Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 43 2020 – del 3

Alexandria Ocasio-Cortez drog över 430 000 tittare på Twitch. Snapchat har nu 249 miljoner dagliga användare. USA:s justitiedepartement stämmer Google för konkurrenshämmande verksamhet. Descript Video gör det möjligt att redigera video genom att redigera text.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Digitalisering

Alexandria Ocasio-Cortez drog över 430 000 tittare på Twitch – genom att spela spel

Hur får man amerikaner att gå att rösta? Man kan använda Twitch. Det har såväl Trump som Biden gjort, med runt 1000 tittare. Eller så kan man vara Alexandria Ocasio-Cortez och dra över 430 000 tittare i sin första Twitch-sändning – genom att spela spel med andra twitchare.

AOC fick med sig en hel hög stora namn på plattformen och några började också sända via sina egna kanaler. Det innebar att AOC:s spelande totalt sågs av över 600 000. Men 439 000 i den egna kanalen gör att AOC:s debut numer är den Twitch-sändning som återfinns på plats tre vad gäller flest samtida tittare i någon enskild Twitchares kanal.

Och hur tog AOC den politiska diskussionen? Inte alls. Hon spelade som sagt var spel. ”Among us”. Och allmänt bara hängde. Hon hade däremot en sidekick: en chattbot som då och då uppmuntrade tittarna att gå och rösta.

Smart, snyggt och helt rätt för att möta sin unga målgrupp. På målgruppens egen spelplan och egna villkor.

Alexandria Ocasio-Cortez Streams On Twitch With Hasan Piker And Pokimane, Draws Over 430,000 Viewers

It began on Monday with a simple question: ”Anyone want to play Among Us with me on Twitch to get out the vote?” Representative Alexandria Ocasio-Cortez asked on Twitter, and nearly every even vaguely left-leaning streamer on Twitch answered. Mere hours later, AOC had a verified Twitch channel with hundreds of…

Biokedjan AMC kan börja hyra ut biosalonger för privata visningar

USA:s största biokedja AMC har, likt förmodligen alla biokedjor, har haft ett riktigt risigt 2020. Så pass att AMC har flaggat för att pengarna kan ta slut vid årsskiftet om inte läget förändras. Och vad Trump än må säga så ser det det ut som att de förhoppningarna nog kan komma att grusas. Så dags att tänka utanför biosalongen. Som att börja erbjuda möjlighet att hyra biosalonger för privata visningar. Upp till 20 pers för 99 dollar plus moms.

Inte så att det här i sig är nytt. Som artikeln konstaterar har även andra kedjor provat samma sak tidigare i år och som fenomen har det nog funnits så länge som det har funnits biosalonger. Men lite som att saker börjar hända på allvar när Apple anammar en teknik (säg hej till 5G) så kan det bli mer än spridda skurar när en stor biokedja tar klivet.

Jag misstänker att vi kommer att se hybridlösningar även på det här området. Alltså tjänstefierad privatuthyrning insprängd bland publika visningar. Och det är nog bara första steget.

Precis som att den fysiska butiken inte dog bara för att e-handel kom så har bion stora förutsättningar att överleva trots Netflix. Och likt den fysiska handeln handlar det om att tänka om och bygga ihop till digitala och analoga till en ny helhet, med styrkorna hos respektive.

AMC offers private theater rentals for as little as $99

AMC is making its screens available for private hire, allowing groups of up to 20 people to watch a film. AMC is offering a selection of new and old films to watch, with auditorium rental prices starting at $99 plus tax.

 

Ekonomi och finans

Snaps kvartalsrapport Q3 2020: Snapchat har nu 249 miljoner dagliga användare

Så var det ikväll dags för Snap att redovisa siffrorna för årets tredje kvartal. Ett kvartal där det kommit uppgifter om att Snapchat kan ha haft sin bästa månad någonsin i augusti. Aktiekursen och förväntningarna var med andra ord upptrissade. Så hur gick det?

Aktiemarknadsreaktionerna på Snaps rapporter är alltid bipolära happenings. Aktierusning eller aktiekollaps. Och den här gången var det glada tongångar på börsen. Snap rusar halvhysteriska nästan 20 % i efterhandeln på betydligt bättre siffror än väntat. Ny all-time high-kurs. Rätt rejält.

Omsättningen ökade med 52 % och de dagliga användarna var 18 % fler än för ett år sedan. Det betyder att Snapchat nu har 249 miljoner dagliga användare. Det betyder att Snapchat har ökat på användarsiffrorna med 39 miljoner senaste året. 11 miljoner bara senaste kvartalet. Det är lika många som under Q1 och fler än Q2. Så uppgifterna om en väldigt bra augusti verkar stämma (som av en händelse när TikToks problem tog verklig fart).

Som synes är tillväxten dock inte särskilt jämnt fördelad. 10 av de 11 miljonerna jämfört med förra kvartalet kommer från ”resten av världen” (känns som att det är hög tid för Snap att börja skaffa sig en mer finkorning världsbild nu när tillväxten mest sker i den här ”regionen”). I Europa blev det 1 miljon fler snappare och USA är för första gången oförändrad.

Det sistnämnda är trots allt lite förvånande, men det kan hända att Snapchat är väldigt nära eller redan har nått sitt tillväxttak här.

Att största tillväxten sker utanför Europa och framförallt USA är både bra och dåligt. Bra eftersom det bevisligen börjar bli lite mättat hos oss och i USA, men dåligt eftersom USA står för en så förkrossande stor del av intäkterna. Gäller att få användarna att fortsätta använda Snapchat ännu oftare där tillväxten har planat ut. Intäkterna växte som mest just på hemmaplan, vilket är bra för Snap i det halvkorta perspektivet – och säkert en stor anledning att aktien rusade.

Ett rätt skönt citat från Snaps rapport:

Snap said it used the third quarter as an opportunity to engage with brands that were looking “to align their marketing efforts with platforms who share their corporate values.”

Läs: vi är inte en plattform som är så pass fylld med hatinnehåll och annat dåligt att ni måste annonsbojkotta oss. Att se hur effekten faktiskt blev för Facebook när de kvartalsrapporterar nästa vecka (samtidigt som 8 (!) andra intressanta företag – argh!). Snap kan ha gynnats av annonsbojkottsdiskussionen, men jag tror samtidigt att effekten inte kommer bli särskilt märkbar för Facebook.

Några fler tidbits från Snap-kvartalet:

Det genomsnittliga antalet snaps som skapas varje dag ökade med 25 % på årsbasis. Alltså mer än användartillväxten. Viktigt för Snap: de befintliga användarna använder tjänsten mer.

Tittartiden på Snap-shower ökade med 50 % på årsbasis

Fler än 40 % av ”den amerikanska Gen Z-populationen” tittade på sportinnehåll via Discover-flödet. Att Snap lyfter den här lär tyda på att man kommer satsa mer här.

Antalet linser skapade av Snapchat-gemenskapen är nu över 1,5 miljoner

Snaps börsvärde för första gången över 50 miljarder dollar

Igår hade Snap sin bästa börsdag sedan introduktionen med en uppgång på över 28 %. Anledningen? Betydligt bättre användartillväxt under Q3 senaste kvartalet. Snapchat har nu totalt 249 miljoner dagliga användare.

Men rusningen innebär också att Snap passerar en ny historisk milstolpe för företaget. Snap är nu för första gången värt över 50 miljarder dollar. Över 53 miljarder, dessutom. Vilket också för första gången gör det större än exempelvis Spotify.

Netflixs kvartalsrapport Q3 2020: rejäl användarmiss och sämre intäkter än väntat

Så var det dags för Netflix att redovisa det första post(ish)coronakriskvartalet. Ja, ett kvartal där folk åtminstone inte satt hemma och bingade riktigt lika mycket. Och facit blev: en rejäl användarmiss jämfört med förväntningarna. Dessutom sämre intäkter än väntat.

Totalt 2,2 miljoner nya prenumeranter blev det. Att jämföra med 15,77 miljoner och 10,09 miljoner de första två kvartalen i år. Som sagt: det var två väldigt konstiga kvartal och inte riktigt jämförbara. Däremot var det bara en tredjedel av antalet prenumeranter som Netflix ökade på med det tredje kvartalet förra året. Dessutom det lägsta antalet nya användare sedan åtminstone Q1 2017.

Det här innebär att Netflix nu totalt har 195 miljoner användare. En icke oansenlig summa, förstås, och någon gång kommer även Netflix få slut på människor att rekrytera. Men frågan är om Netflix redan börjar närma sig sitt tak (med tanke på det stora antalet länder som tjänsten finns i).

I ett lite större sammanhang blir det också intressant att se om det här är fallet. Netflix själva säger att det beror på att tjänsten fick så många nya användare första halvåret, vilket förstås kan stämma. Åtminstone delvis. Men jämfört med för ett år sedan så har marknaden för strömmade videotjänster blivit rätt mycket mer trångbebodd. Och det var Q4 förra året som strömningskriget på riktigt drog igång. Sedan dess har Netflix ställts mot ett antal strömningstjänster ägda av företag med väldigt djupa fickor.

Återstår också att se om Netflix sticker ut eller om det är ett mönster som fler företag som rusade i användning Q1 och Q2. En, tja, coronabaksmälla?

No Title

No Description

Ant Groups börsansökan har godkänts

Så har kinesiska Ant Group, bakom Alibaba-knutna betalplattformen Alipay, fått grönt ljus för sin börsansökan Om allt går som det ska kommer tidernas största börsintroduktion någonsin förmodligen att ske i november. Ant beräknar fylla på kassan med 35 miljarder – inte långt ifrån Twitters hela börsvärde.

Men det blir historiskt också av två andra skäl. Det ena är att det är första gången som en aktie noteras samtidigt både på Hong Kong-börsen och Shanghai-börsen. Det andra är att det tydligen gör Hong Kong till världens näst största börs, efter amerikanska, techtunga Nasdaq.

Så med andra ord: USA:s (läs Trumps) aggressiva handelskrig mot Kina senaste fyra åren kan sluta (?) med att ett kinesiskt bolag genomför världens största börsnotering någonsin precis efter amerikanska presidentvalet och kan dessutom leda till att världens finansiella tyngd (börstygnd åtminstone) gör en rejäl förflyttning österut.

Kinesiska bolag har i allt högre utsträckning valt hemmabörser istället för amerikanska i takt med att relationen mellan de båda länderna försämrats. En allt starkare Hong Kong-börs kan därmed också locka kapital från andra länder som inte är kompisar med USA just nu. Och de är ju… några stycken.

Ant Group Receives Final Regulatory Approval for Gigantic IPO, Updates Prospectus

Ant Group on Oct. 21 received approval from the China Securities Regulatory Commission (CSRC) for its Shanghai IPO.

 

Övrigt

USA:s justitiedepartement stämmer Google för konkurrenshämmande verksamhet

And so it begins. Igår lämnade USA:s justitiedepartement (DOJ) in en stämning mot Google. En stämning som hävdar att Google använder sig av konkurrenshämmande metoder och utnyttjar sin dominerande ställning.

Att det skulle komma var ingen överraskning, det är egentligen mer överraskande att det inte har hänt tidigare. Det innebär också den största pushen för att ta sig an stora techbolag sedan en liknande stämning mot Microsoft (började 1992 och slutade i uppgörelse 2001, så ifall ni undrar vad Google kommer syssla med kommande årtionde).

Just att det inte har hänt tidigare beror förmodligen mycket på att lagstiftare och myndigheter, både i USA och i EU, dels inte har hängt med i det rasande tempo när Google, Amazon, Facebook och Apple gick från ”väldigt stora” till ”större än världen någon gång tidigare sett” under en tioårsperiod och dels att bolagen ägnar sig åt, tja, allt.

Men med det sagt är det två saker som DOJ nu har riktat in sig på: Googles dominans inom sök och sökannonsering samt Googles dominans på mobilsidan. I det förstnämnda fallet handlar det bland annat om hur Google köper sig till plats som förvald söktjänst till prislappar som andra inte kan matcha och i det sistnämnda fallet hur Google i praktiken tvingar mobiltillverkare att förinstallera Googles appar om de vill använda Android. Åtminstone det Android som får del av all Google-smartness.

En tanke kring det här är att det krävs två för att spela padel. Frågan är med andra ord vilket ansvar de plattformar som auktionerar ut platsen som förvald sökmotor har för ansvar. Apple inte minst. Ska Google inte få vara med och buda om en plats för att de är störst? En annan fråga är hur det är tänkt att det här ska få för effekt. Att inte pracka på andra mobiltillverkare sina förinstallerade appar är en sak, men hur ska exempelvis sökannonseringen hanteras?

Dessutom värt att notera: Google Play verkar inte ingå i stämningen. Nu pågår ju privata initiativ här, främst mot Apple, men det är inte orimligt att tro att Google och ännu mer Apple kommer få en släng av appbutikssleven också.

The Justice Department has filed its antitrust lawsuit against Google | TechCrunch

After investigating Google for more than a year, the Justice Department has finally issued its antitrust lawsuit against the search giant, alleging that

Europa, USA och Japan kan göra gemensam sak i regleringen av techjättarna

Det här är ett riktigt intressant steg. Ett steg som dessutom kan få rejäla konsekvenser. Europa, USA och Japan är på väg att göra gemensam sak i regleringen av techjättarna.

De tre blocken, och andra konstellationer och länder, har länge arbetat med lagstiftning och regleringar för att slå ner på karteller, monopol och allmänt konkurrenshämmande företeelser. Det här har sedan länge också förekommit i en värld som blivit allt mer globaliserad. Men de senaste två årtiondena har problemen att reglera företag mött sin kanske största utmaning så här långt: de massiva onlineplattformarna. Som inte säljer produkter, som inte ser gränser och som har finansiella muskler som är större än de flesta länder i världen.

Men det har också lett till problem för bolagen som utsätts för regleringen. Samma tjänst, som används likadant världen över, kan behöva särbyggas med rätt stora skillnader.

Men nu kan det alltså börja hända saker här. En ny generation internationella överenskommelser som blandar handelsavtal, integritetslagstiftning och plattformsekonomin.

Dessutom en ny förkortning som alltmer sammanfattar de fyra bolag som, tja, kontrollerar den uppkopplade (väst)världen: GAFA. Google, Apple, Facebook och Amazon.

Japan to join forces with U.S., Europe in regulating Big Tech firms: antitrust watchdog head

Japan will join forces with the United States and Europe to take on any market abuses by the four Big Tech companies, the new head of its antitrust watchdog said on Monday, a sign Tokyo will join global efforts to regulate digital platform operators.

Algoritmer påverkar vad vi ser, men vi påverkar algoritmerna

Egentligen en artikel som inte tillför något nytt. Definitivt inte för alla som har lite koll på hur i stort sett alla sociala plattformar fungerar. Och i princip alla innehållstjänster som har någon form av rekommendationsmotor. Men inte minst i Social Dilemma-tider är innehållet värt att lyfta.

Ja, algoritmerna är gjorda för att få oss att göra det företagen bakom dem vill. Hänga mer i nyhetsflödet och se fler annonser, eller binga fler tv-serier för att fortsätta betala prenumerationsavgiften. Men vi påverkar algoritmerna och, som konstateras, människorna vi väljer att omge oss med – oavsett det handlar om grannarna i kvarteret vi väljer att flytta till eller anonyma människor i onlinegrupper – som påverkar oss desto mer.

You influence recommendation algorithms just as much as they influence you – here’s how

Have you ever watched a video or movie because YouTube or Netflix recommended it to you? Or added a friend on Facebook from the list of ”people you may know”? And how does Twitter decide which tweets to show you at the top of your feed? The

Descript Video gör det möjligt att redigera video genom att redigera text

Okej, det här är vansinnigt coolt. Har inte koll på hur bra det faktiskt funkar i praktiken, men är det hälften så bra som det verkar så är jag hemma. Redigera video via textredigerare. Typ.

Redan när Descript först släpptes var jag imponerad. En tjänst som gjorde det möjligt att redigera ljudfiler via textredigering. Ladda upp en ljudfil, Descript omvandlar ljudet till text, sätt igång och redigera din ljudfil genom att ändra i texten. Och nu tar Descript alltså nästa steg: redigera video på samma sätt.

Visst, vi kan väl gissa att tjänsten funkar sådär bra på svenska. Och förmodligen rätt många andra språk. Typ de flesta utom engelska. Men bara att en sån här tjänst har landat, säkerligen med en massa förbättringspotential, är som sagt vansinnigt coolt.

Descript, Andrew Mason’s platform to edit audio by editing text, now lets you edit video, too | TechCrunch

Descript, the latest startup from Groupon co-founder Andrew Mason, made a splash in the world of audio last year with a platform for easy audio editing

Apples förra designguru Jony Ive har rekryterats av Airbnb

Vad gör Jony Ive nuförtiden undrar du? Mannen som under tre decennier var synonym med Apples design av såväl hårdvara som mjukvara. Han har nytt jobb! Hos… Airbnb. Kanske inte det mest väntade företaget om man säger så.

Här skulle man kunna lägga in en massa kommentarer och ordvitsar om att Ive plockats in för att polera fasaden inför börsnoteringen. Om man ville.

Airbnb recruits ex-Apple design honcho Jony Ive

That’s right, the ”flat-sharing,” tax-avoiding accommodation company Airbnb has brought on ex-Apple design dude Jony Ive. What a time to be rich.

Google har en avdelning som bara arbetar med produkter för tillväxtländer: Next billion users

Ha. Ni vet hur man brukar prata om ”nästa miljard internetanvändare”? Alltså den del av världens befolkning som ännu inte har tillgång till internet eller saker som smartmobiler och som har potential att står för en väldigt stor del av tillväxten för företag kommande decennier? Google har en hel avdelning som bara arbetar med att ta fram tjänster för den här användarskaran. Namnet på avdelningen? ”Next billion users”.

Finns liksom ingen anledning att krångla till det.

https://www.wsj.com/articles/google-rethinks-app-design-for-internet-novices-11603274401?mod=djemalertNEWS


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *