Kategorier
AR/VR Bekvämlighetsekonomin Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 19 2020

Första namnen i Facebooks översynsråd presenterade. Facebook gör det möjligt att köpa presentkort och leta efter jobb via sin Community Help-funktion. LinkedIn har nu över 690 miljoner medlemmar. Google samlar alla sina kommunikationstjänster under ett tak. Facebook kan lansera en mindre version av sitt VR-set Quest. Uber investerar i Lime och låter Lime ta över scooterverksamheten Jump.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel: Hur Kraftwerk förutspådde vår digitala nutid

Hur Kraftwerk förutspådde vår digitala nutid

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Första namnen i Facebooks översynsråd presenterade, innehåller före detta premiärminister och nobelprisvinnare

Efter att ha jobbat med det sedan 2018 så presenterade Facebook igår de första 20 namnen som är tänkta att ingå i Facebooks översynsråd för innehåll. Det betyder att hälften av platserna nu är tillsatta och när alla 40 positioner är tillsatta är det tänkt att Facebook ska kliva tillbaka och låta rådet köra helt sitt eget race - inklusive att välja in nya medlemmar i takt med att den maximalt tre år långa mandatperioden börjar löpa ut.

De 20 personerna ska ha bott i 27 länder och tala 29 språk, vara hämtade från olika delar av det politiska spektrat och ha en drös olika bakgrunder (ingen har jobbat för något social medium tidigare). Det finns en före detta premiärminister, en nobelprisvinnare, en före detta The Guardian-redaktör och, tja, överlag rätt mycket tyngd.

Det lär förstås behövas. För det kommer bli intressant att se hur det här kommer fungera i praktiken ( i grund och botten är det ju det som EU kräver i sitt upphovsrättsdirektiv - en oberoende instans för överklagande). Facebook kommer i slutändan stå för notan för rådet, med allt vad det innebär, och 40 pers kommer oavsett få svårt att representera alla slags vinklar och intressen. Även om de avgränsar sig till prejudicerande fall.

En sak är oavsett säker. Blir väldigt spännande att följa.

Facebook's oversight board will include a former prime minister and Nobel Prize winner

Facebook's oversight board announced the names of its founding members. Their backgrounds span political ideology and they will begin hearing cases in the next few months.

Facebook gör det möjligt att köpa presentkort och leta efter jobb via sin Community Help-funktion

Idag är det Giving Tuesday, ett initiativ som i vanliga fall är kopplat till Thanksgiving i USA. Men i år går det alltså av stapeln 5 maj. På grund av, tja, uppenbara skäl.

Syftet är oavsett detsamma: välgörenhet. Och i samband med det rullar Facebook nya funktioner till sin Community Help-hubb. Det mesta här är sånt som Facebook har haft tidigare, saker som att erbjuda sig att donera blod eller överlag donera till välgörande ändamål.

Men det finns också några saker som är intressanta i ett lite större perspektiv. En är att det blir möjligt att köpa presentkort hos lokala företag, ett sätt att stötta dem nu trots att man inte kan utnyttja företags tjänster, och en annan är att det blir möjligt att söka efter lokala jobb.

Är det något Facebook har storsatsat på senaste coronamånaderna så är det att stötta just småföretag. I grund och botten för att säkerställa sin annonsaffär (och skaffa nya annonsörer och användare av företagets tjänster) både på kort och lång sikt. Men det innebär också att Facebook steppar upp sina ambitioner att göra en Google rätt ordentligt. Att alltså bli småföretagarnas bästa vän. Inklusive att bli stället man går till för att både annonsera efter och söka jobb.

https://techcrunch.com/2020/05/04/facebook-to-add-gift-cards-jobs-and-donation-tools-to-its-covid-19-community-help-hub/

LinkedIn

LinkedIn börjar rulla ut LinkedIn Stories

Ni vet stories? Formatet som finns typ överallt utom på LinkedIn? Men som är på väg hit? Nu har funktionen börjat rullas ut i Brasilien.

Det som jag egentligen tyckte skulle bli mest spännande med stories-funktionen var att se hur LinkedIn skulle ta sig an det här formatet. Vad stories i en ”yrkeskontext” skulle vara. Nu vet vi. Och svaret är att… det ser ganska exakt likadant ut som hos Facebook/Instagram.

Upp till 20 sekunder, lever 24 timmar, går att dela via meddelanden, kommer till både medlemskonton och för sidor och visas som cirklar ovanför nyhetsflödet för medlemmar och sidor man har kontakt med eller följer. Komplett med LinkedIns clipaart-estetik för dekalerna.

Såååå… lite disappointed. Visst. LinkedIn gotta be LinkedIn. Vilket innebär att kopiera Facebook rätt mycket rakt av. Men hade hoppats att LinkedIn hade vågat gå lite mer i egna spår.

Men hej, jag gillar fortfarande initiativet. Återstår förstås att se om och hur den kommer att användas.

LinkedIn Stories is Now Available to Users in Brazil, the Netherlands and the UAE

LinkedIn's take on the Stories format is now being made available to users in Brazil.

LinkedIn har nu över 690 miljoner medlemmar

Ett av de sociala medier som det pratats minst om under coronakrisen är LinkedIn. Lite märkligt, med tanke på nuvarande arbetssituation för många. Men inte alls särskilt märkligt eftersom LinkedIn i princip inte har har släppt några nya funktioner, definitivt inte kopplat till covid-19-synlighet eller nya kreativa sätt att söka jobb, medan de flesta andra har sprutat ur sig nya funktioner.

Däremot fortsätter LinkedIn att växa. I samband med Microsofts kvartalsrapport förra veckan fick vi veta att tjänsten nu har 690 miljoner medlemmar, vilket innebär att 15 miljoner nya användare har kopplat upp sig under kvartalet.

Vad Microsoft fortfarande dock INTE säger något om är antalet aktiva användare. Alltså det som de flesta andra tjänster baserar sina rapporter på. Det lär betyda att antalet som använder LinkedIn som mer än post CV and forget fortfarande är väldigt lågt.

Däremot verkar samma sak gälla här som hos övriga ”gamla” sociala medier: de befintliga användarna användare tjänsten mer. Antalet sessioner har ökat med 26 % under kvartalet och att engagemanget är på ”rekordnivåer”. Dessutom ökade omsättningen med 21 % och antalet livesändningar med whoppande 158 % (visst, från väldigt låga nivåer. Men hej.)

Microsoft's Q3 Report States LinkedIn Reached 690 Million Members and Boasted A 26 Percent Growth In Sessions

LinkedIn's revenue increased by 21% for Q3 2020, but it is experiencing a slowdown in job listings, and ad spend.

LinkedIn testar videosvar från arbetssökande

LinkedIn testar ännu en ny funktion: videointervjuer. Eller ”video intros” som LinkedIn kallar dem. Det handlar alltså inte om en funktion för att genomföra distansintervjuer utan en möjlighet för företag att låta ”de mest kvalificerade” kandidaterna svara på ”upp till två frågor” (såå… en eller två, alltså). De sökande skickar alltså sedan in sina videosvar (eller text om man känner för det).

I och med att det alltså inte handlar om livevideo så kan man pimpa sin video, eller åtminstone ta om den tills det sitter. Ser framför mig hur även LinkedIn kommer börja med anpassade videobakgrunder. Because videobakgrunder.

Den nya funktionen känns alltså mer som att den handlar om att få en första känsla av människan bakom cv:t. Förstås inte felfritt, eftersom olika människor är olika bra på att hantera video. Men det är ett bra steg.

Däremot handlar det fortfarande om en funktion för arbetsgivaren och inte för den sökande. Jag ser fram emot den dag när LinkedIn låter medlemmar själva välja hur man vill presentera sig - snarare än den numer rätt gammalmodiga LinkedIn-cv-profilen. CV-stories, alltså.

LinkedIn Is Testing New Video Intro Tool For Job Applications

LinkedIn is testing a new video intro tool that helps employers evaluate a candidate's communication and soft skills before their interview.

Övrigt sociala medier

Google samlar alla sina kommunikationstjänster under ett tak

Det här är en icke-händelse som potentiellt är riktigt stor: Google har stökat om lite bland sina verksamhetsområden. Mer specifikt ansvaret för dem. Och än mer specifikt ansvaret för Googles kommunikationstjänster. Google Meet, Google Chat, Messages, Duo och Android-telefonappen har nu alla samma chef.

Google själva säger att det här inte betyder att man kommer att slå ihop sina kommunikationstjänster, men det betyder sannolikt att… Google kommer att slå ihop sina kommunikationstjänster.

Lite bra som Google är på sök, lika halvusla är de på det mesta annat som handlar om konsumenttjänster. Google är helt enkelt kassa på att konsumentförpacka sina tjänster. De är helt enkelt lite för smarta och vill lite för mycket för sitt eget bästa. Det absolut rörigaste området är just sociala medier i allmänhet och kommunikationstjänsterna i synnerhet. Gmail är det lysande undantaget, men i övrigt har det mest bara varit spretigt och oklart vilken app som är tänkt att användas för vad.

Att Google numer har byggt in RCS i sin sms-tjänst Messages, som verkar ha fått bra snurr på nedladdandet, är ett jättestort steg mot att få till en iMessage-variant för Android. Plus att videokonferensandet försåt fått ett rejält uppsving. Blir intressant att se om Google kan få ordning på sitt kommunicerande den här gången.

Google unifies all of its messaging and communication apps into a single team

Android messages, Duo, and the phone app are all now under the leadership of the person in charge of G Suite, Javier Soltero. It puts all of Google's communications apps under one team, with the big job of cleaning it all up.

Google kan ha övervägt ett uppköp av av Zoom

För ett par år sedan verkar det som att ett gäng ingenjörer drev på att Google skulle köpa Zoom. Anledningen? De använde den för att hantera sin interna kommunikation och tyckte att tjänsten funkade så bra. Ni vet, till skillnad från tidigare i år när Google svartlistade tjänsten på grund av alla rapporterade säkerhetshål.

Nu verkar det som att det här rann ut i sanden rätt snabbt och Google lär väl, som övriga techjättar, överväga köp av ungefär alla nya tjänster som börjar ta fart. Istället valde Google bevisligen det andra spåret: att bygga en egen och försöka konkurrera ut Zoom.

Google Engineers Explored Acquiring Zoom

A group of Google engineers reportedly spearheaded an initiative to acquire Zoom in 2018, according to a report from The Information.

Ikea släpper en kollektion… videokonferensbakgrunder

Givet. Vem vänder man sig till när man ska inreda sin videokonferensbakgrund? Ikea förstås. Men just nu kanske många har svårt att ta sig till ett Ikea-varuhus och att möblera om hemma bara för att man ska verka lite roligare än man faktiskt är under videokonferensen känns väl lite väl mycket Instagram-desperation. Ingen fara, Ikea har din rygg även här. Nu har man lanserat en egen kollektion med… videokonferensbakgrunder.

Because det blir inte mer 2020 än anpassade videokonferensbakgrunder.

Känner att det här kommer bli ett eget affärsområde för Ikea.

No Title

No Description

 

AR/VR

Facebook kan lansera en mindre version av sitt VR-set Quest

Rätt troliga uppgifter: Facebook kan arbeta på en mindre och lättare version av sitt VR-set Quest. Alltså den modell som kan användas utan att kopplas via sladd till exempelvis en dator.

Nu är det som sagt var uppgifter och det verkar än så länge vara tidigt i processen. Men det som talar för det här är två saker som kom fram i samband med Facebooks kvartalsrapport i förra veckan. Den enda är att det verkar som att Facebooks Övrigt-segment fått lite mer fart, mycket tack vare just Oculus-försäljningen. Den andra är att Zuckerberg konstaterade att han önskade att de kunde tillverka fler Quest-set. Något som alltså skulle kunna tyda på att Facebook inte hänger med i efterfrågan.

Nu lär vi fortfarande prata väldigt låga volymer jämfört med ungefär alla andra stora hårdvarubolag inom hyfsat likartade områden. Och för Facebook är Other fortfarande mindre än försvinnande litet. Men det kan vara tillräckligt för att Facebook ska ha fått blodad tand att investera än mer aktivt på VR. Ja, och AR som alltmer också börjar dyka upp på radarn.

https://www.theverge.com/2020/5/5/21247759/facebook-oculus-quest-second-generation-size-refresh-rate-delay

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber investerar i Lime och låter Lime ta över scooterverksamheten Jump

Uppgifterna visade sig stämma: Uber investerar i elscootertjänsten Lime (vars värdering därmed kollapsar med nästan 80 %). 170 miljoner totalt där Uber står för största delen.

Dessutom innebär det i praktiken att Uber ger upp sin egen scooterdel Jump. Som del i avtalet så tar Lime över den. Konsolidering alltså. Men om den tidigare informationen stämmer så handlar det mest om att Uber skjuter upp ett totalt uppköp av Lime nån gång 2022 till 2024.

170 miljoner var faktiskt lägre än jag trodde. Dessutom intressant att Googles ägarföretag Alphabet också är bland dem som investerar.

https://techcrunch.com/2020/05/07/uber-leads-170-million-lime-investment-offloads-jump-to-lime/

Uber Eats gör det möjligt att skicka mat mellan vänner

Ny tjänst från Uber Eats: skicka mat mellan vänner. Ja, eller tjänsten i sig har funnits tidigare, men nu lägger man till track and trace även för sändningar mellan privatpersoner.

Handlar förstås om covid-19-läget, som så mycket annat, men en sån här funktion är långsiktigt rätt smart. Och då inte specifikt för just att skicka mat mellan människor som känner varandra, utan för att leverera mat från ”hemmakök”. Att man alltså som privatperson lagar mat till andra. Närlagat för dem som vill börja i riktigt liten skala.

https://techcrunch.com/2020/05/06/uber-eats-new-sharing-feature-makes-it-less-painful-to-send-your-friends-food/

Airbnb säger upp 25 % av alla anställda

Uppgifterna senaste dagarna bekräftades idag av företaget själva: Airbnb kapar en fjärdedel av sin personal för att hantera coronakrisen. Eftersom vi, tja, inte reser. Sisådär 1900 av de 7500 anställda får gå.

Airbnb har tidigare gått ut med att långtidsuthyrning till människor som bor på samma ort har dragit iväg (för att inte bo så tätt ihop? skaffa sig ett ”hemmakontor”), men det har förstås inte på långa vägar kunnat täcka upp långresebortfallet. Omsättningen sägs ha halverats. Eftersom Airbnb inte är noterade så vet vi inte exakt hur det har gått, men uppsägningarna bekräftar ju oavsett att det inte har gått bra.

Det senaste året var tänkt att bli en orgie av namntunga och framgångsrika techbörsnoteringar. Men efter att noteringarna av Uber, Lyft och Slack så här års för ett år sedan har gått milt sagt knackigt så fick som bekant WeWork sedan helt ställa in sin notering (och upphörde som fristående bolag). De flesta analytiker var rätt överens om att Airbnb skulle kliva in på börsen ungefär nu, men en börsnotering är nu nog långt borta. På flera sätt.

Det återstår att se hur framtiden kommer te sig för Airbnb. För bara en månad sedan fick Airbnb en ny miljard dollar i kassan - från privata investerare. Sannolikt för att täcka upp de pengar som börsnoteringen var tänkt att dra in. Att man nu inleder operation kostnadsbesparing (på riktigt) så kort efteråt gör förstås att det är svårt att inte känna att läget nog är sämre än många trott.

Att säga upp personal för att spara pengar är förstås sedan gammalt. Men när startups i beroende av externt kapital gör det, framförallt så här stora neddragningar, så sänder det inte jättebra signaler. Eller så här: Airbnbs historia går just nu väldigt mycket i WeWorks fotspår. Och inte på ett bra sätt.

Citing revenue declines, Airbnb cuts 1,900 jobs, or around 25% of its global workforce | TechCrunch

This afternoon Airbnb, a well-known private company that connects travelers with places to stay, announced that it was laying off around a quarter of its

Drönarleveranser kan vara sämre för miljön än billeveranser

Ni vet det där med att internet släpper ut mer än vad flygindustrin gör (ÄNNU mer just nu kan man tänka). Det visar att även det digitala i sig belastar miljön (som servrarna som skyfflar runt alla kattvideos). Samma med elscootrarna. Bra för miljön - så länge som de inte ersätter ett mer miljövänligt alternativ, som att cykla eller gå. Nu har det räknats även på drönare och, tja, samma resultat även här. Kan vara bra på landsbygden, men rejält mycket sämre än vanliga budbilar i tätbefolkade områden.

Visst, nu är det extra orättvist att jämföra med en teknik som, bokstavligen talat, knappt har lyft. Men även här: än så länge har vi en bra bit kvar till riktigt klimatneutrala lösningar. Och det gäller inte minst bekvämlighetsekonomin. Det är lite grann som med fri frakt. Det är alltid någon som måste betala för lösningar som gör vår vardag lite bekvämare. Och ”någon” kan vara planeten.

Drönarleveranser använder tio gånger mer energi

I glesbygd kan drönarleveranser utmana de dieseldrivna budbilarna - men i en urban miljö med mycket trafik är den batteridrivna bilen tio gånger mer effektiv än drönaren.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *