Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Detaljhandel/e-handel
Amazon planerar att anställa ytterligare 75 000 i USA
Uppsägningar, varsel och permitteringar står som bekant tyvärr som spön i backen just nu. Men det finns undantag, som följd av våra förändrade vanor under karantän och hemmasittande. Amazon, exempelvis. Efter att tydligen på fyra veckor lyckats anställa de 100 000 som de då sade sig behöva. Det verkar dock inte som att det räcker: nu går Amazon ut med att de behöver ytterligare 75 000.
Inte nog med det: företaget kommer höja satsa ännu mer på höjda löner (även den här gången kan vi gissa att det handlar om anställda inom lager och logistik).
Vi kan nog utgå från att alla uppskattningar om e-handelns utveckling 2020 som gjordes under förra året kan slängas ut genom fönstret. Ja, det kan förstås bli en enorm backlash som göra att pendeln svänger jättemycket tillbaka, men vi kan nog gissa att så inte blir fallet – även om onlineförsäljningen backar tillbaka till mer normala nivåer, säg, efter sommaren.
Men det riktigt intressanta kommer förstås bli att se hur mycket som kommer att hålla i sig på kort till medellång sikt. Och vad det kommer innebära för företags arbeten med sina strategier och affärsmodeller.
Amazon to hire 75,000 more to address increased demand due to coronavirus crisis | TechCrunch
Amazon has already hired over 100,000 new employees in the past four weeks as a result of the uptick in demand it’s seeing due to the global coronavirus
Amazon börjar med kölista för nya matbeställningskunder
Det är inte bara fysiska butiker som kan drabbas av köbildning. Även e-handlare, bevisligen. Nu har Amazon börjat med kölista för nya kunder som vill beställa mat via företagets plattform. Anledningen? Förstås att Amazon inte kan hantera efterfrågan. Man måste helt enkelt prioritera sina befintliga kunder. (Det här i sig är givetvis skälet till att Amazon nu gått ut med att man måste anställa ytterligare 75 000 personer.)
Amazon dominerar fortfarande e-handeln i USA, även om andra spelare börjar nagga marknadsandelarna i kanten. Men när det kommer till matkassar så är det Walmart som har ledningen. Mycket tack vare att Walmarts största konkurrensfördel är det som omvänt är Amazons stora svaghet: sitt stora butiks- och logistiknätverk. Att se om coronakrisen långsiktigt kan leda till att Amazon tar ett hopp upp marknadsandelsmässigt.
https://venturebeat.com/2020/04/13/amazon-puts-new-online-grocery-customers-on-waiting-list-amid-surging-demand/
Amazons aktie når ny rekordnivå tack vare coronakrisen
Det är mycket misär på arbetsmarknaden just nu, men det finns företag som går bättre än någonsin. Amazon är, inte oväntat, ett av dem. Företaget har nyanställt 100 000 inom logistik och lager i USA senaste fyra veckorna och häromdagen gick Amazon ut med att de behöver ytterligare 75 000. Dessutom har Amazon tvingats införa en kölista för nya kunder som vill handla mat via dem.
Och nu har marknaden belönat Amazon med att skjuta upp aktien till en ny rekordnotering. Det gjorde att Amazon igår för första gången är värt över 1,1 biljon dollar. Vilket dessutom gör Amazon till det fjärde företaget i modern historia som lyckas med det konststycket.
Amazon stock hits new all-time high as coronavirus spurs demand
Amazon’s market cap broke $1.1 trillion as coronavirus lockdown measures bring unprecendented demand to the ecommerce giant.
Amazon använder värmekameror för att skanna sina lageranställda efter covid-19
Kommer ni ihåg att jag för några veckor sedan skrev om att kinesiska poliser i delar av Kina utrustats med värmekameror för att se om folk har smittats av covid-19? Kan Kina så kan Amazon. Nu har Amazon utrustat några av sina jättelager med samma teknik för att kunna se om någon i personalen kan vara sjuk.
Amazon har kritiserats av just lagerpersonal för att inte ha tagit smittan på tillräckligt stort allvar vad gäller att se till att arbetsmiljön är covid-19-säkrad, så det här lär vara ett steg mot det. Dessutom håller företaget på att rampa upp sin vårddel genom att erbjuda egna testmöjligheter för sina anställda.
En stor del av det här handlar förstås om att det riskerar att slå mot Amazons egna intäkter. Utslagen personal och risk att tvingas stänga lager när det aldrig e-handlats så mycket är dåligt (utöver själva goodwill-törnen att inte ta hand som sin personal).
Covid-19-krisen har fått större delen av världen att tvingas ställa om – även synen på arbetslivet. Det blir intressant att se om även det här kan bli en förändring till det bättre efter corona. Att fler företag uppmuntrar anställda att hålla sig hemma om de känner sig krassliga och erbjuder de verktyg som krävs för det. Helt enkelt därför att det affärsmässigt blir bättre.
Amazon using thermal cameras at some warehouses to scan workers for fevers
Amazon is now using thermal cameras at its warehouses to help screen workers for fevers, The cameras are faster to use than the standard forehead thermometers Amazon had been using to test workers for fevers, which are a primary symptom of the coronavirus.
Meituan Dianping breddar sina leveranstjänster till smink och mobiler
Ett av Kinas jätteföretag passar på att flytta fram positionerna under coronakrisen. Matleveransföretaget Meituan Dianping breddar sitt erbjuda till att även omfatta utkörning av saker som smink, smartmobiler och kläder.
Nu är det vid det här laget fel att kalla Meituan bara för ett matleveransföretag. Eller ens leveransföretag. Likt övriga techjättar gör den numer allt möjligt, som cykeldelning. Men att Meituan nu tar det här steget är del av en trend som även exempelvis amerikanska Instacart är del av: leveranstjänster som inte bygger på leverans på punkt A till punkt B, utan leveranser från ett antal olika platser till den som beställer. Privata shoppers som app. Någon som alltså åker omkring och handlar åt dig i olika butiker.
Det här är något som passar väldigt väl i hur läget är nu: man vill beställa och man vill stötta det lokala näringslivet. Med andra ord: handelsplattformar som kopplar ihop småföretag och konsumenter.
https://www.techinasia.com/meituan-cosmetics-smartphone-delivery
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Youtube släpper videoskaparverktyg för småföretagare
Ännu en funktion som förmodligen droppades tidigare än planerat på grund av coronaviruset: Youtube släpper ett nytt videoskaparverktyg för småföretagare: Youtube Video Builder.
Är lite som motsvarande funktioner för annonsskapande: välj bland lite befintliga bildelement, välj musik från Youtubes rättighetssäkra utbud och välj en mall. Och ja, trendriktigt så handlar det om kortvideo: resultatet kan vara sex eller femton sekunder långt. Resultatet får användas som företaget vill, även köras via Google Ads.
Google är förstås långt ifrån först med det här, men när det handlar om Google så är det här förstås del av en betydligt mer långsiktig strategi än att underlätta för småföretagen här och nu. Med andra ord att Google vill bli go to-stället för småföretags alla onlinebehov. Och de börjar få en allt mer fullständig verktygslåda för det.
YouTube launches a free, DIY tool for businesses in need of short video ads | TechCrunch
YouTube today is launching a new tool aimed at small businesses that need a simple, low-cost way to create videos, but may not have the creative
Kortvideoappen Quibi laddades ner 1,7 miljoner gånger första veckan
För en vecka sedan blev kortvideovärlden en tjänst rikare när Quibi lanserades. Men Quibi är inte ännu en TikTok, utan ännu en Netflix. En Netflix för kortvideogenerationen. Manusbaserade serier, men med avsnitt som är max tio minuter långa. Efter första veckan har appen laddats ner 1,7 miljoner gånger.
Visst. Jämfört med Disneys tio milljoner första veckan med Disney+ är det förstås rätt långt efter. Men omvänt så är 1,7 miljoner riktigt bra med tanke på att vi pratar om en förhållandevis okänd tjänst. Nu vet vi förstås inte hur många som kommer hänga kvar, som med alla nya tjänster, men det måste ändå sägas vara bra. Nästan oväntat bra.
En annan sak som skiljer Quibi från konkurrenter som Netflix och Disney+ är att Quibi dessutom bara är en mobiltjänst. Ja, eller den var det – fram till coronakrisen. Med tanke på att datoranvändandet har rusat iväg när vi sitter hemma så sitter Quibi dessutom på en tjänst som har sämre förutsättningar än vad som annars hade varit läget. Därför har Quibi nu, förmodligen lite halvpanikartat, börjat ta fram just en storskärmscastingfunktion.
Med tanke på att TV-skärmar är ett rätt vanligt sätt att bingea Youtube så är det nog ett rätt smart drag. Blir intressant att följa hur Quibi kommer utvecklas framöver. Med eller utan TV-support.
Quibi had 1.7 million downloads in its first week, is working on TV casting support
Quibi, the shortform video streaming service from Jeffrey Katzenberg and Meg Whitman, had 1.7 million downloads in its first week. The company is also planning to let viewers cast shows to their TV screens in a future app update.
Apple Music får en webbversion
Två saker jag inte riktigt såg 2020-komma: datorns och linjär-tv:ns återkomst. Gällande det första har vi sett flera stora tjänster som har tryckt ut datorversioner av sina tjänster (inte minst Facebook). Inte så att de har kommit till bara på grund av coronakrisen, men några av tjänsterna lär släppts tidigare än planerat med tanke på hemmasittandet. Så är fallet med webb-Apple Music.
Webbversionen släpptes precis till Lady Gagas ”One World: Together at Home”-mastodontkonsert. Tänk Live Aid nästan exakt 35 år senare. Ja, fast bara online. En konsert som sändes via de flesta stora strömningstjänster.
Att Apple nu släpper en webbversion av sin musiktjänst är rätt väntat (och inte bara för att den har betatestats i sex månader). Förutom att det sänker tröskeln för nya användare så är det i linje med Apples satsning på att få ut sina tjänster på så många ställen som möjligt – inte minst utanför det egna ekosystemet.
Apple Music for the web leaves beta in time for One World: Together at Home concert
Apple Music’s web interface has left beta. Heading to beta.music.apple.com now redirects to music.apple.com, where you can play music, browse playlists, and listen to the radio.
Netflixs aktie når ny rekordkurs tack vare hemmasittandet
Igår drämde Amazon till med ny all-time high-kurs för sin aktie, en belöning från marknaden efter coronakarantänernas uppsving för e-handeln Det betyder att Amazons aktie är upp 24 % i år – samtidigt som världens börser har kollapsat. Men det finns dem som är värre: Netflix stängde även de på ny kursrekordnivå – vilket gör att strömningsjätten har stigit med 25 % sedan årsskiftet.
Nähä? säger ingen.
Nästa vecka är det dags för Netflix att visa korten för det första kvartalet. Det är även början på nästa rapportperiod, en rapportperiod som har föregåtts av vinstvarningar över mest hela banan. Det i sin tur gör att de flesta utgår från att Q1-rapporterna kommer bli bedrövliga så det behöver inte betyda särskilt stora kursrrörelser för enskilda aktier. Men för ett företag som Netflix kan det bli en jobbig landning om rapporten inte är så rosenskimrande som investerarna nu hoppas. Att se om coronaviruset har lett till nya prenumeranter och därmed intäkter för Netflix – eller om det är de befintliga kunderna som har tittat mer.
(Fun fact: hygienproduktstillverkaren Essity gick häromdagen ut med en omvänd vinstvarning för kvartalet. Att det alltså har gått rejält mycket bättre än förväntat. Because… toalettpapper.)
IoT – internet of things
Apple kan lansera en mindre Homepod
Det här vore ett kul cirkelslutande: rykten om att nästa flaggskepps-iPhone designmässigt kan inspireras av iPad Pro. Med andra ord: iPaden var på sätt och vis en storväxt iPhone. Nu kanske nästa iPhone kan bli en miniatyr-iPad.
Men en annan uppgift i artikeln är långsiktigt mer intressant: att Apple kan släppa en mindre version av sin smarta högtalare Homepod. Att Apple alltså gör som ungefär alla andra som släpper smarthögtalare: man skapar en hel familj. Tänkt för olika ändamål – och olika målgrupper,
Vi vet inte hur mycket Homepoden har sålt och Apple lär knappast berätta. Men förmodligen bara bråkdel så många som marknadsledarna. Men som jag har sagt tidigare: Apple har aldrig egentligen varit först med något. De är däremot sjukt vassa på att släppa produkter precis när det stora mainstreamgenombrottet står för dörren.
Så här långt har Apple medvetet undvikt att på allvar konkurrera med övriga. Man har därför vinklat Homepoden rätt hårt som en musikpryl. Men det är en tidsfråga innan det ändras. Med tanke på att U1-chipet som kom med iPhone 11 ska vara särskilt anpassat för närkommunikation och att företaget nyligen fick ett patent som innebär lösningar för att positionera användare i ett hem så är en Homepod-familj till och med rätt trolig.
Apple said to be planning fall iPhone refresh with iPad Pro-like design | TechCrunch
Apple is readying a new iPhone for fall to replace the iPhone 11 Pro this fall, Bloomberg reports, as well as follow-ups to the iPhone 11, a new smaller
Apple släpper fler detaljer om sin lösning för att spåra covid-19-spridningen
I förra veckan gick Apple och Google ut med ett gemensamt, och historiskt långtgående, samarbete för att hantera spårningen av covid-19-spridningen. En lösning där man ska kunna få information om att man har varit närheten av någon som är eller kanske är smittad. Nu har Apple gått ut med mer information om hur deras lösning, och därmed alltså sannolikt också Googles, kommer att fungera.
Mer specifikt handlar det om att Apple har adresserat två frågetecken kring hela initiativet: hur man ska få folk att använda den här tekniken och hur den ska hantera att överdrivet varna (med tanke på att bluetooth har betydligt längre räckvidd än det rekommenderade covid-19-avståndet).
Gällande spårningsinsamlandet så är tanken att en rätt snar uppdatering av iOS (och Android) ska ge möjlighet att välja att aktivera det nya covid-19-API:et i mobilen. Det gör sedan att din mobil börjar pinga andra mobiler som har samma inställning aktiv.
Som företagen gick ut med i samband med att de släppte nyheten så bygger det här alltså fortfarande på att användaren dessutom laddar ner en app som har stöd för att på något sätt ange användarens smittostatus. Det beror alltså på den som tar fram appen kring hur det här görs (som att man som användare får ange om man har haft symptom och i så fall när). Däremot så börjar information samlas in direkt när man väljer att aktivera API:et, så om man senare laddar ner en ”spridningsapp” så kommer den få tillgång till 14 dagars retroaktiv information.
Med tanke på att Apple nyligen ändrade sina Appstore-riktlinjer och numer gör det möjligt att göra reklam via pushnotiser (för att Apple vill kunna göra det här själva) så skulle användare som har aktiverat API:et kunna få notis när en myndighet i ens land har släppt en sån här slags app, vilket skulle kunna öka installationsgraden. Åtminstone fram till dess att Apple och Google kommer fram till den operativnära lösning de har talat om. Det skulle alltså kunna bli något som bor direkt i iOS och Android utan behov av extraapp.
Apple har dessutom gått ut med hur lösningen ska kunna hantera false positives. Eftersom en bluetoothsignal kan sträcka sig uppemot nio meter så skulle en smittad människa man passerar på andra sidan gatan kunna ge ett larm och därmed ge upphov till onödig oro och belastning av vården. Lösningen blir att apputvecklare kan ange vad som ska gälla för att en signal ska skickas. Som att en ”smittad” mobil befunnit sig inom ett nära avstånd under en viss tid, säg minst fem minuter.
Det finns förstås en hel massa problem med den tänkta lösningen (om någon som är smittad springer fram och nyser dig rätt i ansiktet så spelar det liksom ingen roll). Och i grund och botten handlar det om, tja, den svenska modellen. Sunt förnuft, ta eget personligt ansvar, inte få överdriven panik och lite på sina medmänniskor. Plus att man kan hjälpa till att samla in information om smittospridningen till ansvariga myndigheter.
Oavsett är det ett intressant upplägg. Framförallt samarbetet mellan just Apple och Google. Det kommer bli väldigt intressant att se hur det här initiativet landar. Men framförallt vad det kan innebära för våra uppkopplade liv när covid-19-behovet har försvunnit.
How Apple and Google are tackling one of the toughest parts about tracking COVID-19 exposures
Adoption is the hard part of contact tracing apps so far – but if it’s baked into the operating system, it gets a lot easier. Apple and Google’s API solution could help fight the coronavirus
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör