Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
- Del 4: Ekonomi och finans
Mobilt
Kommande iPhones kan få stöd för både Face ID och Touch ID
Ett VÄLDIGT intressant rykte. Och ett jag skulle välkomna. Uppgifter som pekar på att iPhonen kan få Touch ID igen. Ja, eller vissa modeller, som nyligen släppta SE, har det fortfarande. Men som flaggskeppsmodellteknik. Och framförallt – inte istället för Touch ID utan tillsammans med.
En av anledningarna till att Apple skrotade Touch ID som identifieringsteknik ska ha varit att de inte lyckades få till an fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen. Sedan dessa har flera företag lyckats med detta (utan att jag koll på hur bra de är). Att även Apple ska ha fått till det på ett säker som är av acceptabel Apple-kvalitet.
Det intressanta är alltså inte ATT Apple nu skulle kunna göra det, utan VARFÖR. För egen del har jag då och då saknat Touch ID. Problemet med ansiktsigenkänning är just att ansiktet måste vara i fokus. Om telefonen ligger på skrivbordet en bit bort är det oftare enklare att använda ett finger än att luta sig över eller lyfta upp mobilen.
Det i sig skulle räcka som anledning för mig. Men det är trots allt ett rätt litet problem och kanske inte riktigt ett businesscase-värdigt skäl. Visst det skulle kunna vara så att Apple vill kunna erbjuda användare möjligheten att välja, men med tanke på hur mycket Apple lyfte den ökade säkerheten jämfört med Touch ID när Face ID släpptes så skulle det bli svårt att argumentera för med trovärdigheten i behåll.
Men tänk om vi pratar om att de två teknikerna TILLSAMMANS? Inbyggd tvåstegsverifiering. Med biometri.
Plus att Apple skulle kunna göra så att vissa funktioner kan nås med olika högt krav på säkerhet. Och att man som användare kanske själv kan ställa in det. Med krav på både ansikte och fingeravtryck för de handgrepp som kräver högst nivå av säkerhet.
Report Revives Rumors of 5G iPhone With Under-Display Ultrasonic Fingerprint Scanner
Economic Daily News on Monday revived rumors that this year’s 5G iPhone will feature under-display fingerprint scanner technology. According…
Apple inaktiverar Face ID för användare med ansiktsmasker
Ha. Hur löser man svårigheten att låsa upp mobiler med Face ID när användare har ansiktsmask? Är man Apple så… stänger man av funktionen.
Det finns workaroundlösningar där man helt enkelt lär sig hur ansiktet ser ut med ansiktsmasken på, men de är inte Apple-officiella, så att säga. Träffsäkerheten lär vara rätt svajig. Vi kan anta att Apple jobbar som bara den med att få till lösningar som gör att Face ID kan hantera även ansiktsmasker med hög säkerhet. Men fram till dess har man alltså valt att gå åt rakt motsatt håll. Men det är i sig rätt imponerande.
I en kommande iOS-uppdatering ska mobilerna kunna identifiera en ansiktsmask och därmed skicka användaren direkt till lösenordsinmatningen. Kort sagt spara användaren ett par sekunder.
Det är säkerligen inte jättesvårt att få till – för dem som kan de här grejerna – men att identifiera en ansiktsmask och att det inte handlar om fel ansikte fortfarande rätt coolt.
Face ID doesn’t work when you’re wearing a mask-Apple’s about to address that
Not every beta feature makes it to release, but this one seems likely.
Digitalisering
Tyskland byter till Apples och Googles lösning för covid-19-spårning
Om Tim Cooks löfte håller så är det i morgon dags för utvecklare att få tillgång till det nya API som Apple och Google gemensamt har tagit fram för att använda mobiler för att spåra covid-19-spridningen. Nu har initiativet officiellt fått sitt stora nyttjare: Tyskland meddelade igår att man kommer att byta från det spår man tidigare har jobbat efter till Apples och Googles lösning.
Anledningen är helt enkelt att, tja, Apple sa nej till ungefär allt annat. Åtminstone det som Tyskland hade planerat. En standard som tydligen heter Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (allitteration FTW). Eller PEPP-PT (förkortning FTW). Men för att den lösningen skulle fungera så skulle det krävas att Apple ändrade i iPhones inställningar och det var alltså Apple inte särskilt pepp på (ordvits FTW).
Vad det verkar innebära är att man nu går från en centraliserad insamling till en decentraliserad, som är kärnan i Apples och Googles lösning. Alltså att själva insamlandet och ”pingandet” av andra mobiler i närheten som använder samma slags smittoapp hanteras lokalt i enheterna, medan aggregerad och anonymiserad information skickas upp i molnet och därmed till insamlande myndigheter. Där en integritetsfördel ska vara att mindre information om användarnas position delas vidare.
Att se hur det går med den här lösningen, men framförallt hur det går med Apples och Googles initiativ framöver – när spårningstekniken är tänkt att flytta djupare in i iOS och Android och därmed inte kräva att användare laddar ner en viss, specifik spårningsapp.
Germany flips to Apple-Google approach on smartphone contact tracing
Germany changed course on Sunday over which type of smartphone technology it wanted to use to trace coronavirus infections, backing an approach supported by Apple and Google along with a growing number of other European countries.
USA:s kongressbibliotek presenterar musikskapartjänsten Citizen DJ
Jag. Älskar. Det. Här. Så. Mycket.
USA:s kongressbibliotek har släppt ett nytt verktyg (eller, det släpps formellt till sommaren men det går att få sneak peak nu) som ger tillgång till de massiva mängder video- och ljudinspelningar som biblioteket har samlat på sig kopplat till kongressens arbete. Men det är inte your average funktion för att söka i en digital bibliotekskatalog. Det är ett verktyg tänkt att användas till att… skapa hiphop.
Citizen DJ (ett briljant namn) är alltså en enda stor samplingsdatabas plus verktyg för att masha ihop dem med hiphopbeats. För att skapa hiphop som den lät under hiphopens guldera i skarven mellan åttio- och nittiotal: skarva ihop musik baserat på samplingar. Det som var hiphopens kärna när den föddes i New Yorks gathörn.
Men precis det var också anledningen till att den hiphopen till stora delar försvann: när hiphopen som genre började bli en ekonomisk kraft att räkna med så kom också kraven på ersättning till dem som skapat ursprungsmusiken. Citizen DJ har tänkt att delvis lösa det här genom erbjuda massvis med royaltyfria inspelningar som kan användas.
Visst, vi pratar inte direkt om funkklassiker, men initiativet är oavsett briljant. Och ett fantastiskt bevis på hur offentliga medel som samlar digitalt damm kan få nytt liv om man tittar på den med nya glasögon. Som pusselbitar som andra kan använda för att skapa något nytt. Grunden i hela delningsekonomin: ta några befintliga fenomen och tryck ihop dem för att på så sätt skapa något helt nytt – samtidigt som det också kan öka intresset för det historiska materialet i sig.
Få historien att bli relevant här och nu. Och bokstavligen talat dansa.
(Och när vi ändå pratar om det här kan vi väl alla vara överens om att DJ Premier är tidernas bästa hiphopproducent. Inte minst just tack vare att han till stor del fortfarande nu skapar hiphop på samma sätt som han gjorde då. Med ett öra för beats som få är i närheten av.)
Library of Congress app lets you make hip hop with century-old samples
The US Library of Congress has unveiled Citizen DJ, a digital tool that allows you to remix sounds from its massive collection of film, television, video and sound recordings. It was created by ”innovator in residence” Brian Foo to recapture the ’80s and ’90s golden age of hip-hop sampling.
Hur ska emojis värderas som bevis i domstol?
What’s in a word? Ja, det beror på vem man frågar. Inte minst beroende på kontext och HUR man säger något. Men what’s in an emoji? Den frågan blir allt viktigare att djupa i – för domstolar.
Det som började som ett enkelt smiley face har växt till ett helt eget språk. En helt ny kommunikationsform. Och likt ord handlar det om att det finns en samsyn på vad en viss emoji betyder. En gemensamt överenskommen standard för att kommunikationen ska kunna flyta smärtfritt.
Men precis som med vanliga ord så kan det uppstå kommunikationsmissar. Förstås bland annat för att man använder någon form av språklig krumbukt, som ironi, som någon annan missförstår. Men också för att det finns subbetydelser. Att ett ord egentligen betyder något annat bland de införstådda. Som ett sätt att runda censur eller hatlagstiftning.
Så egentligen ingen skillnad när det kommer till emojis. Utmaningen är bara det att vi inte är lika vana vid emojis som kommunikationsform – vi pratar om ett språk som bara haft något årtionde på sig att hitta formen. Men när emojis blir allt viktigare som kommunikationsform så blir det också allt viktigare att ta hänsyn till även de här ”orden” när man exempelvis utvärderar bevis under en rättegång. Det gör också att de som hanterar juridiken måste bli allt mer flytande i att prata domstolsemoji.
Emojitolk. Emoji för jurister.
Välkommen till 2020-talet.
https://www.iafrikan.com/2020/04/26/how-emojis-can-be-used-as-evidence-in-court/
Milan kommer omvandla 3,5 mil bilväg till promenad- och cykelstråk
En av de positiva följderna av covid-19, eller åtmistone nedstängningarna och begränsningarna av städer och länder, är att luftkvaliteten har förbättrats rejält. Vi flyger mindre. Åker mindre kollektivt. Och åker framförallt betydligt mindre bil. Det har gjort att vissa städer har tagit chansen att genomföra hyfsat fullskaliga tester som handlar om att omvandla bilvägar till ytor för cyklister och fotgängare. Nu tänker Milan permanent omvandla 3,5 mil bilgator till just cykelbanor och gångbanor.
Är det något coronakrisen har visat oss är i allra högsta grad att: nej, våra storstäder dör inte utan bilen. Framförallt inte utan privatbilismen. Covid-19 har alltså gett oss ett flera månader långt test av just den hypotesen. Även i en stad som Stockholm – som inte formellt har stängt ner – har skillnaden blivit mätbar. Så pass att staden under mars-april för första gången någonsin kan nå ner till EU:s rekommenderade utsläppsgränser.
Men mycket kommer förstås återgå till det gammelnormala när nedstängningar lyfts. Men jag hoppas verkligen att fler städer och länder nu tar chansen att börja förändra våra städer till ett nynormalt läge. Medan vi har krisen i färskt minne – och förhoppningsvis något större förändringsvilja än normalt.
Inte så att internet i sig är utsläppsfritt – tvärtom – men coronakrisen har visat att det visst fungerar om vi rör oss mindre. Och framförallt rör oss på andra sätt. En jättechans att på riktigt ställa om våra storstäder. Städer byggda för människor, inte för bilar.
Milan announces ambitious scheme to reduce car use after lockdown
Coronavirus-hit Lombardy city will turn 35km of streets over to cyclists and pedestrians
Utvecklare tar fram botar som kan tränga sig i matleveransköer
Ni vet de där botarna som används för att försöka köpa limited-grejer och konsertbiljetter som det kommer bli stort tryck på? Även här har covid-19 gett köbotarna ett helt nytt användningsområde. Vad är världens kanske just nu mest värdefulla valuta efter toalettapper? Matleveranstider förstås.
Okej, kanske inte riktigt så, men nära nog. Tillräckligt eftertraktat för att utvecklare ska lägga tid på att ta fram olika botar som letar upp lediga mattider och till och med kan checka ut helt automatiskt. I vissa fall för att hjälpa riskgruppskunder som behöver få tag i mat, men kan säkerligen användas lite mer… egoistiskt.
Två saker jag inte hade väntat mig från 2020: att folk tränger sig i virtuella matleveransköer och att matleveranstider är heta kandidater till att handlas på svarta marknader.
Men hej. 2020.
People Are Making Bots to Snatch Whole Foods Delivery Order Time Slots
Developers are creating a tech divide between those who can use a bot to order their food and those who just have to keep trying during the pandemic.
Gör ditt binge-tittande till en träningslek
Ha! Briljant. Vad kan man göra när man sitter karantänhemma? Bingea serier förstås. Och så är det förstås viktigt att fortsätta träna även om man inte kan gå till gymmet. Varför inte slå ihop dessa två – och göra det till ett spel?
Tänk dig en klassisk dryckeslek. Att man måste ta en klunk öl eller vin varje gång någon gör något i en serie. Fast i en mer hälsosam version. Som att göra en armövning varje gång The Mandalorian börjar slåss, göra situps varje gång någon säger en viss fras i The Good Place eller en hoppövning varje gång The Witcher grymtar.
Känns som att mänskligheten unisont borde låsas in (minst) en månad varje år. Kreativiteten som sprudlar när man har tråkigt kan flytta berg.
5 Binge-Worthy TV Shows You Can Make Workout Games Out Of
Social distancing is affecting our bodies just as much as our minds. Without the ability to hit the gym or go to an exercise class, our physical routines have been upended. You might be substituting extra sessions of your favorite shows, or trying something new. Why not try a little workout while you watch?
Övrigt
Cloudflare inleder samarbete med JD.com kring datacenter i Kina
Det här är en både intressant och rätt oväntad affär på flera sätt. Cloudflare börjar samarbeta med JD.com. Kring datacenter i Kina.
Först och främst de inblandade spelarna. Cloudflare är ett av de där förmodligen rätt okända företagen som jobbar i bakgrunden med att göra internet säkrare och snabbare. Saker som överbelastningsskydd och CDN-lösningar för sajter och företag men numer också DNS-uppslags- och VPN-tjänster för privatpersoner. JD.com å sin sida är Kinas tredje (eller andra, beroende på hur man räknar) största e-handlare.
Så ett säkerhetsföretag och en e-handlare ska alltså tillsammans bygga och driva 150 datacenter i Kina.
Okej, nu är det förstås inte e-handelsdelen av JD som formellt ansvarar för affären – det handlar om JD:s motsvarighet till Amazons AWS. Molntjänstdivisionen, alltså. Men 2020 så är det företag som föddes som (e-)handlare som nu alltså står för allt mer av internets infrastruktur. Även Alibaba och till och med Walmart erbjuder den här typen av tjänster – och växer snabbt inom detta område.
Affären är också lite ögonbrynshöjande med tanke på vilket land och vilken slags verksamhet vi pratar om. Visst, det är inte så att Cloudflare i sig hanterar själva informationen som passerar deras servrar, men de är trots allt en viktig del i flödet. Inte minst som Cloudflare flyttar fram sina CDN-positioner mer för varje dag som går. Jag har svårt att se att Cloudflare kommer kunna verka i landet utan att tvingas göra vissa moraliska avsteg och bidra till den stora kinesiska brandväggen.
En affärsmässig jättemöjlighet, men en varumärkesmässig svår balansgång. Som för de flesta (väst)techföretag som verkar i Kina.
https://techcrunch.com/2020/04/28/cloudflare-partners-with-jd-to-expand-its-network-in-china/
Åttaåring hackar iPhonens inbyggda skärmtidsbegränsning
Ha. Hur gör man om man är åtta år och vill titta på mer Youtube än föräldrarna tillåter i sin iPhone? Man hackar skärmbegränsningsfunktionen förstås.
Eight-year-old discovers iPhone Screen Time workaround to watch more YouTube
Looks like it might be time for Apple to start paying kids to test its software releases.
Ekonomi och finans
Amazons kvartalsrapport Q1 2020: omsättningen bättre än väntat, vinsten sämre
Kvartalsrapport från Amazon OCH Apple – samtidigt? Håhåjaja. Det är jobbigt att vara jag. Vi börjar med Amazon. Hur gick det för företaget som tvingats anställa 175 000 nya lager- och logistikarbetare och ställa nya matleveranskunder i kö för att kunna hantera kundvolymerna under coronakrisen? Svaret är… precis exakt samma mönster som för exampelvis Google och Facebook: omsättningen över förväntan, men vinsten lägre än väntat. Och i Amazons fall rätt mycket lägre. Dessutom ett väldigt brett prognosspann för Q2 – med ett lägre intervall under förväntan.
Så ja. Aktien rasar i efterhandeln. Men det är nog även här exakt samma psykologi som för Facebook, Google, Snapchat och Twitter. I de fallen blev det lättnadsrallyn efter annonskollapsen inte blev så bedrövlig som marknaden hade förväntat sig. I Amazons fall blev det omvänt en besvikelse eftersom man förväntade sig helt hysteriska vinster i och med hemmasittandet.
AWS står för nästan 80 % av vinsten
Omsättningen blev 75,45 miljarder dollar (som sagt, hysteriskt mycket). Nettointäkterna landade på 2,5 miljarder, nästan prick 1 miljard sämre än för ett år sedan. Men fortfarande… inte direkt jättedåligt.
Tittar vi på omsättningen per rapporteringsområde så blev facit:
- Nordamerika (allt utom molntjänsten AWS): 46,1 miljarder (+29 %)
- Internationellt (allt utom AWS): 19,1 miljarder (+18 %)
- AWS: 10,2 miljarder (+33 %)
Sen har vi som vanligt en lite annan bild när vi istället tittar på vinsten:
- Nordamerika: 1,3 miljarder
- Internationellt: -398 miljoner
- AWS: 3,1 miljarder
Så som vanligt är det AWS som är vinstmaskinen. Ja, för ett år sedan var vinsten för Nordamerika större än den för AWS, men de kvartal när det har hänt är fortfarande undantag. AWS är dessutom det enda segment som har högre vinst än för ett år sedan. (Ja, eller förlust som det fortfarande är för de flesta Amazon-marknader gällande e-handeln.) Totalt står AWS för nästan 80 % av vinsten.
Fysiska butikerna och annonseringen går starkt
Bryter vi sedan lite mer finkorning så får vi:
- Onlineförsäljningen (alltså Amazons egen försäljning): 36,7 miljarder (+24 %)
- Fysiska butiker: 4,6 miljarder (+8 %)
- Marknadsplatsen (tredjepartssäljare): 14,5 miljarder (+30 %)
- Prenumerationstjänster (främst Prime): 5,6 miljarder (+28 %)
- AWS: 10,2 miljarder (+33 %)
- Övrigt (främst annonsering): 3,9 miljarder (+44 %)
Här finns några VÄLDIGT intressanta saker:
1. Fysiska butiker har ökat minst, vilket, tja nog inte är så konstigt. Men däremot så har det segmentet sedan åtminstone Q4 2018 haft en tillväxt på runt 1 % eller till och med minskat. 8 % tillväxt är ett jättehopp i sammanhanget. Amazon har alltså lyckats få kunder att komma till sina fysiska butiker för att handla och/eller hämta beställningar. Lär främst vara Whole Foods, alltså mat. Jätteviktigt på flera sätt för Amazon.
2. Amazon har egentligen en galet bra coronamix. E-handel, fysiska butiker för att handla det nödvändiga, underhållning för hemmasittandet, annonser inom ett slutet ekosystem och servrar som driver runt alltihop. Egentligen konstigt att Amazon inte haft ett bättre kvartal. Jag kan på sätt och vis förstå marknadens besvikelse.
3. E-handeln ökar förstås som rätt väntat. Men i ett kvartal när annonsmarknaden har havererat så drar Amazon till med en ökning på 44 %. Visst, från lägre nivåer än Facebook och Google – men fortfarande starkt. Mycket beroende på att Amazons annonseringen i princip helt består i shoppingannonser i de egna kanalerna. Så med andra är det, som sagt, annonsering inom Amazons ekosystem – dit kunderna går för att handla.
Kvartalsrapport från Twitter Q1 2020: nu 166 miljoner dagliga användare
Dags för kvartalsrapport från Twitter som visade upp ganska exakt samma sak som Google och Facebook: de har klarat annonsinbromsningen bättre än befarat. Aktien var upp 10 % i förhandeln som mest och har nu backat till 4-5. Även här är det nog ungefär samma slags reaktion som de två nämnda bolagen: ett lättnadsrace. Att det inte blev så illa som man fruktade.
Omsättningen var upp 3 % på årsbasis, men Twitter vände till förlust efter att ha visat vinst hyfsat många kvartal nu. Även här samma som för Google och Facebook: omsättningen upp, men annonspermafrosten slår mot vinsten.
Användarmässigt fortsätter Twitter upp (också det samma mönster som andra som har rapporterat). Twitter har alltså även de gynnats av covid-19. Nya toppnoteringen är 166 miljoner dagliga användare. Ja, eller mDAU som Twitter kallar sina siffror för att inte jämföras med andra. Montetizable daily active usage (noterar nu att det inte ens är ”users” utan ”usage” – att reflektera kring) – alltså de användare som Twitter säger sig potentiellt kunna tjäna pengar på.
Och kanske ännu viktigare är att det dagliga användandet har ökat mer än något kvartal sedan Q2 2018. Lite smolk i bägaren är att procentuellt så var ökningen större Q3-Q4 än Q4-Q1 – trots corona. Samma sak hos Facebook – att jag faktiskt väntat mig större ökning.
För Facebook handlar det om att, tja, de har slut på människor vid det här laget. För tidigt att säga än, med bara ett kvartal som bas, men det kan betyda att Twitter börjar närma sig mDau-taket. Och då är förstås frågan vad de istället ska lyfta fram.
Twitter Q1: sales up 3% to $808M as it swings to a loss on COVID-19, mDAUS hit record 166M | TechCrunch
Despite traffic for many online properties being at an all-time high, advertising has fallen off a cliff because of the downturn in consumer activity
Spotifys kvartalsrapport Q1 2020: 31 % fler månadsanvändare till totalt 286 miljoner
Hur har det gått för Spotify under hemmasittandet? Enligt kvartalsrapporten: lite blandat.
Användarmässigt så var det ett jättebra kvartal. 31 % fler än för ett år sedan, vilket gör att Spotify nu har totalt 286 miljoner användare. 130 miljoner betalande och 163 miljoner annonsabonnemang. Trenden håller i sig att annonsabonnemangen ökar snäppet snabbare än betalabonnemangen. Samtliga fyra regioner som Spotify har delat in världen i växer dessutom i snabbare takt än för ett år sedan.
Omsättningen var dessutom bättre än väntat, men vinsten något under förväntan. Ja, eller rättare sagt: förlusten var lite större än väntat.
Inte oväntat har lyssnandet i bilar och via wearables minskat under perioden, men intressant nog också via webben. Än mer intressant är att lyssnandet via TV och spelkonsoller istället har ökat med över 50 % jämfört med 2019 (säkerligen från rätt låga nivåer, men ändå).
Även Spotify kände av annonsinbromsningen, vilket gör att de skruvar ned helårsprognosen något. Däremot så är Spotify betydligt mindre annonsberoende än många andra stora onlinetjänster. 92 % av intäkterna kommer från betalabonnemang, så det är förstås inte konstigt att Spotify gör allt de kan för att konvertera annonsmedlemmar (fun fact: typ exakt inverterat förhållande jämfört med Facebook). Men med det sagt så är annonsintäkterna fortfarande viktiga för totalen.
Det här har också blivit lite coronakrisens ironiska techproblem. Användandet har skjutit i taket, vilket också har inneburit högre utgifter för själva driften. Men eftersom de största tjänsterna är ”gratis” och alltså bygger på annonser så har intäkterna inte följt med det ökade användandet – eftersom företaget som köper annonser sprang rakt in i karantänväggen.
Jag misstänker att företag som Google och Facebook, men även något mindre spelare som Twitter och Snapchat, kommer öka sina satsningar på att försöka få användarna att betala mer direkt för att stå på lite stadigare ben framöver.
https://techcrunch.com/2020/04/29/spotify-q1-beats-on-sales-of-2b-with-monthly-active-users-up-31-to-286m/
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör