Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Ekonomi och finans: kvartalsrapporter
Amazon, Apple, Facebook och Google kvartalsrapporterar samma dag
Det här är rätt hysteriskt. Och kanske rentav historiskt. Fyra av världens sex högst värderade bolag kommer att kvartalsrapportera samma dag. Nästan exakt samtidigt.
För oss som gillar att punktmarkera kvartalsrapportena från techjättarna var det svettigt nog när Google, Amazon och Apple valde samma dag. Men så flyttade Facebook igår fram sin rapport en dag på grund av techförhöret och vips så var de fyra (TACK FÖR DET, AMERIKANSKA KONGRESSEN!)
Och en händelse som ser ut som en tanke: att det här infaller dagen efter en annan historFacisk händelse. 29 juli kommer för första gången VD:arna från just de fyra bolagen för första gången dyka upp i samma kongressutfrågning (okej, de kommer närvara på distans, men hej). Förstås på temat konkurrens och utnyttjande av dominerande ställning.
Det blir alltså en vecka när fyra av världens techjättar ska visa korten. På mer än ett sätt.
Apples kvartalsrapport Q2 2020: bästa junikvartalet någonsin för Apple
Så sist ut i mitt mastodontspammande av LinkedIn-flödet (pust): Apple (se mitt flöde för mina sammanfattningar av Googles, Facebooks och Amazons kvartalsrapporter). Och Apple gör lite som Apple brukar: kör över marknadens förväntningar. Och mest oväntat: försäljningen under coronakvartalet ökade för alla produktkategorier.
Totalt landade omsättningen på 59,7 miljarder dollar, 11 % bättre än motsvarande kvartal 2019. Och vinsten ökade ännu mer: +18 % till 11,2 miljarder dollar (vilket är mer än vad Facebook gjorde i vinst under årets sex första månader).
Apples intäkter ökade på alla marknader
60 % av omsättningen ska ha kommit från världen utanför USA och samtliga geografiska områden ökade omsättningsmässigt:
- Americas: 27 miiljarder dollar (+1,7 %)
- Europa: 14,2 miljarder (+18,9 %)
- Kina: 9,3 miljarder (+1,9 %)
- Japan: 5 miljarder (+21,7 %)
- Övriga Asien: 4,2 miljarder (+17 %)
Rejäla hopp i tre av regionerna, alltså.
I rena glädjeyran drar Apple dessutom till med en 4:1-aktiesplit.
Macen stod för största intäktsökningen
Om vi sedan bryter ned intäkterna per produktkategori får vi:
- iPhone: 26,4 miljarder dollar (+1,7 %)
- Mac: 7,1 miljarder (+21,5 %)
- iPad: 6,6 miljarder (+13,1 %)
- Wearable, Home and Accessories: 6,5 miljarder (+16,7 %)
- Services: 13,2 miljarder (+14,8 %)
Här fanns överraskningar. Först och främst att iPhone-omsättningen faktiskt ökade (vi kan tänka att SE har gått bra, tyvärr berättar ju inte Apple längre hur många iPhones de har sålt). Men största utropstecknet är att Mac-försäljningen hoppade upp med över 20 %. Macen ökade alltså mer än både Wearables- och tjänstesegmenten. Vi ser alltså coronakristen väldigt tydligt här. Ja, eller rättare sagt: hemmajobbartrenden. Folk har behövt Macar hemma. Och det ser också ut som att rätt har valt en iPad som jobbdator (visst, kan också användas för att få barnen på bättre humör, men jag misstänker att det mest handlar om jobb).
Med det sagt ska WHA haft sitt bästa icke-jul-kvartal någonsin och Services hade sin bästa Q2-tillväxt någonsin.
iPhone 12 kommer att försenas några veckor
iPhonen gick särskilt bra i maj och juni. Ja, jämfört med hur det förmodligen gick i april så behövdes det nog inte jättemycket för att hoppa upp en nivå.
Apple har nått sitt 2016-mål för Services sex månader tidigare än planerat. Det innebär att Services i och med senaste kvartalet har fördubblat sin omsättning jämfört med 2016.
Apple TV+, Apple News+, Apple Arcade och Apple Card lyftes fram som att de ”bidrog till ekosystemet”. Läs: drar fortfarande in väldigt lite pengar i det stora hela.
iPhone 12 kommer att coronaförsenas några veckor.
iPhone SE ska ha lett till högre andel Android-bytare än förra året. Det verkar alltså som att budget-SE:n har hittat en av de tänkta målgrupperna. Sedan tidigare har framkommit att det är många som suttit på typ iPhone 6 som nu bytt upp sig.
Watch-försäljningen kan ha drabbats av stängda butiker
Tim Cook konstaterar att Apple Watch-försäljningen kan ha blivit sämre på grund av de stängda (Apple-)butikerna. Att folk vill prova klockan. Stämmer säkerligen delvis. Watch är ju mer än förmodligen någon Apple-pryl en modeaccessoar. Jag kan tänka mig att Apple förmodligen funderar på hur man kan ge bättre möjligheter att prova en Watch virtuellt. Tänk AR. Oavsett så verkar Watch alltså vara ett segment som fått sig en törn av corona för Apple. Inte särskilt konstigt eftersom även den inte är en hemmapryl.
Sist men inte minst: Apple bästa Q2 någonsin. Trots coronakris. Apple-aktien på ny all-time high i efterhandeln Man kan nog säga att Apple har klarat av kriskvartalet sjukt bra (</ordvits>).
Facebooks kvartalsrapport Q2 2020: Facebook-familjen har nu över 3 miljarder månadsanvändare
Dags för kvällens andra extremt annonsberoende företag att kvartalsrapportera: Facebook: Vi kan börja med att Facebook nu har klivit över en galet historisk milstolpe. Facebooks fyra appar används nu av över 3 miljarder människor varje månad. Lär vara historiens första företag som lyckas skrapa ihop 3 miljarder månadsanvändare. Jag återkommer till den här.
Ökade annonsintäkter trots coronakrisen
Omsättningen för kvartalet landade på 18,3 miljarder dollar, 10 % HÖGRE än för ett år sedan. Det är ungefär lika mycket som Googles annonsomsättning backade. 1,6 miljarder dollar mer än 2019, trots coronakrisens annonsbottenfrysning och annonsbojkott (det sistnämnda drog ju dock igång först andra halvan av juni – så hur hårt bojkotten har slagit vet vi först nästa kvartalsrapport). Ett rejält styrketecken för Facebooks annonsapparat (för Google var det enda som ökade Youtube-annonseringen – och det med bara 6 %).
De dagliga Facbook-användarna landade på 1,79 miljarder, +12 % jämfört med 2019. Månadsanvändarna på Facebook var 2,7 miljarder, även det +12 %.
Och så har vi då appfamiiljen (Facebook, Messenger, WhatsApp och Instagram) som alltså spräckte den historiska och vansinniga drömgränsen 3 miljarder månadsanvändare totalt (+14 %). Det dagliga användandet summeras till 2,47 miljarder i snitt (+ 15 %).
Facebook gör sitt omsättningsmässigt näst bästa kvartal någonsin
Intäktsmässigt så står anonserna nästan för alltihop. ”Other”, alltså Oculus-VR-headsets (främst) och Portal-skärmar drog in 366 miljoner dollar, eller 1,96 % av den totala omsättningen. Men segmentet ökade med 40 % jämfört med 2019 och står för en andelsmässigt sett allt större del.
Håller utvecklingen i sig knäcker Other tvåprocentsgränsen nästa kvartal (om inte alla redan har coronaköpt den Facebook-hårdvara de behöver). Fortfarande försvinnande liten del och små förändringar totalt sett – men viktigt för Facebook.
Dessutom gör Facebook omsättningsmässigt sitt näst bästa kvartal någonsin. Facebook gör också för första gången en förstahalvårsvinst på över 10 miljarder dollar. Med andra ord kan man säga att Facebook klarat coronanedstängningen totalt sett bättre än Google.
Facebook har nu 2,7 miljarder månadsanvändare
Månadsanvändarna för Facebook landade alltså på 2,7 miljarder. 98 miljoner fler än förra kvartalet. Däremot var användartillströmningen större förra kvartalet nästan över hela banan – utom i Rest of the world. Här blev ökningen 41 miljoner – den bästa siffran sedan åtminstone Q2 2018. En utvecklings som förmodligen korrelerar med coronanedstängningarna. Med andra ord områden som Latin- och Sydamerika. Viktiga marknader för Facebook för framtiden.
Facebook har nu 1,79 miljarder dagliga användare
De dagliga summeras till 1,79 miljarder. Europa låg helt still medan övriga ökade. Dessutom var det Rest of the world som ökade mest: 27 miljoner fler jämfört med Asiens 21 miljoner (andra gången det hänt sedan åtminstone Q2 2018).
Ja, och så är förhållandet mellan DAU och MAU tillbaka på sitt förinställda värde. Lite ner jämfört med Q1. Det var kort sagt snäppet färre som använde Facebook minst en gång varje dag under Q2 än Q1.
Facebooks appar används av över 3 miljarder människor varje månad
Ja, och som sagt: när Facebook summerar alla sina fyra huvudappar så kan företaget konstatera att över 3 miljarder människor loggar in i Facebook, Messenger, WhatsApp och/eller Instagram minst en gång varje månad. Det innebär att 46 % av alla människor på planeten använder någon av Facebooks tjänster minst en gång varje dag (okej, det handlar förstås om KONTON och inte nödvändigtvis individer, men hej). Och om vi betänker att Facebook formellt sett har en trettonårsgräns så blir det förstås än ännu större procentsiffra.
Galet. Bara galet. Sjukt bra jobbat av en collegeapp.
Månadsanvändarna över alla appar ökade med 15 % jämfört med Facebooks 12 %. Det innebär alltså de övriga apparna fortsätter växa fortare än Facebook (som väntat). Här är givetvis WhatsApp en väldigt viktig nyckel i Facebooks jakt på nästa miljard internetanvändare.
2,47 miljarder människor använder Facebooks appar varje dag
Samma sak gäller för det dagliga användandet av hela appfamiljen. Facebook ökade med 12 % och familjen med 15 %. Fler människor använder alltså Messenger, Instagram och WhatApp varje dag än Facebook (även här som väntat och som vanligt). 110 miljoner fler människor loggar in i någon av Facebooks appar varje dag jämfört med för ett kvartal sedan. Största ökningen sedan åtminstone Q4 2018. Det innebär alltså att 2,47 miljarder människor (ja, konton) loggar in i en av Facebooks appar minst en gång varje dag. Mer än en tredjedel av alla människor på planeten.
Däremot en oförändrad andel människor som loggar in varje dag av alla månadsanvändare: 79 %. Men rejält över Facebooks 66 %. Igen: stickinessen finns främst i de andra tre apparna.
Apples begränsningar av iOS 14 kan försämra möjligheten att rikta annonser
Under konferenssamtalet efter rapporten konstaterar Facebook att de ”ser tecken på normalisering. Förväntar sig att MAU och DAU kommer ligga oförändrade eller minska något. Facebook förbereder alltså marknaden på det oundvikliga. Facbook lär mer och mer gå över till MAP och DAP för att prata användarsiffror. Alltså användarna totalt för de fyra huvudapparna. Och även fokusera mer på intäkter än användare (”kolla hur mycket pengar vi tjänar, skit i att vi inte växer lika mycket längre för, ni vet, tre miljarder”).
Facebook flaggar också för Apple-faktorn: ”förändringar i mobilernas operativsystem kan påverka framtida möjligheter att rikta annonser”. Google har redan börjat titta på och experimentera med personliga annonser som kan riktas utan personlig användardata. Jag utgår från att Facebook tittar på liknande.
Mark Zuckerberg konstaterar att ”Indien är del av en större plan för att förvandla meddelandetjänster till en ny affärsvertikal”. Facebooks WhatsApp-avtal med Indiens största detaljhandelskedja Reliance Retail är förstås en sådan pusselbit. Handla från och hämta hos lokala småbutiker via WhatsApp.
Amazons kvartalsrapport Q2 2020: Amazons högsta kvartalsvinst någonsin
Ikväll är det en smått historisk kvartalsrapportskväll. Fyra av världens åtta största börsbolag kvartalsrapporterar samtidigt (dagen efter det att samma bolags vd:ar lika historiskt frågades ut samtidigt av amerikanska kongressen). Jag går igenom rapporterna här på LinkedIn. Håhåjaja. Nattmangling. Först ut: Amazon.
Av de fyra bolagen så var Amazons den som var enklast att förhandsgissa: rejält goda nyheter tack vare coronahandlandet. Så blev det också. Amazon körde över förväntningarna (trots de uppskruvade förväntningarna på samtliga fyra bolag) och levererade en stark rapport.
Amazon omsatte 88,9 miljarder dollar Q2
Omsättningen för Amazon landade för kvartalet på 88,9 miljarder dollar, fördelat på:
- Nordamerika (allt utom AWS): 55,44 miljarder (+43 % jämfört med för ett år sedan)
- Internationellt (allt utom AWS): 22,67 miljarder (+38 %)
- AWS: 10,81 miljarder (+29 %)
Med andra ord: ett ovanligt mönster jämfört med hur det sett ut för Amazon senaste åren: AWS (företagets molntjänster) stod för den procentuellt minsta minskningen.
AWS ökade för första gången med mindre än 30 %
Bryter vi specifikt ned e-handeln i rapportområdena så får vi:
- Online stores (Amazons egen försäljning): 45,9 miljarder (+48 % – rejält över de +24 % som Q1 bjöd på)
- Third-party seller services (marknadsplatsen): 18,2 miljarder (+52 %, jämfört med +30 % Q1.
AWS stod alltså för den segmentsmässigt minsta tillväxten och tillväxttakten fortsätter sjunka.- för första gången en tillväxt under 30 % sedan Amazon började särredovisa AWS (med tanke på hur dominerande Amazon är här är det inte så konstigt – det börjar bli slut på företag som kan köpa tjänsten). Däremot passerade AWS för första gången ny milstople: en omsättning över 10 miljarder dollar för första gången.
AWS omsatte 10 miljarder och gjorde 3 miljarder i vinst
Tittar vi på vinsten så såg det däremot till stor del ut som vanligt:
- Nordamerika: 1,3 miljarder dollar
- Internationellt: -398 miljoner
- AWS: 3 miljarder
AWS fortsätter alltså vara det segment som fyller på skattkistan mest för Amazon.
Prenumerationstjänsterna, främst Prime och relaterade tjänster, växte med 29 % – sämsta tillväxttakten sedan Q4 2018. Tittar vi på ”Other”, som inkluderar saker som Echo-prylarna och (främst) annonsering landade på 4,22 miljarder (+41 %).
Googles kvartalsrapport Q2 2020: första omsättningsminskningen för Google någonsin
Hur skulle det gå för de extremt annonsberoende företag som kvartalsrapporterar ikväll? Svaret från Google (ja, eller Alphabet om vi ska vara petiga) var att de klarade sig bättre än väntat – men omsättningen minskar som väntat jämfört med 2019. Det blev, om vi ska vara krassa, inte så illa som marknaden hade befarat.
Google omsatte totalt 38,3 miljarder dollar, bara 2 % sämre än förra året). Vinstmässigt slutade det med 6,38 miljarder dollar in på bankkontot – hela 43 % sämre än motsvarande period 2019.
Googles annonsintäkter minskade nästan 9 %
Bryter vi ned intäkterna på rapportsegmenten så får vi:
- Annonser: 29,9 miljarder dollar (-8,8 %)
- Google Cloud: 3 miljarder (+43 %)
- Övrigt (som prenumerationstjänster och hårdvara): 5,1 miljarder (+26 %)
- Other bets (experimentverkstaden som Loons internetballonger): 148 miljoner (-9,5 %)
Ungefär som vanligt alltså. Men annonseringsintäkterna fick sig alltså en rejäl smäll: 2,6 miljarder dollar sämre. Eller om man så vill: nästan lika mycket som Google Cloud drog in.
Youtube det enda annonssegmentet som ökade
Tittar vi på de olika delarna inom annonseringen så blev resultatet:
- Sökannonserna: 21,3 miljarder dollar (-11 %)
- Youtube: 3,8 miljarder (+6 %)
- Annonsnätverket: 4,7 miljarder (-11 %)
Sök fortsätter alltså vara störst, men Youtube är lika fortsatt tillväxtstjärnan. Lyckades alltså öka intäkterna trots coronakvartalet. Ett rejält styrketecken för Youtube.
Dessutom fortsätter annonsnätverket minska sin andel av Googles totala annonsintäkter. Från 19,2 % till 18,8 %. Google tjänar alltså allt mer annonspengar i sina egna kanaler. Inte så konstigt med tanke på att Google stadigt minskar den trafik som företaget skickar till andra sajter.
TAC minskade något under kvartalet
Men en annan kostnad sjönk också under kvartalet: trafikanskaffningskostnaderna (TAC). Alltså de pengar som Google betalar för att driva trafik till sina annonser. Med andra ord: till sig själva. Största posten här är de exempelvis jättefakturan som Google varje år skickar till Apple för att fortsätta vara förvald sökmotor i iOS.
Under Q2 minskade TAC med 8 % till 6,7 miljarder dollar. Goda nyheter för Google. Lite mindre goda nyheter är att TAC ökade i relation till annonsintäkterna. Visserligen marginellt från 22,2 % till 22,4 % – men det innebär att Google inte bara tog en rejäl smäll i annonsintäkter under kvartalet, man betalade också snäppet mer för dem.