Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 43 2020

Facebook Dating släpps i Sverige. WhatsApp får fler shoppingfunktioner. Facebook integrerar Instagram i Messengers API. Facebook testar Neighborhoods. Facebooks översynsråd har slagit upp portarna. LinkedIn Stories nu live över hela världen. Snapchat får stöd för att skanna streckkoder på matförpackningar och vinflaskor. Över 4 miljarder människor använder nu sociala medier.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel: Amazon Unprimed – blev Prime Day 2020 sämre än väntat?

Amazon Unprimed – blev Prime Day 2020 sämre än väntat?

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook Dating släpps i Sverige

Så är det dags för ännu en Facebook-tjänst att slå upp portarna i Sverige: Facebook Dating. Från och med igår började Facebook rulla ut sjn dejtingtjänst i ytterligare 32 länder och Sverige är alltså ett av dem. Från och med nu går det att öppna en ny underprofi. i sitt Facebook-konto och dejta på. Gissar att aktier som Match Groups kommer få sig en liten törn idag.

https://about.fb.com/news/2020/10/facebook-dating-expands-to-europe/

Facebook integrerar Instagram i Messengers API

Facebook fortsätter att bygga ihop sina tjänster. Mer specifikt de två tjänster som mest har varit på byggplansagenda senaste tiden: Messenger och Instagram.

Messengers nya API kopplas tajtare ihop med Instagram. I en stängd beta får API:et för första gången stöd för att stödja autosvar via Instagrams meddelandefunktion (rätt givet med tanke på att Messenger håller på att bli Instagrams DM).

Det här innebär alltså att företag och utvecklare kan bygga fler lösningar för att automatisera och optimera sin kunddialog via Instagram - som i takt med att Instagram får allt fler shoppingfunktioner säkerligen kommer bli allt viktigare.

https://venturebeat.com/2020/10/19/facebook-opens-messenger-api-to-instagram-messaging-for-businesses/

WhatsApp får fler shoppingfunktioner - och Facebook börjar ta sig an Amazon AWS

Nya shoppingfunktioner i WhatsApp. Ja, eller både funktioner och förändringar.

Bättre stöd för att länka till produkter: Facebook har steg för steg lagt till fler funktioner tänkta att göra det möjligt att shoppa direkt inuti en WhatsApp-chatt. Nu gör man det alltså ännu enklare för företag att länka till produkter. Hos externa tjänster och, framförallt, i Facebook Shops. Facebook knyter alltså framförallt ihop sitt eget ekosystem ännu tajtare och satsar på att sälja in och marknadsföra Facebook Shops till WhatsApp-företag, så att säga.

Facebook börjar ta betalt för WhatsApp Business. Den ursprungliga affärsmodellen för tjänsten var intressant: gratis så länge som man är snabb på att svara på meddelanden från kunder. Segar man så kostar det pengar per meddelanden. Inbyggt incitament att ge bra kundservice, vilket förstås också är bra för Facebook. Nu är det alltså slut med gratislunchen. Vad det verkar. Facebook är svävande på den här punkten - men kontentan är: Facebook vill tjäna mer pengar. På annat än annonser.

Egen hosting-tjänst: Den absolut mest intressanta nyheten: Facebook gör det möjligt för småföretag som använder Facebook och WhatsApp att få gratis molnserverutrymme för sina "onlinetillgångar"

Det sistnämnda har jag väntat på ganska länge. Av de sju största techbörsbolagen i världen så är det bara Apple och Facebook som inte har fullständiga molntjänstlösningar för företag. Artikeln konstaterar att nej, det här är inte ett försök från Facebook att ge sig på Amazon AWS och de andra motsvarande. Men "än" är nog det centrala ordet här.

Med tanke på att Facebook håller på att bygga upp ett fullständigt ekosystem för ungefär alla aspekter av det som ett företag behöver online så skulle en sån här tjänst också kunna vara rätt given. Och precis som WhatsApp Business (och några andra Facebook-tjänster som kommer gå samma väg - som funktionen för att ta betalt för evenemang) så kan vi tänka att även hosting-tjänsten kommer kosta pengar när Facebook fått upp lite kritisk massa. Men så länge som annonsverksamheten fortsätter ticka på så kan Facebook subventionera en hosting-tjänst rätt hårt så att den ändå kommer vara prismässigt attraktiv. Ja, förutom att Facebook också kan bygga in andra fördelar i sitt totala ekosystem i ett sånt paket.

Facebook adds hosting, shopping features and pricing tiers to WhatsApp Business | TechCrunch

Facebook has been making a big play to be a go-to partner for small and medium businesses that use the internet to interface with the wider world, and its

Instagram får fler funktioner för att säkerställa att betalda inlägg taggas korrekt

Nya funktioner kring influencerinlägg på Instagram. Ja, eller betalda inlägg. Det handlar om teknik som ”identifierar när ett inlägg inte har märkts upp korrekt”. Det kan till och med bli så att det dyker upp bekräftelsesteg där en användare får ange om ett inlägg är betalt eller inte. Ett sätt att göra det enklare att inte göra fel, antar jag.

Dessutom kommer annonsörer få verktyg som ”hjälper dem förstå hur deras produkter marknadsförs av innehållskapare”, plus lösning för att begära att inlägg som felaktigt säger sig ha en koppling till ett företag eller som inte är tillräckligt tydligt uppmärkta ska plockas ned.

https://wersm.com/instagram-cracking-down-on-influencers-who-dont-disclose-paid-partnerships/?1

Instagram testar fan badges och utökar annonstestet i IGTV

Dags för Instagrams IGTV att få lite mer kärlek: Facebook börjar testa fan badges och utökar även sitt test av annonser i tjänsten till fler innehållsskapare.

Fan badges funkar på ungefär samma sätt som i Facebook Live och i andra tjänster: möjlighet för följare att betala för att få en dekal som märker upp kommentarer och är tänkta att därmed visa innehållsskaparna vilka följare de kan uppmärksamma lite extra. Dessutom följer det med lite mer konkreta fördelar som överlag handlar om att fans ska visa sin uppskattning.

I sig inte en stor grej, men ett viktigt passage i artikeln är konstaterandet att Facebook ”inte tar någon avgift vid lanseringen /…/ men kommer att utforska intäktsdelning i framtiden”. Förutom att funktioner som fan badges är tänkta att ge innehållsskapare fler sätt att tjäna pengar på sin verksamhet så är det också ännu ett, om litet, steg för att Facebook ska minska sitt hysteriska annonsintäktsberoende.

Instagram rolls out fan badges for live videos, expands IGTV ads test | TechCrunch

Instagram is today introducing a new way for creators to make money. The company is now rolling out badges in Instagram Live to an initial group of over

Facebook testar NextDoor-konkurrenten Neighborhoods

Dags för Facebook att ge sig in på ännu ett område där det redan finns konkurrenter: nu har man börjat testa granntjänsten Neighborhoods. Den här gången är det med andra ord läge för NextDoor att bli lite oroliga.

Neighborhoods är ungefär vad det låter som: möjlighet att gå med i ett nätverk baserat på din plats (även om jag inte vet exakt hur stort ett ”område” är). En mashup mellan vanliga Facebookflödet och grupper, med möjlighet att sätta upp sin egna publika grannprofil som kan ses av andra i samma nätverk.

Det här är säkerligen inget som Facebook kom på förra veckan (well, funktionen sågs i kod redan i maj, så… nej), men även det här är nog en funktion som prioriterades upp rätt mycket av Facebook när coronakrisen smällde till.

Matt Navarra (I quit X. Follow me on Threads) on Twitter: "Facebook is taking on NextDoor with a NEW 'Neighborhoods' feature! 🏘🏡h/t Leon Griggs / https://t.co/oHkIdU6nbC pic.twitter.com/OHYMW1ig9I / Twitter"

Facebook is taking on NextDoor with a NEW 'Neighborhoods' feature! 🏘🏡h/t Leon Griggs / https://t.co/oHkIdU6nbC pic.twitter.com/OHYMW1ig9I

Facebooks översynsråd har slagit upp portarna

Så har Facebooks översynsråd slagit upp portarna. Det råd som är tänkt fungera som en slags (hyfsat) oberoende överklagansinstans, dit användare ska kunna vända sig om man anser att innehåll felaktigt har modererats bort av Facebook

Initialt kommer rådet just bara att hantera den här typen av ärenden: alltså frågor om innehåll som Facebook har plockat bort. Det kommer däremot inte bli möjligt att flagga innehåll som är publicerat den här vägen, men den funktionen ska läggas till "kommande månader". Även Facebook kan vända sig till rådet för "expresshantering". Så en gräddfil för Facebook för att snabbt bolla realtidsärenden. Som, säg, om en artikel baserad på en inlämnad bärbar dator som kanske eller kanske inte är planterad av ryska underrättelsemyndigheter skulle få stor spridning hos Facebook.

Blir intressant att följa hur rådet kommer fungera. Och hur väl Facebook kommer leva upp till sitt löfte att förmodligen/kanske/helt säkert nog eventuellt kommer anpassa sig efter rådets rekommendationer.

https://www.theverge.com/2020/10/22/21528364/facebook-oversight-board-content-zuckerberg-policy

Facebook och Instagram slutar stödja inbäddning för WordPress-sajter

Har du mycket inbäddat material från Facebook eller Instagram på din WordPress-sajt? Sucks to be you then. Från och med 24 oktober så kommer Facebook sluta stödja det här. En uppdatering av oEmbed-API:et ligger bakom förändringen.

Visst. Finns förstås sätt att runda det här. Som att använda en plugin som erbjuder fortsatt stöd eller den officiella Facebook-vägen: skaffa ett Facebook-utvecklarkonto och registrera en app och en inbäddningstoken för din sajt. Men det känns ändå som ett lite förvånande drag från Facebook.

Facebook And Instagram Dropping Embedded Content Support On WordPress Sites

Facebook and Instagram embedded content will soon break on WordPress websites unless owners generate an app ID with a developer account.

Snapchat

Snapchat får stöd för att skanna streckkoder på matförpackningar och vinflaskor

Ny kamerafunktion i Snapchat: möjlighet att skanna streckkoder på livsmedel och vinflaskor. Appen kan sedan visa näringsinnehåll och smakbeskrivningar.

Med andra ord: rätt små tillägg och en förlängning av tidigare liknande funktioner i Snapchat. Men i det lilla finns rätt stora saker.

"Superapp" har hunnit bli ett lite utspätt begrepp vid det här laget och Snapchat har förstås en väldigt bra bit kvar till att ens kunna komma i närheten av en sån term. Men det är små, medvetna steg i den här riktningen. Att bygga in allt fler nyttofunktioner i Snapchat.

Snapchat har dessutom slagit in på det spår som visat sig så framgångsrikt för Pinterest senaste åren: använda kameran som bas för att utifrån den, och bildigenkänningssmartness, bygga shoppingfunktioner.

Sist men inte minst så hämtas vinbeskrivningarna från appen Vivino (som Systembolaget just nu beefar med). En integration till en annan app via Snapchat-kameran. Det lär vi få se betydligt mer av. Som tänkt win-win för Snapchat som får innehåll och de externa apparna som får tillgång både Snapchats kamera och användarbas.

Snapchat can now scan food and wine labels

Snap wants you to use its camera for more than just selfies.

Snapchats dagliga användare ökade med 150 % i Indien senaste året

Igår hade Snap sin förmodligen bästa dag på börsen sedan noteringen. Anledningen? Betydligt bättre användarsiffror än väntat i senaste kvartalsrapporten. Siffran över dagliga användare kan nu skrivas till 249 miljoner för Snapchat. Och Indien verkar ha varit en väldigt stor anledning till det.

Totalt ska Snapchat ha sett en ökning på 150 % i Indien senaste året. Inga siffror, så jämfört med USA så är det nog fortfarande rätt låga siffror. Men med tanke på att senaste kvartalsrapporten också visade att Snapchats användarsiffror på hemmaplan var oförändrade mellan Q2 och Q3, för första gången på länge, så är det viktigt för Snap.

Snap har alltid haft en rätt… grov uppdelning av världen. USA, Europa och… resten av världen. Och det var egentligen inte så konstigt. Snapchat satsade medvetet just i USA och Europa de första åren (om man så vill - länder där pengarna finns), men i takt med att tillväxten har börjat plana ut så satsar man allt aktivt i tillväxtmarknader.

Och just Indien lär vara ett av de viktigaste länderna för Snapchat. Liksom för ungefär alla västerländska, stora techbolag just nu. Om 2010-talet handlade om Kina så tillhör 2020-talet Indien.

Snapchat, the Messaging App, Has Chosen NDTV as Its News Partner in India

NDTV will provide customised news for the 30 million users of Snapchat in India. NDTV will also offer other premium content including information that can help Snap users identify the cheapest products they are allowing for as well as train tickets and much more.

Snapchat släpper sin första originalserie inspelad med Spectacles

Snaps Spectacles-glasögon har väl gått lite… sådär. Inte så att folk sprungit benen av sig för att få tag i dem i stora lass (ens när de släpptes hyfsat brett). Men skam den som ger sig. Nu släpper Snap sin första serie inspelad med just Spectacles: First person. En serie som är vad den heter.

Mannen bakom serien, Yusuf Omar, ska ha haft Spectacles på sig ”varje dag sedan 2016”, har valt Spectacles som kanal för att visa hur människor i olika delar av världen jobbar mot klimatförändring.

Men det som jag mest fastnade för i artikeln är frasen ”wearable journalism”. Vilket är just vad det handlar om.

När Spectacles först släpptes så var en sak som kommenterades att man såg händer. Förstapersonsvideo där man såg händer. En ganska lite sak kan tyckas, men det är trots allt det som skiljer inspelning via just glasögon med mobilinspelning: du har inget i händerna. Något som kan påverka inspelningen. Genom att det kan bli andra slags interaktioner, andra slags möten. En mindre vägg mellan den som filmar och den som blir filmad.

Inte så att det här är unikt för just Spectacles, men i takt med att allt mer av det vi har på oss blir uppkopplat så kan det påverka såväl journalistik som historieberättande.

Snapchat About To Launch First Original Series Shot On Spectacles

Snapchat is launching "First Person," the first Snap originals series shot on Snapchat Spectacles. Watch the trailer!

TikTok

TikTok tillåts i Pakistan igen

Så är TikTok på i Pakistan igen. Efter att ha förbjudits för nån vecka sedan på grund av att plattformen översvämmades [förmodligen sic!] av omoraliskt innehåll så gjorde alltså Pakistan lite ironiskt en Indien. Nu ska TikTok ha försäkrat myndigheterna i Pakistan att man kommer att städa bort den här typen av innehåll och tillåts alltså igen.

Pakistan lär ha förbjudit TikTok med samma argument som Indien och samma som USA hotar med. Alltså ett fejkargument. Man kan gissa att det omoraliska innehållet inte handlade om lättklätt lika mycket som det handlade om kritik mot islam och förmodligen ännu mer regeringen. Det lär däremot inte alls ha handlat om hot mot den nationella säkerheten som varit den officiella versionen i USA och i Indien.

Till skillnad mot de andra två länderna så har Pakistan ett rätt nära förhållande till Kina. Lite en följd av att båda länderna lite har hamnat i frysboxen. Att då förbjuda TikTok, med tanke på hur högprofilig frågan är inte minst för Kina, är med andra ord en delikat balansgång. Jag misstänker att Pakistan är suget på att Bytedance slår på Douyin-censurmaskinen även i Pakistan. Jag misstänker dessutom att Kina kan ha hört av sig och haft åsikter om förbudet.

Pakistan lifts TikTok ban after being assured 'immoral' content will be blocked

Adviser to prime minister previously tweeted that the 'exploitation, objectification and sexualisation' of young girls on Chinese app concerned parents.

LinkedIn

LinkedIn Stories nu live över hela världen

Så är det alltså dags för stories! Stories!! STORIES!!! på LinkedIn. Från och med igår ska LinkedIns egen variant ha slagits på i hela världen. Åtminstone i appen, som är det som gäller för att posta stories på LinkedIn.

Ja. Fast jag verkar inte ha fått det. Så frågan är om jag bara inte har fått uppdateringen av appen än, eller om funktionen fortfarande inte har släppts just i Sverige. Borde i så fall vara nära förestående. Någon som fått?

Och kom för GUDS skull ihåg. LinkedIn. Är. Inte. Facebook.

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

Triller

Triller hämtar sin nya Global Head of Partnerships från TikTok

Nytt jobb! Mary Rahmani börjar på Triller! Stort grattis! Etc. etc.

Okej, jag hade ingen koll på Rahmani innan jag läste den här artikeln. Tydligen har hon de senaste två åren jobbat som Director of music content & artist partnerships för den nordamerikanska verksamheten och nu tar hon alltså ett kliv upp på TikToks mindre, amerikanska konkurrent. Men även om det är två aktuella företag, och en högt uppsatt chef som går till en konkurrent, så hade det varit en icke-nyhet för alla utom de närmast sörjande - om saker och ting hade varit normala. Men 2020 är ju  inte normalt någonstans. Så inte heller på kortvideoområdet.

Triller har å ena sidan lyfts fram som den tjänst som kanske gynnats mest av TikToks problem, inte minst i Indien. Men å andra sidan har Triller också anklagats för att ha blåst upp sina användarsiffror och nedladdningssiffror rätt rejält. Hur det egentligen ligger till är just nu lite svårt att veta, men det hindrar inte att Triller från att attrahera såväl användare och innehållsstjärnor som nu högt uppsattamedarbetare.

Vi kan väl konstatera att förbudshotet i USA åtminstone har skakat om TikTok en hel del. Det intressanta blir att se hur TikTok kommer ut på andra sidan - oavsett det blir någon påtvingad affär eller inte.

Triller Names Mary Rahmani Global Head of Partnerships (EXCLUSIVE)

Triller, the music-video creation app, has named Mary Rahmani global head of partnerships. She most recently held a similar role at TikTok.

Övrigt sociala medier

Över 4 miljarder människor använder nu sociala medier

I somras så använde, för första gången, över hälften av alla människor på Jorden sociala medier. Den siffran fortsätter inte oväntat att öka i den senaste upplagan av We Are Social och Hootsuites kvartalsrapport om det digitala läget i världen. Och det här kvartalet passerar vi en ny milstolpe: för första gången är nu över 4 miljarder människor användare av sociala medier. Vi blir dessutom i runda slängar 2 miljoner fler för varje dag som går.

Och om vi då betänker att en hel del av världens människor inte kan (eller formellt inte får) använda sociala medier (som barn under 13 år, exempelvis) så är andelen i praktiken ännu högre än än de 53 % som dagens siffra betyder.

Jag har inte hunnit sätta mig in i rapporten än, men som vanligt finns det över 150 fullspäckade sidor med information att nördgräva sig ned i.

Hela rapporten finns här.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *