Kategorier
Artikel Digitalisering Mobilt Sociala medier

Är Facebook på riktigt redo att bygga en WeChat-superapp?

Facebook har länge haft som en hyfsat tydlig ambition att bli en plattform som ska täcka vardagens alla behov. Däremot har de haft lite svårt att få alla pusselbitar på plats. Nu kan Facebook vara på gång att ta ett stort kliv mot en superapp tillsammans med Indiens största företag Reliance Industries.

I slutet av mars började det florera uppgifter om att Facebook skulle vara på gång att göra en ”mångmiljardinvestering” i Indiens största teleoperatör Reliance Jio (som har en marknadsandel på över 30 procent i landet). Även om inget har bekräftats sedan dess så skulle det vara en rätt trolig affär.

Inte bara för att Indien redan är Facebooks största marknad sett till användare, utan också för att landet är det viktigaste för att kunna fortsätta växa på hyfsat kort sikt (ja, om inget extremt oväntat skulle förändra läget för Facebook i Kina och göra det möjligt för dem att öppna där). Inte heller för att ett samarbete med en teleoperatör skulle vara bra för Facebook – utan för att Reliance skulle kunna vara nyckeln till Indien. I stort.

Reliance – Indiens allt-i-allo-företag

I slutet av 2019 gjorde Reliance Industries en Apple. Något decennium efter att Apple på riktigt inledde 2010-talet som ett årtionde då tech kom att dominera världen genom gå Exxon Mobil som världens högst värderade börsbolag så blev Reliance precis när 10-talet gick i mål Indiens största börsnoterade företag. Likt Apple så tog man toppositionen från ett oljebolag.

Reliance har nått den här positionen genom att, som så många andra jättebolag, bredda sin produktportfölj rejält. Ett av bolagen under Reliance Industries är alltså Reliance Jio, den teleoperatör som Facebook uppgavs vara intresserade av att investera i. Men här hittar vi också Reliance Retail, Indiens största detaljhandlare.

Någon vecka senare blev det klart att just Reliance Retail köpt butikskedjan Shri Kannan Departmental Store. Då skrev jag att det potentiellt var goda nyheter för Facebook. Kanske inte just det specifika Reliance-uppköpet (jag misstänker att Reliance köper bolag typ jämt) men att Reliance fortsätter växa på marken. Precis där Facebook har nära nog noll närvaro. Någonstans.

Reliance + Facebook = WeChat?

Och nu kommer alltså fler uppgifter om samarbete mellan Reliance och Facebook. Den här gången kring en ”superapp”. En WeChat.

Enligt uppgifterna (från ”insatta källor” som det brukar heta i de här sammanhangen) så tänker sig företagen slå ihop sina respektive styrkor. Enligt Economic Times, som ska varit först med att rapportera om det här, så ska Reliance och Facebook diskutera att ta fram en app som ”bland annat kombinerar social, digitala betalningar, spel, flyg- och hotellbokningar”.

Och de tänker sig nå hit genom att slå ihop sina respektive styrkor. Reliance har shoppinginfrastrukturen och betallösningen, både online och offline, medan Facebook skulle kunna bidra med WhatsApps applattform och användarbas. Plus förstås att båda företagen skulle kunna bidra med sin know-how inom sina respektive spetsområden.

Uppgifterna säger dessutom att företagen kan vara beredda att gå så långt som att starta ett nytt, gemensamt bolag för initiativet.

Facebook tar sina WhatsApp-ambitioner till nästa nivå

Det här är förstås något som Facebook varit på gång med rätt länge. Tanken att skapa en plats som ska täcka de behov en användare kan tänkas ha. Så att användarna inte behöver kliva utanför Facebook-sfären. Däremot så har man hällt ner allt fler legobitar i sin verksamhetspåse, men inte riktigt varit överens med sig själv vilken instruktion som ska skickas med för att bygga ihop bitarna.

Messenger-plattformen 2016 (som i praktiken gick i graven tidigare i år, för den här gången och i det utförandet, åtminstone) var ett försök. Vi har sett motsvarande satsning för WhatsApp, med fokus på att få företag att använda chattappen för både kommunikation och transaktion. Facebook har dessutom gett WhatsApp en egen betallösning, WhatsApp Pay, där övriga i familjen är tänkta att använda Facebook Pay. Bara det faktum att WhatsApps betallösning får bära den tjänstens namn i en tid när Facebook lägger allt mer tid på att konsolidera allt under ett varumärke säger en hel del.

WhatsApp kommer allt närmare att bli Facebooks största tjänst totalt sett och det är en tjänst som är som störst i tillväxtmarknader. Om man så vill: marknader där samhällsinfrastrukturen – online och offline, både bokstavligen och bildligt, inte är lika etablerad. Där det finns en större vana att använda en app för det mesta – eftersom de lokala alternativen ofta inte kommit lika långt.

En superapp – online och offline

Men som sagt kan Reliance inte bara ge fördelar som att stoppa in appen i mobiler som kopplas till Jio-abonnemang och överlag ge potentiella datagräddfiler för en ny Facebook/Reliance-tjänst. Reliance kan alltså bli den brygga till den fysiska världen som Facebook fortfarande inte har fått till.

Med andra ord skulle ditt ”Relibook”-konto kunna bli hubben för såväl kommunikation som shopping och vardagssysslor. Som det svenska TrueCaller allt mer lägger till i sin app, saker som att betala räkningar.

Reliance skulle alltså också bli en murbräcka mot Indiens vad det verkar rätt imponerande meckiga byråkrati för utländska företag som vill verka i landet. Som alltså skulle kunna göra det möjligt att få till lösningar där en Relibook-app skulle kunna bli biljetten i kollektivtrafiken eller för att blippa sitt delningsfordon.

Indien – en testmarknad för resten av världen

Sist men inte minst håller Indien också på att bli en testmarknad för nya tjänster och funktioner av nyttotyp. Som Tez. Den betalapp som Google lanserade i Indien och som senare blev del av Google Pay. Genom att bygga tjänster för länder som inte har några självklara alternativ – och där mobilen bokstavligen talat är det enda som räknas för väldigt stora delar av befolkningen – så får man med sig viktiga lärdomar som kan ”skalas upp” på mer etablerade marknader. Inte minst som vi pratar om ett land med en generellt sett ung befolkning.

Visst. Det handlar som sagt var bara om spekulationer än så länge. Dessutom ska planerna ha skjutits på framtiden när de sprang rakt in i coronakrisen.

Men ATT Facebook vill göra något sånt här känns rätt självskrivet. Det har ju varit en rätt tydlig ambition länge. Frågan är alltså inte så mycket OM som NÄR

Och kanske VAR.

(Edit: bara timmar efter det att jag publicerade den här artikeln så bekräftade Facebook att man har investerat 5,7 miljarder dollar i Reliance Jio. Det innebär att det är Facebooks näst största affär någonsin.)

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *