Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 3 2020 – del 2

Forskare har skapat världens första organiska robotar. Apple köper AI-företaget Xnor.ai. Microsoft lanserar Chromium-baserad Edge. Google fjärde techbolaget i historien med ett börsvärde över 1 biljon dollar. Meituan Dianping lanserar virtuellt kreditkort. Ant Financial kan vara värt 200 miljarder dollar. Apple anlitar lobbyist specialiserad på drönar- och flyglagstiftning. Netflix och Ben & Jerry’s har en glass ihop.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

IoT – internet of things

Forskare har skapat världens första organiska robotar

Det här är så bisarrt coolt att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Trots att jag inte för mitt liv kan förstå. Trots att jag typ förstår. Tror jag. Forskare har skapat vad som ska vara världens första levande, självläkande robot med hjälp av stamceller från grodor. Xenobots.

Mindre än en millimeter stora (vilket gör att de utan problem ska kunna turista runt inuti en människokropp utan att störa) men trots det ska xenoboten kunna gå och simma, överleva veckovis utan föda och arbeta i grupp.

Forskarna kallar xenobten för ”en helt ny livsform”. En programmerbar organism. En organisk robot alltså. En som ska kunna transportera exempelvis medicin inuti en människokropp. I och med att den är organisk så blir det inte risk för slaggprodukter farliga för människokroppen när den når slutet av sitt liv. Men den ska också kunna städa upp radioaktivt avfall, samla mikroplaster i havet och skrapa insidan av blodkärl, typ rensa åderförkalkning.

Och det är ju nästan helt enligt tidplan. Framtiden inföll ju som bekant i november 2019. Året då Bladerunner utspelade sig. Med sina organiska robotar.

Way, way, way, way, way cool.

Scientists have built the world’s first living, self-healing robots | CNN

Scientists have created the world’s first living, self-healing robots using stem cells from frogs.

Mojo siktar på att ta fram sandkornsstor AR-skärm för kontaktlinser

Och sakerna som är så bisarrt coola att jag inte vet vart jag ska ta vägen keep on coming. Häromdagen: forskare presenterar självläkande, programmerbara, organiska nanorobotar. Igår: en skärm avsedd för att sitta i en kontaktlins som kan projicera AR-bilder på näthinnan. Google Glass – fast… i något mindre förpackning… Väldigt mycket mindre. Stor som… ett sandkorn.

Okej. Inte så att tekniken är redo för konsumentmarknaden än. Den finns inte ens mer än som mockup-demo. Med andra ord är det inte omöjligt att Mojo, namnet på företaget bakom sandkornslinsen, aldrig nånsin ens kommer att gå i mål med sin idé. Men bara själva konceptet gör mig alldeles glad.

Vi kommer allt närmare en tid när vi inte längre behöver bära med oss otymplig teknik i fickan (eller på en pirra, med tanke på dagens mobiler). Den kommer räcka att bära ett par sandkornslinser. Ja, eller kanske inte ens det.

Visst är det härligt att leva i framtiden?

https://www.fastcompany.com/90441928/the-making-of-mojo-ar-contact-lenses-that-give-your-eyes-superpowers

Google Stadia kan få 120 nya titlar 2019, inklusive 10 exklusiva

När Googles spelströmningstjänst Stadia presenterades i våras under rätt mycket buller och bång utlovades smärra underverk. När tjänsten sedan lanserades mot slutet av förra året så blev det… en tummetott. Som flera konstaterade: Stadia var i bästa fall en beta. Som kostade pengar.

Den absolut största bristen var det magra spelinnehållet. Bara 12 titlar vid lanseringen och dessutom ingen exklusiv titel, till skillnad från exempelvis Apples Arcade som bara bestod av exklusiva titlar (åtminstone på mobilsidan). Under 2020 kanske Google hinner ikapp sin ambitiösa tidplan, om än rätt försenat.

Förutom att själva teknikplattformen kommer få löpande lyft så planerar Google att släppa över 120 titlar 2020. Och viktigast av allt: 10 exklusiva spel. Visst, det är inte jättemånga för en så högprofilerad tjänst – men definitivt ett steg i rätt riktning.

Att se om Stadia kommer ha ett bättre 2020 än lanseringsmånaderna. Potentialen finns där, men konsumenttjänster är ju inte Googles starkaste sida. Och Google har en bit kvar för att leva upp till de högflygande löftena om tjänsten.

Google Stadia promises more than 120 games in 2020, including 10 exclusives

Google announced that it’s planning to bring more than 120 games to Stadia in 2020, including more than 10 Stadia exclusives in the first half of this year. The company also announced some features rolling out over the next three months, including 4K on the web.

Apple kan ha sålt 60 miljoner Airpods 2019

Det har varit rätt många Airpods-spekulationer senaste tiden. Uppskattningar om hur många exemplar som Apple säljer av sin mest populära trådlösa hörlursmodell – eftersom Apple själva inte avslöjar den siffran.

Här kommer ännu rapport, den här gången från Strategy Analytics, som pekar på att Airpods-försäljningen kan ha nära nog fördubblats jämfört med för ett år sedan. 60 miljoner sålda Airpods, vilket skulle innebära hälften av den totala försäljningen inom segmentet (följd av Samsung och Xiaomi med 10 % var). Och att Apple, som vanligt höll jag på att säga, står för en ännu större del av omsättningen: 75 %.

Det gör att man skulle kunna ge sig på ett räkneexempel, som några har gjort. Här kommer ett till utifrån ovanstående siffror.

Det är väldigt många okända faktorer i ekvationen, förstås. Men vi gör ett antal antaganden: vi säger att den vanliga Airpods-modellen kostar 159 dollar och att Pro kostar 250. Vi antar att 70 % av alla sålda ex är vanliga modellen och 30 % är Pro. Uppskattningar jag har sett har pekat på att Apples marginal på Airpods är 56-62 %, så vi säger 59 %. Det skulle göra att Apples vinst för vanliga Airpods är strax under 94 dollar och över 147 för Pro.

Det skulle i så fall innebära att Apples vinst (inte rensat för allehanda andra saker visserligen, men hej, bear with me) för Airpods 2019 skulle landa på 6,6 miljarder dollar. På pricken (eller egentligen mer) än Facebooks nettointäkter för Q3 2019. Amazons vinst för hela 2018 landade på 11,34 miljarder.

Nu vet jag inte var i listan Airpods skulle hamna, men om man tar Tim Cook favoritjämförelseparameter (istället för att prata faktiska siffror) så lär Airpods på egen hand hamna rätt högt upp i Fortunes lista över de största amerikanska börsbolagen. Och då har vi inte räknat med Apples övriga trådlösa hörlursmodeller (och förstås sladdvarianterna).

Inte så illa för en pryl som hånades rätt friskt när den släpptes. Lex iPhone, alltså.

Report: Apple sold nearly 60 million AirPods in 2019, grabbing 71% of totally wireless headphone revenue – 9to5Mac

We heard late last year from Bloomberg that AirPods shipments were expected to double year over year, and now a…

 

AI – artificiell intelligens/digitala assistenter

Apple köper AI-företaget Xnor.ai

Ännu ett rapporterat företagsköp av Apple: Xnor.ai. Om vi bortser från att jag inte kan oläsa ”snor” så är Xnors verksamhet lågenergi-AI-edgeapplikationer. ”Edge” är lite inne just nu, som gällande molntjänster, och vad det här i korta drag innebär är tjänster som ligger så nära källan och användaren som möjligt. I det här fallet: att AI-operationer sker i en enhet istället för att skyfflas upp till molnet och tillbaka. Ungefär det Apple överlag har haft som strategi för sin iPhone (som för Touch/Face ID).

Som vanligt när det gäller Apple så är det ett förhållandevis litet uppköp. ”Bara” 200 miljoner är prislappen det spekuleras i.

Xnors teknik lär förstås komma väl till pass i iPhonen för att bidra till förbättrad batteritid. Men att fokus är batterisnålhet gör att målsättningen förstås även (primärt?) är andra enheter. Som Airpods. Google och Amazon håller på med ungefär samma sak: flytta ut sina digitala assistenter i så enkla enheter som möjligt för att alltid kunna finnas där användarna här. Hela tiden.

Fun fact som jag inte hade koll på: enligt CB Insights var Apple dessutom det företag som köpte flest AI-bolag under 2019. 20 stycken. Fler än Google och, i så fall, nästan lika många som Microsoft, Facebook och Amazon tillsammans.

Apple reportedly acquires Xnor.ai to boost on-device AI

Did you know that, according to CEO Tim Cook, Apple acquires a company every two to three weeks? It’s just added another startup to its long line of AI acquisitions. According to a report by GeekWire, the Cupertino-based company has made a

 

Mobilt

Microsoft lanserar Chromium-baserad Edge

går började Microsoft rulla ut den senaste versionen av sin Edge-webbläsare. Det var en av årets minsta och största digitala händelser så här långt.

En av de minsta därför att det handlar om just… Edge. Att det nu kommer en ny version till Windows (what?) och till MacOS (whaaaaat?) är väl inget som direkt får folk att springa benen av sig. Men för internet som helhet är det alltså en av årets största nyheter. Och ja, en av de största händelserna sedan webben föddes, egentligen. Och det av två anledningar.

Från och med igår har alltså Microsoft gått över till Chromium som bottenplatta för Edge. Det betyder alltså att Internet Explorer igår definitivt gick i graven. En webbläsare som i praktiken funnits så länge som webben varit en bred angelägenhet hänger alltså upp nyckeln för sista gången.

Visst. Microsoft började ju ersätta IE redan för ett par år sedan (och det har väl gått… sådär). Men då handlade det fortfarande om en webbläsare byggd av Microsoft. På Microsoft-teknik. Nu går Microsoft alltså över till samma motor som Googles Chrome.

Och det i sig betyder något ännu större för webben: webbläsarcirkeln sluts.

I webbens barndom kom det snabbt att handla om två webbläsare: IE och Netscape. Det slaget vann IE och höll fanan högt till dess att Chrome tog över. Sedan de tidiga åren har webbläsarutbudet spretat mer och mer, men i och med gårdagens Edge-uppdatering så sker en stor konsolidering – åtminstone konceptuellt. I praktiken finns det numer bara två webbläsare igen: Chrome och Safari. Visst finns det mindre spelare (hos oss), men tekniskt kommer det (just) nu alltså egentligen bara finnas två plattformar att bry sig om. Och Chrome är förstås hysteriskt dominerande i större delen av världen.

HEL-LO säger konkurrensmyndigheterna (ännu mer) i åtminstone USA och EU.

Microsoft rolled out its Chromium-based Edge browser

Update (16/01/2020): The new browser is now available for download from here. If you’re a Windows 10 user, you can continue using the old Edge browser, and wait for a system update. Microsoft is set to begin rolling out its new Chromium eng

WhatsApp och TikTok de mest nedladdade apparna Q4 2019

Undersökningsföretaget Sensor Tower har återigen tagit sig en titt på appvärlden och konstaterat att Q4 bjöd på några saker värda att notera:

Globalt dominerade fortfarande Facebook, med WhatsApp som etta, men TikTok/Douyin trillade in på plats två. Alltså före Facebook, Messenger och Instagram. Nu är brasklappen som vanligt att Sensor Towers siffror inte inkluderar nedladdningar via tredjepartsbutiker på Android-sidan – det enda sättet att ladda ner Android-appar i Kina eftersom Google Play inte finns där. Med andra ord kan vi nog rätt lugnt konstatera att TikTok/Douyin sammanslaget var världens mest nedladdade app Q4.

TikTok var dessutom den mest nedladdade appen i Appstore, med Youtube som tvåa. Där hamnade WhatsApp först på fjärde plats, efter Instagram. Vilket förstås är helt i linje med att WhatsApp är mer populär i tillväxtregioner där Android också är starkare.

Tittar vi i Europa så såg mönstret ut likadant där: WhatsApp, TikTok och Instagram i den ordningen. Bryter vi däremot ned siffrorna på Appstore så blir det desto intressantare: WhatsApp, TikTok, Instagram, Youtube, Google Maps och Netflix. Facebook har alltså bara två appar med bland de sex första platserna.

Snapchat är dessutom inte långt efter Facebook vare sig i USA eller i Europa – både för iOS och Android.

Visst. Sensor Towers siffror omfattar inte de appar som är förinstallerade, vilket gör att exempelvis Youtube kommer mycket högre upp på iOS vad gäller nedladdningar. Dessutom säger nedladdningar automatiskt inte något om faktiskt användning, de flesta har redan Facebook-appen och behöver därför inte ladda ner den (och Apples egna appar ska användas väldigt mycket, utan att vi aldrig fått siffror på exakt hur mycket).

Men ändå lite intressant att se hur appnedladdningslistorna lite börjar ritas om jämfört med hur de har sett ut senaste åren.

Diagram som visar att WhatsApp och TikTok var de mest nedladdade apparna Q4 2019

The Top Mobile Apps, Games, and Publishers of 2019: Sensor Tower’s Data Digest

Understand the app economy in Q4 and full year 2019 with Sensor Tower’s free Data Digest. Top apps, publishers, and more for the App Store and Google Play.

Chrome får inbyggda mediakontroller

Google håller som bekant på med ett inte alls maskerat projekt med att suga in ungefär alla sajter i världen direkt till sökresultatsidan. Men företaget håller på att rampa upp ett annat initiativ som börjar ta allt mer form: att göra Chrome till allt-i-allo-appen för allt som mot förmodan inte (än) bäst bor just i sökresultatet. Senaste steget: inbyggda mediakontroller för alla desktop-Chromeanvändare.

Det gäller dessutom inte bara Googles egna tjänster, som Youtube och Youtube Music. Även konkurrerande tjänster som Spotify kan styras via flikkontrollerna (fast något mer strippade alternativ). Och ja, även nya Chrome-Edge har funktionen.

Manage audio and video in Chrome with one click

With Chrome’s latest update, it’s now easier to control audio and video in your browser. Just click the icon in the top right corner of Chrome on desktop, open the new media hub and manage what’s playing from there.

 

Ekonomi och finans

Google fjärde techbolaget i historien med ett börsvärde över 1 biljon dollar

Och så var de fyra. Techbolagen som någon gång har haft ett börsvärde över en biljon dollar. Apple, Microsoft, Amazon – och nu handlas även Google över den tidigare magiska och halvt ouppnåeliga gränsen.

Det betyder att det just nu finns fem bolag som är värda över en biljon (nummer ett just nu är saudiska oljebolaget Aramco).

Graf som visar att Googles börsvärde är över 1 biljon dollar.

Visa köper betal-API-företaget Plaid

Kortföretaget Visa gör vad som ska vara företagets största uppköp någonsin när man hostar upp 5,3 miljarder dollar för Plaid.

Så vad har då Plaid för verksamhet? Finansiella API:er. Möjlighet att plugga in information från olika källor för att skapa mashuptjänster på det finansiella området, alltså. Tänk svenska Tink. För det är förmodligen precis vad Visa tänker sig. 

Visa är ju i grund och botten en betalningsförmedlare, så uppköpet av Plaid (som Visa dessutom investerat i redan tidigare) är helt i linje med kärnverksamheten. Det handlar om bättre möjligheter att hänga med när betalsätten som finns tillgängliga både för företag och privatpersoner blir allt fler.

Och jag tror att just den sistnämnda kategorin är särskilt intressant på sikt för Visa. Att kunna dra nytta av bland annat EU:s PSD2-direktiv som har som syfte att öppna upp bankvärlden och göra det enklare för kunder att flytta sitt engagemang mellan olika banker. Alltså att Visa tänker att även de kan erbjuda finansiella översiktstjänster för sina konsumentkunder. (Och ja, förstås även företagskunder. 

Ju fler kunder man kan övertyga om att knyta ihop sina finansiella tjänster via Visa, desto mer data om köp- och kundbeteenden kan Visa samla in. Insikter som de sedan i sin tur kan använda för att optimera sina egna produkter – eller sälja aggregerat på egen hand.

Visa is acquiring Plaid for $5.3 billion, 2x its final private valuation | TechCrunch

Visa announced today that it is buying financial services API startup Plaid for $5.3 billion. Plaid develops financial services APIs. It is akin to what

Meituan Dianping lanserar virtuellt kreditkort

Ännu ett icke-finansbolag släpper ny finanstjänst. Det kinesiska matleveransföretaget (och numer allt-i-alloföretaget) Meituan Dianping lanserar ett eget virtuellt kreditkort. Och som de flesta andra techbolag som satsat på liknande så är det framförallt ”kredit”-delen som förmodligen lockar.

Kunder hoppar på tjänsten, Shenghuofei Maidan, kan välja att dela upp sina betalningar eller skjuta upp betalandet på kreditmanér. Ett sätt att locka fler att använda Meituans övriga tjänster, men också möjlighet att dra in pengar på avbetalnings- och förseningsuppgifter.

Visst är det lätt utmanande att ge sig in med en finansiell tjänst på en marknad som, även på detta område, är rätt dominerad av Alibaba (via Alipay) och Tencent (WeChat Pay) som både erbjuder liknande saker. Med med tanke på att Meituan har över 400 miljoner användare totalt för sina appar och tjänster så har de åtminstone hyfsat stor potential att locka in ett hyfsat antal kunder.

Meituan wants 436 million users to adopt its virtual credit cards | KrASIA

The company is angling for a boost of its profile in the fintech sector.

Ant Financial kan vara värt 200 miljarder dollar

Världens högst värderade techbolag (om än inte världens högst värderade startup) är Alibaba avknoppade Ant Financial, företaget som står bakom en av Kinas två dominerande mobilbetalningsplattformar Alipay. Tidigare har det talats om en värdering på 150 miljarder dollar. Nu kommer uppgifter om att aktier kan ha bytt ägare till nivåer som skulle värdera bolaget ännu högre: 200 miljarder dollar. Alltså ganska precis det som Netflix, Snap och Twitter är värda – tillsammans.

Ant är ett av de där företagen som ligger högt upp i listan över troliga börskandidater, även om bolaget själva inte säger att det finns någon tidplan för när en börsnotering kan bli aktuell. Man kan tänka sig att förra årets milt sagt halvkrattiga facit för nynoterade börsbolag (och den efterföljande personalslakten på den hårdast drabbade storinvesteraren Softbanks portföljbolag) kan ha lagt lite sordin på noteringsstämningen.

Exclusive: China’s Ant aims for $200 billion price tag in private share sales – sources

HONG KONG/BEIJING (Reuters) – Ant Financial shares are being offered privately at levels which value the Chinese financial giant at $200 billion, two people with knowledge of the discussions said, lifting it up the ranks of the most valuable unlisted companies.

 

Övrigt

Apples förändringar kring bakgrundsspårning av appar i iOS 13 börjar få stor effekt för marknadsförare

Hur effektiva är de notifieringar som Apple började visa i och med iOS 13 om vilka appar som använder mobilens platsinformation i bakgrunden? Tydligen väldigt effektiva. Åtminstone om man ska tro platsverifieringsföretaget Location Sciences.

Tydligen hade 7 av 10 av de iOS-användare som Locations Sciences spårar installerat iOS 13 inom sex veckor efter det att den senaste versionen av Apples mobiloperativ släpptes. Av dessa hade 8 av 10 stängt av all bakgrundsspårning i appar.

Nu har jag inte jättekoll på vilka volymer vi pratar om, men jag skulle inte bli förvånad om siffrorna stämmer rätt bra utslaget på alla iOS-användare. De flesta lär åtminstone ha stängt spårningen i några appar som användarna inte hade koll på spårade dem.

Det här bekräftar dessutom uppgifter från andra håll att Apples initiativ både gällande appar och liknande spårningsåtgärder i Safari har strypt tillgången på användardata rätt ordentligt.

De övriga webbläsarna har allt mer börjat införa samma slags begränsning (de flesta före Apple). Till och med Google har nu tvingats införa liknande saker i Chrome för att inte uppfattas som integritets-bad guys. Ja, fast förstås inte alls lika långtgående som begränsningarna i andra webbläsare. Googles är ju… lite beroende av annonser.

Det här gör förstås att kommande årtionde kommer bli rätt annorlunda från ett marknadsföringsperspektiv. Flera av de verktyg som kommit att utgöra basen i digital marknadsföring börjar helt enkelt tappa sin spetsighet och effektivitet. Till och med Google har börjat experimentera med att rikta annonser baserat på gissningar om individer snarare än faktiskt data om individen. Uppskattningar utifrån vad alla andra gör och slutsatser att de flesta kommer göra på samma sätt, typ.

Och det är kanske det som kommer att bli den nya bottenplattan för marknadsföring online. Personligt riktad individmarknadsföring baserat på opersonligt aggregerad massdata.

App tracking alert in iOS 13 has dramatically cut location data flow to ad industry | AppleInsider

Apple’s initiatives to minimize tracking by marketers is continuing to make life harder for the advertising industry, forcing advertisers to use inefficient data sources to pinpoint users.

Apple anlitar lobbyist specialiserad på drönar- och flyglagstiftning

Hur vet man att ett företag sannolikt har rätt långtgående planer på en rejäl ambitionshöjning inom ett område? Företaget i fråga anställer en Washington-lobbyist som ska smörja politikerna i rätt beslutsriktning. Precis det som Apple har gjort när de börjat anlita an lobbyist som specialiserar sig på ”drönar- och flyglagstiftning”.

Apple har tydligen använt drönare i anslutning till framtagandet av sina kartor, men vi kan nog lugnt utgå från att det handlar om mer än fler kartdrönarrutter.

Apple Hires Drone and Aviation Law Expert as Washington Lobbyist

Apple has retained Lisa Ellman, a lawyer specializing in drone and aviation law, as a Washington lobbyist, reports Bloomberg. Ellman, a partner at…

Nytt skräckspel – gjort i Microsoft Paint

”World of Horror, the ’unsettling cosmic horror retro RPG’ created by a dentist using MS Paint arrives on Steam Early Access February 20th.”

Det räcker så. Jag är såld.

’World of Horror’ brings MS Paint terror to Steam on February 20th

World of Horror, the ”unsettling cosmic horror retro RPG” created by a dentist using MS Paint arrives on Steam Early Access February 20th. A full launch date for Nintendo Switch, Playstation 4 and Steam for PC and Mac OS X will be announced in late 2020, says publisher Ysbryd Games.

Netflix och Ben & Jerry’s har en glass ihop

Men det är klart att Netflix och Ben & Jerry’s har en glass ihop. En bingeglass.

Innehållet? Typ en dödsdömd fånges önskemål om sin sista måltid.

Netflix and Ben & Jerry’s have created a new ice cream flavor with the perfect name

Netflix and Ben & Jerry’s have teamed up to create a brand new ice cream flavor. Take a guess as to what they called it.

Tesla lanserar Cybertruck-t-shirt

B-R-I-L-J-A-N-T!  🤩

Tesla turns Cybertruck window-breaking mishap into T-shirt, launches new apparel

Tesla is apparently able to laugh about its window-breaking mishap at the Cybertruck unveiling, since it’s now launching a new…

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *