Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram testar helt annonsfritt nyhetsflöde
Det här är… rätt stort. Instagrams VD Adam Mosseri ska ha bekräftat att tjänsten genomför tester där vissa användare inte ser några annonser. Alls. ”To make sure we understand the effect of that”.
Det är förstås alltid bra att skaffa sig insikter om användarnas beteenden, men det här känns oavsett som ett, som sagt, stort men framförallt väldigt märkligt test från Instagram.
Nästan 99 % av alla Facebooks intäkter kommer från (mobil)annonser. Övriga intäkter (kan vara exempelvis företagskonton i WhatsApp eller försäljning av Portal- och Oculus-hårdvara) har i bästa fall verkat på marginalen och de tester Facebook har gjort med att få användare att betala direkt har känts lite halvhjärtade än så länge.
Men ett sånt här test tyder på att Facebook insett att annonser kanske inte är framtiden. Jag antar att man nu vill se om ett annonsfritt Instagram 2020 skulle få användarna att använda appen på andra sätt – och mer.
Vilket förstås för oss över till den hypotetiska fråga som florerat kring Facebooks tjänster i ett antal år nu: skulle du betala för Instagram om du slapp annonser? Och i så fall hur mycket? Och om det skulle bli verklighet: vad skulle det innebära för företag?
https://twitter.com/chriswelch/status/1228535504460750851?s=20
Instagram kan testa ett delvis kronologiskt flöde
Woah. Instagram testar… ett kronologiskt nyhetsflöde? Oj. Det snurrar.
Okej, nu handlar det inte riktigt om ett strikt kronologiskt flöde. Mer ett sätt att se inläggen du har missat sedan du var inne senast. Alltså inlägg som postats under den tiden. Det känns alltså snarast som en funktion för dem som hänger ofta i appen – så att de ska slippa se inlägg de redan har sett, typ.
Instagram is testing a way to display posts in chronological order
In 2016, Instagram began messing with users’ feeds, much to fans’ chagrin. The posts they would see from the accounts they followed weren’t in order of when they were posted, but in order of what the app’s algorithm determined to be worth l
Facebook testar nya inställningar för att visa nyhetsflödet
Igår skrev jag om att Instagram kan vara på gång att erbjuda möjlighet att få ett kronologiskt(ish) flöde. Nu ser det ut som att även Facebook-appen kan få något liknande.
Det handlar om att Facebook just nu (internt) testar en funktion som ger tre olika sätt att sortera och visa nyhetsflödet: Mest relevanta (a.k.a. algoritmer rockar), Senaste (visa nya inlägg först) och Redan sett (som är ungefär exakt vad det heter). De blir åtminstone enklare att hitta – jag hade exempelvis ingen aning om att den sistnämnda har funnits.
Det senare känns vid en första anblick på sätt och vis lite som att lista gårdagens väder. Men när jag tänker efter ett varv till så känns det som något som alla sociala plattformar med algoritmstyrda flöden borde införa. Hand upp alla som någon gång har sett ett intressant inlägg i ögonvrån när man redan har tryckt på något och sedan snabbt backar tillbaka för att se inlägget igen. Bara för att sedan, tja, aldrig hitta inlägget igen. Framförallt inte om man har koll på vem som postade.
We like. LinkedIn – your move.
Facebook prototypes tabbed News Feed with Most Recent & Seen | TechCrunch
Facebook may make it easier to escape its ranking algorithm and explore the News Feed in different formats. Facebook has internally prototyped a tabbed
Facebook betalar användare för att hjälpa Facebook med röstinspelningar
Sugen på att få betalt för att hjälpa Facebook träna upp sina röstverktyg? Nu kan kan du få det. Visserligen inte jättemycket pengar, men hej.
Är det något som alla företag borde lära sig av Facebooks (men även andra techföretags) problem senaste år är det att det är bättre att be om lov i förväg. Ja, och inte försöka runda appbutiksregler.
Livet blir så mycket mindre komplicerat på det sättet. Om man helt enkelt litar på sina kunder. Och bygger upp en relation som gör att de är villiga att hjälpa till, kanske till och med utan ersättning.
Förtroende och kundvård, y’all. Bra grejer för 2020-talet.
Facebook will now pay you for your voice recordings
Facebook is slowly rolling out a new program in its Viewpoints market research app that will pay you to submit voice recordings that will be used to help train the company’s speech recognition systems.
Facebook stryper tillgången till ännu mer potentiellt känslig insiktsdata
Facebook skärper delningen av data med adtechföretag ytterligare. Från och med april kommer information om unika enheter inte längre delas med annonsföretagen som kvalificerat sig till att bli en av Facebooks ”advanced mobile measurement partner” (MMP). Alltså nån som har tillgång till mer insikter om hur de går för annonser än your average bear.
Det verkar handla om att Facebook proaktivt försöker förhindra ännu ett Cambridge Analytica-haveri. Fram till nu har MMP:er inte bara fått insikter i praktiken om unika användare utan har även haft rätt att dela den rådata de fått med annonsörer. Facebook har inte delat ID:t för specifika mobilenheter, men det har däremot gått att följa aktiviteter för specifika användare – och på sätt och vis därmed också specifika enheter.
Det har från Facebook-håll alltså handlat om oro av fingerprinting-karaktär. Att den data som Facebook tillhandahåller om exempelvis en användares köp skulle kunna korsköras mot data som en annonsör sitter på för att därmed kunna identifiera en unik användare – alltså även identifiera en individ. Information som sedan skulle kunna användas på sätt som inte skulle vara okej om de kom ut.
Nu kommer den data som MMP:er får ut istället vara aggregerad och anonymiserad full ut.
Facebook Quietly Cuts Off Sensitive Ad Data Before It Can Get Cambridge Analytica’d Again
A good rule of thumb is to be skeptical of the privacy-forward changes Facebook touts to the public, and to deeply interrogate any of the quieter changes it rolls out behind the scenes since those-surprisingly-often mark the real efforts that the company’s taking to be a little bit less of an invasive shitshow.
Facebook lanserar publikt dataset med 38 miljoner URL:ar
För två veckor sedan lyfte Google ut sin Dataset Search ur beta. En sökfunktion alltså specifikt för att söka just i dataset och där den primära målgruppen är forskarvärlden (men förstås även andra intresserade). Den nya sökfunktionen ska innehåll nära 25 miljoner publika dataset som nu har indexerats och lyfts in i den nya funktionen. Nu är det Facebooks tur att komma med en liknande funktion,
Tillsammans med Social Science One har Facebook samlat ihop över 38 miljoner URL:er som har delats publikt över 100 gånger ar senaste tre åren. Det som är lite coolt är att samtliga URL:er också ska innehålla information om eventuella saker som har hänt med dem – som om de har faktakollats eller anmälts för hatbrott. Med andra ord blir det alltså möjligt att söka och sortera på dessa parametrar.
Unprecedented Facebook URLs Dataset now Available for Academic Research through Social Science One
Gary King and Nathaniel Persily
Nytt Instagramfilter: vilken Ikea-möbel är du?
Ha. Ace. Har du alltid undrat vilken Ikea-möbel du är? There’s an Instagram-filter for that. (Okej. Du kommer bli en av 12 Ikea-produkter, men hej. Nu ska vi inte fastna i detaljer.)
Ikea launches ’Which Ikea icon are you?’ Instagram filter – Latest Retail Technology News From Across The Globe – Charged
Ikea has launched a new interactive Instagram app aiming to cash in on the ”What X Are You” filter trend dominating the social media platform.
Pikaso – appen som gör tweets snygga i Instagram
Delar du ofta tweets till Instagram och har tröttnat på att det ser kackigt ut? There’s an app for that. Okej, det finns det inte (men appar för iOS och Androi är på gång), däremot så kan Pikaso vara svaret på dina böner. Eller åtminstone göra det enklare att just dela snygga tweets till Insta.
Det artikeln också går in på, kring TikTok, är något som jag har skrivit några gånger: att nyare tjänster satsar mycket på att få in sitt innehåll på andra ställen. Med andra ord till skillnad från Facebook som nästan uteslutande har handlat om att dela inom det egna ekosystemet. Något som de nyare tjänsterna gör därför att, tja, de just inte är Facebook. Ett sätt att marknadsföra sig.
Men det här ser vi även hos andra. Som Apple och Spotify. Försök att trycka ut sitt innehåll på så många ställen det går med förhoppningen om att hitta nya användare. Men också att göra sig mindre sårbar. Att separera de olika lagren och vertikalerna så att man inte blir beroende en enda tjänst för intäkter. Och rent krasst: inte vara beroende av att kunderna kommer till företagen. Att företagens tjänster finns där kunderna föredrar att vara.
Kort sagt: precis samma det sätt att tänka på sin verksamhet, sina kunder och sina kundmöten som alla företag skulle må bra av att anamma.
Turn Tweets Into Instagram-Friendly Posts With Pikaso
Are you tired of seeing badly-cropped tweets in your Instagram feed? Pikaso has a solution! It turns Tweets into Instagram-friendly posts.
Twitter köper kortvideotjänsten Chroma Labs
Ännu ett uppköp för Twitter: Chroma Labs. Och det handlar om en *trumvirvel* kortvideoapp. Förstås.
Chroma Labs är inte en kortvideoplattform i sin egen rätt, utan är just ett verktyg för att skapa stories och kortvideos som sedan delas i andra tjänster. Som Instagram och Snapchat. Lite Apples Clips-app, alltså.
Det skulle med andra ord vara ett köp helt rätt i kortvideotiden. Men Twitter kommer däremot stänga ner Chroma-appen (eller åtminstone inte släppa fler uppdateringar). Istället ska sjumannateamet jobba med ”konversationsavdelningen” inom Twitter. Vilket låter ungefär som, tja, Twitters kärntjänst.
Men med tanke på vilka kompetenser som Twitter nu har köpt till sig så är artikelns fråga befogad: är Twitter på gång att ta fram sin egen stories-funktion?
Twitter acquires Stories template maker Chroma Labs | TechCrunch
Is ”Twitter Stories” on the way? Or will we just get tools to send prettier tweets? Well now Twitter has the talent for both, as it has just acquired
Twitter testar märkning av tweets med falsk information
Twitter testar märkning av fejknyheter och spridning av felaktig information från politiker och kända personer. Och det är en rätt blaffig etikett vi pratar om.
Flaggningen baseras på beslut från verifierade faktacheckare och journalister. Men en annan intressant sak som Twitter också verkar testa är att låta twittrare ”få poäng och badges” för att man hjälper till och faktagranskar tweets.
Att se om de här funktionerna blir permanenta inslag i Twitter och i så fall hur de kommer se ut och fungera i sina slutgiltiga versioner.
Twitter tests labeling and correcting misleading tweets from politicians
Twitter is testing a new feature that — if implemented — will prominently flag misleading tweets from politicians and other public figures, according to NBC News. As seen below, the feature adds red and orange badges to tweets the company has deemed ”harmfully misleading,” followed by information from verified fact-checkers and journalists.
Övrigt sociala medier
Alibaba och Tencent gör gemensam sak med kinesiska staten för att stoppa spridningen av Corona-viruset
Ni kanske har hört talas om Kinas sociala ”poängsystem”, där aktiviteter i vardagslivet kan påverka saker som möjlighet och villkor att få lån, köpa bostad eller köpa tåg- och flygbiljetter? Nu verkar det som att man applicerar samma slags tänk för att spåra och begränsa spridningen av Corona-viruset.
Alibaba och Tencent har nu gjort gemensam sak med partiet i ett QR-kodsinitiativ. I Alibaba-fallet handlar det om att företagets betaltjänst Alipay har lagt till en funktion där användare får svara på hälsoenkät, om man har haft symptom som skulle kunna tyda på Corona, och ange sitt ”personnummer”. Svaret på enkäten ger sedan en färgad QR-kod. Röd betyder total karantän i 14 dagar, med dagliga incheckningar via Alibabas samarbetsapp DingTalk, gul ger instruktion att man ska hålla sig hemma i sju dagar och grönt att man kan röra sig fritt.
Tydligen så har människor i områden där detta har implementerats fått ”blippa” sin QR-kod för att komma in i järnvägsstationer, kontorsbyggnader och butiker. Alibaba är i diskussioner att rulla ut systemet i hela landet. Även Tencent har via Kinas största app WeChat alltså en liknande lösning.
Visst är ändamålet i det stora hela gott, men… det ger milt sagt lite… olustiga vibbar. Inte minst i den historiska backspegeln.
China seeks help of national tech giants to track coronavirus with QR codes
China’s government is enlisting the help of Alibaba Group Holding Ltd and Tencent Holdings Ltd to expand color-based systems for tracking individuals affected with the coronavirus nationwide.
Sök/SEO
Apple lägger till realtidsvägbeskrivningar i sin karttjänst
Apple lägger till en riktigt banbrytande funktion i sin karttjänst: realtidsvägbeskrivningar för kollektivtrafik.
</ironi>
Så ja. Apple lägger till ännu en funktion i sin karttjänst som har funnits länge i Google Maps. Bättre sent än aldrig och allt det där.
Apple karttjänst hade rätt stor… förbättringspotential när den släpptes (att Apple tvingades släppa egna kartor ska tydligen ha berott på att Google drog tillbaka kartsamarbetet, inte att Apple egentligen ville göra egna kartor – åtminstone inte riktigt så tidigt). Men karttjänsten har så sakteliga blivit allt bättre.
Använder jag Apples karttjänst om jag ska ha vägbeskrivningar? Nej, det är Google Maps som gäller. Men med tanke på att Kartor är förvalt kartprogram i iOS så använder jag det allt oftare vid snabbare frågor (och eftersom det ofta är den karttjänst som appar använder). Alla som har ”vuxit upp” med Google Maps har nog en bit kvar innan de byter tillbaka. Men däremot är det inte alls lika säkert att människor som börjat använda internet när Apples kartor började få lite fason kommer att ha Google Maps som sin go to-destination för kartor och vägbeskrivningar.
Apple Maps Transit Directions Go Live in Various EU Countries
Over the last 48 hours, Apple Maps has expanded its transit directions coverage across Europe. Using the app, travelers in cities across France,…
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Youtube lägger till Applause – nytt sätt för innehållsskapare att tjäna pengar
Youtube har lagt till ännu ett sätt för innehållsskapare att få betalt för sitt arbete: Applause. Ungefär motsvarande som finns i flera andra tjänster, ett sätt att ”dricksa” de innehållsskapare man tycker gör något bra. Kort sagt att man betalar för en enstaka ”klapp” för två dollar eller klappar på som bara den (som då alltså kostar två dollar varje gång – upp till max 500 dollar under en dag).
Är i en första sväng bara tillgängligt i åtta länder och funkar bara i datorversionen.
Så ni vet… mobile first? Not so much.
YouTube is Testing a New Way for Creators to Make Money From Viewers
YouTube is currently testing a new form of monetization which lets creators earn money directly from viewers.
Schack allt mer populärt på Twitch
Vilket e-sport har ökat sin tittartid med 500 procent på e-sportströmmarplattformen Twitch sedan 2016? Schack. Förstås.
Speed and trash talk: Inside the ’new chess culture’ and its online revival
Grandmasters and upstarts are reinventing the game online and in livestreams, becoming its most visible ambassadors and arguably its first entertainers.
Spotify lägger till realtidslåttexter
Samma funktion, samma dag, från två av världens största musiktjänster. Igår meddelade såväl Apple som Spotify att man lägger till realtidstexter. För Apple handlade det snarast om att man kompletterade sin OS-uppsättning: funktionen har funnits i så väl iOS som iPad OS och kommer nu även till macOS i och med nästa punktuppdatering (ja, okej, funktionen finns inte i Watch OS på grund av anledning). För Spotify är det däremot premiär för den här typen av funktion.
Det är ingen slump att musikströmningstjänsterna nu unisont lägger till de här texterna. Karaokevärlden är stor, inte minst i Asien. Men för främst Spotify är det här del av ett större initiativ som handlar om att få användare att använda appen mer. Aktivt.
Musiktjänster är i stort play and forget-tjänster. Man sätter igång en spellista och låter sedan musiken och appen ligga och rulla i bakgrunden. De funktioner som Spotify har rullat ut senaste månaderna har ofta handlat om rätt grafiska tillägg. Saker som ska göra att användaren helt enkelt ger Spotify mer skärmtid. Bokstavligen.
Mer skärmtid betyder större möjligheter att locka användare att testa fler funktioner. Men det gör också att Spotify har chans att sälja fler slags annonsytor på sikt. Annonser som inte bara bygger på ljud.
Spotify is finally showing lyrics synced with music so you can sing along
Spotify is finally giving you the tools to sing along without embarrassing yourself – or mumbling while you pretend you know the lyrics.
IoT – internet of things
Apples CarKey API gör det möjligt att skicka virtuella bilnycklar via iMessage
Apple har droppat några fler ledtrådar om hur en av deras potentiellt coolaste nya funktioner kommer fungera. Det handlar om Apples CarKey API – den integration som gör det möjligt för biltillverkare att kunna låta sina kunder låsa, låsa upp och starta bilen med sin iPhone eller Watch.
”Nyckeln” ska kunna delas och nu vet vi mer hur. Den ska kunna skickas via Meddelanden och verifieringen sker via Face ID eller Touch ID. Med andra ord att det kommer att krävas ”tvåstegsverifiering” för att kunna använda den virtuella nyckeln. Det verkar dessutom finnas ett expressläge som inte kräver den extra säkerheten. Jag tänker att man kan välja ut sin ”inre cirkel”. Med andra ord att man skulle kunna göra någon form av engångsverifiering med några användare.
Jag misstänker att Apple har kommit rätt långt i samtal med åtminstone någon biltillverkare inför lanseringen av den här funktionen (i iOS 13.4). Det kan kort sagt bli en mer spännande punktuppdatering än vanligt.
Apple’s Upcoming ’CarKey’ Feature Will Let You Send Digital Keys Using Messages App
As discovered in the first beta of iOS 13.4, Apple is working on a new ”CarKey” feature that will allow an iPhone or an Apple Watch to…
Apple patenterar ett självkonfigurerande hem
Åh vad jag hoppas på den här. Patent från Apple som talar om ett självkonfigurerande hem. Kort sagt att alla dina prylar automatiskt synkas ihop och ställs in för att funka med dina andra.
Visst. Är man fast i Apples trädgård (det är väl alla?) så känns det här som något som redan är på plats. Och har varit på plats länge. Ja, så länge som man kör Apple all the way. Men även då finns förbättringspotential. Var en pryl finns, hur den bäst optimeras för att funka så bra som möjligt. Och att det här följer med utanför hemmet. Som att bilen, via Apples kommande CarKey-API, också har koll på läget.
Och för den delen: varför inte ännu mer? Så att inställningarna man har hemma följer med när man checkar in på hotellrummet, flyget eller tåget?
Apple-patent visar smart hem som konfigurerar sig självt
Att döma av ett nytt patent kan det bli enklare att sköta våra smarta hem i framtiden.
Apple kommer tillverka miljontals spårningstaggar 2020?
Det här är ett rätt vågat uttalande, inte minst eftersom det kommer från den initierade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo. Ett påstående att Apple kan tillverka ”tiotals miljoner UWB-taggar 2020”.
När Apple lanserade iPhone 11-modellerna var en av de stora nyheterna ett nytt chip: U1. Ett chip som baseras på Ultra wideband-teknik – ett kommunikationsprotokoll för väldigt korta avstånd (typ snäppet längre bort än NFC). UWB skulle enligt Apple bland annat kunna förbättra funktioner som Hitta min iPhone genom att signaler kan ”rida” på iOS-enheter. Alltså att en signal inte måste pinga en enda uppkopplingspunkt utan alltså skulle kunna utnyttja Apple-enheter med stöd för tekniken till dess att en enhet kan ”ringa hem”.
Ända sedan dess har det spekulerats i att Apple kommer släppa en Tile-konkurrent. Alltså att Apple (kanske vid eventen i mars eller juni) skulle släppa någon produkt som man kan fästa på vilken pryl som helst och sedan hitta den via sin Apple-enhet.
Och enligt Kuo så räknar Apple alltså med att i år sälja… väldigt många såna. Att se om Apple släpper en egen Tile. Ja, eller det känns vid det här laget som ett ”när” och inte ett ”om”.
Apple Could Launch Its AirTags Trackers in 2020
Apple Tags, or what is also in the rumours as AirTags, are expected to work with the iPhone to enable location-tracking of lost items. The functionality of the new offering would be similar to how Bluetooth trackers from San Mateo, California-based Tile work to help users find their important belongings using a mobile app.
Google skrotar sitt program för gratis wi-fi
Google kastar in handduken för ännu ett av sina Other bets: alltså ett av de experiment som de har lanserat. I det här fallet handlar det om att de lägger ner Station, initiativet att erbjuda kostnadsfritt wi-fi på ett stort antal järnvägsstationer och andra offentliga platser.
Som anledning anger Google att datatrafiken har sjunkit så pass i pris att det inte lönar sig längre – kombinerat med att Google och dess partnerföretag inte har lyckats hitta lönsamhet i tjänsten. Inte minst verkar det som att indiska teleoperatören Reliance Jio mer eller mindre kopierade Google och rullade ut ett program med gratis 4G-data till kunder som valde operatören.
Just det här kan bli en intressant fråga när 5G börjar rulla ut. Det har redan börjat spekuleras i att 5G inte bara kan komma att ersätta 4G, utan också wi-fi. Att hastigheten kan överträffa wi-fi och därmed göra dagens trådlösa måste-teknik överflödig. I så fall kommer det bli intressant att se hur gratis-5G kan komma att se hut. 5G istället för wi-fi på kaféer?
Google ends its free Wi-Fi program Station | TechCrunch
Google said on Monday that it is winding down Google Station, a program that rolled out free Wi-Fi in more than 400 railway stations in India and
Google går med i HAPS Alliance för att driva på utvecklingen av internetsatelliter i stratosfären
I veckan meddelade Google att man skrotar Station, sin satsning på att erbjuda gratis wi-fi på järnvägsstationer och andra offentliga platser i olika delar av världen. Men det betyder förstås inte att Google har gett upp tanken på att äga även själva uppkopplingsinfrastrukturen för internet. Ett annat initiativ på samma område är Googles Loon (okej, formellt Alphabets Loon, eftersom Loon ägs av Googles moderbolag och är del av det som i Googles kvartalsrapporter går under rubriken ”Other bets”). Nu har Loon och Googles satsningar på att tillhandahålla internetuppkoppling tagit ännu ett steg fram genom grundandet av HAPS Alliance.
Vad är då HAPS Alliance undrar du? En sammanslutning av företag som har som gemensamt intresse att driva frågan kring High Altitude Platform Station-uppkopplingar. Med andra ord internetsatelliter som ligger snäppet under de vanliga rymdsatelliterna som snurrar runt Jorden – satelliter placerade i stratosfären.
Och det är en tung samling namn som gör Loon sällskap. Som Airbus, China Telecom, Deutsche Telekom, Nokia, Softbank och Ericsson.
Och just den här delen av av universum, i skarven mellan Jordens atmosfär och rymden, börjar bli ett allt viktigare slagfält för just internetuppkoppling. Elon Musks SpaceX och Apple har skjutit upp eller ryktas skjuta upp internetsatelliter för rymdbruk, medan även Facebook har tittat på just en egen HAPS-lösning.
Telecom, technology, and aviation industry leaders join forces to create the HAPS Alliance
A group of global industry leaders today announced that they are forming the HAPS Alliance, an association of world-leading telecommunications, technology, aviation, and aerospace companies that are…
Försäljningen av smarthögtalare ökade med 70 procent 2019
Nya siffror kring smarthögtalarförsäljningen för helåret 2019. Exakta siffror är svåra att få fram, inte minst som vissa företag inte berättar hur många de säljer, men Strategy Analytics har gjort sitt bästa att komma fram till nuläget. Och nuläget är enligt Strategy Analytics är att det 2019 såldes 70 % fler än 2018. Totalt 146,9 miljoner enheter.
Amazon och Google fortsätter att dominera, även om de tappar andelar. Amazons andel landade på 26,2 % medan Google kom in på 20,3 %. Andelsmässigt är det fortfarande långt till trean Baidus 10,8 %, men tillväxten för Amazon och Google var i sammanhanget måttliga 16 respektive 20 %.
Baidu, Alibaba och Xiaomi ökade med 171, 94 respektive 167 % jämfört med 2018. Vilket alltså är… lite mer. Till och med Apple har en tillväxt på 65 %. Och då pratar vi dessutom bara om en enda högtalarmodell.
Två saker som jag reagerar på:
1. I andra sammanställningar jag har sett så har sett så har Google halkat efter Alibaba och kanske även Baidu på kvartalsnivå. Frågan är alltså vilket som är rätt: att Google rasade mot slutet av året eller att läget är bättre för Google än andra rapporter pekat på.
2. Apple bedöms ha sålt 2,6 miljoner Homepods. Det var rätt många fler än jag hade gissat. Apple sänkte priset på Homepod under 2019, så om vi tänker ett snittpris på 310 dollar så skulle det kunna betyda att Homepod omsatte 800 miljoner dollar och att Apple därmed skulle ha kunnat gjort en vinst på 244 miljoner.
https://venturebeat.com/2020/02/13/google-and-amazon-ceded-smart-speaker-market-share-to-chinese-rivals-in-2019/
Armbandet som blockerar mikrofoner från att spela in
Ha. Förstås. En trio professorer som har tagit fram ett störningsarmband som ska ge användaren en störningsaura runt sig, som ska göra så att mikrofoner inte kan spela in. Och ja, den går förstås att 3D-skrivas ut hemma (ja, en åtminstone tinklas ihop hemma).
En egen personlig, bärbar integritets-EMP, alltså.
There’s a privacy bracelet that jams smart speakers and, hell yeah, bring it
Researchers developed the device to fight smart speakers and hidden microphones.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör