och betala. Funktionen lanseras först i USA och i ett ”litet urval av länder”, så det är sannolikt inget som kommer dyka upp här inom en väldigt nära framtid. Men att Facebook Pay alltså är till för Facebook och Messenger (plus lanseringen i USA) och INTE just nu i WhatsApp visar att den här lösningen vänder sig mot en delvis annan målgrupp än betallösningen i WhatsApp: den mer utvecklade delen av världens länder. Inte tillväxtekonomierna, alltså.
Pay kommer vara frikopplad från Calibra, den digitala plånboken kopplad till Facebooks kommande (?) kryptovaluta Libra. Som jag har skrivit tidigare gällande Libra så är det snarast Calibra och Libra som är det som kommer bli viktigast för Facebook. Nu kommer alltså även den här. Bortsett från att jag misstänker att det på siktig kommer bli aktuellt med integrationer mellan Pay och Calibra när/om Libra släpps (på samma sätt som tänket kring chattinfrastrukturplattformen - du behöver inte fundera på vilken betalplattform din mottagare har, Facebook ser till att pengarna kommer fram) så visar det här än mer att Facebook långt ifrån står och faller med Libra.
Tittar man på skärmdumparna så ser man dessutom att konkurrerande PayPal dyker upp, vilket garanterat inte är en slump. Facebook vill visa att du inte måste koppla ett betalkort till Facebook Pay utan även andra digitala plånböcker funkar fint. (Facebook vill säkert också visa att det inte, utåt, finns dåliga vibbar mellan de båda företagen efter det att PayPal hoppat av just Facebooks Libra-satsning). Vilket i teorin (om om alla inblandade är sugna på det) skulle kunna betyda att man skulle kunna koppla också Google Pay och Apple Pay till Facebook Pay.
Många Pay blir det…
Om Facebook dessutom gör som de brukar göra när de släpper nya funktioner - kasta en massa pengar efter den för att få fart på användningen - så har Facebook Pay potential att bli en rätt välanvänd historia. Kanske så pass att Facebook väljer att subventionera köp som görs med Facebook Pay. Eller göra en Apple och erbjuda cashback vid alla Facebook Pay-köp.
Nästa steg: Facebook Card.
Facebook Pay lets you buy goods and send money inside Facebook's apps
Libra isn't Facebook's only big leap into the payment world. The social media giant has unveiled Facebook Pay, its bid at simplifying both purchases and money transfers. Once you've set a payment method, it's theoretically quick and easy to buy tickets, shop on Marketplace, contribute to fundraisers or cover your share of last night's pizza.
Instagrams test att dölja antalet gillanden rullas ut globalt
Ibland går det fort. Det har bara gått några dagar sedan Facebook meddelade att de kommer att rulla ut sitt test med att dölja antalet gillande (för alla utom postaren) tilll USA. Nu slås testet på i hela världen. Så kort sagt kan alla instagrammare nu drabbas av det här.
Det har pratats om att influencers bland annat i testlandet Australien har reagerat negativt, men nu bekräftar Facebook dessutom det jag misstänkte: ungefär alla andra gillar det. Alltså dem som Facebook verkligen bryr sig om i det här läget - den stora massan användare. Facebook konstaterar åtminstone att ”feedbacken har varit positiv”, men eftersom uppskalningen nu gått så fort så kan vi alltså anta att det positiva utfallet var brett. Och resulterade sannolikt i ökat användande och enagemang. I vilket fall så påverkades inte den totala användningen negativt.
Facebook verkar åtminstone ha tagit åt sig av innehållsskaparnas kommentarer så företaget ”tänker aktivt på sätt för innehållsskapare att skapa värde åt sina partners”.
Det Facebook kort och gott säger är: ”Gilla läget. Det här kommer bli permanent, vi vet bara inte när. Dags att uppdatera sättet du jobbar med Instagram och hur du mäter och redovisar framgång.”
Instagram's test to hide like counts expands to the US and across the globe
Instagram, which has been running a test to hide like counts on posts in seven different countries, announced today that it is expanding the test globally.
Facebook lanserar TikTok-klonen Reels
Och ibland går det VÄLDIGT fort. Tidigare idag skrev jag om att kodreferenser har visat på att Instagram håller på att ta fram en TikTok-klon som skulle kunna heta Scenes. Nu har den släppts - i Brasilien.
Reels, eller Cenas som funktionen heter i Brasilien, gör det som kodgrävandet visade på: det går att klippa ihop flera videos till en och sedan lägga på exempelvis musik. Det går också att remixa någon annnas skapelse. Resultatet kan vara upp till 15 sekunder långt och kan sedan delas som en story.
Till skillnad från exempelvis Lasso så handlar det här inte om en separat app: det är en del av Instagram, intimt kopplad till befintliga, populära funktioner. (Vilket känns både rätt och väntat. Facebooks försök att få folk att ladda ner installera appar som inte är en av de fyra stora har gått... sådär.)
Eftersom det är en testfunktion så har vi ingen aning om när, eller ens om, funktionen kommer till oss. Men eftersom att det alltså är en ny funktion i Instagam så kan vi nog utgå från att chansen är god att den kommer hit. Först och främst att se hur den tas emot i Brasilien. Inte minst av TikTok-publiken.
https://techcrunch.com/2019/11/12/instagram-reels/?1
Facebook testar Popular Posts - ett Instagram-flöde inuti Facebook
Ännu ett test från Facebook - och en potentiellt rätt stor förändring: ett Instagramflöde. Inuti Facebook.
Funktionen Popular photos handlar dock inte om att det egna Insta-flödet flyttar in i moderappen. Istället är det just populär bilder som visas. Algoritmiskt utvalda bland de bilder som vänner och kontakter har postat - i en ändlös scroll-uppställning. Det är alltså ett flöde som är fokuserat på bilder, inte länkar och text som fortfarande är huvuddelen i Facebooks nyhetsflöde.
Testet har redan hunnit avslutas och Facebook ska nu "skruva lite på produkten" innan det blir dags för nya tester. Men att man överhuvudtaget säger att de planerar nya tester redan nu säger att det lilla försöket åtminstone gav mersmak.
Det är också en naturlig del del av den allmänna trenden (mer bild och video) samt Facebooks initiativ att knyta de fyra huvudtjänsterna närmare varandra även funktionsmässigt. Men så är det här också ännu ett tecken på en betydligt större förändring.
Nämligen att: Facebook håller på att bygga ihop sina tjänster helt och hållet. Och då menar jag inte bara tekniskt, utan som jag skrev om förra veckan även varumärkesmässigt.
Med andra ord: att Instagram och WhatsApp så sakteliga börjar fasas ut. Vi har redan sett hur allt mer blir "Facebook". Tidigare i veckan lanserades Facebook Pay - som kommer heta så oavsett i vilken av Facebooks plattformar man använder den. Ja, eller den kommer initialt bara till Facebook och Messenger, men kommer även fungera i Insta och WhatsApp när den släpps.
Med andra ord: Popular photos skulle väldigt sannolikt kunna heta Facebook photos. Eller snarare att "Instagram" blir en av funktionerna i Facebook. Med andra ord att du får välja vilket flöde du vill använda.
Se även den text jag skrev förra veckan om den här utvecklingen:
Facebook quietly built "Popular Photos", an in-app Instagram | TechCrunch
Facebook is copying Instagram while simultaneously invading its acquisition with branding and links back to the mothership. TechCrunch has spotted
Facebook släpper testapparna Aux och Bump
Kan Google (och en massa andra företag) så kan Facebook. Ha en experimentverkstad, alltså. Nu har företagets egen labsavdelning NPE Team släppt sina första alster. Det handlar om två appar som (förstås höll jag på att säga) vänder sig till de yngre användarna.
Aux: kurerade spellistor möter spelifiering möter Watch Party. Varje dag klockan 21 får de som loggar in välja vilken låt DJ:n ska spela. Det gäller att snabbt som annan välja den låt man vill ha och den låt som får flest "applåder" vinner när festen avslutas. Vänder sig till studenter på, vad det verkar, grundskolenivå.
Bump: ännu en chattapp. Däremot en app som är tänkt på att bygga på relationer sprungna ur konversationer, inte utseenden. Collegestudenter ska kunna ställa frågor alla Reddit eller Quora och få svar av andra. Skillnaden är att det är väldigt mycket realtid: de som vill svara i en tråd har 30 sekunder på sig (och man får bara chatta med en person i taget). När chatten har avslutats får man frågan om man vill ha kvar kontakten med personen man har chattat med.
Facebook's first experimental apps from its 'NPE Team' division focus on students, chat & music | TechCrunch
This July, Facebook announced a new division called NPE Team which would build experimental consumer-facing apps, allowing the company to try out new
Facebook rullar ut inställning för att anpassa huvudnavigeringen
Jag trodde det här redan var utrullat till alla, men det är tydligen mitt i (de flesta iOS-ägare verkar ha fått det, så det är väl därför jag trodde det var ute ännu bredare). De kommande veckorna kommer alla få tillgång till Facebooks nya inställingsalternativ för menyraden. Kort sagt välja vilka ikoner man vill ha där nere (lite frihet, åtminstone).
Den här funktionen fjuvstartade redan i Instagrams nya Threads-app. Alltså Facebooks senaste försök att tilltala de yngre (Snapchat)-chattarna. I menyraden kan man välja att lägga till åtta genvägar som gör att man snabbt kan starta chattar med dessa. Standardikonen för kameran är en av dessa. Det mest intressanta är att är den kan flyttas sist (och därmed inte synas om man inte sveper åt sidan).
Det här lär vi se betydligt oftare framöver: när ”personlisering” inte bara betyder innehåll utan även funktioner. Där digitala tjänster inte består av statiska hierarkier av innehåll utan blir allt mer flytande vad gäller användargränssnitt - med allt större möjlighet för användare och kunder att skräddarsy HELA upplevelsen.
https://techcrunch.com/2019/11/11/facebook-shortcut-bar-settings/
Facebook lägger till fler donationsfunktioner
Mer donationsfunktioner i Instagram och Facebook:
- Ideella organisationer kommer få möjlighet att lägga in en donationsknapp i sin Instagram-profil
- Donationsdekalen kommer även till Facebook Stories
Facebook will let nonprofits include a donate button on their Instagram profiles
Facebook is launching new product features to increase how much people donate on the platform. Nonprofit businesses can include a donate button on their profile, and Facebook users can include a donate sticker in their Story.
TikTok
TikTok lägger till stöd för shoppinglänkar
Nästa sociala plattform att erbjuda sina användare möjlighet att länka till shopping: TikTok. Nu börjar kortvideoplattformen erbjuda vissa användare att lägga till länk till en e-handelssajt ("eller någon annan destination") och lägga in motsvarande slags länk i videos. Lite Lex Instagram, alltså.
Ett rätt givet drag, alltså. Inte minst för TikTok som egentligen hela året har tagit allt fler små steg mot fullständig shoppingfunktionalitet. Det man gör nu är så de flesta börjar: ha plattformen som marknadsföringsfönster och länka ut till andra ställen där själva köpet sker. Vi kan anta att TikTok kommer följa andra även vad gäller hur det brukar fortsätta: man bygger in allt mer av köpresan i marknadsföringsplattformen.
TikTok har haft ett rätt galet funktionalitetsår 2019. De har fullständigt sprutat ur sig nya satsningar, som att steppa upp annonseringen och just shoppingen rejält. Tittar vi på ägarbolaget Bytedance i stort så har vi också fått saker som chattappar och gruppchattappar. Får nästan snabbrörliga jättar som Facebook och Google att framstå som betongkolosser.
Gäller att smida medan järnet är varmt. För Bytedance handlar det om att ha ett ekosystem ordentligt på plats när den värsta kortvideohysterin börjar lägga sig. Att se hur de lyckas.
TikTok tests social commerce | TechCrunch
TikTok is beginning to dabble in social commerce. The short-form video app said it has started to allow some users to add links to e-commerce sites (or
TikTok har laddats ner 1,5 miljarder gånger
Ännu en milstolpe för TikTok: kortvideoappen ska nu ha laddats ned totalt 1,5 miljarder gånger. Bara i år ska den ha laddats ned 614 miljoner gånger, vilket gör den till den tredje mest nedladdade icke-spelappen i år (efter WhatsApp och Messenger) Allt enligt undersökningsföretaget Sensor Tower.
Kort sagt rätt imponerande siffror för en så förhållandevis ung app. Som förstås dessutom främst tilltalar en ung målgrupp. Att Indien står för nästan hälften av nedladdningarna i år är därför inte jättekonstigt (ung och stor befolkning).
Sen kommer vi till Kina-siffrorna och som vanligt i appsamnanhang är det då det dyker upp frågetecknen. Enligt Sensor Tower står Kina bara för 7 % av nedladdningarna i år. Långt efter Indien alltså.
Visst, det är fortfarande 45 miljoner nedladdningar. Men dessa lär bara vara för iOS. Sensor Tower räknar inte med tredjepartsappbutiker, bara Appstore och Google Play. Och eftersom Google Play är blockat i Kina är det bara via dessa andra butiker man kan ladda ner. Vi kan därför anta att TikTok, eller snarare den kinesiska versionen Douyin, laddats ner friskt vid sidan om. Och kan därför ha långt fler totala nedladdningar (gäller förstås även andra, men säkert mer för inhemska appar).
TikTok Hits 1.5 Billion Downloads, India Leads the Chart: Sensor Tower
TikTok app has accumulated 614 million downloads - 6 percent more than it had last year, reported mobile intelligence firm Sensor Tower. TikTok app has reached 1.5 billion downloads worldwide on the App Store as well as Google Play and India leads the chart with 466.8 million or about 31 percent of all unique installs.
Övrigt sociala medier
Wikipediagrundaren Jimmy Wales lanserar det sociala nätverket WT:Social
Behöver världen ännu ett socialt nätverk? Ja, det verkar Jimmy Wales, Wikipedias medgrundare, tycka.
WT:Social slog tydligen upp portarna redan förra månaden och har så här långt lyckats skrapa ihop… 60 000 användare. Okej, de har uttalat valt att inte maxa på, men dn bit kvar till Facebook om vi säger så. Men hej, de kanske redan är större än Google+!
Det finns dock en parallell till Facebook, bortom den sociala bottenplattan, WT:Social siktar på att ha ”meningsfullt” innehåll. Alltså ett av 2019 års mesta social-ord. WT:Social baseras, förstås inte på annonser utan på donationer. Just nu en 32 000 människor lång väntelista, men det går att köpa sig före i kön genom att betala (127 kronor i månaden eller 949 kronor för ett helår).
Det blir förstås intressant att se hur det går för WT. Som nischspelare om inte annat. Framförallt är det intressant att finansieringsmodellen skiljer sig. Det går idag att hitta betalversioner för alla slags onlinetjänster - utom de (stora) sociala medierna. Och då menar jag inte att man kan köpa kringtjänster, utan att betala för en annonsfri miljö.
Om inte annat så kanske WT:Social blir ett skarpt test för att få något slags början till ett riktigt svar på vad vi skulle vara beredda att betala för våra sociala tjänster.
https://thenextweb.com/insider/2019/11/14/wikipedias-co-founder-takes-on-facebook-with-ad-free-social-network/
Sök/SEO
Google Maps får stöd för att läsa upp adresser på andra språk
En ny Google Maps-funktion som känns självklar när jag läser om den. Ja, eller även om jag inte har saknat den så inser jag att jag blir lite förvånad över att den INTE redan finns, så självklar är den: uppläst översättning inuti Google Maps. Slipp hålla fram telefonen eller försöka (och misslyckas med) att uttala en gatuadress på ett språk man inte har en susning om. Förstås även med snabbintegration mellan Maps och Translate om man vill prata mer.
Maps väljer automatiskt språk baserat på mobilens inställning - men också plats. Som vanligt med Google höll jag på att säga så vet Google bättre än du när du behöver översättning. Exemplet är att om du har engelska inställd så får du översättningsuppläsningsförslag om du är i Tokyo men inte i New York. Är du i en del av New York där de inte pratar engelska är du däremot rökt (ja, eller så får du fippla fram översättningsfunktionen själv antar jag).
https://techcrunch.com/2019/11/13/google-maps-adds-a-new-translation-feature-that-speaks-place-names-out-loud/
Google kan börja skammärka långsamma sajter
Googles krig mot långsamma sajter fortsätter. Efter att företaget allt mer intensivt försökt få sajtägare att förstå att fart är viktigt y’all så kan det ny vara dags för en skamdekal.
Google har börjat testa olika sätt att informera om sajter som vanligtvis laddar långsamt. Men även det omvända: snabbladdare. Det experimenterande som nu pågår handlar visserligen bara om hur dessa sidor hanteras av Chrome (som information medan sajter laddas in), men vi kan nog utgå från att det här är något som även kommer att börja märkas upp direkt i sökresultatet oavsett webbläsare.
Visst, Google lär väl dessutom överlag begrava de här sidorna när man söker - men alla som envisas med att söka på saker som resulterar i träffar från långsamma sajter kan behöva lite vänlig info på vägen.
Att Google så sent som förra veckan uppdaterade Search Console med just en hastighetsrapport är en halv bitchslap mot sajtägare som ännu inte fått igång kaffebryggaren.
(Och ja, bäst av allt är förstås att lägga sin sajt direkt hos Google eller använda någon av Googles andra tekniker för att bygga ”webb”. Med andra ord inte ens försöka göra något själv.)
Google Chrome to identify and label slow websites | TechCrunch
Is it the web page that's slow or is it your network connection? In the future, Google's Chrome web browser may have an answer for you. Google announced
Google testar att lägga till uttalsträning i sökresultatet
Ha. Lite kul grej. Google testar att lägga till språkundervisning i den allt större funktionspaletten som återfinns på sökresultatsidan.
Sedan tidigare har det funnits stöd för att visa hur ord uttalas fonetiskt, men den nya funktionen blir alltså interaktiv. Du får själv uttala ordet i micken och låta Google Assistant utvärdera hur bra jobb du gör. Om det går sådär får du tips på hur du kan göra för att komma närmare det korrekta uttalet.
Kommer initialt bara fungera för engelska ord, men spanska kommer ”snart”. Som sagt: nu är det dags även för språkinlärningsapparna att börja oroa sig för Google. Och ännu ett verktyg som gör att vi inte ska behöva använda mer än Googles tjänster - och framförallt inte behöva lämna sökresultatet med dess annonser.
Att den här funktionen släpps samma dag som appen FreddieMeter, appen som utvärderar hur nära din röst är Freddie Mercurys, känns nästan som en tanke. Snart kommer vi kunna spela upp ”Bohemian Rhapsody” via Youtube direkt i Googles sökresultat medan texten karaoke-markeras på skärmen och vår sånginsats Freddie-utvärderas.
Google search will now give you feedback on your pronunciation
Google Search will now check your pronunciation of unfamiliar words with the help of machine learning. It's also added new visual prompts when you search for the definition or translation of specific words.
Google testar att ta bort den organiska träffen vid featured snippet-visning
En rätt väntad utveckling: Google testar att ta bort den organiska träffen om träffen i fråga blir en featured snippet. Med andra ord: istället för som idag potentiellt få två träffar, plats noll plus den ordinarie organiska träffen, så får man en chans att synas.
Bevis på att Google en gång för alla ser featured snippet-funktionen som något skarpt. Som en del av den träfflistan vid en sökning, inte som "något annat".
Med tanke på att ett många sökresultat numer består av fyra annonser, en featured snippet, lite "andra sökte på"-funktioner kopplade till featured snippet-funktionen och kanske någon form av karusell innan man ens kommer till den första organiska sökträffen så börjar featured snippet-platsen krasst talat bli den enda chansen att synas utan att betala. Förstås mycket riggat för röstsök, men också andra former av interaktioner.
Och i slutändan därför att Google har insett att vi inte vill ha valfrihet här: vi vill att någon direkt pekar på exakt det jag söker. Vi vill få en enda träff, om man ska dra det till sin spets. Även när vi söker via ett grafiskt gränssnitt.
Och Google börjar verkligen kunna ge oss exakt det här utifrån vilka vi är och vad vi har gjort. Allt oftare också när det handlar om shopping och andra transaktionssökningar.
Google Tests Dropping Normal Google Snippet When Featured Snippet Is Displayed
Kieron Hughes posted on Twitter that he is seeing a test where Google is not displaying a site's normal snippet in the search results when Google displays that URL for the featured snippet. Generally when Google shows a URL as a featured snippet, it will also show that same URL on the first page results, in the main listings.
Google testar att klumpa ihop träffar från samma domän
Ännu ett initiativ att tydliggöra relationer mellan träffar i resultatlistan: test att klumpa ihop träffar från samma domän i samma "inramning" istället för att lista dem som separata träffar rent visuellt.
Som artikeln konstaterar så sparar det marginellt med plats och Googles algoritmförändringar som ska göra att det blir färre träffar från samma avsändare gör att läget som visas borde bli mindre vanligt. Men jag tror nästan att jag kan gissa vad som blir nästa steg: träffar från samma domän kommer grupperas ihop via någon slags utfällningsmeny eller liknande.
Det i sin tur gör förstås att Googles resultatsida blir än mer som en sajt, fast baserad runt en sökfras snarare än ett varumärke. Eller snarare att ett företags närvaro hos Google mer börjar kännas som en sajt på egen hand. Men en egen "undernavigering" så att den som söker kan gräva sig ner i en "navigering" direkt hos Google. Alltså det som redan visas under huvuddomäner, fast än mer fokuserat på sökfraser snarare än sajthierarki.
Google Search Testing Grouping Results From Same Domain In Single Box
Google is testing displaying results from the same domain name in a box that groups them all together. It doesn't save that much screen real estate by putting them in the same box, but it does subtly show to the searcher that these results are similar.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör