Kategorier
AR/VR Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 42 2020 – del 2

Engagemanget i shoppingappar ökar rejält jämfört med 2019. Huya köper konkurrenten Douyu och skapar ny spelvideogigant. Spotify testar funktion för att dela upp poddar i segment och lägga till musik. Google lanserar en robot som ska övervaka odlingar åt jordbrukare. Meituan öppnar sin första obemannade AI-robotbutik. Amazon lanserar ny AR-app.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Engagemanget i shoppingappar ökar rejält jämfört med 2019

Ännu en apprapport – fast den här gången specifikt inriktad på shoppingappar. Sverige är inte ett av länderna, men här finns ändå lite intressanta insikter (även om alla kanske inte är helt nya – även om det är fascinerande att se hur pass mycket bättre iOS konverterar än Android även här).

Bland annat konstaterar rapporten att kostnaden för att få kunder att registrera konton i shoppingappar har sjunkit från 30,51 dollar 2017 till 8,76 2020 och att kostnaden för faktiskt köp har gått från 75,86 dollar till 19,47. Visst lär coronakrisen ha påverkat, men utvecklingen har varit rätt jämn sedan 2017. Det ser alltså ut som att vi är mer benägna att installera shoppingappar.

Men med det sagt så fokuserar jag här lite på grafen nedan. Jämfört med förra året så ökar användningen av de nedladdade apparna de första 7 dagarna, men dag 14 och dag 30 så är siffrorna sämre än 2019. Dag 30 handlar nästan om en halvering.

Det här kan betyda att kunder har lägre tröskel att installera en ny app för att ta del av ett erbjudande, men det kan också säga något om hur marknadsföringen fortfarande fungerar. Att den fortfarande mestadels handlar om att jaga in nya kunder, utan att lägga alls lika mycket på de billigare befintliga kunderna.

Hela undersökningen: https://info.liftoff.io/2020-mobile-shopping-apps-report

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

 

Strömmade medier

Huya köper konkurrenten Douyu och skapar ny spelvideogigant

Jag har tidigare skrivit om att WeChat-ägaren Tencent har drivit på för att de två kinesiska Twitch-konkurrenterna ska gå ihop. Nu har precis det blivit verklighet: Huya köper Douyu och skapar därmed en ny gigant inom spelvideo.

Det nya bolaget beräknas ha ett totalt värde runt 11 miljarder dollar. Var för sig har de två bolagen just nu runt 300 miljoner användare och även om det säkert finns en hel del överlappande konton så lär ”nya” Huya fortfarande vara bra mycket större än Twitch och därmed störst i världen inom sitt segment.

Och så var det det där med Tencent. Anledningen att Tencent drivit på så i samgåendefrågan är för att bolaget, förstås, är stor delägare i både Huya och Douyu. Tencent blir nu majoritetsägare i Huya, med 78 % av aktierösterna. Men inte nog med det: förutom att det nya bolaget kommer ha runt 80 % av spelvideomarknaden så ska Tencent också äga nummer fyra i spelvideolistan: eGame. Då har vi inte ens börjat prata om att Tencent äger rätt många av de största spel som skapar innehållet för dessa tjänster.

Hade det här varit USA eller EU så hade jag sagt att det här samgåendet skulle ha noll chans att bli godkänt av konkurrensmyndigheter. Även i Kina borde det rimligtvis leda till lite eftertanke hos ansvarig myndighet.

https://www.techinasia.com/chinas-twitchlike-huya-agrees-buy-douyu-create-entity-worth-11b

Spotify testar musikströmning via Apple Watch

De må ligga mer i luven på varandra än vanligt just nu, Spotify och Apple, men det hindrar förstås dem inte från att parallellt ta fram nya tjänster. Även på den plattform som det i praktiken grälas om. Nu har Spotify börjat testa musikströmning via Apple Watch.

När Watch släpptes så var några av de stora företagen snabba med att ta fram appar för klockan, men ett par år senare hade flera av dem försvunnit. För dålig användning. Och det var ju inte särskilt konstigt, av flera anledningar. Den främst givetvis att, tja, det var inte så många som hade Apple Watch eftersom Apple inte riktigt hade kunnat förklara varför man behövde en. Och Apple själva visste inte heller riktigt.

Men en annan stor anledning var också den starka kopplingen till en iPhone. Och det är sannolikt mycket det sistnämnda som är en stor anledning till att företag som Spotify och Google tagit fram nya appar: en Watch funkar i princip helt på egen hand – utan en iPhone.

Plus att Apple, utvecklarna och vi användare vet vad vi vill ha våra klockor till.

Spotify Is Finally Testing Apple Watch Streaming

Spotify Apple Watch streaming may finally become a thing, almost two years after the company launched its app for Watch OS.

Spotify testar funktion för att dela upp poddar i segment och lägga till musik

Ny smart funktion från Spotify (ja, eller formellt uppköpta Anchor, men hej): funktion för att dela upp poddar i avsnitt.

Det innebär att en podd kan visas som en spellista istället för bara som en enda ljudfil. Varje ”kapitel” blir en egen post i spellistan.

Dessutom gör Spotify det möjligt att lägga till musik från Spotifys bibliotek i en podd. Ett sätt att göra fullständiga radioprogram utan att oroa sig för upphovsrättspolisen, alltså. Med ett litet aber för den som lyssnar: det är bara betalande användare som får höra hela låtar, gratislyssnare får bara höra 30 sekunder.

Testas för alla Anchor-användare i USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Irland. Så rätt… anglosaxiskt. Ingen info om när det kan tänkas komma hit.

Spotify opens its music library to DIY podcasters

Spotify is testing a new podcast format that organizes songs from its library and spoken segments as a playlist for each episode.

Spotify hotar sparka ut utvecklare som gör det möjligt för användare att migrera till konkurrerande tjänster

Ha. Ni vet hur Spotify just nu anklagar Apple för att agera som onda monopolister som hämmar fri konkurrens och innovation? Känns som att Spotify har lite problem med att hålla isär sina olika åsikter. Nu har Spotify gått ut och hotat utvecklare med att stänga ned tillgången till Spotifys API:er om du tar fram tjänster som gör det möjligt för användare att migrera till en konkurrerande tjänst. Typ ta med sig sina spellistor och låtarna i dem så långt det är möjligt.

Spotify får förstås göra det här bäst de vill. Ingen mänsklig rättighet att få använda ett företags API. Men precis såna här saker, inklusive saker som att Spotify kritiseras för saker som att ha lägre ersättningsnivåer än konkurrenter som Apple Music, gör ju inte direkt att Spotify kommer ha enklare att argumentera för sin sak i rättegången mot Apple.

Och då har vi inte ens börjat prata om det rent klädsamt moraliska i att göra som Spotify gör, just mot bakgrund av den rätt höga häst som Spotify har valt att sätta sig på i sin strid med Apple.

Spotify Seeking to Bar Apps That Transfer to Other Music Services From Using SDK

Spotify is reportedly seeking to admonish developers who use its API for apps that allow users to transfer to a rival music streaming service, such…

Spelplattformen Roblox har ansökt om börsnotering

Dags för ännu ett bolag att påbörja resan mot börsen: barnspelplattformen Roblox.

2020 har som bekant varit ett… konstigt år. Och på många sätt också extremernas. Saker som gått jättedåligt och saker som samtidigt gått bättre än någonsin. Börsen började året med sitt största ras sedan det tidiga åttiotalet (kanske ännu längre bak) och har slutat med börsrally av sällan skådat slag. Och börsnoteringarna har också stått som spön i backen. Och technoteringarna har mest gått riktigt bra – till skillnad från förra året.

Att se hur det går för Roblox.

https://www.marketwatch.com/story/roblox-a-popular-videogame-platform-for-kids-plans-an-ipo-11602522637

 

IoT – internet of things

Google lanserar en robot som ska övervaka odlingar åt jordbrukare

Ett nytt, väldigt coolt intitiativ från Google. Ja, eller från moderbolaget Alphabets labbavdelning: en jordbruksrobot: Mineral.

Tanken är lite som det som techjättarna i Kina (och för den delen även i USA) har med sina liknande initiativ för bönder: använda AI-smartness och stordata för övervaka och optimera odlingen. I det här fallet är det tänkt att Mineral ska åka omkring på sädesfält och ”inspektera varje planta individuellt”. Med andra ord precis en sån slags arbetsuppgift som annars säkerligen inte blir av. Definitivt inte när vi pratar stordrift.

Tanken med Mineral är att jordbrukare på det här sättet ska kunna sätta in åtgärder där de behövs, när de behövs. Istället för att spruta vatten, näring eller bekämpningsmedel över ett helt sädesfält så kan man sätta in punktinsatser. Och de punktinsatserna lär jordbrukaren också få hjälp med. Hur mycket näring som behövs i en viss del av odlingen, exempelvis.

Nu säger Google själva att det fortfarande handlar om en väldigt tidig experimentfas, men en given fortsättning är förstås att Mineral får fler kompisar att prata med. Som andra robotar som kan åka ut och vattna eller spruta medel när Mineral säger åt dem att det är dags. Utan att det behövs mänsklig inblandning.

Alphabet’s latest moonshot is a field-roving, plant-inspecting robo-buggy | TechCrunch

Alphabet (you know… Google) has taken the wraps off the latest ”moonshot” from its X labs: A robotic buggy that cruises over crops, inspecting each

Crispr-teknik kan användas för att identifiera covid-19-smitta på fem minuter

Inte alla som kan skryta med att komma med en Nobelprismässig upptäckt nästan precis samma vecka som man får Nobelpriset för en annan upptäckt. Men det är precis vad Jennifer Doudna, en av skaparna till gensaxen Crispr, nu kan bocka av. Crispr har nämligen visat sig kunna identifiera covid-19-smitta på bara fem minuter – med förhållandevis enkel utrustning.

Det ett forskarteam lett av Doudna har kommit fram till… har jag inte full koll på hur det fungerar (å andra sidan – crispr i sig är fortfarande lite magi för mig). Men testet kan utföras med en mobilkamera och ”a portable device fitted with a low-cost laser illumination and collection optics”. Dessutom ska testet alltså ge svar på bara några minuter. Betydligt enklare, billigare och mer portabelt än andra tester, antar jag.

Det här är förstås särskilt viktigt för länder med sämre levnadsstandard, sämre ekonomi och sämre infrastruktur. Och i exempelvis många afrikanska länder också stora avstånd.

Nu handlar det som sagt var om ett sätt att identifiera specifikt covid-19, men den här upptäckten kanske också kan användas för andra slags (virus)sjukdomar. Med andra ord en smärre revolution av hur, var och till vilken kostnad sjukdomar kan identifieras.

Kanske dags för ännu ett Nobelpris om något årtionde eller så?

Nobel Prize winner develops test that can detect coronavirus in 5 minutes

California-based researchers develop a test that can detect the coronavirus using gene-editing technology and a modified mobile phone camera.

Pandemin tvingar företag att fundera på hur man ska lösa ansiktsigenkänning med masker

Coronakrisen har som bekant vänt upp och ner på samhällen och den vardagliga tillvaron mest överallt. Exakt hur mycket som kommer leva kvar, hur mycket som kommer återgå till hur det var innan och hur mycket som kommer landa i helt nya lösningar vet vi förstås inte. Men en konsekvens lär bli att såväl företag som städer mycket mer kommer att tänka på hur man kan pandemisäkra. Det i sig innebär ytterligare problem. Som hur man ska hantera ansiktsigenkänning när alla bär mask.

Det här är i grund och botten inte nytt och sträcker sig förstås bortom bara ansikten. Fingeravtrycksläsning är inte heller oproblematiskt när folk inte vill ta i saker.

Men när det kommer till ansikten så finns det två olika spår här som har lite olika utmaningar rent biometrimässigt: det ena är ansiktsigenkänning och det andra är ansiktsverifiering. Det sistnämnda är det som vi mest kommer i kontakt med i vardagen, som Face ID. Men för exempelvis polisväsendet är igenkänning det mest relevanta.

Allt det här är inte heller bara begränsat till pandemiansiktsmasker. Det gäller även andra typer av ansiktstäckande plagg och material. Och gemensamt för samtliga exempel här är att de också har sina olika integritetsutmaningar, utöver de rent tekniska.

How facial recognition systems are adapting to masks

It’s surprising how quickly public opinion can change. Winding the clocks back 12 months, many of us would have looked at a masked individual in public with suspicion. Now, some countries have enshrined face mask use in law. They’ve also be

Läckt ansiktsdata blir ett allt större problem i Kina

Biometri har en hel hög fördelar, inte minst säkerhetsmässigt. Förutom att vi slipper bära med oss en separat pryl eller ett kort för att identifiera oss när ID-kortet är våra egna kroppar. Börjar man koppla ihop olika datapunkter, var och en unik, så blir säkerheten ännu högre. Ögon, ansikte, fingeravtryck, puls, formen på insidan av våra öron, våra röster. Men det kommer också innebära nya utmaningar. Även här, inte minst säkerhetsmässigt.

I Kina har läckt ansiktsinformation börjat bli ett problem. Och likt kreditkortsnummer och e-postadresser går det att köpa en hög ansikten till en låg kostnad (artikeln ger exempel på att ett ansiktsdata kan köpas för under 1 krona per ansikte). Och det handlar förstås inte bara om en bild på ett ansikte, utanockså  data kopplad till det i de databaser som har läckt ut.

Spontant kan jag tänka mig att det här potentiellt är ett större problem i Kina än i Europa. Eller rättare sagt: länder utanför EU. Vi har förstås inte alls kommit lika långt som Kina på ansiktsigenkänningsfronten till att börja med, men med tanke på att integritetslagstiftningen sannolikt är tajtare här än någon annanstans så är vi nog hyfsat bra riggade.

Men det förändrar förstås inte att IT-säkerhet kommer bli viktigare och viktigare.

China embraces facial recognition even as data leaks are rampant

Incorrectly configured databases remains a widespread security problem in China even as citizens increasingly express concerns.

Forskare vill ersätta batterier med mekanisk energi

Det här gillar vi förstås apmycket. Forskare som arbetar på att ta fram lösningar där batterier ersätts med mekanisk energi. Med andra ord att den energi som behövs för att driva en pryl kan skapas av prylen själv. Exemplet i artikeln är att en smart flaska, som kan berätta när den håller på att bli tom, kan få energin för det från rörelsen när man skruvar upp korken.

Nu är det här i sig förstås långt ifrån nytt. Inte ens i bärbara prylar. Det har ju ungefär hur länge som helst funnits klockor som kan dra upp sig själva med hjälp av rörelseenergin från en arm och handled. Finns även motsvarigheter idag som kan driva IoT-pryar – så länge som de inte kräver särskilt mycket energi.

Det sistnämnda är förstås utmaningen. En flaska som kan berätta när den är tom behöver betydligt mindre energi än en bärbar dator. Vi har alltså en rätt bra bit kvar till dess att vi kan säga adjö till laddarstress. Men om vi tänker lite längre fram så kommer säkerligen, tja, ”edge-laddning” att bli allt vanligare. Att slutprodukten som behöver el också får delvis egen strömförsörjning inbyggd. På samma sätt som att vi nästan kan utgå från att alla hus som byggs kommer att ha olika tekniker inbyggda för att kunna skapa el och bli mer eller mindre självförsörjande.

I princip allt vi bär med oss borde exempelvis kunna få miniatyrdynamos inbyggda i sig.

Deras iot-enheter saknar batterier och elektronik

Forskarna använder mekanisk energi i stället för batterier. Bland deras iot-enheter finns flaskan som använder rörelsen när korken skruvas av för att berätta när den börjar bli tom.

Facebooks nya Open Catalyst Project använder AI för att komma på nya sätt att lagra förnyelsebar energi

I dessa Social Dilemma-tider vet vi att sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet nära nog är ondskan personifierad (plattformiserad? Ja, ni fattar). Då kan det vara bra att påminna sig om de initiativ som techjättarna gör för att försöka göra världen lite bättre. Som att använda AI för att komma på nya sätt att lagra förnyelsebar energi.

Precis det är syftet med det Open Catalyst Project som Facebook har startat tillsammans med Carnegie Mellon University. Mer formellt är det ett samarbetsprojekt för att ”använda AI för att accelerera kvantmekaniska simuleringar”. Jag tänker på det som lagring av solljus.

På sätt och vis är det precis det här som just nu är lite av Sveriges problem. Vi har totalt sett ett energiöverskott, men det är inte jämnt fördelat över landet. Mer krasst tillverkas energin där människor inte bor. Det är eldistributionen och inte elproduktionen som är flaskhalsen.

Bättre sätt att lagra energi, kanske så att det blir ännu mer effektivt att skapa energin på plats där den behövs, kommer bli väldigt viktigt för framtiden. Förhoppningsvis kan det här projekt bli en pusselbit i det arbetet.

Facebook’s Open Catalyst Project uses AI to find new ways to store renewable energy – SiliconANGLE

Facebook’s Open Catalyst Project uses AI to find new ways to store renewable energy – SiliconANGLE

Meituan öppnar sin första obemannade AI-robotbutik

Ni kanske kommer ihåg att jag för några veckor sedan skrev om uppgifter att Amazon kan sikta på att öppna 1000 minilager i exempelvis köpcentra för att på så sätt komma närmare kunderna och korta leveranstiderna? Nu är det dags för kinesiska (mat)leveransföretaget Meituan Dianping att enuppa Amazon på det här området. Meituan har precis öppnat sin första AI-butik – komplett med autonomt leveransnätverk.

MAI Shop är ett obemannat lager/obemannad butik där robotar plockar ihop beställningen så att kunder kan komma och checka ut dem när ordern är redo. Men inte bara det: beställningar kan också levereras från en MAI Shop till kunden, en leverans som då sker via automatiserade och självgående fordon. Enligt Meituan så snittade en leveransbeställning på 17 minuter och 95 % av alla beställningar hanterades obemannade.

Ska djupa lite mer i det här, lite osäker på om det är så att precis alla steg är helt automatiserade – eller om det finns exempelvis något mänskligt överlämningssteg eller liknande som inte räknas in. Men oavsett är det rätt coolt. Och alltså ännu ett exempel på hur även e-handel blir allt mer lokal.

https://pandaily.com/chinas-retail-giant-meituan-launches-first-ai-smart-store-realizing-a-new-retail-experience/?1

Kiwibot hämtar färdiga pizzor från pizzautomater och levererar dem på egen hand

Ha. Underbart. Jag har tidigare skrivit om Kiwibot – en av de fyrhjuliga och väldigt gulliga robotar som är tänkta att åka omkring och leverera beställda saker (i Kiwibots fall på ett campus först ut). Nu får Kiwibot en jobbkompis: en robotpizzaautomat. Färdiga pizzor tryckts ut som ett bankkort. Typ.

Okej, nu är det här inte uppe och rullar än. Finns inte ens en tidplan när det kan ske. Jag tror den tekniska termen för statusen på projektet just nu är ”en kul idé”. Kanske lite mer än så, men oavsett inget som kommer bli verklighet närmaste tiden.

Oavsett utgår jag från att de två företagen lägger rejält med tid på överlämnings-UI:t. Med tanke på att Kiwibot redan har ett gulligt ansikte så tänker jag att Piestos Balthazar-pizzamaskin skjuter ut pizzorna genom luckor och att Kiwibot öppnar munnen och tar emot dem.

Plus förstås att företagen hyr ut fikaplatser precis intill så att folk kan betala för att se själva överlämnandet. Instant succé.

Kiwibot will Pick up and Deliver Pizza from Piestro’s Robot Vending Machine

Human-free, contactless delivery is going next-level, thanks to a new partnership announced today between Piestro and Kiwibot. In a word, this new deal is all about robots. Piestro makes a robot-po…

 

AR/VR

Amazon lanserar ny AR-app

Ny AR-app från Amazon. Kopplad till QR-koder på Amazons förpackningar. Vad gör den undrar du? Kopplat till logistik? Snabbare uthämtning av paket? Nja, men du kan få din egen… AR-pumpa.

Rita en egen pumpa på den pumpiga delen av förpackningen och se hur den vaknar till liv. AR-liv. Och… ja, det är det.

Med andra ord är det ett sätt att göra emballaget lite roligare. Ja, barn behöver ju oftast inte det – en tom kartong är ju hur kul som helst som den här – men nu är tanken att även äldre ska låta förpackningen leva lite längre. Ett rätt nischat användningsområde, med andra ord. Och förstås helt och hållet tänkt för Halloween.

Men det lär inte stanna här. Det intressanta kommer att bli att se vad Amazon kommer att göra av det här på sikt. Intressant nog så ska allt lagras i enheten och inte ”lagras, hanteras eller delas” med Amazon. Det verkar alltså inte ens som att Amazon tänker följa användningen appen för att se hur – och om – den används.

Amazon launches an AR app that works with new QR codes on its boxes | TechCrunch

Amazon has quietly launched a new augmented reality application that works with QR codes on the company’s shipping boxes to create ”interactive,

 

Bekvämlighetsekonomin

WeWork döper om sig till WeWork igen

Säg hej till ett nytt spännande företag: WeWork! Ett företag som sysslar med fastigheter. Och som fram till nu hette We Company. Och som dessförinnan hette… WeWork.

Fjolåret gick som bekant… sådär för WeWork. Mn började året med att döpa om sig till We Company för att illustrera att WeWork bara var ett av tre verksamhetsområden under paraplyet och avslutade året med det kanske största börsnoteringsfiaskot i techvärlden någonsin. Och en slashad värdering från 47 miljarder till dagens runt 3 miljarder.

Nu har WeWork alltså valt att gå tillbaka till WeWork. Officiellt för att man nu har krängt av sidoverksamheterna, men förmodligen mest för att alla fortsatte säga WeWork. Och internt säkert för att man ville lägga We-fiaskot bakom sig.

Så nu är det alltså tillbaka till rötterna. Fokusera på kärnverksamheten. Men det i sig kan också bli en utmaning, eftersom just kärnverksamheten – att hyra ut lokalyta – inte är direkt svår att kopiera. Flera etablerade spelare, som bland annat nyligen Scandic, har gett sig in på WeWorks område. Just det var ju en stor del av breddningen. Att se hur det kommer att gå för nygamla WeWork.

The company formerly known as WeWork will be known as WeWork again

WeWork rebrands from The We Company, suggesting it will focus on its core business, and shed some of its Adam Neumann-related baggage. The We Company originally stood for larger ambitions.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *