Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 9 2020

Facebook ställer in året F8-konferens på grund av coronaviruset. Facebook släpper app för Creator Studio. LinkedIn testar en egen storiesfunktion. TikTok lägger till interaktiva dekaler. Weibo har nu över en halv miljard månadsanvändare. Bedford – nytt social nätverk där du max kan ha 1 vän. Google kommer gå över till mobilindex för alla sajter inom 6-12 månader. Google gör det möjligt att testa How to-markup för smarta skärmar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Artikel: 3 skäl till varför LinkedIn Stories är helt rätt tänkt

Linkedin har börjat testa sin egen storiesfunktion. Och jag tror att en storiesfunktion är helt rätt av LinkedIn.

3 skäl till varför LinkedIn Stories är helt rätt tänkt

 

Sociala medier

Facebook Instagram och WhatsApp

Facebook ställer in årets F8-konferens på grund av coronaviruset

Huh. Där ser man. Ett av coronavirusets mesta offer vid sidan av människor har visat sig vara techkonferenser. Nu har ännu en ställts in: Facebooks årliga utvecklarkonferens F8 som skulle ha gått av stapeln i maj.

Facebook planerar att ”föra samman vårt community på andra sätt, som lokala events, videos och liveströmmat innehåll”. Den stora frågan blir alltså om det innebär att Facebook ändå kommer presentera produktnyheter och andra nyheter om utvecklingen av tjänsterna och plattformarna som brukar vara höjdpunkten under F8. Jag misstänker att vi nog kommer få åtminstone den biten på något annat sätt.

Med tanke på att Facebook sitter på en hyfsat väletablerad plattform som skulle kunna erbjuda precis en sån lösning så känns väl det inte orimligt.

Facebook just canceled its F8 developer conference because of coronavirus

Facebook today announced the cancellation of its annual F8 developer conference due to fears over the COVID-19 (coronavirus) pandemic. The annual conference was scheduled to take place in San Jose, California on May 5-6. Facebook announced

Facebook släpper app för Creator Studio

Sugen på en app för att leka med Facebook Creator Studio? Nu släpper Facebook en sån, både för iOS och Android.

Inte en fullständig ersättare, men tänkt att göra det enklare att hantera och få tillgång till några huvudsakliga funktioner:

  • Statistik om postat innehåll
  • Redigera och ändra schemalagt innehåll
  • Hantera Facebook-inboxen
  • Stöd för att hoppa mellan konton och hantera flera sidor
  • Notiser

Det som lite ironiskt nog INTE går att göra i appen är att ladda upp innehåll och skapa nytt innehåll. Det går bara att redigera och hantera innehåll som redan har lagts in.

Såååå… en creator-app som… inte kan skapa. Frågor på det?

Facebook's New Creator Studio App Helps With Managing Pages On the Go

Facebook's launching a Creator Studio app for iOS and Android that assists users with managing page content and monitoring performance.

LinkedIn

LinkedIn testar en egen storiesfunktion

Det har gått över ett år sedan LinkedIn sjösatte ett eget storis-format. Men då bara för collegestudenter (och det enda som kunde postas var videos). Nu är det dags igen: LinkedIn interntestar just nu en storiesfunktion för alla medlemmar.

Vad är då stories på en plattform fokuserad på karriär och yrkesliv? En bra fråga. Tycker LinkedIn. Det var precis det de undrade innan de sjösatte funktionen. Det man har landat i så här långt är att funktionen kommer vara perfekt för att dela ”nyckelstunder från arbetsaktiviteter”

Hur det blir? Det får vi se om och när funktionen rullas ut. Enligt LinkedIn kommer man börja testa sina stories externt inom några månader.

Det enda vi nog kan vara rätt säkra på är att det kommer gå många proppar hos alla LinkedIn-vänner.

LinkedIn är ju, som bekant, inte Facebook.

https://www.theverge.com/2020/2/27/21156247/linkedin-testing-instagram-stories-feature-social-network-resumes-why

TikTok

TikTok tycker att tiktokare ska använda TikTok mindre ofta

Ha. Ännu en kampanj för att få oss att sluta använda sociala medier. Ja, eller åtminstone använda dem mindre. Sluta titta på TikTok, säger... TikTok.

Det handlar om att till och med TikTok själva delar inlägg från influencers som uppmanar folk att lägga ifrån sig mobilen och gå ut och, tja, uppleva den riktiga världen. Eller nåt.

Nu finns det förstås fler lager här. Det är inte så att TikTok vill att man ska sluta använda tjänsten, lika lite som att liknande initiativ från Facebook eller Apple har som slutmål att få folk att helt sluta använda deras tjänster och prylar. Men i dessa skärmtidsdiskussionstider är det förstås extra relevant för TikTok att visa att de försöker dra sitt strå till stacken med tanke på deras unga användare.

Initiativet är med andra ord ett sätt för TikTok att marknadsföra, och få föräldra- och politikerpoäng, för sina nya funktioner som gör det möjligt för föräldrar att begränsa hur mycket tid barnen får lägga på TikTok.

Och även om TikTok inte är exakt samma sak som Douyin, den kinesiska versionen av appen, så kan man tänka sig att påtryckningar från den kinesiska staten också har spelat in.

Men det finns ytterligare en aspekt som jag gissar också spelar in. En mer långsiktig tanke. Det enda som, typ, är bättre för Bytedance än att användare tittar på tiktoks är att användare SKAPAR tiktoks. Med andra ord: fyller på plattformen med innehåll. Innehåll som vänner kan titta på och interagera med. Tiktoks med människor som bara sitter och tittar på tiktoks blir inte särskilt bra tiktoks.

Med andra ord samma långsiktiga strategi som fick Facebook att för några år sedan prioritera ned inlägg från sidor till förmån för inlägg från vänner. Ta en kortsiktig intäktssmäll för att säkerställa de långsiktiga intäkterna. Och det långsiktiga användandet.

En titta i Facebook-backspegeln visar att det var en väldigt bra strategi. På båda punkterna.

TikTok influencers are telling other users to to stop using the app

Influencers with thousands, and in some case millions, of followers, make videos that are posted and promoted by the account @TikTokTips, which is run by the Chinese platform.

TikTok lägger till interaktiva dekaler

Ett extremt väntat tillägg i TikTok. Nu börjar det bli möjligt att fästa dekaler i videos på samma sätt som i de flesta videotjänster vid det här laget.

TikTok Now Lets You Pin Stickers To Your Videos

TikTok is rolling out a new sticker pinning option that lets you attach stickers to objects in your videos.

Övrigt sociala medier

Weibo har nu över en halv miljard månadsanvändare

Weibo, Kinas Twitter, släppte sin kvartalsrapport för det fjärde kvartalet 2019 igår. Det innebar en hyfsat stor milstolpe för fjänsten: för första gången klev Weibo över en halv miljard aktiva månadsanvändare.

Totalt landade siffran på 516 miljoner, 54 miljoner fler än förra året.

Weibo är en av Kinas grand old sociala plattformar. Långt ifrån äldst, men grundad 2009 vilket i mångt och mycket är ungefär startpunkten för sociala medier som vi känner dem idag. Tre år yngre än Twitter - men trots det större.

Nu går det inte att rakt av jämföra Twitter och Weibo eftersom Twitter slutade rapportera månadsanvändare för ett år sedan. Dessutom hittade man då på mätpunkten mDAU (monetizable daily active users). Alltså de användare som Twitter har bestämt sig för att de kan tjäna pengar på - och inte säkert att det motsvarar alla dagliga användare.

Men sist Twitter rapporterade månadsanvändare låg de runt 330 miljoner, när Weibo hade runt 460 miljoner. Och anledningen till att Twitter slutade rapportera månadsanvändare var att antalet började visa tendenser till att minska. Och om vi då jämför Twitters mDAU med Weibos DAU så landar vi 2020 på 222 miljoner för Weibo och 152 miljoner för Twitter.

Det betyder att Twitter åtminstone vinner över Weibo i en av Excel-kategorierna: tillväxttakt. Weibo har fått drygt 11 % fler dagliga användare senaste året, medan motsvarande för Twitter är 21 %. När nog dubbelt upp, alltså. Och med tanke på att tid och engagemang är två av de viktigaste internetvalutorna så är det ett rätt viktigt värde. Och visar på att man är bra i en gren som blir allt mer verksamhetskritisk i och med att det trots allt finns en begränsad mängd människor på planeten.

Att ta hand om sina befintliga kunder. Kundvård, alltså.

https://www.chinainternetwatch.com/30319/weibo-q4-2019/

EU-kommissionen rekommenderar sin personal att använda Signal som chattapp

Ett lite intressant och tidstalande beslut från EU-kommissionen: man börjar rekommendera Signal som den chattapp som personalen ska använda.

Den kommer inte ersätta alla andra digitala kommunikationsformer, men ska bli den förvalda appen för extern kommunikation. Den interna kommunikationen kommer fortsätta hanteras via egna, ännu mer inlåsta lösningar, typ.

Signal har börjat hitta allt mer sändningstid hos just offentliga och statliga verksamheter, som parlament och regeringar. Signal har alltid marknasfört sig just som en väldigt säker kommunikationskanal, med krypterad kommunikation hela vägen långt innan det blev en folksport. På gott och ont sparas inte heller chatthistorik i någon molnlösning. Tanken är med andra ord att det verkligen bara är de som chattar med varandra som får tillgång till det som skickas.

Och just det här gör beslutet än mer pikant. I USA så trycks det från politiskt håll allt mer på för att techjättarna (läs: Google, Facebook och Apple främst) ska bygga in bakdörrar i sina tjänster. Så att polis kan komma åt misstänkas kommunikation vid behov. Techbolagen å sin sida (ja, inte de i Kina...) har hävdat att det i sig skulle äventyra hela krypteringstanken har därför så här långt gett den typen av förslag kalla handen.

Inom EU är det än så länge inte riktigt lika långtgående tongångar på det här området (även om en nyklubbad lag i Sverige ger polis mer långtgående befogenheter vad gäller digital övervakning av misstänkta). Men jag misstänker att någon som EU-kommissionen skulle tycka att det var en dålig idé att någon annan skulle få en bakväg in i Signal och därmed kunna avlyssna EU-kommissionens kommunikation där. USA:s administration tycker sannolikt samma sak.

Med andra ord vill stater och regeringar ha bakdörrar på sina villkor.

Vi hamnar alltså i det vanliga dilemmat mellan personlig integritet och säkerhet. Vem väktar väktarna. Ja, och även balansgången att bygga eget och använda befintligt.

Signal becomes European Commission's messaging app of choice in security clampdown

The European Commission has told its staff to switch to the encrypted Signal app to increase the security of its communications. A message on the commission's internal messaging boards notified employees about the change.

Bedford - nytt social nätverk där du max kan ha 1 vän

Hur löser man det förmodligen enskilt största problemet för ett nytt socialt medium (ja, eller en ny tjänst överhuvudtaget): att få användarna att komma dit? Är man Joshua Kushner (bror till Trump-Kushner) så lanserar man ett social nätverk där det maximala antalet kontakter man kan ha är... en.

Bedford är tänkt att vara appen som du ska använda för att kommunicera med the one i ditt liv (med meddelanden som snapchattigt försvinner efter 48 timmar). Och så långt är det inget fel på resonemanget. Vi går mot allt allt mer intima kommunikationsbeteenden och såväl Facebook som Instagram har tagit fram funktioner och tjänster som bygger på att större delen av all vår kommunikation sker med en väldigt liten klick människor.

Men trots det hamnar vi fortfarande i frågan... but why?

Vet inte om Joshua, eller hans supermodellfru Karlie Kloss, har problem med att de ofta skickar intima meddelanden till fel person? Känns spontant som den mest rationella anledningen att välja Bedford framför, tja, ungefär vilken annan tjänst som helst.

Joshua Kushner's Bedford is a social network for just two people

On Valentine's Day, Joshua Kushner-brother of Jared Kushner, senior advisor and son-in-law to President Donald Trump-announced the release of an app, Bedford, via his Instagram and Twitter pages, complete with a heart-eye emoji. "For some time, I have been thinking about what it would be like to have a space on my phone for just...

 

Sök/SEO

Google kommer gå över till mobilindex för alla sajter inom 6-12 månader

Så har Google satt ett definitivt datum för när datorinternet dör. I början av 2021. Det var roligt så länge det varade. Ajöss, tack för fisken och de här 30 åren. Välkomna till vår nya, fina och mobila internetkostym efter årsskiftet.

Med andra ord: Google har nu meddelat att alla sajter kommer växlas över till mobile first-indexering inom 6 till 12 månader. De sajter som mot förmodan inte har fått ordning på sin mobila närvaro än kanske borde göra det nu, alltså.

Visst. Inledningen här var förstås medvetet överdriven - men inte särskilt mycket. Det händer så mycket med internet just nu, precis när vi har gått in i 2020-talet, att man skulle kunna tro att ett gäng av företagen som numer definierar vad internet är medvetet väntade in årtiondeskiftet.

Att man alltså planerat in 1 januari 2020 som lanseringsdatumet för internet 2.0.

Google Says All Sites Should Be Switched To Mobile First Indexing Within 6-12 Months

Google is sending out notifications for mobile-first indexing issues detected on your site. And in that notification it says "Google expects to apply mobile-first indexing to all websites in the next six to twelve months." Yes, probably by the end of this year, all indexing will be done using mobile-first indexing at Google.

Google börjar länka till andra sökmotorer från sökresultatet

Google och de övriga techjättarna böjer sig allt oftare tredubbelt bakåt för att göra regleringsivrare och tillsynsmyndigheter glada. På båda sidor om Atlanten. Här är ännu ett sätt. Google kastar upp en variant på ”Andra söker efter”. ”Sök hos andra”. Som hos Eniro.

Jag lyckas inte återskapa det jag fick fram, så jag misstänker att det är något som testas för fullt. Oavsett så handlar det om att Google vill försöka göra olika intressenter på lite mer gott humör. Som att lägga andra sökmotorers logotyper i en karusell, med uppmaning om att gå dit och söka istället.

Ja, det kommer vi absolut göra säger ingen.

Med andra ord tror jag att det här, likt senaste testet med favikoner och annonsmärkningen, är ett negativt test. Google vill helst säkerställa att ingen använder länkarna, men att de är så tydliga att de kan peka på dem när konkurrensmyndigheterna knackar på.

I det här fallet finns det sannolikt oftast noll anledning att trycka sig vidare när Google redan har visat svaret. Men det finns andra fall när det här skulle bli betydligt mer relevant. Som andra former av aggregeringstjänster. Hotell, flyg, prisjämförelser. Men innan man slår på dem där så vill Google alltså sannolikt vara hyfsat säkra på att länklösningen inte gör sitt jobb särskilt bra.

Exempel på hur Google länkar till andra sökmotorer från sökresultatet

Google lägger till fler pushnotiser vid trafikavvikelser i Search Console

Google lägger till mer pushnotiser för Search Console: få ett mejl när din sajt får en oväntad trafikpeak. Ja, eller den måste ju inte vara oväntad, men trafik som avviker från hur det brukar vara. Och pushen i sig är inte ny, men däremot kommer den snabbare än tidigare.

Google har överlag kapat tiden från händelse till insikt i såväl Google Analytics som Search Console senaste året eller så. Så att sajtägare och marknadsförare snabbare ska kunna agera på det som händer.

Men det finns två andra saker här som också är i linje med Googles agerande på andra områden. Det handlar dels om att Google blir betydligt mer proaktiva med insikterna i sina verktyg och dels att man allt mer inte bara delar insikter utan också analys. Vad något beror på och vad man kan göra utifrån den insikten.

Mycket av det här beror på att man helt enkelt vill få fler att använda tjänsterna. Paketera datan så att människor som inte har tid att jobba med datan eller pengar att betala för att någon annan ska göra det kan dra nytta av insikterna. Och det i förlängningen för att få fler, inte minst småföretagare, att använda dessa tjänster mer - och allra helt börja betala för exempelvis annonser när man börjar förstå hur saker och ting fungerar.

Själva analyspaketerandet hänger också ihop med det sistnämnda. Att Google mer och mer tar över jobbet från marknadsförare och analytiker. Betala Google och ladda upp några annonsassets så fixar Google resten. Budgivning, placering, annonsframtagning, utvärdering, insikt och förslag på förbättringstågärder.

Visst. Det handlar förstås just främst om mindre företag och organisationer. De som inte har råd att själva arbeta på ett bra sätt med det här. Men det de egentligen börjar säga är trots allt: outsourca allt till oss. Strunta i att göra det själva eller anlita en byrå som ska göra det. Vi kan göra ett bättre jobb.

Och precis som att sökalgoritmerna blir allt mindre möjliga att optimera för, eftersom Google blir allt smartare på att koppla ihop intention med svar eller åtgärd, så kommer de allt närmare att göra samma resa även på analys-, annons- och optimeringssidan.

Google Search Console Sending Email Alerts for Spikes in Search Traffic

Google is sending email notifications via Search Console to alert site owners about spikes in search traffic for specific pages.

Google gör det enklare att exportera bättre data ur Search Console

Google rullar ut ännu en rätt stor uppdatering av Search Console. Ja, eller snarare en uppdatering i det som går att exportera. Den korta sammanfattningen: det kommer gå att exportera mer och bättre data i rapporter som dessutom presenterar datan bättre.

https://www.searchenginejournal.com/google-search-console-export-data/351656/

Google börjar visa Pinterestkarusell i sökresultatet

Mer saker i Googles sökresultat som jag inte har sett tidigare: pins från Pinterest visas upp direkt hos Google, som en karusell. Än mer intressant är att hela ”träffen” är en AMP-sajt, alltså en sajt byggd med Googles snabbladdande mobilformat.

Det är med andra ord lite oklart om hur nära samarbete som kan finnas mellan Google och Pinterest här. Med tanke på att det handlar om en AMP-lösning så lär det ju vara mycket styrt från Pinterests håll. Ja, vad gäller att Google-paketera innehållet. Däremot är det till syvende och sist Google som bestämmer vem och vad som hamnar i en karusell. Och i det här fallet så har Pinterest alltså, vad det verkar, fått en egen karusell. (Jag har dock svårt att återskapa det jag fick fram, så det kan/lär handla om ett test.)

Oavsett så nöjer sig Google inte längre bara med att plocka information från ”vanliga” webbsidor (okej, denna ambition har funnits ett tag, men rampats upp rejält bara senaste året eller så). Material från olika plattformar med användargenererat innehåll lyfts allt mer in direkt till sökresultatet.

Ett sätt för Google att proxy-bygga social närvaro, om man vill vara elak.

Exempel på Pinterest-karusell i Googles sökresultat

Google gör det möjligt att söka vägbeskrivningar utan Google Maps

Det här har säkert funnits ett tag, men jag har inte sett det tidigare: du behöver inte ens öppna Maps eller fylla i destinationer. Allt du behöver göra är att googla din resa på ren svenska så fixar Google resten åt dig. Och ja, om du väljer resesätt, alltså skriver ”cykla till”, så ger google dig instruktioner för den typen av resa.

Det här är alltså ännu ett exempel på hur Google allt mer väver ihop sina huvudtjänster. Ja, eller man så vill: Google slutar att skicka trafik från sökresultatet - till och med till sina egna tjänster.

Exempel på hur det går att söka vägbeskrivningar direkt i Googles sök

Google fasar ut högerboxen för featured snippets

Ännu en intressant featured snippet-frågeställning. Vad kommer hända med högerboxen? Jag hade missat det här: Google håller på att fasa ut högerspalten som featured snippets-yta.

Det är förstås ett logiskt drag i dessa mobiltider. Mobilen är den snart helt dominerande enhetstypen, vilket betyder en spalt. En enhetlig placering för featured snippets över hela banan.

Men det får mig att fundera på mer högerspalten. Det finns förstås annat där. Som My business. Alltså funktionen som listar utökad butiksinformation vid sökningar. En funktion som har börjat växa både vad gäller innehåll och skärmyta.

Frågan är alltså om även My business kommer att få den ”vanliga” featured snippets-platsen. Mitt i sökresultatet.

Google Right Hand Side Featured Snippets Are Being Removed But Not Moved

As you know, Google said they would move the right hand side featured snippets from the right side to the center, but until then, Google would stop deduplicating those snippets. According to both RankRanger and Moz, Google has removed a nice chunk of those, about 60% according to these tool providers.

Google gör det möjligt att testa How to-markup för smarta skärmar

Google utvidgar sin How To-markup. Alltså upptaggningen av webbinnehåll som innehåller steg-för-steg-instruktioner. Nu får sajtägare en ny möjlighet att förhandsgranska just den här typen av strukturerad data. En rätt stor skillnad mot hur det brukar vara? Testfunktionen är inte primärt avsedd för Googles sökfunktion utan smarta skärmar.

Ett rätt logiskt drag. Precis den typen av enhet som lämpar sig när man gör något där man följer instruktioner. Som Google-skärmen i köket.

Det är med andra ord förstås ett sätt att optimera för sina egna produkter, men det här säger också något betydligt större: att vi det här årtiondet kommer att få vänja oss vid en betydligt mer spretig flora av digitala gränssnitt. Under tiotalet hade vi det hyfsat enkelt. Krasst talat behövde vi bara bry oss om datorn och, framförallt under andra halvan, mobilen.

De kommande åren kommer sannolikt bli betydligt bökigare.

Men framförallt kommer vi nu förhoppningsvis att börja optimera för syftet med användningen av olika enheter. Inte bara för en viss skärmstorlek.

Google Lets Site Owners Test & Preview How-To Markup on Smart Displays

Google's Rich Results Test now lets users test how their HowTo markup is rendered by Google Home and smart displays.

Google lägger till information om vilken slags bild som visas i bildsöken

Ännu en miniatyrförändring från Google. Man lägger till små ikoner i datorversionen av sin bildsök för att informera om varifrån en bild kommer. Om den kommer från en produktsida, ett recept eller en video (alltså en tumnagel från en video).

Tanken är alltså att den som söker får bättre information om en bild innan man klickar sig vidare. Och ja, indirekt blir det alltså ännu en funktion som sannolikt kommer att minska trafiken till källsajterna.

Visst, i just det här läget så misstänker jag att det är en förlorad trafik som färre sajtägare kommer sakna. Mest för att de flesta sajtägare inte har sett värdet i att SEO-optimera skiten ur sina bilder. Eller alls.

Google is adding icons to let you know where image search results come from

Icon't believe it.

Googles temakort blir allt mer norm i sökresultatet

Ännu ett exempel på Googles ”kort” i sökresultatet. Den interaktionsform som blir allt mer norm som sätt att samla alla träffar inom ett tema eller inom ett huvudsökresultat. Kort sagt att Google allt mer förvandlar sitt sökresultat till on the fly-sajter - komplett med navigering och undernavigering - fast runt sökfraser snarare än varumärken.

Dessutom har Google i och med det i praktiken lanserat en ny plats noll - nu när featured snippets precis formellt har blivit plats ett. Sökningen visar upp svaret från Wikipedia om Paninaro som fenomen. Men det som alltså då blir plats noll är låten som tagit sitt namn från fenomenet och som mycket riktigt var det jag sökte efter: Pet Shop Boys låt. Eftersom det sannolikt är det som de flesta är ute efter när de söker på det ordet så är sökkortet det som då alltså hamnar på plats noll.

(Jag sökte förstås på det ordet för att kunna hitta en bild på omslaget för att kunna skicka till en kompis för att visa att jag just nu lyssnar på den låten. As you do.

Och det beror förstås på att ”Paninaro” i sin Italian-remix är världens genom tiderna bästa låt, alla kategorier. En låt som, som i princip alla stora låtar som har gjorts, handlar om kärlek. Slammer, kaos, himlastormande eufori och blå melankoli. Passion, kärlek, sex, pengar, våld, religion, orättvisa och död. Avgrundsdansande förälskelse och klippkrossade hjärtan. Musik som räddar liv. Eller musik för livrädda.)

Exempel på Googles temakort i sökresultatet

Google visar karusell med tweets som featured snippet

Första gången jag tror jag har sett det här. Karusell med fullständiga tweets direkt i sökresultatet.

Nu är det här inte nytt i sig - Google har ju listat tweets i sökresultatet rätt länge - men jag har inte sett det så här utförligt. Men i det här fallet blir det en featured snippet (ja, eller "plats ett" som det numer formellt är) som bara består av just tweets. Jag lyckas inte återskapa det med några andra googlingar, så den känns inte fullt ut ute för alla än.

Om vi bortser från det uppenbara att det här är ännu ett exempel på hur Google lyfter ut innehåll från sajter - till och med andra slags tjänster - så ser vi också att Google blir allt snabbare med att få ut innehåll till sökresultatet efter det att något har lagts ut.

Så med andra ord: Google. It's whats's happening.

(Sen kan vi förstås också stanna upp och reflektera över det ironiska i att Google den här gången bommade min sökintention imponerande grovt. Men hej. Även den googligaste etc.)

Exempel på en karusell med tweets som featured snippet

Rapport: Sajter har fått rejält minskad trafik efter Googles förändring gällande visning av featured snippets

Hur har det gått med klickandet sedan Google rullade ut sin anti-featured snippet-uppdatering? Helt otippat så ser det ut som att klicken från Google till källsajterna har dippat ordentligt efter uppdateringen.

Vi pratar alltså om när featured snippet-träffen, den mer utförliga träffen, formellt gick och blev träff ett. Den slutade att vara en bonusplats. Priset som företag fick betala var att den som blir featured snippet blir av med den ”riktiga” organiska träffen på sidan ett. Med andra ord: hälften så mycket plats i sökresultatet.

Ni kan läsa den rätt detaljerade genomgången i artikeln. Jag tänker fokusera på ett stycke i slutsatsen:

”However, it’s more important than ever to make sure you target the right featured snippets and capture clicks without fully answering a query.”

Med andra ord: tänk betalvägg när du featured snippet-optimerar. Den tanken känns väldigt gammal-SEO:ig. Tja, gammal överhuvudtaget. Och jag tror att sajter som väljer den vägen skjuter sig själva rätt ordentligt i foten.

Med andra ord: lite att hålla fast vid en affärsmodell och en syn på digitala kanaler och kundrelationer som håller på att bli rätt obsoleta.

Unpacking the CausalImpact of Google's Double-Dipping Featured Snippet Update

How much did Google's featured snippet update actually impact clicks and click-through rate? Here are some surprising (and unsurprising) conclusions.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *