Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
Mobilt
Apple lanserar iPhone 12 och HomePod Mini
Homepod Mini
Det blev, som det läckte ut tidigare idag, en rund form för lillasyskonet. Fokus ljud även i den mindre högtalaren. Computational audio! Ja, tydligen något som ska föranpassa ljudet innan du ens hör det.
Kommer ”kommande månader” stödja tredjepartsmusiktjänster som Pandora och Amazon Music. Vi noterar att Spotify inte är en… (ja, nämns åtminstone inte – otippat nog). Rätt tajt integration med iPhone, förstås.
Ny funktion: Intercom: Samma funktion som hos exempelvis hos Amazon, men med en Apple-twist. Fungerar inte bara med Homepod utan kan skicka meddelanden till alla Apple-enheter. Inklusive Carplay. Den funktionen var faktiskt rätt cool.
99 dollar. Okej, det var det mest oväntade. Galet billig för att vara Apple.
Apple announces smaller HomePod mini for $99
Apple has announced the $99 HomePod mini, a smaller and cheaper entry-level HomePod smart speaker that can work with the existing model and serve as a HomeKit hub.
iPhone 12
Så dags för iPhone 12.
Tim Cook har en rätt lång utläggning om 5G innan vi ens får se en telefon. Så ja, Apple är galet stolta över sina första 5G-modeller. Ja, eller att de nu har 5G. Svenskt inslag: Hans Vestberg får sälja in hur bra 5G är. Ja, eller Verizons 5G, åtminstone. Att Verizon lanserar sitt 5G-nät just idag är förstås ingen slump. The power of iPhone.
Och ja, 5G kommer i alla iPhone 12-modeller.
Vanliga iPhone 12:
Uppgifterna stämmde: iPhone går tillbaka till 5G-designen. Den ser ganska exakt likadan ut. En lite ”kantigare” mobil, 11 % tunnare, 15 % mindre och 16 % lättare än iPhone 11 med samma storlek på skärmen. Flärpen är däremot lika stor som tidigare. Där stämde inte ryktena.
Ny teknik för skärmen: Ceramic shield. Genomskinlig keramik? Ska vara det stryktåligaste glaset i någon mobil. Att se om det stämmer när foilk börjar Youtube-förstöra den.
iPhone 12 ska anpassat gå från 5G till 4G om den känner att 5G inte behövs för att spara batteri – men byter till 5G direkt när det behövs (smart lösning). 3,5 GB per sekund under ”optimala förhållanden”.
Nytt chip: A14 Bionic (samma som i iPad Air). Första mobilchipet som är byggt med 5 nm-teknik. Snabbaste chipet i någon smartmobil. Snabbaste grafikprocessorn i någon smartmobil. Ha! Neuralchipet kan hantera 11 biljoner beräkningar i sekunden. Det är… en del…
Senare i år kommer League of Legends till iPhonen. Jag kan inte låta bli att kännna att Apple var lite extra nöjda att presentera den här idag. *host* Fortnite *host*
Nytt dualkamerasystem. 12 MP Ultrawide + 12 MP wide. Och ja, förstås bätttre lins, som ska vara ännu bättre vid sämre ljusförhållanden. Ny funktion: Night mode time-lapse.
Som läckte tidigare idag så har iPhone 12 magnetisk trådlös laddning på baksidan. Mag Safe! Ännu ett rykte som stämde: Apple återupplivar Mag Safe. Ja, eller ”Mag Safe för iPhone”. Alla nya iPhone 12-skal ska ha stöd för det här. Apple släpper en ny trådlös laddare som ska ha stöd för att ladda iPhone och Watch samtidigt. Apples skrotade laddmatta i ny kostym.
Så ”BIG ENVIRONMENTAL NEWS”. Exakt samma utläggning som under Apple Watch 6-presentationen: Apple ska vara helt koldioxidneutralal 2030. Och slutar på samma sätt som i Apple Watch 6-dragningen: vi får som väntat inte längre några hörlurar eller någon laddare med i kartongen. BIG ENVIRONMENTAL NEWS!
iPhone 12 Mini
5,4 tum men storleksmässigt mindre än iPhone 8 (som har en 4,7 tum-skärm). Minsta, tunnaste och lättaste 5G-mobilen i världen. JA TACK! (även om James Bond-presentationen av den var lite väl… well…)
Från 699 dollar för iPhone 12 Mini och från 799 för vanliga iPhone.
iPhone 12 Pro
Samma design som iPhone 12-modellerna (förstås). (Det är för övrigt rätt kul att realtidsfölja Apples aktiekurs under alla Apple-evenemang.)
Tumstorlekarna stämde: iPhone 12: 5,8 => 6,1 tum, Pro Max: 6,5 tum till 6,7 tum (a.k.a. ”whopper”). Däremot ska de vara marginellt större än fjolårsmodellerna. (Guldmodellen känns för övrigt inte alls sjukt brackig på precis alla sätt.)
Det mesta i iPhone 12 Pro är förstås ungefär samma som vanliga iPhone, fast vassare på sina ställen. Som precis som förra året en extra kamera och Deep fusion i alla kameror. Överlag fler funktioner i kamerorna även denna gång.
Nytt format Apple ProRAW. Kombinerar RAW-format med Apples Computional photography-förbättringsfunktionalitet, tydligen. Kommer med ett eget API som tredjepartsutvecklare kan använda.
iPhone Pro får HDR-videoinspelning för första gången. Kan dessutom in i Dolby Vision HDR, 4K-upplösning/60 fps. Första enheten som ska kunna redigera Dolby Vision HDR direkt i mobilen.
Som det läckte tidigare idag så får iPhone 12 Lidar, alltså närradarteknik. Däremot kommer den bara till iPhone Pro. Fungerar både för AR och att optimera bilder i dåligt ljus. Lidar lär hitta till övriga iPhone-modeller. Men inte för proffsbruk, utan för AR-konsumentfunktionalitet. Givet för AR-spel, exempelvis.
Priser för iPhone 12 Pro:
- iPhone Pro: från 999 dollar
- iPhone Pro Max: från 1099 dollar
Samma som förra året, men med dubbelt så mycket minne i startmodellen.
- iPhone 12 Pro och Max: kan beställas från 16 oktober
- iPhone 12: kan beställas från 6 november.
Apple vill verkligen att folk ska få mer tid på sig att köpa de dyrare iPhone Pro-modellerna, så att vi inte får chans att sansa oss och köpa de billigare modellerna.
Mest förvånande? Ingen Tile-konkurrent den här gången heller. I stort exakt det som läckt ut tidigare gällande själva hårdvaran och priserna.
Apples aktiekurs ned över 3 % just nu, så marknaden kände lite samma. Men så är det ju numer. De riktigt intressanta Apple-presentationerna är mjukvarudragningarna, inte hårdvaran. Det är på mjukvarusidan som de större hoppen sker. Riktigt vassa mobiler, men det är förstås inte det som är grejen med att ha en Apple-pryl. Hur mycket Tim och hans kompisar vill lyfta vilken enastående teknikpryl nya iPhonen är.
Okej, en annan riktigt förvånande sak. Hur billig Homepod Mini är med Apple-mått mätt. (Överraskar mig själv med att bli riktigt sugen.)
En förvånande sak till inser jag nu: Apple behåller både XR och vanliga iPhone 11 i utbudet. Apple vill täcka in alla prisspann som går, typ.
Apple announces iPhone 12 with OLED screen and 5G speeds
Apple has announced the new iPhone 12. It’s got a new design with flat sides, a 6.1-inch OLED screen, and supports much faster 5G data speeds.
Nya appar inom shopping, mat och dryck har ökat med över 50 % sedan mars
Appar äter som bekant allt mer av tiden vi lägger i våra mobiler (vilket i sig är en allt större del av tiden vi överhuvudtaget lägger när vi är uppkopplade förstås). Och det är inte bara nedladdandet och användningen av appar som har ökat. Även antalet nya appar har exploderats senaste halvåret. Över 50 % på årsbasis i de amerikanska appbutikerna enligt Sensor Tower.
Och det är rätt tydligt vilka segment som varit mest populära: shopping, mat och dryck.
I Appstore stod mat och dryck för en ökning på 70 % medan shoppingapparna blev 43 % fler. Långt före trean hälsa och träning med 19 % (lite otippat att den tillväxten inte var större). I Google Play var det jämnare i toppen och omvänd ordning. Shopping ökade med 58 % och mat och dryck med 55 %.
Vi kan tänka att en del av tillväxten här kan vara helt nya spelare, men det lär också handla om att företag som tidigare inte har valt appspåret har gjort det nu.
Nya appar är förstås inte alls samma sak som nedladdningar och faktiskt användning, men oavsett så kan vi nog konstatera att appen långt ifrån död. Väldigt mycket precis tvärtom, faktiskt.
Shopping, Food & Drink App Launches Have Grown More Than 50% Year-Over-Year in the U.S. Since March
Sensor Tower Store Intelligence reveals that 50% more Shopping and Food & Drink apps launched from March to September this year.
En genomgång av Asiens superappar – och varför vi inte har dem här
Sugen på en djupdykning i allt vad superappar heter? There’s an app for that! Ja, eller åtminstone en väldigt lång och läsvärd artikel.
Jag kommer själv inte djupa i insikterna här och nu (lär säkert återkomma längre fram), men en av tankarna kring varför de är så stora i Asien men inte här hos oss i Europa och USA tänkte jag ändå lyfta fram. Självklart är det korrekt att det måste finnas en ordentlig internetekonomi och ett samhälle där online och offline sitter ihop på riktigt, men artikelns konstaterande att de asiatiska länderna är mobile first. Även här: på riktigt.
Till stor del lever vi kvar i ett internet som föddes förra årtusendet. När webbplatsen var gränssnittet. Och när datorn var den enda enheten som gick att använda för att komma ut på nätet
Sen kom iPhonen och framförallt mobilappen. Ett format fött i och för en mobil. Hur mycket vi än försöker göra sajter responsiva så bygger vi dem fortfarande som en datorwebb. Navigeringen ligger exempelvis nästan alltid i toppen – så långt från tummen man kan komma.
https://www.techinasia.com/deep-dive-super-app-booming-east-not-west
Digitalisering
Dropbox blir ett virtual first-bolag
Efter att ha förlängt hemmajobbandet till nästa halvårsskifte är det nu dags för Dropbox att följa i Microsofts fotspår och göra distansarbete permanent. Inte bara permanent, utan också normalarbetsformen. För de gånger som medarbetare behöver göra avsteg från normen (och ”träffas fysiskt” som man sa förr i tiden) så kommer företaget öppna ett antal Dropbox Studios (eller ”kontor” som man sa förr i tiden) runtom i USA.
Vilket förstås också ger oss ett nytt buzzbegrepp: ”virtual first”, som beskrivning av organisationsform.
Visst. Nu är det inte första gången företag bara har funnits i fantasin (eller åtminstone bara haft medarbetare som arbetat på distans), men det här börjar alltså nu mer och mer se ut som att det kan bli en fenomen som, så långt det är möjligt, kan bli aktuellt för rätt många företag.
Nu är ju Dropbox ett sånnen därat trendigt startupbolag, men även betydligt mer traditionella företag går ju åt samma håll. Kommer bli intressant att se hur pass stort genomslag det här får och hur mycket det kommer att påverka arbetsliv, HR-verksamhet, stadsplanering, butiker, restauranger, mobilitet, tja, ungefär allt i ett samhälle.
2020-talet lär bli sjukt spännande på det här området.
No Title
No Description
Ekonomi och finans
USA kan överväga att förbjuda Alipay-ägaren Antgroup
Mer förbudshot mot kinesiska företag i USA: den här gången är det Alibaba-kopplade betalplattformen Alipays ägare Ant Group som ser ut att vara i siktet.
Tidigare idag kom information om att Ant kan vara på gång att jacka upp värderingen inför den när stundande börsnoteringen: från tidigare 250 miljarder till 280 miljarder. Intresset har med andra ord varit väldigt stort. Ant siktar på att ta in 35 miljarder dollar i sin notering, vilket skulle göra den till den största börsintroduktionen någonsin. Om inte oförutsett händer. Som ett USA-förbud.
När USA slog ned på WeChat och TikTok så var jag lite förvånade att Alibaba klarade sig så helskinnade. Men det kan nu alltså ändras. De senaste uppgifterna talar om ”restriktioner” mot WeChat-ägaren Tencent och Ant. Läs: WeChat Pay och Alipay den här gången.
Inte så att något lär hinna hända innan Ant noteras (Trump-administrationen har ju lite… annat att bekymra sig om), men att det här börjar florera precis när Ant är på gång att kliva in på börsen och sannolikt på riktigt påbörja en global push kan nog inte riktigt sägas vara en tillfällighet.
Även den här gången är argumentet den nationella säkerheten, förstås, men som artikeln konstaterar kan det finnas ett symbolvärde i att varna amerikanska investerare från att plöja ned pengar i Ant. Och lite mer långsiktigt ligger det när till hands att tro att det kan handla om säkra lite verksamhet för namn som Mastercard och Paypal.
Twilio köper kunddataföretaget Segment
Ännu en jätteaffär på techområdet: Twilio köper Segment för 3,2 miljarder dollar.
Twilio är ett av företagen som har gynnats av coronakrisen, men var redan dessförinnan en allt tyngre spelare. Dessutom en av dem som mestadels har verkat i bakgrunden. Twilio gjorde sig ett namn genom att erbjuda sms as a service. Ett sätt för apputvecklare att lägga till sms-funktionalitet i sin app förhållandevis enkelt via API. En tjänst som bland annat har använts av Uber och WhatsApp.
Men likt de flesta techbolag så har Twilio breddat sig allt mer. I och med Segment så satsar Twilio på att bli en one stop shop för kundinsikter, där kommunikationen blir en av pusselbitarna. Det Segment gör är nämligen en lösning som ska göra det möjligt att dra in kunddata från olika källlor och aggregera dem i en gemensam plattform.
Twilio confirms it is buying Segment for $3.2B in an all-stock deal | TechCrunch
Twilio today announced its biggest acquisition to date, spearheading a stronger move into customer data management alongside its existing API-based tools
Onlinebanken Revolut på gång att ansöka om banklicens i USA
Techbolag har historiskt gått från USA till Europa. Tittar man på startups och de mest värdefulla techbolagen så kommer de överlag från USA eller Kina. Men det kommer allt fler exempel på hur hoppet över Atlanten går åt andra hållet. Spotify och Klarna är förstås två svenska exempel. Och de sistnämnda ser ut att få sällskap av en branschishkollega: Revolut uppges vara nära att ansöka om banklicens i Kalifornien, som ger dem rätt att bedriva verksamhet i hela USA.
Nu är Klarna och Revolut förstås inte ensamma. Tvärtom är konkurrensen om ”techbanker” hårdare än någon gång tidigare. Dels från betalplattformar som PayPal och Square som helt andra namn som Apple, Google och Amazon. Och gemensamt för dem är att de alla har olika långtgående och uttalade ambitioner att konkurrera med såväl traditionella banker som stora betalningsförmedlare som Visa och Mastercard.
Blir intressant att se hur det går för Revolut.
No Title
No Description
Övrigt
Cloudflare lanserar företagstjänsten Cloudflare One
Igår var det dags för Cloudflare att dra upp ridån för ännu en ny tjänst: Cloudflare One.
Och jag ska inte säga att jag har… full koll på exakt vad den innebär. Den som har bättre koll på det mer IT:iga inom IT hittar en utförlig presentation i artikeln. Givetvis komplett med ett flödesschema.
Oavsett så inkluderar One de två ben som Cloudflare numer står på: trafikoptimering och säkerhet.
Cloudflare är ett av de där företagen som många kommer i kontakt med varje dag utan att veta om det. Saker som CDN-tjänster och skydd mot överbelastningsattacker. Tjänster som gör internet snabbare och säkrare, om man så vill. One känns som att man förpackat de här olika deltjänsterna i ett nytt, företagsanpassat paket. Och det är inte bara tänkt att skydda exempelvis ett företags externa sajt utan också medarbetarnas enheter. Nätverk som tjänst.
Som sagt: jag TROR det är det här. Aktiemarknaden verkar tycka att det här var en toppengrej i och med att Cloudflare-aktien rusar över 23 % på nyheten. Ni som har bättre koll än jag, rätta mig gärna. Är det en lika fab grej som aktieanalytikerna verkar tycka?
Introducing Cloudflare One
Today we’re announcing Cloudflare One. It provides secure, fast, reliable, cost-effective network services, integrated with leading identity management and endpoint security providers.
Amerikansk konkurrensutredning kan tvinga Google att sälja delar av sin annonsverksamhet eller Chrome
Att Google kommer att konkurrensutredas i USA känns vid det här laget som ett ”när” snarare än ett ”om”. Och det finns ju ett antal områden som myndigheter kan rikta in sig på när det gäller. Dominansen inom sök och annonsering plus Android och hela Google Play-butiken. Och kanske Chrome.
Apple och Facebook i all ära, men sammanfattar vi alla områden så är Google förmodligen världens mest dominerande bolag. Men här kommer några i sammanhanget ändå rätt intressanta uppgifter: att amerikanska myndigheter kan tvinga Google att sälja delar av sin annonsverksamhet – eller Chrome.
Att karva ut delar av Googles annonsverksamhet och sälja den känns milt sagt… utmanande. Med tanke på att annonser, nästan mer än sök, är hjärtat i Googles verksamhet så skulle det bli lite som att slita ut åtminstone delar av hjärtat. Dessutom sitter hela Googles annonsekosystem ihop så tajt att det får en uppdelning av TikTok och dess kinesiska systerapp Douyin att kännas som nybörjarkurs.
Chrome är däremot en helt annan historia. Det är åtminstone ett område som är betydligt enklare att isolera och tvinga Google att avyttra. Och det skulle kunna bli ett rätt hårt slag mot Google. Chrome är ju den del av annonsförutsättningarna som Google har bäst kontroll över.
Man kan även tänka sig att den här typen av spekulationer kan få Facebook att snabba på sitt ihopbyggande av de olika verksamheterna. I Facebook-fallet är det ännu enklare, åtminstone som beslutande myndighet, peka på vad som ska avyttras. Fyra huvudappar, fyra varumärken. Ett upplägg som Facebook nu jobbar rätt hårt med att blurra till så att uppstyckningsivrarna får rejält mycket mer huvudvärk när de kommer och knackar på.
https://www.politico.com/news/2020/10/10/feds-may-target-googles-chrome-browser-for-breakup-428468
Google lanserar AI-tjänsten Journalist Studio
Google har ett lite… komplicerat förhållande till nyhetspublikationer och publicister. Medan företaget kämpar med näbbar och klor för att inte behöva betala för nyheterna de aggregerar (främst i EU, men även allt mer i USA och på andra håll) så försöker de blidka industrin på olika sätt.
Här hittar vi bland annat initiativet från häromveckan att de kommer att betala utvalda publicister 1 miljard dollar över tre år för att skapa och kurera nyheter åt Google. Eller de 300 miljoner som Google satt åt sidan till sitt nyhetsinitiativ för att hjälpa inte minst lokaljournalistik. Här kommer ytterligare en tjänst inom ramen för det sistnämnda: Journalist Studio.
Journalist Studio består av två tjänster:
Pinpoint: är tänkt att helt enkelt göra det enklare för journalister att traggla sig igenom texter, bilder, ljud och video i jakt på information och nyckelord. Inklusive handskriven text.
Common knowledge project: ett verktyg som ska göra det möjligt för journalister att ”skapa interaktiva diagram baserat på tusentals datapunkter på några minuter”.
Visst. Pengarna Google satsar är en liten del av vad de drar in på att ha nyheter i sina plattformar, men oavsett bra initiativ.
Google launches a suite of tech-powered tools for reporters, Journalist Studio | TechCrunch
Google is putting AI and machine learning technologies into the hands of journalists. The company this morning announced a suite of new tools, Journalist
EU planerar en topp 20-lista över techbolag som ska regleras hårdare
Ha. Härligt. Uppgifter om att EU kan göra sig redo att lansera en en topp 20-lista. En lista med (upp till 20) techbolag som kommer granskas och regleras hårdare. Inte alls oväntat så kommer namn som Facebook, Apple, Google och Amazon finnas med.
Ser fram emot topplisteprogrammen varje vecka. Veckans nykomling. Veckans raket. Vem som har åkt ut.
Ja, eller kanske månadsprogrammet. Eller kvartalsprogrammet. Eller årsprogrammet. Känns väl kanske inte som den lista där det kommer hända mest.
EU planning tougher regulation for ’hit list’ of big tech firms – FT
European Union regulators are making a ’hit list’ of up to 20 large internet companies, potentially including Facebook, Apple, Amazon and Alphabet’s Google, that will be facing new and tougher rules aimed at curbing their market power, the Financial Times reported https://on.ft.com/34NZ3lW.
USA, Japan, Indien, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland vill att techbolag bygger in bakdörrar i krypterade kommunikationsplattformar
Vad vill vi ha? Bakdörrar! När vill vi ha dem? Nu! Ungefär så kan man sammanfatta ett brev till världens techbolag undertecknat USA, Japan, Indien, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Med andra ord möjligheter för rätts- och underrättelsemyndigheter att komma åt och lyssna på kommunikation som går via krypterade appar och tjänster.
Och det här är ett skolboksexempel på damned if you do, damned if you don’t. Minns tidigare i år den kritik Zoom fick utstå när det visade sig att tjänsten inte krypterade sina samtal hela vägen. Kryptering, så att ingen ska kunna tjuvlyssna, är numer hygienfaktor. Och det gäller inte bara i kommunikationstjänster mellan människor, utan även exempelvis sajter. Och i många länder kan det bokstavligen talat handla om liv och död.
Men så har vi den baksidan. Att kryptering också gör det möjligt för ljusskygga krafter att gömma sig. Där exempelvis en insats att knäcka krypteringen i Enchron Chat har lett till hundratals arresteringar. Det är förstås det sistnämnda som de här (och andra) länder lyfter fram som anledning. Men inte minst Indien har lite sisådär bra track record i sin hantering av mänskliga rättigheter.
Och förstås: det USA nu vill ha är precis det som hela TikTok-förbudet handlar om.
India joins the idiotic global alliance calling for encryption backdoors
Late last week, India signed a letter with Japan and Five Eyes Alliance (USA, UK, Australia, New Zealand, and Canada) asking tech companies to build backdoors in their end-to-end encrypted systems to enable law enforcement and other authori
WordPress gör det möjligt att förvandla bloggposter till Twitter-stormar
ÄNTLIGEN! Precis vad världen behöver mer av.
WordPress can now turn blog posts into tweetstorms automatically | TechCrunch
Earlier this year, WordPress.com introduced an easier way to post your Twitter threads, also known as tweetstorms, to your blog with the introduction of
Hur såg Apples, Googles och Amazons sajter ut 1999?
Ha! Jag älskar sånt här. En tripp längs minnenas allé. Ja, eller en djupdykning ner i historieböckerna om du inte är lika gammal som jag. Hur såg sajterna för några av dagens största bolag ut 1999?
What Apple, Google, and Amazon’s websites looked like in 1999
What did the internet look like before the dotcom bubble burst? Here’s a look at the blocky, link-filled homepages of Apple, Amazon, and Geocities in 1999.