Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 22 2020 – del 2

Google lanserar en ny rankingfaktor: användarvänlighet och rullar ut positioneringssystemet Plus codes. Alibaba gör sökverksamheten till ett fristående affärsområde. JD.com och kortvideoappen Kuaishou inleder samarbete kring livevideoshopping.. Walmart börjar sälja second hand-kläder. Youtube lägger till kapitelfunktion. Mobilversionen av Fortnite har dragit in en miljard dollar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

Sök/SEO

Google lanserar en ny rankingfaktor: användarvänlighet

Dags för en ny uppdatering av Googles sökalgoritm – och en intressant sådan. Från och med (tidigast) 2021 så kommer Google även ta hänsyn till sajters användarvänlighet när de rankar sökresultaten.

Den länkade artikeln går igenom vad Google Page Experience-uppdateringen innebär, så kolla där för detaljer (inklusive länk till Googles egen nyhet). Men i korta drag samlar den nya rankingfaktorn ett gäng av de verktyg som Google har släppt för att testa sajter senaste åren. Saker som hur snabbt sajter laddar och hur mobilvänliga de är, men även om de kör https och inte döljer element.

Och min absoluta favorit: Google kommer börja straffa sajter som hoppar runt under laddningen. Ni vet de där sidorna som laddar in innehåll lite hipp som happ och gör att man trycker på saker man inte vill trycka på därför att det man tänkte trycka på flyttade på sig. ÄNT! LI! GEN!

Men det är oavsett ett rätt stort steg för Google att nu formellt göra sajters design, kodning och funktionalitet till viktiga delar rankingen – och då inte bara när det har påverkat visningen av innehåll.

Och ja, om man vill så är det ännu ett stort steg för Google att få oss att bygga sajter enligt en Google-mall. Även om det är saker som är väldigt bra för de flesta internetanvändare.

https://searchengineland.com/the-google-page-experience-update-user-experience-to-become-a-google-ranking-factor-335252

Google rullar ut positioneringssystemet Plus codes globalt

Ett lite kul initiativ från Google. Ja, eller ett fem år gammalt initiativ, tydligen. Plus codes. Ett sätt att skicka sin position som en sexsiffrig bokstavskombination istället för en vanlig adress.

Ni kanske kommer ihåg what3words? Lite samma upplägg, där positioner konverteras till något som är lättare att komma ihåg än en GPS-position. Känns som att det är ungefär samma sak här. Plus codes rullas nu ut globalt för Android. Tryck på en plats på Google Maps och få fram en pluskod. Och pluskoder är sökbara både i Maps och vanliga söken.

Visst finns det andra sätt att dela sin plats via mobiler numer, men användarscenariot som tas upp – att det kan bli ett sätt att dela en plats där man ska ha ett evenemang mitt ute i ingenstans – är inte helt knasigt. Visst. Inte en livsnödvändig funktion, men lite kul.

Och hej. Google skulle säkert inte gråta om pluskoderna skulle bli en ny global positioneringsstandard.

Google Maps makes it easier to share your location with Plus Codes – no address required

When you need to give someone your location, you usually point them to an address. Here in NYC, you often point them to an intersection instead. But sometimes an address is just difficult to find – or you don’t have one at all. For those pu

Google testar annonser i samband med People also search for

Ni vet det där med att Google försöker sudda ut gränserna mellan annonser och organiskt innehåll allt mer? Här kommer ett test (?) till: annonskarusell i samband med People also search for.

Kommer ni ihåg när det gick att synas på Google utan att köpa annonser eller använda någon av Googles verktyg för att lägga ut sitt innehåll? Good times.

Google People Also Search For Ads Carousel

Believe it or not, Google has tested ads in the people also search for format. Google also tested ads in the people also consider and people also view formats. But Mordy Oberstein found the people also search for in a carousel format and I wanted to document it here, amongst the others.

Alibaba gör sökverksamheten till ett fristående affärsområde

Ibland, okej rätt ofta, kan interna omorganisationer säga en hel del om företags ambitioner. Den här är milt sagt rätt stor, åtminstone med väldigt stor potential. Alibaba gör sin sökverksamhet till ett fristående affärsområde.

Visst, vi pratar om ett av världens största e-handelsföretag här. Sök är givetvis en väldigt viktig del. Och ska vi vara riktigt petnoga så är det Alipay och därmed Ant Financial som gör det här. Men i det stora hela är Ant en väldigt integrerad del i Alibabas hela ekosystem. Och likt det Bytedance gjorde för inte så länge sedan så kan det här bli betydligt större än vassare sökmotorer på Taobao och Tmall för att driva trafik till Alipays betalningslösningar. Det skulle kunna innebära att Alibaba gör sig redo att bli en sökjätte långt utanför de egna plattformarna.

Alipay Sets up Independent Search Department Headed by Taobao Veteran Yuan Huaibin

Alipay has recently carried out a round of internal organization restructure where the search business is now an independent business division headed by Yuan Huaibin.

 

Detaljhandel/e-handel

JD.com och kortvideoappen Kuaishou inleder samarbete kring livevideoshopping

Mer video och shopping. Mer specifikt: mer livevideo, kortvideo och onlineshopping. På samma gång. Kinas näst största e-handlare (eller tredje största, lite beroende på hur man räknar) JD.com och kortvideoappen Kuaishou – kring livevideoshopping.

Ett rätt passande samarbete kan tyckas eftersom även Kuaishou (eller Kwai som appen heter utanför Kina) är näst största på kortvideo i Kina. Förstås efter Douyin, eller TikTok som vi säger.

Att JD hoppar på livevideoshoppingtåget ännu mer via det här sammanhanget är förstås inte så konstigt. Ett område som, som bekant, är väldigt inne just nu. När Alibaba kvartalsrapporterade förra veckan konstaterade de att just livevideoshoppingen via Taobao-plattformen hade ökat med 88 % på årsbasis. Med Kuaishou får JD en livevideopartner som har en upparbetad användarbas.

Men även för Kuaishou är det här ett strategiskt rätt drag. Även om Kuaishou redan drar in bra med pengar tack vare olika slags transaktioner så är ett renodlat samarbete med en av Kinas stora en viktig pusselbit. Ja, eller ett tredje samarbete: Kuaishou samarbetar redan med Alibabas Taobao och har haft ett kort samarbete med Pinduoduo. Men det här samarbetet har en rätt stor skillnad: shopping kan ske direkt i sändningen. Det blir alltså möjligt att JD-shoppa istället för att lämna Kuaishou och slussas vidare till en annan plattform för själva transaktionen.

En rätt stor seger för Kuaishou i samarbetet, alltså. Men också ett rätt smart drag av JD. De sänker tröskeln för köp, även om de därmed tappar en interaktion med en egen kanal. En utveckling vi kommer allt närmare även här i väst (att Googles och Facebooks lösningar fortfarande mest bygger på att skicka trafik till annonsörers webbshoppar är mer ett sätt att än så länge hålla sig väl med annonsörer än ett långsiktigt vägval).

Men det här visar också hur kortvideoapparna blir allt mer funktionsrika. Och allt mer shoppingfokuserade. Eller rättare sagt: med shopping inbyggt i de digitala väggarna, om man så vill. Där gränserna mellan socialt och shopping ännu mer suddas ut.

Även Facebook är på väg åt det här hållet. Jag skrev om det tidigare i veckan i artikeln Facebook – social-first shopping eller shopping-first social?

China’s top short video apps and e-commerce giants pally up | TechCrunch

JD.com, the online retailer that is Alibaba’s long-time nemesis, announced Wednesday a strategic partnership with Kuaishou, the main rival of TikTok’s

Walmart börjar sälja second hand-kläder

Nytt samarbete för Walmart: thredUP. Vad är thredUP? En marknadsplats för second hand-kläder. En variant på svenska Sellpy, om man så vill. Kunder skickar in sina kläder till thredUP som väljer ut de kläder som de tror sig kunna sälja, fotar och lägger upp plaggen och hanterar logistik och utbetalning till säljarna.

Vad det i praktiken handlar om är att Walmart alltså skapar en underavdelning för thredUP via Walmarts egen sajt. Walmart har dessutom redan en egen marknadsplats. Men här pratar vi om ett helt annat initiativ där företaget tar ett stort kliv in på andrahandsmarknaden. Vi kan tänka att det här inte är det sista vi hör från Walmart på det här området.

Med andra ord kan det här vara ett tecken på att Walmart tänker använda sitt logistiknätverk, förstås inte minst butikerna, för att knyta fler andrahandssäljare till sin e-handelsplattform.

Walmart partners with fashion consignment marketplace thredUP | TechCrunch

Walmart is continuing its foray into fashion e-commerce, announcing a strategic partnership with fashion resale marketplace thredUP to list a large number

Pinduoduo drar igång en distansjordgubbshackathon

Ha. Underbart. Pinduoduo, företaget som tampas om platsen som Kinas näst största e-handlare, har tagit initiativ till en jordbrukshackathon. Och i sann coronaanda är det förstås en distanshackathon. Mer specifikt en tävling som ska komma fram till vem är bäst på att… distansodla jordgubbar.

De tävlande har tre och en halv månad på sig att ta fram de smartaste lösningarna för att kunna få till de smaskigaste jordgubbarna. Ja, och den mest skalbara och kostnadseffektiva lösningen för att nå dit.

Rent formellt handlar det om att det är Pinduoduos jordbruksforskningsfond som står bakom initiativet och ja, självklart handlar det om att driva på jordbruk i stort, långt bortom jordgubbar. Och likt Alibaba och JD.com jobbar även Pinduoduo med att knyta allt tajtare band till jordbruksindustrin. Ja, eller snarare – enskilda jordbrukare. Förstås inte minst kopplat till att livevideoshopping har blivit vardag för rätt många bönder i Kina redan. Då handlar det om att erbjuda den bästa plattformen för den typen av försäljning.

Pinduoduo to hold ”Smart Agriculture Competition”

China’s major e-commerce player Pinduoduo will hold an agricultural technology competition, aiming to help improve and develop China’s agriculture industry.

Reliance JioMart ny e-handelsspelare för mat i Indien

Efter att ha pilotats ett tag har det nu blivit dags för ännu ett företag att försöka slå sig in på den indiska e-handelsmarknaden för mat: Reliance Industries. Det blir nu möjligt att köpa mat online från Reliance i 200 städer.

Det här hade förstås varit en intressant nyhet oavsett, med tanke på att Indien förmodligen är världens just nu hetaste tillväxtmarknad, men sedan några veckor tillbaka har det här blivit ännu mer intressant även i vår del av världen. Anledningen? Att Facebook för några veckor sedan gjorde sin näst största företagsaffär så här långt genom att köpa nästan 10 % av Reliance Jio – mobiloperatörsdelen av Reliance. Dessutom inledde detaljhandelsverksamheten Reliance Retail ett separat avtal med Facebook som innebär att det sedan ett par veckor tillbaka är möjligt att handla från lokala handlare via WhatsApp.

Och förra veckan lanserade Facebook som bekant sin egen e-handelsplattform Shops – just riktad mot mindre företag. En plattform tänkt att fungera på tvärsen genom Facebooks ekosystem: Facebook, Instagram och WhatsApp. Till skillnad mot Retail-samarbetet så handlar det dock om en ren e-handelsverksamhet. Än så länge. De partners som Facebook samarbetar med för Shops, som Shopify, har allt större offlineambitioner. Precis som Facebook själva.

JioMart, the e-commerce venture from India’s richest man, launches in 200 cities and towns | TechCrunch

The rationale behind the deluge of dollars flooding into billionaire Mukesh Ambani’s Reliance Jio Platforms is beginning to become more clear as his

Xiaomi tar fram en mobiltelefon baserat på kunddata från e-handlaren JD.com

Mobiltillverkaren Xiaomi och e-handlaren JD. com har en smartphone ihop. Så långt inte så konstigt, två företag som samarbetar kring produkter. Men formen av samarbete skiljer sig lite mot hur det oftast ser ut: Redmi K9 5G Racing (</namn>) är baserad på kundinsiktsdata från JD.

Nu är det här i sig inte jättenytt, inte ens på den här nivån. Alibaba håller på att göra produktutvecklingssymbios med sina kunder till ett eget verksamhetsområde. Amazon är på gång med liknande. Är kort sagt ännu ett tecken på hur gränser suddas ut mellan distribution, FoU, försäljning, kunddialog och återförsäljare. Allt kortare cykler mellan kundinsikter och allt närmare, tja, tillverkning on demand fullt ut.

I det här fallet behöver varken Xiaomi eller JD bli sittande med några (eller åtminstone inte särskilt stora) osålda volymer. JD kan dessutom använda det som ett argument till varför man ska sälja via deras plattform.

Vi kan väl utgå från att Facebook, som ju redan till stora delar är såväl marknadsundersökningsföretag som aggregerande kundinsiktsbolag, är sugna på något liknande som del av sitt (e-)handelserbjudande.

Xiaomi and JD use big data to design ’C2M Mobile Phone’ – and sell 10,000 in 11 minutes

Chinese e-commerce giant JD and device manufacturer Xiaomi sold 10,000 units of a jointly-produced C2M-developed mobile phone within 11 minutes.

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Youtube lägger till kapitelfunktion

Nu verkar Youtube vara redo att permanenta den kapitelfunktion som företaget har testat ett tag. Börjar nu rullas ut för alla användare. Om den som skapat en video lägger in tidsangivelser i beskrivningstexten så visas de olika avsnitten i klippet så att et går snabbt att hoppa mellan olika avsnitt.

Youtube har ju byggt den här funktionen stegvis över åren och nu verkar det alltså som att funktionen nått en användarvänlig nivå, även visuellt. Det intressanta är att funktionen kommer att skilja sig lite mellan dator och mobil, som att dator-Youtube kan visa fler kapitel tack vare större skärmyta och att mobilapparna kan använda haptik för att ange när man byter kapitel.

Med tanke på att Google har börjat visa upp en egen indexering av olika avsnitt i Youtubeklipp i Googles sökresultat så kan vi tänka att det här kommer göra att de skruvar upp det ytterligare några snäpp. Kort sagt så kommer det bli ännu enklare att hitta exakt det man söker – även inuti ett Youtube-klipp.

YouTube introduces Video Chapters to make it easier to navigate longer videos | TechCrunch

If you’ve ever found yourself scrubbing your way through a long YouTube video to get to the ”good” part, you’ll appreciate the new feature YouTube is

Apples första gamla innehåll i TV+ blir… Fragglarna

Ibland går det fort. I förra veckan skrev jag om ett rykte om att Apple kan vara på gång att köpa gammalt innehåll till sin strömningstjänst TV+. Idag blir det första tillgängligt. Och vad är det Apple har lagt vantarna när innehållsföretagen slåss om Vänner, Seinfeld, The Office och The Big Bang Theory? Svaret är… Fragglarna. 

(What? säger alla som inte är födda i slutet av sjuttiotalet eller början av åttiotalet.)

Alla avsnitt av Mupparna-systerserien kommer nu dyka upp i TV+, som del i att Apple fått rättigheterna att reboota hela serien. Så bakkatalogen blir alltså för den som vill läsa in sig på originalet. Eller nåt.

Så med andra ord lär Apple ha fått originalavsnitten lite på köpet när de köpte rättigheterna till själva konceptet, men det är alltså det första avsteget från Apples strategi med bara originalmaterial. Och ett tydligt tecken på att Apple vill stärka upp barninnehållet i kanalen. Frågan är nu hur pass aggressivt Apple kan komma att köpa in mer skåpmat för att öka användandet av tjänsten. 

Fraggle Rock is Coming to Apple TV+ After Apple Purchases Streaming Rights for Old Episodes and Orders Reboot

Apple has acquired exclusive streaming rights to all 96 episodes of ”Fraggle Rock,” and has ordered a reboot of the series, reports Vulture. …

Mobilversionen av Fortnite har dragit in 1 miljard dollar efter två år

En nyhet som jag missade. Enligt uppskattningar från SensorTower så har mobilversionen av Fortnite nu dragit in över 1 miljard dollar sedan starten. På ungefär två år, alltså.

Eller rättare sagt: Fortnite har dragit in 1 miljard dollar bara via Appstore. iOS-användare, alltså. Sensor Tower tar inte med Android-siffror från tredjepartsbutiker (som är det enda sättet att komma åt Android-appar i exempelvis Kina), så inte så konstigt. Men framförallt beror det på att Epic Games, företaget bakom Fortnite, inte har velat ha det i Google Play av ungefär samma anledning som att Spotify och Netflix inte längre tillåter nya användare via appbutiikerna – man vill inte dela med sig av intäkterna med Google. Men i mitten av april – sannolikt på grund av efterfråganstrycket – så gav Epic med sig och släppte Fortnite även den officiella Android-vägen.

Men oavsett. 1 miljard i mobilintäkter på två år. Det är… inte fy skam. Visst, uppskattningar och inte officiella siffror, men ändå.

Vi kan väl tro att den här kurvan inte kommer att dyka närmaste tiden. Inte minst som Epic allt mer håller på att skruva om Fortnite till att bli en social plattform med spelmöjligheter snarare än ett spel med sociala möjligheter – det som i princip alltid har varit grunden i onlinespel.

Fortnite Mobile Revenue Hits $1 Billion in Two Years

Fortnite generated $44.3 million on mobile in April 2020, its best month since February 2019, Sensor Tower data shows.

Quibi-annonsörer vill inte betala på grund av låga tittarsiffror

Det har snart gått två månader sedan Quibi, Netflix i kortvideoformat, lanserades. Hur har det gått? Sisådär, verkar det som. Enligt uppgifter från Wall Street Journal har appen laddats ner 4,2 miljoner gånger och 1,5 miljoner människor har hoppat på nittiodagarsprovabonnemanget.

Det är bra mycket färre än vad ett antal annonsörer hade önskat sig (och säkert också Quibi själva). Så pass att några nu vill skjuta fram sina betalningar eller ändra villkoren på andra sätt.

Med tanke på hur mycket Quibi lagt ner på såväl innehåll som hypebyggande så är det förståeligt att att man hoppas på rejäla stordåd. De 6 miljoner abonnenter som Quibi siktade på första året känns dock rätt långt borta än så länge.

Samtidigt är det förstås svårt att slå sig fram när det just nu rasar in nya tjänster på strömningsområdet just nu. Då räcker inte ens de rejält ökade hemmasittarvolymerna till för alla. Samtidigt är det lite synd, eftersom Quibi har ett intressant upplägg och ett litet nytt sätt att ta sig an vad en videoströmningstjänst är och hur den fungerar. Jag hoppas kort sagt att den hänger med ett tag till.

Om inte annat kanske den kan bli en inspiration till andra. Som… Facebook och Snapchat.

https://www.wsj.com/articles/advertisers-seek-to-revise-deal-terms-with-streamer-quibi-11590519825?mod=djemalertNEWS

Den virtuella versionen av Formel E drabbas av sitt första fuskavslöjande

Ha. Wunderbar. Formel E, tävlingscirkusen för elbilar, har som de flesta andra sportevenemang fått ställa in åtminstone vårsäsongens alla lopp. Lösningen blev att istället köra virtuella race. Som vanligt, fast förarna får sätta sig bakom ratten i en virtuell bil hemifrån. Och nu… har Formel E fått sitt första fuskavslöjande. En förare har diskvalificerats från en lopp och bötfällts efter det visade sig att föraren som egentligen skulle ratta bilen outsourcade körandet till ett e-sportsproffs.

Virtuellt realtidsfuskande i fysiska sporter. Ännu en sak jag inte såg skulle bli en grej 2020.

Formula E racer disqualified for using an esports ringer in a virtual race

Formula E Audi driver Daniel Abt has been disqualified from an esports race and fined €10,000 for using a ringer in his place, according to Reuters.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *