Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Pinterest släpper nytt shoppingannonsformat
Nytt annonsformat i Pinterest. Kopplat till shopping, förstås. Nu öppnar Pinterest för annonser på tre nya ställen: Lens (Pinterests smarta kamera), shoppingfliken och ”shopping on pins” (som ”kommer snart”).
Dessutom får amerikanska handlare bättre analysverktyg, så det lär också följa med ut i världen på sikt.
Vi noterar dessutom en detalj i Pinterests egen text om nyheten: ”A place to shop online, not just a place to buy”. Pinterest har alltså sin plats i shoppingvärlden klar för sig. Och en rätt stor gliring mot Amazon.
Pinterest släpper rapport över söktrender hösten 2020
Ny rapport från Pinterest: söktrender hösten 2020. En fokuserad på tjänstens huvudmålgrupper: Gen Z och Millennials. Dessutom fokuserad på vad vi ser som viktigt för vår, till stora delar, förlängda hemjobbtillvaro.
Rapporten är hyfsat kortfattad och avgränsad, men kan vara värd att kolla in ändå. Men rapporten i sig är inte varför jag delar den här.
”Googla” har varit ett verb så länge någon kan minnas vid det här laget, men frågan är om inte att ”pinteresta” också håller på att bli ett. Visst, inte alls lika snärtigt så ordet i sig lär kanske inte flyga riktigt lika bra – men däremot som koncept.
Pinterest började sitt liv som en digital anslagstavla för att spara grejer man inspirerades av. Urklippspärmen med recept eller inspirationsmappen med heminredningsuppslag, fast för en ny era och för ungefär allt möjligt. Men för att stå ut i konkurrensen har Pinterest allt mer ställt om till att bli en utpräglad shoppingdestination – med bild som främsta sökverktyg. Pinterest har skaffat sig allt mer fullständiga shoppinglösningar och byggt allt mer avancerade bildsökfunktioner. Och det i sig gör Pinterest blir en allt viktigare termometer för att hålla koll på trender.
Visst handlar Pinterests rapporter fortfarande mycket om textsökningar, men jag utgår från att bildsökningar – alltså när man fotar något för att hitta liknande – också allt mer kommer att kunna gå att få ut som sökstatistik.
Triller
Triller lanserar Crosshype för att köpa influencer marketing på nytt (?) sätt
En av apparna som ser ut att ha gynnats mest av TikToks problem, inte minst i Indien efter TikTok-förbudet där, är kortvideokollegan Triller. Nu lanserar Triller ett nytt annonsformat som sägs vara det första i sitt slag: Crosshype.
Crosshype ska vara det bästa av två världar: styrkan i influencer-marknadsföring med det garanterade synlighetsresultatet hos ”traditionell” digitalmarknadsföring. Det ska alltså bli möjligt att köpa en influencers engagemang och följarskaror över flera plattformar med garanterad visning och stöd för att räkna ut CPM.
Enligt både den här artikeln och Triller själva så ska det här vara första gången en app kan erbjuda det här helhetspaketet. Och ja, jag är nu ute på så djupt vatten att det är löjligt. Har alldeles för dålig koll på vilka liknande paket som andra plattformar kan erbjuda.
What say you, nätverket med betydligt koll än jag?
Triller Launches Crosshype, A Brand Growth Programme Combining a CPM Model With Influencers
Triller has introduced Crosshype, which allows influencer marketing to be bought with guaranteed views and a calculable cost per thousand.
TikTok-konkurrenten Triller anklagas för att ha överdrivit användarsiffrorna
När jag igår skrev om 7 insikter om appekonomin utifrån Sensor Towers senaste kvartalsrapport om läget i appvärlden så handlade en av punkterna om TikTok-konkurrenten Triller. Mer specifikt varför Triller inte syntes i någon av topp tio-listorna över de mest nedladdade apparna i världen Q3.
Triller är inte minst enligt Triller själva den app som gynnats mest av TikToks problem. I synnerhet i Indien men även i Trillers hemland USA. Men nu kommer uppgifter från före detta anställda som påstår att Triller blåser upp sina användarsiffror.
För ett år sedan gick Triller ut med att appen hade 13 miljoner månadsanvändare, men de ex-anställda säger att den faktiska siffran var 2,5 miljoner. Det blir inte bättre av att appanalysföretaget Apptopia bedömer att Trillers totala nedladdningssiffra är 52 miljoner – vilket är rätt långt ifrån de 250 miljoner som är Trillers officiella siffra.
Vad är sanningen? Förstås svårt att veta. Men, tja, rök och eld.
Jag misstänker oavsett att annonsörer och influencers på plattformen kommer börja fundera på hur sanningsenliga siffrorna faktiskt är. (Och att man kan börja spekulera i att den egentlige anledningen till att Triller la bud på TikTok var för att begrava sina egentliga användarsiffror i en större tjänst.)
TikTok competitor Triller found allegedly inflating its user numbers
The company says it has 100 million monthly active users, but six former employees don’t believe them. They claim that Triller inflated its numbers in October 2019: the company claimed it had 13 million monthly active users, but those employees remember it as 1-2.5 million.
Weibo tappade användare under årets andra kvartal
Årets första sex månader har sett rätt likartad ut för de stora sociala plattformarna: användandet har stuckit iväg rätt ordentligt när folk tvingats sitta hemma, men däremot har intäkterna minskat eller till och med rasat när annonsmarknaden bottenfrös. Häromdagen var det dags för Kinas Twitter, Sina Weibo, att att visa upp kvartalssiffrorna och Weibo bryter mönstret. Inte på det bra sättet.
Omsättningen backade med 10 %, så så långt ungefär som alla andra. Däremot backade användandet. Både månadsanvändarna (från 550 miljoner till 523) och det dagliga användarna. Det sista kanske sticker ut mest, eftersom övriga tjänster sett de främsta ökningarna bland de befintliga användarna som använde tjänsten mer och oftare.
Nu ligger ju Kina ett coronakvartal före oss. Återstår alltså att se om Weibos minskning är ett tecken på en enskild tjänst som tappat i användande när folk släppts ut från sina hem igen eller om det är en föraning om vad vi kan vänta oss av användarsiffrorna för det tredje kvartalet från de västerländska sociala plattformarna.
https://www.chinainternetwatch.com/statistics/weibo-mau/
Sök/SEO
Google Shopping blir kostnadsfritt i hela världen
Så är det dags för Google att trycka på stora Shopping-knappen. Åtminstone om vi pratar om möjligheten för handlare att synas i Google Shopping utan att betala. Efter att Google gjorde det kostnadsfritt i USA så rullas det nu ut globalt.
Och självklart finns det en baktanke från Google: precis som tidigare så krävs det att man använder Googles eget Merchant Center för att hantera sina produktflöden. Ett sätt att styra in fler handlare dit alltså.
Ja, och när väl alla handlare har samma möjlighet att lista sina produkter kostnadsfritt i Google Shopping så kommer det förstås även här bli rätt nödvändigt att annonsera för att sticka ut. Så growthhackande via upplevd gratisfunktion.
Oavsett: mitten av oktober är datumet som gäller.
https://searchengineland.com/google-shopping-now-free-globally-341348
Google lägger till stöd för leveransinfoschema i sökresultatet
Ännu en nyhet från Google på shoppingsidan: schemastöd för leveransinformation. Möjlighet att visa upp om exempelvis fri frakt gäller för en produkt.
Det här har sedan tidigare varit möjligt för handlare som använder Merchant Center för att hantera sin produktkatalog, men nu kan man alltså styra visningen från koden på den egna sajten. Utan att ha ett Merchant Center-konto.
Men så finns begränsningar. Än så länge gäller det bara för engelska resultat i USA och bara i mobilen. Men inte bara det: det här sättet att visa leveranstid ska tydligen bara gälla ”vissa sökresultat”. Vill man som handlare visa leveransinfon bland gratislistningarna i Google Shopping eller ”andra resultattyper” (oklart vad det innebär) så måste man fortfarande använda Merchant Center.
Det som alltså känns som en bra ny gratisfunktion ser alltså mest ut att vara ännu en som syftar till att driva mot en av Googles egna tjänster. Att handlare som alltså lägger till schemat i sin sajt ska upptäcka att det var ett bra konverteringsknep och vilja ha det på fler ställen. Som i Google Shopping. Vilket alltså då verkar kräva att man går all in på Merchant Center.
Google Now Supports Shipping Details Schema
Google announced yesterday that you no longer need to use Google Merchant Center to communicate your shipping details in the product search results. Now you can use new shipping detail schema markup to do the same thing.
Google Maps uppdaterar AR-funktionen Live View med platsdelning
Google Maps uppdaterar förra årets nya funktion Live View, med ny funktionalitet. Alltså det som gör att du kan få AR-pilar via mobilen som pekar hur du ska gå.
Ofta är nya smarta funktioner saker man aldrig har tänkt på eller saknat förrän någon lägger till dem. Helst plötsligt undrar man varför ingen har gjort det tidigare och hur man klarade sig utan funktionen tidigare. Live View var däremot precis en sån sak som jag har saknat. Vettiga vägvisningsinstruktioner på riktigt. Vet inte hur många gånger jag har varit osäker på vilken gata jag ska svänga in på när det inte finns en skylt med namnet (eller när exempelvis en cykelbana delar på sig – don’t get me started on saker som ”fortsätt norrut”). Ännu en funktion som jag utgår från kommer bli kartstandard när vi alla har AR-glasögon.
Men det finns en funktion som jag inte tänkt på som jag gillar på ren princip: Live view-funktionen får stöd för platsdelning. Det blir alltså möjligt att se var en bekant AR-befinner sig. Snap Maps möter AR-vägvisning, alltså.
A new sense of direction with Live View
With new ways to use Live View, it’s easier to orient yourself when walking around, leaving a transit station or meeting up with friends.
Kinesiska sökmotorn Sogou köps ut från börsen av Tencent
Ryktet stämde: Tencent köper ut sökmotorföretaget Sogou från börsen. Dagen efter det att ägaren till Kinas Twitter-motsvarighet Weibo också köps ut. Dessutom handlar det i båda fall om företag listade i USA.
Tre saker här:
Först och främst är det fler tecken på att kinesiska företag börjar få kalla fötter i USA. Fler och fler röster höjs för hårdare reglering av kinesiska företag börsnoterade på amerikanska börser. Men det börjar också dyka upp konturer av en annan utveckling: att stora techbolag börjar fundera på att dra sig tillbaka från allmänhetens börsljus.
Sist men inte minst visar det också att sök blir allt viktigare såväl i sociala medier som i innehållstjänster. I båda fallen handlar det överlag om att det är bra att hitta saker – men i synnerhet, särskilt för sociala medier, är det en utveckling som också går lite hand i hand med allt större ambitioner inom shopping.
https://www.channelnewsasia.com/news/business/china-sogou-search-engine-taken-private-tencent-13160920
Detaljhandel/e-handel
Amazon lanserar personal shopper-prenumeration för herrkläder
Ännu en prenumerationstjänst från Amazon: Personal shopper by Prime Wardrobe. För 4,99 dollar i månaden får man en tjänst som väljer ut kläder åt dig som sedan skickas hem. Du kan förhandsgranska månadens urval och tanken är – utgår jag ifrån – att tjänsten ska lära sig dina preferenser. Det går också att begära plagg för särskilda tillfällen.
Amazon har haft den här tjänsten tidigare, men då bara för kvinnor. Nu breddas den till att också omfatta herrkläder. Och som namnet antyder är tjänsten tillgänglig för Prime-medlemmar. (Och bara i USA för tillfället.)
Tre trender i en: utökad satsning på herrmode från Amazon, mer satsning på kurerat urval och ännu mer packande av Prime-medlemsskapet. Ja, i det här fallet att Amazon bygger in ännu mer growth hackande i Prime: tilläggstjänster som gör att man kan levla upp bas-Prime när man väl har börjat betala för tjänsten.
Dessutom en väldigt intressant detalj gällande tjänsten: den finns bara för mobila enheter.
Amazon launches a $4.99-per-month ’personal shopper’ service for men’s fashion | TechCrunch
Amazon is introducing a personal shopping service for men’s fashion. The service, now available to Prime members, is an expansion of the existing Personal
Amazons automatiserade lager drabbas av fler arbetarskador än företagets vanliga
Ni vet kritiken mot arbetsvillkoren i Amazons lager? Här kommer ytterligare en rapport på det temat. En rapport som ironiskt nog visar att arbetsskadorna är fler i Amazons automatiserade lager än i de som bara är bemannade av människor.
Ja, eller de lager som består av en blandmiljö, eftersom Amazon ännu inte har några helt automatiserade lager. Anledningen till att skadorna är fler ska vara att robotarna som används är så effektiva att de mänskliga lagerarbetarnas timkvoter har jackats upp ordentligt – från 100 plockade varor i timmen till 400.
Artikeln spekulerar att automatisering alltså kan skapa en farligare arbetsmiljö. Och till det säger jag… mja. Nu har jag inte full koll på vad skadorna faktiskt berodde på, men jag är rätt övertygad om att få av dem hamnar i robotrevolutionskolumnen. Det verkar snarare handla om gammal hederlig girighet. Särskilt som rapporten också pekar på att Amazon överlag är överrepresenterade vad gäller arbetsskador även jämfört med andra liknande verksamheter.
Så som så ofta är det inte tekniken det är fel på. Det är vi människor.
Internal documents show automated Amazon warehouses have higher injury rates
Amazon’s warehouses with robots, which the company has claimed would help reduce worker injuries, actually have higher injury rates than regular warehouses, according to a new report.
Amazon lanserar Amazon Explore – en plattform för virtuella turer och upplevelser
En ny, lite oväntad tjänst från Amazon: Amazon Explore. En tjänst som verkligen är vad den heter. En tjänst som gör det möjligt att boka ”virtuella liveupplevelser ledda av lokala experter”.
Det är dessutom en rätt bred uppsättning upplevelser som ryms i tjänsten. Att från saker som matlagningskurser till virtuella turistupplevelser i långtbortistan och ”shoppa i lokala butiker från hela världen”. De ”lokala experterna” kommer att utbildas och stöttas av Amazon.
Det handlar dessutom om en-till-en-upplevelser tydligen. Så mer intima och exklusiva upplevelser alltså. Blir dessutom än tydligare när tjänsten, som till att börja med bara kommer finnas i USA, dessutom kräver inbjudan. Ungefär samma upplägg som Amazons rätt sprillans nya lyxplattform Luxury Stores.
Och yes. Det kommer gå att shoppa som del av vissa av de här upplevelserna. Så, tja… videoshopping möter David Attenborough. (See what I did there? Sjukt aktuell jämförelse.)
Amazon launches a virtual tours and experience platform, Amazon Explore | TechCrunch
Amazon today is launching a new service called Amazon Explore that allows customers to book live, virtual experiences led by local experts. The
Strömmade medier
En rättegång mellan Epic Games och Apple kring Fortnite-förbudet kan dröja till juli 2021
Åhejåhå. Fortnite-förbudet ser ut att bli långvarigt. Idag möttes Epic Games och Apple i en domstolsförhandling som framförallt handlade om en begäran från Epic att släppa in Fortnite i Appstore igen. Så blev inte fallet.
Och det verkar som att domaren uppmanar båda parter att välja att avgöra frågan i en rättegång med jury – med motiveringen ”det är viktigt att förstå vad riktiga människor anser /…/ oroar de här säkerhetsfrågorna folk?”. Säger en hel del om hur principiellt viktig domaren anser att rättegången kommer att bli.
Och en rättegång kan bli aktuell… i juli 2021.
Dessutom verkar det som att domaren, likt tidigare förhandling, höll med om att det är Epics eget fel att Fornite åkte ut från Appstore. Plus att Epic kan få in Fortnite i Appstore igen om man tar bort funktionen som rundar Apples betallösning. Dessutom verkar domstolen ha haft åsikter om Epics verklighetsbeskrivning att Apple är en ”monopolist” och några andra saker i Epics argumentation.
Potentiell rejäl motvind för Epics chanser att vinna mot Apple i domstol. Plus att det kan betyda att vi inte kommer se Fortnite i Apple-enheter igen förrän tidigast en bit in på nästa år. Och med tanke på att Google precis har skärpt sina regler för Google Play så kan det bli samma sak där.
Epic Games Unlikely to Win Injunction in Ongoing Fortnite Battle With Apple, Jury Trial Possible
The ongoing legal dispute between Apple and Epic Games continued on today, with a preliminary injunction hearing taking place this morning. We’re…
Indien ser inte ut att lyfta förbudet mot PUBG Mobile
Indien har gått före USA i sin förbudsiver: 118 kinesiska appar är inte längre tillåtna i landet. Den som fått mest uppmärksamhet är förstås TikTok, men i den andra omgången appar som Indien förbjöd fanns också PUBG Mobile – ett av världens största onlinespel. Och nu ser det ut som att Indiens regering inte har några tankar på att lyfta förbudet mot spelet.
Anledningen till att det här överhuvudtaget blivit en fråga är att sydkoreanska PUBG Corporation, som utvecklar och äger konsoll- och PC-versionerna av PUBG snabbt som attan sa upp licensavtalet med kinesiska Tencent i Indien när förbudet blev verklighet. Mobilversionen av PUBG är nämligen ett samarbete med PUBG Corporation och just Tencent.
Tanken var att PUBG Corporation skulle ta fram en helt egen mobilversion av spelet, men parallellt har man också förhandlat med Indiens största mobiloperatör Reliance Jio om att ta över distributionen av Tencent-versionen. Men nu verkar det alltså inte räcka. Kina-kopplingen finns kvar, så sannolikt no-no.
Det här slår inte bara mot PUBG i Indien, det får också konsekvenser för TikTok. Bytedance ska, parallellt med de amerikanska förhandlingarna, ha varit i kontakt med just Reliance kring ett uppköp eller delägarskap i Indien som ett sätt att göra indiska regeringen mer välvilligt inställd till TikTok.
Men om Indien nu alltså ser ut att även säga fortsatt nej till en app med kinesisk kodbas (och säkert potentiella intäktsdelningar) så lär Indien inte heller kunna svälja ett USA-baserat TikTok Global så länge som Bytedance står kvar som ägare i någon form. Ungefär samma invändning som fortfarande ligger och bubblar i USA – trots det avtal som ska ha manglats fram i tajt samarbete med Vita huset.
Med andra ord: även om USA och Kina skulle komma överens om ett avtal som gör att TikTok kan fortsätta verka i USA så kan det hända att appen fortfarande kommer vara förbjuden på den marknad som fram till före sommaren var TikToks överlägset största.
News Archives
News section of fossBytes contains business news, science news (inventions, discoveries and new researchs) and happenings from India and world.
Spotify producerar en manusbaserad Batman-podcast
Första resultatet av Spotifys fleråriga avtal med Warner Bros. och DC: Batman Unburied – en manusbaserad podd. Förstås exklusiv för Spotify.
Det här är ett initiativ som blir ännu mer intressant efter förra veckans nyhet att Spotify har ingått ett avtal med Chernin Entertainment att förvandla Spotify-exklusiva poddar till tv-serier och filmer. Nu har förstås Warner Bros. musklerna att förvandla ”sina” poddar till video utan att behöva Chernin eller något annat produktionsbolag, men Chernin-affären visar Spotifys större ambitioner.
Jag tänker att det här kan fungera ungefär som Netflix köp av serieförlaget Millarworld. En serie eller en podd blir en produkt som går att tjäna pengar på på egen hand. Men den kan också bli grundmanuset till en film eller tv-serie. Men inte bara det – förutom att manuset så att säga täcker sina egna kostnader så kan Netflix eller Spotify få en bra känsla för vilka ”manus” som kommer att flyga.
Batman Unburied podcast revealed as first project from Spotify’s multi-year deal with DC Entertainment – Music Business Worldwide
Writer and producer David S. Goyer (Batman Begins) originated the story for the series…
Tencent köper in sig i svenska spelstudion 10 Chambers
Tencent, ägaren till Kinas största sociala plattform WeChat och världens största spelbolag, köper mer svenskt. Den här gången köper Tencent ”en stor del” av 10 Chambers, bakom bland annat Payday-serien.
Är man intresserad av den digitala utvecklingen, framförallt om man håller koll på vad som händer inom sociala medier, så är Tencent mest synonymt med just WeChat. Inte så konstigt, med tanke på att det är en av världens största sociala plattformar med sina över 1 miljard månadsanvändare och snudd på ett måste för att hantera vardagen i Kina. Men det är spel som är Tencents stora kassako.
Tencent, som de flesta stora techbolag, köper upp bolag mest hela tiden. Så även spelstudios. Men jag kan tänka mig att man nu extra mycket tittar sig om efter diversifiering i spelportföljen efter förbudet mot PUBG Mobile (samutvecklat av Tencent och PUBG Corporation) i Indien. Ett förbud som kan sprida sig. Till USA, inte minst.
Oron är som bekant stor för att Kina övervakar andra länders medborgare via sociala medier, men spel? Flyger under radarn. Säkerligen bland annat därför att de som reglerar och förbudsivrar har lite dålig koll.
Intressant dessutom att veta vad ”stor del” innebär. Ett sånt uttalande känns som att vi pratar nära hälften. Om inte mer.
Jätten Tencent köper svenska spelsuccén: ”Vi behöver mer muskler”
Den kinesiska jätten Tencent köper in sig den svenska spelstudion 10 Chambers Collective. Det framkommer av ett pressmeddelande. ”Vi behöver en partner som ger oss kreativ frihet”, skriver bolaget.
Farmville stängs ned efter 11 år
Såååå… Farmville stängs ned efter 11 år. Adobe kommer en gång för alla sluta supporta Flash vid årsskiftet och det betyder också slutet för Farmville.
Var det bara jag som trodde att Farmville redan var nedlagt?
FarmVille-yes, the original-is finally meeting its demise
Yes, people are still playing-but only for three more months.