Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 16 2020 – del 3

Apple lanserar en ny iPhone SE med riktigt liten prislapp. Airbnb tar in ännu en miljard i finansiering. Karantänsittandet har gjort att kostnaderna för bilolyckor har minskat. Instagram-grundarna lanserar tjänst för att spåra covid-19-spridningen i USA. Chrome får stöd för gruppering av flikar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apple lanserar en ny, riktigt billig iPhone SE

Som väntat presenterade Apple sin nya budgetmobil idag. Som väntat kommer den att börja gå att köpa från och med nästa vecka. Som väntat kommer den heta iPhone SE. Som väntat blir det en iPhone 8 på utsidan med iPhone 11-teknik på insidan.

Och som väntat droppade Apple sin nya mobil utan något lanseringsevent, bara genom en uppdatering av Apple Store. Det har ju varit normen för Apple senaste åren – att bara smyga ut hårdvaran och istället sätta allt strålkastarljus på sina tjänster – men det ska vara första gången Apple har släppt en ny iPhone-modell på det här sättet. Vilket alltså skulle vara både historiskt – och säga en hel del om hur långt Apple har kommit på sin transformationsresa från hårdvarubolag till tjänstebolag.

I princip allt var redan känt om Apples nya mobil. Det största frågetecknet var vad prislappen skulle bli. Det spekulerades i att det skulle bli en riktigt billig mobil (ja, med Apple-mått mätt). Det blev det också. 399 dollar för den billigaste modellen (64 GB). Eller 5495 kronor i Sverige (6095 för 128 GB och 7395 för 256 GB).

 

Digitalisering

Covid-19 har gjort att kostnaderna för bilolyckor har minskat

Coronakrisen har förstås lett till högvis med dåliga saker. Om vi bortser från det överlägset sämsta i sammanhanget, dödsfallen och det mänskliga lidandet, så har också ekonomin som bekant fått sig en rejäl törn. Även privatekonomin för många människor. Men vi har också sett mänskligheten visa sig från sin bästa sida, både i omtanke och kreativitet. Och så har vi sett en hel del positiva sidoeffekter för klimatet och planeten (och därmed ironiskt nog också för vår hälsa).

En av dessa är att utsläppen har reducerats rätt ordentligt runtom i världen. Vi har rest mindre och därmed släpp ut mindre, inte minst från bilar i storstäder. Här är ännu en konsekvens av att vi kör mindre bil som jag inte hade tänkt på: minskade olyckskostnader för samhället.

I Kalifornien har delstaten senaste månaden haft hälften så många bilolyckor som för ett år sedan – eller veckorna före nedstängningen. Det motsvarar en uppskattad besparing för delstaten med 1 miljard dollar (beräknat på vad olyckor och dödsfall kostar Kalifornien). 10 miljarder kronor på en månad. Det blir 120 miljarder på ett år. Även här: om vi bortser från dödsfallen och de mänskliga lidandet. Jag misstänker att liknande saker skett också på många andra håll.

Jag har sett exempel på hur storstäder har tagit tillfället i akt med tomma gator att testa att omvandla bilfiler till cykelbanor. Att testa hur städer kan optimeras för människor och inte för bilar. Jag misstänker att vi kortsiktigt kommer vara tillbaka på ungefär samma nivåer som tidigare vad gäller våra arbets- och resvanor. Men jag hoppas att det här på lång sikt kan leda till att fler städer och länder snabbar på arbetet med att ställa om storstäder till miljömässigt smartare företeelser.

Att företag har fått jättebetatesta hemma- och distansarbete som koncept och att vi som anställda fått uppleva de (för de flesta förmodligen upplevda) fördelarna kan göra att acceptansen för det här blir större. Att den här typen av politiska beslut kan bli lättare att driva igenom.

Man kan väl få önska?

Sheltering in place had one positive $1B side-effect for Calif.

The statewide order to shelter in place that went into effect on March 20 had a…

Italien ber hemmasittare att hjälpa till med ”balkongforskning”

Vad gör man när man har ett helt folk sittande hemma? Man inspireras av Youtube-initiativ från italienarna själva och gör en forskningsmashup.

Det har spridits ett antal videos där italienare har spelat musik för och med varandra ute på balkongerna. Nu har landets forskningsmyndighet tagit fram en app som italienare kan använda för att mäta ”ljusnedsmutsning” från sin balkong eller från ett fönster.

Jag är inte helt säker på syftet med forskningen är, men det handlar oavsett om att se hur mycket ljus som släpps in i hus i olika delar av Italien. Inte bara att det är mer i storstäder än på landet utan också vilket slags ljus det handlar om. Kanske för att se hur ljus kan påverka sömn och allmän hälsa?

Oavsett. Kul initiativ. Balkongforskning. 2020 års nyordslista fortsätter att fyllas på.

Italians stuck at home are measuring light pollution for ’science on the balcony’ | TechCrunch

The fact that so many people are stuck at home makes for strange opportunities. Italy’s confined populace has taken to singing from the balconies – and

 

Ekonomi och finans

Airbnb tar in ännu en miljard i finansiering

Bara en vecka efter förra finansieringstillskottet om 1 miljard dollar tar Airbnb in lika mycket till. Man har alltså stärkt kassan med två miljarder på lika många veckor.

Toppennyheter för en startup, alltså. Ja, eller hade varit. Nu kan man tänka sig att det inte handlar om grandiosa expansionsplaner utan att klara av att betala hyran. Nästan bokstavligen. Det är nog snarast att betrakta som krispengar. Uteblivna intäkter i och med att resemarknaden till stora delar kollapsat, men det är säkerligen också för att täcka upp det hål som jag misstänker har uppstått i och med att bolaget har ställt in den börsnotering som nog var planerad ungefär nu. Dessutom verkar bolaget nära nog ha halverat sin värdering senaste finansieringsrundan, från 31 till 18 miljarder.

Men det finns ytterligare en intressant detalj här: de som den här gången sköt till mest pengar ska vara investmentbolaget Silver Lake – som även bidrog med pengar förra veckan. Silver Lake var också de nyligen investerade i Twitter som en deal i att rädda kvar VD:n och grundaren Jack Dorsey. En deal dessutom ställde rätt tuffa krav på Twitter att få fart på intäkterna.

Vore onekligen intressant att veta om även Airbnb har åkt på detta. Och vad villkoren i så fall säger.

No Title

No Description

 

Övrigt

Instagram-grundarna lanserar tjänst för att spåra covid-19-spridningen i USA

Ännu en tjänst för att spåra spridningen av av covid-19, den här gången i USA. Det som får RT.Live att sticka ut i samlingen är att den inte är från en offentlig organisation eller någon av techjättarna – men har ändå en koppling till de senare. Tjänsten är Instagram-grundarna Kevin Systroms och Mike Kriegers första gemensamma projekt sedan det att båda lämnade Facebook (på grund av ”olika uppfattningar om bolagets väg framåt” eller någon liknande formulering som brukar vara en standardomskrivning i den typen av lägen).

Tjänsten samlar inte direkt in smittodata från privatpersoner utan är istället en aggregering och, viktigare, visualisering kring läget i enskilda delstater i USA – baserad på data som kommer från ”pålitliga källor”, som hälsovårdsmyndigheter.

RT.Live är förstås långt ifrån först med det här. Vi har som sagt var sett initiativ som har kommit från myndigheter, från stora företag och från enskilda kodknackande individer. Men det de alla har gemensamt är att de verkar i gränslandet mellan det offentliga och det privata (på fler sätt än ett). Nu är läget förstås lite extremt för tillfället, men redan tidigare har vi sett allt fler exempel på hur det offentliga och det privata börjar samarbeta allt mer just kring utbyte av information som det går att bygga digitala tjänster på. Och då inte bara öppen data från offentliga källor utan även det omvända – att allt fler bolag som sitter på stora mängder data baserad på sina användare delas med det offentliga. Men också med andra kommersiella aktörer.

Jag hoppas att coronakrisen knuffar på den här utvecklingen ytterligare.

Instagram’s cofounders built a website to track state-by-state spread of COVID-19

Using data from the Covid Tracking Project, the cofounders of Instagram created RT.live to track the state-by-state spread of COVID-19 in the US, tracking the average number of people who catch the virus from one infected person.

Chrome får stöd för gruppering av flikar

Vissa stora nyheter är mindre än andra. Som att Chrome från och med version 81, som rullas ut nu, får stöd för… gruppering av flikar.

För ingen av oss har en triljard öppna flikar hela tiden, förstås?

Google’s New Tab Groups Reinvigorate Chrome Browser

Google has just given Chrome users a brilliant new feature you need to try right now…

2020 så här långt i en bild

Mitt besök i min mataffär häromdagen pekar dock på att toalettpappersintresset alltjämt är på rekordhöga nivåer även i april.

Graf som visar att våra intressen för rakning och bilkörning har gått ned medan internet, mjukisbyxor, alkohol och toalettpapper har ökat under coronakrisen - kaffe är oförändat

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *