Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 4 2020

Facebooks tjänster ska ha dragit in 208 miljarder euro åt företag inom EU under 2019, Facebook Messenger kan få stöd för ansiktsupplåsning. TikTok anordnar danstävling i Fortnite. WeChat börjar testa kortvideofunktion. Google slutar visa featured snippet-innehåll två gånger i sökresultatet. Amazon inleder stor utrullning av elleveransfordon i Indien. Spotify lanserar en egen storiesfunktion. Apple tar fram podcasts för att driva trafik till TV+. Bytedance får exklusiva rättigheter att visa biofilmer.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Video: Vilket var 2010-talets viktigaste företag (och varför)?

Den här videon har en vecka på nacken, men jag insåg att jag glömde lägga med den i förra veckans sammanställning. Kommer den här veckan istället. När vi lagt 2010-talet bakom oss gick jag igenom vilket som i mitt tyckte var decenniets viktigaste företag. Det som mer än något låg bakom typ allt våra uppkopplade liv. Och svaret är… Apple. I videon går jag igenom fyra anledningar till varför Apple så självklart var 2010-talets viktigaste företag.

Vilket var 2010-talets viktigaste företag (och varför)?

2010-talet var det mest digitala så här långt. Det dominerades därför inte oväntat av några av världens största techbolag. Men vilket var 2010-talets viktigaste företag – alla kategorier? Jag vet vilket som är det självklara valet i min värld. Här går jag igenom 4 anledning till varför. 2.17 Avslöjandet!

 

Ur arkivet

I veckan som gick började Facebook plocka bort genvägen till IGTV ur Instagram-appen. En lite förändring i det stora hela och Facebook själva konstaterar att det beror på att få använder den. Men problemet är sannolikt större än så: att väldigt få fortfarande använder IGTV överhuvudtaget. Jag skrev några tankar kring det precis när IGTV lanserades.

IGTV – succé eller Google+?

 

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebooks tjänster ska ha dragit in 208 miljarder euro åt företag inom EU under 2019

Facebook har släppt lite nya siffror. Fast inte direkt om användningen av företagets appar, utan hur mycket pengar som Facebooks appar ska ha dragit in åt företag inom EU under 2019. Och det är en del. Facebook uppskattar att försäljningen som har genererats, eller kanske möjliggjorts ("helped", för att använda Facebooks eget språk) förra året uppgick till 208 miljarder euro. Och har skapat 3,1 miljoner jobb.

Fördelningsmässigt ska 58 miljarder har genererats inom EU och 40 miljarder via försäljning till övriga världen.

Dessutom ska ungefär 25 miljoner företag runtom i EU använda Facebooks tjänster varje månad. Och inte helt oväntat påstår Facebook att företag grundade av kvinnor har haft extra mycket nytta av sociala medier, läs Facebooks sociala tjänster.

Nu handlar det om uppskattningar utifrån en undersökning baserad på 7700 företag i 15 länder - men det är oavsett förmodligen den bästa uppskattningen så här långt.

Facebook går ut med de här siffrorna av tre rätt uppenbara anledningar: putsa på varumärkesbilden, minska trycket på uppstyckningskrav och andra former av regleringar inom unionen och locka fler företag att använda Facebooks tjänster för sin verksamhet.

Facebook Apps Helped EU Firms Generate Billions in Sales in 2019, Company Says

Facebook apps have helped businesses in the European Union (EU) generate sales corresponding to an estimated EUR 208 billion last year - resulting in nearly 3.1 million jobs, the social networking giant said in a new report.

Facebook Messenger kan få stöd för ansiktsupplåsning

Nu är även Facebook Messenger på gång att få upplåsning med ansiktsigenkänning. Det är kodgrävargurun Jane Manchun Wong som har hittat funktionen i Android-appen.

Det handlar med andra ord om en funktion likt den som redan finns för WhatsApp. I Messenger-fallet kan man ställa in hur ofta ofta funktionen ska kicka in: varje gång man lämnar Messenger, eller 1 minut, 15 minuter eller 1 timme efter det att man gått ur appen.

Facebook är noga med att poängtera att ingen ansiktsinformation skickas till Facebook. Lite dålig koll på hur det är i Android, men med tanke på att vi pratar om Messenger - en app som till skillnad från WhatsApp ofta är stor där iOS är stort - så kan vi anta att funktionen också kommer till iOS. Där sker hanteringen redan lokalt. Säkert samma på Android-sidan, men jag fattar att Facebook vill vara övertydliga.

Det börjar komma allt fler, tja, ”tvåstegslås” i mobiler. Alltså möjlighet att låsa på appnivå och inte bara på mobilnivån. För WhatsApp är det sannolikt en ännu viktigare funktion, eftersom den appen är stor i länder som helt eller delvis saknar demokratisk infrastruktur. Men det kan säkerligen finnas användare som önskar samma sak i Messenger. Om inte annat vill Facebook erbjuda möjligheten för att kunna säga att de gör det.

https://fossbytes.com/facebook-add-facial-recognition-unlocking-messenger-app/

Genvägen till IGTV försvinner från Instagram-appen

Bye bye IGTV. Åtminstone den genväg som har funnits i Instagram-appen. Med andra ord får Facebooks högprofilerade Instagram-motsvarighet till Facebook Watch, fast (initialt) för vertikal långvideo skapad av tjänstens stora profiler. Anledningen: få använde genvägen. Rätt självklart och rätt väntat.

Enligt Facebook själva så hittar de flesta IGTV-innehållet andra vägar, som vanliga flödet. Men rent krasst är det förstås inte bara IGTV-knappen som har haft låg användning. Sedan appen släpptes för ett och ett halvt år sedan bedöms den ha laddats ner som mest 7 miljoner gånger, att jämföra med TikToks 1,15 miljarder nedladdningar under samma period. Till och med på hemmaplan har Facebooks app fått storstryk: 80,5 miljoner nedladdningar för TikTok och bara 1,1 miljoner för IGTV.

Visst. Nu pratar vi om två olika tjänster och två rätt olika innehållsformat. Men det förändrar förstås inte det faktum att IGTV inte har fått snurr på användandet. Alls.

Att genvägen försvinner skulle förstås kunna ses som ett tecken på att Facebook börjar fasa ut tjänsten, men jag misstänker att Facebook inte tänker ge sig riktig än.

Instagram drops IGTV button, but only 1% downloaded the app | TechCrunch

At most, 7 million of Instagram's 1 billion-plus users have downloaded its standalone IGTV app in the 18 months since launch. And now, Instagram's main

TikTok

TikTok anordnar danstävling i Fortnite

Men det är klart att Fortnite kör en danstävling i TikTok. Den bästa dansen blir en ny emote inuti spelet så att alltså även andra kan använda de vinnande movesen.

Epic, det Tencent-backade företaget bakom Fortnite, har kört liknande tävling 2018. Då via Facebook, Instagram och Twitter. Nu är det 2020 och plattformen den här gången föll alltså plattformsvalet på TikTok. Förstås, höll jag på att säga.

Fortnite is holding a TikTok dance contest to find the next great emote

Epic is holding a Fortnite emote contest on TikTok, looking for a new original dance move. The winning dance will be brought into the game as a new emote. Epic also added new emotes from Jordan Fisher and Pokimane.

WeChat

WeChat börjar testa kortvideofunktion

I förra veckan meddelade Tencent att företaget arbetar på en inbyggd kortvideolösning för WeChat. Ibland går det fort. Igår började Tencent skicka ut inbjudningar till "en utvald mängd individer och organisationer" med möjlighet för dem att testa den nya funktionen.

När jag läser Bloomberg-artikeln blir jag inte helt klok på vad det är som egentligen nu börjar testas. Det talas om "en funktion som låter användare lägga upp videoklipp och foton till sina följare via ett flöde - inte olikt Twitters". Med andra ord lite oklart hur den nya funktionen skiljer sig från Moments. Verkar inte heller handla uteslutande om kortvideo, utan mer en funktion att dela kortinnehåll lite mer formatagnostiskt.

Oavsett kan man tänka att video i kortare form lär vara mycket i fokus. Med tanke på hur den trenden rusar fram över världen, inte minst i Kina, så är det inte särskilt konstigt. Tencent har redan extern kortvideoapp, men har sett sig frånsprungna av Kuaishou/Kwai och TikTok/Douyin. Det vill man garanterat ändra på.

Sen är förstås om en sådan funktion i sig kan rå på WeChats boomer-problem. Alltså det som även Facebook har drabbats av (den nya funktionen är med andra ord lite lex Facebook Stories).

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-21/tencent-strikes-back-at-bytedance-with-wechat-short-video-trial

Twitter

Twitters DM-funktion får emojireaktioner

Kan vi få för mycket emojis? Klart vi inte kan få för mycket emojis. Nu kommer reaktioner även till Twitters direktmeddelandefunktion.

Twitter launches Facebook-like reaction emojis for DMs

Have you ever gotten a Twitter DM that made you wish you could give it a thumbs down, laugh at it or just generally react to it like you can on Facebook? Well, now you can. Twitter has rolled out emoji reactions for Direct Messages, which looks similar to Facebook's with a few key differences.

Byte

Vine-efterföljaren Byte lanseras

Vine är tillbaka! Tillbaka!! Tillbaka!!! Ish. Det är Vine-grundarens Dom Hofmanns tvåpunktnolla Byte som nu till sist har sett dagens ljus.

I mångt och mycket är det en ny Vine - altså en app för att göra sexsekundervideos. Mycket av basfunktionerna i en sån här slags app är på plats, men funktionerna på skaparsidan är än så länge lite mer tunnsådda.

Byte satsar oavsett på en plats i strålkastarljuset och ska locka med bra möjligheter till intäkter för populära byteare. På gammalt hederligt techföretag-som-vill-göra-tjänster-populära-manér så kommer det handla om ett sedvanligt intäktsdelningsprogram - men Byte själva kommer också skjuta till pengar.

Vine köptes som bekant av Twitter och lades rätt omgående ner efter det. Hofmann tänker alltså att det ska finnas utrymme för just den här typen av app. I dessa kortvideotider är det förstås ett helt rätt antagande, men frågan är förstås om det är just Byte världen vill ha. Återstår att se.

(Och man kan tänka att Byte kommer innehålla rätt många dansvideos. Kanske så populärt att det blir en egen underavdelning. Typ… Byte Dance?)

Vine reboot Byte officially launches | TechCrunch

Two years after Vine's co-founder Dom Hofmann announced he was building a successor to the short-form video app, today Byte makes its debut on iOS and

 

Sök/SEO

Google slutar visa featured snippet-innehåll två gånger i sökresultatet

Ännu en inkrementell förändring i Googles sökresultat som samtidigt är en rätt stor förändring. Den organiska träff som väljs ut som featured snippet kommer inte visas en gång till, som vanlig sökträff, på sidan ett. Resultatet i en featured snippet räknas nu in bland de tio träffarna. Det här började gälla "100 %" igår 22 januari.

Med andra ord: featured snippet är numer alltså plats ett. Även formellt.

Logiken är det inget fel på: göra sökresultatet mindre geggigt. Dubbelträffen har alltid känts konstig och som något som förr eller senare skulle fasas ut. Men det innebär alltså att sajter måste jobba ännu hårdare med att featured snippet-optimera alla sina sidor. Det hjälper inte att bli plats noll om det som visas ändå bara passeras av den som söker.

Och förstås: det här innebär också att, som vanligt höll jag på att säga, en featured snippet-position (utan extraträffen) är toppen. För den som söker och får svaret direkt i sökresultatet. För sajter som vill ha trafik? Not so much.

Googled if you do, googled if you don't.

Google: Webpages with Featured Snippets Won't Appear Twice on Page 1

Google's Danny Sullivan has confirmed that webpages in a featured snippet position will no longer be repeated in regular Page 1 organic listings.

Google får kritik för att senaste förändringen i sökresultat helt suddar ut gränsen mellan organiska och betalda sökresultat

En titt på den senaste förändringen i Googles sökresultat. Ja, för datorn (fanns i mobilen sedan tidigare). Favicon-o-rama. Del av ett av de parallella initiativen som Google har för sitt sökresultat. Att vi ska hänga mer där och att Google vill sluta skicka trafik till andra är de två övergripande, förstås, men den här mer visuella förändringen handlar i grund och botten om URL:en. Eller rättare sagt: hur Google siktar på att förpassa URL:en till internetkyrkogården.

I både Googles sök och i Chromes adressfält börjar URL:en att fasas ut allt mer. Officiellt för att Google tycker att tekniken har spelat ut sin roll 2020. Åtminstone för oss användare. Vilket förstås är helt rätt - webben har länge bestått av mest grafiska element i princip sedan starten, men för att gå till webbsidor från scratch så har vi fortfarande typ en DOS-prompt att jobba med.

Men inofficiellt så blir det förstås ännu enklare för Google att sluta skicka trafik om användaren aldrig ens ser en URL. Vi användare bryr oss inte om var vi får svaret eller kan göra det vi vill, så länge som vi får det vi vill ha. Vips finns det ingen skillnad på en organisk träff och ett Poster-innehåll. Ja, förutom att Poster-innehållet förstås kan premieras av Google.

Vilket för oss över till senaste förändringen. Annonsmärkningen har fetats. För att göra det tydligare, enligt Google. Men som av en händelse har också ramen runt texten försvunnit, liksom den gröna färgen. Och i och med att varenda träff har en lite färgplupp före adressen så blir det lite… plupp som plupp. Annons eller organiskt? Extra svårt att se skillnad. Ja, bortsett från att annonsträffen får allt mer funktionalitet och tar allt mer yta.

Minns ni tiden när man kunde få synlighet på Google utan att betala eller att använda Googles egna tjänster? Såååååå 2010-talet.

Google's ads just look like search results now

Google's desktop search results have a new look. It's changed the formatting of its organic search results and the ads that sit above them. Now, the only thing separating the two is a small black-and-white "Ad" icon.

Google lyssnar på kritiken mot nya sökresultatutseendet - lovar förändring

Det är inte ofta techjättarna erkänner fel ganska omgående. Särskilt inte Google. Men det nya utseendet för datorsökresultatet som rullades ut för alla i veckan har gett så pass mycket negativ återkoppling att Google redan har gått ut med att de ska göra om igen.

Det handlar alltså om hela satsningen som har två huvudsyften: dels att fortsätta döda URL:en och behovet av att gå till externa webbsidor från sökresultatet och dels (framförallt) att Google nu i princip gick hela vägen ut med att ta bort alla skillnader mellan organiska och köpta resultat. Ja, där den största skillnaden egentligen är att köpta resultat ger möjlighet till fler funktioner och möjlighet att uppta större skärmyta.

Nu pudlar alltså Google. Extremt snabbt, alltså. Även om jag tror att det här egentligen inte var några nyheter för Google. Upplägget har funnits för mobilen ett rätt bra tag och har sannolikt testats ett bra tag även mot datoranvändare. Nu blev väl däremot det så mycket liv att Google kände att man var tvungen att åtminstone ge sken av att man lyssnar.

Och datorförändringen har helt klart gett upphov till mer uppmärksamhet än när det gjordes för mobilen. Vilket visar hur fast vi fortfarande är i datortänket.

Min tanke: när kommer lagstiftare i USA och EU börja ha åsikter den (upplevelsemässigt) icke-existerande märkningen av annonser hos Google? Vilket, nu när jag tänker ett varv till, säkerligen redan kan ha hänt. Att signaler kan ha nått Google om att enough is enough.

Google is backtracking on its controversial desktop search results redesign

Google made one of the biggest changes to how it displays search results in the company's history earlier this month. Now, the company says it's backtracking on the use of favicons, and it will experiment with favicon placement for search results on the web version of its search engine in response to criticism over the new look.

Google börjar visa tweets som featured snippets

The more things change, the more they stay the same. Nu har tweets setts dyka upp såväl som featured snippets (a.k.a. plats noll a.k.a. röstsöksfundament) som i ”Andra söker också”. Tweets som direkta svar på sökfrågor.

Tweets och andra typer av socialt innehåll (som Reddit-poster) ska tydligen ha figurerat som featured snippets när funktionen var ung. Mycket möjligt, kan inte påminna mig om att jag har sett det - så det var i så fall sannolikt bara i USA.

Men att Google nu i så fall återinför det här (som test eller om det är utrullning) är förstås helt i linje med övrigt som Google gör för att nå sitt überdominerande sök-och-vad-som-helst-herravälde. Forumfrågor börjar ju allt mer dyka upp direkt hos Google så det är logiskt att Google tycker att det väl är onödigt att behöva besöka Twitter eller Reddit när man lika gärna kan konsumera innehållet direkt hos Google.

Twitter Showing In Google Featured Snippets & People Also Ask

Shay Harel, the founder of RankRanger, spotted Google showing a tweet, yes, a post from Twitter, in the Google featured snippet section and people also ask section. Here is his screen shots via Mordy on Twitter.

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon inleder samarbete med tusentals indiska småbutiker för paketutlämning

Nu storsatsar Amazon och Walmart på att göra samma sak som de kinesiska konkurrenterna (och för Walmart: delvis samarbetspartnerföretag) Alibaba och JD.com. Amazon har ingått avtal med tusentals smånäringsidkare i Indien. Så kallade kirana-butiker.

Syftet är precis samma som för de kinesiska aktörerna - och samma sak som en så stor del av Amazons tid just nu ägnas åt: skaffa sig mer fysisk närvaro. Så när kunderna som möjligt. Helt enkelt att hitta fler ut- och återlämningsställen. Om man så vill: edge retail. E-handelns motsvarighet till det som just nu är så buzzigt inom molntjänster och AI: få ut tekniken så nära där tekniken ska användas som möjligt för att korta leveranstiden.

Även Walmart satsar på samma sak - och det är ingen slump att de satsar just i Indien. Bortsett från att det är ett land där den här typen av butiker är väldigt vanliga så är Indien landet som håller på att varvas upp till nästa stora techslagfält. Och, om man så vill, landet Amazon och Walmart inte tänker misslyckas i på samma sätt som i Kina.

Amazon partners with thousands of mom-and-pop stores in India | TechCrunch

Neighborhood stores dot tens of thousands of cities, towns and villages in India. They have survived -- and thrived, despite -- retail giants' billions of

Amazon inleder stor utrullning av elleveransfordon i Indien

Nästa indiska push för Amazon - den här gången på elfordonsfronten. Igår började Amazon bokstavligen talat rulla ut sin satsning på elektriska leveransfordon för den indiska marknaden. Som sig bör handlade det om elrickshwor. De första av 10 000 av den typen som Amazon siktar på att ha på vägarna till 2025.

Slutmålet (?) är däremot betydligt mer ambitiöst: 100 000 elleveransfordon i drift till 2030. De 100 000 elfordonen ska dessutom vara lokalt tillverkade i Indien.

Så kallad rickshawrolling, alltså.

Fyra viktiga saker för Amazon här:

  1. ett starkare fotfäste i hela Indien för fortsatt tillväxt
  2. man använder Indien-inhemskt (vilket är lite förutsättning för att överhuvudtaget få verka där)
  3. hela miljöbiten (Amazon ligger efter några av de andra techjättarna här)
  4. man tar ytterligare steg i att kontrollera hela leveranskedjan - och dessutom skapar arbetstillfällen (se punkt 2 ovan)

Amazon Starts Rolling Out Electric Delivery Rickshaws in India

Amazon India on Monday announced that it has started rolling out its electric vehicle delivery fleet in the country, with the goal to have 10,000 such vehicles on the roads by 2025. The move comes as part of the company’s global Climate Pledge, as announced in September last year.

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Spotify lanserar en egen storiesfunktion

Spotify tar ännu ett steg som social plattform. Ett rätt stort sådant. Åtminstone om vi pratar om att sno rakt av från andra. Dags för stories på Spotify.

Nu har ju Spotify på sätt och vis redan haft det här, men nu lanserar man influencer-stories som fungerar och ser ut som stories gör mest. Möjlighet för populära internetprofiler att haka på en story till en spellista. Som en stories-påa för spellistan. Och självklart kan man hämta material från Spotify (som omslag och lågsnuttar) och ha dem som del av storyn.

En intressant detalj är att funktionen inte (åtminstone inte än) blir tillgänglig för plattformens artister. Enligt Spotify är tanken att det ska vara ett ”verktyg för att upptäcka musik” snarare än något som ska användas för marknadsföring. Som upplägget är med nya verktyg just nu så kan vi väl konstatera att det är en fin gräns mellan musikupptäckande och marknadsföring…

Men det finns en annan intressant sak med det nya formatet. Det blir lite en mashup mellan stories, kortvideo, podcast och musik. Det skulle alltså kunna användas som komplement - eller förstärkare - även för podcastformatet. Jag skulle inte bli förvånad om att något sådant ligger i pipan. Men inte bara det: det är ännu ett försök från Spotify att äga mer av vår skärmtid. Bokstavligen. Alltså att få oss att interagera mer aktivt med själva appen. Och musiken.

Och det senare är kanske en av de största förändringarna som 20-talet kommer föra med sig: musiklyssnandet online kommer att bli betydligt mer aktivt och interaktivt. På samma sätt som kameran blev ett sätt att förstärka nuet och inte bara ett verktyg för dokumentation så blir musik allt mer samma sak. The more things change etc.

Spotify's new test lets influencers post Stories to introduce their own playlists | TechCrunch

Spotify is testing a new Stories feature that will allow select influencers to incorporate video elements into their public playlists, TechCrunch has

Apple kan lansera podcasts för att driva trafik till TV+

Jag har några gånger skrivit om hur Apple på riktigt har börjat korsköra sina tjänster - alltså använda en för att driva trafik och affärer till en annan. Shazam, Apple Music, TV+, Arcade. Här kommer ännu ett sådant initiativ: poddar för att driva tittare till TV+.

Enligt Bloomberg ska Apple för fullt diskutera att använda just poddformatet för att marknadsföra sin videotjänst. Och det handlar om något som börjar bli allt mer populärt: manusbaserade poddar. Typ "Radioteatern presenterar", för alla som minns freestylen.

Nu måste det förstås inte bli det formatet, enligt Bloomberg har Apple bett poddproducenter att ”pitcha idéer för ljudprogram med någon koppling till sina videotitlar”. Skulle lika gärna kunna bli en ”bakom kulisserna”-titel. Eller flera. Men just manusdrivet innehåll skulle förstås ännu mer knyta ihop Apples nya ekosystem. En ”förserie” för att skapa intresse för en ny säsong eller ny titel. Mellanserier eller efterserier för att knyta ihop eller förlänga säsonger. Som sedan också skulle kunna hitta hem som ett Arcade-spel. Och musiken från podd, video och spel samlad via Apple Music.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-21/apple-planning-to-make-original-podcasts-promoting-its-tv-shows

Bekräftat: Apple kommer ta fram podcasts för att driva trafik till TV+

Häromdagen skrev jag om Bloomberg-uppgifter att Apple kan ta fram egna poddar som sällskap till företagets TV+serier. Nu bekräftas det från officiellt håll att så kommer att ske. Det handlar om serien ”Little America” som kommer ackompanjeras av en podd. Men inte bara det, den kommer också få en egen spellista.

Båda är förstås rätt självklara och inget Apple är först med, men är ännu ett steg i Apples strävan att driva så mycket trafik och kunder som möjligt mellan de olika tjänsterna. Nu när Apple inleder sitt första företag som fullt ut tjänsteföretag.

Apple TV+ show 'Little America' to get a companion podcast, exec producer says | TechCrunch

A recent report from Bloomberg claimed Apple was considering making original podcasts related to its Apple TV+ streaming service shows. Now we have

Bytedance får exklusiva rättigheter att visa biofilmer

Den enes död. Vad gör man om biografer tvingas stänga på grund av virusutbrott och inte kan visa filmpremiärer i anslutning till en stor biohelg? Man köper rättigheterna att strömma materialet via sociala medier.

Precis det är vad TikTok-ägaren Bytedance nu har gjort. I och med utbrottet av coronaviruset har hela städer i Kina mer eller mindre stängt ner i försök att begränsa smittan. Det gäller inte minst anläggningar där många människor trängs ihop på liten yta. Som biografer.

Det handlar om produktionsbolaget Huanxis filmer som nu kommer att sändas via företagets egen app, men alltså även via Douyin (den kinesiska versionen av TikTok), Toutiao (Bytedances populära nyhetsaggregeringstjänst) samt Xigua Video och Huoshan (två ytterligare kortvideotjänster under Bytedance-paraplyet).

En bra grej för Bytedance, alltså. Möjlighet att få exklusiva strömningsrättigheter för ”Hollywood-filmer” på sina plattformar. Men ännu större grej för Huanxi, vars aktie rusade över 40 procent på nyheten. Den potentiellt rätt rejäla distributionsutökningen för bolagets filmer fick alltså investerare på väldigt bra humör.

Det här säger en del om vilket roll Bytedances tjänster, främst Douyin och Toutiao, har fått i Kina på några få år. Och varför WeChat-ägaren Tencent blir allt mer stressade över att uppstickaren Bytedance kapar åt sig mer och mer av framförallt de unga kinesernas onlinetid. Samma sak som Facebook vs. Snapchat, alltså. Fast upphöjt. Rätt rejält.

Men hela initiativet med ett socialt medium som distributionsplattform för högprofilerade filmpremiärer är också lite banbrytande. Visst. Även hos oss satsar exempelvis Facebook på allt mer proffsvideoinnehåll via Watch. Andra techjättar har också gett sig in i strömningsracet som bekant. Men det finns fortfarande rätt vattentäta skott mellan den här typen av innehåll och det sociala. Då handlar det alltså om Facebooks eget innehåll. Egentligen samma sak på Youtube, den plattform som kommit närmast det här.

Intressant att se Huanxi-samarbetet faller ut för Bytedance. Och om Bytedance även på det här kommer ge upphov till svallvågor som kommer kännas ända hit.

https://www.scmp.com/business/china-business/article/3047558/huanxi-media-shares-skyrocket-douyins-parent-pays-630

Bytedance kan ha en startat en egen avdelning för spel

Inte alls osannolika uppgifter. Till och med väldigt troliga med tanke på alla tentakler Bytedance kastade ut bara under 2019. Nu uppger Bloomberg att TikTok-ägaren Bytedance har en egen spelenhet på plats, en för att ta upp konkurrensen med Tencent även på detta område.

Spel blev ett av 2019 års absolut hetaste områden - och då inte bara bland de stora, "traditionella" spelbolagen. Google och Apple nöjde sig inte med att dra in högvis med pengar på spel via Appstore och Google Play utan lanserade sina helt egna spelplattformar. Dessutom tog Microsoft och Snap flera kliv fram, Facebook storsatsade med sina första spelstudioköp och till och med Walmart uppges vara på gång med någon form av egen spelplattform. Ja, plus att Twitch, Youtube Gaming och Facebook Gaming allt mer började slita i spelströmningstjärnorna.

Och så testade även just Tencent en ny spelströmnningstjänst, en konkurrent till Googles Stadia. Och som inte det skulle vara nog är Tencent redan världens största spelbolag och äger exempelvis delar av bolaget bakom Fortnite. Och nu kan alltså även Bytedance ge sig in (ännu mer) i leken.

Enligt uppgifterna pratar vi inte heller bara om att Bytedance vill öppna för fler spel i TikTok och Douyin, utan det handlar just om spelstudioverksamhet. Bolaget ska redan ha byggt upp en personalstyrka om 1000 pers, vilket är... en del. Första två spelen ska landa i vår, sägs det.

Vad det verkar är det spel som ska stå på egna ben - utanför TikTok och Douyin. På samma sätt som Tencents spelverksamhet är mycket större än WeChats plattform. Men att Bytedance har en inkörd målgrupp på potentiellt nån miljard användare sitter ju inte i vägen om, eller när, företaget trycker på spelknappen.

http://bit.ly/2tRMwPU

Tencent lanserar en musikigenkänningsapp

Mer Tencent. Tidigare idag skrev jag om att Tencent har börjat bjuda in användare till vad som sägs vara en ny kortvideofunktion, inbyggd i WeChat. Förstås för att än mer ta upp konkurrensen med internetsensationen TikTok/Douyin. Nu ger sig Tencent även på Apple med en ny låtigenkänningsapp.

Det är Tencents hyfsat nyligen särnoterade innehållsdel Tencent Music Entertainment Group som har släppt en Shazam-konkurrent, kopplad till QQ Music (en av Tencent Musics musiktjänster). Ser ut att funka mycket som just Shazam: rikta mobilen mot en låt som spelas och få reda på vilken den är. Kan även ligga och rulla i bakgrunden när användare använder Douyin (kinesiska versionen av TikTok). Även här på samma sätt som Shazam.

Det senare är förstås extra intressant. I förra veckan inledde konkurrenterna Tencent och Bytedance samarbete. Bytedance köper musikrättigheter från Tencent, rättigheter som sedan gör att Douyin-användare kan använda musik i sina kortvideos. Nu ser det alltså ut som att Tencent ännu en gång tänker joina Bytedance om man inte kan beata dem. Ja, eller åtminstone: tjäna pengar på konkurrenten om man inte kan slå dem (medan man gör ännu ett försök att bygga upp en egen tjänst).

Tencent lär alltså tänka som Apple gjorde när de köpte Shazam: som ett sätt att driva trafik till sin musiktjänst. Kineser lägger allt mer tid i Douyin och konsumerar alltså allt mer musik den vägen. Om man kan få användare att hoppa över till QQ Music för att lyssna på hela låtar. Att Bytedance alltså skulle generera intäkter åt Bytedance. 

Tencent Music Launches New Song Recognition App

QQ Music, the music streaming platform owned by Tencent Music Entertainment, launched a new music recognition app for both iOS and Android.

Amazon Music har nu 55 miljoner användare

Ny milstolpe för Amazon Music: Amazons musiktjänst ska nu ha över 55 miljoner användare. Den är kort sagt snart lika stor som Apple Music.

Ja, med ett aber. Amazons siffror omfattar alla sex abonnemangstyper - inklusive det annonsfinanserade. Apples senaste siffror på över 60 miljoner handlar om betalande användare allihop, eftersom Apple inte har något annonsabonnemang (prövoperiodsanvändare ska inte vara inkluderade i Apples siffror).

Det verkar vara just det senare abonnemangsformatet som har särskilt mycket medvind. Även om Amazon säger att ”nästan alla” av de 55 miljonerna är betalande så är det alltså inte 55 miljoner betalande. Och ”nästan” är ju… lite subjektivt.

Sen tillkommer förstås problematiken med hur Amazon räknar på sina musikanvändare. Hur frikopplade de är från att vara subventionerade (extra mycket) av Prime-medlemsskapet. Å andra sidan är det inte helt klart hur Apple heller räknar. Om de gratisår som följer med nya i-Prylar räknas som ”prövoperiod” eller ”betalande” användare.

Amazon Music passes 55M customers, still lags behind Spotify and Apple | TechCrunch

Amazon Music, the streaming music service from the e-commerce and cloud giant that competes against the likes of Spotify and Apple Music, announced a

MTG avbryter diskussioner om e-sportsamarbete med Huya i Kina

Lite förvånande. I höstas meddelade MTG att man hade för avsikt att dra igång ett samarbete kring e-sportligan ESL med ett av företaget som aspirerar på att vara Kinas Netflix: Huya. Ett företag som dessutom backas av WeChat-ägaren Tencent, som i sin tur är världens största bolag inom just spel. Tanken var att Huya skulle hjälpa MTG att få in just ESL på den kinesiska marknaden.

Nu har alltså bolaget "ömsesidigt enats" om att avbryta förhandingarna. Fnurra på tråden kring bland annat den "avtalsmässiga fördelningen av risk". Rent krasst kan man tänka sig att Huya ville ha en större del av kakan än vad MTG var sugna på.

MTG vill förstås in på den kinesiska marknaden med sitt e-sportande, så frågan är mest vilket företag man nu kommer söka samarbete med. Att man lite indirekt har stängt dörren, eller åtminstone stängt den lite, med Tencent lär dock kunna stöka till det en aning. Någon form av Alibaba-koppling i samarbetsjakten lär inte vara ett osannolikt scenario.

Skulle satsa på Kina tillsammans med techjätten - nu bryts förhandlingarna

"Den enda vägen framåt."

Disney+ kommer till Sverige sommaren 2020

Så har vi fått ett datumish för när Disney+ kommer till Sverige: "sommaren 2020". Det är faktiskt lite senare än vad jag trodde.

Disney+ is coming to Europe a week sooner than expected

If you live in Europe and you've been patiently waiting to (legally) get stuck into The Mandalorian, we have some good news. The launch date for a wider European launch of Disney+ has been brought forward by a week, the Walt Disney Company has confirmed, opening its doors in select countries from March 24th.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *