Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 31 2020 – del 3

Huawei går om Samsung som världens största mobiltillverkare. Google kan ha bett Samsung att lägga ner Bixby och Galaxy App Store. Indien kan förbjuda ytterligare 275 kinesiska appar. Apple andra börsbolag någonsin att värderas över 1,8 biljoner dollar och är åter världens högst värderade börsbolag. Mp3 fyller 25 år. Nya Zeeland tar fram riktlinjer för hur myndigheter ska använda algoritmer.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Huawei går om Samsung som världens största mobiltillverkare

Tidigare idag skrev jag om att Huawei skulle kunna gå om Samsung som världens största mobiltillverkare och enligt en rapport från Canalys ser det nu ut att ha hänt. Q2 blev Huawei för första gången det företag som sålde mest mobiler. Dessutom första gången på nästan ett årtionde när inte förstaplatsen under ett kvartal inte har tillhört Samsung eller Google. Enligt Canalys sålde Huawei 55,8 miljoner mobiler mot Samsungs 53,7.

Nu berodde det visserligen mest på att Samsungs försäljning kollapsade mer än Huaweis. Huawei sålde 5 % färre mobiler än för ett år sedan medan Samsung tappade 30 %. Och att Huawei gick om Q2 beror förstås på var de båda bolagen säljer sina mobiler.

Samsung finns knappt i Kina som förstås är Huaweis starkaste fäste. Kina ligger före resten av världen ut ur corona eftersom de tog sin värsta smäll tidigare. Huawei gynnades alltså av samhällsöppning medan Samsung drabbades av samhällsnedstängning.

Det syns även i Huaweis siffror. Plus 8 % för Kina, men minus 27 % för resten av världen. Och det sista är en trend som inte bara beror på corona. Det är också delvis en följd av USA:s svartlistning av Huawei – som lett till att Huawei inte längre får använda Googles tjänster i sina mobiler (inklusive Google Play). Det kan med andra ord vara så att Huawei kommer få problem att behålla sin plats totalt sett. Frågan är förstås om även Xiaomi, Vivo och Oppo skulle kunna drabbas av ett Google-förbud – och vad det i så fall skulle innebära för den globala smartmobilmarknaden.

Huawei overtakes Samsung as world’s biggest smartphone vendor, says report

Huawei has overtaken Samsung as the world’s biggest smartphone seller, according to a new report from Canalys. The company was boosted by strong sales in its home market of China, which has been less affected by COVID-19.

Google kan ha bett Samsung att lägga ner Bixby och Galaxy App Store

Milt sagt oväntade uppgifter: Google kan ha kontaktat Samsung för att få dem att lägga ner Galaxy App Store, Samsungs Google Play-konkurrent, och Bixby, Samsungs digitala assistent. Att Samsung alltså fullt ut ska köra Google-spåret. I gengäld sägs Google erbjuda Samsung större del av Google Play-intäkterna.

Vad kan det här bero på? Sannolikt att Google börjar bli rätt oroliga för hur mycket grälet mellan Kina och USA ska eskalera.

Världens sex största mobiltillverkare är Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi, Oppo och Vivo – i ungefär den ordningen (även om de florerar uppgifter om att Huawei kan ha gått om Samsung Q2). Ett sydkoreanskt, ett amerikanskt och fyra kinesiska företag. Eftersom Apple som bekant inte kör Android så återstår fem.

Eller rättare sagt: fyra. Huawei är som bekant på USA:s svarta lista, vilket gör att de inte längre får använda Googles tjänster. Som Google Play. Som landet ligger nu så kan övriga kinesiska mobiltillverkare också blockas från att använda Google Play om Trump får mer feeling. Då återstår bara ett: Samsung.

Men om de fyra kinesiska företagen går samman och skapar en ny distributionsplattform (och förinstallerar sina appar) och Samsung alltså redan har det här på plats, ja, då finns det en inte helt obetydlig risk att Googles mobildominans kan ta sig en rejäl törn. Vi kan åtminstone anta att Google har bedömt att risken är tillräckligt icke-obefintlig för att säkra upp åtminstone Samsung-kundernas användning och intäkter.

Google wants Samsung to kill Bixby, Galaxy App Store

Google offers Samsung a higher revenue share in exchange for offing its ecosystem.

Indien kan förbjuda ytterligare 275 kinesiska appar

Den dåliga (digital)stämningen mellan Indien och Kina fortsätter. Efter att för ett par veckor sedan ha förbjudit över 50 kinesiska appar, bland dem TikTok och WeChat på grund av ungefär ”hot mot den indiska suveräniteten”, så stängs nu ytterligare 47 ned. Den här gången handlar det om appar som gjorde det möjligt att fortsätta använda de tidigare blockade apparna. Typ proxyappar.

Det ser dessutom ut som att det inte stannar där: uppgifter om att 275 kinesiska appar till kan svartlistas. Här finns i så fall fler appar från TikTok-ägaren Bytedance (som hade fler appar än TikTok bland de första 50 som drabbades). Här finns också världens största onlinespel PUBG Mobile.

Indiens förnyade stormaktsambitioner i regioner (och förstås även globalt på lite längre sikt) är dåliga nyheter inte minst för just Bytedance. Indien är redan näst största marknaden för bland annat TikTok (eller egentligen störst, eftersom Kina-varianten av TikTok, Douyin, delvis är en annan app). Det är ett rejält avbräck för användandet och därmed intäkterna vi alltså pratar om.

Att se hur långt Indien är beredda att gå.

India is reportedly looking to ban 275 more Chinese apps – including PUBG

Last month, India banned 59 Chinese apps including TikTok, WeChat, and UC Browser after tension between both nations at the border. The country’s government is now inspecting to ban 275 more China-originated apps including popular battle ro

Alibaba kan sikta på att ta fram en superapp i Afrika

I Kina är Alibaba och Tencent de två överlägset mesta techgiganterna. Men när det handlar om superapp så är Tencent i en klass för sig med WeChat. Nu verkar det som att Alibaba därför istället siktar mer långsiktigt: på Afrika. I samarbete med mobiloperatören Vodacom siktar man nu på att ta fram en allt-i-allo-app för Sydafrika.

Visst, rent formellt handlar det inte om Alibaba, utan ett samarbete med betalningsplattformen Alipay – ägd av Ant Group. Men Ant Group föddes ur Alibaba och Alipay är rent krass Alibabas betalningslösning.

Att den nya tänkta superappen har en betalningslösning är förstås rätt givet, men det finns två saker som ändå är rätt intressanta. Den ena är att appen kommer innehålla fler finansiella tjänster och det är just inom övriga finansiella tjänster utöver betallösningen som Ant Group sannolikt har störst framtidspotential.

Det andra är att det, till skillnad mot Ants (och de flesta kinesiska företags) globala satsningar, inte handlar om att följa med kineserna ut i världen utan är en app som vänder sig till sydafrikaner.

En hemmamarknad med över 1 miljard människor räcker förstås väldigt långt, men Kinas jätteföretag har rätt mycket över hela banan fått slut på kineser. För fortsatt tillväxt krävs ett rejält kliv ut i världen.

https://www.iafrikan.com/2020/07/21/vodacom-is-launching-a-super-app-powered-by-alipay/

 

Digitalisering

Google förlänger sin jobba-hemifrån-policy till juli 2021

Så börjar techjättarna revidera sina policies för hemmajobbande. Nu får merparten av alla Googles anställda jobba på distans fram till juli 2021.

Och… ja, ni vet ju att Google vet allt om allt. Och numer kan förutspå framtiden med kuslig träffsäkerhet.

Ifall ni undrar när coronakrisen är över, alltså.

Google Employees Will Work From Home Until Summer 2021

Google employees won’t go back to the office until Summer 2021.

Nya Zeeland tar fram riktlinjer för hur myndigheter ska använda algoritmer

Väldigt intressant initiativ från Nya Zeelands regering: landet kommer att ta fram standarder och riktlinjer för hur offentlig verksamhet kan använda algoritmer. Dessutom hur de ”borde” använda algoritmer. Med andra ord en uppmaning att faktiskt göra just det.

Det här är förstås sjukt givet. Dels för att få myndigheter och annan skattefinansierad verksamhet att optimera sin verksamhet (och då inte ”optimera” som i att skära ner på personal och spara in utan att ersätta med något som kan erbjuda likvärdiga eller bättre tjänster) och dels för att faktiskt leva som man lär.

Det kommer allt mer krav på att techjättarna ska visa algoritmkorten. I Indien diskuteras exempelvis lagstiftning som skulle kunna innebära att e-handlare måste dela med sig av sina algoritmer med myndigheter och i USA skramlar förstås Trump-klanerna med regleringsvapnet för att säkerställa att sociala mediers algoritmer inte snedvrider yttrandefriheten (läs: att högertossegrupper ska få säga vad de vill).

Men hur ska medborgare i ett land ha koll på algoritmer i allmänhetens tjänst? Hur skulle svenska, offentliga algoritmer förhålla sig till offentlighetsprincipen? Skulle man kunna begära ut algoritmer som kontrollerar trafikljus och kollektivtrafik?

New Zealand claims world first in setting standards for government use of algorithms

Exclusive: Statistics minister says new charter on algorithms – used from traffic lights to police decision-making – an ’important part of building public trust’

Kodak börjar tillverka läkemedel

Ni vet Kodak? Kameratillverkaren? Kommer starta ett nytt verksamhetsområde. Kodak pharmaceuticals. Som ska göra vad det låter som. Tillverka ”ingredienser som behövs vid läkemedelsframställning”. Läkemedel, alltså.

Adjust and adapt. Adjust and adapt.

Ja, eller i Kodakfallet. Fail, adjust and adapt.

(Ja, det är tydligen inte första gången Kodak leker med läkemedel – men den här gången verkar det alltså handla om mer kärnverksamhet än förra gången de köpte läkemedelsbolag.)

Kodak is branching out into pharmaceuticals with US investment

Kodak is branching out into pharmaceuticals, and the US government plans to give the company a $765 million loan to support its efforts. Kodak will create a new business arm, Kodak Pharmaceuticals, to produce ingredients needed for drug manufacturing.

 

Ekonomi och finans

Apple andra börsbolag någonsin att värderas över 1,8 biljoner dollar

Okej, det här är jävlarimig HELT insane in the membrane. På ungefär precis alla sätt. Apple har precis blivit andra företag någonsin att värderas över 1,8 biljoner dollar. Har förstås med gårdagens oväntat starka kvartalsrapport att göra. Apples bästa Q2 någonsin. Men ändå. DAAAAAAAAMN girl!

Det betyder att Apple sedan kvartalsrapporten, alltså på mindre än ett dygn, har ökat sitt börsvärde med i runda slängar 130 miljarder dollar. Det är typ tre Spotify.

För ganska exakt två år sedan tog Apple som första företag någonsin klivet över en gräns som verkade smått omöjlig att nå: en värdering över 1 biljon dollar. En biljon. Det är tolv nollor det. I början av juni blev Apple andra bolag någonsin att värderas över 1,5 biljoner dollar. Två veckor senare 1,6 biljoner. Tre veckor efter det 1,7 biljoner. Och nu alltså 1,8 biljoner ytterligare ett par veckor senare. Det betyder att Apple har växt med mer än ett Tesla på mindre än två månader. Och då har Tesla också haft aktiefest senaste tiden.

Sedan årsskiftet, rensat för att Apples aktie störtdök precis som alla andra i februari, har Apples börsvärde stigit med runt 400 miljarder dollar. Det är nästan på pricken Visas börsvärde. Och den ökningen i sig kvalar i det närmaste in på en topp tio-placering över världens högst värderade börsbolag. Apple är värt mer än Google och Facebook – tillsammans.

Och allt det här har alltså skett samtidigt som världen genomlider sin kanske största kris sedan andra världskriget.

Galet. Bara helt jävla galet. Det är mest en tidsfråga innan Apple går om det saudiarabiska oljebolaget Aramco och åter blir världens högst värderade börsbolag.

Apple är åter världens högst värderade börsbolag

Där ser man: Apple blev idag inte bara andra bolag någonsin att nå en värdering över 1,8 biljoner dollar. Man gick också om det saudiarabiska oljebolaget Aramco och återtog toppositionen i börslistan. Apple är alltså åter världens högst värderade börsbolag med i runda slängar 1,84 biljoner dollar.

Aramco klev in på börsen i slutet av december och rusade direkt upp till en värdering på 2 biljoner dollar, men har sedan dess backat med oljepriset.

Och det är dessutom en händelse som känns som en tanke. 2011 blev Apple för första gången världens högst värderade börsbolag och inledde då på sätt och vis 2010-talets techdecennium. Det var symboliskt paradigmskifte att Apple då tog topplatsen från ett oljebolag: Exxon Mobil.

Och nu, nästan ett årtionde senare, så gör Apple alltså samma sak igen.

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/apple-dethrones-saudi-aramco-market-cap-worlds-most-valuable-company-2020-7-1029456081

Apple köper Mobeewave – som kan förvandla iPhones till kortterminaler

Nytt uppköp från Apple och ännu ett som visar Apples ambitioner på kortområdet. Apple har köpt Mobeewave vars betallösning bara kräver ett NFC-chip för att fungera. Det innebär att det räcker att hålla två iPhones nära varandra för att hantera betalningen. Och kanske än mer relevant i vår del av världen: det räcker att hålla ett betalkort mot en iPhone – utan behov av en kortläsare. Företag som idag har exempelvis en iZettle-läsare skulle slippa den extra hårdvaran.

Ser dessutom ut som att Apple har snuvat Samsung på tekniken. Samsung ska ha investerat i Mobeewave och håller på att genomföra (eller har genomfört) ett test för att utvärdera lösningen.

Sen kan man förstås inte undvika att tänka att det här är ett coronaköp. Blippteknik innebär kontaktlöst. Att man alltså inte ens behöver trycka på en skärm eller på en knappsats.

Apple reportedly acquires startup that could turn iPhones into payment terminals

Apple reportedly has acquired a startup with technology that could turn iPhones into mobile payment terminals. Mobeewave requires only an NFC chip to work, allowing users to tap either their smartphone or a credit card to another phone for payment processing.

Facebook kan överväga att bli techriskkapitalist fullt ut

Ett egentligen inte särskilt oväntat steg för Facebook: bli techriskkapitalist fullt ut. The Information har nosat upp uppgifter om att Facebook senaste veckorna har kontaktat mindre riskkapitalbolag och diskuterat möjligheterna att investera i dem.

Artikeln konstaterar att det är för att Facebook ska få in en fot i dörren tidigt vad gäller nya tekniker och tjänster. Så att man exempelvis inte ska bli snapchattad eller tiktokad. Lär säkerligen vara en del av anledningen.

Men jag tror att Facebook faktiskt ser längre än så. Som en möjlighet att få fler potentiella intäktsben.

Investeringar görs förstås med syftet att de ska ge avkastning – att pengarna du får ut vid en försäljning är större än pengarna du stoppade in för att köpa. Att alltså kunna ta del av vinsten och plöja ner den i riskkapitalspargrisen. Ännu ett försök från Facebook att minska sitt annonsintäktsberoende.

Det i sin tur skulle dessutom kunna vara en följd av uppstyckningshotet som tornar upp sig allt mer. En ren VC-del av företaget, likt vad rätt många techbolag vid det här laget har, skulle vara en del som rätt enkelt skulle knoppas loss.

https://www.theinformation.com/articles/facebook-seeks-insights-into-startups-by-investing-in-vc-funds

 

Övrigt

Microsoft Edge kraschar om man har Google som förvald sökmotor

Ha. Det här är jättekul.

Microsoft’s Edge browser was crashing if you had Google set as default search

Microsoft’s Edge browser has started crashing for Google search users. Microsoft is investigating the issues, and the company says there’s a workaround to get the browser working again.

Mp3 fyller 25 år

Igår var en digitalfödelsedag värd att fira: mp3:an fyllde 25 år.

Ironiskt nog infaller förstås 25-årsdagen ungefär när mp3:an som format har spelat ut sin roll. Åtminstone till största del. Idag konsumerar de flesta musik i strömmat format, snarare än att ladda ner filer. Men så var det förstås inte alltid.

Faktum är att mp3:an är ett internets viktigaste och mest inflytelserika format. Filformatet som gav oss möjlighet att ladda ner musik i digitalt format, förpackat i ett så pass datasnålt format att det gick att ladda ner via uppringningsmodem. Lyssning via först datorn och sedan i iPoden (eller Zune!). Och just iPoden la grunden för iPhonen och därmed smartmobilen som vi känner den idag.

Mp3:an var också formatet som ledde fram till upphovsrättsindustrins clash med Napster och Audiogalaxy som i sin tur öppnade dörren för iTunes och att Apple visade att det visst gick att tjäna pengar på digitalt distribuerad musik – bara man skapar en tillräckligt smidig och enkel tjänst, både vad gäller att använda och betala.

Att mp3:ans 25-årsdag infaller när Apple är nära att fullt ut ta steget från hårdvaruföretag till onlinetjänsteföretag känns därför dessutom väldigt passande.

MP3 Is 25 Years Old!

In the streaming era, music is accessed from a variety of online services, ephemeral in nature and never living on board the device. However, the online audio revolution really kicked off with the …

Ny emojis hösten 2020

Lite nya emojis som kommer till hösten. En av dem har jag behövt länge.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *