Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram Live kommer till webbversionen av Instagram
Och ännu mer datoranpassning från Facebook: Instagram Live.
En av följderna av vårt hemmasittande, och därmed att vi har blivit rejält mycket mer stationära, är att datoranvändandet har skjutit i höjden. Förstås mycket beroende på att vi också arbetar hemifrån och en dator är för de flesta ett betydligt bättre arbetsredskap. Men i många fall är det också bekvämare för privatkonsumtion av onlineinnehåll.
Senaste steget från Facebook är alltså att Instagrams Live-sändningar nu kan ses via webbläsaren och inte bara via appen. Appen krävs fortfarande för att starta en sändning, men med tanke på att det är betydligt fler som tittar än sänder så har man därför prioriterat tittarperspektivet.
Att Facebook skulle storsatsa på just datorversionerna av sina tjänster i början av 2020 var något jag inte riktigt såg komma. Visst har Facebook stegvis anpassat sina tjänster för datoranvändning, mycket för företagsbruk förstås, men man kan gissa att de likt många andra företag har skyndat på sin utveckling och sina utrullningsplaner med anledning av nuvarande läge.
Instagram Live broadcasts can now be watched on the web
Watch your favorite social media superstar live-mix their next drink
IGTV får Discover-flik och handsfree-låge
Facebook fortsätter ge sin tänkta Youtube-utmanare kärlek. Nu får appens hemskärm en makeover. Både för användare och innehållsskapare.
För den sistnämnda gruppen handlar det dels om att appen kommer att lyfta fram en innehållsskapare högst upp - en som appen tror att ”användaren ska vara intresserad av” - och att appen dessutom får ett läge för handsfree-inspelning. För övriga (?) användare av appen kanske det nya Discover-flödet är den främsta nyheten.
Den sistnämnda är förstås kanske den viktigaste får båda målgrupperna. Och för Facebook. Tanken är förstås att man på det här sättet ska lyckas få upp tittartiden med samma knep som funkat för i princip alla sociala plattformar: en mer algoritmbaserad presentation av innehåll.
Instagram redesigns IGTV with creators as the focus
Instagram is updating its standalone IGTV app to include a Discover page that'll surface content people might be interested in based on who they follow. It's also populating a creator at the top of the home screen to highlight content it thinks people might like.
Facebook släpper ny testapp för Apple Watch: Kit
Framtiden är som bekant privat, om man frågar Facebooks Mark Zuckerberg. Ja, eller ”private” som på engelska får en dubbelbetydelse som delvis försvinner på svenska. Att ”private” står för både ”säker” och ”intim”. Det sistnämnda verkar Facebook på riktigt ha tagit fasta på just nu. Förra veckan släppte Facebook Tuned och nu kommer Kit. Det båda apparna har gemensamt är att de är till för exakt… två personer.
Där Tuned uttalat var till för ”par” så är Kit (Keep in touch) lite bredare. Att ställa in så att man alltid är i mer eller mindre direktkontakt med en annan person - via sin klocka. Ytterligare en skillnad mot Tuned är nämligen att Kit enbart finns som Apple Watch-app. Man ska alltså mer eller mindre bokstavligen talat hålla sin bästa vän, sin respektive, sitt barn eller vem man nu väljer i handen även när man är fysiskt distanserade (eller ”inte på samma ställe” som man sa förr i tiden).
Kit är till för att skicka enkla meddelanden på ungefär samma sätt som Messenger - som Kit också använder för att skicka sina meddelanden. Det är alltså ett tvåpersonschattrum i Messenger, i lite annan kostym.
Inte så att Kit är första Watch-appen för Facebook - och Facebook har ju som sagt var redan rejält med överlappande tjänster. Därför tror jag att just Watch-valet är det riktiga testet här (det är dessutom första labbappen som Facebook släpper för plattformen). Av två anledningar:
- Att testa om typ ständig handledsnärvaro kan öka engagemanget på 1 till 1-nivå. Att se om en mikrotjänst av det här slaget kan få oss att ”småprata” ännu mer.
- Att lära sig mer om Watch-plattformen med en app mer eller mindre helt byggd för klockformatet. Med andra ord: att lära sig mer om hur kommunikation på andra enheter än dagens mobiltelefoner fungerar (och inte fungerar). Mycket eftersom vi nog nu, tja, upplever peak mobile.
Facebook launches an experimental app for messaging close friends via Apple Watch | TechCrunch
Facebook's internal R&D group has today launched a new app that lets you keep up with your close friends via your Apple Watch. The app is called Kit,
Instagram börjar med shoppingbara matdekaler
Mer shopping från Instagram - den här gången möjlighet att shoppa maten i en bild. Ja, ungefär så åtminstone: nya shoppingdekaler kopplad till beställplattformen ChowNow. Och ja, man kan välja att komma till just den maträtt som finns på bilden.
Förstås ännu ett initiativ för att stötta det lokala näringslivet - samtidigt som det är tänkt att göra det enklare för folk att faktiskt hålla sig hemma. Just den här tjänsten rullas ut i USA och Kanada - alltså sannolikt de marknader där ChowNow har verksamhet. Däremot misstänker jag att det här är något som kommer att komma till alla Instagram-marknader på sikt. Som de flesta initiativ som techjättarna har tagit senaste veckorna så är användningsområdet inte begränsat till covid-19 eller ett läge med (för de flesta) påtvingat hemmasittande.
Instagram is helping restaurants by making food pics shoppable
Independent restaurants can make their Instagram posts shoppable with interactive stickers.
Facebook ger oss en omtanke-emoji
För första gången sedan Facebook lanserade sina reaktioner 2015 är det nu dags för en ny: en omtanke-emoji. Förstås med anledning av covid-19.
Den nya reaktionen dyker upp i Facebook och i Messenger - med olika utseenden. Och när vi pratar nya utseenden: är det bara jag som saknar hjärtögonen? Hjärtat är inte samma sak som hjärtögonen. Helt olika. Ja, eller åtminstone hyfsat olika.
</ilandsproblem>
Facebook adds new 'care' emoji reactions on its main app and in Messenger | TechCrunch
As a lot of us continue to stay indoors, Facebook has become a go-to platform for many people to check in with their friends, family and neighbors during
Facebook ställer in alla fysiska evenemang till juni 2021
Facebook gör en Microsoft: man ställer in alla fysiska evenemang (med mer är 50 deltagare) till… juni 2021. Så med andra ord blir det sannolikt inget (fysiskt) F8 nästa år heller. Ja, om inte Facebook får för sig att ha juni som F8-månad nästa år.
Facebook cancels all large events through June 2021
Mark Zuckerberg announced today that Facebook will cancel any large physical events with more than 50 people through June 2021.
Tencent
Kinesiska QQ lägger till Instagram-liknande delningsfunktion
Kinas sociala plattform QQ lägger till en Instagram-liknande funktion i sin tjänst. Anledningen? Samma skäl som att Facebook gör det. Och WeChat. Att båda tjänsterna dominerar det sociala i större delen av världen - men allt mer börjar drabbas av boomber-problemet. Den allt större utmaningen att fylla på med de yngre användarna.
WeChat har också, som Facebook, börjat drabbas av utplanade tillväxtsiffror eftersom man, tja, har fått slut på kineser (WeChat är till största del fortfarande en rent kinesisk företeelse). För QQ är läget generellt ännu sämre, eftersom användratalen har minskat rätt länge.
Med tanke på att Tencent även äger WeChat så kan man undra varför Tencent väljer att ge QQ livsuppehållande behandling på det här sättet. Svaret tror jag är att QQ ironiskt nog har börjat locka just de unga. För att slippa hänga på samma plattform som sina föräldrar och far- och morföräldrar så har de börjat vända sig till det som är Kinas äldsta sociala medium. En stor anledning att den här typen av funktioner börjar hamna där är nog för att få de unga att stanna kvar. Ja, och förstås värja sig mot TikTok/Douyin, som säkerligen även är ett problem för QQ.
Det kan med andra ord finnas anledning för Facebook att följa utvecklingen för QQ.
Tencent's QQ Adds Instagram-like Content Sharing Function Targeting Young Users
On April 10, Tencent's social media platform QQ launched a new feature called
TikTok/Bytedance
TikTok har nu laddats ner över 1 miljard gånger för Android
TikTok fortsätter att rusa fram över världen som en skenande grusbil. Vi kan anta att coronakrisen har ökat på takten som appen hittar in i nya mobiler. Nu har appen laddats över 1 miljard gånger - bara för Android.
Men inte bara det. För en månad sedan hette det att TikTok totalt hade laddats ner 1,9 miljarder gånger för iOS och Android. Det innebär rimligen att TikTok numer har laddats ner över 2 miljarder gånger, en miljard fler gånger än för något år sedan. Appen sällar sig därmed till en exklusiv skara tjänster som tidigare i princip bara har inkluderat Google och Facebook.
Visst. Nu pratar vi om nedladdningar och inte användare. I den klubben, tjänster med över 2 miljarder aktiva användare, är det nog fortfarande bara Google och Facebook som är medlemmar. Däremot lär TikTok redan ha gått om Instagram och har på riktigt börjat jakten på Messenger.
TikTok Crosses 1 Billion Installs on Google Play Store
Popular short-format video platform TikTok has already crossed a billion downloads on the Play Store, as more and more people are forced to stay indoors due to the Coronavirus pandemic.
Bytedance släpper fristående bildredigeringsappen Retouch Pics
TikTok-ägaren Bytedance ser ut att lägga till ännu en bit i sitt allt större ekosystemspussel: Retouch Pics. Ska vara en fristående Photoshop-klon. En betydligt enklare sådan, men ändå. Möjlighet att fixa till bilder, alltså.
Det intressanta i sammanhanget är att den inte verkar ha något inbyggt stöd för någon form av socialt nätverk, eller ens möjlighet att dela via någon annan. Det är kort sagt mest för sitt eget bruk.
Ja, eller det måste ju inte bara vara för personligt bruk. Syftet är nog primärt att användas just på andra ställen. Men det som är intressant i sammanhanget är att det just är en bildredigeringsapp. Bytedance är mest kända för video och har inte jättestort stöd för rena bildtjänster. Än, kanske ska tilläggas.
Med tanke på att den landar nu, när hemmaarbete är hetare än någonsin, skulle ett kortsiktigt syfte kunna vara att fixa till en snyggare profilbild till Lark, Bytedances egen jobbchattapp. Eller vilken samarbetsplattform som helst. Men det kan förstås också ge en fingervisning om vart Bytedance kan vara på väg härnäst.
Pandaily on Twitter: ".@BytedanceTalk to officially launch an independent photo-editing APP called Retouch Pics. The APP is designed in a minimalism-style and there is no community section for users to submit their content so far according to Tech Planet. #China24x7(Photo Credit: Retouch Pics) pic.twitter.com/F6Cxsr8EiB / Twitter"
@BytedanceTalk to officially launch an independent photo-editing APP called Retouch Pics. The APP is designed in a minimalism-style and there is no community section for users to submit their content so far according to Tech Planet. #China24x7(Photo Credit: Retouch Pics) pic.twitter.com/F6Cxsr8EiB
Bytedance planerar att nyanställa upp till 40 000 under 2020
Medan många företag tyvärr som bekant tvingas till personalnedskärningar, tillfälligt men kanske också permanent, men andra går som tåget. Förstås mycket kopplat till e-handel, som Amazon ( och Instacart som planerar att anställa en bra bit över 100 000 var (i Instacarts fall runt 300 000) - bara i USA. Även Facebook planerar att anställa totalt 10 000 till under 2020 och nu verkar konkurrenten, TikTok-ägaren Bytedance, sikta på att bli 40 000 fler.
From Mumbai to Maiami, ByteDance looks to hire 40k people amid Covid-19 outbreak
The TikTok owner is recruiting people for 10,000 open positions, of which about a third are high-level research or software coding jobs, according to internal website.ByteDance is seeking to consolidate its social media strongholds in China and the US
LinkedIn Appstore-sökoptimerar sin app
Den här känner inte jag igen, känns som något som har kommit nunu. LinkedIn har Appstore-sökoptimerat sin app.
Av de de stora sociala medierna känns LinkedIn som den som har gjort absolut minst med sin tjänst under krisen. Medan övriga har sprutat ur sig nya funktioner, eller snabbat på utrullningen av funktioner, för att hjälpa till under coronakrisen (och, om man vill vara lite mer krass, för att dra nytta av hemmasittarsituationen), så har LinkedIn gjort ungefär ingenting.
Med tanke på att arbetslöshetssiffrorna drar iväg mest överallt och att nya kreativa sätt att möta överskott och skriande behov på arbetsmarknaden så har LinkedIn i princip inte gjort något. Visst, att man nu lägger till ”Hitta jobb” är ju en marknadsföring av sin kärnfunktion - en kärnfunktion som bevisligen har gett effekt. Men det är tack vare medlemmarna och medlemmarnas kreativitet. Inte att LinkedIn gett oss nya funktioner eller skruvat i sina algoritmer för att premiera just allehanda jobbmatchningsbehov.
LinkedIn har gjort ett antal distansarbetskurser på plattformen kostnadsfria under krisen och det har dykt upp inlägg i flödet och bland notiserna med information om coronakrisen. Men krasst talat: det är nog få som vänder sig till LinkedIn för det sistnämnda.
Visst. Coronakrisen vänstertacklade ungefär alla. Men där de flesta andra varit snabba att ställa om hela eller delar av sina verksamheter så verkar det vara business nästan precis som vanligt på LinkedIn. Ett riktigt underbetyg. Frågan är om det mest är underbetyg till förändringsviljan - eller till de interna processernas möjlighet att hantera en kris. Eller om man så vill: förvandla en kris till möjligheter. För sig själva och för sina medlemmar.
Övrigt sociala medier
Houseparty har fått 50 miljoner nya användare senaste månaden
Det är inte bara samarbetsappar som har ökat rejält i användning på grund av coronakarantäner, även sociala medier för privatlivet (och alla möjliga underhållningsappar) har förstås också rusat iväg. Och de två som kanske har sett de absolut största ökningarna relativt sett är videokonferenstjänsten Zoom och gruppchattappen Houseparty (som konstateras i artikeln: Zoom på dagen, Houseparty på kvällen).
Houseparty släpper inga användarsiffror, men senaste månaden ska appen ha fått 50 miljoner nya användare (eller åtminstone nya konton). Upp till 70 gånger över det normala snittet på vissa marknader. Den har varit den mest nedladdade social-appen i USA varje dag sedan 20 mars och under påskveckan var det bara just Zoom som laddades ner fler gånger - alla kategorier.
Det blir intressant att se hur mycket av det här som kommer att leva kvar efter krisen. Hur mycket våra sociala medier-vanor långsiktigt kan komma att förändras.
(Även i Sverige har Houseparty-intresset exploderat. Googlandet var en rätt rejäl hockeystick. Se kommentar för en artikel där jag tittade lite närmare på det här: Vilka sociala medier googlar svenskarna under coronakrisen?)
https://techcrunch.com/2020/04/15/houseparty-reports-50m-sign-ups-in-past-month-amid-covid-19-lockdowns/
Zoom gör det möjligt att ställa in vilka servrar trafik ska gå via
Zoom har som bekant haft det lite… svettigt senaste månaderna. Dels kapacitetsmässigt med tanke på att användningen har ökat mer ett par tusen procent sedan årsskiftet och dels varumärkesmässigt, som en följd av de säkerhetsluckor som har uppdagats. Den senaste kom bara häromdagen när det visade sig att en halv miljon användarkonton fanns till försäljningen via den mörka webben (så är man nojig kan det med andra ord vara läge att byta lösenord).
En brist som uppdagades var att viss Zoom-trafik slussades via kinesiska servrar, trots att Zoom uttalat sagt att så inte skulle ske. Just det verkar ha handlat om lite miss i vitlistningshanteringen (förstås lite allvarligt i sig, men alltså inget tekniskt eller medvetet - åtminstone så länge som man litar på det Zoom säger). Som del i det tätningsarbete som Zoom håller på med för fullt så har just serverfrågan nu fått nya inställningsmöjligheter: betalande användare kan ange vilka servrar, eller åtminstone vilka regioner, som trafik ska gå via.
Likt många av säkerhetsbristerna som dykt upp så är det här en funktion mer för företag än för privatpersoner, förstås. Men för företag som vill fortsätta använda Zoom kan det här vara värt att kolla in. Rullas ut med start 18 april.
Zoom will let paying customers pick which data center their calls are routed from
Zoom will let paying customers pick which data centers calls can be routed through starting April 18th. Users on Zoom's free tier can't change their default data center region, but the company says that any of those users outside of China won't have their data routed through China.
New York-bor kan nu gifta sig via Zoom
Videokonferenstjänsten Zoom har lyckats med det motsägelsefulla konststycket att få enorm medvind och hyfsat stark motvind på samma gång. Säkerhetshålen som har uppdagats i Zoom senaste veckorna har gjort att Zoom har blockats på flera håll. Myndigheter, städer, kommuner, skolor och företag (som Google) har bannat användningen av Zoom. Men nu har åtminstone staden New York gett Zoom lite kärlek. Bokstavligen talat.
Igår uppmanade New Yorks guvernör Andrew Cuomo alla New Yorkare som är giftassugna att skaffa sig sin äktenskapslicens via video. Och ja, Cuomo har även gett grönt ljus för vigselförättare att genomföra bröllop via video.
Så okej, det handlar inte specifikt om Zoom. Men under sin infoträff om beslutet så nämnde Cuomo Zoom vid namn. Inte så konstigt med tanke på hur Zoom har exploderat som kommunikationskanal under coronakrisen.
Cuomo issues order allowing New Yorkers to obtain marriage licenses over Zoom
With New York's marriage bureaus closed because of the coronavirus pandemic, Gov. Andrew Cuomo said Saturday that the state will begin allowing marriage licenses to be granted remotely, and, for clerks to conduct ceremonies over video. "There is now no excuse when the question comes up for marriage," he said.
DN:s app inspireras allt mer av sociala medier
Ännu en cirkel som på sätt och vis sluts. Lite ironiskt med tanke på relationen just nu. DN:s app inspireras allt mer av sociala medier.
Facebooks nyhetsflöde har kommit att utgöra normen för hur ett socialt medium ser ut och fungerar. Mer specifikt Facebooks nyhetsflöde. Det är åtminstone sinnebilden av av sociala medier senaste årtiondet. Men Facebooks nyhetsflöde i sig var rätt mycket baserat på dagstidningarnas löpsedlar och senare sajter. Inte minst hur även de byggdes för att försöka få användare att hänga kvar så länge som möjligt.
Sen kom Snapchat och gav oss stories och sin upptäck-avdelning som sedan också numer har hittat in i Facebook-appen. Och, tja, nu ser toppen av DN-appen ganska exakt ut som Facebook. Mixat med Google. Två techjättar som publicister överlag har… lite fnurror med.
Och än mer ironiskt att det händer nu, när Facebook själva håller på att skrota just nyhetsflödet till förmån för annat.
Sök/SEO
Apple släpper information om hur vårt sökande via Apple Maps har förändrats under coronakrisen
Så, okej. Det här är lite… wow. Apple gör en Google igen. Och släpper… mobilitetsdata från Apple Maps.
I mångt och mycket har Apple kopierat Googles motsvarighet rätt mycket rakt av. Visst är det inte lika omfattande och detaljerat, men det går åtminstone att se trendutveckling för vägbeskrivningsförfrågningar för bil, gång och kollektivtrafik. Även för Sverige (lite intressant att se hur mycket större ras det är för Stockholm jämfört med Sverige i stort. Ja, och bevisligen var vägbeskrivningar inget vi verkar ha behövt under påskhelgen).
Men tillbaka till wow-faktorn här. Apple släpper hyfsat interaktiv och realtidsuppdaterad information från sin karttjänst. Coronakrisen vänder upp och ner på saker mest överallt.
Visst pratar vi om en extremsituation, när ”normalt” inte längre gäller. Men det är oavsett väldigt stort. Det vore VÄLDIGT intressant om Apple skulle börja släppa mer data om sina tjänster - karttjänsten inte minst. Som hur mycket den egentligen används.
COVID‑19 - Mobility Trends Reports - Apple
COVID‑19 mobility trends. Reports are published daily and reflect requests for directions.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör