Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Detaljhandel/e-handel
Pinterest och Shopify lanserar gemensam app
Det här är ett väldigt intressant samarbete. Och potentiellt stort. Pinterest och Shopify släpper en app tillsammans. En app som gör det möjligt för Shopify-kunder att ladda upp sina produktkataloger till Pinterest och göra dem till shoppingbara pins.
Shopify har gått allt längre bort från ursprungsverksamheten med webbshoppar i sajtformat. Att ge sina kunder möjlighet att visa upp sina produkter på den uppsjö av relevanta plattformar som nu finns att tillgå. Pinterest har också skruvat om sin affärsmodell allt mer mot shopping, vilket gör det här till ett rätt självklart samarbete.
Men förutom att det innebär ytterligare ett skyltfönster för Shopify-handlare så ger det Pinterest hela backendpaketet när det handlar om e-handel, inklusive rapporteringsverktyg.
Shopify har blivit en rätt tung utmanare till Amazon – inte minst eftersom de har siktat in sig just på småföretagare som vill finnas på en ”egen” plattform snarare än att sväljas av just exempelvis Amazon. Blir spännande att följa Shopify x Pinterest.
Shopify Merchants Get A New Dedicated Pinterest App
Pinterest and Shopify are launching a new app that enables merchants to easily upload their product catalogs and turn products into shoppable Pins.
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Youtube kan låta publicister sälja prenumerationer
Google har som bekant gått ut hårt mot EU:s snart ett år gamla upphovsrättsdirektiv. i synnerhet de två artiklar i direktivet som slår direkt mot Googles business: kravet på att hålla ännu bättre koll på att upphovsrätten följs och att publicister ska få ersättning av tjänster som aggregerar och gör det möjligt att sprida nyheter. Det första gäller främst Youtube och den andra främst Googles sök.
Men parallellt med kampanjen mot direktivet – framförallt efter att det klubbades – så har Google förstås också börjat anpassa sig efter det nya läget. Ett läge som också allt mer börjar gälla i USA. Som ännu ett försök att hålla sig väl både med lagstiftare och publicister så kan Google nu överväga att låta ännu en funktion från sök flytta in hos Youtube: möjligheten för publicister att erbjuda prenumerationer via sina Youtube-kanaler. Ja, prenumerationer på själva publikationerna, inte på Youtube-kanalen dårå.
Ytterligare ett skäl för Google att göra den här typen av initiativ är att konkurrerande tjänster allt mer flyttar fram positionerna. Inte minst namn som Apple och Facebook.
YouTube plans to let news publishers sell off-platform subscriptions through their channels
YouTube has told publishers it aims to begin testing the subscription sales tool by the end of 2020.
Spotify testar videopodcasts
Ännu ett podcastinitaitiv från Spotify: företaget testar just nu videopodcasts (videocasts? Eller… videos?). Video som bor tillsammans med annat podcastinnehåll. Ska fungera som en vanlig podcast på så sätt att det går att lyssna även utan att titta på själva själva innehållet.
Så Spotify gör ju alltså typ en… Youtube.
Men förutom att det här är i linje med Spotifys allt större poddsatsande så finns det en annan rätt tydlig tSpotify-trend här också. Att få oss att tillbringa mer tid med Spotify-appen. Att ge Spotify mer skärmtid alltså.
Mer skärmtid betyder att Spotify får möjlighet att erbjuda fler och annorlunda annonsformat mot annonsanvändarna, men det kan också ge möjligheter mot betalanvändare. Även här för att peta in fler annonsformat som inte är annonsformat så att betalanvändare konsumerar annonser utan att veta att de konsumerar annonser. Typ. Men även möjlighet för Spotify att visa upp fler av sina tjänster när man kan utnyttja fler av användarnas sinnen.
Spotify is testing video podcasts with two YouTube stars
Spotify is testing video podcasts on its mobile and desktop apps starting with YouTube stars Zane Hijazi and Heath Hussar, the hosts of Zane and Heath: Unfiltered. The test is rolling out globally to 50 percent of Hijazi and Hussar’s audience.
Disney+ har nu 54,5 miljoner prenumeranter och lanseras i Sverige i september
I går kvartalsrapporterade Disney och Q1 2020 gick… sådär för företaget. Vinsten dök med över 90 %. Okej, Q1 2019 ska ha varit lite uppköpsdopat, men ändå. Definitionen av… ouch?
Ljuset i tunneln var att Disney+ numer har 54,5 miljoner prenumeranter. Även Disney-tjänsten Hulu går rätt starkt. För Disney+ innebär den senaste siffran att man har skaffat sig i sisådär 4,5 miljoner nya användare senaste månaden.
Men för det övriga gick det alltså sådär. Saker som företagets Disneyland-verksamheter, intäkterna från biofilmer och annonsförsäljningen för bland annat sportkanalen ESPN+. Ni vet. Saker som har stängts, ställts in och skjutits fram.
Det är visar med all tydlighet Disneys två delar. Gamla Disney och nya Disney. Egentligen har Disney numer en rätt bra underhållningsmix. Fysiska underhållningscentra, biounderhållning och sportsändningar kombinerat med hemmasittartjänster. Problemet är bara att Disney, som de flesta andra företag, som synes fortfarande är tungt beroende av, tja, normala interaktioner i samhället. Covid-19 kan få långtgående konsekvenser långt efter coronakrisen,
Disney är nog just nu oavsett VÄLDIGT glada att de lanserade Disney+. Däremot ett mindre kul besked för Sverige: vi får nu vänta till september innan vi får Disney+.
Disney Says It Now Has 54.5 Million Disney+ Subscribers
The strong early reception of Disney+ was one of the few silver linings in Disney’s earnings report.
Fortnite har 350 miljoner användare
350 miljoner registrerade användare, 3,2 miljarder spelade timmar bara i april och det är dessutom dags för ännu en minifestival nu i helgen. Det går bra för Fortnite nu. Ett av de största onlinespelen någonsin fortsätter att växa. Både vad gäller användare och vad Fornite faktiskt ÄR.
Och vad det är är, tja, ett av världens numer största sociala medier. Visst, som vanligt är det svårt att jämföra med övriga. Fortnite använder ett LinkedIn-värde för att rapportera sina användare (registrerade användare), till skillnad från vad de flesta andra gör (aktiva månads- eller dagliga användare).
Nu tror jag att just Fortnite har… snäppet högra engagemang bland sina användare än vad LinkedIn, men hej. Det är samtidigt lite märkligt att Fortnite INTE går ut med användarengagemanget. Jag gissar att det kommer att ske om Fortnite fortsätter lägga till funktionalitet utöver själva kärnspelet. Saker som just konserter inuti plattformen, men också ren annonsering och e-handel.
Fortnite is now one of the biggest games ever with 350 million players
Fortnite creator Epic Games says the free-to-play battle royale hit now has 350 million registered players, making it one of the most popular games ever made. In April alone, players logged 3.2 billion hours of the game.
Soundcloud börjar livesända eget originalvideoinnehåll via Twitch
Det här är ett rätt oväntat initiativ från Soundcloud. Musiktjänsten kommer börja ta fram och livesända eget originalvideoinnehåll. Och man kommer göra det via… spelströmningstjänsten Twitch.
Soundcloud har kämpat ekonomiskt ett tag nu, men på sistone har det börjat dyka upp små ljusglimtar. Och likt exempelvis Spotify och Snapchat så har det delvis handlat om att ställa om. Och att trycka ut sina tjänster och sitt innehåll utanför de egna plattformarna och ekosystemen för att marknadsföra sig själva. Men också för att hitta nya intäktsvägar.
Men det här är också rätt viktigt för Twitch. Man backas visserligen av Amazon, men man kläms just nu mellan att andra strömningsföretag, Facebook inte minst, satsar allt mer på Twitchs kärnverksamhet med spelvideoströmning och att ambitionen att bredda innehållet på Twich inte riktigt har tagit fart.
https://techcrunch.com/2020/05/04/soundcloud-to-launch-live-original-programming-on-twitch/?1
Twitch kan ta fram egna dokusåpor och game shows
Amazon-ägda spelvideoströmningstjänsten Twitch har ett tag nu jobbat med att bredda sitt innehåll. Kort sagt bli betydligt mer än ett ställe om och för gamers. Så att det kommer rykten som säger att Twitch nu är på väg att ta fram ännu mer eget innehåll är inte särskilt förvånande. Vad som däremot är desto mer förvånande är vad det handlar om för slags program.
Enligt ett internt dokument som Bloomberg ska ha fått tag i så kan det handla om saker som sport- och musikprogram, pratshower och… dokusåpor och game shows. Okej, de två sistnämnda är ju på sätt och vis spel, men inte riktigt den typ av spel som Twitch gjort sig kända för.
Blir intressant att se hur pass väl de här uppgifterna stämmer.
Twitch Is Reportedly Pivoting to Reality TV
Twitch, the service popular for live gameplay streams, is reportedly planning to launch a slate of unscripted series that include dating and game shows-because we certainly have nowhere near enough half-baked reality TV being churned out already.
PewDiePie signar exklusivt liveströmningsavtal med Youtube
PewDiePie är på väg ”hem” igen: han har skrivit under ett nytt, exklusivt avtal med Youtube. Ett specifikt för liveströmning. Because liveströmning.
Youtube är förstås fortfarande världens största videogigant, men när det handlar just live så är Youtube inte alls det självklara stället. Det vill Google förstås ändra på.
PewDiePie signs exclusive live-streaming deal with YouTube
YouTube signs the popular YouTuber PewDiePie to an exclusive streaming deal. The move comes a year after PewDiePie signed an exclusive streaming deal with DLive.
Tinder kommer lägga till videodating i appen
Ett rätt givet drag från Tinder – inte minst i dessa tider av fysisk distansering: dejtingtjänsten kommer att få stöd för videodejtande senare i år.
I kvartalsrapporten från Tinders ägare Match Group så konstaterades – inte särskilt förvånande – att antalet skickade meddelanden har stuckit iväg rätt rejält senaste kvartalet. Att lägga till videodejtande skulle kunna göra tjänsten än mer användbar och inte bara specifikt under coronakarantänen. Det skulle förstås också kunna bli en ny intäktsfunktion för Tinder.
Egentligen är det lite konstigt att Tinder fortfarande i princip inte erbjuder något videstöd alls. Visst, som artikeln konstaterar så finns det förstås en stor risk att funktionen missbrukas, men den kan ju också vändas till ytterligare en säkerhetsfunktion.
Väldigt sparsmakat med detaljer från Match, så vi får helt enkelt vänta och se hur Tinder tar sig an det här. Det finns ju andra dejtingtjänster som redan erbjuder liknande som de garanterat har skärskådat rätt ordentligt.
Tinder will launch in-app video chats later this year
Tinder, a Match Group property, will launch in-app, live video chats later this year, the company said in its Q1 2020 earnings report. The product feature will help people virtually date.
Ingen sjätte säsong av Black Mirror på gång – eftersom vi lever mitt i den
När är det dags för sjätte säsongen av Black Mirror undrar ni? Är det inte dags snart nu undrar ni? Nej. Den är inte ens på gång. Varför undrar ni? Därför att skaparen Charlie Brooker konstaterar att… vi lajvar den just nu.
Så sjätte säsongen av Black Mirror strömmas alltså as we speak. Helt gratis. Över hela världen.
Black Mirror on a Break Because We’re Living in a Dystopia
Black Mirror creator Charlie Brooker is taking a break from his dystopian sci-fi anthology Netflix series because, well, we seem to be living in one. Brooker said he’s not sure if people want “stories about societies falling apart” and would be able to “stomach” another season of Black Mirror.
IoT – internet of things
Google skrotar sitt projekt att bygga en smart stadsdel i Toronto
Huh. Det här var väldigt oväntat. Google kastar in handduken i Toronto. Google, eller snarare systerföretaget Sidewalk Labs, har lagt ner sitt projekt att bygga en smart stadsdel.
Sidewalk Labs sa från början att man hade tänkt sig bygga en stad ”från internet upp”. En POC för en smart stad, med en hel stadsdel som labb. En datadriven och sensorutrustad stadsdel för att visa hur man kan bygga en stad om man utgår från, tja, människorna.
Eftersom Google stod bakom var det förstås högvis med kritik kring datainsamlingen. Hur datan skulle användas. Men det var inte det som fällde Quayside. Det var, som för så många andra just nu, covid-19. Visst, projektet har löpande skalats ned, men i slutändan var det den kollapsade fastighetsmarknaden som gjorde att ekonomin i projektet inte längre bedömdes hållbar.
Och det är… så jäkla synd. Covid-19 har skakat om synen på själva samhället rätt ordentligt. Eller snarare samhällsbyggandet. Städer har tagit chanser att utnyttja tomma gator till att testa omställningar från bilfokus till mer miljövänligt mikrobmobilitetsfokus.
Jag hoppas att Google – eller någon annan (Bill Gates sägs vilja göra något liknande) faktiskt på riktigt testar att ta fram en stad där inte bara människorna lever – utan även staden i sig.
Alphabet’s Scrapping Its Smart City Dreams
For the past two years and change, Google’s smart-city-centric sister company Sidewalk Labs has put millions on the line to build what it called a model smart city in downtown Toronto. The planned neighborhood, called ”Quayside,” was supposed to be nothing short of utopic, boasting everything from affordable housing…
Försäljningen av smartklockor ökade med 20 % senaste året
Hur många smartklockor säljer Apple? Det vet bara Apple. De har aldrig släppt exakta siffror, men segmentet som klockorna hör till är ett av dem som intäktsmässigt ökar snabbast. Nya siffror från Strategy Analytics pekar dessutom på samma sak. De bedömer att Apple har sålt 7,6 miljoner klockor under kvartalet och står därmed för över hälften av de 13,7 miljoner som totalt har sålts. De ökar dessutom sin marknadsandel enligt Strategy Analytics.
Även som segment betraktat växer smartklockorna. Upp 23 % jämfört med försäljningen för ett år sedan. Visst, jämfört med mobilförsäljningen så pratar vi fortfarande små volymer. Enligt siffror från IDC landade mobilförsäljningen på 275,8 miljoner. Men där pratar vi om en nedgång om 11,7 % (jag har också sett ännu större nedgångar, runt 13 %).
Läget nu är ju inte helt… normalt. Det kan förstås hända att ett uppdämt mobilköpssug drar igång efter coronakrisen. Men trenden i stort har ju varit på gång ett tag. Det vi nu upplever är förmodligen peak mobile. Slutet på en era. En som allt mer kommer övergå i en allt större flora av digitala gränssnitt under 2020-talet.
Apple Watch Continues to Dominate Global Smartwatch Market in Q1 2020
Strong online sales ensured a growth in worldwide smartwatch shipments in the first three months of this year, despite the impact of the global…
Tesla ett steg närmare att bli elbolag
Ni vet Tesla? Batteriföretaget? Batteriföretaget Tesla tar steg mot att bli elbolaget Tesla.
Förutom de batterier i olika storlekar som Tesla börjar placera ut på allt fler ställen i världen så har det nu också visat sig att de har tagit fram ett aggregeringssystem för förnyelsebar energi. Energi som sedan kan säljas vidare. Men inte bara det: Autobidder är inte bara avsett för ström som kommer från Tesla-källor, det ska kunna användas även för energi från andra.
Visst är det självklara scenariot att Autobidder är tänkt för stora, nationella spelare och de gigantiska elverksbatterier som Tesla har igång. Men vi kan nog tänkas oss att ambitionen är lite det som Tesla har som vision för sitt eget nätverk av självkörande delningselbilar. Med andra ord att den som köper en Tesla-bil får mjukvara för att kunna låta sin bil ta körningar på egen hand när ägaren inte behöver den. Att Tesla alltså skickar med möjlighet för sina kunder att tjäna pengar på sin bil.
Samma här: att privatpersoner som köper Tesla-batterier och solpaneler också får möjlighet att sälja eventuell överskottsenergi med hjälp av programvara som Tesla skickar med.
Nu är vi förstås inte där, vare sig vad gäller bilarna eller elen. Men i Elons huvud är det här nog redan på plats.
Tesla has a new product: Autobidder, a step toward becoming an electric utility
Tesla aims to eventually become a massive distributed electric utility, and we’ve now learned of a new product, Autobidder, which…
Ny NFC-nyckelstandard klar lagom till dess att Apples CarKey kan lanseras
Nytt stort steg mot att vi kan ha bilnyckeln i vår iPhone. Car Connectivity Consortium har klubbat version 2.0 av sin standard för NFC-baserade digitala nycklar. Med andra ord att man kan ha bilnyckeln i saker som en mobil eller en smartklocka.
Det ryktas om att Apple i nästa iOS (som kommer presenteras i vår och släppas i höst – om… tidplanen håller) kommer att innehålla ett CarKey-API. En lösning som alltså skulle göra det möjligt att låsa, låsa upp och starta bilar via sin iPhone (ja, eller nån annan Apple-pryl – Watch känns förstås rätt given).
Ännu mer spännande är att 3.0-versionen av NFC-standarden kan ha stöd för passiv och positionsmedveten upplåsning via Bluetooth och Ultra Wideband (den teknik som Apple la till i iPhone 11). Med andra ord att det skulle gå att låsa upp och starta bilen utan att behöva plocka upp sin enhet, eller ens verifiera. Ja, det skulle förstås innebära en RÄTT stor potentiell säkerhetsrisk, så där kan det nog bli en avvägning mellan bekvämlighet och säkerhet.
Men det skulle också innebära en teknik byggd för en värld där betydligt mer i vår vardag är uppkopplat. Som våra kläder. Eller, tja, våra kroppar. En 360-biometriverifiering. Skulle kunna lösa en hel del av säkerheten.
NFC-Based Digital Key Specification Released Ahead of Apple’s Rumored CarKey Feature on iPhone
Amid rumors that Apple is working on a ”CarKey” feature for iPhone, the Car Connectivity Consortium today announced that its NFC-based…
Storbritannien planerar att bekämpa luftföroreningar med AI-trafikljus
Jäklar vad det här är coolt. Och ett väldigt intressant experiment. Storbritannien tänker testa att använda AI-trafikljus för att försöka minska mängden luftföroreningar i städer.
Tanken är att ett mashupsystem ska samla ihop högvis med data från sensorer i trafiken, trafikflödesanalyser, bluetooth-signaler från bilar och väderprognoser. Sedan få en AI i uppgift att analysera historisk data och utifrån all den här datan försöka förutsäga var luftföroreningar kommer att toppa närmaste timmen. Sedan är det dags att börja styra trafiken.
Via en upphottad IFTTT så kommer AI-algoritmen automatiskt att ändra tidsintervallet för trafikljusen. Trafik som är på väg mot utsatta zoner kan bli stående vid ett rödljus i upp till 20 sekunder längre, medan trafiken på väg åt andra hållet får gröna vågen. Det är med andra ord luftföroreningsmotsvarigheten till att platta till kurvan. Försöka sprida ut utsläppen över ett större område.
Systemet kommer börja testas senare och jag hoppas att det kommer att fungera bra. Det här har potential på en hel massa områden också. En IFTTT-plattform för samhällen, med möjlighet att skapa recept som kan användas av andra städer. En drag and drop-tjänst för att skapa tjänster för smarta samhällen.
UK to combat air pollution with AI-powered traffic lights
The UK plans to tackle pollution with AI-powered traffic lights that delay the arrival of vehicles in toxic air hotspots. Trials begin this year
AI – artificiell intelligens
Google släpper AI-algoritmen Tapas som open source
Förra veckan släppte Facebook Blender, en ”känslosmart” AI, som open source. Även Google gjorde något liknande. Tapas är namnet på projektet som Google nu alltså open sourcat. En språk-AI-algoritm som ska vara bra på två saker: språkförståelse och relationer mellan data. Och det visar sig att Tapas till stora delar är… BERT.
BERT var en av förra årets mest spännande algoritmförändringar i Googles sök, men också en av de minst sexiga. Till skillnad från de flesta gånger när Google skruvar i sina sökalgoritmer så handlade BERT inte om att en förändring som aktivt kan skapa innehåll för. Inte direkt, åtminstone. BERT handlar istället om att förstå vad som menas, inte vad som skrivs. Eller vad som står. Att Googles sök förstår att du söker efter en rörmokare även om du själv inte vet att det är vad du behöver – eller ens använder några sökord relaterade till rörmokarverksamhet.
Tapas innebär att företag nu kan ta den här smartnessen och applicera den på sina egna interna system. Ja, eller externa, för den delen. Användare ställer frågor med normalt språk och Tapas drar fram och sammanställar informationen som efterfrågas från företagets databaser.
Det är rätt coolt hur AI och maskininlärning allt mer börjar bli plug and play. Eller drag and drop.
Google open-sources Tapas, a natural language AI for analyzing relational data – SiliconANGLE
Google open-sources Tapas, a natural language AI for analyzing relational data – SiliconANGLE
Google lanserar ny AI-sökhjälp för covid-19-forskare
Att ha en gigantisk mängd data hjälper ju inte särskilt mycket om det inte finns vettiga sätt att hitta det man söker. CORD-19 är offentligt dataset som specifikt samlar just forskning och andra publikationer kring covid-19-viruset och för att göra det enklare att just hitta rätt så har Google nu applicerat sin sök-know how och sina AI-skills på problemet.
Resultatet är en sökmotor som ska vara bättre på att förstå vad den som faktiskt söker är ute efter. Inte bara hitta sökord utan just förstå mening. Både hos den som söker och i datan som finns aggregerad. Så om det här låter ungefär som BERT, den algoritm som var Google kanske största sökuppatering förra året, så är det precis vad det handlar om.
Bottenplattan är BERT-algoritmen, för att hantera mening och förståelse, och sedan har Google tränat algoritmen som ska covid-19-söka på medicinska träningsmodeller. Kort sagt skickat den på ett fokuserat medicinträningsläger.
Nu är området alltså väldigt nischat, men det här är något som vi också kommer ha nytta av i allmänhet. För BERT handlar alltså just om att förstås vad vi MENAR när vi söker – även om vi inte använder några relevanta nyckelord alls. Vilket förstås kommer rita om SEO-planen rätt ordentligt på sikt.
Google’s new AI-powered search tool helps researchers with coronavirus queries
Google’s AI team has released a new tool to help researchers traverse through a trove of coronavirus papers, journals, and articles. The COVID-19 research explorer tool is a semantic search interface that sits on top of the COVID-19 Open Re
USA:s kongressbibliotek har indexerat miljontals med historiska tidningsbilder med hjälp av maskininlärning
En sak jag inte hade väntat mig av 2020: att USA:s kongressbibliotek skulle stå för två av de coolaste digitala initiativen. I förra veckan presenterades den första versionen av Citizen DJ – möjlighet att skapa musik baserat på samplingar från kongressbibliotekets enorma samling av ljudfiler. Och nu har biblioteket indexerat miljontals tidningsartikelbilder från 1789 till 1963.
Via maskininlärningssmartness har biblioteket inte bara lyckats plocka ut bilderna från inskannade tidningsartiklar. Algoritmerna har även skapat metadata med beskrivning av bilderna baserat på bildtexterna och gjort det möjligt att söka bland bilderna med text. Nu tänker man sig dessutom att AI-algoritmen ska användas för att göra samma sak även på andra delar av bibliotekets kollektioner.
https://techcrunch.com/2020/05/07/millions-of-historic-newspaper-images-get-the-machine-learning-treatment-at-the-library-of-congress/?1
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör